Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   Ce se-ntampla cu cei care parasesc manastirea? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=768)

elenadana 13.07.2009 23:20:32

Credeti ca daca ne rugam la moastele unor Sfinti Tamaduitori,facatori de minuni,ni se va asculta ruga?!Bineinteles ma refer la rugaciuni de sanatate,nu materiale!
Sunt atatea moaste in Bucuresti!!!Oare e pacat sa te rogi la moastele mai multor Sfinti,ar fi bine sa te stabilesti la unul?!
Oare cancerul poate fi vindecat cu voia Domnului?Cancerul de gradul IV...operat....dupa chimioterapie....acum e bine....eu m-am rugat la moastele Sfintilor tamaduitori si facatori de minuni pentru sora mea si Dumnezeu a ajutat-o!Acum e bine!
Ce ziceti?Ce stiti despre asta?

vsovi 14.07.2009 16:23:23

Citat:

În prealabil postat de elenadana (Post 153010)
Pai,asta e...ca nu sunt vre-o adolescenta ....am 34 de ani,am trecut prin viata,relatii,si nu confund sentimentele...
Ceea ce simt nu e o joaca!
Culmea e ca sunt curtata de barbati,si nu ma intereseaza nimeni!!!nu ma pot apropia de nimeni!Nu am nici-o relatie si nici nu pot sa ma gandesc la casatorie,nu ca n-as vrea ,nu ma pot atasa,nici macar indragosti de un barbat normal!
CUM DE S-A INTAMPLAT ASTA?????????!!!!!!!!!!!!!!!SA-MI PICE CU TRONC UN CALUGAR!!!!!!
El si-a facut probabil doar datoria de duhovnic...si eu.....nu glumesc....simt ca ma pierd...

"nebun este cel ce-shi pune nadejdea in om"... iar dumneata in loc sa-tzi pui nadejdea in Dumnezeu shi sa vezi ca de la el venea binecuvantarea shi iubirea pentru aproape dumneata te-ai ratacit indragostindu-te de un chip? de un vas? de un slujitor? te-ai fermecat shi te-ai magulit magulindu-te cat de frumos tzi-ai pus nadejdea in om shi nu in Dumnezeul slujit de acel calugar... poi nu el tzi-a picat cu tronc ci dracul v-a incurcat de nu o sa va mai descurce nimeni... sau tu nu shtii ca ei au jurat juramantul fecioriei? asha ii rasplateshti lui Dumnezeu? cazandu-i slujitorul in ispita? interesant mod de a te indragosti tocmai de cei de care nu e voie sa te indragosteshti... eu cred ca de tine eshti indragostita shi de dulcele tau glas shi de ademenirile cu care incerci sa-l seduci shi vrajeshti... ca altfel nu-mi pot da seama cum te potzi indragosti de cineva la care ii vezi doar fatza acoperita shi aia de tulee sau de barba... deci e altceva la mijloc shi nu dragostea curata... e ispita jegxului ... aia v-a doborat. Nu te supara, dar e revoltator, e ca shi cum eu m-ash indragosti de preoteasa sau de o monahie... cum adica sa ma indragostesc? s-o poftesc sa ce? sa ne ducem pe dobogan direct in iad la satan? Doamne pazeshte! Ma iarta ca eu is mult mai pacatos.

ory 14.07.2009 17:31:06

Elena, nu mai rascoli ratiunea acestei intamplari, nu mai cauta raspunsuri si nici nu-ti mai crea intrebari inutile .Ceea ce trebuie este sa renunti, cat nu ai apucat sa te si infrupti de aceasta simtire impreuna cu atingerea si concretizarea ei, si sa regreti. Nu poti ajunge nicaieri in situatia data, decat la lacrimi...obraji uscati de lacrimi. Renunta ca nu este tarziu si-ti vei reveni , relativ repede, daca nu-ti intretii iluziile sau, asazisele sentimentele prea mult timp.
Altfel...ma vei cauta intr-o zi sa-mi spui ca aveam dreptate, iar pentru varsta ta acest intr-o zi, chiar nu poate sa astepte. Vezi-ti de viata ta ca, nu merita ! ! ! Nici macar nu trebuie sa lupti, sa te impotrivesti cu indarjire sentimentelor, ci doar sa le rationezi calitatea si nimicnicia lor, sa le tratezi departajata de ele...sa le lasi sa treaca de la sine din neputinta de-a le manifesta si implini. Sa te bucuri ca nu-ti raspunde, astfel te-ai trezi intr-un razboi mult prea complex, intr-unul neasumat , dar plin de intelesuri perfide.
Daca nu, mai este varianta sa gusti un strop de aceasta sublima "amagire ", apoi sa plangi...aproape o viata, fiindca oamenii, mai ales calugarii sunt cele mai dificile persoane, tocmai datorita frustrarilor ascunse si al confuziei perpetue venita din cadrul firesc al lumilor contradictorii sub care sunt acestia supusi sistematic .

ory 14.07.2009 17:35:42

Sincer, sunt adepta iubirii, a bucuriei de-a gusta sentimentele atat de placute, si-asa viata este plina de nemultumiri, insa, in situatia ta chiar este foarte dificil si cred ca mai mult risti, decat ajungi "in al 9-lea cer "
Nu ai spus, esti casatorita, ai copii ?...la 34 de ani trebuie sa ai un statut cat de cat definit.

elenadana 14.07.2009 19:38:15

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 153253)
"nebun este cel ce-shi pune nadejdea in om"... iar dumneata in loc sa-tzi pui nadejdea in Dumnezeu shi sa vezi ca de la el venea binecuvantarea shi iubirea pentru aproape dumneata te-ai ratacit indragostindu-te de un chip? de un vas? de un slujitor? te-ai fermecat shi te-ai magulit magulindu-te cat de frumos tzi-ai pus nadejdea in om shi nu in Dumnezeul slujit de acel calugar... poi nu el tzi-a picat cu tronc ci dracul v-a incurcat de nu o sa va mai descurce nimeni... sau tu nu shtii ca ei au jurat juramantul fecioriei? asha ii rasplateshti lui Dumnezeu? cazandu-i slujitorul in ispita? interesant mod de a te indragosti tocmai de cei de care nu e voie sa te indragosteshti... eu cred ca de tine eshti indragostita shi de dulcele tau glas shi de ademenirile cu care incerci sa-l seduci shi vrajeshti... ca altfel nu-mi pot da seama cum te potzi indragosti de cineva la care ii vezi doar fatza acoperita shi aia de tulee sau de barba... deci e altceva la mijloc shi nu dragostea curata... e ispita jegxului ... aia v-a doborat. Nu te supara, dar e revoltator, e ca shi cum eu m-ash indragosti de preoteasa sau de o monahie... cum adica sa ma indragostesc? s-o poftesc sa ce? sa ne ducem pe dobogan direct in iad la satan? Doamne pazeshte! Ma iarta ca eu is mult mai pacatos.

Stiu ca e revoltator......mi-e rusine sa-i spun celei mai bune prietene sau surorii mele.....
Dar credeti-ma!nu e nimic sexual in ceea ce simt....nu e pofta trupeasca!
E ceva mai presus de dragostea obisnuita dintre un barbat si o femeie(ca doar am trecut si prin asta...).Il vad ca pe un sfant!sunt fericita doar sa stau in preajma lui,ma simt mai aproape de Divinitate.
Imi ziceti ca poate m-am indragostit de un chip:eu nici macar nu-i vad chipul,nu-i vad barba.....parca vad prin el.....parca vad Raiul pe pamant.
NU ne-a incurcat d...,si nici n-o sa cada in ispita,pt ca eu nu-i arat nimic.....nici nu ma uit in ochii dansului,am privirea plecata si umila cand vorbesc cu dansul.Il respect!Doar eu stiu ceea ce simt!(Si tot forumul crestin-ortodox!!!)
Nu ma judecati prea aspru,departe de mine orice gand sexual!!!
Si-apoi nici el nu ma trateaza cu nimic diferit decat pe celelalte persoane.
Daca la inceput la spovedit statea mai mult cu mine,acum dupa 10 minute ma expediaza rapid,nici nu apuc sa-i spun tot ce am de spus.
Dar cu ceva tot aveti dreptate...nu incerc sa-l seduc,dar.......am grija sa ma machiez discret,in loc de basmalele gri cu care ma acopeream la inceput acum am niste bentite colorate........oooooooooooooffffffffffffffff!!!!! !!!!!!!!!nu stiu ce sa mai zic!!!!!!

