Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   ateu,daca nu esti,privind in jur devii: (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2076)

dillema 04.08.2007 19:44:16

Citat:

În prealabil postat de dorinel78
bine ai spus urzicuta ,,iubirea de argint'
corect preotul are nev de bani. dar asta nu inseamna sa ceara. tb sa se multumeasca cu cat primeste. iar daca nu e platit de enorias el tot tb sa se roage. si s o faca cu bucurie inca. si ati mai uitat CEVA IMPORTANT ca preotul are si salariu platut de BOR.

De crezi in crestinism atunci crezi si in menirea preotului. Tie ti-ar conveni sa iti vinzi munca pe nimic si sa stai la mila fiecaruia? Cere romanilor sa faca o donatie...si ai sa vezi cum dispar "crestinii" si raman doar crestinii. Un preot are nevoie de bani ca doar nu traieste cu aer, ci folosind darurile date de D-zeu ...atat de mult subestimezi darul lui D-zeu??? de isi foloseste darul si harul discernamant este UNUl D-zeu care judeca.

dillema 04.08.2007 19:47:03

Citat:

În prealabil postat de urzicuta
este adevarat sunt preoti instariti,noi cunoastem multi,care au avut si inainte de preotie bani,case,masini cumparate de parinti,chiar5 noi avem un apartament cochet cumparat prin 97 cu 12ooo dolari,iar acum valoarea lui a crescut..insa cei care ne vad casa gandesc ca a furat sotul meu....ori el a fost preotit abia acum cativa ani...
in general preotii parohi aceia instalati in functii cu 2o 3o de ani in urma au mai toti vile,masini..ei stiu cum dobandite, FEREASCA Dumnezeu de lacomie pentru ca stiu cat este de molipsitoare..sa-i lasam in plata Domnului..marturisesc ca de multe ori mi-a fost ciuda ca vine sotul cu atat de putini bani acasa..el ca sa intelegeti este ca un zilier,de doua-trei ori pe saptamana este acceptat la o Biserica este platit de preotul paroh,acelasi preot ii remunereaza pe preotii colaboratori cu sume infime pe langa ceea ce el primeste de la oameni,doua sute de mii max.cinci/slujba,botezurile si cununiile oficiindu-le impreuna cu preotul 2.Asa incat sotul meu nu cred ca depaseste 4 mil./luna.Sincer:) S-au zis deja destule pe topicul acesta,eu una nu mai scriu.

si esti geloasa? Unde scrie ca e pacat sa fii bogat. Bravo lui ca s-a descurcat! Fa si tu un seminar (si cred ca nu stii ce inseamna sa studiezi la seminar) si o facultate de Teologie, sa ai cunostintele lui si mai vorbim. Daca ti s-ar intampla tie sa te imbogatesti peste noapte...? Nu cred ca ai mai face galceava aici.

