Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Tanar, supliciat pentru ca a renuntat la religia musulmana , si a devenit crestin (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15097)

Doriana 18.06.2012 13:36:11

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 453418)
Presupunand ca toti cei care au o Biblie cad de acord asupra a ceea ce Dumnezeu a vrut sa transmita cu ea, nu?

Presupunand ca omul nici macar nu are o Biblie sau ca nu a auzit ca exista diferite interpretari ale ei. A citi doar si a crezut.
Vorbesc aici de cazuri speciale, Alin, in care oamenii, inainte de a muri, au aflat de mantuire din alte surse, caci ortodoxia este rezervata in special est europenilor, acestia fiind mai merituosi. Ceilalti se descurca si ei cum pot...
Citat:

Eu cred ca aveti o definitie foarte saraca a credintei.

Presupusa bogatie a cuvintelor poate complica nedorit calea catre mantuire: de aceea nu o mai ating multi. Dar este greu sa le spui celor care cauta satisfactii mentale ca credinta este ceva simplu, mai ales ca a fost data in special unor oameni simpli. Ei vor totusi sa se complice, doar - doar vor avea motiv sa ramana la nivel de discutii, care sunt atat de interesante.

Citat:

Revenind la citatul care l-am dat mai sus + perspectiva pe care ati oferit-o asupra credintei, putem spune ca Hristos nu a avut o credinta autentica ca desi Dumnezeu a spus ca n-ar pati nimic daca s-ar arunca de pe acoperis, totusi nu s-a aruncat.

Nu Dumnezeu i-a spus sa se arunce, ci satan. Domnul a spus altceva:
"10. Nu vor veni către tine rele și bătaie nu se va apropia de locașul tău.
11. Că îngerilor Săi va porunci pentru tine ca să te păzească în toate căile tale.
12. Pe mâini te vor înălța ca nu cumva să împiedici de piatră piciorul tău. " Ps 90
Citat:

Si in afara de textul Scripturii si propriile interpretari pe marginea ei, ce aveti, concret?

Interpretarile altora, inclusiv ale Sf Parinti si cuvantul direct al lui Dumnezeu. (rhema)
Observ ca vorbesti la plural; eu am vorbit doar de persoana mea. Sau poate ai vrut doar sa fii politicos...

Doriana 18.06.2012 13:45:20

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 453433)
nu poate spuen cineva ca e drept cu biserica langa casa si el in alta invatatura.

La care biserica de langa casa, Catalin? Vorbeam de oameni ca acel musulman, care au probabil numai o moscheie pe langa casa. Si pe langa moscheie mai are si un grup de sectanti.
Daca un astfel de om aude despre Hristos de la un sectant, crede, si este dispus sa moara bucuros pentru credinta ca Hristos mantuieste, niciunul dintre dvs nu puteti afirma ca nu a avut o credinta corecta sau ca a murit pentru o erezie.

M-ai omorat cu penticostalii si Sola Scriptura... Chiar nu vezi ca vorbim de altceva? :1:

ioanna 18.06.2012 13:55:16

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 453445)
La care biserica de langa casa, Catalin? Vorbeam de oameni ca acel musulman, care au probabil numai o moscheie pe langa casa. Si pe langa moscheie mai are si un grup de sectanti.
Daca un astfel de om aude despre Hristos de la un sectant, crede, si este dispus sa moara bucuros pentru credinta ca Hristos mantuieste, niciunul dintre dvs nu puteti afirma ca nu a avut o credinta corecta sau ca a murit pentru o erezie.

M-ai omorat cu penticostalii si Sola Scriptura... Chiar nu vezi ca vorbim de altceva? :1:

Si totusi, pentru tine nu conteaza absolut deloc ce i se spune? Nu conteaza in ce fel de Hristos crede? Nu conteaza daca are sau n-are o relatie personala cu Hristos? Poate crede la nivel abstract,poate crede intr-un idol mental?
Pot sa citesti orice si sa crezi, orice filosofie si sa mori pentru o idee de la care nu faci rabat.

MihaiG 18.06.2012 15:44:59

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 453440)
La aceste intrebari v-am mai raspuns si nu o data.

Este drept ca ati mai raspuns, insa raspunsul a fost profund gresit. Mi-am imaginat ca poate, intre timp, ati descoperit greseala, dar, dupa cum se vede, persistati in ea.

Citat:

BO are peste tot biserici si misionari.

Fals.

Citat:

Chiar daca nu va avea parte de un misionar, harul chemator il ajuta sa caute adevarul si sa il gaseasca daca este vrednic sa vina la mantuire.

Aici faceti greseala cea mai grava si prezentati o imagine incredibil de distorsionata a crestinismului. In termeni simpli, dumneavoastra spuneti ca cine merita sa fie mantuit, e ortodox, iar cine nu merita, nu e. Saracul Juan din fundul Agentinei si Yuan din fundul Chinei - de ce nu sunt ei ortodocsi ? Pentru ca nu a venit niciun misionar ortodox sa le vesteasca Cuvantul ? Nu, ci pentru ca nu merita.

Cine merita sa fie ortodox si deci sa aiba o sansa la mantuire ? Pai, slavii, romanii, grecii, vest- europenii, dar in mai mica masura, si, intr-o masura si mai mica, cei din America de Nord. Daca te-ai nascut in fundul Africii, al Americii de Sud sau al Asiei - ghinion, nene, nu meriti sa fii mantuit.

