Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Teoria Evoluționistă se desființează (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16873)

Ioan_Cezar 19.09.2014 14:23:37

OK, mulțumesc frumos! Nu mai întreb nimic despre cum puteau 8 oameni să rânească după 125 000 de animale și cam ce duhoare s-ar fi ridicat de acolo în câteva zile (întrucât animalele au obiceiul să elimine resturile digestive, după o vreme, sub formă de balegă sau ceva asemănător), că devin ridicol și scabros... Păstrez pentru mine mai departe nedumeririle.

În final, aș voi doar să îți spun că, după opinia mea, locul acesta biblic e unul dintre cele care se pretează mai puțin la o analiză istoric-naturalistă, cu validitate ecologică obișnuită.
Sunt înclinat să îl văd mai degrabă ca decriptabil duhovnicește prin detalii care, mie unuia îmi scapă. Sunt lucruri tainice și nu le pot da de cap prin prisma cunoștințelor obișnuite despre spațiu, durată, animale, metabolism etc.... De le cugetăm cu mintea noastră obișnuită cred că picăm în reducționism lumesc și scientism.

În fine, mulțumesc pentru bunăvoință Cătălin, Doamne ajută!

catalin2 19.09.2014 17:53:25

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 567565)
OK, mulțumesc frumos! Nu mai întreb nimic despre cum puteau 8 oameni să rânească după 125 000 de animale și cam ce duhoare s-ar fi ridicat de acolo în câteva zile (întrucât animalele au obiceiul să elimine resturile digestive, după o vreme, sub formă de balegă sau ceva asemănător), că devin ridicol și scabros... Păstrez pentru mine mai departe nedumeririle.

La fel cum ne putem intreba cum aceeasi 8 oameni au putut strange toate animalele, sau cum un magar poate sa vorbeasca sau o Fecioara sa nasca si sa ramana Fecioara.
Sfanta Scriptura povesteste intamplari reale, dar care de multe ori tin de minuni, pentru ca altfel ar fi doar o carte obisnuita de povestiri.
In ortodoxie nu avem dilema interpretarii literale sau alegorice a Bibliei, aceasta e o problema doar in sanul protestantismului, intre protestantii conservatori si cei liberali. Unii sfinti au si o interpretare alegorica (spirituala) a unor pasaje, dar numai in completare, in paralel, si nu inlocuind interpretarea fireasca.
Pentru a exemplifica ce cred sfintii despre aceste feluri de interpretare: http://www.crestinortodox.ro/sarbato...uri-69372.html
"Exegeza Sfintilor Trei Ierarhi are urmatoarele caracteristici:
1. Evita, pe cat posibil, interpretarea alegorica. Fac uz de ea numai cand concluziile ei concorda intru totul cu spiritul Sfintei Scripturi. Limiteaza interpretarea alegorica la unele profetii hristologice, la parobole si mai ales la Cantarea Cantarilor, pe care o socoteau carte pur didactica.
Desi mare admirator al lui Origen, Sfantul Vasile cel Mare este primul dintre capadocieni care ii dezaproba metoda de interpretare a Sfintei Scripturi. Referindu-se la spusele acestuia, dupa care relatarile Sfintei Scripturi nu trebuie luate ca referindu-se la realitati istorice, ci ca referindu-se la niste realitati spirituale, expuse simbolic, marele ierarh repetand cuvintele Sfantului Apostol Pavel (Rom. I, 16) afirma : "ca nu se rusineaza de Evanghelie (de Scriptura) si ca in spusele ei el vede referiri la fapte si lucruri reale". In acelasi timp, combate cu hotarare pe aceia care, in interpretarea Sfintei Scripturi, folosesc din plin imaginatia, vrand cu tot dinadinsul sa acomodeze textul ei scopurilor lor. Pe Sfantul Vasile il urmeaza credincios Sfantul Grigorie de Nazianz. El dezaproba interpretarea alegorica, scotindu-o potrivita doar pentru "talcuitorii de vise". Cat priveste atitudinea Sfantului Ioan Gura de Aur fata de acest mod de interpretare, amintim numai ca a fost numit, dealtfel pe buna dreptate, antipodul lui Origen si parintele exegezei ortodoxe."

bin000 19.09.2014 18:45:35

Citat:

Calculatorul te bate la sah doar dacă ești un jucător slab ori neatent.
Eu sunt ambele,dar ideea era alta: softul de sah era o comparatie cu ADN-ul care face niste lucruri prestabilite de ”programator” ca si softul .Evolutionistii au credinta ca ADN-ul a aparut intamplator ,absurditate care jigneste pe Creator caci se vede cu ochiul liber cata inteligenta poate reflecta acest ADN.

