Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Harul nu se impartaseste doar prin Sacramente (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15252)

Tartaruga 26.07.2012 10:51:11

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 461284)
Mai util ar fi sa integrati in intrebare intregul conext al versetului ca sa vedeti situatia concreta in care a fost spus.Analiza in verset izolat va poate duce direct in bratele unei interpretari arbitrare,ce se poate potrivi sau nu,dar poate fi simplista eludand sensul duhovnicesc care noua ne scapa ,,avand dinti de lapte".O sa va ajute mai mult prima varianta.Luati in primul rand tot capitolul 6 din Evanghelia dupa Ioan.In plus ,dupa cum vedeti,el are legatura cu versetul precedent.

,,Dar sunt unii dintre voi care nu cred. Căci Iisus știa de la început cine sunt cei ce nu cred și cine este cel care Îl va vinde.Și zicea: De aceea am spus vouă că nimeni nu poate să vină la Mine, dacă nu-i este dat de la Tatăl."

Doamne ajuta,discutii cu spor in continuare!

PS.Discutia noastra s-a indepartat,cumva,destul de mult de tema topicului.Din respect pt cei care posteaza pe el eu v-as propune ca in cazul in care doriti sa abordati aceste teme sa deschideti un alt topic,la sectiunea potrivita,unde cei de pe forum sa-si poata spune parerea.Altfel s-a putea sa iasa un balamuc general,atragator dar pestrit si fara esenta,de unde fiecare va pleca exact cum a venit..sau mai rau :)

Aveti dreptate. Avand in vedere modul in care trebuie interpretat, discutia nu se mai incadreaza in topic.

Revenind deci la topic, am o intrebare in special pentru Decebal, dar si pentru altii. Discutia de fata priveste mistica si asceza ortodoxa dincolo de practicarea numai a Sfintelor Taine. Ca atare eu cred ca trebuie facuta aceasta distinctie intre mantuire si desavarsire. Pentru mantuire a fost suficienta si credinta si pocainta talharului sau a tanarului bogat sau chiar a prostituatelor despre care Domnul spunea ca vor ajunge in Imparatie inaintea fariseilor. Desavarsirea insa cere mai mult, cere a lasa lumea vanzand totul si dat saracilor, si a-L urma pe Hristos asa cum a zis El: fara a lua pe drum haine sau sandale de schimb, fara traista mancand doar din mila celor ce vor crede etc. Deci cei care suntem pe forum din start nu suntem in aceasta categorie. Si dintre noi, unii sunt constienti ca nu pot lua aceasta cale a renuntarii totale ca atare cauta sa vada cam ce ar trebui facut pentru a se mantui totusi la nivelul lor, si au gasit calea Sfintelor Taine, iar altii vor sa arate ca exista ceva mai mult, desavarsirea, insa aceasta cale este incompatibila cu viata pe forum. Si atunci?...
Iata ca mai exista o cale a desavarsirii accesibila tuturor, iertarea deplina a aproapelui, chiar si dusman sa fie, aceasta poate fi exersata cu precadere in lume :) (ma refer la pasajul in care Domnul cere sa iertam pana si dusmanii zicand sa fim desavarsiti ca si Tatal Ceresc).

catalin2 26.07.2012 11:01:00

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 461194)
Stati linistit,trupul,vechi sau nou,cu metehnele sale,fizice sau morale, nu folosește la nimic.Duhul este cel ce dă viața.La cei care-s sfinti ai lui Dumnezeu se aplica cuvintele lui Hristos: ,,Cuvintele pe care Eu vi le-am grăit, ele duh sunt și viață sunt.".Vor ridica oameni din pacat si ratacire din duhul lumii,ii vor aduce la Cel ce este Calea,Adevarul si Viata.Probabil ca dragostea ce i-a umplut prin Duhul Sfant se revarsa si prin cuvinte si aprind mici luminite in suflete in care era pustiu si intuneric.La restu vor fi doar cuvinte seci si moarte,fara viata,nici un fir de iarba nu vor clinti.Probabil ca unda de gheata care le insoteste ucide si ultima palpaire existenta.Asa ca dupa roade ii vom cunoaste si stau marturie cuvintele sfintilor,lucratoare in sufletul omului,de-a lungul timpului.Stati linistit ca are grija Dumnezeu sa-i arate pe sfintii Sai,in traire si cuvant.

