Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   Intrebari si nu numai (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1116)

crainou 24.01.2013 13:40:07

Citat:

În prealabil postat de Ana Tr. (Post 497718)
Si pentru ca are legatura cu, calugaria si implicit manastirea. As avea si eu o intrebare; nevoie de un sfat. In curand, peste o luna va fi ziua mea si pe langa alte fapte bune pe care as vrea sa le fac as dori sa fac ceva si pentru manastirea unde merg eu des. Si ma gandeam, sa fac o donatie spre exemplu? Bineinteles anonima. Sa cumpar ceva? Ce anume? O sticla de vin si un colac? Nu stiu, as vrea sa fie ceva care sa stiu ca foloseste tuturor din aceea manastire. Nu as vrea sa fie ca atunci cand mergi la orfelinat si cumperi fructe dar le dai ingrijitoarelor sa le imparta, si cine stie unde ajung acele fructe, numai la bietii copilasi nu. Ce ma sfatuiti? dar cu privire la ce am spus, va rog. Multumesc.

Poti sa duci un bax de ulei pentru a arde in sfintele candele, sub forma de cadou pentru tine, dar mai degraba faci o pomana.

leonte 25.01.2013 17:12:09

Citat:

În prealabil postat de Ana Tr. (Post 497718)
In curand, peste o luna va fi ziua mea si pe langa alte fapte bune pe care as vrea sa le fac as dori sa fac ceva si pentru manastirea unde merg eu des. Si ma gandeam, sa fac o donatie spre exemplu? Bineinteles anonima.

O sticla de vin si un colac? Nu as vrea sa fie ca atunci cand mergi la orfelinat si cumperi fructe dar le dai ingrijitoarelor sa le imparta, si cine stie unde ajung acele fructe, numai la bietii copilasi nu. Ce ma sfatuiti? dar cu privire la ce am spus, va rog. Multumesc.

Citind acest mesaj al tau, ma minunez de simplitatea ta duhovnicesca si de inocenta ta. Chiar mi-ai umplut sufeltul de bucurie cu acest mesaj al tau! Nu stiu cum as putea sa iti rasplatesc, nici ce sa iti daruiesc fara sa te fac sa te simti ca un copil de la orfelinat!

Draga mea, iata parerea unui om pe care multa lume il detesta.
Monahii aceia s-au adunat acolo numai pentru "Milele cele bogate", deci orice le vei darui, ei vor primi ca din mana lui Dumnezeu. Iar daca simti ca ei NU pentru asfel de motiv s-au adunat acolo, adica nu pentru a li se face daruri de ordin material, atunci schimba manastirea la care mergi cel mai des!
Deprinde-te sa te Lasi in voia Celui pe care IL strigi in rugaciunile tale, iar El iti va arata ce nevoie are aproapele tau!...

p.s. Continua sa ceri sfaturi si de la oameni caci asa dai dovada de mai multa smerenie decat mine. In plus, nu stii prin gura cui are de gand sa iti raspunda Hristos Dumnezeu.

Ana Tr. 25.01.2013 18:44:58

Citat:

În prealabil postat de leonte (Post 498084)
Citind acest mesaj al tau, ma minunez de simplitatea ta duhovnicesca si de inocenta ta. Chiar mi-ai umplut sufeltul de bucurie cu acest mesaj al tau! Nu stiu cum as putea sa iti rasplatesc, nici ce sa iti daruiesc fara sa te fac sa te simti ca un copil de la orfelinat!

In primul rand nici nu stiu cum sa interpretez aceasta prima parte a mesajului, ca pe niste sa le spunem complimente pe care nu pot sa le mi le atribui sau ca si o usoara ironie, sau poate o alta varianta. Astept lamuriri.

Citat:

În prealabil postat de leonte (Post 498084)
Draga mea, iata parerea unui om pe care multa lume il detesta.
Monahii aceia s-au adunat acolo numai pentru "Milele cele bogate", deci orice le vei darui, ei vor primi ca din mana lui Dumnezeu. Iar daca simti ca ei NU pentru asfel de motiv s-au adunat acolo, adica nu pentru a li se face daruri de ordin material, atunci schimba manastirea la care mergi cel mai des!
Deprinde-te sa te Lasi in voia Celui pe care IL strigi in rugaciunile tale, iar El iti va arata ce nevoie are aproapele tau!...

p.s. Continua sa ceri sfaturi si de la oameni caci asa dai dovada de mai multa smerenie decat mine. In plus, nu stii prin gura cui are de gand sa iti raspunda Hristos Dumnezeu.

Chiar daca lumea va detesta Dumnezeu va iubeste, cum spunea A.Hepburn: niciodata nu a fost intre tine si ei ci intre tine si Dumnezeu. Dar sa revenim la subiect, ca nici aici nu prea inteleg si nu vreau sa interpretez gresit. Daca se poate sa imi explicati mai concret. Multumesc.

