Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Raspunsuri duhovnicesti + (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5078)

cristiboss56 19.06.2013 22:57:22

Întreg universul cântă slava lui Dumnezeu

Deși s-ar părea că dincolo de atmosfera Pământului domnește întunericul și tăcerea, nu este așa. În afară de ceea ce auzim sau vedem noi, există o infinită bogăție de sunete și culori, care vibrează mereu și cântă.

Pe Adam, îngerii l-au învățat să cânte. Toată creatura cântă. Cântă soarele și luna, cântă stelele și lumina. Întreg spațiul răsună de o armonie sfântă, pe care urechea noastră nu o poate cuprinde. De o miraculoasă simfonie este plin tot universul. Pentru că în univers nu domnește haosul, ci ordinea și disciplina. Toate, cerul și pământul, când ascultă de legile date de Creatorul lor, formează în spațiu o desăvârșită simfonie.
Deși s-ar părea că dincolo de atmosfera Pământului domnește întunericul și tăcerea, nu este așa. Aceasta este numai aparent, pentru că organele pe care le avem noi, urechea și ochiul, au o putere de percepere limitată. În afară de ceea ce auzim sau vedem noi, există o infinită bogăție de sunete și culori, care vibrează mereu și cântă.
Tăcerea și întunericul absolut domnesc numai în iad, care este numit de Hristos întotdeauna „întunericul cel din afară, unde este plânsul și scrâșnirea dinților” (Matei 25, 30). Acolo niciodată nu se aud cântece armonioase și frumoase. Acolo sunt sunete haotice care chinuiesc și înspăimântă permanent. Nici lumina nu este acolo o lumină care mângâie și încălzește, ci este o lumină moartă, neîntâlnită în spațiul creat de Dumnezeu, unde și lumina și sunetul sunt create ca să provoace fericirea și o liniște desăvârșită tuturor credincioșilor.

(Arhiepiscopul Iustinian Chira, Colo’n sus în vremea aceea, Ed. Mănăstirii Rohia, Rohia, 2010, pp. 7-8)

cristiboss56 20.06.2013 20:19:05

Nu trebuie să ne împotrivim gândurilor, ci să le predăm lui Dumnezeu

Cel ce nu se împotrivește gândurilor semănate în noi de vrăjmașul, ci taie convorbirea cu ele prin rugăciune către Dumnezeu, arată că mintea lui a primit înțelepciune de la har și cunoașterea lui cea adevărată l-a eliberat pe el de multe lucruri

Și, prin aflarea cărării celei scurte la care a ajuns, a tăiat împrăștierea căii celei lungi. căci nu avem în toată vremea puterea să ne împotrivim tuturor gîndurilor ce se ridică împotriva noastră ca să le oprim, ci de multe ori primim de la ele o rană ce nu se vindecă multă vreme. Pentru că ai ca potrivnici pe unii care au șase mii de ani. Și aceasta îi face în stare să te poată răni peste măsura înțelepciunii și înțelegerii tale. Și, chiar de îi vei birui, întinăciunea gândurilor își murdărește cugetul și răul lor miros rămâne multă vreme în mirosul nărilor tale. În primul rând, să te faci liber de toate acestea prin frică. Pentru că nu e alt ajutor ca Dumnezeu.

(Sf. Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoință, Filocalia X, p. 165)

cristiboss56 22.06.2013 22:21:37

Omul este liber pe cât de sincer iubește

Sîntem liberi în măsura în care ne asumăm misiunea pentru care ne-am născut, în măsura în care ne facem treaba cum se cuvine.

”Libertatea e prețioasă numai după ce o pierzi. Sau cel puțin așa pare să gândească omul nostru. Omul toată viața lui caută să fie liber, dar nu-și dă seama de darul libertății decât atunci când e prea târziu. Libertatea este în trup dar și în inimă. Libertatea este în mișcare dar și în cuget, în inteligență. Omul este liber pe cât de deștept este, pe cât de sincer iubește, pe cât de atașat este de valorile cele înalte ale credinței.
Sîntem liberi în măsura în care ne asumăm misiunea pentru care ne-am născut, în măsura în care ne facem treaba cum se cuvine. A fi liber nu înseamnă trândăveală și uitare de sine, înseamnă împlinirea destinului tău de om.
Libertatea nu însemnă să fac ceea ce vreau, căci, de multe ori, facînd ceea ce vrem, facem voia diavolului. Libertatea se cunoaște în discernâmântul omului, în capacitatea lui de a alege între bine și rău. Omul trebuie să conștientizeze faptul că numai în adevăr poate trăi liber, că în lumea aceasta este și multă amăgire, de care el trebuie să se ferească. Asta n-au înțeles comuniștii, că sufletul pe cruce câștigă adevărata libertate, că toate metodele lor de tortură, toate metodele de reeducare psihică au făcut mai mulți sfinți decât robi, au sfințit pământul țării cu sânge de mucenici.
Libertatea e greu de dus pentru oamenii care nu trăiesc în timpul vieții lor, iar creștinii noștri ajung greu din trecut în prezent.

(Părintele Iustin Pârvu, Daruri duhovnicești, Editura Eikon, p. 53-54)

cristiboss56 23.06.2013 00:56:27

Viața e un pumn de pietricele colorate

Fiecare zi a omului, fiecare săptămână, fiecare lună, fiecare an sunt comori pe care le aruncăm fără nici o precauție, când le-am pierdut e imposibil si le mai recuperăm

Moartea nu este nici sfârșit, nici început, ci mai degrabă un văl, zidul cel despărțitor al vieții de aici, de viața de dincolo. Cei care au fost morți sufletește, care nu s-au îngrijit de sufletele lor, vor trece, prin moartea aceasta pământească, la moartea cea veșnică, adică chinul cel veșnic al iadului, de care să ne ferească bunul Dumnezeu.
Iar cei ce au fost vii cu sufletul, întreținându-și flacăra credinței, aceștia pășesc, prin moartea cea trupească, la viața cea veșnică, la fericirea raiului.
Un om a găsit o pungă mare cu pietricele colorate pe țărmul unei ape. A luat-o și mergând spre casă începu să arunce pietricelele în apă, ținti păsările care treceau pe deasupra, se amuza aruncându-le aiurea. În momentul în care mai avea în pungă doar două, trei pietricele, pe care se pregătea să le arunce și pe astea fără rost, s-a întâlnit cu un vecin. Acesta s-a uitat la pietricele, după care zise: „- De unde ai pietricelele acestea, fiindcă sunt foarte prețioasei”. Aflând asta, omul nostru plecă disperat să caute pietricelele aruncate aiurea, dar era greu să mai recupereze ceva.
Așa facem și noi cu zilele vieții noastre. Fiecare zi a omului, fiecare săptămână, fiecare lună, fiecare an sunt comori pe care le aruncăm fără nici o precauție, când le-am pierdut e imposibil si le mai recuperăm.

(Părintele Iustin Pârvu, Daruri duhovnicești, Editura Eikon,p. 120-121)

cristiboss56 23.06.2013 22:09:11

Contactați satelitul "Doamne"

Să ne învățăm să chemăm pe "Doamne" în toate împrejurările, și să începem cu "Doamne", și alt îndreptar nu cred că aș putea să dau, fără ca pe unul sau pe altul să-l poticnesc. Că toate legile își au valoare lor, dar și limita lor. Dar "Doamne" nu are nici o limită.

Întrebare: Părinte, dați-ne un îndreptar practic de viață, prin care să punem și noi un început bun în viața noastră.
Părintele Rafail: Da, asta e simplu, în legătură cu ce am vorbit. Apropo de faptul că toate se leagă și se dezleagă în duh și în "nevăzut", singurul dreptar pe care-l pot da tuturor este: "Contactați satelitul ’Doamne’" Să ne învățăm să chemăm pe "Doamne" în toate împrejurările, și să începem cu "Doamne", și alt îndreptar nu cred că aș putea să dau, fără ca pe unul sau pe altul să-l poticnesc. Că toate legile își au valoare lor, dar și limita lor. Dar "Doamne" nu are nici o limită.

(Ieromonah Rafail Noica, Cultura Duhului, Editura Reîntregirea, p. 141)

cristiboss56 25.06.2013 19:53:42

Cei ce se tem de moarte se tem de viață

Numai când vom putea privi în față moartea, de-i vom găsi sensul și de ne vom determina atitudinea noastră față de ea, numai atunci vom fi capabili să trăim fără frică și în toată plinătatea capacităților noastre

Moartea este piatra de încercare a atitudinii pe care o avem în fața vieții. Cei ce se tem de moarte se tem de viață. E imposibil să nu te temi de viață cu toată complexitatea și riscurile ei, dacă te temi de moarte. Aceasta înseamnă că a rezolva problema morții nu este un lucru imposibil. Dacă ne temem de moarte, nu vom fi niciodată în stare să riscăm; ne vom petrece viața într-un mod laș, grijuliu și timid. Numai când vom putea privi în față moartea, de-i vom găsi sensul și de ne vom determina atitudinea noastră față de ea, numai atunci vom fi capabili să trăim fără frică și în toată plinătatea capacităților noastre. (…)
Dar dacă-i vom pomeni de aceasta omului contemporan, care suferă de lipsă de bărbăție, de credință și de experiență de trăire, trăsături care predomină în aceste vremuri, el va crede că e chemat să trăiască în umbra morții, într-o condiție de întunecare și de tristețe, veșnic urmărit de această teamă în fața morții, viața pierzându-și sensul. Dacă își va aminti de moarte în mod constant, o va resimți ca pe o sabie a lui Damocles atârnată deasupra capului de un fir de păr, ce-l va împiedica să se bucure de viață și să se împlinească. (…)
Nu trăim în mod definitiv, ci provizoriu, ca și cum ne-am pregăti pentru ziua în care vom începe cu adevărat să trăim. Suntem precum sunt cei ce-și întocmesc o ciornă, cu buna intenție de a o recopia mai târziu. Dar versiunea finală nu va fi scrisă niciodată; moartea vine de multe ori chiar înainte de a ne formula intenția de a întocmi o exprimare definitivă.
Mereu credem că poate fi făcută mâine. „Voi trăi în mod aproximativ azi; mâine este atunci când voi acționa în mod definitiv. E adevărat că lucrurile merg prost, dar dacă-mi dai încă puțin timp, le voi rezolva eu întrucâtva sau se vor aranja de la sine." Și cu toate acestea, știm cu toții că de fapt timpul acela nu va veni niciodată. Adu-ți aminte de moarte nu este o chemare de a trăi cu sentimentul terorii permanente la gândul că moartea ne ia pe neașteptate și că vom pieri împreună cu tot ce am construit. Acest cuvânt înseamnă mai curând: „Fii conștient de faptul că ceea ce spui, ceea ce făptuiești, asculți, înduri sau primești acum, poate fi ultimul eveniment din viața ta."
În acest caz trebuie să fie o încununare, nu o înfrângere; o culme, un apogeu, nu o cădere. Dacă am realiza că momentul întâlnirii cu o persoană ar putea fi ultimul moment al vieții lui ori a noastre, am fi mult mai intens concentrați, mai atenți la cuvintele pe care le-am rosti și la gesturile pe care le-am face.

