Iustin32 |
28.09.2008 18:17:56 |
Citat:
În prealabil postat de vasinec
Citat:
În prealabil postat de Iustin32
Cum poti tu sa talcuiesti pe Sf Pavel cand iata ce arata marele apostol Petru in epistola sa, cand, referindu-se la epistolele marelui apostol Pavel, zice ca in ele sunt unele lucruri "anevoie de inteles, pe care cei nestiutori si neintariti le rastalmacesc, ca pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare" (II Petru, 3, 16). De unde atata mandrie sa te crezi mai destept decat un Apostol?
|
Intradevar, Sfantul Apostol Pavel scrie unele lucruri "anevoie de inteles". Dar, explicatia se gaseste tot in Sfanta Scriptura. Insusi Apostolul Pavel se explica in cele 14 epistole ale sale. Daca citesti, cu rugaciune, Sfanta Scriptura, poti gasi explicatie la multe cautari. Este adevarat ca, la inceput, ai nevoie de indrumare. Eu am primit-o, de la niste persoane nepotrivite pentru asa ceva: niste martori a lui Iehova. Dar asta nu a contat prea mult. Adancirea in Sfanta Scriptura mi-a aratat ca indrumatorii mei ma indreptau spre o cale gresita. Asa ca, am ajuns la concluzia ca tot Sfanta Scriptura iti desluseste ceea ce nu ai inteles. Astazi, sunt tot mai convins de acest adevar.
|
Daca ai inteles si recunosti ca ,,la inceput, ai nevoie de indrumare,, ti-ai pus intrebarea i-a indrumat cineva pe Miller si sotii White sa talcuiasca Biblia in felul acesta cu toate ,,profetiile,, gresite despre a doua venire si restul invataturilor? Nu au avut indrumator decat pe ei insisi, mai bine zis pe diavolul arhicon-teolog care i-a facut doctori in teologie peste noapte.
,,Asa ca, am ajuns la concluzia ca tot Sfanta Scriptura iti desluseste ceea ce nu ai inteles. Astazi, sunt tot mai convins de acest adevar.,,
Cum poti tu sa treci cu vederea faptul si cuvintele: 20. Aceasta stiind mai dinainte ca nici o proorocie a Scripturii nu se talcuieste dupa socotinta fiecaruia; ("Petru 1,20)
si 20. Cele mai presus de tine nu le cauta si cele mai tari decat tine nu le iscodi...3. Ca pe multi i-a inselat parerea lor si socoteala rea a facut sa alunece cugetele lor. Iisus Sirah 3,20-23)
Citeste si acest text al Sfantului ierarh Ignatie Briancianinov din cartea ,,Despre inselare,, in care vorbeste despre cei care-si dau cu parerea fara a cere sfatul
"Parerea" este alcatuita din socotinte mincinoase si simtiri mincinoase; potrivit cu aceasta insusire a ei, se afla pe de-antregul in partea tatalui si intruchiparii minciunii diavolul. Cel ce se roaga silindu-se sa descopere in inima simtirile omului nou, neavind putinta de face aceasta, le inlocuieste cu simtiri nascocite de el, nesabuite, la care nu intarzie a adauga lucarea duhurilor cazute. Socotind adevarate si izvorate din har simtirile gresite, atat ale sale cat si cele rele de la demoni, el capata niste pareri pe potriva acelor simtiri care, necontenit insusindu-si-le inimii si intarindu-se in ea, ele hranesc si inmultesc parerile mincinoase; fireste ca dintr-o asemenea nevointa gresita iau nastere amagirea de sine si inselarea diavoleasca - "parerea". "Parerea nu ingaduie celor parute sa ia cu adevarat fiinta" - a spus Sfantul Simeon, Noul Teolog. Cel caruia i se pare ca este despatimit nu se va curata niciodata de patimi; cel caruia i se pare ca este plin de har nu va primi niciodata har; cel caruia i se pare ca este sfant nu va ajunge niciodata la sfintenie. Sa fie limpede: cel ce socoate ca are lucrari duhovnicesti, virtuti, merite, daruri