Noesisaa |
08.01.2010 00:51:54 |
Citat:
În prealabil postat de andrei_im
(Post 198289)
nimeni nu isi doreste asta. cred ca nici toti ortodocsii ecumenisti nu isi doresc asta, dar din pacate nu isi dau seama ca miscarea ecumenica, la nivel oficial (caci aceasta este reprezentativa pana la urma) spre asta se indreapta. :( modificarile deja au inceput - amintesc de cenzurarea prohodului Domnului (eliminarea referintelor catre evrei), dar si modificarea slujbei de primire a catolicilor in biserica ortodoxa (acum intr-o varianta.. light).
sa nu uitam ca in Romania, in Duminica Ortodoxiei nu se mai citeste SINODICONUL ORTODOXIEI, in care sunt anatematizate toate ereziile. din cate stiu numai la noi se intampla asta.. deci incet, incet, in numele tolerantei si al "dragostei", se modifica unele slujbe bisericesti.
|
Am inteles ca acele strofe asa zis cenzurate din Prohodul Domnului au fost de fapt adaugate prin anii '30, si nu au fost scoase de ieri de azi, ci de cateva zeci de ani. Nu stiu daca este exact, dar chiar sa nu fie, nu stiu cu ce mi-ar intari mie trairea crucificarii Mantuitorului nostru niste strofe in care sunt apostrofati si facuti cu ou si cu otet evreii ca neam...cand stim foarte bine ca nu (numai) pentru pacatele lor a trebuit sa indure Hristos, ci si pentru ale fiecaruia dintre noi, si a celor care vor fi dupa noi si asa mai departe.
Cat despre Sinodicon -- ce idee, sa re-anamentizezi, an de an, oameni de mult dusi pe cealalta lume, poate demult in iad, poate nu, ca sa afirmi biruinta ortodoxiei. Nu stiu daca in asta sta frumusetea ortodoxiei, si daca este sa vrei sa atragi spre ortodoxie cam pe orice eterodox, in nici un caz nu ai sa reusesti cu sinodiconul. Si apoi logistic vorbind: are 18 pagini!! Oricat de destept ai fi pur si simplu nu te poti concentra asupra a ce se citeste atat de mult.
|