(Mitropolitul Antonie de Suroj, Viața, boala, moartea, Editura Sfântul Siluan, p. 137-139)

cristiboss56 25.06.2013 23:23:04

Sârguiește dar și te pocăiește

Iisus Hristos așteaptă la ușa inimii fiecăruia dintre noi și este gata să ne ajute și să ne vindece de toate neputințele noastre.
Mare primejdie este pentru fiecare dintre noi atunci când suntem cu sufletul bolnav, când suntem orbiți de patimi și nu ne dăm seama că suntem bolnavi.
Când omul își dă seama că este bolnav cere un sfat de la cineva, aleargă la doctor, se roagă lui Dumnezeu - face ceva ca să scape de boala care îi amenință sănătatea. Dar dacă rămâne nepăsător, boala progresează și într-o bună zi cade la pat și moare. Tot așa se întâmplă și cu boala cea dinlăuntru, cu orbirea sau chiar cu moartea sufletului.
Pentru mulți dintre noi se împlinește cuvântul din Apocalipsă, în care Dumnezeu ne spune așa: "Știu faptele tale, că ai nume, că trăiești, dar ești mort. Priveghează și întărește ce a mai rămas și era să moară" (Apocalipsă 3,1-2). "Eu pe câți îi iubesc îi mustru și îi pedepsesc; sârguiește dar și te pocăiește. Iată stau la ușă și bat;" (Apocalipsă 3, 19-20)
Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca să ne vedem propriile păcate, să ne eliberăm și să scăpăm de ele; să-L rugăm să ne dăruiască lacrimi de pocăință și „alifia" cea duhovnicească a harului Său, ca să vindece deplin boala ochilor noștri sufletești și să lumineze cu lumina Sa lăuntrul nostru întunecat de patimi.
Iisus Hristos așteaptă la ușa inimii fiecăruia dintre noi și este gata să ne ajute Și să ne vindece de toate neputințele noastre. Să-l poftim să vină la noi, în viața noastră, în inima noastră, în familia și societatea noastră. Să-L poftim cu smerenie și dragoste, zicând: Vino, Doamne Iisuse, vino și la noi! Amin!

Părintele Sofian Boghiu, Smerenia și dragostea, însușirile trăirii ortodoxe, 2002, p. 92-93

cristiboss56 26.06.2013 19:26:56

Căuta-L pe Dumnezeu în tine

Ție ți se cere însă convingere nestrămutată și neîndoielnică că Dumnezeu poate să-ți îndeplinească cererea, cu condiția ca această cerere să fie spre folos

Dacă te rogi Tatălui, Fiului și Sfântului Duh, lui Dumnezeu Cel în Treime, nu-L căuta în afara ta, încearcă să-L vezi în tine, trăind în Tine, ca și cum te-ar pătrunde și te-ar cunoaște în chip desăvârșit. „Nu știți, oare, că voi sunteți templu al lui Dumnezeu (al lui Dumnezeu în Treime) și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi?“ (I Corinteni 3, 16); „Voi așeza locașul Meu în mijlocul vostru, (...) voi umbla printre voi, voi fi Dumnezeul vostru“ (Leviticul 26, 11-12; compară cu 2 Corinteni 6, 16, 18). „Doamne, cercetatu-m-ai și m-ai cunoscut“, zice David (Psalmul 138, 1).
Dacă te rogi având în suflet îndoială că vei obține ceea ce ceri, adu-ți aminte că la Dumnezeu toate sunt cu putință, că îți poate da orice, în afară de rău, care e partea diavolului; că însuși faptul că ai cerut ceea ce ai cerut devine, în ceea ce te privește, o garanție nestrămutată a îndeplinirii cererii. Eu aș putea să pun la îndoială realizarea unui lucru pe care mi-l propun, la Domnul însă, toate sunt, în mod sigur, cu putință, fiindcă numai la El intenția, gândul devine de îndată faptă, dacă vrea să fie. Dar chiar și cu noi se poate petrece același lucru; cuvântul prin care cerem ceva să cuprindă în sine, virtual, obținerea acelui ceva.
Împreună cu Domnul-Cuvântul, pentru a-ți îndeplini cererea, lucrează Tatăl-Creatorul și Duhul Sfânt-Săvârșitorul. Adaugă posibilității de a-ți îndeplini cererea și nemărginita bunătate prin care Domnul ni Se arată ca Izvor nesecat, ca însăși Existența și ca Cel ce face să existe toate. El este Dumnezeul darurilor, al milelor și al îndurărilor. „Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide“ (Matei 7,7). Mai adaugă la aceasta înțelepciunea lui Dumnezeu, Care, atunci când dă, știe să aleagă pentru noi ceea ce este mai bun, ceea ce se potrivește mai bine stării noastre sufletești și trupești. Ție ți se cere însă convingere nestrămutată și neîndoielnică că Dumnezeu poate să-ți îndeplinească cererea, cu condiția ca această cerere să fie spre folos, să ceri cele bune, nu cele rele. „Tatăl vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El” (Matei 7, 11).

(Sf. Ioan de Kronstandt, Viața mea în Hristos, Editura Sophia, p. 396)

cristiboss56 26.06.2013 19:40:34

Spovedania deschide ușa cerului

Omul, deschizându-și inima sa duhovnicului și mărturisindu-și greșelile se smerește și astfel deschide ușa cerului, lăsând să coboare din belșug harul lui Dumnezeu, care îl eliberează.

Ca să simtă cineva odihnă trebuie să arunce molozul dinlăuntrul său. Asta se va face prin mărturisire.
Omul, deschizându-și inima sa duhovnicului și mărturisindu-și greșelile se smerește și astfel deschide ușa cerului, lăsând să coboare din belșug harul lui Dumnezeu, care îl eliberează. Înainte de mărturisire în capul lui există ceată, vede slab și își justifică greșelile sale. Pentru că atunci când mintea lui este întunecată de păcate, nu vede curat. Prin mărturisire face un "fuuu", se depărtează ceata și orizontul se curăță.
De aceea, celor care vin să discutăm o problemă sau să-mi ceară un sfat etc„ dacă nu s-au spovedit niciodată, îi trimit mai întâi să se spovedească și după aceea îi primesc să vorbim.
Unii îmi spun: "Părinte, fiindcă Sfinția Ta îti poți da seama ce trebuie să fac în problema aceasta, povătuiește-mă“.
"Deși mi-aș da seama eu ce trebuie să faci, îi spun, nu vei înțelege tu ce voi spune eu. De aceea mergi mai întâi și te spovedește și după aceea vino să discutăm".
Cum oare să te înțelegi cu un om atunci când se află în altă frecventă?
Prin mărturisire omul aruncă din lăuntrul său orice ar fi nefolositor și rodește duhovnicește.
Într-o zi săpam în grădină, ca să plantez niște roșii. În acel timp vine cineva și-mi spune:
"Ce faci, Părinte?"
"Ce să fac? îi spun. Îmi spovedesc grădina"
"Bine, Părinte, dar și grădina are trebuință de spovedanie?"
"Desigur că are. Am observat că atunci când o spovedesc, adică scot afară pietrele, pirul, spinii etc., face legume alese, iar altfel roșiile se fac palide și slabe!".

Cuviosul Paisie Aghioritul, Nevoință duhovnicească în col. Cuvinte duhovnicești III, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 265-266

cristiboss56 27.06.2013 19:58:58

In orice clipă poți muri, în noaptea asta chiar, și-n cele ce vei fi aflat, în acelea vei fi judecat, după cum spune Domnul. De trândăvie și deznădejde scăpăm de cugetăm la moarte și, după cuvântul părintesc, de socotim fiecare zi ca pe cea din urmă. Că numai așa vezi că n-ai vreme de pierdut, și nu amâni rugăciunea. Că în orice clipă poți muri, în noaptea asta chiar, și-n cele ce vei fi aflat, în acelea vei fi judecat, după cum spune Domnul.
Să ne îngrijim, dar, ca întotdeauna să fim împăcați cu Dumnezeu și cu oamenii.

(Jean-Claude Larchet, Ține candela inimii aprinsă. Învățătura părintelui Serghie, Ed. Sophia, București, 2007, p. 121)

cristiboss56 28.06.2013 20:53:21

Feriți-vă de desfrânare!

Trupul însă nu e pentru desfrânare, ci pentru Domnul, și Domnul este pentru trup.
Nu știți, oare, că nedrepții nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu? Nu vă amăgiți: Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții, nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu.
Și așa erați unii dintre voi. Dar v-ați spălat, dar v-ați sfințit, dar v-ați îndreptat în numele Domnului Iisus Hristos și în Duhul Dumnezeului nostru.
Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva. Bucatele sunt pentru pântece și pântecele pentru bucate și Dumnezeu va nimici și pe unul și pe celelalte. Trupul însă nu e pentru desfrânare, ci pentru Domnul, și Domnul este pentru trup. Iar Dumnezeu, Care a înviat pe Domnul, ne va învia și pe noi prin puterea Sa.
Au nu știți că trupurile voastre sunt mădularele lui Hristos? Luând deci mădularele lui Hristos le voi face mădularele unei desfrânate? Nicidecum! Sau nu știți că cel ce se alipește de desfrânate este un singur trup cu ea? "Căci vor fi - zice Scriptura - cei doi un singur trup". Iar cel ce se alipește de Domnul este un duh cu El.
Fugiți de desfrânare! Orice păcat pe care-l va săvârși omul este în afară de trup. Cine se dedă însă desfrânării păcătuiește în însuși trupul său. Sau nu știți că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveți de la Dumnezeu și că voi nu sunteți ai voștri? Căci ați fost cumpărați cu preț!
Slăviți, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.

