Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre Taina Sfintei Impartasanii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2739)

doctor_faustus 02.12.2010 15:38:45

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 309533)
Răspuns suficient de evaziv. Multumesc.

Lăsați-o îm pace pe această slugă a Satanei că tăgăduiește întruparea Fiului lui Dumnezeu.

doctor_faustus 02.12.2010 15:41:35

Împotriva ereziei neoprotestante anti-euharistice

Sfânta Scriptură
Sfântul Ignatie Teoforul (cca 50 - cca 98-117) - episcop al Antiohiei
Sfântul Iustin Martirul și Filozoful (100-165)
Sfântul Irineu (130-202) - episcop de Lugdunum
Sfântul Chiril (313-386) - patriarh al Ierusalimului
Sfântul Vasile cel Mare (330-379) - arhiepiscop de Cezareea
Sfântul Ambrozie cel Mare (333-397) - episcop al Milanului
Sfântul Grigorie de Nyssa (335-394) - episcop al Nyssei
Sfântul Ioan Gură de Aur (344-407) - Arhiepiscop al Constantinopolului
Sfantul Chiril (375-444) - patriarh al Alexandriei
Sfântul Ioan Damaschin (676-749)
Sfantul Simeon Noul Teolog (949–1022)
Sfântul Grigorie Palama (1296-1359) - Arhiepiscop de Tesalonic
Sfântul Nicolae Cabasila (1319/23-1391)
Sfântul Ierarh Petru Movilă (1633-1647) - mitropolitul Kievului
Sinodul din Ierusalim și Mărturisirea lui Dositheus - 1672
Părintele Dumitru Stăniloae (1903-1993) - teolog
Părintele Dumitru Popescu

După atâtea dovezi aduse din sfânta scriptură, din tradiția părinților apostolici, din tradiția părinților Bisericii, din teologia și practica Bisericii Ortodoxe dintotdeauna, de la întemeierea ei de Iisus Hristos și până azi, dovezi care afirmă și confirmă poziția susținută de Sfânta Biserica Ortodoxă cu privire la Sfânta Euharistie, devine mai mult decât evident că Biserica lui Hristos a menținut permanent adevărata credință și adevărata practică eclesială referitoare la sfânta taină a împărtășirii cu sfântul trup și sfântul sânge al Domnului Hristos, pe când sectele neoprotestante sunt în evidentă contradicție, atât în ceea ce privește credința cât și practica, cu sfânta scriptură și cu sfânta tradiție a bisericii, doctrina și practica lor cu privire la așa-zisa cină a Domnului trebuind să fie recunoscute ca eretice, nu doar sectare, iar ei înșiși odată cu acestea recunoscuți ca eretici și mincinoși, împotrivitori și neascultători, necredincioși și necunoscători, chiar și în ciuda a oricâte dovezi și argumente imbatabile li s-ar aduce și li s-au adus, ai voii și cuvântului lui Dumnezeu descoperit în Revelație.

Aceia care au conștientizat adevărata credință și au refuzat-o până la moarte, în ciuda faptului că le-a fost adusă la cunoștință și demonstrată ca adevărată, după canoanele Sfintei Biserici a lui Hristos se fac vinovați de păcat împotriva Duhului Sfânt !!! Așa că mare grijă de acum înainte pentru că voi care tăgăduiți adevărul care v-a fost adus la cunoștință nu veți mai avea nici cea mai mică scuză înaintea scaunului de judecată al Dreptului Judecător !!! Iar păcatul împotriva Duhului Sfânt are o pedeapsă pe măsură !!! Și să nu carecumva să credeți că Dumnezeu Se lasă batjocorit !!!

Evident că din toate argumentele aduse reiese că neoprotestanții, cel puțin sub aspectul Sfintei Euharistii însă și sub multe alte aspecte, propovăduiesc o altă evanghelie decât evanghelia lui Hristos. În contra unora ca aceștia a vorbit și sfântul apostol Paul în epistola către galateni:

"Mă mir că așa degrabă treceți de la cel ce v-a chemat pe voi, prin harul lui Hristos, la altă Evanghelie, care nu este alta, decât că sunt unii care vă tulbură și voiesc să schimbe Evanghelia lui Hristos. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - SĂ FIE ANATEMA! Precum v-am spus mai înainte, și acum vă spun iarăși: Dacă vă propovăduiește cineva altceva decât ați primit - SĂ FIE ANATEMA!" (Galateni 1:6-9)

tricesimusquintus 02.12.2010 16:12:56

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 309542)
Lăsați-o îm pace pe această slugă a Satanei

... spuse doctor_faustus. Apropos doctore, ce te-a determinat să iei nickul celui ce și-a vândut sufletul diavolului?

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 309542)
tăgăduiește întruparea Fiului lui Dumnezeu.

Asta o spui dumneata. Eu niciodată n-am tăgăduit întruparea Fiului lui Dumnezeu. Am tăgăduit doar întruparea într-o pâine (!) De fapt, impropiu zis, căci pâinea nu are trup. Doar în cultele orientale se crede că zeii se întrupează în animale și obiecte.

Seraphim7 02.12.2010 17:09:17

,,Daca nu veti manca Trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui,nu veti avea viata in voi...,,(Ioan 6,53).Dar cum putem face aceasta?Caci Hristos s-a urcat cu trupul la Cer.Ei iata si solutia:,,...luand o paine si rugandu-Se Tatalui Ceresc,a binecuvantat-o,si frangand-o,a zis:LUATI,MANCATI,ACESTA ESTE TRUPUL MEU.Apoi a luat un pahar si dupa ce a multumit,le-a dat ucenicilor,zicand:BETI DINTR-U ACESTA TOTI,ACESTA ESTE SANGELE MEU,AL LEGII CELEI NOI,CARE PENTRU MULTI SE VARSA SPRE IERTAREA PACATELOR''(Matei 26,26-28).Deci vedem cum jerta de pe cruce se reactualizeaza sub forma frangerii paini,si a vinului,care inchipuie Trupul si Sangele lui Iisus ,dupa cum El insusi a zis.Deci cine neaga acesta IL CONTRAZICE PE Iisus Hristos.

tricesimusquintus 02.12.2010 17:26:36

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 309575)
Deci vedem cum jerta de pe cruce se reactualizeaza sub forma frangerii paini,si a vinului,care inchipuie Trupul si Sangele lui Iisus ,dupa cum El insusi a zis.Deci cine neaga acesta IL CONTRAZICE PE Iisus Hristos.