sofiaiuga 04.08.2007 20:26:48

AM CITIT CE ATI SCRIS. EU MA VOI REFERI LA MANASTIRILE CARE CER TAXE INTRE 12-20 RON PT 40 LITURGHII[MI S-A SPUS ACUM LA UNELE MAN DIN MOLDOVA ,unde am fost de curind in pelerinaj].POM3ENIREA INTR-O MANASTIRE LA SF. LITURGHI ESTE F. IMPORTANTA si dc mergi intr-un pelerinaj nu o poti face decit mai rar, cei mai multi nu dispun de resurse inepuizabile dc ne gindim care sint salariile si pensiile in Romania acuma.Si crestinul romin,care cunoaste importanta pomenirii la sf. liturghie ar vrea sa se pomeneasca el si familia la mai multe manastiri. Manastirile au din ce trai cele mai multe au paminturi sau elestee ,mai vind luminari ,casete si dvd-uri cu muzica,conferinte,vind carti,icoane,pliante cu datele manastirii ,cu istoricul.Nimeni nu ii condamna pt aceasta este firesc ca sa fie VREDNIC LUCRATORUL DE PLATA SA . Dar mi se pare ca la sf. liturghie cel care se jertfeste GRATUIT pe altare pt noi pacatosii este IISUS HRISTOS MINTUITORUL,iar cei care au datoria sa-i pomeneasca si pe credinciposii mireni sint monahii in manastiri [caci la ele ma refer acuma].Aceaste pomeniri sint o OBLIGATIE a monahului ,care o are pe linga aceea de a-si curati sufletul de pacate,acea de a se ruga pt oameni si omenire. consider ca pomenirea la sf. liturghie a crestinului este una din cele mai importante lucrari pt ajutorul si mintuirea sufletelor pt care NU TREBUIE SA CEARA PLATA,caci aceasta este menirea luiasa cum menirea si obligatia medicului este sa vindece bolnavii sa-i salveze dc e cazul din ghearele mortii fizice ;si pt aceasta el nu-si face decit datoria,asa si monahii au datoria de ai pomeni pe mireni la sf. liturghie dc ei doresc fara A CONDITIONA O ANUMITA SUMA ,caci omul da atit cit poate.Aceasta atitudine face pe mirenii ortodocsi mai slabi in credinta sa se indoiasca de ortodoxie si sa se aplece poate spre secte care exploateaza acest fapt si spun ca la noi la ortodocsi se face negot cu lucrurile sfinte ;deci se da prin acest comportament apa la moara sectarilor. Deci atitudinea nu e justa nici d.p.d.v. evangelic si nici d.p.d.v. psihologic.ESTE o umila parere proprie.Sint DE FELICITAT acele manastiri care nu conditioneaza de o anumita suma pomenirea la 40 sf. liturghii ,in rest pot cere bani pt orice .dc omul nu este pomenit 40 zile pt ca nu avut suma de bani ceruta este problema monahului fata de DUMNEZEU si nu a mireanului.

dillema 05.08.2007 04:37:57

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga
AM CITIT CE ATI SCRIS. EU MA VOI REFERI LA MANASTIRILE CARE CER TAXE INTRE 12-20 RON PT 40 LITURGHII[MI S-A SPUS ACUM LA UNELE MAN DIN MOLDOVA ,unde am fost de curind in pelerinaj].POM3ENIREA INTR-O MANASTIRE LA SF. LITURGHI ESTE F. IMPORTANTA si dc mergi intr-un pelerinaj nu o poti face decit mai rar, cei mai multi nu dispun de resurse inepuizabile dc ne gindim care sint salariile si pensiile in Romania acuma.Si crestinul romin,care cunoaste importanta pomenirii la sf. liturghie ar vrea sa se pomeneasca el si familia la mai multe manastiri. Manastirile au din ce trai cele mai multe au paminturi sau elestee ,mai vind luminari ,casete si dvd-uri cu muzica,conferinte,vind carti,icoane,pliante cu datele manastirii ,cu istoricul.Nimeni nu ii condamna pt aceasta este firesc ca sa fie VREDNIC LUCRATORUL DE PLATA SA . Dar mi se pare ca la sf. liturghie cel care se jertfeste GRATUIT pe altare pt noi pacatosii este IISUS HRISTOS MINTUITORUL,iar cei care au datoria sa-i pomeneasca si pe credinciposii mireni sint monahii in manastiri [caci la ele ma refer acuma].Aceaste pomeniri sint o OBLIGATIE a monahului ,care o are pe linga aceea de a-si curati sufletul de pacate,acea de a se ruga pt oameni si omenire. consider ca pomenirea la sf. liturghie a crestinului este una din cele mai importante lucrari pt ajutorul si mintuirea sufletelor pt care NU TREBUIE SA CEARA PLATA,caci aceasta este menirea luiasa cum menirea si obligatia medicului este sa vindece bolnavii sa-i salveze dc e cazul din ghearele mortii fizice ;si pt aceasta el nu-si face decit datoria,asa si monahii au datoria de ai pomeni pe mireni la sf. liturghie dc ei doresc fara A CONDITIONA O ANUMITA SUMA ,caci omul da atit cit poate.Aceasta atitudine face pe mirenii ortodocsi mai slabi in credinta sa se indoiasca de ortodoxie si sa se aplece poate spre secte care exploateaza acest fapt si spun ca la noi la ortodocsi se face negot cu lucrurile sfinte ;deci se da prin acest comportament apa la moara sectarilor. Deci atitudinea nu e justa nici d.p.d.v. evangelic si nici d.p.d.v. psihologic.ESTE o umila parere proprie.Sint DE FELICITAT acele manastiri care nu conditioneaza de o anumita suma pomenirea la 40 sf. liturghii ,in rest pot cere bani pt orice .dc omul nu este pomenit 40 zile pt ca nu avut suma de bani ceruta este problema monahului fata de DUMNEZEU si nu a mireanului.