Anca-Miha 14.07.2009 19:52:53

E cazul sa vezi adevarul in fata si sa te salvezi. FUGI!

elenadana 14.07.2009 20:07:16

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 153293)
Sincer, sunt adepta iubirii, a bucuriei de-a gusta sentimentele atat de placute, si-asa viata este plina de nemultumiri, insa, in situatia ta chiar este foarte dificil si cred ca mai mult risti, decat ajungi "in al 9-lea cer "
Nu ai spus, esti casatorita, ai copii ?...la 34 de ani trebuie sa ai un statut cat de cat definit.

Nu,nu sunt casatorita,si nu am copii.Nu m-am casatorit deoarece niciodata sentimentele pentru un barbat nu au fost atat de puternice cat sa ma lege de el pentru toata viata!

Ma uit in jurul meu:divorturi,despartiri,femei singure care-si cresc copiii,soti care-si inseala sotiile si invers,sau macar doresc,poftesc alte persoane,certuri,alcool,insatisfactii materiale,frustrari sexuale......mi-e asa de bine singura!!!Sunt sigura ca daca m-as casatori as fi una care sa ingroase randurile nefericitilor in casnicie...

Am incercat sa vad ce ma face multumita:am avut relatii scurte in care doar sa ma simt bine fara sa ma implic:nu ma fac fericita!
Am incercat relatii serioase,de durata,care eventual sa se finalizeze cu o casatorie:nimic!!!daca se-ntampla sa ma ''suporte'' ei,dupa o vreme plec eu!ma simt legata,incorsetata,ingradita libertatea....

Copiii imi plac,dar ai altora...am fost invatatoare 8 ani,am iubit copiii,dar nu am sentimentul matern.

Asa ca...........mai bine consult un psiholog decat sa ma duc la spovedit!!!Poate lipseste ceva...

Oricum,calugarul,in general cred,nu am mai stat de vorba cu altii,ofera .......................am stat vreo 2-3 minute sa ma gandesc ce sa scriu.........ce ofera.............CE OFERA?!..........

ory 14.07.2009 23:04:46

Ce ofera ?
Iti spun eu, este capabil sa ofere multe, poate prea multe pentru cate ai putea tu concepe din partea acestuia, insa, tot astfel ti le v-a smulge intr-o zi cu forta, ca si cum nu a dorit decat sa si le ofere doar lui insisi, caci el si placerea proprie conteaza cel mai mult. (si " Domnul ", bine-nteles ).
Elena, cred ca nu ai nimerit-o nici de data aceasta, asa ca, mai cauta...inca mai ai timp, daca nu-ti pierzi vremea cu un om care, inainte de toate este ceea ce este, apoi, chiar daca ar fi altfel, oricum nu ar sti ce si-ar dori...
VORBESC DIN EXPERIENTA !

antoniap 14.07.2009 23:32:13

Citat:

În prealabil postat de elenadana (Post 153010)
Pai,asta e...ca nu sunt vre-o adolescenta ....am 34 de ani,am trecut prin viata,relatii,si nu confund sentimentele...
Ceea ce simt nu e o joaca!
Culmea e ca sunt curtata de barbati,si nu ma intereseaza nimeni!!!nu ma pot apropia de nimeni!Nu am nici-o relatie si nici nu pot sa ma gandesc la casatorie,nu ca n-as vrea ,nu ma pot atasa,nici macar indragosti de un barbat normal!
CUM DE S-A INTAMPLAT ASTA?????????!!!!!!!!!!!!!!!SA-MI PICE CU TRONC UN CALUGAR!!!!!!
El si-a facut probabil doar datoria de duhovnic...si eu.....nu glumesc....simt ca ma pierd...

Si eu cred ca e vorba despre o lupta puternica. Stiind ca este calugar si ca are o imensa misiune, poti sa-l iubesti numai duhovniceste. Adica sa te rogi pentru el sa nu cada in vreo ispita. Adica poti sa transformi duhovniceste acel sentiment, astfel incat sa nu devina pacat. In acest fel il lovesti intre coarne pe demonul desfranarii. Si n-ar fi rau sa participi la niste Sfinte Masluri si sa te rogi cu inima zdrobita, cu multa smerenie sa te poti izbavi de acest pacat care, dupa cum stii, este patronat de un demon.

Fuga la alt duhovnic poate fi o solutie, dupa cum si lacrimile si cainta si spovedania chiar la acelasi duhovnic, daca te simti puternica. Nu e nevoie sa-i spui fata de cine ai ganduri de desfranare. Sa-i ceri sa se roage sa-ti dispara aceste ganduri. Cu cat duhovnicul este mai sporit duhovniceste, cu atat ispitele sunt mai mari. E vorba despre razboiul nevazut pe care-l poarta necuratul cu noi. Duhovnicul stie ca acestea nu sunt gandurile tale, cum crezi tu. Sunt ganduri pe care diavolul ti le-a varat in minte, iar tu acum crezi ca sunt ale tale. Respinge-le cu tarie ori de cate ori iti vin in minte, spunand: ,,Inapoia mea, satano!'' si rugandu-te lui Dumnezeu sa te miluiasca. Citeste Razboiul nevazut de Nicodim Aghioritul si vei afla raspuns la problema ta.

elenadana 15.07.2009 01:07:20

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 153406)
Si eu cred ca e vorba despre o lupta puternica. Stiind ca este calugar si ca are o imensa misiune, poti sa-l iubesti numai duhovniceste. Adica sa te rogi pentru el sa nu cada in vreo ispita. Adica poti sa transformi duhovniceste acel sentiment, astfel incat sa nu devina pacat. In acest fel il lovesti intre coarne pe demonul desfranarii. Si n-ar fi rau sa participi la niste Sfinte Masluri si sa te rogi cu inima zdrobita, cu multa smerenie sa te poti izbavi de acest pacat care, dupa cum stii, este patronat de un demon.

Fuga la alt duhovnic poate fi o solutie, dupa cum si lacrimile si cainta si spovedania chiar la acelasi duhovnic, daca te simti puternica. Nu e nevoie sa-i spui fata de cine ai ganduri de desfranare. Sa-i ceri sa se roage sa-ti dispara aceste ganduri. Cu cat duhovnicul este mai sporit duhovniceste, cu atat ispitele sunt mai mari. E vorba despre razboiul nevazut pe care-l poarta necuratul cu noi. Duhovnicul stie ca acestea nu sunt gandurile tale, cum crezi tu. Sunt ganduri pe care diavolul ti le-a varat in minte, iar tu acum crezi ca sunt ale tale. Respinge-le cu tarie ori de cate ori iti vin in minte, spunand: ,,Inapoia mea, satano!'' si rugandu-te lui Dumnezeu sa te miluiasca. Citeste Razboiul nevazut de Nicodim Aghioritul si vei afla raspuns la problema ta.

Nu!Nu am ganduri desfranate!Nu as putea sa cad in pacat!!!As vrea doar sa ma placa si el putin.........ooooooooffffffffffff,e cam tot aia........
Este insa altfel decat barbatii obisnuiti:bun,bland,altruist,pur,cuminte,naiv,inte legator,ascultator.

De ce m-ar mai incerca Dumnezeu?!am trecut prin atatea in viata.

Aproape in fiecare vineri ma duc la Sf Maslu.Ma rog pentru sanatatea surorii mele!

Nu as vrea sa ma spovedesc duhovnicului despre asta,simt ca inca fac fata,si apoi faptul ca ma descarc aici in fata voastra ma ajuta foarte mult!Si-apoi...daca i-as da idei?!