Ei, acum parcă mai seamănă a învățătură sănătoasă. Doamne luminează-ne mintea să Te înțelegem!

Seraphim7 02.12.2010 17:41:06

Amin amin amin

doctor_faustus 02.12.2010 19:39:52

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 309591)
Ei, acum parcă mai seamănă a învățătură sănătoasă. Doamne luminează-ne mintea să Te înțelegem!

Ia luminează-ne dumneata și cu toți sectarii cum pe baza principiului sola scriptura protestanții lutherani cred în Euharistie ca trupul și sângele lui Hristos. Nu spun că ei ar avea aceeași credință cu cea a Bisericii Ortodoxe, nici că Euharistia lor ar fi validă, dar e clar că ei cred în Euharistie ca trupul și sângele lui Hristos.

Articolul 10 al Mărturisirii de la Augsburg:
http://bookofconcord.org/augsburgcon....php#article10

Apărarea mărturisirii de la Augsburg:
http://bookofconcord.org/defense_8_h....php#article10

Nu spun că aș fi de acord cu credința lutherană în general, însă cum explică sectanții că protestanții lutherani, pe baza principiului sola scriptura, au credința referitoare la Euharistie asemănătoare cu cea a Bisericii Ortodoxe și total opusă credințelor neoprotestante cu privire la Cina Domnului bazate, zic ei, tot pe sola scriptura ??

joseph_ben_iacob 03.12.2010 14:29:00

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 308520)
Domnule, dv plecați de la prezumția lipsei de claritate și ambiguității. Eu nu pot să cred că Isus a spus lucruri care se pot interpreta în dodii, ci mai degrabă cred că unii dintre oameni, sub sugestie diabolică, interpretează spusele Lui astfel încât să se rupă de ceea ce le-ar putea aduce mai mult folos.
"Textul scos din context este pretext" spunea nu mai știu care înțelept. Și nicăieri nu este mai adevărat acest lucru, decât în privința Cărții. De exemplu, când Isus spune "Eu sunt ușa oilor", găsim un întreg context de alegorie didactică: este parabola oii pierdute și a bunului păstor. Pentru TOȚI era clar contextul alegoric. Așa cum erau ei oi, așa era și Cristos cioban. Cu totul altul este contextul de la Sf Cină, când ucenicii Lui simt durerea apropiatei despărțiri și au sentimentul că vor deveni orfani. Atunci Isus nu face parabole, nu a făcut nici una la Sf Cină, ci instituie un mijloc prin care El va fi mereu în mijlocul lor.

Daca este sa vorbim de context atunci poate ne spui care era contextul in Ioan 6?
Este vorba despre hranirea multimilor care il urmau pe Hristos. Daca citesti capitolul 6 ai sa vezi exact cum decurge discutia, redau o parte din ea:

"Iisus le-a răspuns și a zis: Adevărat, adevărat zic vouă: Mă căutați nu pentru că ați văzut minuni, ci pentru că ați mâncat din pâini și v-ați săturat.
Lucrați nu pentru mâncarea cea pieritoare, ci pentru mâncarea ce rămâne spre viața veșnică și pe care o va da vouă Fiul Omului, căci pe El L-a pecetluit Dumnezeu-Tatăl.
Deci au zis către El: Ce să facem, ca să săvârșim lucrările lui Dumnezeu?
Iisus a răspuns și le-a zis: Aceasta este lucrarea lui Dumnezeu, ca să credeți în Acela pe Care El L-a trimis. "

Intelegi care era contextul?
Hai sa mai vedem un alt context in care Hristos vorbeste despre mancare, in Ioan 4:
"Între timp, ucenicii Lui Îl rugau, zicând: Învățătorule, mănâncă.
Iar El le-a zis: Eu am de mâncat o mâncare pe care voi nu o știți.
Ziceau deci ucenicii între ei: Nu cumva I-a adus cineva să mănânce?
Iisus le-a zis: Mâncarea Mea este să fac voia Celui ce M-a trimis pe Mine și să săvârșesc lucrul Lui. "

Dupa cum vezi aici mancare=a face voia lui Dumnezeu.

doctor_faustus 06.12.2010 11:12:41

Sfânta Scriptură

După atâtea dovezi aduse din sfânta scriptură, din tradiția părinților apostolici, din tradiția părinților Bisericii, din teologia și practica Bisericii Ortodoxe dintotdeauna, de la întemeierea ei de Iisus Hristos și până azi, dovezi care afirmă și confirmă poziția susținută de Sfânta Biserica Ortodoxă cu privire la Sfânta Euharistie, devine mai mult decât evident că Biserica lui Hristos a menținut permanent adevărata credință și adevărata practică eclesială referitoare la sfânta taină a împărtășirii cu sfântul trup și sfântul sânge al Domnului Hristos, pe când sectele neoprotestante sunt în evidentă contradicție, atât în ceea ce privește credința cât și practica, cu sfânta scriptură și cu sfânta tradiție a bisericii, doctrina și practica lor cu privire la așa-zisa cină a Domnului trebuind să fie recunoscute ca eretice, nu doar sectare, iar ei înșiși odată cu acestea recunoscuți ca eretici și mincinoși, împotrivitori și neascultători, necredincioși și necunoscători, chiar și în ciuda a oricâte dovezi și argumente imbatabile li s-ar aduce și li s-au adus, ai voii și cuvântului lui Dumnezeu descoperit în Revelație.

Aceia care au conștientizat adevărata credință și au refuzat-o până la moarte, în ciuda faptului că le-a fost adusă la cunoștință și demonstrată ca adevărată, după canoanele Sfintei Biserici a lui Hristos se fac vinovați de păcat împotriva Duhului Sfânt !!! Așa că mare grijă de acum înainte pentru că voi care tăgăduiți adevărul care v-a fost adus la cunoștință nu veți mai avea nici cea mai mică scuză înaintea scaunului de judecată al Dreptului Judecător !!! Iar păcatul împotriva Duhului Sfânt are o pedeapsă pe măsură !!! Și să nu carecumva să credeți că Dumnezeu Se lasă batjocorit !!!

