Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   legea veche (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11973)

calator prin ploaie 03.02.2011 09:10:59

iubiti-va nu dati cu bolovani

Danut7

"Apai Moise nu e al lui Hristos si al lui Dumnezeu? Stii ce le spune Hristos jidovilor?Moise in care va puneti nadejdea acela va va invinuii... Probabil ca n-ai stiut dar legea(veche) ii obliga pe jidovi sa il asculte si sa il urmeze pe cel Sfant, Adica pe Hristos, proorocul ce avea sa vina(Deut 18:18).. [Deci spurcatii jidovi] nu pot asculta pe Moise si tine legea atata vreme cat il reneaga pe Hristos si nu asculta de El... Deci legea una este... insa are doua asezaminte... cel al vechiului testament si cel al noului... Implicit ascultarea si supunerea fata de legea noua este instruita in legea veche.."

In primul rand....nu se face vorbire despre "jidovi", ci despre EVREI...Iar un CRESTIN care se pretinde traitor ortodox poate vorbi in acest fel "spurcati jidovi"? Sa inteleg Danut7 ca esti antisemit? Woow.....asta face parte din iubirea ta de aproapele? NU UITA, ca Iisus este si el...."jidov"....

Eugen7 03.02.2011 09:13:39

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 332026)
daca cele 10 porunci raman atunci de ce si in ele vedem inlocuiri si schimbari? de exemplu schimbarea sambetei cu duminica?

Cele 10 porunci:

"2. "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului și din casa robiei.
3. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine!
4. Să nu-ți faci chip cioplit și nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, și din câte sunt pe pământ, jos, și din câte sunt în apele de sub pământ!
5. Să nu te închini lor, nici să le slujești, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinților ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea și al patrulea neam,
6. Și Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele.
7. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert, că nu va lăsa Domnul nepedepsit pe cel ce ia în deșert numele Lui.
8. Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești.
9. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale,
10. Iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine,
12. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție.
13. Să nu ucizi!
14. Să nu fii desfrânat!
15. Să nu furi!
16. Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău!
17. Să nu dorești casa aproapelui tău; să nu dorești femeia aproapelui tău, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui și nici unul din dobitoacele lui și nimic din câte are aproapele tău!" iesirea cap 20

"6. "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Care te-am scos din pământul Egiptului, din casa robiei.
7. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
8. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a celor ce sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apă și sub pământ.
9. Să, nu te închini lor, nici să le slujești, căci Eu Domnul Dumnezeul tău sunt Dumnezeu zelos, Care pedepsește vina părinților în copii până la al treilea și al patrulea neam pentru cei ce Mă urăsc.
10. Și Mă milostivesc până la a! miilea neam către cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele.
11. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert, că nu va lăsa Domnul Dumnezeul tău nepedepsit pe cel ce ia numele Lui în deșert.
12. Păzește ziua odihnei, ca să o ții cu sfințenie, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău.
13. Șase zile lucrează și-ți fă toate treburile tale;
14. Ziua a șaptea este ziua de odihnă a Domnului Dumnezeului tău. Să nu faci în ziua aceea nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici boul tău, nici asinul tău, sau alt dobitoc al tău, nici străinul tău care se află la tine, ca să se odihnească robul tău și roaba ta cum te odihnești și tu.
15. Adu-ți aminte că ai fost rob în pământul Egiptului și Domnul Dumnezeul tău te-a scos de acolo cu mină tare și cu braț înalt și de aceea îi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să păzești ziua odihnei și să o ții cu sfințenie.
16. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ța, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău, ca să trăiești ani mulți și să-ți fie bine în pământul acela, pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l dă ție.
17. Să nu ucizi!
18. Să nu fii desfrânat!
19. Să nu furi!
20. Să nu dai mărturii mincinoase asupra aproapelui tău!
21. Să nu poftești femeia aproapelui tău și să nu dorești casa aproapelui tău, nici țarina lui, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici asinul lui, nici orice dobitoc al lui, nici nimic din cele ce sunt ale aproapelui tău! " Deuteronon cap 5

despre prima porunca: pentru evrei este doar eliberarea din robia egipteana iar pentru crestini este eliberarea din robia mortii (si a pacatului.) eliberarea din robia egipteana prefigura eliberarea din robia mortii si a pacatului ce a fost savarsita de Iisus Hristos.

