![]() |
Citat:
Adevarul e ca termenul.de.marketing consacrat e 'sfintire'. Omul intelege ca masina e sfanta chiar daca.el injura la volan si asta il pazeste de toate relele, inclusiv alea cautate cu lumanarea prin neglijenta, superficialitate. 'Binecuvantare' suna prea sobru si responsabil gen 'ia-o buna dar ai grija ce faci cu ea'. Nu prea iti vine sa dai bani pe asa ceva. |
Citat:
Acum, rau nu o fi, decat pentru buzunarul tau si bine pentru cei care incaseaza...dar sa nu te astepti nici la miracole doar pentru asta. La fel si cu lumanarile, nu scot pe nimeni din iad sau din belea, dar se aduna niste bani frumosi ca altfel romanul nu prea le are cu contributiile la biserica, dar se vaita ca muscat de sarpe daca da la cununie cat da adventistul intr-o singura luna si luna de luna. |
Citat:
In Moliftelnic sunt trei feluri de slujbe si randuieli. In unele sunt doar rugaciuni, acelea sunt doar binecuvantari. In altele se face sfestania, adica sfintirea apei si se spun rugaciuni, fara a se face stropirea cu apa sfintita. Acestea sunt tot doar binecuvantari. Si sunt slujbele de sfintire unde, pe langa rugaciunile de binecuvantare, se face si stropirea cu apa sfintita (sau ungerea cu ulei sfintit). |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Voi nu intelegeti ca Biserica din acest moment este Sfanta, Cel care conduce Biserica este Iisus, chiar in acest moment. Iar Biserica este infailibila, nu trebuie reformata ca ar fi aparut acum sute de ani invataturi gresite. |
Citat:
Eu spuneam ca, icoanele nemaifiind sfintite fiecare va lua drept icoana ce va intelege el, la nivelul lui de intelegere a credintei. Cum am vazut, chiar si acum sunt care nu sfintesc icoanele si au tot felul de icoane gresite in case. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
On topic
Revenind la tema principală (inițială), în ideea că cineva care își aruncă ochii pe thread-ul ăsta chiar caută soluții într-o problemă similară: https://doxologia.ro/viata-bisericii...sfantul-glumet
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Molitfelnicul a fost alcatuit prin adaugarea de rugaciuni de-a lungul timpului, incepand cu secolul IV. Molitfelnicul sfantului Petru Movila era cel mai bogat si complet din epoca, de aceea este citat. http://www.crestinortodox.ro/liturgi...ul-128430.html Abia in secolul XIII apare cartea separata cu rugaciunile din Molitfelnic. Nu spune ca la catolici erau aceste rugaciuni in sec. VII, daca e asa nici nu mai aveam ce discuta, catolicii erau in Biserica atunci. |
Citat:
Citat:
|
Intreb si eu, pe ce va certati?
Pe forma, formalism, tipic in cult, sau pe continutul din spatelor cuvintelor? Continutul este harul care poate fi chemat in rugaciune, sau transmis prin atingere catre o icoana. Prin rugaciune sau atingere cu alta icoana sau apa sfintita. Cinstirea fata de icoana o dam din 2 motive si pentru chipul Mantuitorului, dar si pentru ca icoana este sfintita. Sunt bune rugaciunile pentru ca rugaciunea sfinteste, chiar daca sunt noi sau chiar daca sunt vechi. Este buna si apa sfintita, pentru ca sfinteste. Intrebari? |
Citat:
http://basilica.ro/molitfelnic/ |
Citat:
|
Citat:
Citat:
"Convingerea mea ortodoxă îmi spune că la Paști Hristos înnoiește luminile din toate Bisericile Ortodoxe și dacă 2000 de ani am putut sluji de Paști fără a aduce acea lumină de la Ierusalim, nu înțeleg de ce se face atât haz de necaz acum. Eu nu exclud că acea lumină se aprinde în mod minunat, dar nici nu mă interesează dacă este așa sau nu. Alte minuni mă interesează: aducerea mea pe lume, botezul, călugăria, preoția mea și, mai ales, posibilitatea de a mă împărtăși cu Trupul și Sângele lui Hristos. Ce-mi mai trebuie?" |
Citat:
"În prezent, în Biserica Ortodoxă, icoanele se sfințesc și se țin un anumit număr de zile în biserică. Așa trebuie să facem și noi. Asta e practica de acum a Bisericii, iar mai sus eu am vorbit de ISTORIE, care nu trebuie neglijată, mai ales atunci când auziți despre călugări care au icoane ”nesfințite” la chilie..." (Ierom. Petru Pruteanu) |
Citat:
Citat:
Citat:
"Sfintele Icoane nu trebuie a se unge cu Sfântul Mir, sau a se sfinți cu rugăciuni de preot: Pentru că noi nu ne închinăm lor pentru că sunt miruite, sau pentru că sunt sfințite cu rugăciuni, ci îndată ce vedem chip Sfânt, fără a cerceta măcar despre Mir și rugăciune, ne închinăm lui, și pentru numele Sfântului, și pentru asemănarea ce are cu acela a căruia este chipul. Pentru aceasta în a 6-a praxă a sinodului acestuia, sinodul luptătorilor de Icoane cel din vremea lui Copronim au prihănit pe Sfintele Icoane zicând, că numirea Icoanelor nici sfințită rugăciune au, care să le sfințească; ca din aceasta către sfințenie să se mute din lucru obștesc, ci rămâne o obștească și necinstită, precum o a făcut zugravul. Iar către acestea sfântul al 7-lea sinod răspunzând prin Epifanie diaconul, nu a zise că s-a făcut rugăciune asupra Icoanelor, ci a zis că, precum multe sfințite lucruri, rugăciune sfințită nu primesc, ci de la însuși numele lor sunt pline de dar și de sfințenie... Asemeni dar se cuvine să aibă și pe cinstitele Icoane ca sfinte și cinstite și sfințite, deși nu au rugăciune." |
Notele de la subsol din Pidalion sunt comentariile Sf. Nicodim Aghioritul la Canoanele Sinoadelor și Sf. Părinți. Dar Sinoadele au emis și hotărâri dogmatice, numite "horos" și care nu se regăsesc în Pidalion. A se înțelege că Sf. Nicodim nu a visat peste noapte toate aceste cometarii.
