Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Intrebari pentru adventisti, baptisti si penticostali (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4754)

ghemis 01.12.2009 21:45:21

Citat:

În prealabil postat de Maranatha (Post 186781)
Da domnule toti sint ingnoranti ,numa ortodoxii cunosc calea la fel ca evreii ,musulmanii etc.
Si dvs. spuneti ca cunoasteti toate istoria romanilor.Si a adventistilor pe deasupra .
Pai daca o cunoasteti asa bine ,de ce nu ne luminati si pe noi sa nu mai ratacim atit.

Si ce mai stiti dvs. ? Ca romanii se iubesc mult nu ?
Dar ca Domnul va reveni ,mai stiti? sau mai credeti?
Daca cunoasteti Adevarul inseamna ca stiti si cind vine Domnul. NU?
Si spuneti ca dvs. ati fost botezat cu Duhul Sfint .Si cum se manifsta acest lucru?
Iubiti si sectantii ? Pe cine mai iubiti dvs.? Pe hoti ,pe curvari ,etc?
Si ce trebuie sa facem ? Sa ne facem cruci, sa mergem la preot , pelerinaje la moaste .
Adica fapte ,nu ? Pt mintuirea noastra .
Si atunci de ce a mai murit Mintuitorul? Daca ne bazam pe puterile noastre ,avem preoti care ne iarta pacatele,avem sfinti,ce ne mai trebuie ? Ca doar stim ce trebuie ,nu ?

Prietene,si eu si multi alti ortodocsi va indemnam pe voi,cei de azi sa cautati Adevarul.Noi va spunem doar ca va aflati pe o cale gresita,ce va impiedica sa va documentati?ce va impiedica sa cunoasteti ortodoxia?Aveti aceasta capacitate,aveti minte cu care sa intelegeti,cautati si veti afla.Noi cand mergem sa ne spovedim la preot nu o facem fara un rost fara un sens.Nu este o simpla convorbire intre mine si preot,ci intre mine si Dumnezeu prin harul Duhului Sfant care se pogoara peste acel preot.Si marea Taina nu este ca eu imi spun pacatele acolo la sf.Altar,le stie Dumnezeu pe toate dinainte de a ajunge la Sf.Altar,marea Taina este ca eu primesc dezlegare si iertare de pacatele mele,(demonii sunt goniti si nu ne mai chinuie mintea si nu ne mai indeamna la pacat).Intelegi pritene rostul spovedaniei?Se alunga dracii care ne inseala."Cate veti dezlega pe pamant vor fi dezlegate si in cer,iar cate veti lega pe pamant vor fi legate si in cer",asa le-a lasat Mantuitorul apostolilor.Apoi primesc cuvant de invatatura de la Dumnezeu prin preot,cuvant care sa ma fereasca a mai cadea in inselaciunea diavolilor, calcand poruncile.Acesta este Marea Taina a spovedaniei,si nu cum ziceti voi ,ca ce nevoie mai este sa ma spovedesc la preot odata ce Dumnezeu imi stie pacatul?Uite ca este nevoie de dezlegare si iertare,si numai preotul si episcopul o poate da.

ghemis 01.12.2009 22:04:06

Cine nu se pocaieste si nu primeste dezlegare si iertare de pacate nu mosteneste Imparatia Cerurilor.Este legat de vrasmasul ,Diavolul,se face fara voia sa,fiu al Satanei.Nu este de joaca prietene,cautati cat mai este timp sa aflati adevarata invatatura care sa va mantuiasca(si faptul ca acum va aflati pe forumul crestin-ortodox este un semn si o binecuvantare de la Dumnezeu pentru voi).Primul lucru care trebuie sa-l faca cel care rataceste este SPOVEDANIA,cum am mai spus aceasta mare Taina aduce izbavire de vrajmasul,diavolul.Cautati sa vorbiti cu preotii ortodocsi,documentati-va,cine va opreste?Noi,crestinii nu avem ura fata de voi,ba din contra, din iubire cautam sa facem aceasta pentru voi,spunandu-va ca sunteti pe o cale gresita,mai departe voi sunteti cei de care depinde soarta mantuirii.Noi nu fugim de betivi,curvari,hoti,lacomi,s.a.m.d.asa cum faceti voi.Ce ,Mantuitorul Iisus Hristos s-a dus la cei drepti s-au la cei pacatosi?Nu are nevoie de doctor cel sanatos,ci cel bolnav.Stiti voi cate au de suferit crestinii de pe urma celor pe care i-am enumerat mai sus?Indiferent ca este sot,sotie,mama,tata,frate,sora,prieteni,etc.Pentru ca asta este invatatura noastra ortodoxa ,sa-i rabdam pe cei in pacate,cautand prin rugaciune si indemn la viata curata sa-i facem si pe ei partasi la Imparatia Cerurilor.Aceasta este adevarata invatatura pe care ne-a lasat-o Iisus Hristos,JERTFA pentru aproapele nostru.Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

SCLINICSRL 01.12.2009 22:35:15

nu am reusit sa downlodez cartea(sau documentul)

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 96935)
VAd ca adresa nu merge. Dati va rog cautare pe Google: ÎNVĂȚĂTURA DE CREDINȚĂ
CREȘTINĂ ORTODOXĂ

Tipărită cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
Și cu binecuvântarea și puetarea de grijă Înalt Prea Sfințitului
IUSTINIAN
Patriarhul României
la anul 1952 de Editura Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor,
retipărită în anul 1992 la București, în anul 1993 la Cluj iar în anul 1996 la Iași.

Se merita a fi citita.

nu am reusit sa downlodez cartea(sau documentul)

ghemis 01.12.2009 22:40:55

Citat:

În prealabil postat de Maranatha (Post 186781)
Da domnule toti sint ingnoranti ,numa ortodoxii cunosc calea la fel ca evreii ,musulmanii etc.
Si dvs. spuneti ca cunoasteti toate istoria romanilor.Si a adventistilor pe deasupra .
Pai daca o cunoasteti asa bine ,de ce nu ne luminati si pe noi sa nu mai ratacim atit.

Si ce mai stiti dvs. ? Ca romanii se iubesc mult nu ?
Dar ca Domnul va reveni ,mai stiti? sau mai credeti?
Daca cunoasteti Adevarul inseamna ca stiti si cind vine Domnul. NU?
Si spuneti ca dvs. ati fost botezat cu Duhul Sfint .Si cum se manifsta acest lucru?
Iubiti si sectantii ? Pe cine mai iubiti dvs.? Pe hoti ,pe curvari ,etc?
Si ce trebuie sa facem ? Sa ne facem cruci, sa mergem la preot , pelerinaje la moaste .
Adica fapte ,nu ? Pt mintuirea noastra .
Si atunci de ce a mai murit Mintuitorul? Daca ne bazam pe puterile noastre ,avem preoti care ne iarta pacatele,avem sfinti,ce ne mai trebuie ? Ca doar stim ce trebuie ,nu ?

