![]() |
Citat:
Citat:
Citat:
|
@Daniel777
Ori sunt scrise undeva lasate de Dumnezeu si trebuie doar cineva sa le gaseasca si sa le publice, ori nu sunt, si atunci nu trebuie sa le scrie nimeni de fapt, ci sa nu mai fie cerinte. Nu vezi contradictii in carti, in pareri???????? Nici aici pe forum, in citate diverse???? Uite eu pe acest fir (si au mai fost altele inaintea lui pe aceeasi tema), inca nu am aflat: Este femeia ne-curata? Da sau nu? Fiecare da alt raspuns, fiecare citat spune altceva. Mai vrei si alte intrebari la care inca nu s-a gasit raspuns? - Ne impartasim des sau rar? - Cum ne pregatim pentru impartasanie? (post, abstinente etc.) - Sunt cei casatoriti ne-curati, pacatosi? etc. Sunt atatea pareri cati oameni, inclusiv duhovnici, la toate problemele. Dar judecam oamenii nevinovati. Pana la carti, Daniel, eu nu stiu inca ce am de facut concret in viata, cand si cum ma duc la biserica, sunt sau nu crestina/pacatoasa, etc. |
@Mihnea
Nu e chiar asa cum spui. Adica nu asta este problema mea. Nu are nimic de a face cu Dumnezeu, am mai spus-o si o repet. Dumnezeu a lasat o lege si pe apostoli, etc. Dar mai tarziu oamenii au stricat multe. Eu nu stiu cum a lasat Dumnezeu biserica institutie, ca nu scrie nicaieri cum era, ce forma, cum erau slujbele acum 2000 ani. Dumnezeu a lasat credinta, lege noua, pilde. Mai departe au facut apostolii si dupa ei...oamenii. "Dar Dumnezeu a rânduit și antrenat special niște oameni, pentru ca de la ei să aflăm credința. Scrie asta în Evanghelie. "Mergând, învățați toate neamurile". Sau nici în Biblie nu mai credeți?" Exact asta este problema: oamenii aceia m-au dezamagit si ma dezamagesc. Ei nu (mai) sunt asa cum vroia Dumnezeu. S-au schimbat. Oameni care trebuie sa lupte sa faca biserici (la propriu), sa trimeata preoti (deci cei din ierarhiile superioare), sa faca duhovnici mai multi, care sa aibe timp si rabdare sa invete credinciosii, sa ajute pe cei necajiti. De ce tot il amestecati pe Dumnezeu aici si Biblia? Eu vorbesc de oameni. Pe de o parte este mai simplu: mergem fiecare dupa ureche, cand vrem, unde, si cum. Ce daca? Tot n-are nimeni timp, rabdare pentru noi, tot nu are importanta la gramada. Asta ni se da, asta dam si noi. La Dumnezeu si Maica Sa, si alti sfinti dragi ne putem ruga si acasa, sau intr-o biserica goala. Aia aste de fapt credinta. Si aia de a ajuta pe cel necajit. |
Citat:
|
@Daniel - stii de ce cred eu ca-ti sunt clare?
Fiindca tu ti-ai facut o parere a ta deja si pe aia o ti. Sau: nu esti afectat de acele teme (nu esti femeie, nu esti insurat, etc.). Si eu am sa fac la fel. Parerea mea si nu mi-o mai schimba nimeni si atunci imi este totul clar. Alta explicatie n-am, cum de totul iti este asa clar. |
Mi-am facut o parere din ceea ce am citit si din experienta.Daca tie nu iti sunt clare acum,iti vor fi clare poate mai tarziu.
Insa,cand m-am convertit la ortodoxie,am fost incantat sa observ coeziunea de pareri in cadrul scrierilor ortodoxe.Ceea ce vad ca tu pui la indoiala. Una este divergenta intre parerile oamenilor,si alt lucru sunt cartile ortodoxe,care sunt pline de acelasi Duh si Adevar. |
Si inca un lucru,poate o sa-ti fie de folos.Baza mi-am facut-o citind pe parintele Cleopa,el m-a format prin cartile sale.