despre sabat: porunca a 4-a, serbarea zilei de odihna nu poate fi separata de prima porunca! astfel, ziua a 7-a a saptamanii, sambata se serba doar ca aducere aminte a iesirii din robia egipteana si este precizata doar la a doua citire a legii! deci aceasta zi este exclusiv pentru poporul evreu. Exista oare contradictie intre cele doua citiri ale legii?! Nicidecum, caci pe muntele Sinai Moise a primit cele 10 porunci cu valoare universala de aceea Dumnezeu nu precizeaza motivul zilei de sarbatoare, dar a doua citire s-a facut de catre Moise exclusiv pentru poporul iudeu si de aceea e precizat clar motivul serbarii sambetei pentru evrei, ca aducere aminte de eliberarea din robia egipteana.
noi crestinii nu am fost scosi din robia egipteana ci am fost scosi din robia mortii si a pacatului de catre Iisus Hristos, de aceea trebuie sa ne bucuram si sa ne veselim cu Iisus Hristos cel inviat din morti in prima zi a saptamanii (Duminica), care se arata ucenicilor in prima zi a saptamanii (Duminica = ziua Domnului). deci noi crestinii trebuie sa serbam Duminica ca zi de sarbatoare. aceasta este ziua victoriei, a eliberarii omului din robia mortii si a pacatului realizata de Iisus Hristos prin invierea Sa din morti.

"19. Și fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), și ușile fiind încuiate, unde erau adunați ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus și a stat în mijloc și le-a zis: Pace vouă!
...Duminica "după opt zile, ucenicii Lui erau iarăși înăuntru, și Toma, împreună cu ei. Și a venit Iisus, ușile fiind încuiate, și a stat în mijloc și a zis: Pace vouă! " Ioan cap 20

Serbarea Duminicii este profetia de David intru Duhul Sfant in psalmul 117:
"22. Piatra pe care n-au băgat-o în seamă ziditorii, aceasta s-a făcut în capul unghiului.
23. De la Domnul s-a făcut aceasta și minunată este în ochii noștri.
24. Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea.
25. O, Doamne, mântuiește! O, Doamne, sporește!
26. Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului; binecuvântatu-v-am pe voi, din casa Domnului.
27. Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă. Tocmiți sărbătoare cu ramuri umbroase, până la coarnele altarului. " Psalmul 117

piatra cea din capul unghiului = (conducatorul) capul Sfintei Biserici = Iisus Hristos

ziditorii = preotii Vechiului Legamant care ar fi trebuit sa cinsteasca pe profeti si pe Mesia, dar ei i-au prigonit si i-au omorat, caci nu iubeau Adevarul

aceasta este ziua care a facut-o DOMNUL sa ne bucuram si sa ne veselim intru ea = deci Dumnica este ziua de bucurie si de veselie impreuna cu Iisus Hristos cel inviat din morti si aceasta se face nu din voia omului ci din voia lui Dumnezeu. Cine suntem noi oamenii se ne impotrivim vointei lui Dumnezeu ce ce a facut totul...cerul si pamantul si toate ce sunt in ele?

binecuvantatu-v-am pe voi din casa DOmnului = Hristos e cel ce ne binecuvinteaza din Sfanta Biserica

Dumnezeu este Domnul si s-a aratat noua = Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat si om adevarat si s-a aratat si se arata Duminica la "Frangerea Painii" la Sfanta Liturghie, la Taina Sfintei Impartasanii

Tocmiti sarbatoare... pana la altar = Indemn sa savarsim Sfanta Liturghie in Sfanta Biserica unde este Sfantul Altar pe care Iisus Hristos s-a jertifit pe sine pentru noi.

ASADAR NU ESTE NICI O CONTRADICTIE IN CELE 10 PORUNCI.