Ana Tr. 28.01.2013 17:59:05

Am stat si m-am gandit mai bine si voi da ceva, de exemplu unui copil sarac. Multumesc totusi pentru ideei.

glykys 28.01.2013 19:38:38

Bunica mea, de fiecare data cand mergea la manastire, dadea o sticla de ulei (pentru candele), o punga de zahar (pentru coliva), faina si orez. Imi aduc aminte ca odata un calugar a fost asa de bucuros cand a primit punga de orez, s-a inchinat si a spus ca de mult isi dorea el sa vina cineva sa ii aduca niste orez, ca nu mai mancase de mult. Nici nu ii venea sa creada ca primise, in sfarsit! :) Asta e experienta mea cu manastirile.
Esential e sa dai cu inima buna ce te-ai hotarat sa dai si sa fie ceva de calitate.

sophia 28.01.2013 20:17:15

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 499125)
Bunica mea, de fiecare data cand mergea la manastire, dadea o sticla de ulei (pentru candele), o punga de zahar (pentru coliva), faina si orez. Imi aduc aminte ca odata un calugar a fost asa de bucuros cand a primit punga de orez, s-a inchinat si a spus ca de mult isi dorea el sa vina cineva sa ii aduca niste orez, ca nu mai mancase de mult. Nici nu ii venea sa creada ca primise, in sfarsit! :) Asta e experienta mea cu manastirile.
Esential e sa dai cu inima buna ce te-ai hotarat sa dai si sa fie ceva de calitate.

Dar ei nu se duc sa cumpere alimente? Nu prea inteleg. Si de ce pentru coliva nu a dus grau/arpacas?

Acum depinde si pentru ce scop duci: pentru ei si alimentatia lor poti sa duci multe, daca ei chiar nu au si nu se duc sa-si cumpere: zahar, faina, ulei, paste fainoase, paine, bulion, orez, dulciuri, marmelada, miere, etc., malai
Pentru candele: ulei
Pentru ca sa-ti faca tie pomenire pentru morti trebuie sa duci de coliva.
Cu vinul nu stiu.

Ana Tr. 28.01.2013 22:06:21

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 499125)

Aha. Ceva de calitate. O icoana de argint? Eu ma gandeam totusi ca sunt modesti. De ce sa le duci mancare doar nu sunt pustnici. Ideea mea a fost alta. Cred ca daca m-as duce cu 1 chil de ulei, unu de zahar si unu de faina s-ar uita asa la mine si ar zice: saraca fata, noi avem ce manca :D

Ana Tr. 28.01.2013 22:13:12

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 499145)
Dar ei nu se duc sa cumpere alimente? Nu prea inteleg. Si de ce pentru coliva nu a dus grau/arpacas?

Acum depinde si pentru ce scop duci: pentru ei si alimentatia lor poti sa duci multe, daca ei chiar nu au si nu se duc sa-si cumpere: zahar, faina, ulei, paste fainoase, paine, bulion, orez, dulciuri, marmelada, miere, etc., malai
Pentru candele: ulei
Pentru ca sa-ti faca tie pomenire pentru morti trebuie sa duci de coliva.
Cu vinul nu stiu.

Eu cred ca au alimente. La mine, in cazul meu a fost vorba despre altceva. De exemplu cand am fost ultima data am dat ceva dulce unui copil sarac si alte doamne care se considera poate mai credincioase decat mine, radeau de el. De asta zic ca bunatatea nu consta in a purta haine precum preotii.

dobrin7m 29.01.2013 01:05:45

Citat:

În prealabil postat de Ana Tr. (Post 499228)
Eu cred ca au alimente. La mine, in cazul meu a fost vorba despre altceva. De exemplu cand am fost ultima data am dat ceva dulce unui copil sarac si alte doamne care se considera poate mai credincioase decat mine, radeau de el. De asta zic ca bunatatea nu consta in a purta haine precum preotii.

Am sa iti povestesc ceva legat tocmai de ideea cu "au alimente".

In nordul Greciei se afla Manastirea Ormilia.
Ultima data cand am fost acolo, una din maicute mi-a povestit foarte bucuroasa o minune a Maicii Domnului.

Urma sa fie o duminica cu dezlegare la peste. Manastirea tine tipicul athonit, fiind metoc al Manastirii Simonos Petras din Sfantul Munte. Banii manastirii erau destui de putini si nu au ajuns pentru cumpararea pestelui pentru toate maicutele. Si s-au rugat la Maica Domnului sa le ajute. Astfel cu o zi inainte a venit un pescar la manastire spunand ca doreste sa faca milostenie. Si le-a adus 120 de pesti, exact cate suflete vietuiau in manastire.

Asadar eu zic sa nu ne apucam de judecat ce au si ce nu au manastirile, ci sa dam , orice simtim sa daruim. Va fi bine primit.

dobrin7m 29.01.2013 01:17:15

As dori sa iti mai spun, ca Manastirile la randul lor fac foarte multa milostenie.

Acum de curand am fost la Manastirea Sf. Ioan Botezatorul Essex, Anglia.
Ceea ce am remarcat a fost numarul mare de pelerini. Toti au fost invitati , dupa liturghie, la masa. S-a mancat in ture, cred ca au fost peste 200 de persoane. Iar dupamasa la ora 5, dupa vecernie au servit toata lumea ceaiul.
Asadar cheltuielile unei manastiri sunt destul de mari. Eu zic sa nu mai judecam noi ce au si ce nu au ca ne facem pacate in plus degeaba.

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:28:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.