Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Teoria evolutiei - un basm! spun oamenii de stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13089)

codana 01.10.2011 20:08:15

salut,flaviusm

Citat:

În prealabil postat de FlaviusM (Post 404317)
Tu nu spui ca existenta lui Dumnezeu este pur si simplu parerea ta personala, ceva ce iti face tie placere sa crezi. Tu pretinzi ca existenta lui Dumnezeu si tot ceea ce decurge de aici este un adevar. In aceasta situatie, tu trebuie sa dovedesti adevarul afirmatiei tale, nu invers. Daca punem problema ca tine, poti tu sa-mi dovedesti ca nu exista Zeus, Zamolxes, Thor sau Baal? De ce nu crezi si in ei?

flavius,io nu-ti dovedesc tie absolut nimic,doresti sa crezi,bine, nu doresti,tot bine.poti si singur sa-ti dovedesti daca exista sau nu exista zeiii enumerati de tine. daca tu nu crezi ca exista cineva care a facut universul este problema ta iar jignirile si carcotelile pe care le faci impotriva celor ce cred in dumnezeu nu-ti aduc nicidecum cinste si onoare.

FlaviusM 02.10.2011 12:58:42

Citat:

În prealabil postat de Nenumitul (Post 404326)
Nu am citit tot thread-ul, dar postarea 422 mi-a dat impresia asta. Dacă o mai citești odată, sigur îți dai seama și de ce.

Întrebări poți pune câte vrei...

Am avut ieri ocazia sa discut cu un credincios si am inteles, cat de cat, cam ce inseamna la nivel emotional pentru un om care crede sa citeasca/auda aprecieri negative legate de Dumnezeu sau Cristos.
Nu am avut niciodata intentia sa jignesc in acest mod. Traind complet in afara religiei, eu consideram ca discutiile despre existenta lui Dumnezeu, faptele din biblie, etc sunt cam acelasi lucru cu o discutie in contradictoriu pe teme politice, de exemplu.

Dumitru73 02.10.2011 16:42:44

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 404304)
da dom giudecator,procororii si avocatii sunt in conced sau d-voastra nu tineti cont de probe.
cred in dumnezeu=credinta
cred in stiinta oamenilor=credinta
cu alte cuvinte,a crede in ceva inseamna credinta.poti spune ca stiinta a adus probe palpabile in toate teoriile ce le expune?cred ca stii ca exista si o teorie a autoritatii?ca daca spune autoritatea un lucru,asa e.

daca o autoritate din lumea stiintei spune ceva, probabil ca asa este.
dar orice necunoscut poate veni sa infirme orice lege stiintifica.
iar daca o si dovedeste, se poate alege cu un Nobel.
din partea crestinismului un astfel de premiu, poarta alt nume ... anatema.
e o mica diferenta.

Dumitru73 02.10.2011 17:05:09

Citat:

În prealabil postat de bin000 (Post 404338)
Iisus Hristos e dovedit persoana istorica si s-a născut în jurul anului 4 î.Hr. (sic!) în Betleemul din Iudeea și a murit în jurul anului 30 Ierusalim .Dovezile sunt resursele biblice si extrabiblice.

5300 de manuscrise DOAR in limba greaca ale Noului Testament.
10.000 de exemplare ale versiunii Latina Vulgata
9.300 ale altor diverse versiuni
Deci dispunem astazi de mai mult de 24000 de copii manuscrise ale diferitelor portiuni ale Noului Testament.
Nici un alt document al antichitatii nu se apropie macar de un asemenea grad de atestare. Iliada de Homer se afla pe locul al doilea, cu numai 643 de manuscrise existente. Primul text complet care s-a pastrat din opera lui Homer dateaza abia din sec. XIII.