Noi cunoastem adevarul de credinta asa cum ne-a fost lasat prin Sf.Traditie si din Sf.Scriptura.Asa cum spune simbolul de credinta,"Si va sa vina cu slava sa judece vii si morti a carui imparatie nu va avea sfarsit",stim ca va veni dar despre ceasul acela numai Dumnezeu Tatal stie,asa spune Sf.Scriptura.
Mantuitorul s-a jertfit pentru toata lumea,dar roadele pocaintei trebuie sa le faca fiecare in parte.Jertfa,mila,despatimirea,(faptele bune)toate acestea se fac cu ajutorul Mantuitorului Iisus Hristos prin harul Duhului Sfant,si prin sfintele slujbe si Sf.Taine ale BO.Singuri nu avem puterea de a lucra faptele bune,pocainta si schimbarea vietii noastre dupa modelul Mantuitorului si al apostolilor se face cu/si prin ajutorul harului Duhului Sfant.Ce a spus Mantuitorul Iisus Hristos,"Fara mine nu puteti face nimic",sau "Cine nu mananca Trupul Meu,si nu Bea Sangele Meu,nu va mosteni Imparatia Cerurilor,sau"Cine mananca Trupul Meu si Bea Sangele meu va avea viata vesnica in el".Jetfa Mantuitorului se repeta in/ la fiecare Sf.Liturghie a Bisericii Ortodoxe,painea si vinul se preface prin harul Duhului Sfant,in Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos.Prin Sf.Impartasanie noi ne unim cu Iisus Hristos si dobandim viata vesnica.Asta s-a intamplat,se intampla,se va intampla cu fiecare crestin ortodox de-a lungul timpului.Asa se face ca Iisus Hristos este prezent cu noi,cu fiecare din noi,prin sf.Impartasanie.Asa ne mantuim,nu ne mantuim toti la gramada desfiintand iadul,ci numai cei care se unesc cu Iisus Hristos.

Maranatha 01.12.2009 22:48:08

Citat:

În prealabil postat de ghemis (Post 186785)
.Acesta este Marea Taina a spovedaniei,si nu cum ziceti voi ,ca ce nevoie mai este sa ma spovedesc la preot odata ce Dumnezeu imi stie pacatul?Uite ca este nevoie de dezlegare si iertare,si numai preotul si episcopul o poate da.

Iti multumesc pentru indemn.
Dar ce te faci sa crezi ca noi nu intelegem aceste lucruri ?
Eu vin dintre ortodoxi , aia de rind . Intre timp am invatat si am inteles ,e drept prin protestantism, ce e bun in ortodoxie si ce rau in ea. Ceva ma facea sa fiu precaut din adolescenta.
Nu inteleg de ce faceti o mare taina din pocainta si iertarea pacatelor.
Doar asa sa speriati oamenii?
Da, recunosc ,sint un pacatos . Si firea paminteasca ma tine legat de acest pamint condus de Satan. Si am nevoie de credinta in jertfa Mintuitorului ,care a murit pt fiecare din noi.
Si Evanghelia Lui imi descopera acest lucru .
Da ,trebuie sa -mi recunosc greselile si sa le marturisesc ,oricui am gresit ,nu numai preotului. Si stiu ca Dumnezeu e bun ,indurator si milos ca sa cred sincer ca imi iarta pacatele. Problema e ca mai fac altele ,cu sau fara vointa. Si sint constient ca trebuie sa apelez la mila Lui ca sa nu fiu sters din Cartea Vietii .
Si incerc sa imi creez o relatie cit pot eu de buna cu Domnul Isus pt ca doar El are aceasta putere sa ma izbaveasca. Si nu preotul.
Preotul e un mijlocitor ,un indrumator .Dar nu cred ca are puterea de a da iertare.
Treaba cu legatul si dezlegatul are treaba cu organizarea bisericeasca ,nu cu iertarea pacateleor ,care e un drept doar al lui Dumnezeu.
De altfel preotii aveau un rol in VT ,acela cu jertfele pt iertare si consacrare. Astazi exista doar pastori ai micilor turme adunate in jurul lor ,si care trebuie sa le indrume la Hristos. Conform NT exista un singur Mare Preot care poarta toate pacatele noastre si care vrea sa ne curete de ele ,sa ne dea o haina noua ,alba ,sa ne indreptateasca si apoi sa ne sfinteasca.
El vrea sa avem viata ,si vrea sa ne-o dea de acum ,din timpul vietii ,astfel incit moartea naturala va fi doar o clipa ,pina la a doua venire cind o sa fie inviati dreptii.

Nu va spun decit atit .NU ii cunoasteti pe adventisti .In primul rind din cauza prejudecatilor.
De fapt si eu am avut prejudecati si inca unele ale unui ateu.
Dar cunoscindu-i am ajuns sa cunosc pe Hristos.Si asta e mare lucru.
Crestin e cel care Il urmeaza pe Hristos ,nu cel care e intr-o biserica si gata.
Si trebuie ca El sa poata spuna ca ne cunoaste ,altfel e in zadar .

Doamne ajuta!

PS: Cred ca trebuie sa mai vorbesti cu Ovidiu ,cred ca nu-si da seama de problemele care le are.

Daca vreti sa mai aflati despre framintarile azs puteti urmari aici
http://oamenisiperspective.com/video...constantinescu

Maranatha 01.12.2009 22:58:33

Citat:

În prealabil postat de ghemis (Post 186800)
.Prin Sf.Impartasanie noi ne unim cu Iisus Hristos si dobandim viata vesnica.Asta s-a intamplat,se intampla,se va intampla cu fiecare crestin ortodox de-a lungul timpului.Asa se face ca Iisus Hristos este prezent cu noi,cu fiecare din noi,prin sf.Impartasanie.Asa ne mantuim,nu ne mantuim toti la gramada desfiintand iadul,ci numai cei care se unesc cu Iisus Hristos.

Vad ca dati dovada ca intelegeti mesajul Scripturii
Atunci nu inteleg ,de ce acceptati aceasta prezentare a BO ,care se ajuta de cruci ,icoane,moaste ca sa dovedeasca credinta ,cind vad ca stiti ca pocainta e cea care ne trebuie.
Chiar nu pricep de ce preotii se poarta ca in VT . Cu tamiie ,mir ,aur, etc. care simbolizau ceva .Dar VT a fost un indrumator spre Hristos.De ce nu da la o parte ce e vechi si nu reformeaza modul de prezentare?
Ca doar asa s-a ajuns la vorba din popor :nu face ce face preotul ,ci ce zice .

ghemis 01.12.2009 23:03:54

CITAT:
"Crestin e cel care Il urmeaza pe Hristos ,nu cel care e intr-o biserica si gata."

Tocmai asta este ceea ce nu intelegeti dar spuneti.Crestin e cel care IL urmeaza pe Hristos.Si cum Il urmam pe Hristos?Nu ascultand de poruncile lui si punandu-le in practica?Nu impartasindu-ne cu EL?Am aratat succesiunea apostolica si implicit al harului.Rolul care il are preotul si sF.Taine.Adolescent fiind ai fost atras pe alta cale necunoscand adevarul de credinta din BO.Nu l-ai cunoscut,daca IL cunoasteai cu adevarat nu mai paraseai BO.

ghemis 01.12.2009 23:06:02

Citat:

În prealabil postat de ghemis (Post 186813)
CITAT:
"Crestin e cel care Il urmeaza pe Hristos ,nu cel care e intr-o biserica si gata."

Tocmai asta este ceea ce nu intelegeti dar spuneti.Crestin e cel care IL urmeaza pe Hristos.Si cum Il urmam pe Hristos?Nu ascultand de poruncile lui si punandu-le in practica?Nu impartasindu-ne cu EL?Am aratat succesiunea apostolica si implicit al harului.Rolul care il are preotul si sF.Taine.Adolescent fiind ai fost atras pe alta cale necunoscand adevarul de credinta din BO.Nu l-ai cunoscut,daca IL cunoasteai cu adevarat nu mai paraseai BO.

Este tarziu,trebuie sa ies de pe forum,poate mai avem si alta ocazie sa discutam

Maranatha 01.12.2009 23:19:35

Citat:

CITAT:

Iti spun de ce nu se putea in BO .Nu sint o fire mistica.
N-am crezut in icoane si ritualuri mistice care ingenuncheaza oamenii , ii face sa sufere si ii tine cu frica de iad. Nu cred in nemurirea sufletului si in stafii.
Nu cred in cultul mortilor si al sfintilor.
Daca BO va schimba ceva aici ,mai discutam.

