Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Abstinenta sexuala. Cine si cum face? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15552)

Eugen7 23.10.2012 15:50:03

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 477990)
Iertare, nu ne certăm, nu intrăm în polemici, ci doar clarificăm niște idei. :1:

Frate Ovidiu, stai linistit, discutam polemic ca barbatii, civilizat, respectos, cu argumente corespunzatoare... nu suntem de "portelan" sa ne fie frica de orice "atingere" mai brusca. Nu trebuie neaparat sa ajungem ACUM la un consens... ci nadajduim ca Dumneze ne va lumina cu Harul Sau.

Poti juca un meci de fotbal de caliate, care sa iti aduca satisfactie, daca esti "finut", "delicat"? Nicidecum... un aribtru bun stie sa "conduca" intelept un meci de calitate spre satisfactia jucatorilor si a suporteilor.

Lasa-i pe cei ce vor sa se uite la fotbal feminin in "treba" lor...
Personal ma uit cu mare interes la un meci de handbal feminin insa nu ma pot uita la un meci de fotbal feminin si nici la un meci de rugby feminin ;)

Doamne ajuta.

ovidiu b. 23.10.2012 15:57:39

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 477989)
Frate Ovidiu, asertiunea ta se vrea a fi o insiruire de silogisme dar consider ca trebuie sa avem in vedere ca sunt cateva sofisme pe acolo.

Or fi, nu te contrazic. Dar spune-mi care e scopul unirii dintre soț și soție? Vorbim de firesc acum, nu de ce ne debitează nouă creierașul. :1:

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 477989)
Daca te unesti sexual cu sotia pentru a avea prunci si din motive fiziologice spre exemplu nu poti avea atunci poti afirma ca ai ratat casatoria... ceea ce nu este adevarat.

Nu am afirmat așa ceva. Sunt de acord cu tine.

Eugen7 23.10.2012 16:06:32

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 477994)
Or fi, nu te contrazic.

:)
Eu te rog sa intelegi punctul de vedere si daca este nevoie si consideri necesar evident ca poti sa ma constrazici cu argumente adecvate.

Citat:

Dar spune-mi care e scopul unirii dintre soț și soție? Vorbim de firesc acum, nu de ce ne debitează nouă creierașul. :1:

Pentru ca tot vorbeam de silogisme...
Omul este o fiinta libera volitiv, intelectual-afectiva, a carei constiinta, liber arbitru implica cognitia psiho-somatica intelectual-afectiva, duhovniceasca.
Astfel fiecare om vorbeste firesc, potrivit modului propriu pe care il intelege si pe care il considera firesc... de aceea in psamul 140 zicem in rugaciune "pune Doamne paza gurii mele si usa de ingradire imprejurul buzelor mele, ca sa nu imi dezvinovatesc eu pacatele mele cu justificari formulate in raspunsuri pacatoase"...

Citat:

Nu am afirmat așa ceva. Sunt de acord cu tine.

Cu sigurant intentia dumitale nu a fost asta insa aceasta a reiesit din insiruirea de sofisme.

Doamne ajuta frate.

ovidiu b. 23.10.2012 16:12:13

Și tot nu m-ai lămurit. Care e rostul unirii?

ovidiu b. 23.10.2012 16:18:51

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 477991)
Frate Ovidiu, "cugetarea trupeasca" inseamna cugetare in sesul placerii trupesti ca scop in sine, si nicidecum nu exclude dorinta fireasca de iubire a sotilor inclusiv tripeasca (eros) care implica placerea sexuala fireasca asociata.

Da, dar vezi, tu ai rupt acea sintagmă ("Nu au avut deloc cugetare trupească") de restul textului unde se explică "s-au împreunat nu din poftă trupească", ci din ascultare față de Dumnezeu.

Ai făcut textul bucăți. :4:

Eugen7 23.10.2012 16:18:55

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 477998)
Și tot nu m-ai lămurit. Care e rostul unirii?

Din ce punct de vedere frate?
Caci exista unire: duhovniceasca, sufleteasca-spirituala: intelectual-afectiva si trupeasca.

Rostul (scopul) unirii barbatului cu femeia in taina Sfintei Casatorii, motivata (cauzata) de dragoste, pe toate nivele mentionate este mantuirea.
Rodul unirii trupesti firesti (eros, ca manifestare a dragostei) sunt pruncii, insa scopul principal este mantuirea, iar pruncii ca rod sunt un scop secundar (care chiar daca lipsesc din diferite motive subiective nu periciliteaza mantuirea familiei).

Doamne ajuta.

P.S. Frate nu cauta sa te lamuresc eu, ci te rog roaga-te la Dumnezeu sa ne lumineze cu harul Duhului Sfant... stie EL cum sa ne ajute sa intelegem, prin cine sa vorbeasca in harul Duhului Sfant.

ovidiu b. 23.10.2012 16:21:40

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 478002)
Din ce punct de vedere frate?

Trupesc. Deci care este rostul unirii trupești dintre soți?

Eugen7 23.10.2012 16:29:07

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 478001)
Da, dar vezi, tu ai rupt acea sintagmă ("Nu au avut deloc cugetare trupească") de restul textului unde se explică "s-au împreunat nu din poftă trupească", ci din ascultare față de Dumnezeu.
Ai făcut textul bucăți. :4:

Frate consideri ca am scris "pe langa subiect"?
Dimpotriva completarile tale sustin asertinea mea care arata ca cei doi soti s-au impreunat dupa voia lui Dumnezeu, in ascultare de Dumnezeu in Taina Sfintei Casatorii, avand ca scop mantuirea, rodul firesc fiind prunca... si nicidecum nu s-au impreunat cautand exclusiv placerea trupeasca, adica "cugentand trupeste".
Firescul impreunarii sexuale nu exclude, dimpotriva include manifestarile specifie ale eros-ului. Caci dragostea sotilor trebuie sa se manifeste... trebuie impartasita, caci nu suntem niste roboti... iar "viata" este o "taina" in care omul conlucreaza cu Dumnezeu, cu harul Duhului Sfant in procrere...
Daca activitatea sexuala se face "mecanic" fara tandrete, fara eros... cu ce difera de zamislirea la eprubeta? (fecundarea in vitro) Sunt cumva toti sfinti acei copi concepti la eprubeta, caci s-ai zamislit fara placere senzoriala sexuala speficica? Nicidecum, dimpotriva, personal eu nu am auzit de vre-un sfant conceput (zamislit) in vitro... nu zic ca nu poate fi, dar eu nu am auzit... totuci consider aceasta zamislire ca fiind nefireasca.

Doamne ajuta.

Eugen7 23.10.2012 16:30:54

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 478006)
Trupesc. Deci care este rostul unirii trupești dintre soți?

Frate parca jucam tenis de camp...
Pai nu am scris mai sus: rosul unirii intre barbat si femeie, inclusiv unirea sexuala truoasca (eros-ul) este manifestarea dragostei reciproce care are ca scop mantuirea, iar rodul firesc al acesti manifestari a dragostei trupesti sexuale sunt pruncii.

Doamne ajuta.

ovidiu b. 23.10.2012 17:04:29

editat........

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:24:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.