Numai manuscrisele gresesti ale Noului Testament:
http://www.bibletranslation.ws/manu.html

Resurse extrabiblice
Flavius Iosefus este unul dintre cei mai renumiți istorici evrei.
Iulius Africanus îl citează pe istoricul Tallus într-o discuție legată de întunericul care a urmat crucificării lui Hristos (Scrierile Extant, 18).
Tacitus, scriitor roman din primul secol
Plinius cel Tânăr, în Scrisorile 10:96
Talmudul babilonian (Sanhedrinul 43a)
Lucian din Samosata un scriitor grec , care se referea batjocoritor la adresa lui Hristos și a creștinilor dar a lasat dovada ca Hristos e persoana istorica

Acuma prezinta-ne resursele care ii atesta pe Zeus ,Thor,Zamolxe ca fiind persoane reale in carne si oase , data nasterii lor pamantesti ,faptele lor ,ce invataturi au lasat daca a declarat careva din cei de mai sus ca e Dumnezeu .

Eu am adus dovezi in sprijinul lui Hristos tu aduci dovezi in sprijinul lui Zeus,Thor, si Zamolxe sa vedem daca putem sa-i incadram in aceeasi categorie pe toti . Dar nu aduci dovezi din Basmele populare ci din invataturile lor lasate preotilor lor .Ce explicatii cosmologice au religiile lui Zeus ,Thor si Zamolxe referitor la aparitia universului ,ce moralitate promovau ,chestii d'astea banale. Nu ,nu cauta la Dawkins ca nici el nu stie.

uau ... ce de "dovezi" ...
24000 de copii?m-ai dat gata ...

cocacoc 02.10.2011 17:38:39

Citat:

În prealabil postat de bin000 (Post 404338)

Acuma prezinta-ne resursele care ii atesta pe Zeus ...

tu aduci dovezi in sprijinul lui Zeus,

Ia uita-te pe geam la urmatoarea furtuna.

stefan florin 02.10.2011 17:52:56

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 404445)
Ia uita-te pe geam la urmatoarea furtuna.

si asta e dovada ta cum ca ar exista Zeus? M-ai dat pe spate! Doamne ajuta!

stefan florin 02.10.2011 17:53:55

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 404444)
uau ... ce de "dovezi" ...
24000 de copii?m-ai dat gata ...

da prietene. 24000 de copii! Tu ce dovezi ai in afirmatiile tale? Doamne ajuta!

Dumitru73 02.10.2011 17:58:15

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 404448)
da prietene. 24000 de copii! Tu ce dovezi ai in afirmatiile tale? Doamne ajuta!

probabil ca nu intelegi sensul cuvantului "copie".
in orice caz "dovada" celor 24000 de copii are aceeasi valoare ca furtuna lui cocacoc ...

bin000 02.10.2011 19:14:16

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 404449)
"dovada" celor 24000 de copii are aceeasi valoare ca furtuna lui cocacoc ...

http://creatie6zile.files.wordpress....1240941693.jpg

catalin2 02.10.2011 19:21:54

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 404440)
e o mica diferenta.

Nu e asa, ai spus-o chiar tu: "iar daca o dovedeste". Anatemele sunt date doar pentru neadevaruri, nu pentru adevaruri. Asta in cazul BO, bineitneles. De exempl dovedeste tu ca o dogma sau invatatura e gresita. In sensul ca se contrazice cu alte invataturi sau dogme. Ei bine nu vei putea, totul e perfect in privinta invataturilor de credinta, nu se contrazic.

catalin2 02.10.2011 19:25:30

Citat:

În prealabil postat de FlaviusM (Post 404427)
Am avut ieri ocazia sa discut cu un credincios si am inteles, cat de cat, cam ce inseamna la nivel emotional pentru un om care crede sa citeasca/auda aprecieri negative legate de Dumnezeu sau Cristos.
Nu am avut niciodata intentia sa jignesc in acest mod. Traind complet in afara religiei, eu consideram ca discutiile despre existenta lui Dumnezeu, faptele din biblie, etc sunt cam acelasi lucru cu o discutie in contradictoriu pe teme politice, de exemplu.