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Iti explic si a treia oara, daca nu intelegi. La sfintirea bisericii sau la orice sfintire se poate zice si binecuvantare sau binecuvantare si sfintire. La flel ca in link-ul dat, scrie in titlu binecuvantarea bisericii respective, desi se face sfintirea ei. La fel si la sfintirea casei, se poate spune si binecuvantare, pentru ca sunt rugaciuni de binecuvantare. De aceea ti-am scris in primul mesaj ca se folosesc ambii termeni, binecuvantare si sfintire. Deci, daca in noul Molitfelnic se si stropeste masina cu apa sfintita, inseamna ca a e sfintire, in titlu se poate scrie si binecuvantare, cum am explicat. |
Citat:
Nu stiu de ce ma intrebi cum explic "icoana facatoare de minuni", din moment ce parintele Pruteanu spune ca nu exista icoane facatoare de minuni speciale, pentru ca toate sunt facatoare de minuni. Parintele neaga realitatea, exista icoane facatoare de minuni, care sunt mai speciale decat icoanele obisnuite, desi si ultimele sunt tot icoane folositoare. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
In privinta sfintirii icoanelor, totul e clar cand vedem ca se sfintesc racele sfintelor moaste, desi nimeni nu se indoieste ca acestea sunt sfinte. Din citat intelegem ca nu considera gresita sfintirea icoanelor, deci noi am discutat degeaba pana acum. Ce rost mai avea sa pierdem timpul, tu sustinand ca nu trebuie sfintite icoanele, cand nici parintele Pruteanu nu e impotriva? |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Fii atent la nuanțe! Apoi, nu neagă că nu ar fi icoane mai speciale, ar fi culmea, în Sf. Munte doar la Vatoped sunt 7 icoane speciale. Uite ce zice: "Este o altă situație cu icoanele care ele însele au trecut prin întâmplări minunate: fiind arse nu ardeau, fiind împunse cu sabia izvorau sânge sau mir etc. Astfel de icoane există și ar fi o nebunie să fie contestate, iar cinstea deosebită adusă lor este oarecum justificată. Dar și aici trebuie să fim atenți la nuanțe (căci ele contează): prin minunile întâmplate cu aceste icoane ele nu au devenit „făcătoare de minuni”, ci cu ele însele Dumnezeu a făcut o minune, pentru credința sau necredința celor care au văzut sau au cunoscut acea minune. Dar și după minunile întâmplate cu acele icoane ele nu devin „făcătoare de minuni”, căci minunile le face doar Dumnezeu." Asta este poziția ortodoxă! Restul este percepția magică și marketing. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
"Cred că ar fi bine totuși să se mențină rânduiala actuală din Molitfelnic, dar nu pentru a stropi icoanele cu agheasmă, ci ca o slujbă de primă cinstire/venerare a icoanei respective – un fel de „canonizare” a lor, la care Biserica, prin rugăciune înaintea ei și sărutare să recunoască în acea imagine o icoană canonică (!), cum se făcea în trecut prin scrierea de către episcop sau preot a numelui celui zugrăvit." Citat:
"Iar dacă chipul nu corespunde tradiției ortodoxe de pictare a icoanelor, acestea să fie respinse și să nu fie cinstite. Aceasta însă nu înseamnă că ele pot fi profanate, ci trebuie distruse prin ardere, chiar dacă la prima vedere sunt frumos executate, iar în locul lor să fie puse icoane ortodoxe canonice, numite și „icoane bizantine”." Citat:
P.S. Pe mine mă distrează seriozitatea ta și cum alternezi între acrivie și indulgență în ceea ce privește aplicarea învătățurii ortodoxe. |
Citat:
|
[quote=simpllu]...:)) Nimeni nu a pomenit că ar fi păcat, discuția a plecat de la sfințirea
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:58:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.