SCLINICSRL 02.12.2009 00:17:18

parerea mea

cred ca mult mai de folos ne-ar fi noua daca am spune o rugaciune in loc sa tot ne contrazicem unii cu altii in pareri. cred cu tarie ca ne-ar fi mai de folos sa petrecem timpul in rugaciune asa cum spune Mantuitorul: neincetat va rugati.

tricesimusseptimus 02.12.2009 04:35:47

Citat:

În prealabil postat de ghemis (Post 186771)
Din pacate cunosc invatatura cu care va ilumuneaza pastorii vostri,una dintre acestea este sa nu recunoasteti istoria.Putem nega existenta apostolilor,faptele lor,urmasii apostolilor(episcopi si preoti)?Sigur ca nu putem nega.Deci recunoastem ca acum 2000 de ani apostolii au trait si au propovaduit evanghelia la multe neamuri din vremea respectiva,dar pe urmasii lor deatunci si pana acum?Pe ei nu-i mai recunoastem?Nu este o istorie scrisa dealungul celor 2000 mii de ani?Va comportati de parca dupa apostoli ati urmat voi.Voi cei de azi aveti o vina mai mica pentru necunoasterea Adevarului,dar cei care au infiintat aceste grupari(secte) au o vina foarte mare.Dupa Marea Schisma din 1050,din biserica catolica au inceput sa rasara neoprotestantii.Stim bine din istorie cum se comporta BC in acele vremuri(inchizitia,cruciadele),in orice chip biserica cauta sa impuna credinta cu forta,ori Dumnezeu a lasat libertate omului pentru a accepta sau nu credinta.In Biserica ortodoxa nu ai sa auzi de aceste lucruri dealungul istoriei ei.Biserica Ortodoxa a propovaduit intotdeauna credinta in Iisus Hristos in mod pasnic,indemnand mereu pe oameni la pocainta si smerenie.Ruptura BC de BO a insemnat si ruptura de harul Duhului Sfant.Roadele Duhului Sfant sunt pacea,bunatatea,blandetea,smerenia,dragostea,indel unga rabdare,curatia.Dupa cum am aratat mai sus la BC nu s-au vazut aceste roade,ba din contra multa dusmanie fata de aproapele.Deaceea in BO se gaseste Adevarul de credinta si se pastreaza invatatura cea buna pentru ca harul Duhului Sfant isi face simtita prezenta prin roadele Sale.Apoi din BC s-au desprins neoprotestantii,diferite grupari avand la baza ideologii lumesti,nefiind luminati de harul Duhului Sfant(pentru ca s-au rupt de Adevar),ei au cautat sa interpreteze Sf.Scriptura dupa mintea lor.Asa s-a ajuns ca Adventistii sa calculeze mereu data venirii Mantuitorului Iisus Hristos,cand in evanghelie scrie clar ca nimeni nu stie ceasul acela decat Tatal.Asa Baptistii ratacesc cu botezul lor simbolic(doar cu apa)cand noi stim ca ne botezam cu apa si cu Duh Sfant.Asa s-a ajuns ca Penticostalii sa creada ca la ei se pogoara Duhul Sfant si cred ca au darul vorbirii in limbi.Si multi altii.Dar sa ne oprim un pic la acest "dar",al vorbitului in limbi,sa intram mai in profunzime si sa vedem care este diferenta dintre adevaratul dar si falsul "dar".Sa vedem ce zice Sf.Scriptura la Fapte;

Cunoașteți învățătură adventistă - spuneți dvs. Atunci ar trebui să știți că ei nu neagă istoria de 2.000 de ani a creștinismului, ci erorile care au apărut de-a lungul acestor ani. Noi nu negăm lucrurile bune din istoria ortodoxiei și chiar a catolicismului, pe care prea usor o catalogați ca fiind coruptă și lipsită total de aportul Duhului Sfânt după Marea Schismă. Uite, noi nu privim lucrurile chiar așa în stil maniheist.
Acum dacă s-au făcut greșeli în bisericile istorice iar acestea au fost perpetuate prin Sfânta Tradiție, era numai normal să existe și revirimente conduse de Duhul Sfânt. Unele au avut efect, altele au fost întâmpinate cu reticență și chiar cu măsuri punitive. Lupta cu inerția este grea, de durată și uneori imposibilă. Reformatorii au fost nevoiți, ba chiar obligați să iasă din bisericile lor și să înființeze noi biserici. Desigur, aceste biserici au făcut la rândul lor greșeli și nici nu au restituit Bisericii Nevăzute toate adevărurile pierdute din Cuvântul lui Dumnezeu. Există un principiu, amintit și în Scriptură, acela al luminii crescânde. Nu trebuie să blamați noutatea cultelor neoprotestante, acestea au adus totuși multă lumină în ceea ce privește Cuvântul lui Dumnezeu prin acest principiu protestant Sola Scriptura. Dacă am admite că Biblia este singura noastră călăuză în probleme spirituale, am fi mai dispuși să lepădăm tot ce stă în calea apropierii noastre de Dumnezeu și ne-ar fi feri de multe erori doctrinare. Domnul să ne ajute!

tricesimusseptimus 02.12.2009 04:45:45

Citat:

Am aratat succesiunea apostolica si implicit al harului.Rolul care il are preotul si sF.Taine.

Construcția aceasta sintactică este un nonsens dacă privim lucrurile în perspectivă biblică. Nu poate exista decât o succesiune a învățăturii apostolice, harul nu se moștenește ereditar. Experiența apostolilor ca martori oculari a faptelor lui Iisus, este o experiență unică în istorie și din păcate nerepetabilă decât în sens duhovnicesc. Rolul pe care îl are preotul este unul de factură istorică și didactică însă sacerdoțiul lui este caduc: a fost preluat de Unicul Mijlocitor - Iisus Hristos Marele nostru Preot.

anaoara 03.12.2009 04:15:16

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 186851)
... Desigur, aceste biserici au făcut la rândul lor greșeli și nici nu au restituit Bisericii Nevăzute

Biserica "nevazuta"?!!
Dar ce frate, suntem spirite plutitoare neincarnate?!!
Biserica primului secol era cit se poate de vizibila; se stia cine apartine de ea, ce invatatura are aceasta Biserica, cine o reprezinta, etc.
La fel si Biserica de pretutindeni si dintotdeauna. Cum sa se pocaiasca paginii daca Biserica lui Hristos este invizibila?!

Citat:

... toate adevărurile pierdute din Cuvântul lui Dumnezeu.

Duhul Sfint a promis ca isi va conduce Biserica in TOT adevarul. Vrei sa spuneti ca a falimentat?
Hristos, Capul acestei Biserici vizibile, nu putea falimenta nici El.
Cred ca dvs ati pierdut adevarul Bisericii lui Hristos si asta inainte de a va naste.

Citat:

... Există un principiu, amintit și în Scriptură, acela al luminii crescânde.

al cunoasterii, mai bine zis. Astazi analfabeismul este redus la minimum, comparativ cu sec I-XVII.

Citat:

... Nu trebuie să blamați noutatea cultelor neoprotestante, acestea au adus totuși multă lumină în ceea ce privește Cuvântul lui Dumnezeu prin acest principiu protestant Sola Scriptura.

acest principiu contrazice Scriptura. "Therefore, brethren, stand fast, and hold the TRADITIONS which ye have been taught, whether by WORD, or our EPISTLE", 2 Tes 2:15.
Deci ce au adus denom. np este erezie.