Foarte frumos ce spui si frumos este ca ti-ai dat si seama, pentru multi credinciosi e o durere sa auda astfel de lucruri.. Probabil esti mai apropiat de agnosticism.

FlaviusM 02.10.2011 20:39:49

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 404466)
Foarte frumos ce spui si frumos este ca ti-ai dat si seama, pentru multi credinciosi e o durere sa auda astfel de lucruri.. Probabil esti mai apropiat de agnosticism.

Nu, eu sunt "foarte ateu", ca sa spun asa, dar am impresia ca am inteles mai bine ce inseamna la nivel personal credinta si religia pentru un om care intr-adevar crede.

stefan florin 02.10.2011 22:11:58

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 404449)
probabil ca nu intelegi sensul cuvantului "copie".
in orice caz "dovada" celor 24000 de copii are aceeasi valoare ca furtuna lui cocacoc ...

atunci e problema ta...Doamne ajuta!

cocacoc 03.10.2011 08:30:50

Mai vorbim dupa ce imi demonstrati ca fulgerele nu sunt sub controlul lui Zeus .

stefan florin 03.10.2011 09:45:20

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 404538)
Mai vorbim dupa ce imi demonstrati ca fulgerele nu sunt sub controlul lui Zeus .

tu l-ai adus primul in discutie pe Zeus, tu sa-mi demonstrezi ca el exista. Doamne ajuta!

cocacoc 03.10.2011 10:14:32

Pai in Legendele Olimpului scrie ca Zeus arunca cu fulgere . Si le vezi in fiecare zi aproape. Deci Zeus exista.

Dumitru73 03.10.2011 10:26:11

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 404502)
atunci e problema ta...Doamne ajuta!

Ai o explicatie logica pentru afirmatia ca cele 24000 de copii ar o dovada?

Dumitru73 03.10.2011 10:28:53

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 404548)
Pai in Legendele Olimpului scrie ca Zeus arunca cu fulgere . Si le vezi in fiecare zi aproape. Deci Zeus exista.

Ai idee cate copii ale Legendelor Olimpului or exista in lume?

Dumitru73 03.10.2011 10:38:54

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 404464)
Nu e asa, ai spus-o chiar tu: "iar daca o dovedeste". Anatemele sunt date doar pentru neadevaruri, nu pentru adevaruri. Asta in cazul BO, bineitneles. De exempl dovedeste tu ca o dogma sau invatatura e gresita. In sensul ca se contrazice cu alte invataturi sau dogme. Ei bine nu vei putea, totul e perfect in privinta invataturilor de credinta, nu se contrazic.

Te faci ca nu intelegi ce am vrut sa spun.

bin000 03.10.2011 13:35:47

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 404550)
Ai idee cate copii ale Legendelor Olimpului or exista in lume?

Am vazut ca ai peste 3.500 de mesaje pe forumul asta ortodox si nu faci diferenta intre copii si copii manuscrise .Acum am realizat ca nu trebuie sa fim prea critici cu tine .Ar fi absurd .

Pentru cei care inteleg:
-copii de Biblii sunt in casele din intreaga lume si sunt miliarde.(cea mai mica estimare este de 2.500.000.000 de copii .
-copii manuscrise
sunt in muzee si biblioteci universitare~24.000 (care incep cu anul ~100 d.H. manuscrisul P52 care se gaseste la Manchester, England,John Rylands University Library)
Diferenta intre copii si copii manuscrise(cele 24.000) e ca copiile manuscrise sunt dovezile stiintifice ale veridicitatii Bibliei de azi ale carei copii numara mai mult de 2.500.000.000 exemplare.Si nu neaparat numarul manuscriselor e important ci faptul ca se poate stabili in urma studierii lor cu o acuratete de 98% textele ORIGINALE.

stefan florin 03.10.2011 13:50:38

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 404548)

Ar trebui sa fii mai atent la ceea ce citesti iar logica ta este deficitara. In Legendele Olimpilui scrie ca Zeus arunca cu fulgere, numai ca realitatea demonstreaza ca nu Zeus este cel ce le arunca si nici nu le produce el, ci fulgerele sunt produse prin ciocnirea a 2 nori. Doamne ajuta!

