Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Crede si nu cerceta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11465)

Fr.Guillaume de Ruszka 28.01.2011 20:07:43

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 329362)
Prea multă filozofie încurcă lucrurile, nu le descurcă. Și te prostește. Mi-a plăcut de Toma de Aquino, care a zis că nu mai scrie, fiindcă tot ce a scris i se pare că sunt paie. Dacă ați vrea într-adevăr să înțeleagă lumea, atunci nu v-ați mai împotmoli în detalii inutile și greu de urmărit.

Ma tem ca ati inteles gresit mesajul Sf. Toma d'Aquino. Dupa o viziune pe care a avut-o a splendorii Divine a rostis aceste cuvinte in semn de recunoastere a propriilor limite,dovada fiind faptul ca trecerea in nefiinta la surprins tocmai cand se indrepta spre a tine o mare debatere impotriva filosofilor franciscani,deci si-a continuat vocatia de cautare,de rationare,de sintetizare.

Melissa 28.01.2011 20:09:52

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 329377)
Singura persoană care se exprimă simplu, pe înțelesul tuturor și nu se bagă în detalii și metafore inutile. :6:

Macar ma iubeste si pe mine cineva aici..:36::11:

Pippo_ 28.01.2011 20:11:30

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329390)
Nu folosesti termenii corecti.Din ce spui tu, se deduce ca duhul=gandul.
Deci raspunsul e NU!:-)

Pai daca duhul omului este mentalul omului, se deduce automat ca Duhul Sfant este mentalul lui Dumnezeu.

Gandul este caramida mentalului. Ratiunea este zidarul. Poate ratiunea omului este tocmai duhul omului (considerand ca duhul omului este duh inteligent).

vsovivi 28.01.2011 20:14:04

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329393)
Pai daca duhul omului este mentalul omului, se deduce automat ca Duhul Sfant este mentalul lui Dumnezeu.

E vorba că duhul omului e suflarea de viață primită de sus cu cea mai mare înțelepciune sfântă în ea, iar Duhul Lui Dumnezeu suflă mereu peste cei mai curați și mai smeriți Suflarea Sa de Viață Veșnică... iar dacă păcătuiești mori, căci tot păcatul este moarte iar mândria este necurăție, o necurăție mai amară ca moartea căci te arde, dar nu așa ca focul să crezi că arzi și dispari ci te vei chinui în minciună și depărtare de Dumnezeu, plecat de la bunătatea și mila Lui.

''Milă voiesc și nu jertfă căci nu am venit să chem la pocăință pe drepți ci pe cei păcătoși.''

Iertare dacă v-am supărat. Căci nu este cel ce crede că știe cu mentalul lui... căci numai Dumnezeu le știe pe toate...

Deci nu te baza pe cărămizile mentalului tău căci sunt din pământ și le ia apa... și te duce până în mare... și acolo te papă rechinii.

Fr.Guillaume de Ruszka 28.01.2011 20:14:08

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329356)
In sfarsit ceva clar.Semnul CRUCII,daca cumva va faceti cruce.Sau poate unii cand spun "In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.Amin.", se inchina la propriul spirit.

Nu comentez.Dar eu sunt adeptul unei credinte libere si rationale.Nu as fi crezut daca nu as fi vazut necesar sa cred, si nu cred daca nu vreau.

Fr.Guillaume de Ruszka 28.01.2011 20:16:04

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 329395)
E vorba că duhul omului e suflarea de viață primită de sus cu cea mai mare înțelepciune sfântă, Iar Duhul Lui Dumnezeu suflă mereu peste cei mai curați și mai smeriți Suflarea Sa de Viață Veșnică... iar dacă păcătuiești mori, căci tot păcatul este moarte iar mândria necurăție mai amară ca moartea.

De CURIOZITATE VA INTREB:Dumnezeu poate sa faca rau?

Melissa 28.01.2011 20:20:05

Citat:

Gandul este caramida mentalului. Ratiunea este zidarul. Poate ratiunea omului este tocmai duhul omului.

Eu nu sunt de acord cu afirmatia ca duhul omului este mentalul omului.Pentru ca atunci am sustine ca spiritul omului este mentalul lui.Ceea ce nu este corect.Ratiunea nu poate fi duh.
Trebuie sa fim foarte atenti la termeni.Daca tot vrei sa faci un compendiu din toate invataturile, trebuie sa fim atenti la termeni, pentru ca este esential pentru a extrage corect informatiile!

Fr.Guillaume de Ruszka 28.01.2011 20:21:39

Ratiune si Credinta

Citat:

Gandul este caramida mentalului. Ratiunea este zidarul. Poate ratiunea omului este tocmai duhul omului (considerand ca duhul omului este duh inteligent).

Augustinismul medieval,un sistem filosofic,a afirmat ca ratiunea si liberul arbitru sunt spiritul nostru. Dar este gresit. Toma d'Aquino demonstreaza clar ca acestea sunt doar functiile spiritului nostru.

Melissa 28.01.2011 20:22:47

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329397)
De CURIOZITATE VA INTREB:Dumnezeu poate sa faca rau?

ohohohhoo...cautati pe forum ca exista topice pe tema asta...si au pagini multe...:-)

Fr.Guillaume de Ruszka 28.01.2011 20:26:57

Ratiune si Credinta

Citat:

Repet.Tatal,Fiul si Sfantul Duh sunt trei PERSOANE, EGALE,DUMNEZEU.Toate ne-au fost descoperite ca PERSOANE prin Revelatie,deci Duhul nu este necunoscut.Duhul procede din Dragostea Divina, INTELIGENTA este asociata Cuvantului,deci a Fiului.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:18:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.