Citat:

... Dacă am admite că Biblia este singura noastră călăuză în probleme spirituale, am fi mai dispuși să lepădăm tot ce stă în calea apropierii noastre de Dumnezeu și ne-ar fi feri de multe erori doctrinare. Domnul să ne ajute!

erori doctrinare se gasesc din belsug in denom. np cu tot principul ala man-made "SOLA".

anaoara 03.12.2009 04:26:07

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 186853)
.. Nu poate exista decât o succesiune a învățăturii apostolice, harul nu se moștenește ereditar.

nu e vorba de mostenire si nici ereditara ci de transmiterea unui har de la cine il are catre cine nu-l are (dar merita sa-l aibe) prin punerea miinilor.
De fapt vedm acest act al punerii miinilor si la np cu toate ca la ei este pur simbolic; un fel de teatru, ceva de genul sa ne prefacem ca transmitem un dar sau har.
Se aduna mai multi pastori np si isi pun miinile peste noul pastor (care este ingenunchiat in mijlocul lor) ca sa-i transmita...nimic!

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 186853)
.. Experiența apostolilor ca martori oculari a faptelor lui Iisus, este o experiență unică în istorie și din păcate nerepetabilă decât în sens duhovnicesc. Rolul pe care îl are preotul este unul de factură istorică și didactică însă sacerdoțiul lui este caduc: a fost preluat de Unicul Mijlocitor - Iisus Hristos Marele nostru Preot.

preluat de la cine?
De la cine a preluat Hristos ce?

tricesimusseptimus 03.12.2009 11:28:01

Citat:

În prealabil postat de anaoara (Post 187284)
Biserica "nevazuta"?!!
Dar ce frate, suntem spirite plutitoare neincarnate?!!
Biserica primului secol era cit se poate de vizibila; se stia cine apartine de ea, ce invatatura are aceasta Biserica, cine o reprezinta, etc.
La fel si Biserica de pretutindeni si dintotdeauna. Cum sa se pocaiasca paginii daca Biserica lui Hristos este invizibila?!

Biserica din primului secol era adunarea tuturor credincioșilor creștini și aceștia nu aveau deloc o biserică (clădire) văzută sau numită. Abia atunci când basileul le-a întins mâna
s-au găsit creștini care să i-o pupe (săru'mâna părinte!) și să intre în casa lui (basilica)... și acolo au rămas până azi numind-o biserica. Când intri într-o biserică ortodoxă vezi aceleași picturi de zei de pereți, aceiași prapori imperiali, aceleași mitre bizantine pline de nestemate, același fum de tămâie, aceleași incantații mistice, etc. Aceasta este biserica ce pe nedrept o numești continuatoarea bisericii primului secol.
În schimb, "Biserica nevăzută" este formată din credincioșii adevărați din toate timpurile și locurile (care cuprinde -stai liniștită- și credincioși ortodocși).

Citat:

Duhul Sfint a promis ca isi va conduce Biserica in TOT adevarul. Vrei sa spuneti ca a falimentat?
Hristos, Capul acestei Biserici vizibile, nu putea falimenta nici El.
Cred ca dvs ati pierdut adevarul Bisericii lui Hristos si asta inainte de a va naste.

Nu vreau să spun că a falimentat, și nici nu va falimenta deoarece este Biserica lui Hristos. Doar că o identific cu acea "Biserică nevăzută" formată din "pietre vii":

"Și voi înșivă, ca pietre vii, zidiți-vă drept casă duhovnicească, preoție sfântă, ca să aduceți jertfe duhovnicești, bine-plăcute lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos" (1 Petru 2,5)

Citat:

al cunoasterii, mai bine zis. Astazi analfabeismul este redus la minimum, comparativ cu sec I-XVII.

Nu m-am gândit deloc la cunoașterea științifică, ci la lumina cunoașterii de Dumnezeu.

Citat:

acest principiu contrazice Scriptura. "Therefore, brethren, stand fast, and hold the TRADITIONS which ye have been taught, whether by WORD, or our EPISTLE", 2 Tes 2:15.
Deci ce au adus denom. np este erezie.

Scriptura nu are cum să contrazică Scriptura. Traducerea "tradiție" a cuvântului paradoseis din 2 Tes.2,15 (vezi și Marcu 7:3) este nu numai nefericită, ci și prost înțeleasă în ortodoxie și catolicism. Cuvântul acesta înseamnă lucruri predate, înmânate sau transmise ca învățătură sau doctrină. Ideea proeminentă a acestui cuvânt este aceea de autoritate mai presus de cea a învățătorului; de aceea se referă aici la soliile inspirate primite de Pavel și de asociații lui și transmise credincioșilor tesaloniceni. În nici un caz la "datina bătrânilor" atât de blamată de Iisus.
Cum am mai spus, principiul Sola Scriptura este protestant, nu neoprotestant. Aceștia l-au preluat de la Luther.

Citat:

erori doctrinare se gasesc din belsug in denom. np cu tot principul ala man-made "SOLA".

Tocmai de aceea îndemnam la urmarea principiului: spre a ne feri de aceste erori doctrinare. Dacă ne îndreptăm spre basme băbești și tradiții fără bază scripturistică avem toate șansele să ajungem în Babilon!

tricesimusseptimus 03.12.2009 11:47:11

Citat:

În prealabil postat de anaoara (Post 187285)
nu e vorba de mostenire si nici ereditara ci de transmiterea unui har de la cine il are catre cine nu-l are (dar merita sa-l aibe) prin punerea miinilor.
De fapt vedm acest act al punerii miinilor si la np cu toate ca la ei este pur simbolic; un fel de teatru, ceva de genul sa ne prefacem ca transmitem un dar sau har.
Se aduna mai multi pastori np si isi pun miinile peste noul pastor (care este ingenunchiat in mijlocul lor) ca sa-i transmita...nimic!

Același pericol îi paște și pe preoții ortodocși. Cel ce primește întărirea prin punerea mâinilor nu este calificat de oameni, oricât ar intona ei întreitul "vrednic este!", ci de Duhul lui Dumnezeu. Iar Acesta nu se transmite și prin țevi ruginite cum spuneai pe alt forum...

Citat:

În prealabil postat de anaoara (Post 187285)
preluat de la cine?
De la cine a preluat Hristos ce?

Era vorba de rolul sacerdoului din vechiul legământ. De fapt și acesta indica tot spre Hristos. Odată cu împlinirea în El a Jertfei la cruce și a Preoției în locașul ceresc, nu mai există preoți de drept pe pământ (în afară de "preoția" generală a tuturor credincioșilor).

lareine 03.12.2009 12:13:31

Din cate stiu, trebuie sa ne cinstim preotii indiferent cat de ruginite ar fi tzevile lor.
O taina savarsita de un preot "ruginit" e mai putin taina? Isi ia Dumnezeu cuvantul inapoi? Doar cele ce le spune preotul nu de la sine le spune, ci de la Duhul. Problema este ca ei au o raspundere mai grea decat noi si vor da socoteala altfel decat noi, "cei de rand", asa ca eu daca as vedea un preot pacatuind grosolan, m-as cutremura fiindu-mi mila de el.

tricesimusquintus 03.12.2009 12:19:40

Citat:

În prealabil postat de lareine (Post 187363)
Din cate stiu, trebuie sa ne cinstim preotii indiferent cat de ruginite ar fi tzevile lor.
O taina savarsita de un preot "ruginit" e mai putin taina? Isi ia Dumnezeu cuvantul inapoi? Doar cele ce le spune preotul nu de la sine le spune, ci de la Duhul. Problema este ca ei au o raspundere mai grea decat noi si vor da socoteala altfel decat noi, "cei de rand", asa ca eu daca as vedea un preot pacatuind grosolan, m-as cutremura fiindu-mi mila de el.