Dumitru73 03.10.2011 15:05:51

Citat:

În prealabil postat de bin000 (Post 404564)
Am vazut ca ai peste 3.500 de mesaje pe forumul asta ortodox si nu faci diferenta intre copii si copii manuscrise .Acum am realizat ca nu trebuie sa fim prea critici cu tine .Ar fi absurd .

Pentru cei care inteleg:
-copii de Biblii sunt in casele din intreaga lume si sunt miliarde.(cea mai mica estimare este de 2.500.000.000 de copii .
-copii manuscrise
sunt in muzee si biblioteci universitare~24.000 (care incep cu anul ~100 d.H. manuscrisul P52 care se gaseste la Manchester, England,John Rylands University Library)
Diferenta intre copii si copii manuscrise(cele 24.000) e ca copiile manuscrise sunt dovezile stiintifice ale veridicitatii Bibliei de azi ale carei copii numara mai mult de 2.500.000.000 exemplare.Si nu neaparat numarul manuscriselor e important ci faptul ca se poate stabili in urma studierii lor cu o acuratete de 98% textele ORIGINALE.

Ti-am mai spus. Te dai mare destept, dar nu faci cat o ceapa degerata.
Copia TOT copie este, ca vorbim de un manuscris din secolul 1 sau unul din secolul 17, diferenta nu este mare, atat timp cat vorbim de doua COPII.
Daca un manuscris este autentic, nu inseamna ca si ce scrie in el este autentic.

Vrei sa spui ca daca cineva copiaza un manuscris, inmultind numarul copiilor, creste autenticitatea inscrisului??????
Pana una alta nu exista nici un original. De la nici o carte din Biblie, oricare ar fi ea.
Tot ce poti prezenta este, in cel mai bun caz, o copie la o copie dupa alta copie ...

Dumitru73 03.10.2011 15:06:24

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 404568)
Ar trebui sa fii mai atent la ceea ce citesti iar logica ta este deficitara. In Legendele Olimpilui scrie ca Zeus arunca cu fulgere, numai ca realitatea demonstreaza ca nu Zeus este cel ce le arunca si nici nu le produce el, ci fulgerele sunt produse prin ciocnirea a 2 nori. Doamne ajuta!

Pune mana pe inima si zi dupa mine: Nu exista nici un ortodox care sa declare ca fulgerele sunt trimise de Dumnezeu!

DragosP 03.10.2011 15:24:51

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 404576)
Pune mana pe inima si zi dupa mine: Nu exista nici un ortodox care sa declare ca fulgerele sunt trimise de Dumnezeu!

Și nici un catolic.

Dumitru73 03.10.2011 15:43:21

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 404579)
Și nici un catolic.

cum vrei tu

codana 03.10.2011 17:09:18

salut,dumitru73

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 404440)
e o mica diferenta.

ptr.o persoana ce nu crede in existenta unui dumnezeu,anatema inseamna apa de ploaie.stiind ca ateii nu cred in existenta lui dumnezeu, ma intreb cum unii dintre ei pot vorbi urat despre ceva ce nu exista?ma gandesc ca ideea e sa jigneasca interlocutorul
ceea ce stiinta a demonstrat si practic,cred ca doar un nebun ar putea sa incerce sa infirme

codana 03.10.2011 17:16:45

salut,flaviusm

Citat:

În prealabil postat de FlaviusM (Post 404427)

flavius,discutiile pe teme religioase sunt,dpmdv,cele mai sensibile din tot ce se poate discuta pe aceasta lume.