|
Citat:
De unde stii? |
@ Sophia
Pe langa cele observate de catre Mihnea Dragomir, adaug si eu ceva:
cred ca tu te afli in ceata pentru ca incerci sa te indreptatesti incontinuu. Or in fata lui Dumnezeu nu te poti indreptati. Tu vrei sa ai un set de reguli astfel incat sa apari fara de greseala in fata lui Dumnezeu? Asta este nebunie, nu te supara. Dumnezeu ne stie pana si miscarile cele mai subtile ale inimii catre pacat, indiferent ce apare din afara. Curatenia incepe dinauntru si se rasfrange in afara. Astfel, daca te-ai smeri cu adevarat, ai sti chiar voia lui Dumnezeu (fara reguli scrise). Regulile sunt doar niste carje (sa ne ajute sa ne smerim). Smerirea ne apropie de cunoasterea lui Dumnezeu. Si renuntarea la cele lumesti. Si sfatul duhovnicului este tot un ajutor, dat pe masura fiecaruia ca sa inaintam in viata duhovniceasca. Cum trebuie sa traim ne-a spus Mantuitorul. Duhovnicul nu ne spune din nou, ci doar ne ajuta sa mergem in acea directie. Tu spui ca nu s-a lasat scris ceea ce trebuie sa facem? Uite: "rugati-va neincetat" ca regula de viata. Sau "fiti desavarsiti, precum Tatal vostru ceresc desavarsit este".. Iata deci regulile scrise. Aceea este masura vietii crestine. (Astea ti le-am scris ca sa nu crezi ca daca indeplinesti un set de reguli, oricare ar fi ele, poti aparea fara de greseala inaintea lui Dumnezeu!) Cand mergi la biserica, te rogi, faci milostenie etc.. nu faci un lucru extraordinar ca sa te indreptatesti (ca asta este "credinta"), nicidecum.. "Suntem slugi netrebnice, pentru că am făcut ceea ce eram datori să facem. " Toti suntem ne-curati, Sophia, barbati si femei, pana dezradacinam patimile, iubirea de sine, indreptatirea de sine, iubirea de lume, poftele etc. (Repet a o suta oara: sa crezi ca respectarea unui set de reguli te face fara greseala este nebunie). Si sfaturile date de duhovnic sunt ca sa ne ajute sa lepadam pacatele si sa ne desfacem de lanturile patimilor.. de aceea nu sunt comune pt toti. Revenind la aspecte practice, iti voi spune cum fac eu cand nu stiu ce sa fac. Ma intreb: oare acum o mahnesc pe Sf. Maica a Domnului prin ceea ce fac? Este o intrebare f buna, ca de multe ori imi schimba planurile. |
Totusi tu intelegi foarte clar sfaturile celorlalti.
Problema ta nu este de intelegere, ci de acceptare. De ex. pe alt thread ai scris: "Anna si tu si altii nu faceti o delimitare intre Dumnezeu si om, pentru voi este tot una. La fel, nu faceti diferenta intre viata de pe pamant a omului si ce se intampla dupa aia cu el. Eu asa inteleg si asa mi se spune si la biserica: Dumnezeu ne-a dat o viata pe acest pamant, pe care trebuie sa ne-o traim. Sigura ca dupa anumite reguli, dar trebuie s-o traim normal, omeneste. Dupa aia, ce se intampla si cum va fi si ce vom fi, nu stie nimeni. Voi vreti cumva o inversare. Sa nu mai traim pe pamant si sa umblam ca niste duhuri si abia pe urma sa fim oameni, in cer. Nu se poate asta. Eu acum sunt om si trebuie sa traiesc ca atare. Am un trup si trebuie: sa mananc, sa dorm, sa beau, sa muncesc, sa am familie, sa ma inmultesc. Ah, ca sa fim placuti Domnului da, dar nu sa inversam treburile. Sa ma duc sa triesc ca om, cu trup si ce am spus mai sus, in cer? Acolo nu mai am nevoie de nimic din toate astea, acolo este alt fel de existenta." Foarte bine ai inteles, am fost surprinsa. Da, trebuie sa lepadam toate cele lumesti! Pe pamant suntem straini si calatori: Iubiților, vă îndemn ca pe niște străini ce sunteți și călători aici pe pământ, să vă feriți de poftele cele trupești care se războiesc împotriva sufletului. (I Petru 2:11) (Si in multe locuri am citit ca cei care nu se unesc cu Hristos din aceasta viata, nu se vor uni nici dupa moarte.. deci daca nu-L cunosti pe Dumnezeu la vremea mortii, despartiti veti fi pt totdeauna. Si viata aceasta ne-a fost data nu sa o traim cum vrem, ci sa-L cautam pe Dumnezeu si sa ajungem sa-L cunoastem) |
@Anna21 - eu in firul acela de discutie de unde citezi am scris ce este cu tine.