Același respect trebuie să-l acordăm tuturor oamenilor, căci toti suntem... oameni. Responsabilitate avem și noi că de aceea avem conștiință, nu ne putem deroba de această responsabilitate.

lareine 03.12.2009 12:23:39

Corect, insa eu nu o sa pot niciodata sa savarsesc Liturghia, nu voi putea dezlega pacate cu de la mine putere etc. Daca as crede ca pot face lucrurile astea, ar insemna fie ca m-am ticnit, fie ca ma bantuie un duh sinistru al mandriei :) Si riscul ca eu sa smintesc pe cineva prin comportamentul meu e mai mic, pe cand pe un preot sunt toti ochii atintiti.

tricesimusquintus 03.12.2009 12:32:51

Citat:

În prealabil postat de lareine (Post 187373)
Corect, insa eu nu o sa pot niciodata sa savarsesc Liturghia, nu voi putea dezlega pacate cu de la mine putere etc. Daca as crede ca pot face lucrurile astea, ar insemna fie ca m-am ticnit, fie ca ma bantuie un duh sinistru al mandriei :) Si riscul ca eu sa smintesc pe cineva prin comportamentul meu e mai mic, pe cand pe un preot sunt toti ochii atintiti.

Ei vezi, același lucru îl afirmă și Scriptura... Nici un om nu poate "dezlega de păcate" pe cineva. Doar Hristos poate să ne ia păcatul, căci El singur e fără păcat! Și am să adaug ceva pentru care precis voi fi contrazis: Nici măcar Dumnezeu nu poate dezlega de păcat pe cineva. Doar atât că reponsabilitate pentru păcatele noastre o trece asupra Fiului Său, atunci când credinciosul crede în El. Însă acest lcuru a făcut ca Hristos să moară pe cruce! Vedeți cât de grozav este păcatul? El nu poate fi "dezlegat" decât prin mortea Fiului lui Dumnezeu!

dani2004 03.12.2009 12:48:27

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 187383)
Ei vezi, același lucru îl afirmă și Scriptura... Nici un om nu poate "dezlega de păcate" pe cineva. Doar Hristos poate să ne ia păcatul, căci El singur e fără păcat! Și am să adaug ceva pentru care precis voi fi contrazis: Nici măcar Dumnezeu nu poate dezlega de păcat pe cineva. Doar atât că reponsabilitate pentru păcatele noastre o trece asupra Fiului Său, atunci când credinciosul crede în El. Însă acest lcuru a făcut ca Hristos să moară pe cruce! Vedeți cât de grozav este păcatul? El nu poate fi "dezlegat" decât prin mortea Fiului lui Dumnezeu!

Tu esti sanatos?

tricesimusseptimus 03.12.2009 13:27:17

Citat:

În prealabil postat de dani2004 (Post 187394)
Tu esti sanatos?

Dar tu ești medic?

AndruscaCIM 04.12.2009 16:44:59

Citat:

În prealabil postat de dani2004 (Post 187394)
Tu esti sanatos?

Este adeptul "profetesei" mincinoase White, fondatoarea sectei adventiste, care e apreciata numai de adventisti, in rest nimeni nestiind de aceasta femeie sub nici o forma...iar el respecta ceea ce a instituit ea, Adventismul de ziua a 7 a, deci cum te asteptai sa fie? :1:

tricesimusseptimus 04.12.2009 22:22:27

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 187991)
Este adeptul "profetesei" mincinoase White, fondatoarea sectei adventiste, care e apreciata numai de adventisti, in rest nimeni nestiind de aceasta femeie sub nici o forma...

Uite că o știu și unii de pe acest forum și o apreciază de nici noaptea nu mai dorm, o amintesc continuu, o pun și-n semnătură, se agită. Și interesant... fără ca vreun adventist să o promoveze pe aici. Dar calmați-vă fraților, nu vă mai faceți sânge rău...
Puneți-ne mai bine întrebări legate de credința noastră în raport cu Scriptura. Noi credem în Cuvântul lui Dumnezeu, nu "credem în White" (cum candid ne întreba cineva pe aici).

Vă doresc un somn liniștit, fără coșmaruri.

MariS_ 04.12.2009 23:42:03

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 187383)

Aici trice dai o mostra de interpretare a Bibliei. Ea, insa, nu e in Duhul.
Asta e diferenta dintre o interpretare Sola Scriptura si una cu Biblia dar
in Duhul. Fara Duhul faci o simpla inferenta logica intre diverse propozitii
din Biblie, dar fara sa atingi adancimea lor si sensul lor duhovnicesc. Si
uite la ce aberatii ajungi: ca Dumnezeu nu poate sterge pacatele decat
prin moartea Fiului Sau. Mare eroare. Ar trebui sa te puna pe ganduri.

tricesimusseptimus 05.12.2009 08:50:17

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 188124)
Aici trice dai o mostra de interpretare a Bibliei. Ea, insa, nu e in Duhul.
Asta e diferenta dintre o interpretare Sola Scriptura si una cu Biblia dar
in Duhul. Fara Duhul faci o simpla inferenta logica intre diverse propozitii
din Biblie, dar fara sa atingi adancimea lor si sensul lor duhovnicesc. Si
uite la ce aberatii ajungi: ca Dumnezeu nu poate sterge pacatele decat
prin moartea Fiului Sau. Mare eroare. Ar trebui sa te puna pe ganduri.

Ar trebui să te pună pe gânduri și pe tine ce afirmi cu atâta lejeritate. Dacă e "mare eroare" că păcatele noastre sunt șterse și iertate doar prin sângele lui Hristos, înseamnă că El a murit degeaba! Era suficient un preot (ortodox ori chiar evreu) să oficieze slujba de absolvire a păcatelor noastre. Îți dai seama la ce deviații teologice se ajunge astfel?

MariS_ 05.12.2009 11:02:11

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188174)
Ar trebui să te pună pe gânduri și pe tine ce afirmi cu atâta lejeritate. Dacă e "mare eroare" că păcatele noastre sunt șterse și iertate doar prin sângele lui Hristos, înseamnă că El a murit degeaba! Era suficient un preot (ortodox ori chiar evreu) să oficieze slujba de absolvire a păcatelor noastre. Îți dai seama la ce deviații teologice se ajunge astfel?

Trice nu rastalmaci ca nu-ti face cinste. Sigur ca Mantuitorul n-a murit
degeaba pentru pacatele noastre. Dar a spune ca Dumnezeu nu poate
dezlega pacatele noastre e o blasfemie. Inseamna ca nu e Atotputernic,
adica nu e Dumnezeu. Planul cu jertfa Mantuitorului a fost din prea multa
IUBIRE, nu din prea putina PUTERE. Vezi ca-ti faci pacate, si nu sunt mici.

bretanion 05.12.2009 13:19:21

pt toti fratii ce au parasit ortodoxia

Fratilor, am citit si am urmarit toate cele 47 de pagini care s-au scris pana acuma pe aceasta tema si am vazut clar ce tavalug si replici peste replci de-a valma s-au postat, unde se vadeste evident rautatea si ignoranta, atat a unora, cat si a celorlati.

Un lucru important uitati, fratilor, sustinut de insasi Sf Scriptura: cu raul nu faci nimica, cu rau se ajunge tot la rau, ba chiar la mai rau, doar dragostea, bunatatea si vorba buna il poate inmuia pe cineva, ii poate dezgheta cuiva inima. Daca noi ortodocsii nu ne "luptam" cu aceste arme impotriva fratilor ce-au parasit ortodoxia, degeaba ne luptam, ca n-o scoatem in veci la capat cu ei.

