Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Morala crestina vs morala atee (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6338)

Dumitru73 23.08.2010 10:22:03

Citat:

În prealabil postat de proxymagape (Post 280342)
Tu ce ai inteles?

Inainte de a vorbi de morala atee, studiaza istoria crestinismului, cea reala nu cea relatata de biserici.
Si ai sa vezi cata "dragoste" le aratau crestini celor ce nu le impartaseau credinta.
Ai sa vezi cat de "intelept" este crestinismul trait, nu teoretic.

I.Calin 23.08.2010 13:37:08

Există vreo morală atee? Unde sunt acele norme, legi și prescripții? Și dacă există ele, sunt adunate într-un tot organic (ETICA ATEE) pe care să-l putem studia și analiza? Dacă nu, despre ce se vorbește aici: morala creștină (valori, porunci, legi) o știu (sau cred că o știu), dar n-am nici o idee despre morala atee.

ai2 23.08.2010 13:56:15

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 280767)
Există vreo morală atee? Unde sunt acele norme, legi și prescripții? Și dacă există ele, sunt adunate într-un tot organic (ETICA ATEE) pe care să-l putem studia și analiza? Dacă nu, despre ce se vorbește aici: morala creștină (valori, porunci, legi) o știu (sau cred că o știu), dar n-am nici o idee despre morala atee.

Sper ca nu pui in aplicare morala crestina! Asta daca tu chiar o cunosti.
Faptul ca tu nu stii nimic despre morala atee este un fapt agravant pentru tine si nu stiu de ce te lauzi cu ignoranta ta pe forum. Nu stii, cerceteaza! Sunt sigur ca nu stii multe. "Necunoasterea nu e o dovada, ignoranta nu-i un argument"
Daca nu vezi ceva scris tu incepi sa omori lumea pe strada? Tu n-ai nicio idee despre ce e rau si ce e bine daca nu citesti ce au scris altii?

I.Calin 23.08.2010 14:17:06

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 280776)
Sper ca nu pui in aplicare morala crestina! Asta daca tu chiar o cunosti.
Faptul ca tu nu stii nimic despre morala atee este un fapt agravant pentru tine si nu stiu de ce te lauzi cu ignoranta ta pe forum. Nu stii, cerceteaza! Sunt sigur ca nu stii multe. "Necunoasterea nu e o dovada, ignoranta nu-i un argument"

Mulțumesc pentru apreciere. Dar, eu credeam că ateii sunt o adunătură pestriță, fiecare individ cu valori și principii proprii și chiar nu am văzut nici unde un volum (carte) de morală atee. Poate că-mi recomanzi una, ți-aș rămâne îndatorat.

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 280776)
Daca nu vezi ceva scris tu incepi sa omori lumea pe strada? Tu n-ai nicio idee despre ce e rau si ce e bine daca nu citesti ce au scris altii?

Păi, la câte se scriu, credeam că cei interesați ar fi abordat acest subiect. Ar fi fost, cu siguranță, un bestseller. Îți dai seama, ce de bani...
Faci acuzații grave. Ai știință că aș fi omorât pe cineva?
Am idee despre ce e rău și ce e bine, dar nu din perspectivă atee.

ai2 26.08.2010 08:47:34

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 280783)
Mulțumesc pentru apreciere. Dar, eu credeam că ateii sunt o adunătură pestriță, fiecare individ cu valori și principii proprii și chiar nu am văzut nici unde un volum (carte) de morală atee. Poate că-mi recomanzi una, ți-aș rămâne îndatorat.

Ironia ma tine in viata! Pe cuvant! Tocmai tu, un crestin, sa spui despre atei ca sunt o adunatura pestrita? Pai tu nu te uiti putin aici pe forum sa vezi cate pareri contradictorii exista intre credinciosi? Fiecare are zeul sau si doar spiritul de turma va face sa va adunati sub o titulatura. Fiecare stie mai bine decat ceilalti ce gandeste D-zeu relativ la orice problema. Si ateii au principii diferite si e normal sa fie asa. Mai greu sa existe un grup de oameni cu exact aceleasi idei. Pana sa-ti recomand niste carti care trateaza moralitatea dpdv ateist, as vrea sa discutam putin urmatoarele afirmatii pe care le faci:
Citat:

Păi, la câte se scriu, credeam că cei interesați ar fi abordat acest subiect. Ar fi fost, cu siguranță, un bestseller. Îți dai seama, ce de bani...
Exista bestseller-uri pe acest si nu inteleg de ce te lauzi cu ignoranta ta in public. Doar putina bunavointa si ai fi aflat ca exista astfel de surse. In schimb tu crezi ca daca tu nu ai habar de existenta lor ele chiar nu exista. Halal ratiune!
Citat:

Faci acuzații grave. Ai știință că aș fi omorât pe cineva?
N-am facut nicio acuzatie, tu te simti atacat cand nu trebuie. Mai citeste ce am scris. Eu am spus altceva.
Citat:

Am idee despre ce e rău și ce e bine, dar nu din perspectivă atee.
Serios? Poti sa-mi spui din ce perspectiva ai tu idee despre bine si rau? As presupune ca esti crestin si te bazezi pe Biblie. Daca e asa, sunt curios de ce nu respecti toate "valorile" din Biblie.

Dumitru73 26.08.2010 09:45:41

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 280767)

Iti dau un bun exemplu.
Morala atee ne face sa fim mai toleranti fata de cei de alta rasa sau religie decat noi.
As putea muuuuuuulte exemple ...
Dar da-mi tu exemple de morala crestina.

Dumitru73 26.08.2010 09:50:08

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 280783)
...

... stai putin, ca nu mai inteleg ... ateismul nu mai este o religie?!?!
Foarte multi, pe acest forum, s-au zbatut sa demonstreze ca ateismul este o religie si inca una organizata, care pune la cale venirea Antihristului ...
Si tu spui ca e doar o adunatura pestrita, pe care nu ii uneste nici macar un set de principii atee?

costel 26.08.2010 10:08:24

Morala crestina da nastere la fii ai lui Dumnezeu. Are o dimensiune in plus fata de cea atee, cea verticala.

Dumitru73 26.08.2010 10:32:55

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 281985)
Morala crestina da nastere la fii ai lui Dumnezeu. Are o dimensiune in plus fata de cea atee, cea verticala.

Foarte convingator ...

georgeval 26.08.2010 10:44:48

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 281973)
Iti dau un bun exemplu.
Morala atee ne face sa fim mai toleranti fata de cei de alta rasa sau religie decat noi.
As putea muuuuuuulte exemple ...
Dar da-mi tu exemple de morala crestina.

Morala crestina este una existentiala care merge pana la jertfa ca daruire prin care se biruieste orice forma de egoism. In ateism nu cred ca se poate vorbi despre jertfa pentru ca in centru este iubirea de sine.

Dumitru73 26.08.2010 10:50:29

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282007)
Morala crestina este una existentiala care merge pana la jertfa ca daruire prin care se biruieste orice forma de egoism. In ateism nu cred ca se poate vorbi despre jertfa pentru ca in centru este iubirea de sine.

Eu ti-am dat un exemplu clar de morala atee.
Vreau exemple de la voi, nu lozinci ...

georgeval 26.08.2010 10:56:49

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 282011)
Eu ti-am dat un exemplu clar de morala atee.
Vreau exemple de la voi, nu lozinci ...

Eu nu cred ca am folosit lozinci. Toata peroioada persecutiilor este o dovada. Perioada puscariilor comuniste este o dovada. Citeste cartea Valeriu Gafencu- Sfantul Inchisorilor si vei intelege jertfa in crestinism. Si exemplele pot continua. Exista jertfa in morala atee?

Dumitru73 26.08.2010 11:29:54

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282013)
Eu nu cred ca am folosit lozinci. Toata peroioada persecutiilor este o dovada. Perioada puscariilor comuniste este o dovada. Citeste cartea Valeriu Gafencu- Sfantul Inchisorilor si vei intelege jertfa in crestinism. Si exemplele pot continua. Exista jertfa in morala atee?