Hai ca m-ai lamurit...Doctorul daca nu ii dai plata plus spaga nici nu se uita la tine. Si de cand un doctor are dreptul sa impuna taxe plus spaga iar preotul si bietii calugari din manastiri care se roaga pentru omenire fara sa iti zica tie facand tam-tam cum ai vrea matale. Chiar crezi ca acele casete si cruci vandute la tarabe le ajuta atat de mult incat sa sustina o manastire? Glumesti cred! Si crezi ca e de ajuns sa iti dea tie si la tot omul (are vine la manastire sa isi petreaca sejurul) sa dea si un blid de mancare pe spinarea lor? Ca doar ei muncesc acele putine pamanturi care tot ni le bagi in ochi. Vai de capul lor cum o duc, ca apoi sa ajute si saraci, copii orfani, drumeti osteniti! Sa va fie rusine! Oamenii aia mucesc pe branci si nu au weekend ca voi. Si daca pun taxa bine fac...si ar trebui sa o faca, altfel v-ati bate joc de ei cum ati facut-o si pana acum. Tot oameni sunt si au darurile, harurile si ispitele lor. Daca un doctor ti-ar cere o suma i-ai da chiar mai mult sa il multumesti. Preotul si cei din manastire au tot aceeasi menire si trebuie sa le rasplatesti fara tocmeala. De nu iti convine chiar sa nu te duci la manastire, cu asa ganduri nici nu ar trebui sa mai bantui pe acolo degeaba. Si iti repet D-zeu e ala care judeca si nu matale. Iudeii plateau la templu 10% din avutul lor plus sacrificii de animale la fiecare eveniment religios. Citeste in Biblie si ai sa te luminezi ca apostolii stimulau credinciosii sa faca donatii. Crestinii adevarati s-au stins demult, acum a ramas doar numele.
Cum un doctor iti cere plata si spaga, dupa cum primarul iti cere taxa si pana pentru fumul de la casa, dupa cum statul va fura din buzunare in vazul tuturor...nu mai comenta la cateva mii de lei de milostenie pentru manastiri sau serviciile preotilor. Ce va mananca pe voi e ca nu puteti suporta ca cineva sa aiba o situatie mai buna ca voi...si mai ales preotul. Crezi ca asteapta el alea cateva mii care le dati din an in Pasti? Crezi ca el a facut bani din zgarcenia voastra? Ma dezgusta modul de a gandi al unora

urzicuta 05.08.2007 11:58:01

draga dillema,dintotdeauna familia mea(mama,tata)au avut bani,mi-au oferit si imi ofera foarte mult-ei au o afacere-nu sunt invidioasa pe cei care au bani,mi-e ciuda (si asta nu ai inteles)cand vad cat suflet pune sotul meu in misiunea lui ,cat de rau se simte ca nu poate sa ne ofere un trai decent el si nu parintii nostri si cum este batjocorit,cum i se fac multe nedreptati..ai auzit de stapanul care opreste plata lucratorului..cam in situatia asta se afla el si tare mult mi-ar place sa deschida cineva un topic despre preotii parohi(spre supararea lui Cristiboss,nu intamplator boss)....ma opresc aici.

urzicuta 05.08.2007 12:08:34

Pentru Cristiboss...este a doua oara cand ma jignesti este evident ca te simti cumva atins de ceea ce am relatat despre preoti,sa lasam masca asta mieroasa si binevoitoare si sa spunem lucrurilor pe nume,pe cine deranjeaza adevarul?Poate doar pe cei care nu-l iubesc,eu sunt din fire cam justitiara si obisnuita sa spun tot ce am pe suflet intr-un mod f.direct...am fost invatata sa fiu sincera si de aceea am vrut sa-mi spun parerea,sa relatez niste fapte,niste nedreptati care se intampla multora si sunt convinsa ca se regasesc in descrierea mea..sper ca Patriarhul nou instalat sa ia masuri(pensionari,demiteri),sa aiba puterea sa faca dreptate si ordine in Biserica.Despre fostul Patriarh numai de bine.