Lucrul cel mai important care trebuie sa ne mane dragostea noastra pt ei este faptul ca ei au acelasi suflet ca si noi, avem acelasi Tata, Care ne iubeste pe toti la fel, acesta este lucrul care tre sa ne motiveze dragostea, bunatatea si rabdarea cu ei, alta cale nu exista, restul cailor duc spre pierzania ambelor "tabere", negresit. Stiu ca e greu sa ne imaginam acest forum lipsit de spiritul combatant si belicos, de care este imbibat cu varf si indesat, dar daca, urmarim sincer si cu adevarat binele si revenirea celor ce au picat din ortodoxie, alta cale nu exista.

Acuma urmeaza sa prezint fratilor neortodocsi doua lucruri mari si late, pt care sa se teama de Dumnezeu in Ziua Judecatii si pt care s-ar teme orice crestin dotat cu discernamant:

Primul lucrul de care trebuie sa se teama toti, dar mai cu seama, liderii lor, pastorii etc ajungand pana la Luther si alti fondatori de genul, este faptul ca au facut si fac in continuare dezbinare in sanul Bisericii lui Hristos acest lucru ducand la invrajbirea unora impotriva altora si la alte catastrofe sociale si morale, cei care nu stiu despre ce e vba sa studieze originile protestantismului si neo-protestantismului. Vai de sufletul acelor oameni !

Al doilea lucru de care trebuie sa se teama in fata lui Dumnezeu in Ziua Judecatii este necredinta in minunile sfintilor crestini. Fratilor, minunea este singurul criteriu cerut si acceptat de-a lungul intregului Vechi Testament, nemaivorbind de cel Nou, pentru ca cineva sa fie crezut, fie fiind in viata, fie dupa moartea acestuia. Amintiti-va ce le imputa Hristos fariseilor si saducheilor "daca nu v-as fi facut atatea semne si minuni, v-as intelege necredinta...", deci frati iubiti, va implor din tot sufletul, nu fiti ca acei farisei cu inima impietrita, care oricate semne si minuni n-ar vedea, ei tot nu credeau, si ziceau ca-s de la diavol. Amintiti-va cum ii numea pe ei Iisus: pui de naparci, fii ai intunericului etc.

Aveti ocazia, marea ocazie sa nu fiti ca ei, citind vietile sfintilor, fratilor, credeti-ma sunt cu zecile de mii, nu unu-doi, ci zeci de mii de sfinti au existat pana astazi. Trebuie sa fii nebun de-a binelea sau impietrit cu inima ca fariseii, ca altfel nu se explica, sa ignori vietile si minunile acestor sfinti. Aveti in vedere, toate aceste minuni s-au facut in numele Domnului Iisus Hristos, nu altfel. Daca se vede minunea de la Dzeu, este crezut si omul, daca este crezut omul, este crezuta invatatura lui si credinta lui, astia-s pasii firesti pe care ii face un crestin de dreapta credinta. Va indemn fratilor, cititi vietile sfintilor, cititi si veti afla ce inseamna ortodoxia si intregul univers ortodox, daca nu-i credeti pe sfintii din secolele de demult, cititi-i pe cei din sec 20, ca exista multi: Paisie Aghioritul, Arsenie Boca, Siluan Athonitul si multi altii, aflati vietile si minunile lor si veti ramanea socati afland ce inseamna adevarata relatie Dzeu-om. Asa cum au facut apostolii semne si minuni cat au fost in viata, asa au facut-o si urmasii lor sfinti de-a lungul timpului pana in prezent, va pot marturisi personal despre minunea care s-a petrecut cu duhovnicul meu, parintele Ciprian Negreanu, la mormantul parintelui Arsenie Boca.

Asadar, fie ca o faceti din teama de Dumnezeu, fie ca o faceti din dragoste catre El, numai faceti-o, credeti in minunile sfintilor sai, ca nu stiti cat pierdeti, v-o spun cu dragoste. Dumnezeu sa va ajute !

tricesimusseptimus 05.12.2009 13:32:00

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 188194)
Trice nu rastalmaci ca nu-ti face cinste. Sigur ca Mantuitorul n-a murit
degeaba pentru pacatele noastre. Dar a spune ca Dumnezeu nu poate
dezlega pacatele noastre e o blasfemie. Inseamna ca nu e Atotputernic,
adica nu e Dumnezeu. Planul cu jertfa Mantuitorului a fost din prea multa
IUBIRE, nu din prea putina PUTERE. Vezi ca-ti faci pacate, si nu sunt mici.

Acum tu ce faci, nu răstălmăcești cuvintele mele? Dumnezeu poate face orice într-adevăr, dar nici măcar El nu poate trece peste normele morale pe care El Însuși le-a stabilit. Păcatul înseamnă călcarea acestor norme morale și El nu trece cu vederea păcatul omului, ci mai degrabă Își asumă plata păcatului prin moartea Fiului Său. Recurgerea la fel de fel de mijlocitori (îngeri, sfinți, maica Domnului, preoți) indică tocmai această "blasfemie" de care mă acuzi. Ca și când mijlocirea lui Iisus în Sanctuarul Ceresc nu ar fi îndeajuns și puterea purificatoare a sângelui Său sfânt nu ar fi suficientă...

tricesimusseptimus 05.12.2009 13:44:34

Citat:

În prealabil postat de bretanion (Post 188213)
Fratilor, am citit si am urmarit toate cele 47 de pagini care s-au scris pana acuma pe aceasta tema si am vazut clar ce tavalug si replici peste replci de-a valma s-au postat, unde se vadeste evident rautatea si ignoranta, atat a unora, cat si a celorlati.

Un lucru important uitati, fratilor, sustinut de insasi Sf Scriptura: cu raul nu faci nimica, cu rau se ajunge tot la rau, ba chiar la mai rau, doar dragostea, bunatatea si vorba buna il poate inmuia pe cineva, ii poate dezgheta cuiva inima. Daca noi ortodocsii nu ne "luptam" cu aceste arme impotriva fratilor ce-au parasit ortodoxia, degeaba ne luptam, ca n-o scoatem in veci la capat cu ei.

Lucrul cel mai important care trebuie sa ne mane dragostea noastra pt ei este faptul ca ei au acelasi suflet ca si noi, avem acelasi Tata, Care ne iubeste pe toti la fel, acesta este lucrul care tre sa ne motiveze dragostea, bunatatea si rabdarea cu ei, alta cale nu exista, restul cailor duc spre pierzania ambelor "tabere", negresit. Stiu ca e greu sa ne imaginam acest forum lipsit de spiritul combatant si belicos, de care este imbibat cu varf si indesat, dar daca, urmarim sincer si cu adevarat binele si revenirea celor ce au picat din ortodoxie, alta cale nu exista.

Acuma urmeaza sa prezint fratilor neortodocsi doua lucruri mari si late, pt care sa se teama de Dumnezeu in Ziua Judecatii si pt care s-ar teme orice crestin dotat cu discernamant:

Primul lucrul de care trebuie sa se teama toti, dar mai cu seama, liderii lor, pastorii etc ajungand pana la Luther si alti fondatori de genul, este faptul ca au facut si fac in continuare dezbinare in sanul Bisericii lui Hristos acest lucru ducand la invrajbirea unora impotriva altora si la alte catastrofe sociale si morale, cei care nu stiu despre ce e vba sa studieze originile protestantismului si neo-protestantismului. Vai de sufletul acelor oameni !