Dumitru73 03.10.2011 17:54:58

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 404595)
ptr.o persoana ce nu crede in existenta unui dumnezeu,anatema inseamna apa de ploaie.stiind ca ateii nu cred in existenta lui dumnezeu, ma intreb cum unii dintre ei pot vorbi urat despre ceva ce nu exista?ma gandesc ca ideea e sa jigneasca interlocutorul
ceea ce stiinta a demonstrat si practic,cred ca doar un nebun ar putea sa incerce sa infirme

despre ce am vorbit urat?
despre Dumnezeu sau despre anatema?

Dumitru73 03.10.2011 17:57:07

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 404595)
ma gandesc ca ideea e sa jigneasca interlocutorul

ce ai vrut sa spui?

codana 03.10.2011 18:02:06

salut,dumitru73

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 404599)
despre ce am vorbit urat?
despre Dumnezeu sau despre anatema?

dumitre,nu spuneam decat la modul general fara sa nominalizez pe nimeni.

codana 03.10.2011 18:10:07

salut,dumitru73

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 404600)
ce ai vrut sa spui?

respect stiinta cu multele sale descoperiri practice si spuneam ca in atare situatie numai un nebun poate sa conteste realitatile practice ale stiintei.
atat timp cat stiinta nu demonstreaza practic lipsa unei divinitati,io voi crede cu tarie in existenta unui singur dumnezeu(creator).

Dumitru73 03.10.2011 18:20:56

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 404604)
respect stiinta cu multele sale descoperiri practice si spuneam ca in atare situatie numai un nebun poate sa conteste realitatile practice ale stiintei.
atat timp cat stiinta nu demonstreaza practic lipsa unei divinitati,io voi crede cu tarie in existenta unui singur dumnezeu(creator).

ce nu intelegeti voi, este ca stiinta nu neaga nimic.
ea doar afirma.

stefan florin 03.10.2011 18:54:27

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 404576)

norii sunt tot creatia lui Dumnezeu. Iar tu prietene ar trebui sa fi mai atent la ceea ce citesti! Colegul, pe langa cele 24000 de copii, a mai amintit si alte lucrari ale unor istorici, care nu au fost crestini, care certifica existena ca persoana istorica a lui Hristos. Vad ca de astea nu ai zis nimic! Acum vino tu si demonstreaza ca Dumnezeu nu exista. A zis cumva Nikola Tesla, cel mai mare fizician al lumii, ca Dumnezeu nu exista? Nu, el insusi credea in Dumnezeu! Astept dovezile tale. Doamne ajuta!

Dumitru73 03.10.2011 19:19:30

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 404608)
norii sunt tot creatia lui Dumnezeu. Iar tu prietene ar trebui sa fi mai atent la ceea ce citesti! Colegul, pe langa cele 24000 de copii, a mai amintit si alte lucrari ale unor istorici, care nu au fost crestini, care certifica existena ca persoana istorica a lui Hristos. Vad ca de astea nu ai zis nimic! Acum vino tu si demonstreaza ca Dumnezeu nu exista. A zis cumva Nikola Tesla, cel mai mare fizician al lumii, ca Dumnezeu nu exista? Nu, el insusi credea in Dumnezeu! Astept dovezile tale. Doamne ajuta!

nu, nu am spus ca numele lui Iisus nu apare in scrieri extrabiblice.
dar, asa cum ai mentionat, este pomenit ca personaj istoric, nu ca persoana divina.

bin000 03.10.2011 19:45:56

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 404575)
manuscris din secolul 1 sau unul din secolul 17, diferenta nu este mare, atat timp cat vorbim de doua COPII.

Crezi ca are prea mare importanta ce crezi tu pentru vre-unul de pe aici mai ales dupa perlele pe care ni le prezinti in fiecare comentariu? Asta era si ideea nu ca diferenta sa nu fie mare si sa fie chiar identice .Asta-i argument pentru cei care argumentau ca scrierile au fost alterate intentionat de-a lungul timpului si ca n-ai cum sa stii ce s-a scris in originale .In originale s-a scris exact ce s-a copiat inca din secolul I dupa originale,deci nu e vorba de vreo alterare.

