Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Ce avem în comun? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7643)

Eugen7 06.07.2010 22:14:07

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 266716)
"Inaltarea lui Moise"

sincer eu nu am auzit de aceasta carte... daca imi poti oferi mai multe informatii...
Oricum sursa Sfantului Iuda este alta carte evreiasca (care repet face parte doar din traditie).

tricesimusquintus 06.07.2010 22:15:05

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 266714)
din nefericire in acest caz nu este vorba de inspiratie divina ci este scris intr-o carte la evrei. Ti-am oferit inca un indiciu... spune-mi te rog numele acelei carti (de mare valoare la Evrei dar care nu face parte din Tanac, Tora sau Talmud).

Cum se face că ești convins de neinspirația divină a epistolei lui Iuda, și ești dispus să acorzi mai mult credit unei lucrări pseudoepigrafice ("Moartea lui Moise")?

tricesimusquintus 06.07.2010 22:17:10

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 266715)
Esti simpatic tare sincer iti spun. Pai mai sus spuneai ca toti sunt morti... acum zici ca unii sunt vii.

Nu știu să fi zis că toți sunt morți. Avraam, Isac și Iacov nu reprezintă totalitatea sfinților.

Doriana 06.07.2010 22:18:16

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 266718)
sincer eu nu am auzit de aceasta carte... daca imi poti oferi mai multe informatii...
Oricum sursa Sfantului Iuda este alta carte evreiasca (care repet face parte doar din traditie).

Uite aici o sursa ortodoxa:

http://www.calauzaortodoxa.ro/credin...e-si-traditie/

"Pe lânga Cartea lui Enoh, Iuda citeaza din Înaltarea lui Moise atunci când se refera la lupta pentru trupul lui Moise dintre arhanghelul Mihail si diavol (Iuda 9)."

mai jos pe pagina , la "O nouă privire asupra canonului"

Eugen7 06.07.2010 22:21:17

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 266719)
Cum se face că ești convins de neinspirația divină a epistolei lui Iuda, și ești dispus să acorzi mai mult credit unei lucrări pseudoepigrafice ("Moartea lui Moise")?

stii bine ca nu la asta m-am referit, anume ca Sfantul Iuda nu ar fi scris in Duh Sfant. Doamne fereste! Ci doar am dorit sa subliniez ca acel episod Sfantul Iuda l-a citit intr-o carte care se afla in traditia evreiasca (nu a primit acel espisod prin inspiratie divina directa, adica extaz ca Sfantul Petru sau vedenie etc...). Nu am auzit de aceasta lucrare (din traditia evreiasca) "Moartea lui Moise"... daca imi poti da mai multe informatii (autorul, locul scrierii)...

Eugen7 06.07.2010 22:23:20

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 266723)
Uite aici o sursa ortodoxa:

http://www.calauzaortodoxa.ro/credin...e-si-traditie/

"Pe lânga Cartea lui Enoh, Iuda citeaza din Înaltarea lui Moise atunci când se refera la lupta pentru trupul lui Moise dintre arhanghelul Mihail si diavol (Iuda 9)."

mai jos pe pagina , la "O nouă privire asupra canonului"

foarte bine. felicitari... vedeti ca pana la urma tot de la ortodocsi luati adevarul. sincer nu inteleg de ce nu il luati pe tot...

Doriana 06.07.2010 22:26:37

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 266726)
foarte bine. felicitari... vedeti ca pana la urma tot de la ortodocsi luati adevarul. sincer nu inteleg de ce nu il luati pe tot...

Pai stai sa vedem, ca tu spuneai ca nu esti de acord cu acest adevar. Spuneai ca e vorba de alta carte...

tricesimusquintus 06.07.2010 22:29:58

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 266724)
stii bine ca nu la asta m-am referit, anume ca Sfantul Iuda nu ar fi scris in Duh Sfant. Doamne fereste! Ci doar am dorit sa subliniez ca acel episod Sfantul Iuda l-a citit intr-o carte care se afla in traditia evreiasca (nu a primit acel espisod prin inspiratie divina directa, adica extaz ca Sfantul Petru sau vedenie etc...). Nu am auzit de aceasta lucrare (din traditia evreiasca) "Moartea lui Moise"... daca imi poti da mai multe informatii (autorul, locul scrierii)...

Clement din Alexandria, Origen și Didim declară că Iuda 1,9 este un citat dintr-un pasaj din lucrarea pseudo-epigrafică [Ανάβασις Μωυσέως] („Moartea lui Moise”). Lucrarea aceasta este păstrată doar în fragmente, iar părțile existente nu conțin pasajul în discuție. Totuși, specialiștii sunt în general de acord că nu există motive pentru a pune la îndoială cuvintele acestor părinți bisericești. Faptul că Iuda citează din ᾽Ανάβασις Μωυσέως nu înseamnă că această lucrare este inspirată. Dacă a citat din ea, Iuda nu a făcut altceva decât să se folosească de un anumit material cuprins în ea.

Eugen7 06.07.2010 22:30:56

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 266727)
Pai stai sa vedem, ca tu spuneai ca nu esti de acord cu acest adevar. Spuneai ca e vorba de alta carte...

Ba sunt de acord, despre carta lui Enoh este vorba. vroiam toate detaliile, nu doar franturi... vroiam sa vad sursele voastre de documentare... dar mi-ati oferit tot surse ortodoxe :)

deci iata ca traditia are un rol extrem de important din moment ce Sfantul Iuda si Sfantul Pavel citeaza in Noul Testament din carti care erau doar in traditia evreiasca. iata cum elemente doar din traditia evreiasca pentru noi ajung sa aiba valoare scripturistica.

Eugen7 06.07.2010 22:32:54

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 266729)
Clement din Alexandria, Origen și Didim declară că Iuda 1,9 este un citat dintr-un pasaj din lucrarea pseudo-epigrafică [Ανάβασις Μωυσέως] („Moartea lui Moise”). Lucrarea aceasta este păstrată doar în fragmente, iar părțile existente nu conțin pasajul în discuție. Totuși, specialiștii sunt în general de acord că nu există motive pentru a pune la îndoială cuvintele acestor părinți bisericești. Faptul că Iuda citează din ᾽Ανάβασις Μωυσέως nu înseamnă că această lucrare este inspirată. Dacă a citat din ea, Iuda nu a făcut altceva decât să se folosească de un anumit material cuprins în ea.

deci suntem de acord ca Sfantul Iuda a citit undeva aceast episod si nu l-a primit prin revelatie divina (gen extaz, vedenie...), asa cum spuneai mai sus. Iata deci ca Sfanta Traditie are un rol extrem de important.
sincer ma bucur sa vad ca ati prins interes pentru Parintii Bisericesti, deci pentru ortodoxie. Felicitari inca o data!

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:42:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.