Doamne ajuta.

AdrianAamz 03.02.2011 09:43:20

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332220)
Ne puteți indica concret unde scrie în VT că cel ce dezleagă sâmbăta trebuie omorât? După părerea dumneavoastră e totuna a dezlega boul, ori a-l sacrifica?

Acum, dvs. ce faceti ?

in primul rand, alaturarea intre "a dezlega" si "a sacrifica" , daca se refera la un animal, sigur ca e fortata.

Ati mai gasit dvs. in Biblie, in legea veche, cazuri de personaje care sa mai fi dezlegat sambata ? Caci daca a dezlega sambata nu era o crima, atunci trebuia sa se specifice in VT, nu ?
La fel cum in cazul poruncii "sa nu ucizi", se fac in VT o multime de precizari cu privire la tipul crimei: de gradul 1 (cu premeditare) sau de gradul 2 (fara premeditare, sau din culpa), si ce consecinte avea omul de tras.

Pe cand in privinta sambetei, nu se da nici o derogare de la nimic; nu exista incalcare de gradul 1 sau 2, ci pur si simplu incalcare sau dezlegare.

Dar Hristos nu sacrifica sambata, nu ? Doar o incalca, adica o "dezlega".
Hristos nu tinea sambata, asta e clar, fiindca chiar el zice: "nu omul a fost facut pentru sambata". A dezlega sambata = a nu o tine. E o chestie de logica semantica.

Eu incerc sa argumentez tinerea sambetei, cu un rationament logic si matematic, folosind strict Biblia, iar dvs. imi cereti argumente pentru incalcarea ei fara ca incalcatorul sa fie pedepsit ??

Am aratat, cu citat biblic, ca porunca lui Dumnezeu privind sambata este atat de mare si de nestramutat, incat cel care nu tine sambata trebuie sa moara:

Exodul 31, 12-14:
<< Si a mai vorbit Domnul cu Moise si a zis:
"Spune fiilor lui Israel asa: Bagati de seama sa paziti zilele Mele de odihna, caci acestea sunt semn intre Mine si voi din neam in neam, ca sa stiti ca Eu sunt Domnul, Cel ce va sfinteste. Paziti deci ziua de odihna, caci ea este sfanta pentru voi. Cel ce o va intina, acela va fi omorat; tot cel ce va face intr-insa vreo lucrare, sufletul acela va fi starpit din poporul Meu ".>>

Deci, dupa ce in capitolul 20 din Exod da poruncile in forma lor generala, Dumnezeu continua in capitolele urmatoare cu precizari.
Si in legea civila este la fel: se defineste fapta rea si apopi se dau precizari cu privire la modul in care se pedepseste, tinand cont de circumstante.

Dvs. va legati de un joc de cuvinte facut de Hristos, cu dezlegarea boului, dar pe de alta parte trebuie sa tineti cont de porunca lui Dumnezeu referitoare la ziua sambetei, peste care sunteti ferm convins ca nu se poate trece si ca nu se poate modifica.

Or, daca in codul penal crima ramane crima si este pedepsita intr-un fel sau altul, la fel si in Biblia incalcarea sambetei e crima, si am observat ca dvs. sunteti de acord cu asta, din moment ce militati impotriva tinerii duminicii , ca fiind o grava eroare !
Si, in continuarea statutarii sambetei ca zi de odihna, Biblia spune care este pedeapsa pentru aceasta crima.

Ca urmare, trebuie sa fiti de acord cu mine ca, potrivit logicii VT, referitoare la tinerea si netinerea sambetei, Hristos s-a facut vinovat de calcarea legii in ce priveste sambata. De aceea, el nu a fost condamnat arbitrar, ci exact dupa lege.

tricesimusquintus 03.02.2011 09:57:03

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 332226)
ziua a 7-a a saptamanii, sambata se serba doar ca aducere aminte a iesirii din robia egipteana si este precizata doar la a doua citire a legii! deci aceasta zi este exclusiv pentru poporul evreu. Exista oare contradictie intre cele doua citiri ale legii?! Nicidecum, caci pe muntele Sinai Moise a primit cele 10 porunci cu valoare universala de aceea Dumnezeu nu precizeaza motivul zilei de sarbatoare, dar a doua citire s-a facut de catre Moise exclusiv pentru poporul iudeu si de aceea e precizata clar sambata pentru evrei, ca aducere aminte de eliberarea din robia egipteana.