N-ai inteles nimic, absolut nimic din ceea ce am scris. Am spus tocmai invers, ca trebuie sa traim lumeste in lume si apoi vom vedea. Deocamdata nu stim nimic. Asta este voia lui Dumnezeu, de aia suntem pe pamant, ca sa traim lumeste. Nu stiu ce vrei de la mine. Eu la manastire nu ma pot duce. Ti-am mai spus si iti repet in fiecare mesaj daca vrei. Poate ca tu asa simti si gandesti si ai gresit ca nu ti-ai ales drumul manastirii, sau cineva te indruma rau. Tu spui ca nu sunt ai tai copiii tai. Iti dai seama ce spui? Ai familie Anna, ai copii. Nu stiu daca ai serviciu, alte hobbiuri. De ce nu traiesti cu ei si pentru ei? De ce nu traiesti in lume, daca ai ales acest drum? De ce ma insulti in permanenta si imi ceri sa ma duc eu la manastire? N-ai inteles nici ce am spus pe acest fir mai devreme si ma intrebi de unde stiu. Anna, eu nu am duhovnic asa cum trebuie. Poate ca voi aveti. Suntem milioane de oameni, de crestini si numai cateva mii de preoti. Pe calugari nu-i numar aici. Asta spuneam. Noi de unde vrei sa aflam cum este corect? Unul spune intr-un fel si altul invers si noi la mijloc. Ce vrei de la mine? Imi ceri sa nu mananc, sa nu ma imbrac, sau eventual sa port un sac, sa nu mai am sot, sa nu fac copii. Totul, totul este un pacat. Poate imi si spui pana la urma ca e mai bine sa mor. Eu incerc sa aflu singura ceea ce ar trebui sa mi se spuna la biserica. Cum iti permiti sa judeci oamenii si sa spui ca suntem toti ne-curati? Cine te-a invatat asa ceva? Cine ti-a spus ca suntem ne-curati? Ti-am mai spus: noi suntem oameni, nu Dumnezeu si nu sfinti. Pentru tine este tot una? Noi traim pe lumea asta asa cum ne-a facut Dumnezeu: cu hormoni, cu o anumita biologie, trebuie sa mancam, sa ne imbracam, sa facem copii. Tu ce vrei sa traim ca duhurile pe lumea asta si ca oamenii pe lumea cealalta? Acolo avem voie pe urma sa avem familie si copii, sa mancam? Chiar trebuie sa ma retrag din acest forum, ca imi face tot mai rau. Numai bajocura. P.S Eu fac ceea ce stiu ca place lui Dumnezeu si Maicii sale. Dar se pare ca tocmai aici este diferenta de opinii. Si nu-mi mai vorbi de poftele trupesti, cand nu stii cum traiesc eu, da? |
Citat:
Intelegi perfect sfaturile care ti se dau. Intelegi si nu le accepti. Te revolti. Imi pare rau ca te-am suparat. Nu a fost intentia mea sa te jignesc. Eu spun ceea ce cred, iti dau sfaturile pe care mi le dau si mie. Ai cerut sfaturi, te-ai intrebat (retoric?) de unde stie Anna? Ti-am raspuns cu citat. Daca tonul meu te-a suparat, iarta-ma. |
Citat:
|
Citat:
Nu sunt ai Annei copii ei ci ai Lui Dumnezeu! doar atat ca imi fac pacate judecand si necajindu-ma eu de neputinta ta de intelegere draga sora... offf... nu mai are rost sa scriu ci doar sa ma rog pentru tine! Mesaj pentru ceilalti - haideti sa ne rugam cu totii pentru sora noastra caci numai Bunul Dumnezeu o poate lumina, noua se pare ca nu ne este dat (inca, cel putin) sa reusim aceasta. Mi se pare ca sunt in zadar zeci de raspunsuri, zeci de explicatii si ma intristez. As vrea sa pot, sa am puterea sa-i dau de la mine, dar nu o am :( probabil ca sunt inca mult prea pacatoasa pentru aceasta. |