Uitati ce spunea(am vazut citatul postat pe acest site chiar azi) Parintele Arsenie Papacioc: "Dumnezeu mantuieste doar pe cei vii, pe cei care pulseaza de viata, pe cei care traiesc cu adevarat in fiecare clipa, pe cei care daruiesc viata celor din jurul lor".Stia dansu ce spunea nu? :)

Eu inteleg ce spui tu, dar nu stiu daca si tu ai inteles ce vroiam sa spun. Bineinteles ca sunt de acord cu ce ai scris, dar nu stiu daca tu spui ca doar trairea conteaza, fara invatatura de credinta. Ai dreptate, doar credinta, dau doar cunosterea invataturii nu ajuta la nimic daca nu e dublata de traire si har. Tocmai de aceea am scris de credinta har si fapte concomitent, ca sa nu se inteleaga ca doar credinta e ceva. Deci nici fapte fara credinta sau har, nici credinta fara fapte si har.
Doar invatatura este filozofie, si filozofii credeau in ceva. Degeaba stie cineva toata dogma daca nu o si pune in practica prin faptele credintei si dragoste. Harul, dreapta credinta si faptele credintei aduca dragostea in inimile noastre. De fapt asta e si harul, dragostea, pentru ca e o energie din Dumnezeu. Cine se umple de har se umple si de dragoste, dar pentru asta e nevoie si de contributia noastra, prin faptele bune si drepta credinta.
Eronata este si doar trairea fara dreapta credinta, este doar o exaltare sentimentala din pietismul protestant adusa de curentul ecumenist. Dreapta credinta, adica ortodoxia, este baza pe care se construieste trairea, adica ortopraxia. Catehumenul nu e primit in BO daca a devenit sfant mai intai, ci daca a invatat si marturiseste dreapta credinta. De aceea dreapta credinta o repetam la fiecare Liturghie atunci cand spunem Crezul. Pe baza aceata primim Sfintele Taine si crestem prin faptele personale.
Despre pietismul protestant si indepartarea de ortodoxie: http://www.crestinortodox.ro/diverse...oxa-69434.html

catalin2 26.07.2012 11:20:45

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 461267)
Alunecarea greșită care s-a făcut în ortodoxie și de care în primul rând sunt vinovați ierarhii Bisericii din trecutul istoric este că s-a pus prea mult accentul pe acest har sacramental necorelat cu spiritualitatea autentică a omului, și asta pentru că au existat și încă mai există oameni care au vrut și vor să creeze o dependență psihică sau psiho-religioasă a celor mai puțin luminați de Spirit față de ritualismul și sacramentalismul Bisericii fără a lega aceste aspecte de observarea unei vieți spirituale autentice.

Eu nu impartasesc aceasta opinie in totalitate si ca dovada este ca inainte de Sfanta Impartasanie este Sfanta Spovedanie. Poate te referi mai mult la catolici, care nu se mai spovedesc intotdeauna inaintea impartasaniei lor (care nu e). La Sfanta Spovedanie credinciosul marturiseste faptele si daca nu e vrednic de Sfanta Impartasanie e oprit. Putem spune doar ca in unele cazuri e mai multa ingaduinta la spovedanie, dar asta vine pe fondul slabirii credintei adusa de secularism si ecumenism. mai e si problema inmultirii credinciosilor mai alea la orase, unde preotul nu mai are posibilitatea sa cunoasca pe toti cei din parohia lui. Bine, cu efort si interes poate face si asta.
Dar in ultimul timp mi se pare ca e chiar invers, se pune accentul mai mult pe credinta (nu dreapta credinta, ci credinta generala in Hristos, in sens protestant) si fapte, in detrimentul harului si Sfintelor Taine, din cauza patrunderii conceptiilor ecumeniste care aduc desconsiderarea protestanta a acestora. Ma refer in special al credinciosi.