Ați sesizat bine. Legătura între Exod și ținerea sabatului se face doar în comentariul mozaic, în textul original al poruncii scris de degetul lui Dumnezeu nu se face o asemenea legătură. Însă universalitatea ținerii sâmbetei, nu ține doar de textul poruncii, ci mai ales de faptul că Dumnezeu a sfințit, binecuvântat și exemplificat odihna în sabat încă de la Creație când nu existau evrei. Deci sâmbăta a fost creată pentru om, nu pentru evreu. Așa cum spune și Hristos:

"Și le zicea lor: Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă." (Marcu 2,27)

Citat:

noi crestinii nu am fost scosi din robia egipteana ci am fost scosi din robia mortii si a pacatului de catre Iisus Hristos, de aceea trebuie sa ne bucuram si sa ne veselim cu Iisus Hristos cel inviat din morti, care se arata ucenicilor in prima zi a saptamanii (Duminica = ziua Domnului). deci noi crestinii trebuie sa serbam Duminica ca zi de sarbatoare.

Straniu argument! Hristos S-a arătat timp de 40 de zile după Învierea Sa, nu doar în fiecare primă zi a săptămânii.

Citat:

"19. Și fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), și ușile fiind încuiate, unde erau adunați ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus și a stat în mijloc și le-a zis: Pace vouă!
...Duminica "după opt zile, ucenicii Lui erau iarăși înăuntru, și Toma, împreună cu ei. Și a venit Iisus, ușile fiind încuiate, și a stat în mijloc și a zis: Pace vouă! " Ioan cap 20

În afară de primul argument (că Iisus S-a arătat în prima zi a săptămânii - că doar nu era să-i lase pe ucenici "cu ochii-n soare" până venea sâmbăta), aici mai apar [aparent] încă două: (1) creștinii erau încuiați înăuntru (de frică) și (2) îi salută cu "Pace vouă!" Vă întreb: considerați aceste (trei) argumente, demne de a fi tratate cu seriozitate?

Citat:

Serbarea Duminicii este profetia de David intru Duhul Sfant in psalmul 117:
"22. Piatra pe care n-au băgat-o în seamă ziditorii, aceasta s-a făcut în capul unghiului.
23. De la Domnul s-a făcut aceasta și minunată este în ochii noștri.
24. Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea.
25. O, Doamne, mântuiește! O, Doamne, sporește!
26. Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului; binecuvântatu-v-am pe voi, din casa Domnului.
27. Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă. Tocmiți sărbătoare cu ramuri umbroase, până la coarnele altarului. " Psalmul 117

piatra cea din capul unghiului = (conducatorul) capul Sfintei Biserici = Iisus Hristos

ziditorii = preotii Vechiului Legamant care ar fi trebuit sa cinsteasca pe profeti si pe Mesia, dar ei i-au prigonit si i-au omorat, caci nu iubeau Adevarul

aceasta este ziua care a facut-o DOMNUL sa ne bucuram si sa ne veselim intru ea = deci Dumnica este ziua de bucurie si de veselie

Concluzie cât se poate de falsă. Psalmistul nu se referă la prima zi a săptămânii, ci la o cu totul altă sărbătoare a calendarului iudaic.

AdrianAamz 03.02.2011 10:11:06

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 332211)
In Deuteronom 18:19 , Dumnezeu ii spune lui Moise ca va ridica un prooroc ca el, pe care toti trebuie sa-l asculte... Daca evreii trebuie sa tina legea noua sau nu, nu stiu(parerea mea e ca da)... Oricum Legea lor ii obliga sa creada in Hristos... Iisus nu e fiul biologic al lui Iosif... Iisus e Mesia lor al evreilor adica cel ce le-a fost promis lor prin Scripturi si pe care ei il asteapta si azi... Cu toate astea Mesianismul lui Hristos nu se restrange doar la Israel si El a fost fagaduit intregii lumi inainte de a fi fagaduit lui Israel.. A venit insa in primul rand pentru Israel fiindca ei au fost poporul ales ..