Al doilea lucru de care trebuie sa se teama in fata lui Dumnezeu in Ziua Judecatii este necredinta in minunile sfintilor crestini. Fratilor, minunea este singurul criteriu cerut si acceptat de-a lungul intregului Vechi Testament, nemaivorbind de cel Nou, pentru ca cineva sa fie crezut, fie fiind in viata, fie dupa moartea acestuia. Amintiti-va ce le imputa Hristos fariseilor si saducheilor "daca nu v-as fi facut atatea semne si minuni, v-as intelege necredinta...", deci frati iubiti, va implor din tot sufletul, nu fiti ca acei farisei cu inima impietrita, care oricate semne si minuni n-ar vedea, ei tot nu credeau, si ziceau ca-s de la diavol. Amintiti-va cum ii numea pe ei Iisus: pui de naparci, fii ai intunericului etc.

Aveti ocazia, marea ocazie sa nu fiti ca ei, citind vietile sfintilor, fratilor, credeti-ma sunt cu zecile de mii, nu unu-doi, ci zeci de mii de sfinti au existat pana astazi. Trebuie sa fii nebun de-a binelea sau impietrit cu inima ca fariseii, ca altfel nu se explica, sa ignori vietile si minunile acestor sfinti. Aveti in vedere, toate aceste minuni s-au facut in numele Domnului Iisus Hristos, nu altfel. Daca se vede minunea de la Dzeu, este crezut si omul, daca este crezut omul, este crezuta invatatura lui si credinta lui, astia-s pasii firesti pe care ii face un crestin de dreapta credinta. Va indemn fratilor, cititi vietile sfintilor, cititi si veti afla ce inseamna ortodoxia si intregul univers ortodox, daca nu-i credeti pe sfintii din secolele de demult, cititi-i pe cei din sec 20, ca exista multi: Paisie Aghioritul, Arsenie Boca, Siluan Athonitul si multi altii, aflati vietile si minunile lor si veti ramanea socati afland ce inseamna adevarata relatie Dzeu-om. Asa cum au facut apostolii semne si minuni cat au fost in viata, asa au facut-o si urmasii lor sfinti de-a lungul timpului pana in prezent, va pot marturisi personal despre minunea care s-a petrecut cu duhovnicul meu, parintele Ciprian Negreanu, la mormantul parintelui Arsenie Boca.

Asadar, fie ca o faceti din teama de Dumnezeu, fie ca o faceti din dragoste catre El, numai faceti-o, credeti in minunile sfintilor sai, ca nu stiti cat pierdeti, v-o spun cu dragoste. Dumnezeu sa va ajute !

Bretanion, mulțumim pentru cuvintele frumoase. Ferice de făcătorii de pace!
Nu vreau să contest minunile pe care Dumnezeu le-a făcut (și încă le mai face) prin sfinții Săi. Trebuie doar să fim vigilenți, deoarece și diavolul poate face minuni și nu se dă în lături de la aceasta pentru a amăgi sufletele. Așa că eu văd un potențial pericol în a socoti că "minunea este singurul criteriu cerut si acceptat". Decu mă limitez să repet cu sf. apostol Pavel:
"Iudeii, într'adevăr, cer minuni, si Grecii caută înțelepciune; dar noi propovăduim pe Hristos cel răstignit, care pentru Iudei este o pricină de poticnire, și pentru Neamuri o nebunie" (1 Cor. 1:22-23)

MariS_ 05.12.2009 14:14:53

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188216)
Acum tu ce faci, nu răstălmăcești cuvintele mele? Dumnezeu poate face orice într-adevăr, dar nici măcar El nu poate trece peste normele morale pe care El Însuși le-a stabilit. Păcatul înseamnă călcarea acestor norme morale și El nu trece cu vederea păcatul omului, ci mai degrabă Își asumă plata păcatului prin moartea Fiului Său. Recurgerea la fel de fel de mijlocitori (îngeri, sfinți, maica Domnului, preoți) indică tocmai această "blasfemie" de care mă acuzi. Ca și când mijlocirea lui Iisus în Sanctuarul Ceresc nu ar fi îndeajuns și puterea purificatoare a sângelui Său sfânt nu ar fi suficientă...

Atentie trice cand faci afirmatii despre Dumnezeu. Ori le faci complet
ori nu le fa. Tu ai spus ca nici Dumnezeu nu poate dezlega pacatele.
Acum deabia ai completat ca de fapt nu trece peste normele morale
institutite de El Insusi. E altceva. Eu nu obisnuiesc sa rastalmacesc.
Deci nu e vorba de PUTERE ci de CONSECVENTA.
In ce priveste mijlocitorii nostri (îngeri, sfinți, maica Domnului, preoți)
ei nu dezleaga pacatele, sunt numai rugatori catre Cel ce dezleaga:
Mantuitorul nostru. Deci nu e nici o blasfemie.
Cele bune.

tricesimusseptimus 05.12.2009 20:10:46

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 188225)
Atentie trice cand faci afirmatii despre Dumnezeu. Ori le faci complet
ori nu le fa. Tu ai spus ca nici Dumnezeu nu poate dezlega pacatele.
Acum deabia ai completat ca de fapt nu trece peste normele morale
institutite de El Insusi. E altceva. Eu nu obisnuiesc sa rastalmacesc.
Deci nu e vorba de PUTERE ci de CONSECVENTA.
In ce priveste mijlocitorii nostri (îngeri, sfinți, maica Domnului, preoți)
ei nu dezleaga pacatele, sunt numai rugatori catre Cel ce dezleaga:
Mantuitorul nostru. Deci nu e nici o blasfemie.
Cele bune.

Îmi pare bine că s-a lămurit problema.
Legat de preoți și sfinții în viață hai că aș mai înțelege că mijlocesc într-un fel. Ce ne facem însă cu sfinții morți și ce ne facem cu îngerii care refuză închinarea noastră?

MariS_ 06.12.2009 14:58:14

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188360)
Îmi pare bine că s-a lămurit problema.
Legat de preoți și sfinții în viață hai că aș mai înțelege că mijlocesc într-un fel. Ce ne facem însă cu sfinții morți și ce ne facem cu îngerii care refuză închinarea noastră?

Ii lasam si pe ei in pace. Eu am o alta nelamurire. Inteleg ca NP
reproseaza ortodocsilor devierea de la Scriptura din cauza Sf.
Traditii care, spuneti voi, ar avea multe adaosuri ce nu s-ar
regasi in Scriptura. Nelamurirea mea ar fi: daca Sf. Traditie ar
denatura Scriptura, de ce toti cei cu Sola Scriptura, adica
fara factorul perturbator, asa cum il percepeti voi, deci de ce
toti cei ce se calauzesc doar dupa Scriptura nu ajung la aceleasi
interpretari? De ce unii tin sabatul sambata, altii duminica, apoi
botezul difera de asemenea, inchinarea si altele. De ce cei doar
cu Scriptura au de sute de ori mai multe culte si denominatiuni
decat la cei ce au in plus Sf. Traditie? N-ar trebui sa fie invers?
Cele bune.

o_tzaranca 06.12.2009 17:34:19

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 188489)
Ii lasam si pe ei in pace. Eu am o alta nelamurire. Inteleg ca NP
Cele bune.

una din cele mai logice abordari,intrebari pe care o citesc pe acest forum
ma inclin!!

tricesimusseptimus 06.12.2009 17:44:56

Citat:

Ii lasam si pe ei in pace.

Dacă și dogmele B.O. ar avea o abordare la fel de echilibrată, ce bine ar fi...

Citat:

Eu am o alta nelamurire. Inteleg ca NP
Cele bune.

Bune întrebări. Sf. Tradiție este suficient de stufoasă ca să acopere un evantai chiar mai bogat de interpretări decât cele din cadrul neoprotestantismului. Stabilitatea dogmatică a BO și a BC este doar un mit de care se face atâta paradă. Discuțiile contradictorii se reflectă până și pe acest forum. Și apoi, în afară de problema sabatului, ce diferențe găsiți la botez, închinare și mai ales "la altele"?