ioan cezar 26.07.2012 11:29:03

Decebal, inainte de a incheia discutia cu tine pe acest topic plin de ingamfare razvratita, te rog sa ai in vedere urmatoarele lucruri atunci cand ma mai pomenesti:
1) Asa cum ti-am repetat deja de mai multe ori, din capul locului eu nu m-am opus afirmatiei tale din titlul topicului, afirmatie pe care te straduiesti sa o dezvolti cu cateva citate din Tomul Aghioritic. Mai mult, am fost de acord cu asumptia ta, am precizat explicit acest lucru. Si ti-am cerut sa dezvolti subiectul indicind o tinta, un folos, o concluzie care ne-ar fi putut imbogati pe noi, cititorii tai.
2) Nu stiu ce te-o fi deranjat in raspunsul meu dintai, presupun ca te-a suparat faptul ca nu am dat pe spate si nu am facut "uau!.." la marea ta gaselnita. Apoi ti s-o fi parut ca ti-am subminat asertiunea cand, de fapt, daca erai dispus sa citesti mai putin patimas si grabit postarile mele pe acest topic, ai fi priceput lesne ca dimpotriva, am nuantat-o.
3) Mi-ai lasat impresia, dupa cum ai scris, ca esti cu totul incrancenat sa demonstrezi ca ai citit nu stiu ce carti, de parca ar depinde soarta mantuirii tale de aplauzele noastre pentru lecturile tale. In definitiv ce crezi, oare, ca aduci tu nou pentru forumul acesta pe tema harului, si ce anume castig duhovnicesc urmaresti cata vreme nu incetezi sa ma ponegresti si sa ma blagoslovesti cu apelativul de smecher din condei? Iti multumesc, totusi, ca ma numesti printre prostimea ortodocsilor din popor. O, nici nu visez vreodata mai mult! De m-ar gasi si Domnul vrednic de asa asezare, fericit m-as considera! Multumesc, asadar, Decebal, pentru ponegrire prin asezarea mea intre prostii ortodocsi, intre "pacalitii" preotimii neamului romanesc!
4) Modul in care te incrincenezi sa pui problema sufera de cateva deficiente pe care, din bunavointa fata de tine, ca sa ai un feed-back, le enumar partial si pe scurt, precum cred:
- aduci o presupusa noutate care e de fapt o banalitate, un truism pentru Ortodoxie. Multi suntem aici pe forum care, de ani buni, ne ocupam si cu scrierile pe care le pomenesti si cu efortul zilnic al vietuirii intru Hristos, atat cat ne tin puterile si cat ne blagosloveste Dumnezeu. Ai fi putut, de voiai sa nu aduci doar iluminata ta gaselnita in fata, sa rasfoiesti topicele dedicate rugaciunii, cel putin, pentru a vedea ca aceste probleme puse de tine in discutie, noi si altii inaintea noastra le-am mai discutat si rasdiscutat. Nu ai inventat tu oul, America sau mersul pe jos, prietene! Te grabesti, tinere, te grabesti si esti plin de emfaza...
- in paralel cu discutia despre gnoza si viata misterica tu ponegresti, in mod insistent, pervaziv, violent si colorat pe sfintitii slujitori ai Bisericii. Ii numesti in chip si fel: spagari, manuitori de cadelnite, smecheri etc. Nu te rusinezi de aceasta, nu iti ceri scuze pentru momentul tau de ratacire, ci perseverezi inca mai vartos, cu totul indiferent la cei dintre noi care avem, poate, o anumita evlavie fata de preoti, care pretuim viata liturgica din BOR asa cum e ea, cu lipsurile si metehnele ei. Judeci, osindesti, injuri in gura mare, bestelesti in stanga si-n dreapta preotimea romaneasca si poporul crestin ortodox in mijlocul caruia te-ai nascut si traiesti. PRIN ACEST DEMERS LIPSIT DE EVLAVIE, DE UMILINTA SI SMERENIE TE ARATI LIPSIT DE IUBIRE SI INJOSESTI INSESI SCRIERILE SI PE AUTORII PE CARE II CITEZI PRE CUM SI BISERICA INSASI, PACATUIND FOARTE. Intrucat, Decebal, harul primit pe caile de care vorbesti i-a facut pe oamenii de care amintesti, pilde de iubire jertfelnica, iar nu fiare cu inima impietrita, nu uzurpatori nemilosi ai randuielilor din Biserica. Critica lor a fost intotdeauna solidara cu viata lor sfintita, cu dragostea smerita, cu umilinta si smerenia. Au trait in Biserica, pentru Biserica, smerindu-se neincetat si facindu-se pilde vii de vietuire intru Hristos. ACEASTA MAI INTAI, ABIA APOI TEORII SI CRITICI!
- aduci citate si argumente intelectuale si omiti caracterul practic al vietii induhovnicite. In cartile despre Sfantul Serafim de Sarov, Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama si alti sfinti Hristofori, ar fi trebuit sa gasesti ROADELE DUHULUI. Nu e nevoie sa le enumar eu, s-ar fi cuvenit sa ai parte de ele tu insuti cand te-ai apucat sa vorbesti din cap si din nedeplinatatile inimii despre minunile vietuirii in Hristos.
- cand Pelerinul a deschis topicul despre GANDIREA PATRISTICA ai fi putut sa remarci interventia mea pe acel topic, tocmai pentru a aduce un fulg din reperele fundamentale ale Ortodoxiei (tema acolo e tocmai harul), constind in selectia unor citate din "Viata si invatatura Sfantului Grigorie Palama", de Parintele Dumitru Staniloae. Acolo este evidentiat contextul acelor scrieri, anume cearta isihasta, purtata intre Sfantul Palama si Alchindin et comp. Daca eu as fi minimalizat persoana si lucrarea Sfantului, daca as fi respins invatatura despre impartasirea de lumina dumnezeiasca la rugaciune, daca as fi minimalizat sau negat asumptia ta din titlul topicului acestuia, atunci cum iti explici ca am selectat, culegind cu mana mea si cu ochii mei miopi, rand cu rand, o serie de pasaje din cuvantul iubitului Sfant? Oare crezi ca Sfantul Palama este pentru mine ceea ce este pentru tine? O, nu... Tu il folosesti pentru a te inalta pe tine, eu ma sfiesc si cand ii tastez numele aici, nefericitule... CINE, CUM SI PE CINE CUNOASTE si, mai ales, CU CE FOLOS, bietule inflacarat manios?