Vorbeam de morala ... nu de jertfe ...
Si paganii se jerfteau pe sine sau proprii copii pentru binele comunitatii ... asta nu este tot jertfa?
"Exista jertfa in morala atee?" - vrei sa spui ca morala crestina este definita doar de jertfa?
Asta nu e morala ...

ai2 26.08.2010 11:35:53

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282007)

Tu esti multumit cu minciunile pe care le scrii? De unde pana unde ateismul are in centru iubirea de sine?

ai2 26.08.2010 11:43:32

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282013)

Perioada persecutiilor comuniste la adresa celor de alta credinta decat cea ortodoxa chiar ca este o dovada. Repet a nu stiu cata oara, ortodocsii persecutati de comunisti au fost legionari si au fost persecutati pe criterii politice, nicidecum religioase. In schimb, catolicii de exemplu, au fost persecutati pentru ca erau catolici.
Cat despre sfintii inchisorilor, nu este decat un alt capitol rusinos din istoria BOR. Unii preoti au fost legionari (a se citi antisemiti), unii au fost turnatori si au dus-o foarte bine in perioada comunista iar dupa 89 se folosesc de "sfinti" pentru a-si spala imaginea. Misto religie, penibile printipuri.
Tot ce au vrut comunistii a fost sa se promoveze cultul personalitatii si aici normal ca intrau in conflict cu preotii care promovau un alt conducator iubit.

georgeval 26.08.2010 11:44:34

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 282029)
Tu esti multumit cu minciunile pe care le scrii? De unde pana unde ateismul are in centru iubirea de sine?

Pai nu am vazut iubire jertfelnica. Da-ti exemple de iubire jertfelnica.

ai2 26.08.2010 11:44:42

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 282028)
Si paganii se jerfteau pe sine sau proprii copii pentru binele comunitatii ... asta nu este tot jertfa?
"Exista jertfa in morala atee?" - vrei sa spui ca morala crestina este definita doar de jertfa?
Asta nu e morala ...

Ca sa nu mai vorbim de atrocitatile comise de credinciosi care numai jertfa nu inseamna.

georgeval 26.08.2010 11:46:34

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 282028)
Asta nu e morala ...

Morala presupune modul de viata nu principii seci lipsite de viata.

ai2 26.08.2010 11:50:00

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282036)

Exista destui atei care au facut acte caritabile.

Ceea ce ai scris tu este un argument care face apel la sentimente. Exista multe jertfe in multe tabere cu principii contradictorii. Le dam dreptate tuturor? Are mai multa dreptate cine are mai multi morti? Ca sa nu mai mentionam faptul ca tocmai crestinii au "contribuit" la marirea numarului de jertfe din alte religii.

ai2 26.08.2010 11:52:11

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282038)

Si aici revenim la capitolul discriminare pe criterii religioase. Modul vostru de viata nu este tocmai moral din acest punct de vedere.

georgeval 26.08.2010 11:54:03

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 282035)
Perioada persecutiilor comuniste la adresa celor de alta credinta decat cea ortodoxa chiar ca este o dovada. Repet a nu stiu cata oara, ortodocsii persecutati de comunisti au fost legionari si au fost persecutati pe criterii politice, nicidecum religioase. In schimb, catolicii de exemplu, au fost persecutati pentru ca erau catolici.
Cat despre sfintii inchisorilor, nu este decat un alt capitol rusinos din istoria BOR. Unii preoti au fost legionari (a se citi antisemiti), unii au fost turnatori si au dus-o foarte bine in perioada comunista iar dupa 89 se folosesc de "sfinti" pentru a-si spala imaginea. Misto religie, penibile printipuri.
Tot ce au vrut comunistii a fost sa se promoveze cultul personalitatii si aici normal ca intrau in conflict cu preotii care promovau un alt conducator iubit.

Asa se vad lucrurile din exterior, ca o paranteza, asa a fost caracterizat si Brancoveanu "dupa ureche"- un boier din tarile romane care nu a reusit sa-si plateasca darile catre Inalta poarta, iar realitatea a fost alta. Asa ii caracterizati si pe cei care au murit in puscariile comuniste ca niste legionari. Nu credeti ca in numele unei ideologii care se baza pe o morala atee ne-am distrus intelectualitatea in puscariile comuniste?
Si cultul personallitatii avea in centru iubirea jertfelnica sau iubirea de sine?

georgeval 26.08.2010 12:00:24

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 282043)
Si aici revenim la capitolul discriminare pe criterii religioase. Modul vostru de viata nu este tocmai moral din acest punct de vedere.