Am vazut ca ai facut apologia superioritatii gandirii umane in fata calculatorului , nu exista grad de comparatie chiar daca omul ia bataie e indiscutabil superior ,caci omul l-a creat.

Ioan_Cezar 19.09.2014 23:24:11

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 567570)
La fel cum ne putem intreba cum aceeasi 8 oameni au putut strange toate animalele, sau cum un magar poate sa vorbeasca sau o Fecioara sa nasca si sa ramana Fecioara.
Sfanta Scriptura povesteste intamplari reale, dar care de multe ori tin de minuni, pentru ca altfel ar fi doar o carte obisnuita de povestiri.
In ortodoxie nu avem dilema interpretarii literale sau alegorice a Bibliei, aceasta e o problema doar in sanul protestantismului, intre protestantii conservatori si cei liberali. Unii sfinti au si o interpretare alegorica (spirituala) a unor pasaje, dar numai in completare, in paralel, si nu inlocuind interpretarea fireasca.
Pentru a exemplifica ce cred sfintii despre aceste feluri de interpretare: http://www.crestinortodox.ro/sarbato...uri-69372.html
"Exegeza Sfintilor Trei Ierarhi are urmatoarele caracteristici:
1. Evita, pe cat posibil, interpretarea alegorica. Fac uz de ea numai cand concluziile ei concorda intru totul cu spiritul Sfintei Scripturi. Limiteaza interpretarea alegorica la unele profetii hristologice, la parobole si mai ales la Cantarea Cantarilor, pe care o socoteau carte pur didactica.
Desi mare admirator al lui Origen, Sfantul Vasile cel Mare este primul dintre capadocieni care ii dezaproba metoda de interpretare a Sfintei Scripturi. Referindu-se la spusele acestuia, dupa care relatarile Sfintei Scripturi nu trebuie luate ca referindu-se la realitati istorice, ci ca referindu-se la niste realitati spirituale, expuse simbolic, marele ierarh repetand cuvintele Sfantului Apostol Pavel (Rom. I, 16) afirma : "ca nu se rusineaza de Evanghelie (de Scriptura) si ca in spusele ei el vede referiri la fapte si lucruri reale". In acelasi timp, combate cu hotarare pe aceia care, in interpretarea Sfintei Scripturi, folosesc din plin imaginatia, vrand cu tot dinadinsul sa acomodeze textul ei scopurilor lor. Pe Sfantul Vasile il urmeaza credincios Sfantul Grigorie de Nazianz. El dezaproba interpretarea alegorica, scotindu-o potrivita doar pentru "talcuitorii de vise". Cat priveste atitudinea Sfantului Ioan Gura de Aur fata de acest mod de interpretare, amintim numai ca a fost numit, dealtfel pe buna dreptate, antipodul lui Origen si parintele exegezei ortodoxe."

Sigur, nu neg aceste lucruri și afirmația mea pe care ai comentat-o o scrisesem intenționat, ridicînd mingea la fileu. Și ai returnat cum mă așteptam, foarte bine zic eu - în prima parte a postării.
Totuși, în a doua parte ai dat un pic în fileu, să zicem că e neț și mai ai dreptul la încă un serviciu...:)
Întrucât, Cătăline, lucrurile nu sunt chiar așa simple cum par. Permite-mi să îți atrag frățește atenția că Origen nu e doar omul contestat (pe bună dreptate, în privința anumitor erori) în sinoade repetate ci și gânditorul creștin poate cel mai valoros din istoria creștinismului (spun tot sfinții, alții decât ai enumerat și chiar și cei enumerați au o admirație mărturisită direct pentru Origen).
Apoi, școala lui Origen cuprinde și pe alții - sfinți ale căror învățături le urmăm și azi.
Biserica nu a eliminat, din câte știu, contribuția valoroasă a lui Origen și a școlii din care făcea parte iar exegeza de azi alege dintre cele două metode alternative pe cea potrivită unuia sau altuia dintre locurile din Scriptură.
Printre cei care nu s-au sfiit să folosească și metoda lui Origen se numără Sfântul Maxim Mărturisitorul și Sfântul Isaac Sirul (vezi Filocalia, 3 și 10) - ca să amintesc doar pe cei foarte dragi inimii mele.
Sper să mai dezbatem chestiunea asta și cu alt prilej, ceva mai detaliat. Deocamdată îți mulțumesc pentru cuvânt, Doamne ajută!