Prietene, sa incerc sa iti ridic pleoapele mult prea obosite pentru a ma vedea mai bine!
A) Primul lucru pe care l-ai putea face, daca nu tii mortis sa fii autist si sa vorbesti singur intr-o lume inchipuita doar de tine, ar fi sa rasfoiesti o parte din postarile mele referitoare la: rugaciune, sfintita preotime din Biserica de azi, Sfintele Taine etc. Vei gasi astfel cateva interventii ale mele in care imi exprimam durerea si nemultumirea fata de stadiul in care se gaseste astazi viata noastra liturgica, vietuirea ortodoxa etc. Vei gasi si repetatele mele autoindemnuri de a ma tine pe mine insumi, mai intai, la pocainta.
B) Am pledat de multe ori pentru respingerea tendintelor de religiozitate care sufoca Biserica, duhul ei milenar, credinta autentica, asa cum am mostenit-o noi din Sfanta Traditie. Am scris despre rugaciune, despre Filocalia, cu multa ardoare, din putina mea dragoste de om nevrednic, de mare pacatos. Am indraznit chiar sa ofer din experienta mea la rugaciune, celor care intrebau despre un fenomen sau altul din procesul cautarii rugaciunii curate. Am facut-o cu multa teama, dupa multe procese de constiinta, iar astazi chiar regret ca am scris fie si un cuvant pe aceasta tema, care se cuvine a fi dezbatuta cu duhovnicii care au lucrarea rugaciunii lui Iisus. SI INCA, SUB EPITRAHIL!
C) Am dus de multe ori dueluri cu oameni din alte confesiuni, in special cu n.p., privind intelegerea Sfintei Traditii, valoarea sau Comoara Ortodoxiei, pretuirea Sfintilor etc. Inclusiv cu fratii ortodocsi am avut dispute in care pledam pentru luarea in considerare a unor aspecte fundamentale din viata crestinului, care nu se reduc la frecventarea lacasurilor de cult si nici la plimbarea (turismul) prin manastiri, ci se refera la "Liturghia de dupa Liturghie".
D) Am pledat pentru dragoste, pentru roadele Duhului, asa cum le-am cunoscut din nefericita si mizera mea existenta, asa cum le-am intalnit la alti forumisti si la oamenii pe care ii cunosc in Biserica, si asa cum le-am intalnit in cartile duhovnicesti studiate in ultimii ani. Cand am strigat ca ne comportam eretic cu ereticii, fratii mei ortodocsi m-au considerat vandut, tradator, ecumenist, om cu mai multe fete etc. Le-am dus pe toate, intelegind ca sunt inerente anumite neintelegeri si ca e la mijloc neputinta mea de a ma face limpede inteles si mai ales pacatele mele multe si necuratia fiintei mele. Si mi-am cerut iertare cand am constientizat ca am sarit peste cal. Asa incat, sa fiu zburatacit de unul ca tine, care scrii aici in mod evident lipsit de dragoste si cu mare aroganta intelectuala, rece si steril, nu ma doare foarte tare, cata vreme m-au plesnit insisi iubitii mei frati si surori si iata, n-am murit si nici nu m-am inacrit asa de tare.