Evident că din toate argumentele aduse reiese că neoprotestanții, cel puțin sub aspectul Sfintei Euharistii însă și sub multe alte aspecte, propovăduiesc o altă evanghelie decât evanghelia lui Hristos. În contra unora ca aceștia a vorbit și sfântul apostol Paul în epistola către galateni:

"Mă mir că așa degrabă treceți de la cel ce v-a chemat pe voi, prin harul lui Hristos, la altă Evanghelie, care nu este alta, decât că sunt unii care vă tulbură și voiesc să schimbe Evanghelia lui Hristos. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - SĂ FIE ANATEMA! Precum v-am spus mai înainte, și acum vă spun iarăși: Dacă vă propovăduiește cineva altceva decât ați primit - SĂ FIE ANATEMA!" (Galateni 1:6-9)

iustin10 06.12.2010 18:16:02

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 309454)
Dacă Hristos nu S-a "întrupat concret" în mielul pascal de la Exod încoace (iar acesta era totuși o ființă), ce motive ar avea să Se "întrupeze concret" într-un obiect (pâine)?

Si le-a zis Iisus: "Adevar, adevar va spun: Daca nu veti manca Trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui, nu veti avea viata intru voi.

Singurul motiv pentru care Hristos se intrupeaza in Paine este pentru ca aceasta sa fie mancata de catre credinciosi si sa le dea viata .Nu asistam la un act de hocus-pocus ,de prefacere de dragul prefacerii.
Toate lucrurile sunt inlantuite. Euharistia nu are sens fara jertfa de pe cruce.Prefacerea in paine nu are sens fara impartasirea cu aceasta paine.Biserica lui Hristos nu are sens fara trupul lui Hristos .Pana graul nu moare el nu aduce roada.Iar cand moare,hraneste pe multi,prin intermediul painii.
Toate lucrurile sunt inlantuite intr-o simfonie a dragostei si a harului daruit fara plata,pentru ca noi sa avem viata,si sa ne impartasim de desavarsire.
Avem atatea cuvinte legate unul de altul :jertfa,trup,paine,viata Apoi :sange,sacrificiu, durere,iertare,viata . Apoi :Biserica,Cap,Trup,comuniune,viata
De remarcat ca totul se termina cu viata,viata impartasita celor multi,prin jertfa Unuia singur.
Nu stiu de ce va legati doar de aceasta prefacere a lui Hristos care nu e numai in paine,ci si in Trupul Bisericii,extragand-o din context,si limitandu-i puterea,si posibilitatea voastra de a o intelege.

Scotsman 06.12.2010 23:47:46

Gasiti un articol interesant in ,,Revista Teologica"(Revista Teologica este publicația oficială a MITROPOLIEI ARDEALULUI sub redacția FACULTĂȚII DE TEOLOGIE ORTODOXĂ "ANDREI ȘAGUNA" din Sibiu):

Anaforaua vest-siriana: paradigma a anaforalelor euharistice bizantine

tricesimusquintus 07.12.2010 15:47:53

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 310679)
Nu stiu de ce va legati doar de aceasta prefacere a lui Hristos care nu e numai in paine,ci si in Trupul Bisericii,extragand-o din context,si limitandu-i puterea,si posibilitatea voastra de a o intelege.

Vă spun eu de ce. Pentru că aceasta e singura coardă disonantă din toată lista enumerată de dvs. Observ că rezonați corect la aceeași paradigmă când e vorba de trupul Bisericii. Ar fi cu totul fals și discordant să vă cânt o melodie despre Biserica clădită din ficați și rinichi. De ce nu acceptați că e absurdă această pretinsă "prefacere" materialistă în cadrul sfintei împărtășanii- un act comemorativ pur duhovnicesc?

Eugen7 07.12.2010 19:14:22

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 309302)
... Cu nașterea tainică și miraculoasă de la Duhul Sfânt prin fecioara Maria sunt de acord toți creștinii (inclusiv neoprotestanții)...

Nu PRIN Fecioara Maria Nascatoarea de Dumnezeu ci DIN Fecioara Maria Nascatoarea de Dumnezeu!

E o diferenta colosala intre cele doua afirmatii... expresia PRIN exclude rolul fiintal al Macii Domnului si neaga firea omeneasca a lui Hristos Iisus (multi eretici au sustinut aceasta, unul dintre cei mai mari a fost Nestorie condamnat la sinodul al III-lea).

Noi crestinii ortodocsi marturisim ca Iisus s-a nascut DIN Fecioara Maria prin intrupare DE LA (adica prin interemediul si nicidecum DIN) Duhul Sfant. Astfel Iisus Hristos este om adevarat si Dumnezeu adevarat.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, pururea Fecioara Maria, miluieste-ne pe noi (cu puterea unuia nascut Fiu al tau, Hristos Domnul Dumnezezu nostru si fratele nostru).

tricesimusquintus 07.12.2010 19:38:22

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 311040)
Nu PRIN Fecioara Maria Nascatoarea de Dumnezeu ci DIN Fecioara Maria Nascatoarea de Dumnezeu!

E o diferenta colosala intre cele doua afirmatii... expresia PRIN exclude rolul fiintal al Macii Domnului si neaga firea omeneasca a lui Hristos Iisus (multi eretici au sustinut aceasta, unul dintre cei mai mari a fost Nestorie condamnat la sinodul al III-lea).

Noi crestinii ortodocsi marturisim ca Iisus s-a nascut DIN Fecioara Maria prin intrupare DE LA (adica prin interemediul si nicidecum DIN) Duhul Sfant. Astfel Iisus Hristos este om adevarat si Dumnezeu adevarat.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, pururea Fecioara Maria, miluieste-ne pe noi (cu puterea unuia nascut Fiu al tau, Hristos Domnul Dumnezezu nostru si fratele nostru).

Mă rog, nu sunt chiar atât de versat în teologhisirea savantlâcurilor ortodoxe, dar parcă miroase a exagerare. Duhul Sfânt a ajuns să fie subordonat unei ființe omenești, iar Dumnezeul Atotputernic născut de o femeie! Doamne iartă-ne!