Citat:
Nu neg secularizarea societatii de astazi, dar daca nu lasam aceasta realitate sa ne atinga pe noi si relatia noastra cu Dumnezeu nu ne va atinge. Daca-L rugam din tot sufletul sa ne ajute ne va ajuta. Nici o rugaciune nu ramane fara raspuns la Bunul Dumnezeu, trebuie numai credinta sa avem si intelepciune sa acceptam faptul ca nu putem noi sa cunoastem sau sa avem pretentia sa intelegem randuielile Lui pentru noi. AMIN! |
Citat:
Inseamna ca matale mergi degeaba la Spovedit... daca nu ai incredere in Duhovnic, in care trebuie sa te lasi MODELATA ca lutul in mana mesterului sa iti dea forme frumoase si aspect splendid, prin culori si maestria lucrarii, inseamna ca nu ai incredere nici in Sfinti si nici in Insusi Dumnezeu! De ce? Duhovnicul nu este pus la intamplare! Iar daca EL este pus sa administreze Sf.Taine, inseamna ca Dumnezeu lucreaza! Duhul Sfat nu tine de timp sau de secularizare sau de vrednicia trupeasca! Duhul Sfant tine de CREDINTA si de VOINTA! Daca CREZI ca lucreaza prin Duhovnic, atunci El vine si lucreaza in viata ta! Daca nu crezi, nu ai cum sa mai ai parte de iertarea pacatelor! Nu suntem in catolicism sa dai bani pentru iertarea pacatelor, lucru grav de altfel, ci RECUNOASTEREA LOR si indepartarea de ele prin DEZLEGAREA data prin mana Duhovnicului! Daca oamenii ar fi ca in vechime, este clar ca nu mai aveam nevoie de aceasta legatura intre om si Dumnezeu! daca matale ajungi la acest nivel te rog sa ma anunti si pe mine, eu nu pot fara Duhovnic! Stiu ca ceea ce fac prin el, fac ca asa mi-a spus Dumnezeu prin gura lui, a duhovnicului! El este urchea mea la Dumnezeu, este gura prin care imi vorbeste Dumnezeu! Caci fiind acoperit de harul ascultarii de Duhovnic, satana nu se mai poate apropia de mine! |
Femeia necurata
Daca eva nu gresea intentionat desi a fost pusa la incercare stia de la inceput ce nu treb sa faca
acu nu mai avea prb lunare si nu mai avea dureri la nastere iar munca pamantului nu mai era asa de grea de fpt totul era mai usor si ca sa stiti omul se putea inmulti si prin cuvant cititi vietile sfintilor sau intrebati duhovnicul si acu ma gandesc daca nu gresea iar din cauza lui noe au aparut oamenii de culoare |
Citat:
Ma aflam la Brasov in Saptamana Mare si am mers la spovedit intr-o biserica oarecare, care mi-a iesit in cale. M-am spovedit, apoi au inceput deniile si l-am vazut pe preot iesind din altar cu gura inca plina. Evident l-am judecat, dar imediat mi-am adus aminte ca si pentru mine statuse flamand pana la ora 17, ca si eu sa ma pot spovedi. Si pot sa va spun ca am simtit dupa acea spovedanie ca mi-a cazut o piatra grea de la inima, o greutate pe care o purtam cu mine, fara sa stiu. Si preotii sunt oameni, ca si noi, dar ce mare bine ne pot face prin iertarea pacatelor. |
Citat:
Citat:
Si ce farmec ar avea sa ne inmultim prin cuvant? Citat:
|
Slava Domnului pentru duhovnicii pe care ni-i da!