(Sf. Apostol Pavel, Epistola I către Corinteni, cap. 6, 9-20)

cristiboss56 28.06.2013 21:07:13

Mergi la prietenii tăi cu cuviință!

Dragostea nu cunoaște rușinea și de aceea nu știe să dea un chip bine orânduit mădularelor ei. Dragostei îi este firesc să nu se rușineze și să nu-și ascundă măsura ei.
Fericit cel ce te-a aflat pe tine liman a toată bucuria. Dumnezeu iubește adunarea celor smeriți ca pe adunarea serafimilor și mai cinstit este la Dumnezeu un trup neprihănit decât o jertfă curată. Căci amândouă, adică smerenia și neprihănirea pregătesc sufletului un zălog al Treimii.
Mergi la prietenii tăi cu cuviință! Căci, de faci așa, te folosești și pe tine, și pe ei. Că de multe ori, pe motiv de iubire, sufletul leapădă frâul grijii de sine. Păzește-te de întâlniri, că nu sunt de folos în orice timp! În adunări, prețuiește tăcerea. Căci războiul dinlăuntru este mai ușor decât cel din afară. Să nu crezi, frate, că pot fi oprite gândurile dinlăuntru dacă nu se ține trupul în bună rânduială. Teme-te de obișnuință mai mult decât de vrăjmași! Cel ce hrănește în sine obișnuința e ca omul ce hrănește focul. Căci măsura puterii amândurora este materia ce li se dă. De cere obișnuința o dată să treacă în faptă și nu i se împlinește cererea, a doua oară o vei afla slăbită. Și de vei face voia ei o dată, a doua oară o vei afla mai întărită împotriva ta.

(Sf. Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoință, Filocalia X, p. 268)

cristiboss56 29.06.2013 22:36:59

Orice credincios să aibă duhovnic !

Este absolut necesar ca orice credincios să aibă duhovnic, care îl va povățui cu sfaturile lui și îl va ajuta prin Taina Mărturisirii.
Astăzi lucrul cel mai de nevoie este ca oamenii să afle un duhovnic, să se spovedească, să aibă încredere în el și să se sfătuiască cu el.
Dacă au duhovnic și își fac un program de rugăciune, cu puțin studiu, dacă merg la biserică și se împărtășesc, atunci nu au de ce să se teamă în această viață.
Sufletul trebuie supravegheat de duhovnic ca să nu greșească drumul.
În nevoința duhovnicească poate ajuta, de pildă, și studiul duhovnicesc, dar dacă cineva nu are povățuitor duhovnicesc, își poate da propriile lui tâlcuiri la cele pe care le citește și astfel să se înșele.
Vezi, și atunci când cineva merge undeva cu mașina, poate consulta harta, dar mai bine oprește și întreabă, ca să nu o ia pe un drum greșit. Desigur, se mai poate ca cineva să întrebe, însă să nu o ia pe drumul ce i se spune și să ajungă în cele din urmă altundeva, sau să nu ia aminte la punctele primejdioase și să pățească ceva rău. Însă cel ce îi arată drumul și în același timp îi spune: "Ia aminte, la punctul cutare este o curbă primejdioasă, dincolo este o prăpastie...", unul ca acesta își va lua plata sa.
Vreau să spun că la fel trebuiesă se facă și în viata duhovnicească.
Este absolut necesar ca orice credincios să aibă duhovnic, care îl va povățui cu sfaturile lui și îl va ajuta prin Taina Mărturisirii.
Numai așa poate trăi o viată duhovnicească ortodoxă și poate fi sigur că se află pe drumul cel bun.
Desigur, fiecare își va alege povățuitorul duhovnicesc. Nu își va încredința sufletul său oricui. Precum pentru sănătatea trupului caută un medic bun, tot astfel și pentru sănătatea sufletului său va căuta un duhovnic bun pe care îl va cerceta în mod regulat, avându-l pe acela ca medic al sufletului său.

Cuviosul Paisie Aghioritul, Nevoință duhovnicească în col. Cuvinte duhovnicești III, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 269

cristiboss56 30.06.2013 21:20:26

După ce poate omul să recunoască o icoană ortodoxă a Maicii Domnului?

Icoanele ortodoxe ale Maicii Domnului se recunosc cel mai degrabă după cele trei stele - una pe frunte, a doua pe umărul drept, a treia pe umărul stâng. Aceste trei stele simbolizează fecioria Fecioarei Maria înainte de naștere, în naștere și după naștere.

Mi-ai pus lângă scrisoare o imagine de femeie care e răspândită în popor sub numele Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Imaginea înfățișează o femeie tânără, veselă, cu părul revărsat pe umeri, cu fața durdulie, cu buzele rumenite, cu hainele pestrițe. Fără prunc în brațe. Ai văzut și singur că este o imagine ne-ortodoxă a Maicii Domnului, și întrebi: „După ce poate omul să recunoască o icoană ortodoxă a ei?”
Icoanele ortodoxe ale Maicii Domnului se recunosc cel mai degrabă după cele trei stele - una pe frunte, a doua pe umărul drept, a treia pe umărul stâng. Aceste trei stele simbolizează fecioria Fecioarei Maria înainte de naștere, în naștere și după naștere.
După aceea, culorile veșmintelor. Ca regulă, veșmântul Maicii Domnului se zugrăvește în trei culori principale: în auriu, roșu și albastru. Haina de dedesubt este albastră, cea de deasupra roșie, amândouă întrețesute, țesute și împodobite cu aur. Culoarea aurie simbolizează nemurirea, cea roșie - slava și domnia, iar cea albastră - cerurile. Ceea ce înseamnă: înveșmântată în slavă nemuritoare în ceruri este ea, cea oarecând pătimitoare și roabă a Domnului pe pământ.
Fața Sfintei Născătoare de Dumnezeu nu este niciodată în icoanele ortodoxe plină și rotundă, ci prelungă și destul de trasă. Ochii, mari și gânditori. Tristețe lină, gata de un surâs mângâietor: tristețe pentru nefericirea lumii, surâs pentru nădejdea în Dumnezeu Mângâietorul, însă atât tristețea, cât și surâsul sunt reținute, și totul este reținut, totul este supus duhului. Este chipul unei biruitoare, care a trăit toate amărăciunile durerii și restriștii și poate să ajute celor care se luptă cu durerea și cu restriștea. Părul ei este întotdeauna acoperit cu totul.
Chipul Născătoarei de Dumnezeu nu pare nicicând de o frumusețe firească. El e în așa fel, că alungă orice gând de trupesc. El este de o frumusețe mai presus de fire, care nu se arată altminteri decât prin sfințenie. El întoarce gândul privitorului către înalta realitate duhovnicească și frumusețe a sufletului.
Capul Maicii Domnului este aplecat lin către pruncul Hristos, pe care îl ține la piept. Această lină aplecare arată supunerea în toate față de voia lui Dumnezeu, pe care ea a arătat-o cândva și în cuvinte binevestitorului Gavriil, zicând: iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău. Și mai înseamnă recunoașterea faptului că Cel pe Care îl ține în brațe este mai mare decât ea.
În icoanele ortodoxe, Maica Domnului e zugrăvită foarte rar fără pruncul Iisus. Iar atunci când e zugrăvită singură, este concepută de către iconar ca Maică a durerii sub cruce, cu mâinile încrucișate și capul plecat, câteodată cu săbiile simbolice îndreptate spre inima ei. Dar inima nu este zugrăvită niciodată, nici nu se vede. Cel mai des întâlnită este icoana ei cu Fiul în brațe. Ea s-a și arătat în lume pentru Fiul. Misiunea ei în lume a fost în Fiul ei. Ca nimeni să nu vadă în ea femeia, ci, totdeauna și pentru totdeauna, mama. Ea reprezintă cea mai înaltă, mai curată și mai sfântă maternitate, de la un capăt la celălalt al timpului. Ea este Maica Domnului nostru Iisus Hristos, dar e și mama noastră, mângâietoarea noastră și grabnica noastră ajutătoare.
Ea să-ți fie și ție întotdeauna mângâiere și ajutor!

(Sfântul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi: scrisori misionare, Editura Sophia - Press, 2002, p.58)

cristiboss56 01.07.2013 20:19:00

Despre războiul gândurilor

Așa că nu spuneți: „gândurile mele au fost gânduri simple, copilărești”. Sunt copilărești, dar substratul lor este foarte adânc.
Părinte, spuneți-ne un cuvânt despre războiul nevăzut!
Când faceți rugăciunea sunt mii de gânduri care vă asaltează. Când stai la televizor în fața unui film, două ceasuri nu te miști de acolo și mintea ta nu mai fuge. Stai acolo și te uiți la ce se întâmplă.
Dar încearcă să spui Tatăl nostru și ai să vezi că o mie de gânduri o să îți treacă prin minte. Tatăl nostru îl spui într-un minut și-ți trec o mie de gânduri prin minte... Zici că nu sunt gânduri păcătoase? Este adevărat, unele gânduri nu sunt păcătoase, pentru că demonul vrea să facă orice din tine, numai să nu spui rugăciunea.
În timp ce spui „pâinea noastră cea de toate zilele”, îți vine în minte că nu ai luat pâine de la magazin, sau te întrebi cât o fi ceasul, sau dacă afară plouă, sau ninge, sau e soare. O mie de gânduri inocente, dar ele toate au rolul satanic de a te îndepărta de la atenția rugăciunii.
Așa că nu spuneți: „gândurile mele au fost gânduri simple, copilărești”. Sunt copilărești, dar substratul lor este foarte adânc. Cele mai multe fapte pe care le facem noi sunt fapte rele. Mai puține sunt cele bune, pentru că răul este foarte imaginativ. Uită-te la un om rău câte născocește ca să facă rău, câtă elaborare mintală irosește ca să-și închipuie răul, câte mijloace are prin care face păcatul, prin care lovește... Pe când omul bun este foarte simplu. El știe că face binele și îl face. Nu se omoară ca să inventeze tot felul de sisteme ascunse și subterane.
Întoarce-te la Dumnezeu, căci Dumnezeu te așteaptă.

(Părintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii, Editura Bonifaciu, 2009, p. 43)

cristiboss56 01.07.2013 20:22:18

Amândoi soții să aibă același duhovnic!

Dacă au intenție bună, dacă au duhovnic și fac ascultare de el, nu vor avea probleme. Fără duhovnic nu se face arbitraj.
Părinte, ce cărți îi pot ajuta pe soți?
Ceea ce ajută pe cei căsătoriți este să nu se îndreptățească nici unul pe sine. Dacă se îndreptățesc pe sine, oricâte cărți duhovnicești ar citi, nu se folosesc.
Dacă au intenție bună, dacă au duhovnic și fac ascultare de el, nu vor avea probleme. Fără duhovnic nu se face arbitraj. Lucrul cel mai bun este să aibă amândoi soții același duhovnic. Nu bărbatul un duhovnic și femeia altul. Dacă două lemne vor fi cioplite de doi tâmplari niciodată nu se vor potrivi. În timp ce dacă vor avea același duhovnic, duhovnicul cioplește umflăturile - slăbiciunile - unuia, cioplește și umflăturile celuilalt și astfel se aplanează greutățile.
Dar astăzi chiar și perechile care trăiesc duhovnicește au duhovnici diferiți. Rar au amândoi același duhovnic, de aceea nici nu se folosesc. Am în vedere perechi care se potriveau, dar nu aveau același duhovnic ca să-i ajute, și s-au despărțit, iar alte perechi, deși nu se potriveau au trăit in armonie, deoarece au avut același duhovnic. Desigur, atunci când toată familia are același duhovnic, aceasta este și mai bine.
Duhovnicul îi va asculta pe toți și problema ce a apărut o va rezolva potrivit cu situația. Uneori va zori puțin pe tata sau pe mama, alteori îi va chema și pe copii dacă nu va putea trage concluzii din cele ce îi spun părinții. Sau - dacă perechea are probleme și este de vină, de pildă, femeia - îl poate chema pe bărbat ca să-l sfătuiască cum trebuie să se poarte sau va cere unei rude sau cunoscut allor să ajute cu discernământ.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Nevoință duhovnicească în col. Cuvinte duhovnicești III, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 273)

cristiboss56 03.07.2013 20:05:40

Răbdarea necazurilor

Că necazul lucrează răbdare, iar răbdarea încercare, iar cercarea nădejde, iar nădejdea nu rușinează. (Rom. 5, 3)

Să fii gata să primești în fiecare zi orice necaz, socotind că acestea îți aduc izbăvire de multele datorii, și să mulțumești Sfântului Dumnezeu.
Căci din acestea dobândește cineva îndrăznire neînfruntată, după marele Apostol: "necazul lucrează răbdare, iar răbdarea încercare, iar cercarea nădejde, iar nădejdea nu rușinează" (Rom. 5, 3). "Căci cele ce ochiul nu le-a văzut și urechea nu le-a auzit, și la inima omului nu s-au suit" (I Cor, 2,9), acestea sunt, după făgăduința cea nemincinoasă, cele ce vor fi date celor ce arată răbdare în necazuri, cu împreuna-lucrare a harului; căci fără har nu se poate isprăvi nimic.

(Simeon Evlaviosul, Capete morale, cap. 14, în Filocalia , vol. VI, p. 99)

cristiboss56 04.07.2013 21:18:42

Despre lupta duhovnicească

Când a început a renunța la lume, condiția sa duhovnicească era instabilă, dar, în timp, harul lui Dumnezeu a lucrat mântuirea sa și eliberarea de patimi.
Cu cât mai repede dobândești o virtute, cu atât mai ușor o pierzi. Cu cât o dobândești mai încet și cu mai multă trudă, cu atât mai fermă rămâne; exact ca planta aceea care a crescut înaltă și i-a spus chiparosului:
-“Vezi ce mult am crescut doar în câteva zile! Ești aici de câțiva ani și nu prea ai crescut cine știe ce”.
-”Da”, spuse chiparosul, “dar tu n-ai văzut încă furtuni, valuri puternice și ierni friguroase”
Iar după câtva timp, planta s-a uscat, în timp ce chiparosul a rămas acolo unde se afla! Așa este și cu omul duhovnicesc. Atât în vreme de furtună, cât și în vreme de pace el rămâne același. De ce? Deoarece lunga perioadă de timp a creat stabilitate. Când a început a renunța la lume, condiția sa duhovnicească era instabilă, dar, în timp, harul lui Dumnezeu a lucrat mântuirea sa și eliberarea de patimi.
Așadar, omul trebuie să se nevoiască astăzi, iar harul lui Dumnezeu va începe să acționeze de la sine mâine. Atunci, nu va mai trebui să vă nevoiți pentru a avea gânduri bune; harul care rămâne în voi este cel care le aduce în mintea ta fără efortul tău.
Atunci vei vedea mari taine!

(Comori duhovnicești din Sfântul Munte Athos, Culese din scrisorile și omiliile Avvei Efrem, Editura Egumenița, p.162-163)

cristiboss56 05.07.2013 21:21:20

Când Harul lucrează în sufletul celui ce se roagă, atunci îl inundă dragostea lui Dumnezeu, încât nu mai poate suferi ceea ce simte.
Când Harul lucrează în sufletul celui ce se roagă, atunci îl inundă dragostea lui Dumnezeu, încât nu mai poate suferi ceea ce simte. Apoi dragostea aceasta se răsfrânge asupra lumii și a omului, pe care-l iubește atât de mult, încât cere să ia el asupra sa toată durerea și nefericirea omenească pentru a-i slobozi pe ceilalți. Și, în general, pătimește împreună pentru orice întristare și mâhnire, chiar și pentru cele ale animalelor necuvântătoare, plângând atunci când înțelege că ele suferă. Acestea sunt însușirile dragostei, pe care rugăciunea le pricinuiește și le pune în lucrare. De aceea și cei sporiți în rugăciune nu încetează a se ruga pentru lume. De aceștia depinde chiar și prelungirea vieții pe acest pământ, chiar dacă asta ar părea ciudat și îndrăzneț. Și să știți că dacă aceștia vor lipsi, atunci va veni sfârșitul lumii acesteia.

(Cuviosul Iosif Isihastul, Starețul Iosif Isihastul, Editura Evanghelismos, București 2009, p. 207)

cristiboss56 08.07.2013 19:29:52

Să disprețuim păcatele, greșelile semenilor, nu pe cei ce le-au săvârșit

De aceea se cuvine să disprețuim păcatele, greșelile semenilor, nu pe cei ce le-au săvârșit, îmboldiți fiind de diavolul, din slăbiciune sau din deprindere proastă.
Diavolul face în așa fel încât în loc să ne ridicăm împotriva lui, ne îndeamnă mintea să se preocupe de păcatele aproapelui, ca să ne înrăiască și să ne ațâțe împotriva lui, să ne facă să-l disprețuim și să-l dușmănim și în felul acesta să ne îndepărtăm nu numai de aproapele nostru, ci și de Dumnezeu.
De aceea se cuvine să disprețuim păcatele, greșelile semenilor, nu pe cei ce le-au săvârșit, îmboldiți fiind de diavolul, din slăbiciune sau din deprindere proastă.
Pe aproapele să-l compătimim, cu blândețe, cu dragoste, să-i deschidem ochii ca unui uituc, ca unui bolnav, ca unui captiv nevolnic al păcatului.
Fiindcă răutatea, disprețul față de aproapele căzut în greșeală nu fac decât să-i agraveze aceluia boala, uitarea, captivitatea spirituală, nu să le diminueze; în același timp, ne fac și pe noi obsedați, bolnavi, prizonierii propriilor noastre patimi și ai diavolului - cel vinovat de ele.

(Sfântul Ioan de Kronstadt, Viața mea în Hristos, Editura Sophia, 2005, p. 152)

cristiboss56 08.07.2013 20:25:22

Sufletul pustiu și obosit

Sfinții gândeau astfel: „Dacă omul e obosit și nu are putere să se roage, atunci poate că oboseala aceasta este de la diavol”. Și se ridicau să se roage.

De ce obosim sufletește? Oare sufletul poate fi pustiu?
De ce nu? Dacă este lipsit de rugăciune, sufletul poate fi pustiu și obosit.
Sfinții gândeau astfel: „Dacă omul e obosit și nu are putere să se roage, atunci poate că oboseala aceasta este de la diavol”. Și se ridicau să se roage. Atunci prindeau putere.
Astfel a făcut și Domnul. Pentru ca sufletul să nu fie pustiu și să aibă putere, trebuie să se învețe cu Rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește- mă pe mine, păcătosul (păcătoasa)!

(Părintele Ambrozie Iurasov, Îndrumar creștin pentru vremurile de azi - vol I, Editura Sophia, p.90)

cristiboss56 09.07.2013 20:04:12

Dă-mi, Doamne, hotărâre!

Să-L întrebe pe Dumnezeu ce să facă și să-I ceară și hotărâre. Nu există altă metodă. Altminteri, vom fi hotărâți o lună și, după o lună, putem cădea mai rău decât înainte.

Cum poate un om să devină hotărât, să știe ce trebuie să facă?
Să-L întrebe pe Dumnezeu ce să facă și să-I ceară și hotărâre. Nu există altă metodă. Altminteri, vom fi hotărâți o lună și, după o lună, putem cădea mai rău decât înainte. Asta e o lucrare a vrăjmașului când pornim la o treabă fără Dumnezeu. Fără El nu putem face nimic. Nimic!
Și să pornim de acolo de unde suntem, din neputința noastră, și nu din înălțimile dorințelor noastre. Un creștin adevărat își face semnul Sfintei Cruci toată ziua, în tot locul și la toată treaba. De ce? Tocmai pentru a porni cu Dumnezeu și cu puterea Lui de la neputința noastră.
Noi ne mirăm că nu putem ceva. Ăsta e un semn de necredință. Ar trebui să ne mirăm că ne trece prin cap să facem ceva fără ajutorul lui Dumnezeu! Așadar, omule, să-ți faci sfânta cruce și să zici: „Dă-mi, Doamne, hotărâre!” Și să nu ne mai gândim mult dacă suntem sau nu hotărâți, ci să strigăm mereu la Domnul ca să fim cu El și în El!