Fani71 15.07.2009 01:19:37

Elenadana,
Sa stii ca o iubire din asta platonica poate oricand duce la o iubire obisnuita, daca nu cumva a si dus fara sa-ti dai seama. Faptul ca nu ai 'ganduri de desfranare' nu inseamna poate mare lucru, est pur si simplu o forma pe care o poate lua dragostea, din diverse motive. Am cunoscut si eu exemple, chiar si la barbati - pasiune de tip erotic insa fara dorinta sexuala..
Cred si eu ca Ory (si ceilalti) ca nu este de loc bine pentru tine sa te complaci in aceasta iubire si ca cel mai intelept ar fi sa fugi de ea, sa te vindeci.
Curaj! este posibil, daca vrei!!
Da, daca ai astfel de probleme cu relatiile, poate ar fi bine sa faci si un tratament psihologic, poate iti vei da seama de unde vin aceste probleme si astfel vei putea sa te deschizi. Sau nu, si vei ramane celibatara - dar macar te vei cunoaste mai bine pe tine insati. Stiu multi pe care i-a ajutat. Bineinteles, asta nu exclude spovedania la alt duhovnic, participarea la taine in general, cum te-au sfatuit altii.
Doamne ajuta! Si Dumezeu sa ma ierte daca m-am bagat ca musca in lapte fara sa am de zis ceva atat de grozav.

elenadana 15.07.2009 02:15:53

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 153435)
Elenadana,
Sa stii ca o iubire din asta platonica poate oricand duce la o iubire obisnuita, daca nu cumva a si dus fara sa-ti dai seama. Faptul ca nu ai 'ganduri de desfranare' nu inseamna poate mare lucru, est pur si simplu o forma pe care o poate lua dragostea, din diverse motive. Am cunoscut si eu exemple, chiar si la barbati - pasiune de tip erotic insa fara dorinta sexuala..
Cred si eu ca Ory (si ceilalti) ca nu este de loc bine pentru tine sa te complaci in aceasta iubire si ca cel mai intelept ar fi sa fugi de ea, sa te vindeci.
Curaj! este posibil, daca vrei!!
Da, daca ai astfel de probleme cu relatiile, poate ar fi bine sa faci si un tratament psihologic, poate iti vei da seama de unde vin aceste probleme si astfel vei putea sa te deschizi. Sau nu, si vei ramane celibatara - dar macar te vei cunoaste mai bine pe tine insati. Stiu multi pe care i-a ajutat. Bineinteles, asta nu exclude spovedania la alt duhovnic, participarea la taine in general, cum te-au sfatuit altii.
Doamne ajuta! Si Dumezeu sa ma ierte daca m-am bagat ca musca in lapte fara sa am de zis ceva atat de grozav.

Nu are cum sa duca la o iubire obisnuita,pt ca nu prea e interesat de mine....si-apoi nici eu nu as lasa lucrurile sa scape de sub control.
M-a atins o data pe obraz,asa cum ciupesti un copil mic......era un gest curat,simplu...

Dar daca dragostea mea ar fi lipsita de dorinta sexuala ar mai fi un pacat?
In general in relatiile mele nu am pus prea mare pret pe erotic,am cautat alt fel de comunicare,la nivel mental,sufletesc.Poate de-aia sunt atrasa de acest calugar.Dar recunosc,as vrea sa ma placa si fizic.

Poate ar fi bine sa consult un psiholog,dar nu cred ca ar putea sa ma ajute.Ma ajuta in schimb sa vorbesc cu dumneavoastra.
Tatal meu a murit cand eram mica...nu am vazut barbat la mine in casa.....oare asta sa-si puna amprenta?!Nu cred...

Nu vreau sa fug de dragostea asta!mai lasati-ma un pic!

ory 15.07.2009 09:03:21

"
Este insa altfel decat barbatii obisnuiti:bun,bland,altruist,pur,cuminte,naiv,inte legator,ascultator. "

Vai !, Elena...cea mai mare prostie in aceasta situatie este sa crezi ca acel om este ; " bun, bland, altruist, pur, cuminte, intelegator, ascultator..." Crede-ma din suflet, cred ca este cea mai mare prostie pe care o faci din stard in legatura cu acest om . Asa este, asa se manifesta acesta doar sub statutul pe care-l vezi (si nu intotdeauna ), dar daca vei dori de la el sentimente si altele de genul, crede-ma, te rog nu te amagi singura caci nu esti copil, daca vei dori de la el altceva, el iti va oferi, probabil, exact ceea ce ti-au oferit ceilalti barbati, fiindca inainte de a fi calugar este barbat, iti va oferi aceiasi dezamagire, poate mult mai dureroasa si extrem de perfida...tocmai pentru ca tu crezi atatea lucruri bune despre acesta, fara sa-l cunosti cu adevarat.
Si, iarasi este o naivitate, o tampenie, un non sens sa crezi ca dragostea spre care tinzi nu are cum sa capete legatura cu sexualitatea, este imposibil....practic torturezi propriile-ti simtiri.
Deci gresesti, aparentele inseala, sentimentele tale pot insela de aesemenea...stiu ca nu ne putem impotrivi simtirilor tale, dar, dupa cum ti-am mai spus, iti asumi un risc foarte mare, extrem de mare...iar consecintele acestuia vor fi mult mai dureroase, tocmai pentru ca esti un om matur si nu un copil
Este treaba ta, este problema ta...este decizia ta...Daca totusi el nu simte nimic si este linistit, te rog sa-l lasi asa cum este, daca doresti sa mai ai si constiinta impacata caci, crede-ma, vei pacatui si vei si suferi cumplit, tocmai pentru ca EL nu este ceea ce pare, inainte de calugar, este si el om, este si el barbat si, cu atata mai mult, pentru statutul pe care-l are, nu-si poate asuma mare lucru fata de sentimentele tale....
Faci ce vrei...doar ai buletin ! (dar ti-am spus, vorbesc din experienta, o experienta f. dura pentru care repersursiuni nu a meritat nici o clipa de "satisfactie" impartasita ).
Roaga-te la Dumnezeu sa te lumineze, sa-ti ofere linistea necesara...la El este toata nadejdea si nu la oameni.
Mai bine sa fii simplu si linistit, decat bolnav si sufocat de nesiguranta...(.asta ofera o relatie neconventionala.)
Tu, inca mai ai timp sa nu incepi dezastrul !...(sa nu spui ca nu ai stiut )
Ps. La mine a fost invers situatia, astfel mult mai amagitoare, el se indragostise de mine si "m-a prostit " exact cu aparenta calitatilor pe care le-ai enumerat tu mai sus, care s-au dovedit a nu fi deloc astfel, plus ca aveam si o varsta mai frageda, dar daca mi s-ar intampla la aceasta varsta matura, CATEGORIC NU M-AS UITA !, mai ales in stadiul acesta incipient in care te afli, as transforma simtirea in altceva, as coordona-o sprea alte lucruri, dar mai ales, mi-as da seama daca nu cumva ea este tot atat de amagitoare ca situatia in sine. Personal, nu cred ca este iubire, ci doar un impuls de dragalasenie captat pentru golul pe care-l simti fata de afectivitatea ta, astfel poti sa-ti construiesti o prietenie, dar nu o iubire cu un calugar, caci nu v-a merge si vei ramane si mai dezgustata decat pana acum.
Stii, noroc ca am fost eu mai cumintica si mai speriata de bombe, altfel si sexul ar fi jucat un rol in situatia creata, deci, mai degraba eu m-am dovedit mai retinuta si rece decat el...si asta, in mod firesc, pentru ca este barbat (dupa cum ti-am spus )...si , pe deasupra, nu era un oarecare....NU TE JUCA CU FOCUL !
DACA NU INVETI DE LA UN PATIT, NU MAI AI NICI O SCUZA !

Traditie1 15.07.2009 09:20:58

Elena, problema ta e ca pui ceva mai presus de Dumnezeu.

Vorbesti despre sentimentele tale ca despre ceva fatal, când de fapt sunt rezultatul vointei tale.

Du-te si spovedeste aceasta ispita si o sa treaca.

Traditie1 15.07.2009 09:22:11

Si da, faptul ca ai crescut fara tata are mare importanta. Cunosc doua persoane feminine care au crescut fara tata si am observat aceleasi tulburari de personalitate.

ory 15.07.2009 09:54:50

Elena, pana acum am vorbit de pozitia ta in situatie, de protectia ta....dar, te rog, gandeste-te si la el, tinzi sa-i clintesti o stare care, acum il inalta, il Binecuvinteaza . Poate ca nici nu ai cu adevarat nevoie de el, dar poti sa-i zdruncini intreaga radacina monahala si este tare pacat , cat poate face neinfranarea si egoismul acesta al placerii umane, poate face mult rau, pentru momente care se dovedesc mult prea infime.
Te rog, gandeste-te si la el, daca chiar il iubesti, lasa-l sa-si plamadeasca sensul frumos si curat al drumului pe care si l-a ales.
Am spus in repetate randuri ca inteleg situatia celor care pleaca din manastire, doar pe considerentul ca acestia chiar nu se regasesc acolo, nu doresc sa mai vietuiasca acolo, dar de aici pana la a tulbura o apa care este limpede...este cale lunga.

antoniap 15.07.2009 10:26:23

Citat:

În prealabil postat de elenadana (Post 153431)

Nu as vrea sa ma spovedesc duhovnicului despre asta,simt ca inca fac fata,si apoi faptul ca ma descarc aici in fata voastra ma ajuta foarte mult!Si-apoi...daca i-as da idei?!