Ioan_Cezar 19.09.2014 23:26:18

Citat:

În prealabil postat de bin000 (Post 567572)
Eu sunt ambele,dar ideea era alta: softul de sah era o comparatie cu ADN-ul care face niste lucruri prestabilite de ”programator” ca si softul .Evolutionistii au credinta ca ADN-ul a aparut intamplator ,absurditate care jigneste pe Creator caci se vede cu ochiul liber cata inteligenta poate reflecta acest ADN.

Am vazut ca ai facut apologia superioritatii gandirii umane in fata calculatorului , nu exista grad de comparatie chiar daca omul ia bataie e indiscutabil superior ,caci omul l-a creat.

Aha, acum înțeleg mai bine intenția trimiterii tale. Subscriu fără rezerve, mulțumesc pentru precizare.
Doamne ajută!

catalin2 20.09.2014 14:00:06

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 567582)
Întrucât, Cătăline, lucrurile nu sunt chiar așa simple cum par. Permite-mi să îți atrag frățește atenția că Origen nu e doar omul contestat (pe bună dreptate, în privința anumitor erori) în sinoade repetate ci și gânditorul creștin poate cel mai valoros din istoria creștinismului (spun tot sfinții, alții decât ai enumerat și chiar și cei enumerați au o admirație mărturisită direct pentru Origen).
Apoi, școala lui Origen cuprinde și pe alții - sfinți ale căror învățături le urmăm și azi.
Biserica nu a eliminat, din câte știu, contribuția valoroasă a lui Origen și a școlii din care făcea parte iar exegeza de azi alege dintre cele două metode alternative pe cea potrivită unuia sau altuia dintre locurile din Scriptură.
Printre cei care nu s-au sfiit să folosească și metoda lui Origen se numără Sfântul Maxim Mărturisitorul și Sfântul Isaac Sirul (vezi Filocalia, 3 și 10) - ca să amintesc doar pe cei foarte dragi inimii mele.

Te rog sa observi ca acela era un citat, nu pot scrie eu atat de bine. In el scrie ca cei trei sfinti resping metoda lui Origen, nu e doar parerea mea. Si nu scrie ca resping in totalitate ce a spus Origen, dimpotriva, scrie ca sf. Vasile cel Mare era un mare admirator al lui Origen.
Nici chiar la un sfant nu sunt acceptate si erorile. Si e o mare greseala ce spunea Origen, cum aratau si sfintii. Interpretarea alegorica nu se foloseste in niciun caz ca sa inlocuiasca pe cea fireasca, ci in completare, cum mentionam in mesajul precedent. Nimeni nu face asa azi, nici macar protestantii, doar protestantii liberali.
Unii sfinti dadeau si o interpretare alegorica a unor pasaje, dar in paralel, nu sa o inlocuiasca pe cea literala. Exceptie facand pasajele mentionate, adica profetii, parabole, etc. Am observat la mai multe persoane aceasta neintelegere, probabil in urma citirii din Filocalie. Sunt date si cateva exemple in articol: trecerea iudeilor prin Marea Rosie este considerata ca a prefigurat botezul crestin, ridicarea sarpelui de arama in pustie si aducerea lui Isaac spre jertfire ca au prefigurat crucea si jertfa Mantuitorului, s.a. Dar si Parintele Cleopa, din cate imi amintesc facea o interpretarea la jertfa Sfantului Ilie, asta nu inseamna ca inlocuia textul scris cu interpetarea alegorica, ci era in paralel.
In mesajul urmator o sa citez de ce Origen proceda gresit.

Ioan_Cezar 20.09.2014 14:05:52

Cătălin, iartă-mă... am studiat pe Origen la facultate. La facultatea de Teologie "Iustinian Patriarhul"...
Spun asta doar ca să nu te obosești să îmi spui chiar toate despre Origen, mai ales pe cele școlărești, elementare.
Totuși, m-aș bucura să scrii ce ți se pare ție mai important, ce îți place din ce ai studiat etc. Asta chiar e binevenit, cel puțin pentru mine și aștept cu plăcere să citesc.
Mulțumesc, Doamne ajută!