(Monahia Siluana Vlad, Meșteșugul bucuriei - vol. 2, Editura Doxologia, 2009, p. 139)

cristiboss56 10.07.2013 20:40:03

Rugăciunea de unire a părintelui Sofronie

Așa, Doamne, Cela ce pentru bunăvoirea Ta ne-ai adunat întruolaltă dela marginile lumii, fă-ne a fi cu adevărat întru o frăție, viețuind întru o inimă, întru o voie, întru o dragoste, ca ún om, dupre cel mai nainte de veci sfatul Tău pentru Adam, cel întâiu născut.

Iubirea nemărginită ce cuprindea întreaga ființă a Părintelui Sofronie poate fi mai bine cuprinsă de înțelegerea noastră citind cuvintele pe cale le folosea într-o rugăciune pe care o iubea foarte mult, rugăciunea de unire. Iată cuprinsul acesteia:
„Doamne Iisuse Hristoase, Mielul lui Dumnezeu, Cela ce ridici păcatul lumii, Carele suindu-Te pre muntele Golgothei, răscumpărat-ai pre noi din blestemul legii, și ai preînnoit chipul Tău cel căzut, pre Cruce preacinstite mâinile Tale întinzând, ca pre fiii lui Dumnezeu cei risipiți întru una să aduni, și trimițând pre Preasfântul Duh, la unime pre toți ai chemat; Tu dar, fiind a Tatălui strălucire, înainte de a ieși la această mare lucrare de sfințenie, lumii răscumpărătoare, rugatu-Te-ai Părintelui Tău ca toți una să fim, precum Tu ești cu Tatăl și cu Duhul Sfânt: Însuți dăruiește nouă har și înțelepciune, spre a împlini această poruncă în fiece zi, și ne întărește în nevoința acelei iubiri carea ai poruncit nouă zicând: “Să vă iubiți unul pre altul, precum Eu am iubit pre voi”. Prin Duhul Tău Cel Sfânt dăruiește nouă puterea de a ne smeri unul altuia, amintindu-ne că cel ce mai mult iubește, acela mai mult se și smerește; învață-ne unul pentru altul a ne ruga, poverile unul altuia cu răbdare a purta, și împreunează pre noi întru cea a dragostei nedespărțitei legături, întru ó turmă de oi ascultătoare, pentru numele Tău cel Sfânt, împrejurul Părintelui și Povățuitorului nostru iubit, dând nouă și a vedea în fieștecare frate și soră – chipul slavei Tale celei negrăite; și a nu uita că fratele nostru este viața noastră.
Așa, Doamne, Cela ce pentru bunăvoirea Ta ne-ai adunat întruolaltă dela marginile lumii, fă-ne a fi cu adevărat întru ó frăție, viețuind întru ó inimă, întru ó voie, întru ó dragoste, ca ún om, dupre cel mai nainte de veci sfatul Tău pentru Adam, cel întâiu născut.
Întărește, apără și acoperă sălașul acesta cel sfânt, pre carele a sădit dreapta ta, și umbrează pre el subt acoperământul Preacuratei Maicii Tale, și al Cuviosului Părintelui nostru Siluan, ocrotitorul nostru, pre fieștecarele binecuvântând și ocrotind, cari aci viețuiesc, păzindu-ne adică de gânduri de stricăciune făcătoare, de cuvinte sau de porniri protivnice ale inimii carile prăpăstuiesc sfântă lucrarea slujirii noastre; spre a se zidi sălașul acesta pre piatra Evangheliceștilor Tale porunci, întru loc de tămăduire, loc de sfințire și de mântuire, nouă înșine, precum și tuturor celor ce aleargă către dânsul, cei osteniți și împovărați frații și surorile noastre, și ca să aflăm toți odihnă întru Tine, Cel blând și smerit Împăratul nostru, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”

(Arhimandritul Sofronie, Cuvântări Duhovnicești Vol.1, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2004, pp. 381-382)

cristiboss56 11.07.2013 21:23:33

Credință și răbdare în necazuri

Omul trebuie să treacă prin încercări și prin stări triste, ca să se îmbrace cu frumusețe și strălucire.

Să știi că numai cel ce arată credință și răbdare în necazuri dobândește slava si bunurile cerești promise.
Într-adevăr, este necesar ca grâul aruncat sub brazdă și sămânța copacului mai întâi să putrezească și în stare jalnică să ajungă, ca după aceea să dobândească haina cea minunată și rodul nenumărat.
Tot așa și omul trebuie să treacă prin încercări și prin stări triste, ca să se îmbrace cu frumusețe și strălucire.

(Sf. Macarie Egipteanul, Alte fapte omilii, Cuvânt Despre răbdare și discernământ, 28, în PSB, voi. 34, p. 314)

cristiboss56 12.07.2013 20:25:26

Nepăsarea sau nesimțirea?

Pentru a păcătui, omul întoarce spatele lui Dumnezeu, cade în lene, amorțire...
Neștiința nu este nici ea o problemă exclusivă a rațiunii; deșertăciunile lumii care își au cuibar în mintea creștinului nu o lasă deloc să primească învățătură din Scripturi, să-L descopere în poruncile Sale, cum îndemna același Marcu Ascetul, inspirându-se din Sf. Ioan Evanghelistul (I In. 3: 24); ca atare, se impune ca primă necesitate curățirea ochiului minții, care să ducă la o purificare totală, ca și menținerea lui în curăție.
Nepăsarea, sau nesimțirea, le îmbracă pe celelalte două ca într-o armură, încoronându-le și ajutându-le să depărteze pe om de Dumnezeu.
Pentru a păcătui, omul întoarce spatele lui Dumnezeu, cade în lene, amorțire, stare ce poate duce, fără cuvântul viu al Scripturii în minte, la deznădăjduire și moarte duhovnicească;

(Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț - Hozevitul, Doxologia, 2010, p. 306)

cristiboss56 12.07.2013 20:59:50

Pacea lui Dumnezeu

Pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire (Fil. 4,7) este oferită sufletelor care luptă, drept premiu și dar împărătesc; ea este o caracteristică a copiilor lui Dumnezeu.
Mă rog din inimă sa fii bine și să te bucuri în pacea sufletului, căci pacea lui Dumnezeu nu e nimic altceva decât un loc al lui Dumnezeu, odihnă, fericire și încântare dumnezeiască.
Pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire (Fil. 4,7) este oferită sufletelor care luptă, drept premiu și dar împărătesc; ea este o caracteristică a copiilor lui Dumnezeu.
Pentru ca ea să se sălășluiască în sufletul unui creștin, mai întâi e necesară o dumnezeiască trudă - trudă de natură duhovnicească.
Atunci ea aduce discernământul și o conștiință limpede, nepătată ce strălucește mai tare decât soarele, care știe că omul a făcut ceea ce trebuia. Atunci, acest suflet primește prețiosul dar al "păcii lui Dumnezeu" și se desfată într-însul și discută precum o mireasă cu prea frumosul ei Mire Iisus despre veșnica lor căsătorie și despre băgățiile duhovnicești ale cerului. Iar în timp ce omul se gândește la toate aceste lucruri, pacea se înmulțește și omul sfârșește prin a se bucura de lacrimi foarte dulci. Pacea lui Dumnezeu este logodna omului de dinaintea nunții cu Mielul cel înjunghiat. O, pace a lui Dumnezeu, vino chiar și la mine cel plin de tulburare, cel nu Îți cunoaște frumusețea!

(Comori duhovnicești din Sfântul Munte Athos, Culese din scrisorile și omiliile Avvei Efrem, Editura Egumenița, p.360)

cristiboss56 13.07.2013 22:07:48

Stăruiți în rugăciune

Stăruiți în rugăciune, stăruiți în strădanie, petreceți o zi fără de păcat. Tot restul vi se va da de Însuși Dumnezeu. Viața fără de păcat este cea care ne pregătește pentru viața cu Dumnezeu în veacul ce vine.
Învrednicește, Doamne, în ziua aceasta fără de păcat a ne păzi noi». Adeseori v’am repetat această rugăciune a Bisericii. Viața fără de păcat pe pământ ne deschide porțile cerului. Nu bogăția intelectuală mântuiește persoana. Viața fără de păcat este cea care ne pregătește pentru viața cu Dumnezeu în veacul ce vine. Harul Duhului Sfânt ne învață realitățile vecinice în măsura în care trăim după aceste porunci: iubește pe Dumnezeu Făcătorul tău din toată ființa ta, și iubește pe aproapele ca însuți pe tine. Da, păziți întotdeauna aceste porunci!
Stăruiți în rugăciune, stăruiți în strădanie, petreceți o zi fără de păcat. Tot restul vi se va da de Însuși Dumnezeu.
Pentru a păstra harul Duhului Sfânt trebuie să ne înfrânăm de la tot gândul ce nu place lui Dumnezeu, ne spune Starețul Siluan. Iată lucrarea noastră. Iată cultura noastră. De vreme ce este vorba de vecinica mântuire, aceasta nu se sfârșește niciodată. Începem și reîncepem la nesfârșit.

(Arhimandritul Sofronie Saharov, Din viață și din duh, traducere de Ierom. Rafail Noica, Reîntregirea, Alba Iulia, 2011, p. 19)

cristiboss56 14.07.2013 21:45:18

Ce înseamnă mântuirea?

Moartea atunci nu va mai fi o ruptură, ci o trecere către împărăția pentru carea ne vom fi pregătit prin împărtășirea cu trupul și sângele lui Hristos, prin rugăciunea și chemarea Numelui Său: Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește pre noi și lumea Ta.

Ce înseamnă mântuirea? Moartea trupului nostru este oare singura condiție de a trece în împărăția lui Hristos? Cum putem dezvolta în noi putința de a trăi după poruncile lui Hristos, după Sfântul Duh? Un singur lucru trebuiește: a păstra încordarea rugăciunii și a pocăinței. Moartea atunci nu va mai fi o ruptură, ci o trecere către împărăția pentru carea ne vom fi pregătit prin împărtășirea cu trupul și sângele lui Hristos, prin rugăciunea și chemarea Numelui Său: Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește pre noi și lumea Ta».
Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie». Ce înseamnă această ultimă frază a Simvolului Credinței? Noi nu putem purta ideea vieții vecinice decât dacă această vecinicie a și pătruns în viața noastră.