Rodica50 07.12.2010 19:42:54

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 310969)
Vă spun eu de ce. Pentru că aceasta e singura coardă disonantă din toată lista enumerată de dvs. Observ că rezonați corect la aceeași paradigmă când e vorba de trupul Bisericii. Ar fi cu totul fals și discordant să vă cânt o melodie despre Biserica clădită din ficați și rinichi. De ce nu acceptați că e absurdă această pretinsă "prefacere" materialistă în cadrul sfintei împărtășanii- un act comemorativ pur duhovnicesc?

Mai, lasa-ne macar in Postul Nasterii Domnului sa ne cinstim Biserica cu tot ce are Sfant! Te-a invitat cineva la Cina?

tricesimusquintus 07.12.2010 19:50:17

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 311052)
Mai, lasa-ne macar in Postul Nasterii Domnului sa ne cinstim Biserica cu tot ce are Sfant! Te-a invitat cineva la Cina?

Dar cine nu va lasa? Cinstiti-o doamna! Se serveste cumva Cina pe-aici? Eu știam că pe la Biserică, nu pe la secte și culte...

Eugen7 08.12.2010 11:28:53

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 311046)
Mă rog, nu sunt chiar atât de versat în teologhisirea savantlâcurilor ortodoxe, dar parcă miroase a exagerare. Duhul Sfânt a ajuns să fie subordonat unei ființe omenești, iar Dumnezeul Atotputernic născut de o femeie! Doamne iartă-ne!

DA, Dumnezeul atotputernic pe care cerurile nu pot sa il cuprinda, ba mai mult EL cuprinte cerurile si intreg univerul... trimite pe unicul Sau Fiu (care ieste intocmai ca si Tatal, necuprins de ceruri si de Univers) sa se faca om, adica sa se nasca DIN femeie, caci cum ar fi putut alfel sa devina om adevarat decat prin intrupare de la Duhul Sfant si nastere din femeie?

DA, Fiul lui Dumnezeu se intrupeaza de la Duhul Sfant (adica prin intermediul Duhului Sfant) si din Fecioara Maria si astfel este Dumnezeu adevarat si om adevarat in vecii vecilor AMIN.

Dumnezeu Duhul Sfant ne invata sa spunem (Luca cap 1): Bucura-te Marie cea plina de har, Domnul este cu tine, Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, Hristos Domnul Dumnezeul nostru si fratele nostru.

Cei ce tagaduiesc ca Iisus Hristos nu este om adevarat, adica nu este nascut din Maica Domnului sunt antihirsti, dupa cum spune Sfanta Scriptura: "Pentru că mulți amăgitori au ieșit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; acesta este amăgitorul și antihristul" (II ioan 1,7)

tricesimusquintus 08.12.2010 12:52:24

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 311259)
DA, Fiul lui Dumnezeu se intrupeaza de la Duhul Sfant (adica prin intermediul Duhului Sfant) si din Fecioara Maria si astfel este Dumnezeu adevarat si om adevarat in vecii vecilor AMIN.

Amin!

Citat:

Dumnezeu Duhul Sfant ne invata sa spunem (Luca cap 1): Bucura-te Marie cea plina de har, Domnul este cu tine, Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, Hristos Domnul Dumnezeul nostru si fratele nostru.

Duhul Sfânt a învățat-o pe Elisabeta să spună acele cuvinte, nu pe noi. Degeaba repetăm mecanic Ave Maria după ea, aceasta nu ne va adăuga nimic în plus la sfințenia noastră (dacă o avem și pe aceea...).

Citat:

Cei ce tagaduiesc ca Iisus Hristos nu este om adevarat, adica nu este nascut din Maica Domnului sunt antihirsti, dupa cum spune Sfanta Scriptura: "Pentru că mulți amăgitori au ieșit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; acesta este amăgitorul și antihristul" (II ioan 1,7)

Aveți dreptate.

Seraphim7 08.12.2010 13:48:28

,,Ca de acum Ma vor ferici toate neamurile,ca mi-a facut Mie marire Cel Puternic''.(nu retin versetul)
Uite ca ni se adreasa si noua,si ai dreptate nu trebuie sa le ,,repetam mecanic'' ci sa le contemplam.,,Preasfanta Nasacatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi"'.

tricesimusquintus 08.12.2010 20:56:33

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 311287)
,,Ca de acum Ma vor ferici toate neamurile,ca mi-a facut Mie marire Cel Puternic''.(nu retin versetul)
Uite ca ni se adreasa si noua,si ai dreptate nu trebuie sa le ,,repetam mecanic'' ci sa le contemplam.,,Preasfanta Nasacatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi"'.

Da, se adresează și nouă, căci și noi o numim pe Maria fericită (Luca 1,48) cum de altfel fericită e numită și Lea (Facerea 30,16). Însă de la "fericită" și până la "Preasfântă Născătoare de Dumnezeu" e cale lungă. Ca de la respect la blasfemie!

doctor_faustus 09.12.2010 09:40:59

Sfânta Scriptură

Seraphim7 09.12.2010 17:42:47

Cu mult mai mult o cinsteste ,,Cel Puternic'',caci El I-a facut ,,marire'' fiindca cu adevarat este,,nascatoare de Dumnezeu'',dat fiind faptul ca a tinut in pantece si a nascut pe ,,Fiul Lui Dumnezeu'',care este,,de o fiinta cu Tatal'' si implicit este ,,Dumnezeu adevarat si Om adevarat''.Deci blasfemie este sa imfirmi acesta nu sa afirmi acesta.