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Daca citesti topicul o sa vezi ca nici sfintii parinti nu au fost de aceeasi parere in privinta asta. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Presupunând că interdicția de cuminecare în timpul menstruației este o eroare, adică cineva a spus asta (probabil pe baze vetero-testamentare) și apoi diverși oameni s-au copiat unii pe alții, apare următoarea întrebare: este această părere o eroare morală ? Cu alte cuvinte: este păcat să crezi că este păcat să te împărtășești atunci ? Hai să construim o analogie: să ne închipuim că cineva, care suferă de carii netratate, se abține de la cuminecare. El are ideea că nu se cuvine să Îl pună pe Dumnezeu euharistic în contact cu dinții lui stricați. Acuma, dincolo de caracterul de stupiditate, cel care crede asta putem spune că e un păcătos fiindcă are acest scrupul ? |
Mihnea, probabil ca ti se va raspunde ca menstruatia e o dovada / reminiscenta mult mai insemnata a caderii decat dintii stricati. :22:
|
Citat:
Deci ne intoarcem din nou -- este menstruatia o pata morala pe sufletul unei femei? Si parerile sunt impartite. Sau alta intrebare: ce altceva te poate impiedica sa te impartasesti in afara de pacat? |
Deci, se pare că suntem de acord că o femeie care merge Duminica la liturghia parohială, dar fiind în perioadă socotită de ea ca nepotrivită nu se împărtășește, nu este, prin aceasta, o rea creștină. Altfel spus, ceea ce nu-i place lui Dumnezeu este păcatul, nu scrupulozitatea.
|
Citat:
Din gura unui Inalt IERARH EPISCOP am auzit ca daca un crestin ortodox participa la trei liturghii consecutiv este obligat sa se spovedeasca si sa se Impartasasca nu am stiut dar marturisec ca am ramas fara cuvinte la ce am auzit din gura SF. parinte EPISCOP cred ca asta ar trebui sa se spuna in bisericile noastre si sa se lamureasca crestini ca cu cIt se curata de pacate si iau hrana duhovniceasca cu atIt sint mai tarii si mai greu de biruit de vrajmasul amin amin amni iertare iertare iertare daca am suparat pe cineva +++ Doamne Dumnezeule duhul trindavii si al grairi desarte al trufiei si al iubiri de stapinire nu mil da mie robului tau , Iar duhul dragostei al blIndeti al smereniei al iubiri de tine si de aproapele meu damil mie sarmanul si mult pacatosul robul tau +++ |
Citat:
Da, nu este o crestina rea, dar scrupulozitatea in general nu te face un mai bun crestin, ci un crestin temator si egocentrist. In cazul de mai sus, cel cu persoana cu cariile, acea persoana nu se ghida dupa legea Bisericii, ci dupa mintea lui. El insusi si-a facut o lege (aceea de a nu se impartasi daca are carii netratate), care practic il indeparteaza de Dumnezeu. Desi practic nu incalca nici o lege, nu cred ca este un lucru placut lui Dumnezeu. |
Este pacat tot ceea ce indeparteaza de Dumnezeu.
Nu incalcarea unei reguli de ex. 'regula' ca trebuie sa te impartasesti macar odata pe an. Da, cred ca scrupulozitatea poate fi, in acest sens, pacat - adica ne chinuim singuri si ne abatem asfel de la problemele esentiale. Stiu pentru ca si eu sufar de ea.. Dar sigur, daca o femeie crede, pentru ca asa a invatat, ca nu ar trebui sa se impartaseasca in aceasta perioada, si face in acest fel ascultare, probabil ca pentru ea asa este bine si lucrul asta nu o indeparteaza de Dumnezeu. Nu din scrupulozitate, ci din ascultare, deci. |
sunt 365 de zile intr-un an, nu pot sa cred ca in toate posturile femeile au mereu menstruatie. sau ca e musai sa te impartasesti doar de Paste si Craciun, sau ca nu mai poti astepta 2-3 zile dupa ce te-ai spovedit, ca sa te poti impartasi. dramatizam atat, ca nu avem rabdare. mai rau era daca nu aveai voie sa asculti Sfanta Liturghie duminica, daca nu puteai participa la maslu sau la acatist, nu ca nu mai poti rabda 2-3 zile. :26:
|
Citat:
|
Citat:
|
@Mihnea si Anaana
Problema este alta: Cineva spunea aici ca duhovnicul ei da impartasanie si in zilele de ne-curatenie. Or fi destui in aceasta situatie. Si preotul meu de ex. nu crede in ne-curatia femeii. Si atunci se pune problema cum facem? De cine ascultam? Este pacat, daca ne dezleaga preotul? Sau nu ascultam de el si facem ca noi? Dumnezeu sau omul? Asa se pune in final intrebarea. Exact aceeasi problema aparea si pe firul cu postul. Dumnezeu nu porunceste, dar biserica instutie o face. Noi dupa cine ne luam. |
Sophia, cred ca uiti ce este Biserica. Biserica este o institutie divino-umana, si Biserica a fost infiintata pe jertfa lui Hristos care a si trimis pe Sf Duh spre intarirea si spre sfintirea noastra, prin propovaduirea Sf. Apostoli. Biserica nu exista separat de Dumnezeu.