(Arhimandritul Sofronie Saharov, Din viață și din duh, traducere de Ierom. Rafail Noica, Reîntregirea, Alba Iulia, 2011, p. 15)

cristiboss56 15.07.2013 20:30:14

„Ferește-te de rău și fă bine, caută pacea și o urmează pe ea”

Dacă nu urâm răul, nu putem să iubim binele. Ba chiar mai mult, trebuie să facem binele, ca să ne ferim de rău.

Ferește-te de rău și fă bine, caută pacea și o urmează pe ea”(Psalmul 33,13).
Dacă nu urâm răul, nu putem să iubim binele. Ba chiar mai mult, trebuie să facem binele, ca să ne ferim de rău.
Pacea trebuie căutată, ca să ne ferim de războaie. Căci nu este de ajuns să o căutăm dacă, după ce am găsit pacea care ne părăsise, nu o urmăm pe ea care covârșește orice minte (Filipeni 4, 7) și în care este locașul lui Dumnezeu, după cum spune Profetul : „Și s-a făcut în pace locul Lui (Psalmul 75,2)

Fericitul Ieronim

cristiboss56 15.07.2013 20:42:28

Păcatul - cauză a morții

Moartea este consecința păcatului, care este o îmbolnăvire de neființă și o depărtare a omului de Dumnezeu. Însă moartea este și o mângîiere, o slobozire din robia stricăciunii, căci trupul îmbă*trânește și se strică, tinzând spre pământ, apropiindu-se de cele din care a fost creat, căci „nu are viață vecuitoare în el".

Prin neascultare, omul activează în sine posibilitatea morții, ca expresie a propriei libertăți folosite fără discernământ.
Omul moare nu datorită ființei sale de muritor (căci nu a fost creat pen*tru a muri, ci pentru a trăi), ci deoarece se depărtează de Dum*nezeu, Care este Viața lumii. Omul pleacă de la Viață și refuză comuniunea în ascultare cu Cel ce i-a dat viață.
El devine stricăcios prin păcat și - ca o expresie a acestei stricăciuni - omul în*cepe să omoare pentru a trăi, se hrănește cu viața făpturilor dimprejurul său, își prelungește propria viață muritoare prin moarte, perpetuând moartea prin viața sa.
Dumnezeu rânduiește „pen*tru ca răutatea să nu fie fără de moarte", ca trupul omului, care se hrănește cu moartea altora, să moară, adică să se despartă de sufletul nemuritor și să se unească în cele din urmă cu materia din care a ieșit.
Moartea este consecința păcatului, care este o îmbolnăvire de neființă și o depărtare a omului de Dumnezeu. Însă moartea este și o mângâiere, o slobozire din robia stricăciunii, căci trupul îmbă*trânește și se strică, tinzând spre pământ, apropiindu-se de cele din care a fost creat, căci „nu are viață vecuitoare în el".
Dreptul Simeon cere slobozirea din robia stricăciunii, arătând că în gân*direa lui Dumnezeu, moartea este o eliberare de păcat. În Hristos, moartea se convertește în moarte a morții și trecere de la moarte la viață (Paști).
Păcatul este ruptura de sine a ființei, și el include nefirescul și absurdul lumii care își alienează vocația de nemurire și alu*necă în tenebrele negării de sine (omul fiind chip al lui Dumne*zeu) și de ceilalți. Din această perspectivă, mântuirea adusă de Hristos este tocmai anularea acestei negări și afirmarea defini*tivă a victoriei iubirii asupra morții de sine.

(Pr. Dr. Ioan Valentin Istrati, Taina Veacurilor - unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii, Editura Doxologia, 2010, p. 379)

cristiboss56 16.07.2013 20:30:51

Spălându-ne sufletul dobândim Bucuria!

Trebuie să ne spălăm în primul rând sufletul. Ne spălăm prin Sfânta Spovedanie, ne parfumăm prin rugăciune, ne coafăm prin fapte bune.

Cum dobândim bucuria care nu se ia de la noi niciodată?
Aducându-L pe Dumnezeu în viața mea. Dumnezeu îmi dă mie o putere. Zice Evanghelia: „și celor care L-au primit și cred în Numele Lui, le-a dat putere să se facă fiii lui Dumnezeu”. Așa dobândim Bucuria: primind și învățând să trăim și să lucrăm împreună cu această Putere!
Da, să învățăm. Suntem în stare să învățăm la 60 de ani, la 70 de ani, să folosim un computer, să mânuim aparate casnice foarte sofisticate, dar refuzăm să învățăm ce dă Dumnezeu, unde se dă, cum se păstrează ce ne dă, și cum se lucrează cu harul, cu Dumnezeu.
Cum? Lucrând poruncile Lui: iartă, să nu apună soarele peste mânia ta, - nu zice „nu te mânia”, slavă Domnului! Zice: „să n-apună soarele peste mânia ta” - și tot ce ne-nvață Sfânta Biserică. Toate poruncile sunt „instrucțiuni” de dobândire a bucuriei și de păstrare a ei. La început pare greu de tot, da! Dar să pornim de la ce ne doare cel mai mult.
Să învățăm de la ce facem ca să ne menținem viața: mâncăm, respirăm, bem apă. Același lucru trebuie să-l facem și pentru viața duhovnicească. Trebuie să ne spălăm în primul rând sufletul. Facem baie, facem duș, ne parfumăm trupul, bine facem - da’ să nu dați cu parfumuri din alea puternice că mor maicile la mănăstire intoxicate! Același lucru să-l facem și cu sufletul. Ne spălăm prin Sfânta Spovedanie, ne parfumăm prin rugăciune, ne coafăm prin fapte bune, nu? Când faci o faptă bună uite-așa se face părul duhovnicesc, creț, frumos așa! Să mâncăm, să-L mâncăm pe Domnul, cu Trupul și cu Sângele Lui din Euharistie, dar și cuvântul Lui, și Numele Lui!
Să-L și respirăm. Rugăciunea de toată ziua: „Doamne miluiește! Maica Domnului ajută-mă!”, să ne fie ca respirația. Zice Apostolul: „Rugați-vă neîncetat!” „Da’ ce să fac mă’, să stau în genunchi să mă rog?” Stai liniștit! De multe ori, când stai în genunchi nici nu te rogi. Poți să stai în genunchi să citești din carte și să fii cu gândul în altă parte. Ci, neîncetat înseamnă așa cum respirăm, așa să zicem: „Doamne, mulțumesc, uite, beau apă. Doamne, mulțumesc că..., Doamne, ajută-mă să..., Doamne, ia uite ce face cutare...” și se-nvață omul cu Doamne în gură și devine una cu El.
Noi nu-ndrăznim să luăm lucrurile în serios! Vă rog, îndrăzniți! Puneți-L la încercare!

(Monahia Siluana Vlad, Meșteșugul bucuriei - vol. 2, Editura Doxologia, 2009, p.275)

cristiboss56 16.07.2013 20:33:41

Cum se dobândește harul lui Dumnezeu?

Harul lui Dumnezeu nu depinde de timp, ci de modul în care viețuiești și de mila Domnului.

Experiența se dobândește, într-adevăr, o dată cu trecerea timpului, dar harul - de aceea se numește har, adică dar, pentru că depinde de Dumnezeu - se dăruiește în funcție de căldura credinței, de smerenie și de voia cea bună. Solomon a primit har când era de doisprezece ani. Daniil la aceeași vârstă. David pe când păștea turmele tatălui său. La fel toți cei vechi și noi. Imediat ce omul ajunge la căința adevărată, harul se apropie de el și sporește o dată cu creșterea zelului. Experiența cere nevoință îndelungată.
Înainte de orice lucru, cel care cere har de la Dumnezeu trebuie să îndure ispitele și necazurile, în orice fel ar veni acestea. Iar dacă în timp de ispită se neliniștește și nu arată destulă răbdare, nici harul nu va veni, nici virtutea nu o săvârșește și nici nu se învrednicește de vreun dar duhovnicesc.
Dacă cineva a aflat care este darul lui Dumnezeu, cum că sunt necazurile și, în general, tot ceea ce ne aduc ispitele, acesta a aflat cu adevărat care este calea Domnului. Acesta așteaptă ispitele să vină pentru că prin acestea se curățește, răbdând se luminează și ajunge să-L vadă pe Dumnezeu.

(Cuviosul Iosif Isihastul, Mărturii din viața monahală, Ed. Bizantină, 2003, p. 78)

cristiboss56 17.07.2013 19:42:00

Cum să convertim stările psihologie în stări duhovnicești?

Ușa era întredeschisă și am zărit-o pe mama, care nu putea umbla, în pat. Făcea mici închinăciuni în pat și se ruga, și la fiecare rugăciune spunea: „Toată lumea și copiii mei”. Făcea aceasta cu râvnă și m-am simțit atât de rușinat, încât inima mi s-a vindecat și timp de o oră și jumătate m-am rugat și eu. M-am pregătit pentru Liturghie și a fost una dintre cele mai bune Liturghii pe care le-am avut. În dimineața aceea, bătrâna mea mamă m-a rușinat.