Eugen7 09.12.2010 18:04:40

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 311416)
Da, se adresează și nouă, căci și noi o numim pe Maria fericită (Luca 1,48) cum de altfel fericită e numită și Lea (Facerea 30,16). Însă de la "fericită" și până la "Preasfântă Născătoare de Dumnezeu" e cale lungă. Ca de la respect la blasfemie!

voi o numiti doar fericita intr-adevar, insa Dumnezeu Duhul Sfant, Sfanta Scriptura si Sfanta Biserica Ortodoxa o numeste "Maica Domnului"(Luca 1,43) adica maica Fiului (Logosului, Cuvantului) lui Dumnezeu pentru ca ea nu a nascut doar un simplu om, ci a nascut una din persoanele Sfintei Treimi intrupate in om, caci Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat si om adevarat!

tricesimusquintus 09.12.2010 18:24:51

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 311674)
voi o numiti doar fericita intr-adevar, insa Dumnezeu Duhul Sfant, Sfanta Scriptura si Sfanta Biserica Ortodoxa o numeste "Maica Domnului"

O putem numi și maica Domnului, nici o problemă. De fapt neoprotestanții bulgari, sârbi, croați și macedoneni o numesc așa, noi suntem români și o numim de regulă "mama Domnului Iisus".:3:

doctor_faustus 10.12.2010 13:39:43

Încă o contrazicere a Sfintei Scripturi la ereticii anti-euhariști

O altă contrazicere flagrantă a cuvântului lui Dumnezeu întâlnită la grupările religioase neoprotestante în problema Euharistiei vine printr-un pretins argument în favoarea așa-zisei teorii simbolice. Unii "pastori" ai grupărilor religioase neoprotestante pretind că Hristos, atunci când a săvârșit Euharistia la cina cea de taină, nu ar fi spus că pâinea este trupul Său și că vinul este sângele Său, ci ar fi spus doar arătând pâinea "Acesta trupul Meu" și dându-le vinul să îl bea "Acesta sângele Meu". Pe baza unor asemenea pretinse (și false) argumente pastorii np încearcă să argumenteze că de fapt nici Însuși Hristos nu ar fi pretins ceea ce crede Biserica, ci că de fapt ar fi făcut și ar fi spus altceva. Scoțând verbul "este" din Sfânta Scriptură și pretinzând că de fapt acel cuvânt nu l-ar fi spus Hristos, pentru ca sectanții să își susțină falsa pretenție, ei nu au făcut decât să contrazică cuvântul lui Christos, Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, precum și sfânta scriptură care menționează cu fidelitate cuvintele lui Hristos. Mărturia dumnezeiască a sfintei scripturi însă contrazice aceste false teorii ale grupărilor religioase eretice neoprotestante prin faptul că evangheliile consemnează explicit că Hristos a spus "este" și nu doar a arătat niște simboluri pe la nasurile apostolilor.

Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți, că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor. (Matei 26:26-28)

Și, mâncând ei, a luat Iisus pâine și binecuvântând, a frânt și le-a dat lor și a zis: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu. Și luând paharul, mulțumind, le-a dat și au băut din el toți. Și a zis lor: Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă. (Marcu 14:22-24)

Și luând pâinea, mulțumind, a frânt și le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; aceasta să faceți spre pomenirea Mea. Asemenea și paharul, după ce au cinat, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă, întru Sângele Meu, care se varsă pentru voi. (Luca 22:19-20)

Prin urmare se poate vedea cum grupările religioase eretice np au tăgăduit cuvintele lui Hristos Dumnezeu consemnate în Sfânta Scriptură și de fapt L-au făcut mincinos pe Însuși Hristos și în același timp au făcut mincinoasă însăși sfânta scriptură. Și toate astea pentru a își susține ereziile născute din mințile lor lipsite de adevărata și deplina Lumină a Adevărului și decăzute sub puterea înșelăciunii propriei lor necunoașteri, a propriei lor necredințe, a propriei lor neascultări și evident sub puterea înșelăciunii satanei.

joseph_ben_iacob 10.12.2010 17:38:23

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 311903)
O altă contrazicere flagrantă a cuvântului lui Dumnezeu întâlnită la grupările religioase neoprotestante în problema Euharistiei vine printr-un pretins argument în favoarea așa-zisei teorii simbolice. Unii "pastori" ai grupărilor religioase neoprotestante pretind că Hristos, atunci când a săvârșit Euharistia la cina cea de taină, nu ar fi spus că pâinea este trupul Său și că vinul este sângele Său, ci ar fi spus doar arătând pâinea "Acesta trupul Meu" și dându-le vinul să îl bea "Acesta sângele Meu". Pe baza unor asemenea pretinse (și false) argumente pastorii np încearcă să argumenteze că de fapt nici Însuși Hristos nu ar fi pretins ceea ce crede Biserica, ci că de fapt ar fi făcut și ar fi spus altceva. Scoțând verbul "este" din Sfânta Scriptură și pretinzând că de fapt acel cuvânt nu l-ar fi spus Hristos, pentru ca sectanții să își susțină falsa pretenție, ei nu au făcut decât să contrazică cuvântul lui Christos, Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, precum și sfânta scriptură care menționează cu fidelitate cuvintele lui Hristos. Mărturia dumnezeiască a sfintei scripturi însă contrazice aceste false teorii ale grupărilor religioase eretice neoprotestante prin faptul că evangheliile consemnează explicit că Hristos a spus "este" și nu doar a arătat niște simboluri pe la nasurile apostolilor.

Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți, că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor. (Matei 26:26-28)

Și, mâncând ei, a luat Iisus pâine și binecuvântând, a frânt și le-a dat lor și a zis: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu. Și luând paharul, mulțumind, le-a dat și au băut din el toți. Și a zis lor: Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă. (Marcu 14:22-24)

Și luând pâinea, mulțumind, a frânt și le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; aceasta să faceți spre pomenirea Mea. Asemenea și paharul, după ce au cinat, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă, întru Sângele Meu, care se varsă pentru voi. (Luca 22:19-20)

Prin urmare se poate vedea cum grupările religioase eretice np au tăgăduit cuvintele lui Hristos Dumnezeu consemnate în Sfânta Scriptură și de fapt L-au făcut mincinos pe Însuși Hristos și în același timp au făcut mincinoasă însăși sfânta scriptură. Și toate astea pentru a își susține ereziile născute din mințile lor lipsite de adevărata și deplina Lumină a Adevărului și decăzute sub puterea înșelăciunii propriei lor necunoașteri, a propriei lor necredințe, a propriei lor neascultări și evident sub puterea înșelăciunii satanei.

tu omiti un lucru, am mai pus intrebarea aici pe forum si n-am primit nici o explicatie.
Daca painea era trupul lui Hristos atunci El,cel prezent la masa, ce reprezenta?Sau ca sa reformulez intrebarea, care era trupul lui Hristos: painea sau Hristos cel prezent la masa?

doctor_faustus 10.12.2010 18:01:09

Citat:

În prealabil postat de joseph_ben_iacob (Post 311965)
tu omiti un lucru, am mai pus intrebarea aici pe forum si n-am primit nici o explicatie.
Daca painea era trupul lui Hristos atunci El,cel prezent la masa, ce reprezenta?Sau ca sa reformulez intrebarea, care era trupul lui Hristos: painea sau Hristos cel prezent la masa?