Citat:

Daca un manuscris este autentic, nu inseamna ca si ce scrie in el este autentic.
Foarte adevarat! Dar exemplul nu e valabil pentru manuscrisele crestine dintr-un numar de motive (unele o sa le prezint mai jos) in schimb e valabil la manuscrisele originale ale lui Dawkins(Dennet,Hitchens,Harris).Desi sunt originale(sic!) si semnate de Dawkins &co. nu au nimic autentic caci minciunile si ilogica nu devin adevaruri doar pentru ca esti in posesia unui manuscris original.

Citat:

Pana una alta nu exista nici un original. De la nici o carte din Biblie, oricare ar fi ea.
Tot ce poti prezenta este, in cel mai bun caz, o copie la o copie dupa alta copie ...
Am spus ca te tratam cu ingaduinta ca atata poti tu ,dupa 3500 mesaje pe forumul ortodox.Nu putem sa cerem mai mult de unde nu e.Fundamentala e distanta intre evenimente si fixarea lor in scris.Nu conteaza ca e copie sau original atat timp cat informatia e autentica.Iar informatia a calatorit din sec. I si pana acum autentica si neschimbata. Si desigur ca manuscrisele au fost copiate in cadrul Bisericii Primare ,in perioada in care mii si mii de crestini mergeau la moarte .Crezi ca minciuna si falsitatea avea loc atunci cand moartea era iminenta si erau angajati trup si suflet Bisericii ,crezi ca erau ca ateii care se ascund dupa pseudonime sa faca pe desteptii ? Crezi ca mureau pentru niste falsuri ? Astea sunt intrebari retorice daca nu ti-ai dat seama,nu trebuie sa raspunzi la ele pentru ca raspunsurile tale sunt false din oficiu. Dar e distractiv.

stefan florin 03.10.2011 19:58:58

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 404614)
nu, nu am spus ca numele lui Iisus nu apare in scrieri extrabiblice.
dar, asa cum ai mentionat, este pomenit ca personaj istoric, nu ca persoana divina.

Prietene, i-a priveste ce zice Pliniu cel Tanar intr-o scrisoare a sa catre imparatul Traian in anul 110: "Ei se adună într-o anumită zi în revărsatul zorilor să cînte imnuri de glorie lui Hristos ca unui Dumnezeu". Asta in plina persecutie crestina.Ar fi preferat crestinii din primele secole sa fie dati la lei, arsi de vii pe rug, taiati cu fierastraul etc, doar pentru o minciuna? Ma indoiesc! Doamne ajuta!

richard_d 04.10.2011 10:14:01

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 404623)
Prietene, i-a priveste ce zice Pliniu cel Tanar intr-o scrisoare a sa catre imparatul Traian in anul 110: "Ei se adună într-o anumită zi în revărsatul zorilor să cînte imnuri de glorie lui Hristos ca unui Dumnezeu". Asta in plina persecutie crestina.Ar fi preferat crestinii din primele secole sa fie dati la lei, arsi de vii pe rug, taiati cu fierastraul etc, doar pentru o minciuna? Ma indoiesc! Doamne ajuta!

Dar musulmanii din ziua de azi? Se sinucid si indura atatea suferinte tot pentru o minciuna?

audsoarele 04.10.2011 12:23:33

Citat:

Dar "vrajitoarele" arse pe rug sau criminalii executati de-a lungul timpului?

Dumitru73 04.10.2011 13:43:22

Citat:

În prealabil postat de bin000 (Post 404620)
Am spus ca te tratam cu ingaduinta ca atata poti tu ,dupa 3500 mesaje pe forumul ortodox.Nu putem sa cerem mai mult de unde nu e.

... Dar e distractiv.

Esti chiar nesimtit.

Dumitru73 04.10.2011 13:50:15

Citat:

"Ei se adună într-o anumită zi în revărsatul zorilor să cînte imnuri de glorie lui Hristos ca unui Dumnezeu"

Si ce dovedeste acest citat?
Este doar o observatie.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:50:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.