Cu cat spovedesti mai repede pcatul cui trebuie cu atat lupti mai eficient. Nu te menaja. Daca vrei sa-i faci duhovnicului o impresie buna ( ca duhovnic nu ca om), trebuie sa-i spui toate pacatele. Si apoi stii ca nu e bine sa tainuiesti cu buna stiinta nimic la spovedanie, caci riscurile de a te pierde sunt enorme. De aceea mergi la duhovnic sa te ajute sa lupti cu tine insati. Daca totusi crezi ca ti-e mai usor daca schimbi duhovnicul, alege aceasta varianta.

In indreptarul de spovedanie se spune clar ca, daca ai furat, nu trebuie sa specifici la spovedanie, de la cine, ci doar sa spui pacatul. Deci nu-i dai deloc idei duhovnicului daca-i spui la timp ca esti indragostita de cine nu se cuvine si arati ca esti preocupatata cu adevarat de mantuire. Ascunderea acestui gand nu este o solutie. Daca dupa aceasta marturisire nu te mai simti in siguranta, inseamna ca trebuie sa mergi la alt duhovnic.

Pe drumul mantuirii exista si astfel de ispite. Cred ca Dumnezeu te iubeste mult si de aceea te pune la incercare. Tu ai putea sa-l ajuti pe duhovnic sa lupte cu ispitele pentru a te putea conduce pe drumul mantuirii si pe tine si pe altii. Un mare duhovnic contemporan din Athos recunostea ca l-a ajutat foarte mult pe plan duhovnicesc... o femeie! Gandeste-te ca pentru acest duhovnic tu poti sa fii un ajutor de nadejde sau o foarte mare ispita. Si ,,vai de cel prin care vine sminteala''- se spune in Noul Testament.

Fani71 15.07.2009 11:36:20

Citat:

În prealabil postat de elenadana (Post 153444)
Nu are cum sa duca la o iubire obisnuita,pt ca nu prea e interesat de mine....si-apoi nici eu nu as lasa lucrurile sa scape de sub control.
M-a atins o data pe obraz,asa cum ciupesti un copil mic......era un gest curat,simplu...

Dar daca dragostea mea ar fi lipsita de dorinta sexuala ar mai fi un pacat?
In general in relatiile mele nu am pus prea mare pret pe erotic,am cautat alt fel de comunicare,la nivel mental,sufletesc.Poate de-aia sunt atrasa de acest calugar.Dar recunosc,as vrea sa ma placa si fizic.

Poate ar fi bine sa consult un psiholog,dar nu cred ca ar putea sa ma ajute.Ma ajuta in schimb sa vorbesc cu dumneavoastra.
Tatal meu a murit cand eram mica...nu am vazut barbat la mine in casa.....oare asta sa-si puna amprenta?!Nu cred...

Nu vreau sa fug de dragostea asta!mai lasati-ma un pic!

Pai, Elena, nu stiu daca e pacat sau nu, dar este periculos pentru tine si pentru el sa te complaci intr-o asemenea sitiatie.
Daca zici ca in general cu barbatii nu pui mare pret pe aspectul fizic, insemana ca poti sa te indragostesti si fara aspectul asta, sau cu aspectul asta prezent mai putin, mai ascuns, si tot indragostire se cheama ca este. Si tot fara speranta, sau cu o posibila realizare catastrofica (sa-l scoti pe om din linistea si calea lui, sa te macine regretele pe tine..)
Mie mi se pare o indragostire de tip 'hero worshipind', cum se zice in engleza. Multe femei inimoase, idealiste traiesc asa ceva, si risca sa-si distruga viata dedicandusi-o de la distanta unul barbat angajat, si nefiind in stare sa vada barbatul concret cu care ar fi putut fi fericite.
Pot spune ca am trait si eu pasiuni din astea fara iesire, insa din fericire nu pentru un calugar. Insa mi-am creat in capul meu o imagine a unui barbat si l-am admirat de la distanta sau din apropiere dar fara speranta.. Ceea ce m-a facut sa sufar si sa pierd un timp pretios. Tu il vezi acm asa cum il vezi, pentru ca il idealizezi, precis!

Sa stii ca iubirea adevarata este iubirea unui barbat concret, cu calitati, dar si cu defecte, a unui om in carne si oase, cu trup si suflet! Nu este admiratie in fata unui erou sau a unui sfant, chiar.

Nu cred ca este pacat sa te indragostesti, ci ceea ce faci pe urma. Sa zicem ca in cazul asta, este o mare ispita.

Eu cred si stiu, din exemple traite de cei dragi si apropiati mie, ca lipsa tatalui (sau a unul substitut, in fine, a unor barbati care ar fi putut suuplini acest rol) sau un tata indiferent, violent etc poate crea deformari ale personalitatii sau probleme si suferinte sufletesti. Care insa pot fi rezolvate, daca le constientizezi si apoi incerci sa le schimbi. Nu trebuie din cauza asta sa te consideri 'anormala', sunt multi care au probleme din astea si multi reusesc sa le rezolve, draga Elena. Mai ales daca isi pun nadejdea in Dumnezeu.
Mie iubirea asta a ta mi se pare ca seamana si cu o iubire de tip paternal, a unui substitut de tata..

Sper ca sora ta se simte bine si tratamentul are efect. Sanatate si curaj!

Anca-Miha 15.07.2009 13:41:01

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 153494)
Mie iubirea asta a ta mi se pare ca seamana si cu o iubire de tip paternal, a unui substitut de tata..

Sper ca sora ta se simte bine si tratamentul are efect. Sanatate si curaj!

S-ar putea sa ai dreptate, Fani, totusi am o retinere, caci pentru tatal tau nu-ti pui panglici colorate in cap si nu te machezi...
Am lucrat cu batrani, si multi dintre ei ii aduceau aminte ba de mama, ba de tatal meu, sau de bunica, sau o matusa... Dar acest lucru nu m-a indemnat sa ies eu in evidenta, ci m-a facut sa-i ajut cu si mai mare daruire. De aceea cred, ca dragostea aceasta se adreseaza barbatului, nu calugarului.

ory 15.07.2009 14:03:31

Ce m-a amuzat chestia cu pamblicile colorate in cap ! ! ! Suna si putin ridicol, pai, presupui ca nu doresti decat iubire sufleteasca, dar te impopotonezi ca pentru cucerire. Cum adica ?, trebuie sa fii constient de ce vrei si ce intentionezi cu adevarat, altfel riscam sa dam vina pe celalalt...vesnicul rival, celalalt.
Ei bine, eu nu mi-am pus pamblici colorate in cap si nici nu m-am machiat, pentru manastire nici nu este nevoie chiar, insa, daca este sa fie ispita, este, poti sa ai si 5 batice in cap. Eu, chiar eram indiferenta, ma imbracam mereu ca de doliu, aveam o privire sobra, in general nu ma hlizesc ca la teatru...dar, tot m-a pandit nemiloasa, hidoasa si perfida simtire " dragastoasa ", sa-i spunem asa. Ulterior, chiar daca am suferit, m-am gandit ca este posibil sa o fi facut din orgoliu, din nestiinta si neastampar, si nu din iubire, caci iubirea inseamna foarte multe lucruri la un loc...mult mai multe decat ne inchipuim .
Uf !, Se spune panglica sau pamblica ?...chiar nu stiu, am pronuntat dupa o obisnuinta in auz.

Anca-Miha 15.07.2009 15:01:41

Asa cum zice si ory, intelepciunea vine cu timpul; dar atunci cand esti sub vraja, nu iti dai seama cat esti de manipulata, desi simti forta care te face sa actionezi intr-un fel anume. Ne supunem acestei forte si nu realizam ca de fapt actionam impotriva noastra. Iata de ce e atat de importanta si tinuta noastra, intr-un fel ne apara de ceea ce ne e potrivnic. Totusi tinuta adecvata nu ne poate apara si impotriva noastra.

ory 15.07.2009 15:31:10

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 153567)
Asa cum zice si ory, intelepciunea vine cu timpul; dar atunci cand esti sub vraja, nu iti dai seama cat esti de manipulata, desi simti forta care te face sa actionezi intr-un fel anume. Ne supunem acestei forte si nu realizam ca de fapt actionam impotriva noastra. Iata de ce e atat de importanta si tinuta noastra, intr-un fel ne apara de ceea ce ne e potrivnic. Totusi tinuta adecvata nu ne poate apara si impotriva noastra.