harice, care se maguleste si se desfata cu "parerea", prin aceasta "parere" ingradeste lucrarilor duhovnicesti, virtutilor crestine si harului Dumnezeiesc intrarea in el si deschide larg poarta pentru imbolnavirea de pacat si pentru demoni. Pentru cei molipsiti de "parere", deja nu se mai afla nici o putinta de sporire duhovniceasca: ei au nimicit aceasta putinta jertfind pe altarul minciunii insesi principiile pe care se intemeiaza lucrarea omului, lucrarea mantuirii sale, si anume felul in care el priveste adevarul. In cei ce bolesc de aceasta inselare apare o ingamfare neobisnuita: parca ar fi beti de sine, de starea lor de amagire de sine, vazand in ea o stare harica. Ei sunt patrunsi, plini peste masura de cugetare semeata si trufie, parand, totusi, smeriti in ochii multora care judeca dupa aratare si nu pot sa pretuiasca lucrurile dupa roadele lor, precum a poruncit Mantuitorul (Mat.7,16; 12, 33), si cu atat mai putin dupa simtul duhovnicesc de care amintea Apostolul (Evr. 5, 14). Proorocul Isaia a zugravit in culori vii felul in care lucrarea inselarii prin "parere" s-a petrecut in arhanghelul cazut, lucrare care 1-a amagit si 1-a pierdut pe acest arhanghel. "Tu", ii graieste satanei proorocul, "zis-ai in cugetul tau: ridica-ma-voi in cer si mai presus de stelele cerului voi aseza scaunul meu, sedea-voi in magura inalta peste muntii cei inalti, cei dinspre miazanoapte; suima-voi deasupra norilor, fi-voi deopotriva cu Cel Prea Inalt. Si acum la iad te vei pogora si la temeliile pa¬mantului". (Isaia 14, 13-15).
Ucenicul: Nu ti s-a intamplat, oare, sa ai de-a face cu vreunii oameni molipsiti de acest soi de inselare ? Staretul: Cei molipsiti de inselare prin "parere" pot fi intalniti foarte adesea. Oricine nu are duh infrant, cel care isi recunoaste vreun fel oarecare de vrednicie , si de merite, oricine nu tine neabatut invatatura Bisericii Ortodoxe, ci judeca in ce priveste oarecare dogma sau predanie dupa cum il taie pe el capul sau dupa invataturile celor de alta lege, se afla in aceasta inselare. Cat este de mare inselarea cuiva se poate vedea dupa marimea ratacirii si a staruintei sale in ratacire.
Neputincios este omul ! Tot timpul se furiseaza in ; noi "parerea" intr-unul din chipurile sale si, dand fiinta "eu-ului" nostru, alunga de la noi harul Dumne¬zeiesc. Precum nu este om, asa cum bine a bagat de seama Sfantul Macarie cel Mare, care se fie liber de trufie, tot asa, nu este om care sa fie cu desavarsire liber de lucrarea asupra lui a acestei patimi subtiri, numite "parere". Ea a fost data in vileag de catre Sfantul Apostol Pavel si doftoricita prin grele incer¬cari venite cu ingaduinta lui Dumnezeu. "Nu voim, fratilor", scrie Apostolul catre Corinteni, "ca voi sa nu stiti de necazul nostru care ni s-a facut in Asia, ca peste masura si peste puteri am fost ingreuiati, incat nu mai nadajduiam sa mai scapam cu viata. Ci noi, in noi insine, ne-am socotit ca osanditi la moarte, ca sa nu ne punem increderea in noi, ci in Dumnezeu, Cel Ce inviaza pe cei morti" (2 Cor. 8, 9). Din aceasta pricina, trebuie sa veghem cu luare-aminte la noi insine, ca sa nu socotim ca avem prin noi insine vreo fapta buna, vreo insusire vrednica de lauda sau inzestrare fireasca deosebita, si chiar stare harica; pe scurt, sa nu socotim ca avem prin noi insine ceva bun. "Ce ai tu", spune Apostolul, "pe care sa nu-1 fi primit" ( 1 Cor. 4, 7) de la Dumnezeu ?
|