MariS_ 06.12.2009 18:45:34

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188517)
Bune întrebări. Sf. Tradiție este suficient de stufoasă ca să acopere un evantai chiar mai bogat de interpretări decât cele din cadrul neoprotestantismului. Stabilitatea dogmatică a BO și a BC este doar un mit de care se face atâta paradă. Discuțiile contradictorii se reflectă până și pe acest forum. Și apoi, în afară de problema sabatului, ce diferențe găsiți la botez, închinare și mai ales "la altele"?

Eu recunosc sincer ca nu cunosc cat ar trebui cultele NP dar stiu,
de exemplu, ca baptistii boteaza doar cu apa. E adevarat sau gresesc?
La inchinare s-ar putesa sa fie minore, nu stiu. Dar totusi daca diferentele
sunt minore atunci cu atat mai mult ar trebui sa va uniti. Ma rog, nu mai
insist pe tema asta.
Am o curiozitate. E sincera si-ti spun si de ce ma intereseaza. Vreau sa
cunosc care sunt slabiciunile BO. Deci, atunci cand ai trecut de la BO la
AZ7, ai parasit BO nemultumit din p.d.v. rational sau pentru ca nu ai simtit
acolo credinta autentica? Si, la fel, cand ai decis sa aderi la AZ7 ai simtit
intai cu inima ca aici ti-e locul sau ai decis rational? Daca au fost ambele,
da eventual proportia: aprox. cat ratiune, cat inima.
Multumesc anticipat. Cele bune.

tricesimusseptimus 06.12.2009 19:05:10

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 188526)
Eu recunosc sincer ca nu cunosc cat ar trebui cultele NP dar stiu,
de exemplu, ca baptistii boteaza doar cu apa. E adevarat sau gresesc?

Și adventiștii botează cu apă, chiar și penticostalii botează cu apă. Botezul cu Duhul Sfânt e un atribut al lui Dumnezeu, nu al pastorului oficiant.

Citat:

La inchinare s-ar putesa sa fie minore, nu stiu. Dar totusi daca diferentele
sunt minore atunci cu atat mai mult ar trebui sa va uniti.

Exact cum zici, diferențele sunt minore și unirea celor mai multe culte neoprotestante se poate realiza mult mai ușor și mai repede (prin Alianța Evanghelică) decât cea dintre BO și BC.

Citat:

Am o curiozitate. E sincera si-ti spun si de ce ma intereseaza. Vreau sa
cunosc care sunt slabiciunile BO. Deci, atunci cand ai trecut de la BO la
AZ7, ai parasit BO nemultumit din p.d.v. rational sau pentru ca nu ai simtit
acolo credinta autentica? Si, la fel, cand ai decis sa aderi la AZ7 ai simtit
intai cu inima ca aici ti-e locul sau ai decis rational? Daca au fost ambele,
da eventual proportia: aprox. cat ratiune, cat inima.
Multumesc anticipat. Cele bune.

Despărțirea mea de BO nu s-a produs datorită oamenilor, consider că acolo există multe suflete sincerecu și cu o religiozitate profundă. Nemulțumirea mea a fost legată doar de diferențele între ce spune Biblia (chiar și versiunea sinodală) și care este în realitate practica Bisericii Ortodoxe. Decizia mea cred că a fost pur rațională, toate rudele mele fiind ortodoxe decizia emoțională ar fi fost enorm îngreunată de legăturile cu ele. Nu neg însă importanța sentimentului religios, totuși consider că asemenea iubirii, credința înainte de a fi doar un sentiment, este un principiu.

MariS_ 06.12.2009 19:29:59

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 188531)
Și adventiștii botează cu apă, chiar și penticostalii botează cu apă. Botezul cu Duhul Sfânt e un atribut al lui Dumnezeu, nu al pastorului oficiant.

Exact cum zici, diferențele sunt minore și unirea celor mai multe culte neoprotestante se poate realiza mult mai ușor și mai repede (prin Alianța Evanghelică) decât cea dintre BO și BC.

Despărțirea mea de BO nu s-a produs datorită oamenilor, consider că acolo există multe suflete sincerecu și cu o religiozitate profundă. Nemulțumirea mea a fost legată doar de diferențele între ce spune Biblia (chiar și versiunea sinodală) și care este în realitate practica Bisericii Ortodoxe. Decizia mea cred că a fost pur rațională, toate rudele mele fiind ortodoxe decizia emoțională ar fi fost enorm îngreunată de legăturile cu ele. Nu neg însă importanța sentimentului religios, totuși consider că asemenea iubirii, credința înainte de a fi doar un sentiment, este un principiu.

Iti multumesc trice pentru sinceritate. Nu ca sa ma laud, dar sa stii
ca banuiam raspunsul tau si asta nu din multa intelepciune, ca nu am,
ci fiindca cunosc latura mai slaba din BO. Culmea e ca in slabiciunea ei
sta chiar puterea ei. E un paradox, dar asa e. L-am inteles foarte tarziu
dupa ce m-a convins mai intai o carte a Parintelui Teofil Paraianu, D-zeu
sa-l odihneasca in pace.
Nu caut sa te conving sa revii inapoi desi simt ca ai s-o faci candva. M-as
bucura, sincer. Dar cum va vrea Domnul. Domnul stie cel mai bine.
Cele bune, trice, si sper sa ne mai revedem!

tricesimusseptimus 06.12.2009 20:38:52

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 188537)
Iti multumesc trice pentru sinceritate. Nu ca sa ma laud, dar sa stii
ca banuiam raspunsul tau si asta nu din multa intelepciune, ca nu am,
ci fiindca cunosc latura mai slaba din BO. Culmea e ca in slabiciunea ei
sta chiar puterea ei. E un paradox, dar asa e. L-am inteles foarte tarziu
dupa ce m-a convins mai intai o carte a Parintelui Teofil Paraianu, D-zeu
sa-l odihneasca in pace.
Nu caut sa te conving sa revii inapoi desi simt ca ai s-o faci candva. M-as
bucura, sincer. Dar cum va vrea Domnul. Domnul stie cel mai bine.
Cele bune, trice, si sper sa ne mai revedem!

Mă bucur când am ocazia să comunic cu persoane amiabile din afara confesiunii mele și-ți mulțumesc pentru înțelegerea de care dai dovadă.
Nu există argumente care să-mi facă cale întoarsă spre ortodoxie. Convingerea de a pleca spre adventism a realizat-o Duhul Sfânt prin Scriptură și apoi și prin experiențe personale. A pleca de aici (în lume sau înapoi în BO), ar însemna să-L trădez pe Domnul meu - să mă ferească Dumnezeu!

MariS_ 07.12.2009 18:07:08

Trice si Doriana

Trice si Doriana,
M-ar interesa parerea voastra in cateva puncte din Biblie.
Nu e vorba de dogme, de diferente sau contraziceri, ci doar
de pareri personale si interpretari personale la anumite pasaje
din Biblie. Nu implicam cultul niciunuia ci doar persoana noastra.
Deci, daca acceptati m-as bucura. Ma intereseaza cel mai mult
apostolul Ioan, apostolul cel iubit al Domnului, si anume pasaje din
evanghelia sa, cap.2 si 3., apoi cap.21 si cateva puncte din cartea
profetica, Apocalipsa.
Prima intrebare: Cum il vedeti pe evanghelistul Ioan comparativ cu
ceilalti evanghelisti. Ce considerati ca il diferentiaza?
Oricand imi puteti solicita si parerea mea si va raspund cu placere.
Doresc un dialog amical, deschis, fara controverse dogmatice sau
cultice. Multumiri anticipat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:16:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.