In sfarsit, sunt intru totul de-acord cu tine, poate si fiindca te-ai exprimat mai pe limbajul meu...

anna21 15.07.2009 15:32:14

Elena, cred ca este tentatia fructului oprit.
(Nici iubire, nici respect!)
Ceea ce este interzis devine mult mai atragator decat ceea ce este accesibil.

(Imi amintesc cand eram studenta petreceam weekenduri la munte langa o manastire de calugari. Mergeam cu prietenii acolo, desi nici unul dintre noi nu era credincios. Se ajungea destul de greu, era pe munte, drum forestier.. Saracii calugari! Ei se retrasesera acolo pe munte, noi dadeam buzna peste ei, cu o satisfactie demonica le tulburam linistea. Pe langa faptul ca nu ne imbracam adecvat, ne uitam curioase la fetele lor.. unii erau foarte frumosi. Saracii se fereau din calea noastra si erau tot cu ochii in pamant. Mda, evident noi nu realizam ce faceam. La manastirea de maici aveam mult mai mult respect, ceea ce ma face sa cred ca un demon ne impingea sa privim calugarii)

Cam asa faci si tu, Elena, cauti la fata lui si vrei sa fii bagata in seama. Nu este nici o iubire aici.
(sper sa nu te deranjeze comparatia, tu esti foarte departe de lipsa mea de respect si intelegere din tinerete, dar in esenta este cam acelasi lucru)

Fani71 15.07.2009 15:57:37

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 153548)
S-ar putea sa ai dreptate, Fani, totusi am o retinere, caci pentru tatal tau nu-ti pui panglici colorate in cap si nu te machezi...
Am lucrat cu batrani, si multi dintre ei ii aduceau aminte ba de mama, ba de tatal meu, sau de bunica, sau o matusa... Dar acest lucru nu m-a indemnat sa ies eu in evidenta, ci m-a facut sa-i ajut cu si mai mare daruire. De aceea cred, ca dragostea aceasta se adreseaza barbatului, nu calugarului.

Eu vorbeam de o iubire 'substitut' de tata. Se intampla adesea ca femeile care nu au recunoscut in tatal lor un model, mai ales, sau nu au stiut ele sa-ml vada, din diverse motive, sa se indragosteasca in acest fel, de exemplu de barbati mai maturi, mai in varsta, sau casatoriti, sau pe care ii pun pe un piedestal, pe care ii considera mult superiori.. Si sa se indragosteasca de un asemenea barbat care le da atentie, mai ales, intr-un fel paternal.
Mi se pare ca si tu ai citit ceva psihologie, ca am vazut ca l-ai citat pe Jung.

Sa ne ierti Elena ca derivam de la discutie. Si daca nu se potriveste, poate.

elenadana 15.07.2009 19:00:25

Va multumesc din suflet tuturor celor care imi raspundeti!Ma ajuta foarte mult.
Ma bucura atentia pe care mi-o acordati,precum si subiectului.Probabil nu sunt singura care a facut o pasiune pentru o ''fata bisericeasca'',fie el preot sau calugar.

Aceste relatii nu duc nicaieri,stiu.....

De fiecare data cand am postat un mesaj,un raspuns,am spus exact ceea ce simteam in acel moment,sincer,fara ascunzisuri!Insa,acum cand citesc forumul imi dau seama cat de neclare sunt sentimentele mele....pe de-o parte tot spun ca il stimez,il respect,il vad ca pe un sfant,ca e bun,bland,pios.........pe de alta parte ma impopotonez cu panglici colorate(ce-am mai ras cand am citit asta,aveti dreptate...)

De asemenea am observat ca si parerile dumneavoastre referitoare la mine sunt impartite.La mine,ca parerea unanima fata de aceasta ''poveste''e generala:nu e bine,e pacat,nu o sa duca nicaieri,sa fug cat mai repede,sa caut eventual alt duhovnic...

Zic ca sunt impartite deoarece D-na Fani71 zice ,de exemplu ,ca il idolatrizez,ca il idealizez,ca poate caut in el chiar substitutul unui tata.Dansa are dreptate,asa se duce viata,''fara sa vezi barbatul concret cu care poti fi fericita''.

Are dreptate insa si D-na Anca-Miha,care zice ca nu-mi pun panglici colorate si machiaj pentru tatal meu....ca aceasta dragoste''se adreseaza barbatului si nu calugarului''.Asa e!Are dreptate cand zice ca tinuta noastra ne apara impotriva a ceea ce-i potrivnic,dar....cum ma apara impotriva mea?!

Perfecta dreptate are Ory cand zice ca eu vad in acest om calitati normale pentru statutul de calugar(bunatate,intelegere,simplitate),dar ca daca voi dori altfel de sentimente,sa nu ma amagesc singura!Inainte de a fi calugar este om,si ca barbat mi-ar oferi poate doar dezamagire.Imi spune deasemenea sa am grija,ca prin egoismul meu sa nu-i tulbur drumul curat pe care si l-a ales.
Ory,m-ai ''certat'' cu impopotonarea mea.Vreau sa-ti zic ca prima oara cand l-am cunoscut eram o mumie,distrusa,cu cearcane pana-n barba,cu lacrimi in ochi,cocosata de durere,si il aud ca zice''esti frumoasa,esti sanatoasa......'',nu mai stiu in ce context....si de cand ma ''impopotonez''nici nu se mai uita la mine.

Dreptate are si Traditie 1 care zice ca aceste sentimente sunt doar rezultatul vointei mele,eu le-am alimentat,eu le-am dat dimensiunea la care s-a ajuns!

Antoniap zici ca ar trebui sa ma spovedesc spunandu-i ca sunt indragostita de cine nu trebuie,fara sa-i spun de cine....dac-ai stii ce privire tampa as avea...m-as da de gol!toata lumea-mi spune ca nu-mi pot controla ''limbajul trupului'',ca pe fata mea se vede totul,cand sunt deranjata,suparata,...nu pot ascunde nimic!
Si mai am o nelamurire,de care nici calugarul nu m-a putut convinge:ca Dumnezeu pune la incercare pe cine iubeste!Prin cate incercari am trecut in viata!!!Si sora mea,saraca,mai ales!M-a acuzat calugarul la un moment dat ca cartesc,si mi-a dat sa citesc din Parintele Cleopa,''Despre nestiutele judecati ale Domnului''....si tot nu sunt convinsa...

Dreptate are si Anna21!Un punct de vedere interesant:nici iubire,nici respect.Tentatia fructului oprit!!!

Dupa cum vedeti si dumneavoastra sentimentele mele nu pot sti exact de unde au pornit,cum de s-au dezvoltat asa incat acum,in acest moment,cu toate sfaturile dumneavoastra nu le pot controla.Nu stiu nici eu exact unde se incadreaza...stiu doar ca nu dorm toata noaptea cu imaginea lui in minte!Dar el este imbracat in straiele duhovnicesti,si este in biserica,slujind....Deci?!
Nu-mi aduc aminte bine,din timpul scolii,Eminescu parca....era ceva despre Eros si patos?!confund?!Parca scrisese ceva si despre dragostea unei fete pentru un calugar,''Cezara'' parca?!

Acum despre un alt subiect:nu-mi permit,ca sa nu fiu inteleasa gresit de catre prietenele mele,sa le intreb de ce s-au casatorit cu un anume barbat!Din cate stiu,nici-una nu a simtit o dragoste mai presus decat insasi viata lor!Sunt casatorite ca ''asa se cade'',ca raman insarcinate si sa aibe copilul un tata,ca sa intre in randul lumii.....si d-astea!Unde e dragostea adevarata?!Eu asta astept!Mi-am permis insa s-o intreb pe sora mea:''De ce l-ai ales pe el?!de ce tocmai el?''.Si stiti ce mi-a zis?!Ca din moment ce au trait amandoi intr-o camaruta mica fara sa se sufoce unul pe celalalt,24 de ore din 24,inseamna ca nu se vor plictisi.Si ca la un moment dat trebuioe sa te stabilesti la unul,ca era el sau altul!Eu nu sunt asa!