catalin2 20.09.2014 14:07:10

Erau doua scoli, Alexandrina si Antiohiana, ambele cazand in cate o extrema, care a generat erezii.
Citez din articol: "Imitand interpretarea filoniana, scoala din Alexandria isi va impropria atat modul de gandire platonic si neoplatonic, cat si metoda de interpretare alegorica. Metoda alegorica va fi impusa si de necesitatea combaterii interpretarilor antropomorfice a Sfintei Scripturi, interpretari facute de iudei si gnostici, dar, mai ales, datorita renumitului dascal al scoalei din Alexandria, Origen, care o folosea din plin. Desi cel mai migalos cercetator al textului biblic - si aici este destul a aminti doar monumentala lui opera critica, Hexapla, - el sustinea ca interpretarea Sfintei Scritpuri este o chestiune pur spirituala si depinde mai putin de cunostintele, fie ele chiar enciclopedice, ale interpretului. Pe baza trihotomiei platonice, el distingea trei moduri de interpretare posibila a textului biblic: o interpretare literala, facuta de oamenii simpli, somatici ; o alta morala, facuta de cei evoluati, de psihici ; si una alegorica, facuta de cei desavirsiti, de pnevmatici. Primelor doua moduri de interpretare, intr-un fel corespunzatoare metodei istorico-gramaticale, le dadea putina importanta. Importanta mare pentru el, avea interpretarea alegorica, aceea care gasea in paginile Sfintei Scripturi expuse simbolic istoria si iconomia mantuirii neamului omenesc. Din ceasta cauza, interpretarea lui Origen, cu mici exceptii, se caracterizeaza prin incapacitatea estimarii corecte a datelor istorice ale Sfintei Scripturi, lipsa masurii si subiectivism. El lasa fara sa vrea drum liber acelora care, aveau sa faca din istorie jocul fanteziei, iar din Scriptura o tesatura de mituri. Urmarile acestui mod gresit de interpretare nu vor intarzia sa apara, ea va declansa un sir intreg de erezii, incepand cu cele antitrinitare. Putine vor fi fizionomiile neintinate de miasma teosofica a alegoriei; intre acestea, la loc de frunte, se va numara figura Sfantului Atanasie cel Mare."

Iar acum exagerarile scolii din Antiohia.
Citez: "Pericolul care venea din Alexandria a fost observat de antiohieni, care, drept raspuns, au adoptat logica aristotelica si metoda istorico-gramaticala in interpretarea Sfintei Scripturi. Se trecea deci in latura opusa. Fiindca se afirmase de catre alexandrini ca Sfanta Scriptura poate fi interpretata corect doar de cei desavarsiti, antiohienii afirma ca Sfanta Scriptura se adreseaza tuturor oamenilor; daca se neglija de alexandrini interpretarea literala a textului, antiohienii faceau din ea baza interpretarii Sfintei Scripturi; daca se sustinea de alexandrini ca eruditia are putina importanta in interpretarea Sfintei Scripturi, antiohienii afirmau ca datoria exegetului este de a cunoaste si folosi tot ceea ce se poate sti in legatura cu imprejurarile in care Sfanta Scriptura a fost scrisa, chiar si datele Sfintei Traditii. Nu respingeau nici antiohienii parerea ca sub litera Sfintei Scripturi se poate ascunde un sens tainic, spiritual, dar afirmau ca acest sens trebuie aflat cu multa prudenta. Dar, aceasta opozitie facuta cu tot dinadinsul scolii alexandrine n-a intarziat sa conduca scoala antiohiana la exagerari si sa o arate hranitorul direct al nestorianismului si pelagianismului. In momentul cel mai critic al antagonismului celor doua scoli au aparut Sfintii Trei Ierarhi."

catalin2 20.09.2014 14:20:36

In concluzie, pericolul interpetarii alegorice, mentionat mai sus, e mai actual ca oricand in zilele noastre. Ecumenismul, care s-a infiltrat si in ortodoxie, are ca dogma pe cea a protestantilor liberali. Se foloseste interpetarea alegorica tocmai pentru subiectivism, adica nimeni nu stie unde e adevarul. Asta ca sa dispara diferentele intre culte, diferente date de dogma revelata in Sfanta Scriptura. Prin interpetarea de acest fel orice erezie poate fi acceptata, pentru ca si textul scris poate fi schimbat, dandu-i-se intereptarea alegorica voita.
Asa se procedeaza si in cazul Facerii, de exemplu, cu evolutionismul teist.

Ioan_Cezar 20.09.2014 15:54:46

Mulțumesc frumos pentru rezumatul oferit.

Cătălin, eu cred că Origen și ceilalți teologi din școlile amintite sunt așa de mari pe lângă noi încât, deși azi vedem poate mai departe decât ei în anumite privințe (cu ajutorul urmașilor lor, așadar cu proptelele altor titani ai smereniei și nepătimirii), nu ne putem simți decât niște furnici cocoțate pe umerii unor uriași... Poate că vedem mai departe în zare, câtă vreme ne-am cocoțat pe umerii ori pe creștetul lor, însă dacă ei se scutură un pic de praf, mă tem că picăm drept în jos și rămânem pe veci în bezna cine știe cărei gropițe din vreun mușuroi oarecare...

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:59:53.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.