Eram în Cipru și prietenii mei urmau să vină să mă ia de la mama de-acasă ca să mergem în alt sat, pentru Liturghie. Aranjasem să vină să mă ia la ora șase; Liturghia trebuia să înceapă la șapte și din Nicosia până în sat era o oră de drum. Eram foarte ocupat în Cipru, pentru că mulți preoți mă chemau să vorbesc în parohiile lor, la televiziune, la radio, așa că eram cu totul obosit și secătuit. Mă culcasem târziu și mă sculasem pe la patru, ca să mă pregătesc pentru Liturghie, dar nu mă puteam ruga. Inima mi-era sfâșiată în bucăți; chiar nu voia să-mi facă ascultare. Mi-am spus: „Nu am energie, nu am putere să mă rog; mă voi duce să-mi spăl rufele”. Aveam câteva tricouri de spălat, pentru că transpir mult noaptea. „Poate că asta mă va înviora puțin și apoi voi încerca din nou să mă rog”. M-am dus în baie timp de o jumătate de oră și am terminat de spălat. La patru și jumătate am ieșit și am auzit un șușotit. Ușa era întredeschisă și am zărit-o pe mama, care nu putea umbla, în pat. Făcea mici închinăciuni în pat și se ruga, și la fiecare rugăciune spunea: „Toată lumea și copiii mei”. Făcea aceasta cu râvnă și m-am simțit atât de rușinat, încât inima mi s-a vindecat și timp de o oră și jumătate m-am rugat și eu. M-am pregătit pentru Liturghie și a fost una dintre cele mai bune Liturghii pe care le-am avut. În dimineața aceea, bătrâna mea mamă m-a rușinat.
Uneori credem că nu avem energie, când de fapt avem o cantitate incredibilă de energie în noi Uneori credem că nu avem energie, când de fapt avem o cantitate incredibilă de energie în noi. Secretul este să găsim un gând smerit care să ne rușineze, care să ne aducă pocăință și să descătușeze energia duhovnicească din noi. De aceea trebuie să ne îndreptăm pe calea smerită a „pogorârii”, ca să fim mereu în stare „să pescuim” acele gânduri smerite care dezlănțuie energia duhovnicească lăuntrică ce ne va da puterea să facem lucrul lui Dumnezeu. Este la noi în mănăstire un ieromonah și într-o zi era foarte obosit de pe urma slujirii sale oamenilor. Era duminică și era complet epuizat. Mi-a spus: „Noaptea, când sunt atât de sfârșit, mă duc de obicei în chilia mea, mă uit la icoane și zic: Noapte bună, vouă, tuturor și mă culc. Dar în noaptea aceea i-a fost rușine să facă așa; în schimb umbla în sus și în jos pe coridor, spunând: „Îmi pare rău, Doamne, nu mă pot ruga în noaptea asta. Iartă-mă”. „Îmi pare rău, Doamne, simt obosit, nu mă pot ruga în noaptea asta. Iartă-mă”. Timp de jumătate de oră a umblat în sus și în jos pe coridor spunândaceste cuvinte și, în felul acela, Dumnezeu i-a dat putința să-și facă pravila.Astfel că noi putem întotdeauna să descoperim înlăuntrul nostru o cantitate incredibilă de energie duhovnicească, dacă găsim cheia potrivită, „cheia lui David“ (cf. Is. 22:22; Apoc. 3:7) și dacă facem mișcarea potrivită ca să o descătușăm, cu alte cuvinte, dacă primim un gând smerit dăruit nouă de Domnul, atunci când, prin „pogorâre” de sine, ne supunem judecății Sale. Căci El ne dă „gură și înțelepciune” (Lc. 21:15) – acel gând smerit care descătușează energia duhovnicească“.

(Arhimandritul Zaharia Zaharou, Lărgiti și voi inimile voastre!, Editura Reîntregirea, Alba-Iulia, 2009, pp 147-148)

cristiboss56 18.07.2013 20:24:03

Forme ale experienței harului lui Dumnezeu

Care sunt experiențele harului pe care poate să le aibă creștinul, astfel încât credința și viața creștină să nu fie pentru el ceva pur intelectual sau exterior, ci să fie adevărate, simțire duhovnicească a lui Dumnezeu, comuniune cu Dumnezeu, locuire a lui Dumnezeu, de care poate să se împărtășească fiecare om?

Mai întâi de toate este o încunoștiințare lăuntrică, interioară, că prin credința în Dumnezeu omul își găsește adevăratul sens al vieții. Simte că credința lui în Hristos este o credință care-l odihnește lăuntric, care-i dă sens vieții și-l îndrumă, care este o lumină puternică ce-l luminează. Când simte astfel credința creștină înlăuntrul său înseamnă că omul a început să trăiască harul lui Dumnezeu. Dumnezeu nu mai este pentru el ceva exterior.
Altă experiență a harului lui Dumnezeu o are omul când aude în inima sa chemarea lui Dumnezeu la pocăința pentru faptele lui întunecoase și păcătoase, chemare la întoarcerea spre o viață creștină, spre spovedanie, spre calea lui Dumnezeu. Acest glas al lui Dumnezeu pe care-l aude înlăuntrul lui este o primă experiență a harului lui Dumnezeu. Atâția ani cât a trăit departe de Dumnezeu nu a înțeles nimic.
Începe să se pocăiască. Se spovedește pentru prima oară în viața lui la duhovnic. După spovedanie simte o pace adâncă și bucurie, lucruri pe care niciodată nu le-a mai simțit în viața sa. Și atunci își zice: ,,M-am alinat". Această alinare, acest sentiment de ușurare este o cercetare a harului dumnezeiesc în sufletul care s-a pocăit, iar Dumnezeu vrea să-1 mângâie. Lacrimile creștinului care se pocăiește atunci când se roagă și cere iertare de la Dumnezeu sau când se spovedește sunt lacrimi de pocăință. Aceste lacrimi sunt foarte alinătoare. Aduc multă pace în sufletul omului. Iar omul simte atunci că ele sunt dar dumnezeiesc și gustare a harului. Cu cât se pocăiește mai adânc și vine la mai multă iubire față de Dumnezeu și se roagă străpuns de dragoste dumnezeiască, cu atât aceste lacrimi de pocăință devin lacrimi de bucurie, lacrimi de dragoste și de iubire dumnezeiască. Aceste lacrimi care sunt mai sus decât acrimile pocăinței reprezintă o cercetare și o experiență a harului mai intensă.
Ne rugăm pentru a ne împărtăși cu Trupul și Sângele lui Hristos pocăiți, spovediți, cu post și cu pregătire duhovnicească. După Sfânta Împărtășanie ce se întâmplă? O adâncă bucurie și pace vin în sufletul nostru. Și acestea sunt experiențe ale harului lui Dumnezeu. Alteori iarăși, în timpul rugăciunii sau al Sfintelor Slujbe sau al Dumnezeieștii Liturghii, simțim o bucurie negrăită. Și aceasta este o experiență a harului și o simțire a lui Dumnezeu.
Există însă și alte forme ale experierii prezeței lui Dumnezeu, mult mai înalte. Dintre ele, cea mai înaltă este vederea luminii necreate. Această lumină au văzut-o ucenicii Domnului pe muntele Schimbării la Față. Atunci, ei L-au văzut pe Hristos strălucind ca soarele într-o lumină cerească și dumnezeiască, necreată, nezidită, așa cum strălucesc soarele sau alți luminători. Era o lumină necreată, adică lumina lui Dumnezeu, lumina Sfintei Treimi. Cei care se curățesc desăvârșit de patimi și de păcate și se roagă cu o rugăciune adevărată și curată se învrednicesc de această mare experiență, aceea de a vedea lumina lui Dumnezeu, încă din această viață. Această lumină este cea care va străluci în viața cea veșnică. Aceștia nu numai că o văd încă de acum, ci și văd în această lumină tainele lui Dumnezeu. Noi nu o vedem, însă cei curați cu inima și sfinții o văd. Aureola care se pictează în jurul capetelor sfinților este lumina Sfintei Treimi care i-a luminat și i-a sfințit. În viața Sfântului Vasile cel Mare citim că, atunci când se ruga în chilia sa, putea fi văzut strălucind în întregime de lumina necreată care îl înconjura. De asemenea, în numeroase vieți ale sfinților întâlnim același lucru. Dar a se învrednici cineva de vederea luminii nccreate reprezintă cea mai înaltă experiență a lui Dumnezeu, care nu se dă tuturor. După Sfântul Isaac Sirul, în fiecare generație doar un singur om ajunge să vadă lumina cea necreată. Există însă și astăzi creștini sfinți care se învrednicesc de această experiență unică a lui Dumnezeu. Desigur, trebuie să spunem că nu oricine vede o lumină oarecare în timpul rugăciunii a și văzut lumina necreată. Diavolul îi înșeală pe oameni și le arată alte lumini, demonice sau psihologice, pentru a-i face să creadă că aceea este lumina necreată. De aceea, fiecare creștin care vede ceva sau aude o voce sau are o oarecare experiență nu trebuie să le accepte ca fiind de la Dumnezeu, deoarece poate fi înșelat de diavol; trebuie să se spovedească la duhovnicul său, iar acesta îi va spune dacă este de la Dumnezeu sau dacă este o rătăcire a demonilor.

(Arhimandritul Gheorghios, Starețul Sf. Mânăstiri Grigoriu - Athos, Scrieri Athonite pe teme contemporane, Traducere: ieromonahul Agapie - Arad, 2003, pp. 6-7)

cristiboss56 19.07.2013 19:40:09

Din învățăturile Sfântului Neagoe Basarab către fiul său Teodosie

Iubitu mieu fiiu, mai nainte de toate să cade să cinstești și să lauzi neîncetat pre Dumnezeu cel mare și bun și milostiv și Ziditorul nostru cel înțelept, și zioa și noaptea și în tot ceasul și în tot locul.
Și să foarte cuvine să-l slăvești și să-l mărești neîncetat, cu glas necurmat și cu cântări nepărăsite, ca pre cela ce ne-au făcut și ne-au scos din-tunérec la lumină și den neființă în ființă. O, câtă iaste de multă mila ta, Doamne, și gândul și cugetul tău, care ai spre noi oamenii! O, mare taină și minunată! O, cine va putea spune toate puterile tale și lauda slavei tale! Dumnezeu, pentru mila sa cea multă, lăcui întru noi oamenii și să arătă noao. Dumnezeu fu în ceriu și om pre pământu și într-amândoao desăvârșit. Și pre om și-l făcu fiiu iubit și moștean împărățiii sale. O, mare iaste taina înțelepciunii tale Doamne, care fu spre noi oamenii! Ni dar să mărim pre Dumnezeul nostru și să strigăm dinpreună cu David, zicând: „Chiuiți lui Dumnezeu, tot pământul, slujiți lui Dumnezeu în veselie, intrați înaintea lui cu bucurie și cu veselie și cu curăție. Să știți că acela ne-au făcut, iar nu noi, și acela iaste Dumnezeul nostru și noi suntem oamenii lui și oile pășunii lui. Intrați prin poarta lui în ispovedanie, în curțile lui, în cântări, mărturisiți-vă lui și lăudați numele lui, că iaste bun și milostiv Domnul și sfânt Dumnezeul nostru. Că iaste mila lui cea mare cu noi în véci, și bunătatea lui cea multă“. Și den nimic ne-au făcut de suntem și făcu toate puterile céle făr’ de trupuri.
Dar pentru ce? Numai ca să lăudăm numele lui, cel ce ne-au făcut, Domnul domnilor și Dumnezeul dumnezeilor. Adusune-au în arătarea și în slava numelui său cel sfânt, ca să-l proslăvească îngerii în ceriurile céle de sus cu numele sfintei și a începătoarei de viață troiță. Așijderea au tocmit și firea ființii noastre ceii omenești și ne-au dat minte și cuvântu și suflet îmbrăcate în trup, și ne-au înfrumusețat cu chip și cu podoabă și ne-au tocmit cu toate dichisile céle bune și ne-au alcătuit trupul cu toate mădularile: cu gură, cu urechi, cu picioare, cu ochi și cu mâini, ca acéstea toate să le întindem și să le lărgim în lauda lui Dumnezeu, iar nu spre lucruri spurcate și scârnave și făr de lege, carile nu să cad.