Domnule Danut,

Nu stiu daca ati observat, dar aveti o problema in privinta identificarii lui Hristos in conditiile in care NU exista Noul testament (NT), nu exista crestinism, nu exista pastor sau preot ca sa va spuna ca Iisus bar-Iosif este acela despre care scrie in Deuteronom !!

Repet: unde scrie in Legea veche "credeti ca Mesia este Iisus, fiul lui Iosif si al Mariei, care s-a nascut in Betleem intr-un staul si a fost plecat in Egipt, apoi s-a intors si traieste in Nazaret, care face minunile X si Y si care dezleaga sambata" ??

Dvs., si toti cei care se identifica drept crestini, credeti in faptul ca Iisus este acela proorocit de Moise si de altii, dar NU din cauza ca ati fi fost de fatza cand Iisus a umblat pe pamant, ci pentru ca asa va spune formatiunea dvs. religiaosa, Biserica sau cultul sau confesiunea, pentru ca asa va spune pastorul sau preotul, ca in NT scrie ca acela despre care zice Moise in Deuteronom e Iisus.

Dar , repet, pe vremea lui Iisus Hristos nu existau nici NT, nici pastorii, nici preotii, nici Biserica, nici cultele sau confesiunile religioase de azi.
Cum l-ati fi identificat pe Mesia in cazul in care ati fi trait acum circa 2000 de ani in Israel ??

Caci daca el nu respecta legea lui Dumnezeu privind sambata, cu singuranta dvs., ca bun credincios iudeu, ati fi respins ideea ca acela face dupa randuiala lui Dumnezeu, exact cum astazi bunii credinciosi crestini care tin sambata ca zi de odihna resping ideea ca cei care tin duminica ar fi buni crestini credinciosi dupa randuiala lui Dumnezeu !

Daca nu vedeti cat de clar si de matematic se lamureste totul conform VT, imi pare rau pentru dvs. si pentru cei pentru care m-am straduit sa argumentez tinerea sambetei in crestinism, cu toate consecintele ei legale, precizate clar in VT !!

AdrianAamz 03.02.2011 10:30:30

PS

Dati-mi voie sa observ ca VT e plin de prooroci si de alesi ai lui dumnezeu care au facut minuni, inclusiv au inviat morti, care au vestit cuvantul lui Dumnezeu si au vegheat la pastrarea randuielilor legi !!
In afara de NT si de formatiunea dvs. religioasa care sustine ca Iisus din Nazaret este acel Mesia de care spune Moise, ce alta dovada aveti ??

Conform VT, Iisus calca sambata si trebuia sa moara. Scrie in Exodul, cap. 31.

AdrianAamz 03.02.2011 10:32:47

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332239)

Concluzie cât se poate de falsă. Psalmistul nu se referă la prima zi a săptămânii, ci la o cu totul altă sărbătoare a calendarului iudaic.

Vreti sa ne precizati la care sarbatoare anume ??

tricesimusquintus 03.02.2011 10:44:57

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332254)
Vreti sa ne precizati la care sarbatoare anume ??

Psalmul 117 a fost compus fie în legătură cu celebrarea Sărbătorii Corturilor pe timpul lui Neemia (vezi Neemia 8,14-18) și deci aplică expresia "aceasta este ziua" la evenimentul acela, fie în legătură cu o zi oarecare de bucurie pe care psalmistul urma să o celebreze. În niciun caz nu se face vreo referire la o prezumtivă sărbătoare săptămânală, care culmea să mai fie și diferită de ziua sâmbetei!

tricesimusquintus 03.02.2011 10:49:16

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332236)
in primul rand, alaturarea intre "a dezlega" si "a sacrifica" , daca se refera la un animal, sigur ca e fortata.