Dacă Hristos le-a dat trupul și sângele Lui apostolilor la cina cea de taină, înseamnă că li S-a dăruit spre împărtășire în chip euharistic, misteric, tainic, sacramental. Cum a făcut-o nu știu pentru că este Dumnezeu și Euharistia este o taină. Însă aș vrea să te întreb eu pe tine dacă contești puterea Fiului lui Dumnezeu de a își dărui spre împărtășire trupul și sângele Său celor care cred în El în Sfânta Euharistie ?? Contești puterea Fiului lui Dumnezeu de a Se dărui pe Sine credincioșilor prin trupul și sângele Său euharistice ?? Și aș vrea bineînțeles să îmi explici, dacă nu crezi în prezența reală a lui Hristos în Euharistie cu trupul și sângele Său, cum S-a înomenit (întrupat, luat natură umană) Fiul lui Dumnezeu Care este necreat ?? Cum Dumnezeu necreat a luat natură umană creată, cum Dumnezeul necreat al universului prin care toate s-au făcut S-a făcut un om (rămânând totodată Fiul lui Dumnezeu), natura umană fiind una creată ??

nutucutu 10.12.2010 19:51:11

Citat:

În prealabil postat de joseph_ben_iacob (Post 311965)

Amindoua, atit piinea cit si Isus Cristos erau Trupul lui Cristos, binecuvintat sa fie Trupul Lui in veci, Amin.

joseph_ben_iacob 13.12.2010 08:22:21

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 311973)
Dacă Hristos le-a dat trupul și sângele Lui apostolilor la cina cea de taină, înseamnă că li S-a dăruit spre împărtășire în chip euharistic, misteric, tainic, sacramental. Cum a făcut-o nu știu pentru că este Dumnezeu și Euharistia este o taină. Însă aș vrea să te întreb eu pe tine dacă contești puterea Fiului lui Dumnezeu de a își dărui spre împărtășire trupul și sângele Său celor care cred în El în Sfânta Euharistie ?? Contești puterea Fiului lui Dumnezeu de a Se dărui pe Sine credincioșilor prin trupul și sângele Său euharistice ?? Și aș vrea bineînțeles să îmi explici, dacă nu crezi în prezența reală a lui Hristos în Euharistie cu trupul și sângele Său, cum S-a înomenit (întrupat, luat natură umană) Fiul lui Dumnezeu Care este necreat ?? Cum Dumnezeu necreat a luat natură umană creată, cum Dumnezeul necreat al universului prin care toate s-au făcut S-a făcut un om (rămânând totodată Fiul lui Dumnezeu), natura umană fiind una creată ??

Tu nu ai inteles intrebarea mea. Tu spui, si asta e de fapt invatatura ortodoxa, ca Hristos e prezent in Euharistie cu trupul si sangele Lui. Ori la cina cea de taina Hristos era prezent fizic acolo, si de aici intrebarea mea, de fapt as putea sa o impart in 2:
1)Daca Hristos era prezent fizic , in carne si oase, la cina cea de taina ce rost mai avea transformarea painii si vinului in trupul si sangele Lui?
2)Daca Hristos a transformat painea si vinul in trupul si sangele Lui atunci care era Hristos: painea si vinul sau Iisus cel prezent la masa?

joseph_ben_iacob 13.12.2010 08:23:46

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 312017)
Amindoua, atit piinea cit si Isus Cristos erau Trupul lui Cristos, binecuvintat sa fie Trupul Lui in veci, Amin.

Tin sa te contrazic, Hristos avea doar un trup nu 2.

tricesimusquintus 13.12.2010 10:30:57

Citat:

În prealabil postat de joseph_ben_iacob (Post 312648)

Mergând cu încăpățânare pe linia aceasta de gândire, putem ajunge la o concluzie îngrozitoare: Corpul Bisericii lui Hristos are și o variantă falsă!

doctor_faustus 13.12.2010 15:49:02

Citat:

În prealabil postat de joseph_ben_iacob (Post 312647)
Tu nu ai inteles intrebarea mea. Tu spui, si asta e de fapt invatatura ortodoxa, ca Hristos e prezent in Euharistie cu trupul si sangele Lui. Ori la cina cea de taina Hristos era prezent fizic acolo, si de aici intrebarea mea, de fapt as putea sa o impart in 2:
1)Daca Hristos era prezent fizic , in carne si oase, la cina cea de taina ce rost mai avea transformarea painii si vinului in trupul si sangele Lui?
2)Daca Hristos a transformat painea si vinul in trupul si sangele Lui atunci care era Hristos: painea si vinul sau Iisus cel prezent la masa?

Domnule sectant, dumneata privești totul prin prismă strict raționalistă, prin urmare nici nu ai cum să "înțelegi" adevărul tainei. Dealtfel ți-am spus și îți repet, aș vrea să îmi explici cât mai rațional posibil cum Fiul lui Dumnezeu necreat a luat natura creată a omului, cum Fiul lui Dumnezeu care este necreat a stat efectiv în pântecele unei fecioare din Israel, iar mai apoi s-ar putea să îți explic și eu, cât mai "rațional", cum are loc Sfânta Taină a Euharistiei. Dar întâi aș vrea ca dumneata să răspunzi la întrebare și cât mai "rațional" posibil; nu de alta dar eu cu mintea mea limitată nu pot să înțeleg cum Fiul lui Dumnezeu care este necreat a luat o natură umană creată, finită și chiar sub puterea morții. Pur și simplu nu pot să înțeleg și de aceea te rog pe dumneata care ești un mare expert în studii biblice să îmi explici și mie cum s-a făcut. Sau ai cumva impresia că întruparea (înomenirea) Fiului lui Dumnezeu a fost doar una simbolică ??? Chiar crezi că Fiul lui Dumnezeu necreat, infinit, prin care toată creația s-a făcut, a luat o biată natură umană creată, finită, aflată sub puterea morții ?? Atunci dă-mi voie și mie să cred că Euharistia Bisericii lui Hristos este trupul și sângele lui Hristos Dumnezeu și asta pentru că așa spune Însuși Hristos, pentru că așa spun înșiși sfinții apostoli și sfinții părinți, și pentru că asta este și a fost credința cea adevărată a Bisericii lui Hristos DINTOTDEAUNA !!! Faptul că dumneata nu poți înțelege aceste lucruri prea puțin îmi pasă; Euharistia este o Sfântă Taină și prin urmare nu poate fi înțeleasă pe de-ntregul cu mintea ta rațională limitată; ai putea să înțelegi mai multe prin descoperire duhovnicească de la Dumnezeu, dar nici asta nu epuizează misterul insondabil al Euharistiei prin care Însuși Hristos ni Se dă spre împărtășire în Sfânta Biserică și numai aici.