Si inca ceva:imi spune calugarul ''casatoria inseamna mantuire''.Si nu m-a impartasit ca nu sunt casatorita.Am o prietena casatorita,dar e cateodata rea,mai minte,uraste,barfeste,e avida dupa bani,face diverse perversiuni cu sotul ,nu tine posturile,si multe altele.Si a primit de la aceeasi manastire acceptul sa se impartaseasca.Eu,in schimb,pt ca am trait in pacat,am primit 3 ani canon.Desi tin posturile,nu urasc,nu hulesc,nu invidiez....ma rog....chiar n-am prea avut ce sa spun la spovedit,am primit in schimb canon.Anul trecut,un preot m-a impartasit,desi nu tineam nici posturi,...si desi spovedania mea a fost cam ''lunga''.Si cu cat imi spun mai multi sa ma casatoresc,cu atat caut parca argumente si exemple impotriva casatoriei!Eu,in ziua de azi nu mai cred in aceasta institutie!

Va multumesc foarte mult pentru atentia dumneavoastra!Va multumesc din suflet!Sunteti persoane deosebite!Pana si mustrarile dumneavoastra imi fac bine!

Ma gandesc sa nu ma duc vineri la maslu,cum ma duc de obicei.Sa mai las un pic de timp,sa nu-l mai vad,poate ma mai linistesc.
Dar daca nu ma duc sperand ca poate-mi simte lipsa???!!!

elenadana 15.07.2009 19:19:22

Fani71:Sper ca sora ta se simte bine si tratamentul are efect. Sanatate si curaj![/quote]

Multumesc!Sa dea Dumnezeu!Doctorii au spus ca s-a produs un miracol!Acum a intrat intr-un program experimental,se testeaza un medicament.E singurul lucru care-l cer de la Dumnezeu:sa-i dea viata si sanatate!E o fata buna,cuminte si curata,ea niciodata n-a avut ganduri ca ale mele.De multe ori m-am intrebat de ce a cazut pe ea boala asta?

Fani71 15.07.2009 19:47:25

Citat:

În prealabil postat de elenadana (Post 153656)
Fani71:Sper ca sora ta se simte bine si tratamentul are efect. Sanatate si curaj!

Multumesc!Sa dea Dumnezeu!Doctorii au spus ca s-a produs un miracol!Acum a intrat intr-un program experimental,se testeaza un medicament.E singurul lucru care-l cer de la Dumnezeu:sa-i dea viata si sanatate!E o fata buna,cuminte si curata,ea niciodata n-a avut ganduri ca ale mele.De multe ori m-am intrebat de ce a cazut pe ea boala asta?[/quote]

Daca face acest program, sunt multe sanse, in zilele noastre sunt multe tratamente eficace de cancer. Face si ceva naturist? Si asta ajuta foarte mult. Si psihicul - linistea, fericirea, dragostea celor din jur.
Bolile nu sunt 'pedepse' sau urmarea gandurilor.. Pot aparea din diverse motive, iar Dumnezeu stie de ce le lasa sa apara, asa cum zi zis si tu, poate celor care il iubesc mai mult si spunt mai aproape de El le da mai multe de purtat, ca sa ajunga mai sus, sa nie caliti, ca prin foc. Si cu tine poate este asa, cine stie?

Cat despre dragoste si casatorie, se vorbeste de asta pe topicul 'dragostea', si 'alesul', daca vrei sa mai pui aceleasi intrebari si acolo, ar fi interesant!
Aici as spune ca eu una nu m-am casatorit ca 'asa se cade', ci ca l-am gasit pe cel care trebuia sa apara, pe cel pe care Dumnezeu mi l-a destinat (si reciproc), eu cel putin asa cred. Asta s-a intamplat abia cand aveam 35 de ani. Si exista dragoste, mai presus de simpla indragostire, si care te inalta! Dar eu nu cred ca aceasta dragoste trebuie neaparat sa fie pentru un om mult superior noua, pe care sa-l admiram. Poate fi un om ca noi, cu calitati si defecte (dar altele ca noi, e mult mai stimulant ;-)), si prin dragoste si viata impreuna amandoi se pot inalta, daca vor si se pun in slujba lui Dumnezeu.
Dar mai putem vorbi despre asta pe celelalt topic.

Eu te-as sfatui sa rupi legaturile, sa nu te mai duci acolo. Dar inteleg ca deocamdata ti-e greu!..

stachie 29.07.2009 12:44:05

salutare...

...si eu am stat 5 ani in manastire.......si dupa mari ispite am iesit mai necredincioasa decit am fost odata,,,,,,,fiecare ju\deca cum vrea dar dupa parerera mea cred k gresit....pt faptul k ai plecat de acolo dzeu are grija sati dea o palma,,, si am primit o..acum astept sa mi revin,,, sa ma integrez in viata,,,,,e usor sa vb,,,,sa criticam,,, sa sfatuim,,, dar sa nu uitam k vine timpul odata cind trebuie sa facem si ceia ceam sfatuit,,, atunci nici nu ne mai recunoastem cuvintele.....dak aveti intrebari,,, mai vb,,,,,,,,,doamne ajuta,,

vsovi 29.07.2009 13:17:25

Citat:

În prealabil postat de elenadana (Post 153656)

Citat:

Fani71:Sper ca sora ta se simte bine si tratamentul are efect. Sanatate si curaj!
Multumesc!Sa dea Dumnezeu!Doctorii au spus ca s-a produs un miracol!Acum a intrat intr-un program experimental,se testeaza un medicament.E singurul lucru care-l cer de la Dumnezeu:sa-i dea viata si sanatate!E o fata buna,cuminte si curata,ea niciodata n-a avut ganduri ca ale mele.De multe ori m-am intrebat de ce a cazut pe ea boala asta?

poi draga Elenadana, ai voie sa iubeshti pe Dumnezeu shi sa te indragosteshti de totzi slujitorii Lui, caci Dumnezeu este Dragoste shi iubire curata shi chiar trebuie sa-i iubeshti fara oprelishti referitoare la iubire shi dragoste... ci oprelishtile-s la pacat shi placeri shi pofte shi egoism... iar fardarea domniei tale shi bentitzele te vadesc de interese pentru pacat caci sulimenizarea inseamna iubire spre placeri, spre egoism, spre interese perverse, spre lucruri ce se faptuiesc in intuneric... in intunericul cel mai dinafara... unde este scarnirea dintzilor shi frifrigul.

deci trebuie sa te hotarashti cum il iubeshti pe acel "mort"? duhovniceshte ca pe Dumnezeu sau ai interese ca sa-l iei de barbat shi sa redevina mirean?... shi in ambele cazuri calea cinstita este sa-i marturiseshti spre ce dragoste te-ai hotarat shi sa ashteptzi de la dansul sfat curat... dar sa te pazeshti ca shi el poate sa fie ispitit spre a cadea amandoi in pacat... ca nu exista om care sa nu fie ispitit shi care sa nu cada macar odata in pacat... dar daca ai cazut ridica-te degraba... shi daca iar cazi iarashi te ridica, shi tot asha, ca asha am auzit un sfat de la Cineva... un preot.

Anca-Miha 29.07.2009 17:37:16

Citat:

În prealabil postat de stachie (Post 156934)
...si eu am stat 5 ani in manastire.......si dupa mari ispite am iesit mai necredincioasa decit am fost odata,,,,,,,fiecare ju\deca cum vrea dar dupa parerera mea cred k gresit....pt faptul k ai plecat de acolo dzeu are grija sati dea o palma,,, si am primit o..acum astept sa mi revin,,, sa ma integrez in viata,,,,,e usor sa vb,,,,sa criticam,,, sa sfatuim,,, dar sa nu uitam k vine timpul odata cind trebuie sa facem si ceia ceam sfatuit,,, atunci nici nu ne mai recunoastem cuvintele.....dak aveti intrebari,,, mai vb,,,,,,,,,doamne ajuta,,

Stache, am o intrebare la tine, care zici ca ai fost 5 ani in manastire: ca omul are caderi, este stiut; dar in manastire e un duhovnic. Acela nu te-a putut ajuta sa depasesti aceste caderi si sa te scoli in picioare? Dupa parerea mea, un duhovnic, care va cunoaste bine, va si poate ajuta...

andreicozia 29.07.2009 17:54:16

Citat:

În prealabil postat de stachie (Post 156934)

Foarte profund stachia!
Multumim, ai atins punctul cheie al discutiilor in jurul acestui subiect care anuleaza toate intrebarile infantile puse de unii
asa este... muti sunt experti la sfaturi...dar vine si scadenta! ..si astfel ajung de nu-si mai recunosc cuvintele, frumos punctat!

caminaris 29.07.2009 18:53:41

Citat:

În prealabil postat de mumusihk (Post 6011)
A citit ce a-ti scris mai sus si ma intreb... oare e adevarat ca odata ce ai depus un juramant nu mai poti pleca din manastire?E un pacat asa mare sa incalci juramantul? Va rog ajutati-ma sa lamuresc aceasta problema! Doamne-ajuta!