(Extras din Învătăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie)

cristiboss56 20.07.2013 00:08:26

Trebuie să fim întotdeauna cu luare aminte la atacurile diavolului

Se cuvine să fim după buna cuviință și trebuință uneori copii, iar alteori bărbați înțelepți și aceasta din urmă mai ales atunci când se ridică asupra noastră patimile sau duhurile cele viclene, lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor și a stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății, celor de sub cer (Efes. 6, 12).
Drept aceea trebuie să fim întotdeauna cu luare aminte la atacurile diavolului, căci putem noi oare să nădăjduim că el ne va lăsa neispitiți când n-a lăsat neispitit nici chiar pe însuși Puitorul de nevoințe, Domnul nostru Iisus Hristos? Și chiar El însuși a spus lui Petru: Simone, Simone, iată satana v-a cerut să vă cearnă ca pe grâu (Luca 22, 31).
Și astfel noi trebuie ca întotdeauna să chemăm întru smerenia inimii pe Domnul și să-L rugăm ca să nu sloboadă asupra noastră ispite mai presus de puteri, ca să ne izbăvească de cel viclean. Deoarece când Domnul lasă pe om numai în seama puterilor lui, atunci diavolul este gata să-l macine întocmai cum macină pietrele de moară boabele de grâu.

(Arhimandrit Dosoftei Morariu, Sfântul Serafim de Sarov, 2002, p. 399)

cristiboss56 20.07.2013 21:41:02

„Femeia care e bună, nimic nu-i mai bun!”

Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei. Bărbatul trebuie să se plece să o ia - adică să-i arate eleganță, prețuire. Atunci floarea își arată și mirosul, și calitățile ascunse, pentru că tu ai știut să răscolești adâncurile și ai făcut din ea ceea ce nu știa ea că este.

Am cununat odată pe cineva, și când am ajuns la rugăciunea aceea unde preotul spune: "iar femeia să asculte de bărbat", toată lumea s-a uitat la mireasă și mireasa a plecat capul.
Mie nu mi-a convenit acest moment care a stăpânit ceremonia, pentru că fetița aceea a fost înjosită în cel mai mare moment din viața ei. Dar am tăcut până mi-a venit vremea la cuvânt, și i-am spus: "Am constatat că lumea n-a fost atentă la cuvintele de mai înainte, care spuneau că bărbatul este dator să-și iubească nevasta. Dragă mireasă, dacă nu te iubește, să nu-l asculti!"
Să nu ne jucăm cu cuvintele! Fata nu e numai o jucărie de pat sau o jucărie de bucătărie. Suntem plini de obligații, suntem plini de datorii. Prin urmare, trebuie să vezi într-o iubită de la început, când poți să judeci - pentru că dacă te-ai îndrăgostit nu mai judeci - niște lucruri pentru viitor, până la sfârșitul vieții. Deci este dezavantajul celui care se îndrăgostește prost, care s-a îndrăgostit pentru că a văzut ceva superficial. El nu mai simte frumusețea aceea grozavă a iubirii.
Credeți dumneavoastră că acest mare meșter, Dumnezeu, când a creat omul, și pe femeie deci, a creat-o fără să toarne acolo sentimente și posibilități extraordinare?! Femeia, țineți seamă, dragii mei, care e rea, nimic nu-i mai rău, dar care e bună, nimic nu-i mai bun! Deci trebuie cu orice chip s-o faci bună, dar cel mai bine este să nu te grăbești la începutul începuturilor.
Există un instinct în noi. Odată, mă găseam la Timișoara. Nu eram călugăr, nici la mânăstire nu eram, dar mă gândeam la asta. Un student la politehnică se îndrăgostise de o studentă foarte urâtă. M-am trezit cu el la mine să-mi ceară sfaturi, că era înnebunit după ea. N-o cunoșteam, că nu putea să pătrundă oricine până la mine, dar el o iubea... Am cunoscut-o apoi. Ea, săraca, n-avea cum să speculeze iubirea, pentru că nu avea nimic, era urâtă. Dar nu există femeie urâtă.
Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei. Bărbatul trebuie să se plece să o ia - adică să-i arate eleganță, prețuire. Atunci floarea își arată și mirosul, și calitățile ascunse, pentru că tu ai știut să răscolești adâncurile și ai făcut din ea ceea ce nu știa ea că este.
Femeia trebuie prețuită, să știti, pentru că mai întâi ne reprezintă o femeie în Împărăția cerurilor: Maica Domnului. Te cutremuri, ți-e și frică să vorbești comparând-o pe ea cu oamenii.

(Părintele Arsenie Papacioc, în Apostolat în Țara Făgărașului, nr. 18/iulie 2008, p. 9)

cristiboss56 21.07.2013 22:33:11

Fii atent la limba ta

Limba ta să rostească cuvinte pline de bună mireasmă; cuvinte de mângâiere, curaj și nădejde.

Fii atent la limba ta, dar mai întâi, la minte; să nu permiți gândurilor rele să înceapă a vorbi cu tine.

Să nu-i permiți limbii să scoată cuvinte care l-ar răni pe fratele tău.

Limba ta să rostească cuvinte pline de bună mireasmă; cuvinte de mângâiere, curaj și nădejde.

Limba omului este cea care-i dezvăluie inima, omul cel lăuntric.

(Comori duhovnicești din Sfântul Munte Athos, Culese din scrisorile și omiliile Avvei Efrem, Editura Egumenița, p.195)

cristiboss56 22.07.2013 20:56:12

Când Domnul Hristos S-a pogorât întru cele mai de jos ale pământului, respectiv El S-a pogorât la iad acolo unde este iadul. Noi nu considerăm o spațialitate oarecare a iadului. Și până la urmă adevărul este că iadul e acolo unde e omul căzut. Și în viața aceasta pământească poate avea cineva stări de iad, și dacă este cu stări de iad e în iad chiar trăind în lumea aceasta, în viața aceasta pământească, în Sf. Scriptură nu este nici un loc în care să se spună că iadul a fost creat de Dumnezeu, sau de cine a fost creat. Și totuși iadul există. Cine a creat iadul? L-au creat aceia care au fost vrednici de iad. Mai întâi îngerii cei căzuți și după aceea oamenii cei căzuți. Fiul lui Dumnezeu S-a dus acolo unde era omul, cât era de căzut, până acolo S-a coborât Domnul Hristos ca să-l ridice pe om. Și noi credem, și spunem, și mărturisim că atunci când a murit Domnul Hristos pe cruce, a fost luat de pe cruce și înmormântat în mormânt, a fost pus în mormânt cu trupul, a fost în iad cu sufletul, cu sufletul îndumnezeit, și cu dumnezeirea pretutindenea, și în rai cu tâlharul și împreună cu Tatăl și cu Duhul Cel ce este necuprins. Așa gândește Biserica iadul, așa gândește Biserica mântuirea, așa gândește Biserica raiul, așa gândește Biserica pe Mântuitorul în care credem, așa ne raportăm noi cei credincioși la Mântuitorul.
(Arhim. Teofil Părăian, Prescuri pentru cuminecături, Editura Arhiepiscopiei Timișoarei, p. 307)

cristiboss56 23.07.2013 22:01:37

Iertarea este data înainte să o cerem

“Noi ca oamenii nu putem să nu păcătuim unul împotriva celuilalt, dar datoria noastră este să ne iertăm unii pe alții și să ne reluăm, să continuăm, călătoria pocăinței și a mântuirii”
Dragostea iartă celui păcătos. Și acuma vă spun că iertarea nu este un procedeu. Iertarea este o parte integrantă a iubirii. Dacă de câteva ori m-am dus la duhovnicul meu când am făcut vreo boroboață și am cerut iertare, mi-a spus: “Părinte Rafail, ești iertat înainte să ceri, dar dacă ești așa, noi cum putem să trăim cu tine?”
Iertarea este data înainte să o cerem. “Dumnezeu este dragoste”, zice Apostolul. Putem să zicem: “Dumnezeu este iertare.” Iertarea este deja dată, noi trebuie să ne-o însușim, trebuie să ne ridicăm la vrednicia acestei iertări, și atuncea vom vedea cum iertarea face parte integrantă din Iubire. Așa trebuie să devenim și noi. În sensul acesta iertarea se poate înțelege ca vocație a omului, adică să învățăm să devenim precum este Dumnezeul nostru, să învățăm să împărtășim aproapelui nostru ceea ce și noi dorim să primim de la Dumnezeu, ba și de la aproapele. Sau, cum ne spunea starețul într-o cuvântare în Duminica de dinainte de Post, Duminica Iertării: “Noi ca oamenii nu putem să nu păcătuim unul împotriva celuilalt, dar datoria noastră este să ne iertăm unii pe alții și să ne reluăm, să continuăm, călătoria pocăinței și a mântuirii”.
(Ieromonahul Rafail Noica, Cultura Duhului, Editura Reîntregirea, p. 120-121)

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:27:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.