joseph_ben_iacob 13.12.2010 16:07:35

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 312760)
Domnule sectant, dumneata privești totul prin prismă strict raționalistă, prin urmare nici nu ai cum să "înțelegi" adevărul tainei. Dealtfel ți-am spus și îți repet, aș vrea să îmi explici cât mai rațional posibil cum Fiul lui Dumnezeu necreat a luat natura creată a omului, cum Fiul lui Dumnezeu care este necreat a stat efectiv în pântecele unei fecioare din Israel, iar mai apoi s-ar putea să îți explic și eu, cât mai "rațional", cum are loc Sfânta Taină a Euharistiei. Dar întâi aș vrea ca dumneata să răspunzi la întrebare și cât mai "rațional" posibil; nu de alta dar eu cu mintea mea limitată nu pot să înțeleg cum Fiul lui Dumnezeu care este necreat a luat o natură umană creată, finită și chiar sub puterea morții. Pur și simplu nu pot să înțeleg și de aceea te rog pe dumneata care ești un mare expert în studii biblice să îmi explici și mie cum s-a făcut. Sau ai cumva impresia că întruparea (înomenirea) Fiului lui Dumnezeu a fost doar una simbolică ??? Chiar crezi că Fiul lui Dumnezeu necreat, infinit, prin care toată creația s-a făcut, a luat o biată natură umană creată, finită, aflată sub puterea morții ?? Atunci dă-mi voie și mie să cred că Euharistia Bisericii lui Hristos este trupul și sângele lui Hristos Dumnezeu și asta pentru că așa spune Însuși Hristos, pentru că așa spun înșiși sfinții apostoli și sfinții părinți, și pentru că asta este și a fost credința cea adevărată a Bisericii lui Hristos DINTOTDEAUNA !!! Faptul că dumneata nu poți înțelege aceste lucruri prea puțin îmi pasă; Euharistia este o Sfântă Taină și prin urmare nu poate fi înțeleasă pe de-ntregul cu mintea ta rațională limitată; ai putea să înțelegi mai multe prin descoperire duhovnicească de la Dumnezeu, dar nici asta nu epuizează misterul insondabil al Euharistiei prin care Însuși Hristos ni Se dă spre împărtășire în Sfânta Biserică și numai aici.

Divagarea de la topic indica faptul ca un prea ai nici un raspuns la intrebarea mea. Eu zic sa deschizi alt topic cu intrebarea ta si iti voi raspunde acolo. Pana una alta aici discutam despre Euharistie si as prefera sa un ne abatem de la topic.
In al doilea rand eu zic sa nu mai pui totul pe seama irationalului, asa iti poti crea orice teorie ca deh omul nu poate intelege. Dumnezeu ne-a dat minte ca sa o folosim, nu ca sa ne acoperim in teorii de "neinteles".

doctor_faustus 13.12.2010 16:18:00

Citat:

În prealabil postat de joseph_ben_iacob (Post 312769)
Divagarea de la topic indica faptul ca un prea ai nici un raspuns la intrebarea mea. Eu zic sa deschizi alt topic cu intrebarea ta si iti voi raspunde acolo. Pana una alta aici discutam despre Euharistie si as prefera sa un ne abatem de la topic.

Păi tocmai ți-am răspuns impertinentule. Sfânta Euharistie este o Sfântă Taină și prin urmare este un obiect al credinței !!! Fiind o Taină nu este explicabilă pe deplin pe plan rațional, așa cum nici întruparea Fiului lui Dumnezeu nu se poate explica pe deplin pe plan rațional și este prin urmare obiect al credinței !! prin urmare ceea ce ne diferențiază este credința și ascultarea, iar noi Biserica lui Hristos Ortodoxă nu facem ascultare și nici nu credem interpretările false ale scripturii prezente la sectele eretice neoprotestante; noi credem lui Dumnezeu, nu interpretărilor omenești și false ale sectanților eretici și anatematizați.

joseph_ben_iacob 13.12.2010 16:29:59

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 312779)
Păi tocmai ți-am răspuns impertinentule. Sfânta Euharistie este o Sfântă Taină și prin urmare este un obiect al credinței !!! Fiind o Taină nu este explicabilă pe deplin pe plan rațional, așa cum nici întruparea Fiului lui Dumnezeu nu se poate explica pe deplin pe plan rațional și este prin urmare obiect al credinței !! prin urmare ceea ce ne diferențiază este credința și ascultarea, iar noi Biserica lui Hristos Ortodoxă nu facem ascultare și nici nu credem interpretările false ale scripturii prezente la sectele eretice neoprotestante; noi credem lui Dumnezeu, nu interpretărilor omenești și false ale sectanților eretici și anatematizați.