E un pacat sa-ti calci juramantul facut unui necunoscut, daramite lui Dumnezeu. E evident asta nu? Dar, pe de alta parte, daca ai ramas cu Dumnezeu in inima, si creezi o familie dupa invataturile Lui, atunci copiii tai pot realiza ceea ce ai inceput tu si n-ai avut curaj sau putere sa duci pana la capat: o viata daruita lui Hristos.
Te vei mantui prin rugaciunile copiilor tai. Sau poate chiar prin ale tale daca duci viata pe care o doreste Dumnezeu de la o familie in Duhul lui Dumnezeu. Adica daca faci: milostenie, post, rugaciune. Ca astea sunt datori sa le faca si mirenii nu numai monahii. Datori! Noi suntem DATORI sa facem faptele cel bune, ca de asta ne-a dat viata Dumnezeu. De asta nu trebuie sa cerem ceva in schimb. Tot ce ne trebuie ne da Dumnezeu prin oamenii din jur sau, unora mai sporiti, chiar prin minuni.
Ca sa concluzionez, si daca ai calcat juramintele monahale tot om ramai, tot beneficiezi de mila si iubirea lui Dumnezeu, tu fa-ti treaba ta acolo unde esti acuma insa nu uita ca la Judecata o sa raspunzi pentru asta dar ai grija sa ai cu ce raspunde (fapte).

ory 29.07.2009 23:13:11

Eu zic ca, Stachie are dreptate, mai putin cu palma de la Domnul, care nu ti-o da asa dupa ureche, dupa cum zice gura lumii ca este pacat sau nu, ci dupa ceea ce considera doar Dumnezeu ceea ce este pacat sau nu in cele zece porunci, neregasite, din pacate, in notiunea manastirii...asta este alta poveste.
Si, treaba cu duhovnicul, sa stii Anca ca duhovnicii nu sunt Sfinti, ci sunt tot oameni si, de multe ori cand le spui o neputinta gaseste motiv sa-ti infinga cutitul exact in rana...ca de, iti cunoaste neputinta.
Oricum...nu vreau comentarii ! Doar mi-am spus parerea, si luati seama la ce-a spus Stachie, sa tineti cont de ceea ce sfatuiti si pentru voi, dar nu atunci cand apele sunt limpezi, caci este tare usor a vorbi atunci, iar, atata timp cat in manastire n-o sa stati...mai bine va abtineti !

stachie 29.07.2009 23:50:35

pt anca miha

...........surioara,,,NU MAM FACUT INTELEASA???????
repet iarasi ,,, e usor sa judeci,,,,,,,sa sfatuiesi,,,,dar nu uitak duhovnicul,,este si el OM,,,,si nu dumnezeu,,incit,,,,sa scimbe "sensul"ispitei,,,,,,,iar omul din el,,,,,nu putea sa cladeasca ceva,,,, a reusit doar sa DARIME,,,,,,,iar partea spirituala,,,"il..consola"..k a facut ceva!citeste patericul iar undeva la inceput,,,,,gasesti un citat din sf parinti in care avusese o vedenie cu iadul,,,, talpa era episcopii si preotii iar in capul lor stateau saracii mireni,,,,pt k incercau pe parcursul vietii sa faca ceva dar "acestiia"ii impingeau in "groapa"....nu am numik cu nimeni,,,,,dar imi doresc,,, sa cunosti,,,mai bine"miezul"duhovniciei k apoi,,,,sa nu te clintesti nici un pik,,,,in moment de combatere,,,,,,,iartama,,,,,dak poti,,,,!

ory 30.07.2009 00:00:29

Stachie, nu-ti bate capul cu Anca, nu ai sa ajungi nicaieri , caci , in priviinta calugariei, ea le are doar cu literatura, dar mai ales cu judecata...a ceea ce este judecat.

stachie 30.07.2009 00:17:29

pt ory

multumesc......am pus experienta mea dureroasa in cufarul trupului,,,adik inima......la pecetlui incit doar dzeu mai are cheia,,,,k eu incerc sa uit,,,,,speram sa fiu de ajutor si nu sminteala,,,,,cum am "fost inteleasa....."pt cei care inca mai sunt "pui"in cele ale credintei.....inr de multe ori,,,,sub pretext de ascultare....esti "fortat"sa faci pacat,,,,,sper sa ma judece cuvintele mele,,,,,,,,iar las in circa fapetele,,,,sai osindeasca pe cei care le le fac....pace si bucurii iti doresc,,,,

Anca-Miha 30.07.2009 02:10:44

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 157056)
Eu zic ca, Stachie are dreptate, mai putin cu palma de la Domnul, care nu ti-o da asa dupa ureche, dupa cum zice gura lumii ca este pacat sau nu, ci dupa ceea ce considera doar Dumnezeu ceea ce este pacat sau nu in cele zece porunci, neregasite, din pacate, in notiunea manastirii...asta este alta poveste.
Si, treaba cu duhovnicul, sa stii Anca ca duhovnicii nu sunt Sfinti, ci sunt tot oameni si, de multe ori cand le spui o neputinta gaseste motiv sa-ti infinga cutitul exact in rana...ca de, iti cunoaste neputinta.
Oricum...nu vreau comentarii ! Doar mi-am spus parerea, si luati seama la ce-a spus Stachie, sa tineti cont de ceea ce sfatuiti si pentru voi, dar nu atunci cand apele sunt limpezi, caci este tare usor a vorbi atunci, iar, atata timp cat in manastire n-o sa stati...mai bine va abtineti !

Din cate stiu, ory, nici tu nu ai fost in manastire, ci doar la manastire, adica in vizita; deci ar fi cazul sa iti urmezi TU in primul rand sfatul, si apoi sa-l dai altora.

Pentru mine inseamna mult sfaturile Sfintilor Parinti in ceea ce priveste viata manastireasca; tie, ory, in lipsa oricarei culturi religioase, nu-ti spun nimic.
Ceea ce am auzit de la tine sunt doar povesti ale unor trairi personale; in concluzie pareri personale, fara putere de generalizare. La intrebarea mea, daca ai fost in manastire, ai raspuns: NU.

Fii draguta, ory, pentru decenta, sa nu mai incerci sa ne sugerezi ca ai fost calugarita sau sora in manastire, ca sa dai astfel greutate afirmatiilor tale, ca ar insemna ca vrei sa ne inoculezi o minciuna si nu e cazul, fiind de acum informati asupra experientelor tale cu manastirea. In locul tau as fi pastrat mai degraba tacerea!

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 157060)
Stachie, nu-ti bate capul cu Anca, nu ai sa ajungi nicaieri , caci , in priviinta calugariei, ea le are doar cu literatura, dar mai ales cu judecata...a ceea ce este judecat.

Nu este decat inca o impolitete din partea ta.
Ai vazut bine, ca atunci cand a fost cazul am vazut si partea negativa in ceea ce priveste calugarii, dar fara a generaliza, pentru a nu lovi in cei, care nu merita a fi criticati si amestecati in mizerii personale, care tin de caderea omului si nu de viata ingereasca.

Multumesc bunului Dumnezeu ca m-a ferit de situatii neplacute si m-a trimis numai la preoti si calugari traitori ai ortodoxiei. Intre timp am aflat ca mai exista si din cei, care doar se fac a fi traitori. Sa-i judece pe ei Dumnezeu.