05.08.2007 12:59:56

Citat:

În prealabil postat de urzicuta
draga dillema,dintotdeauna familia mea(mama,tata)au avut bani,mi-au oferit si imi ofera foarte mult-ei au o afacere-nu sunt invidioasa pe cei care au bani,mi-e ciuda (si asta nu ai inteles)cand vad cat suflet pune sotul meu in misiunea lui ,cat de rau se simte ca nu poate sa ne ofere un trai decent el si nu parintii nostri si cum este batjocorit,cum i se fac multe nedreptati..ai auzit de stapanul care opreste plata lucratorului..cam in situatia asta se afla el si tare mult mi-ar place sa deschida cineva un topic despre preotii parohi(spre supararea lui Cristiboss,nu intamplator boss)....ma opresc aici.

Da Urzicuta, e f. buna intiativa ta. Consider ca esti cea mai "indreptatita" sa deschizi acel topic despre preotii de mir daca iti doresti cu adevarat asta. Cat despre Cristian, vreau sa iti spun ca si eu sunt de acord cu el. Poate ca ar trebui sa ne vorbesti si despre bucuria de a fi preuteasa. Sunt sigura ca atunci cand ai ales a face acest pas, ai stiut perfect de MARE responsabilitate ti-ai asezat pe umeri.. Crede-ma dijn pacate cunosc si preutese care abia asteapta sa vina parintele cu banii de la calendare ca sa isi cumpere haine de firma...dar!! totodata stiu preutese care merg alaturi de parintele la cei bolnavi si ii ingrijesc si le spala rufele si le fac de mancare.. Acuma depinde de fiecare cum vede statul de preuteasa.. ca pe o "sluga" sau ca pe cea caruia trebuie sa "i se inchine" toate bunicile de la biserica:)
Crede-ma stiu foarte bine ca exista un mare adevar in ceea ce scrii dar asta nu iti da dreptul sa te revolti mai mult decat o face o sotie de muncitor! Sunt oamnei care traiesc din 200ron si poate nu se plang atat de mult cum o facem noi aici..care totussi avem calculatoare in casa si intrenet.. sa incercam sa fim realisti! Eu muncesc duminica, e PACAT!! dar totusi o fac...pe cine sa dau vina????.....sa ne asumam "vina" si sa nu mai aruncam gunoiul in curtea vecinului..

sofiaiuga 05.08.2007 14:19:36

dILEMA TE ROG NU GENERALIZA NU STROPI CU NOROI toata tagma medicala pt unii ,care intr-adevar muncesc mult si tre sa fie bine pregatiti profesional pt a face operatii grele ,iar aceasta educatie medicala continua se face CONTRA COST ,iar cu banii primiti de la onor statul roman,nu ar putea sa se mai perfectoineze nici un medic ci s-ar plafona ca venitul nu le permite decit ev .intretinerea familiei. Dar un monah a depus VOTUL SARACIEI SI NU MEDICUL ,deci situatia nici nu suporta comparatie!

mirelat 05.08.2007 23:07:54

draga urzicuta, sincer, nu vad ce jignire ti-a adus cristi... cat despre banii putini la inceput de drum in viata, sa stii ca asa e peste tot, nu numai in preotie. incepatorilor nu li se acorda din start statutul celor mai vechi.

urzicuta 06.08.2007 00:09:21

nu m-ati inteles,nu vreau sa am statutul celor cu jepp si vila cu piscina,vreau liniste,sa nu ne mai exploateze nimeni,sotul meu e exploatat ,i se opreste plata si fireste ca-mi creaza o stare de nemultumire acest fapt,nu-mi place mahalaua asa cum a anumit-o Cristi,insa cei care fac nrdreptati trebuie sa inceteze...ca incep sa am mania persecutiei!:)Sincer,daca as primi plocoane de la parinti,mosteniri,nu as refuza cum nu am refuzat nici pana acum ,dar nu as indemna sa bage mana in banii care revin Bisericii,mi-e frica sincer de Dumnezeu,Dillema draga eu am doi copii...pentru sufletul meu si pentru al lor mi-e frica,daca vrei fireste sa crezi ceea ce-ti spun ....:)si nu sunt vreo habotnica,dimpotriva sunt la polul opus(zic eu)atata vreme cat am preocupari lumesti..relaxeaza-te si tu un pic!

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:39:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.