La sfarsit, vreau sa le multumesc inca o data fratilor care m-au insotit cu mustrari si certari de mare folos pentru despatimirea mea. Si iti multumesc si tie, Decebal, ca imi esti oglinda, foarte buna oglinda pentru trufia mea neasemuita, pentru patimile iutimii si prea multei vorbiri, pentru lipsa iubirii de aproapele, pentru slava desarta si, din nenorocire, vai mie, pentru marea mea desfrinare, in fond. Intrucat ce este, daca nu curvie si desfranare,
sa ma intind la vorbe aici facindu-ma partas la nelegiuire cu un om care se foloseste de Sfintii Parinti pentru a injura si ponegri sfintita preotime si porul roman dreptcredincios, cu toate neputintele lui, asa cum il ingaduie Bunul Dumnezeu.
S-ar fi cuvenit sa ma tin la umilinta si pocainta neincetata, iar nu sa imi irosesc ceasurile combatind o minte infierbintata si lipsita de pace, acolo sus unde tuna si fulgera catre noi, prostimea care ne inghesuim sa atingem, fie si o clipa, haina preotului care trece, cu Pasul lui Hristos, cadelnitind izbavirea.

Dumnezeu sa ne miluiasca!

catalin2 26.07.2012 11:32:42

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 461095)
Inteleg raspunsul dvs. si aveti dreptate, Dumnezeu este Cel ce cunoaste judecatile Sale.
Domnul Iisus ne-a spus ca nimeni nu vine la El daca nu este chemat de Tatal. In ce consta aceasta chemare? Sunt toti oamenii chemati? Ce zic sfintii despre acestea?
Raspunsul nu-i graba, cand aveti timp si doar daca va face placere sa raspundeti :) Eu nu am citit cat dvs., de aceea intreb pe altii mai cititi :)

Da, toti oamneii sunt chemati, indiferent de tara, regiune, religie, etc. Dar se spune si ca sunt putini alesi.
La intelegerea sensului celor alesi Fer. Augustin s-a incurcat, de aceea a crezut ca e predestinare, pe care au luat-o calvinii in sensul acesta.
Cum am scris in mesajele precedente, sensul celor alesi ni-l da si Sfantul Serafim de Sarov, care spune ca faptele bune fara credinta nu sunt mantuitoare, dar aceseta il pot ajuta pe omul respectiv sa fie ales si sa il lumineze Dumnezeu prin harul chemator. De aceea scrie ca cine il cauta pe Hristos il va gasi. Harul chemator (exterior) il face pe om sa gaseasca adevarul si sa vina in Biserica lui Hristos in care va primi si harul lucrator (mantuitor).
Sfantul Serafim ne da exemplul cel mai elocvent sin Sfanta Scriptura, cu sf. Cornelie Sutasul, de acolo inteleg clar ce ineamna cei alesi.
Sfantul Igantie Briancianinov explica pe larg ce se intelege prin cei alesi si cine sunt acestia: http://www.impantokratoros.gr/despre_erezie.ro.aspx

ioan cezar 26.07.2012 12:01:58

Da, minunat e pentru mine cuvantul Sfantului, clarificator si ziditor. Multumesc, Catalin, pentru link!