Anca-Miha 30.07.2009 02:32:12

Citat:

În prealabil postat de stachie (Post 157059)
repet iarasi ,,, e usor sa judeci,,,,,,,sa sfatuiesi,,,,dar nu uitak duhovnicul,,este si el OM,,,,si nu dumnezeu,,incit,,,,sa scimbe "sensul"ispitei,,,,,,,iar omul din el,,,,,nu putea sa cladeasca ceva,,,, a reusit doar sa DARIME,,,,,,,iar partea spirituala,,,"il..consola"..k a facut ceva!citeste patericul iar undeva la inceput,,,,,gasesti un citat din sf parinti in care avusese o vedenie cu iadul,,,, talpa era episcopii si preotii iar in capul lor stateau saracii mireni,,,,pt k incercau pe parcursul vietii sa faca ceva dar "acestiia"ii impingeau in "groapa"....nu am numik cu nimeni,,,,,dar imi doresc,,, sa cunosti,,,mai bine"miezul"duhovniciei k apoi,,,,sa nu te clintesti nici un pik,,,,in moment de combatere,,,,,,,iartama,,,,,dak poti,,,,!

Stache, draga, in primul rand am o mare rugaminte la tine: scrie te rog corect romaneste, caci nu scriem sms-uri aici, ci texte, care trebuie intelese. Deci nu -k ci -ca; Dumnezeu scriem intotdeauna cu majuscula.

In al doilea rand nu am inteles mare lucru din ce ai scris, imi cer iertare, dar lipseste prea mult din text. Fii te rog mai explicita, daca vrei sa intelegem ce te doare. Eu as vrea sa inteleg.

Si eu imi doresc sa cunosc mai bine miezul vietii duhovnicesti; ma straduiesc sa invat si ma rog. Dar si pana atunci, crede-ma, ca nu-mi permit sa ma clintesc. Nu trebuie sa ne scrii viata ta in amanunt, ci sa descrii situatii, din care sa intelegem legatura cu... Patericul.
Stim de acum ca nu sunt numai sfinti in manastiri, spre regretul nostru. Noi am vrea sa fie numai ingeri in trup... dar trupul e supus greselii, din pacate.

Putem sa dam vina pe altul cat vrem, nu vom schimba nimic si nici nu-l vom schimba pe acesta. Important e sa ne descoperim propriile pacate; cu ele sa mergem la duhovnic, sa le scoatem la lumina, ca sa ne fie iertate. Este singurul mijloc de a supravietui iadului.

Imi pare rau de toti oamenii, care se lasa pacaliti de diavol si pacatuiesc in manastire sau in afara ei. Dar Dumnezeu, in marea Sa dragoste de oameni, ne-a lasat si Inger Pazitor, si Sf.Taina a Spovedaniei, ca sa ne scape din ghiarele mortii vesnice.

EXISTA inca duhovnici adevarati, care sunt dispusi sa ne ajute, in masura in care suntem sinceri si vrem neaparat sa scapam de pacat. Sa-i cautam pe acestia si sa ne salvam. Mai ales cei tineri, caci au inca toata viata inainte; dar si cei mai in varsta, ca poate nu mai au mult de trait. Doamne ajuta!

vsovi 30.07.2009 09:21:05

Citat:

În prealabil postat de stachie (Post 157059)

eu am intzeles perfect ce ai spus:
ca episcopii shi preotzii ii mana pe mireni in prapastie shi nu la Dumnezeu, ca asta era o vedenie din Pateric... poi asha a fost dintotdeauna shi asha este shi acuma... e firesc sa fie asha shi de aceea trebuie sa luam aminte la noi inshine intai shi sa lasam preotzii ca este cine sa-i judece daca greshesc...

spui ca ai fost impinsa sa pacatuieshti in manastire? poi precis e plin de violentza shi ratacire, poi daca e plina gLUmea de furâciune, ne mai miram ca a ajuns curvia prin manastiri... sau ce eu crezi ca nu ma uit la mine shi constat in ce hal am ajuns ca-s plin de nemultzumire=curvie shi de frica+ingrijorare = mandrie, dar fireshte eu am "scuza" ca-s doar mirean... deci trebuie sa ne bazam mai mult pe Domnul Nostru Iisus Hristos care ne iubeshte mereu shi a venit dupa oile pierdute shi ratacite asha cum eshti dumneata acuma... shi a venit chiar Astazi... ca daca vei citi pe site la Sfanta Cetate a Noului Ierusalim ce spune Domnul prin proorocii Sai s-ar putea sa te lashi gasita... deci s-ar putea sa mai ai o shansa sa te care in spate Hristos inapoi la turma Cereasca... pe care intotdeauna o lasa pentru o oaie pacatoasa in pericol de a fi inghitzita de lupii gLumii asteia.

nu uita ca sf Petru care a vazut minunile lui Hristos shi a cunoscut Cuvintele Sale s-a jurat ca-shi va da viatza pentru El, deci el cu gura a fagaduit fara sa-i ceara nimeni, a fagaduit ca va fi cel mai bun calugar, cea mai tare piatra shi iata ca pana a cantat cocoshul de 2 ori s-a lepadat de Hristos-Dumnezeu de trei ori... deci iata ca se intampla sa lepezi pe Dumnezeu, dar lui i s-a intamplat o singura data intr-o singura zi caci apoi shi-a dat viatza de nenumarate ori caci a marturisit cu putere inaintea lupilor exact ca shi un miel... iar mie mi se intampla starea asta de lepadatura zilnic, de multe ori shi iarashi ma ridic, fiindca oridecate ori nu tzi seama deja l-ai shi lepadat pe Dumnezeu shi mergi sa mori impreuna cu scariotul punandu-tzi nadejdea in mandria ca eshti shi tu ceva sau cineva adica neascucoceshti modalitatzi obScenice sa-ti ingamfi ceva insushiri alese... shi asha cazi in iubirea placerilor de sine... placandu-tzi defapt sa fi pacalit shi sa crezi in minciuna... caci ajungi un leudaros... se intampla, iar mie mi se intampla aproape zilnic... deci vezi dumneata ce necaz? dar este scris ca cel ce se va ridica repede oridecateori... acela se va mintui... shi asha trebuie sa ne ridicam ca sf Petru sau ca sf Pavel sau ca orishicare micutz care se straduie sa rabde nerabdarea pentru Hristos adica sa rabde tot ceea ce cu sigurantza nimeni nu poate sa rabde... sau poate cineva sa rabde plumb topit sau ghiare de fier arse cu tortzele sau aruncarea in mare legat cu pitre de gat? sau ashezare pe tron de "aur" incins ca fierul inroshit?... deci vezi dumneata ce hotarare le trebuie creshtinilor? iar hotararea asta nu vine din incapatzanare sau nemultzumire sau orbire sau rautate sau gica-contra sau ce shtiu eu mai ce "intzelepciuni", ci din ferma convingere ca Adevarul pe Cale shade de partea celor ce rabda shi doar asha se ajunge la Viatza... ca restul este praf shi pulbere... mancare, neascultare shi desfranare... sau altfel spus neascocire, ingamfare pripita, desfranare beroica... sau mai simplu shi mai clar este necredintza, necredintza, necredintza... iar credintza nu vine cu fortza, ci cu staruintza, nu vine cu tirania ci cu umilintza de sine... nu vine cu nemultzumirea shi ura ci cu dargostea duioasa shi cu sfioshenia sfanta... shi doar pe Calea asta presarata cu multa umilintza pe cale shi cu multa lepadare de sine pentru Hristos... s-ar putea ca sa primeshti Harul credintzei neclintite in Domnul Iisus Hristos... purtandu-tzi Crucea cu veselie... shi nu ca un vierme, ca o furnica, ca o omida, ca o palamida, ca un fiu razvratit... dublu razvratit shi dezradacinat, nor fara apa, ce se bucura pentru raul altuia socotindu-se pe sine nepacatos shi crezandu-se vrednic mishelul blestemat cu chip ascuns... cum se poarta acuma fenta nascocita.

deci daca ai cazut, ridica-te degraba shi nu lasa sa planga prea mult pe Hristos pentru tine caci Maica lui este pururea rugatoare nebiruita pentru toate oile ratacite... ca mine ori ca tine... shi eu ash vrea sa ma gaseasca cat mai repede dar nu shtiu cum se face ca numai nu reushim... nicicum.

ory 30.07.2009 09:44:56

Anca, zi mersi ca te-a apucat pocainta la batranete, caci, daca te-ar fi apucat la tinerete....multe dezamagiri ai fi intampinat de la oamenii, de la oamenii bisericii si de la tine insuti ! Asta este singura diferenta ! VARSTA !

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:29:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.