Asta și intenționam, să atrag atenția (prin exagerare) că "a dezlega" nu e totuna cu "a desființa". A lăsat Domnul Hristos vreodată impresia că a desființat sabatul? Dimpotrivă, El chiar S-a autodefinit ca Domn al sabatului (Marcu 2,28).

Citat:

Ati mai gasit dvs. in Biblie, in legea veche, cazuri de personaje care sa mai fi dezlegat sambata ?

Nici nu era cazul, sabatul nu fusese încă "legat" de miile de prescripții absurde ale fariseilor. Acest lucru s-a întâmplat mult mai târziu după darea "legii vechi", iar Iisus a venit [și] să-l dezlege.

Citat:

Or, daca in codul penal crima ramane crima si este pedepsita intr-un fel sau altul, la fel si in Biblia incalcarea sambetei e crima, si am observat ca dvs. sunteti de acord cu asta, din moment ce militati impotriva tinerii duminicii , ca fiind o grava eroare !
Si, in continuarea statutarii sambetei ca zi de odihna, Biblia spune care este pedeapsa pentru aceasta crima.

Ca urmare, trebuie sa fiti de acord cu mine ca, potrivit logicii VT, referitoare la tinerea si netinerea sambetei, Hristos s-a facut vinovat de calcarea legii in ce priveste sambata. De aceea, el nu a fost condamnat arbitrar, ci exact dupa lege.

Și mai exact: după interpretarea [eronată] a Legii făcută de preoți, cărturari și farisei. Pentru ei a face un bine în zi de sabat însemna călcare de sabat, pentru ei a mânca boabe de grâu în acea zi era tot o încălcare a sabatului ș.a.m.d.
În Noul Legământ, pedepsa cu moartea pentru călcarea Legii rămâne în vigoare, însă executarea pedepsei nu mai este atributul autorității omenești (ori eclesiastice), ci atributul exclusiv al lui Dumnezeu.

Eugen7 03.02.2011 14:32:42

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332258)
Psalmul 117 a fost compus fie în legătură cu celebrarea Sărbătorii Corturilor pe timpul lui Neemia (vezi Neemia 8,14-18) și deci aplică expresia "aceasta este ziua" la evenimentul acela, fie în legătură cu o zi oarecare de bucurie pe care psalmistul urma să o celebreze. În niciun caz nu se face vreo referire la o prezumtivă sărbătoare săptămânală, care culmea să mai fie și diferită de ziua sâmbetei!

Nicidecum... psalmul 117 este un psalm mesianic, citat chiar de Domnul Iisus Hristos:
"17. El însă, privind la ei, a zis: Ce înseamnă, deci, scriptura aceasta: "Piatra pe care n-au luat-o în seamă ziditorii, aceasta a ajuns în capul unghiului"?
18. Oricine va cădea pe această piatră va fi sfărâmat, iar pe cine va cădea ea îl va zdrobi.
19. Iar cărturarii și arhiereii căutau să pună mâna pe El, în ceasul acela, dar s-au temut de popor. Căci ei au înțeles că Iisus spusese pilda aceasta pentru ei. " Luca 20,17-19; Marcu 12,10-12; Matei 21,42-46

Asa cum am spus in postarea anterioara, Hristos este "piatra" cea din capul unghiului si Duminica este ziua de intalnire cu Hristos la Sfanta Liturghie si de unire reala (nu simbolica) cu EL in Taina Sfintei Euharistii, iar ziditorii sunt carturarii si fariseii.

Sfintii Apostoli serbau Dumnica, caci in aceasta zi sarvarseau Sfanta Liturhie.
"În ziua întâi a saptamânii (Duminica) adunându-ne noi sa frângem pâinea, " Faptele Apostolilor 20,7

in concluzie: "rataciti nestiind scripturile"
... macar de ati avea decenta sa recunosteti ca suntei adventist (si serbati sambata, contrar invataturii Sfintei Scripturi si a Sfintei Biserici Ortodoxe).

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:51:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.