Tartaruga 26.07.2012 12:14:39

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 461307)
Da, toti oamneii sunt chemati, indiferent de tara, regiune, religie, etc. Dar se spune si ca sunt putini alesi.
La intelegerea sensului celor alesi Fer. Augustin s-a incurcat, de aceea a crezut ca e predestinare, pe care au luat-o calvinii in sensul acesta.
Cum am scris in mesajele precedente, sensul celor alesi ni-l da si Sfantul Serafim de Sarov, care spune ca faptele bune fara credinta nu sunt mantuitoare, dar aceseta il pot ajuta pe omul respectiv sa fie ales si sa il lumineze Dumnezeu prin harul chemator. De aceea scrie ca cine il cauta pe Hristos il va gasi. Harul chemator (exterior) il face pe om sa gaseasca adevarul si sa vina in Biserica lui Hristos in care va primi si harul lucrator (mantuitor).
Sfantul Serafim ne da exemplul cel mai elocvent sin Sfanta Scriptura, cu sf. Cornelie Sutasul, de acolo inteleg clar ce ineamna cei alesi.
Sfantul Igantie Briancianinov explica pe larg ce se intelege prin cei alesi si cine sunt acestia: http://www.impantokratoros.gr/despre_erezie.ro.aspx

Multumesc Catalin,
Asa intelesesem si eu, de aceea ma nedumerea afirmatia Domnului cum ca doar cei chemati de Tatal ajung la El. Daca Tatal ii cheama pe toti, asa cum cred si eu, nu intelegeam rostul/sensul unei astfel de afirmatii. Raspunsul dat de Pelerin cred ca este cel bun in acest context. Si bine-nteles ca orice lamuriri suplimentare sunt bine-venite, poate deschidem un topic daca mai sunt si altii interesati :)

Decebal 26.07.2012 14:24:33

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 461295)
Revenind deci la topic, am o intrebare in special pentru Decebal, dar si pentru altii. Discutia de fata priveste mistica si asceza ortodoxa dincolo de practicarea numai a Sfintelor Taine. Ca atare eu cred ca trebuie facuta aceasta distinctie intre mantuire si desavarsire. Pentru mantuire a fost suficienta si credinta si pocainta talharului sau a tanarului bogat sau chiar a prostituatelor despre care Domnul spunea ca vor ajunge in Imparatie inaintea fariseilor. Desavarsirea insa cere mai mult, cere a lasa lumea vanzand totul si dat saracilor, si a-L urma pe Hristos asa cum a zis El: fara a lua pe drum haine sau sandale de schimb, fara traista mancand doar din mila celor ce vor crede etc.

Iata ca mai exista o cale a desavarsirii accesibila tuturor, iertarea deplina a aproapelui, chiar si dusman sa fie, aceasta poate fi exersata cu precadere in lume :) (ma refer la pasajul in care Domnul cere sa iertam pana si dusmanii zicand sa fim desavarsiti ca si Tatal Ceresc).

Deși este puțin off-topic, aici depinde din ce punct de vedere privim mântuirea. Am mai scris un mesaj la început despre punctul meu de vedere, și în baza acestora eu nu fac diferență între mântuire și desăvârșire, și asta pentru că eu nu consider mântuirea fără desăvârșire sau mântuirea ca salvare o mântuire deplină sau autentică. Este vorba fără îndoială de o salvare a celor care sunt salvați însă eu mântuirea o văd ca transformare după chipul lui Christos, ca asemănare reală cu Dumnezeu nu doar potențială și nici numai ca și o salvare de la "naufragiu". Atâta timp cât un om nu este în mod real, autentic născut din Dumnezeu, poate să aibă parte de salvare, însă nu îl consider ca și cetățean de drept al Împărăției Spiritului. Nu consider deci că este în mod necesar condamnat dar nici nu îl văd transformat la modul real și deci împreună părtaș cu sfinții. Chiar și scriitori bisericești ca Origen sau Clement vorbeau despre mai multe categorii de creștinii, împărțiți fie în două, fie în trei, în funcție de nivelul de profunzime al relației cu Dumnezeu, iar criteriul esențial era cunuoașterea lui Dumnezeu și viața după voia lui Dumnezeu.