Limbajul asta colorat unde l-ai invatat?Asa asculti tu de Hristos?Facand oamenii impertinenti ca iti ridica intrebari la care nu poti sa raspunzi?
Macar incearca sa mi-o explici partial pe plan rational daca pe deplin nu poti.
Conform afirmatiilor tale orice nu se poate explica rational trebuie acceptat ca si dogma si uite asa ,indirect, afirmam ca la cina cea de taina de fapt erau 2 Hristosi, cel in carne si oase, si conform teologiei tale, painea.

nutucutu 14.12.2010 11:57:23

Citat:

În prealabil postat de joseph_ben_iacob (Post 312648)

Daca deja stiti raspunsul, de mai intrebati? Asa cum "Dumnezeu poate să ridice din pietrele acestea fii lui Abraham” (Lc 3,7-8). tot asa poate sa transforme o piine simpla in Trupul Lui, pentru ca este Dumnezeu si poate sa faca tot ceea ce voieste, fie ca mintea noastra poate intelege sau nu, sau fie ca mintea noastra accepta sau nu. Si cred ca nu are sens sa ne invirtim in cerc mereu. Unii dintre noi credem ca piinea si vinul reprezinta Trupul si Singele lui Isus, pentru ca pur si simplu asa a spus Isus, chiar daca nu intelegem, iar altii nu cred pentru ca mintea nu poate intelege.

tricesimusquintus 14.12.2010 12:12:15

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 313010)
Unii dintre noi credem ca piinea si vinul reprezinta Trupul si Singele lui Isus, pentru ca pur si simplu asa a spus Isus, chiar daca nu intelegem, iar altii nu cred pentru ca mintea nu poate intelege.

Întâmplător, ori din greșeală, ați expus exact doctrina NP cu privire la Cina Domnului. Acele elemente, chiar reprezintă Trupul și Sângele Domnului. Reprezintă prin exact aceeași paradigmă pascală: mielul de Paște reprezenta trupul și sângele lui Iisus- adevăratul Miel al lui Dumnezeu ce ridică păcatul lumii.

nutucutu 14.12.2010 12:28:03

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 313012)
Întâmplător, ori din greșeală, ați expus exact doctrina NP cu privire la Cina Domnului. Acele elemente, chiar reprezintă Trupul și Sângele Domnului. Reprezintă prin exact aceeași paradigmă pascală: mielul de Paște reprezenta trupul și sângele lui Iisus- adevăratul Miel al lui Dumnezeu ce ridică păcatul lumii.

Din neatentie nu vreau sa induc pe cineva in eroare (de aia nici nu ar trebui sa mai scriu, cred, pentru ca nu sint teolog). Acel vin si acea piine pentru noi sint Trupul si singele lui Isus. Iar duminica sau in alte zile, cind ne impartasim, noi stim si credem ca mincam Trupul si Singele lui Isus, binecuvintat sa fie Numele, Trupul si Singele Lui in veci, Amin.

Savonarola 09.09.2011 23:20:02

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 398021)
Inca ceva: desi noi sarbatorim duminica fiindca duminica a inviat Domnul, Sf. Liturghie nu este despre Inviere in principal, sau numai despre Inviere, ci este de asemenea numita Sf. Jertfa. Noi ne impartasim cu Trupul si Sangele Mantuitorului inviat, dar jertfit pe cruce pentru pacatele noastre. Lucrul cel mai important pentru noi, oamenii, acolo s-a intamplat, pe Sf. Cruce, acolo se vede dragostea nemarginita a lui Dumnezeu care s-a facut ascultator pentru noi pana la moarte.Invierea Domnului, care este minunea cea mai mare, este pentru noi ca incredintare a faptului ca intr-adevar Dumnezeu Insusi s-a lasat sa fie ucis pe Sf. Cruce, si ca prefigurare a invierii noastre la sfarsitul lumii si a celei de-a doua veniri. De altfel, as spune eu, mantuirea neamului omenesc ar fi fost la fel de perfecta si fara Sf. Inviere.

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 398518)
Draga Noesisaa, wow!!!

Cred ca nu degeaba cuvintele tale underlined: „De altfel, as spune eu, mantuirea neamului omenesc ar fi fost la fel de perfecta si fara Sf. Inviere. “ au starnit indignarea si reactia prompta a lui Mihai!

Si eu le-am perceput asa cum indicatorul seismografului percepe un pericol iminent de cutremur, doar ca n-am fost pe faza.

Imi ingadui acum si mie o reactie tardiva, nu neaparat in spirit de lupta, ci asa cum se vede din launtrul ortodoxiei in ideea ca poate iti va fi de folos? (...)

Foarte frumoasă postarea, Delia, o sinteză de teologie ortodoxă în miniatură, deși ai scris ceva rânduri, nu glumă. Este evident că romano-catolicii nu suțin o asemenea blasfemie, pe care, cu inconștiență, a debitat-o fătuca catolică. Însă astfel de poziții nu sunt întâmplătoare pentru astfel de fătuci care s-au lepădat de Biserica Ortodoxă fără ca să fi cunoscut vreodată cu adevărat Ortodoxia. Oricum se poate vedea același "virus" sau rămășițe ale lui pe care teologii mari ai Ortodoxiei, cum era și este și Stăniloaie, l-au detectat la catolici și la protestanți. Și tot ca și cauză a unei asemenea inepții este nu doar lipsa de experiență spirituală veritabilă, nu doar lipsa de cunoaștere în materie de teologie și spiritualitate ortodoxă, ci și de cunoaștere în materie de Scriptură, și spun asta pentru că, iată ce spune sfântul apostol Petru în întâia sa epistolă sobornicească: "Binecuvântat fie Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos, Cel ce după marea Sa milă ne-a născut din nou prin învierea din morți a lui Iisus Hristos, spre nădejde vie, spre moștenire nestricăcioasă și neîntinată și neveștejită, păstrată în ceruri pentru voi, cei ce cu puterea lui Dumnezeu sunteți păziți prin credință pentru o mântuire gata să se descopere în vremea de apoi." (1 Petru 1:3-5) Asta ca să nu mai pomenesc, printre altele, despre discursul despre botez al sfântului apostol Paul în epistola sa către romani. La toate pe care foarte frumos le-ai scris aș mai adăuga chiar și înălțarea la cer a Mântuitorului, precum și trimiterea Duhului Sfânt de la Tatăl de către Fiul tot ca trepte ale scării mântuirii pe care Hristos ne-a deschis-o.

Mihailc 09.09.2011 23:34:02

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 398575)
Este evident că romano-catolicii nu suțin o asemenea blasfemie

Mai corect ar fi "nu mai susțin", după ce sute de ani, acest tip de juridism scolastic a fost doctrina oficială despre mântuire a BC. Singura problemă e că în popor circulă o sumedenie de cărți pietiste care încă diseminează această învățătură anacronică printre credincioșii lor.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:21:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.