Citat:

Si am mai pus intrebarea de cateva ori dar nici dvs. sau alti eterodocsi nu au rapsuns. De ce apostolii nu au mers in toata lumea cunoscuta, nu toti oamenii trebuiau sa afle? Prin India a ajuns Sf. Toma dar la o mica parte, China nu stiu daca a ajuns cineva, mai incolo nimeni, iar in alte parti la fel.

Apostolii au mers in toata lumea cunoscuta la acel moment. Urmasii lor, de asemenea. Episcopii Bisericii Catolice au trimis misionari in toata lumea. Pe masura ce erau descoperite noi continente si noi natiunii, urmasii apostolilor au indeplinit porunca Mantuitorului: "Mergeti si faceti ucenici din toate neamurile".

N.Priceputu 18.06.2012 15:52:18

Parcă iar discutăm încercând să stabilim noi dacă cineva se mântuiește sau nu, dacă e martir sau nu, uitând că Dumnezeu mântuiește.

Deci nu este ortodox (dreptmăritor) unul care își dă viața pentru Hristos (ce mărturie mai categorică a credinței poate fi?), pentru că a auzit că Hristos este Fiul lui Dumnezeu și că în El avem viață veșincă de la un sectant? Nu este oare, această mărturie, comună tuturor creștinilor? Nu este măcar botezul sângelui trans-confesional?

Pelerin spre Rasarit 18.06.2012 16:44:09

Daca,sa presupunem,vine un sectant la un bastinas care nu a auzit in viata lui de crestinism ci doar de credintele lui pagane,cum il convinge ca acesta credinta,cea crestina,este corecta?Strict rational s-ar putea sa nu-l convinga.Poate Duhul Sfant inspira un sectant?Cum il convinge daca,pentru a evita intelegerea sectara,ii prezinta doar elemente general(sa spunem)valabile?Care este Biserica unde il trimite sa fie in comuniune cu ceilalti crestini?Sau il lasa singur-n pampas si cu o biblie sectara in brate?

ioanna 18.06.2012 16:44:44

AlinB a afirmat: mucenicii nu sunt eretici. Un sectant nu poate aduce un musulman in Biserica, il poate eventual apropia. Un om nu moare pentru ideile eretice inoculate de un om din afara Bisericii , viziunea lui despre Hristos, modul in care-l percepe el , nu se sacrifica pentru ceea aude despre "mantuire" de la el, ci moare pentru ca in acel moment dramatic al vietii , de persecutie , se intersecteaza cu Persoana Lui Hristos, se impartaseste din cele dumnezeiesti ,are constiinta prezentei sale in Hristos si a prezentei lui Hristos in el, iar prin botezul sangelui intra in Biserica triumfatoare a lui Hristos.

Doriana 18.06.2012 16:57:18

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 453446)
Si totusi, pentru tine nu conteaza absolut deloc ce i se spune? Nu conteaza in ce fel de Hristos crede? Nu conteaza daca are sau n-are o relatie personala cu Hristos? Poate crede la nivel abstract,poate crede intr-un idol mental? .

Pai tocmai am spus: i se spune ca Hristos a murit pe cruce pentru pacatele lui. Deci in acest Hristos crede. Iar ideea de relatie personala, care vine prin credinta, desi neortodoxa, sa dea Domnul sa o inteleaga si ortodocsii...

antoniap 18.06.2012 17:19:07

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 453422)
Ca expert in ecumenism mu ai spus totusi daca esti de acord cu expresia: "traitorii crestinismului, indiferent carei confesiuni ii apartin".

Este ortodoxa, ecumenista.. ?

Eu am spus ce am simtit si ce am vazut cand am privit capul acelui tanar. Din mai multe capete se ivesc mai multe pareri si, pana la urma, cineva ne scoate din incurcatura in problemele delicate. S-a pus problema daca tanarul e sau nu e ortodox si am dat un raspuns. Dar in probleme de acest fel e bine sa fim cu luare aminte, caci, asa cum ai observat, usor poate sa apara ispita in cuvant si apoi iti reproseaza lumea ca uite ce ai zis.

N.Priceputu 18.06.2012 17:43:33

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 453467)
Poate Duhul Sfant inspira un sectant?

Noi știm că Duhul Sfânt este în Biserică; dar nu știm unde nu este, căci „Duhul suflă unde vrea”.
Pe de altă parte, de ce ar trebui ca sectantul să fie inspirat? Sau orice mărturisire a Adevărului se face prin inspirație divină? Se pare că da, căci parcă spunea ceva Sf. Pavel în sensul ăsta: „și nimeni nu poate să zică: Domn este Iisus!, decât întru Duhul Sfânt. (Corinteni 12,3)
Citat:

Care este Biserica unde il trimite sa fie in comuniune cu ceilalti crestini? Sau il lasa singur-n pampas si cu o biblie sectara in brate?
Aici ajungem din nou la problematica întrebare dacă este mântuire în afara Bisericii. La care mulți teologi ortodocși, printre care și părintele Bartolomeu Anania, sunt de părere că nu putem da noi răspunsul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:53:27.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.