Tartaruga 26.07.2012 16:51:14

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 461329)
Deși este puțin off-topic, aici depinde din ce punct de vedere privim mântuirea. Am mai scris un mesaj la început despre punctul meu de vedere, și în baza acestora eu nu fac diferență între mântuire și desăvârșire, și asta pentru că eu nu consider mântuirea fără desăvârșire sau mântuirea ca salvare o mântuire deplină sau autentică. Este vorba fără îndoială de o salvare a celor care sunt salvați însă eu mântuirea o văd ca transformare după chipul lui Christos, ca asemănare reală cu Dumnezeu nu doar potențială și nici numai ca și o salvare de la "naufragiu". Atâta timp cât un om nu este în mod real, autentic născut din Dumnezeu, poate să aibă parte de salvare, însă nu îl consider ca și cetățean de drept al Împărăției Spiritului. Nu consider deci că este în mod necesar condamnat dar nici nu îl văd transformat la modul real și deci împreună părtaș cu sfinții. Chiar și scriitori bisericești ca Origen sau Clement vorbeau despre mai multe categorii de creștinii, împărțiți fie în două, fie în trei, în funcție de nivelul de profunzime al relației cu Dumnezeu, iar criteriul esențial era cunuoașterea lui Dumnezeu și viața după voia lui Dumnezeu.

Deci dvs. vedeti o singura vrednicie absoluta si nu o gradare a lor in functie de puterea fiecaruia? De aici cred ca deriva pozitia pe care o aveti legat de topicul deschis aici. Eu insa vad altfel lucrurile, desi multi se mantuiesc si deci plata lor este aceeasi, adica mantuirea, starea lor in mantuire insa nu este aceeasi dupa cum o arata pilda talantilor. Dvs. vorbiti mereu de cel cu zece talanti, marii mistici si asceti, dar mai este si cel cu doar 5 talanti de exemplu, care deasemenea este mantuit. Doar cel care nu si-a folosit talantul dupa putere a fost pierdut.

iustin10 26.07.2012 23:44:32

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 461295)

Revenind deci la topic, am o intrebare in special pentru Decebal, dar si pentru altii. Discutia de fata priveste mistica si asceza ortodoxa dincolo de practicarea numai a Sfintelor Taine. Ca atare eu cred ca trebuie facuta aceasta distinctie intre mantuire si desavarsire. Pentru mantuire a fost suficienta si credinta si pocainta talharului sau a tanarului bogat sau chiar a prostituatelor despre care Domnul spunea ca vor ajunge in Imparatie inaintea fariseilor. Desavarsirea insa cere mai mult, cere a lasa lumea vanzand totul si dat saracilor, si a-L urma pe Hristos asa cum a zis El: fara a lua pe drum haine sau sandale de schimb, fara traista mancand doar din mila celor ce vor crede etc. Deci cei care suntem pe forum din start nu suntem in aceasta categorie. Si dintre noi, unii sunt constienti ca nu pot lua aceasta cale a renuntarii totale ca atare cauta sa vada cam ce ar trebui facut pentru a se mantui totusi la nivelul lor, si au gasit calea Sfintelor Taine, iar altii vor sa arate ca exista ceva mai mult, desavarsirea, insa aceasta cale este incompatibila cu viata pe forum. Si atunci?...

Sincer nu prea cred ca intre talhar si prostituata e vreo deosebire fata de alti nevoitori
Cred ca ceea ce conteaza e puterea marturisirii ,cat de tare este simtirea si pocainta noastra .De fapt desavarsirea aceasta si este : sa faci totul desavarsit,adica din toata inima,si sa fii placut lui Dumnezeu
Problema e ca noi nu stim ce inseamna har . Si de aceea avem abordari mecaniciste, geometrice :daca nu ai taine nu ai har .Rezulta si reciproca,ca urmand tainele,ai si har.
Noi vorbim doar din manuale incercand sa impacm cuvnte si defintii,care de altfel exprima toate o aceiasi realitate. Doar in mintea noastra limitata punem ziduri intre : taina sacrificiului,harul indurararii ,dragostea aratata prin fapte ,iubirea fara margini a lui Dumnezeu.
Toti spuneti adevarul si cu toate astea nu va intelegeti .Sau hai sa fiu mai bland :va completati , aratand fiecare aspecte ale unei aceiasi realitati , la care insa nu avem acces decat prin TRAIRE
Eu nu vorbesc ca unul care stie ce este harul. Nici nu vorbesc ca un ignorant care nu stie definitile depsre har. Vreau doar sa zic ca in harul lui Dumnezeu incap toti , fara ca prin asta sa zic ca taina euharistica nu e vectorul pincipal care ne duce acolo.
V-ati gandit vreodata sa nu le excludeti ci sa le ingaduiti pe toate ? Fiti desavarsiti precum Hristos ,si aveti mila fata de semeni,ca si El. Mila este legatura dintre desavarsire si uman

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:24:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.