|
Nu este necesară dezlegarea ca să te împărtășești. Prin urmare, condiția "by default" este aceea că poți să te împărtășești. Față de această situație, dacă preotul spune că nu te poți împărtăși, înseamnă că nu trebuie să te împărtășești.
Deci, DE REGULĂ, te poți împărtăși (dacă nu ai păcate). Ca excepție, în calitatea lor de administratori ai Sfintelor Sacramente, preoții pot cere împlinirea anumitor condiții. În concluzie: dacă preotul dv a spus că vă puteți împărtăși, ori dacă nu a spus nimic, înseamnă că vă puteți împărtăși, dacă examenul de conștiință permite. Dacă preotul Anei a spus că nu se poate împărtăși într-o anumită circumstanță, înseamnă că nu se poate împărtăși. |
Citat:
@Mihnea Dragomir - asta nu raspunde la intrebare. Totusi cine are raspunderea pana la urma? A cui este pacatul? Inteleg din ce spuneti ca totusi trebuie sa ne luam si dupa constiinta noastra? Deci sa nu ne incredem total in preot. |
Sophia, iti voi scrie aici ceea ce am citit chiar azi din cartea lui Danion Vasile, "Underground, despre problemele tinerilor".
"Noi, cand ne ducem la duhovnic, cautam sa ne vorbeasca Hristos prin duhovnic, anuland personalitatea duhovnicului, transformandu-l pe duhovnic intr-un fel de robotel. Dar Hristos nu vrea sa anuleze libertatea duhovnicului. Si fie ca te duci la cel mai aspru duhovnic, fie ca te duci la cel mai ingaduitor duhovnic, pentru credinta ta, Dumnezeu poate sa-ti vorbeasca si sa te vindece, indiferent la care te-ai dus." (sublinierile imi apartin) Iata ce am inteles eu din acest paragraf: mantuirea nu este o reteta fixa, batuta in cuie. Fireste, are punctele sale forte, stalpii sai ca sa spun asa: respectarea poruncilor, rugaciunea, spovedania, Sf. Impartasanie, etc. Insa, dat fiind faptul ca nu toti duhovnicii sunt croiti dupa acelasi calapod, iar credinciosii nici atat, canoanele date spre vindecare unuia sau altuia difera. Insa facand ascultare de duhovnic, asa cum e el, Dumnezeu te va rasplati pentru ca va vedea in tine inima smerita, iar nu razvratire. Tu sa te impartasesti cand iti spune duhovnicul tau si atat. Pentru tine aceea este calea corecta, nu alta. Nu mai conteaza ca duhovnicul meu e de alta parere, al Noesissei sau al mai stiu eu cui. Ascultarea este esentiala, restul e de prisos. Iertare si Doamne ajuta! |
mie mi-a placut mult ce a scris parintele Istrati de la biserica din Macin.
http://www.parohiamacin4.org/menstruatia.htm aici m-am lamurit daca pot intra sau nu in biserica. ca erau multe voci care spuneau ca 7 zile n-ai voie sa intri, altele ca sa stai afara, sau in hol si tot asa. si citind ce scrie parintele Istrati am intrebat si eu la randul meu parintele duhovnic, care mi-a spus ca pot veni la biserica linistita, dar nu ma pot impartasi sau face coliva. parintele din parohia mea este vrednic de toata increderea, mai ales ca datorita lui acum vine foarte multa lume la biserica, si nu doar ca sa motaie, sau la barfa, ci sa asculte sluijba si pe urma predica. Dumnezeu sa-i ajute! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:43:20. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.