Ati trait in comunism? Va multumit morala atee? A fost ideala? Nu a produs discriminari?
Este mai usor sa critici o morala existentialista decat una legalista.

ai2 26.08.2010 12:04:26

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282046)
Asa se vad lucrurile din exterior, ca o paranteza, asa a fost caracterizat si Brancoveanu "dupa ureche"- un boier din tarile romane care nu a reusit sa-si plateasca darile catre Inalta poarta, iar realitatea a fost alta. Asa ii caracterizati si pe cei care au murit in puscariile comuniste ca niste legionari.

Pai multi au si fost. Si multi preoti catolici chiar au murit in inchisori pentru ca nu au trecut la ortodoxism.
Exploatarea "sfintilor" inchisorilor arata cat de morali sunt crestinii. Legionarii au omorat oameni ca pe niste animale si i-au atarnat la abator ca pe vite. Prea multi preoti au fost legionari ca sa mai puteti pleda pentru "iubirea jertfelnica" a acestora. Cel putin eu n-am auzit de niciunul care sa fi luat atitudine impotriva fratilor legionari cand acestia au inceput epurarile. Dupa ca i-au prins comunistii si i-au acuzat politic, brusc au devenit sfinti cei care pledau pentru "curatarea neamului" prin omoruri. Moralitate inseamna coloana vertebrala iar aici stati prost de tot. BOR s-a dat repede cu comunistii, acum cu politicienii pe care nici nu stiu cum sa-i cataloghez.

Citat:

Nu credeti ca in numele unei ideologii care se baza pe o morala atee ne-am distrus intelectualitatea in puscariile comuniste?
Evident ca nu. Ateismul promoveaza valorile. Biserica incearca sa le sugrume mai ales pe cele care contravin ideologiei. La fel a facut si comunismul. Ca o paranteza. La rusi genetica ,una din bazele evolutionismului, a fost declarata stiinta burgheza si considerata ilegala. Dupa tine, de ce un sistem ateu ar face asa ceva?
Citat:

Si cultul personallitatii avea in centru iubirea jertfelnica sau iubirea de sine?
pai e simplu! iubirea jertfelnica se cerea din partea poporului sub pretextul ca conducatorul iubit da dovada de jertfa atunci cand ne conduce. vezi cat de bine seamana lozincile.

ai2 26.08.2010 12:05:40

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282052)
Ati trait in comunism? Va multumit morala atee? A fost ideala? Nu a produs discriminari?

Tu chiar nu pricepi ca aia nu era morala atee? E destul de simplu dar nu-ti pot explica la nesfarsit. Da-mi un argument pentru afirmatiile pe care le faci gratuit si tendentios.

Dumitru73 26.08.2010 12:11:54

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282036)

Ce tot o dai cu jertfele?????
Morala crestina sta in jertfa?
Iata ce spune Iisus:
“Milă voiesc, iar nu jertfă” (Matei 9,13 și 12,7) ;)

georgeval 26.08.2010 12:13:57

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 282055)
Pai multi au si fost. Si multi preoti catolici chiar au murit in inchisori pentru ca nu au trecut la ortodoxism.
Exploatarea "sfintilor" inchisorilor arata cat de morali sunt crestinii. Legionarii au omorat oameni ca pe niste animale si i-au atarnat la abator ca pe vite. Prea multi preoti au fost legionari ca sa mai puteti pleda pentru "iubirea jertfelnica" a acestora. Cel putin eu n-am auzit de niciunul care sa fi luat atitudine impotriva fratilor legionari cand acestia au inceput epurarile. Dupa ca i-au prins comunistii si i-au acuzat politic, brusc au devenit sfinti cei care pledau pentru "curatarea neamului" prin omoruri. Moralitate inseamna coloana vertebrala iar aici stati prost de tot. BOR s-a dat repede cu comunistii, acum cu politicienii pe care nici nu stiu cum sa-i cataloghez.

Evident ca nu. Ateismul promoveaza valorile. Biserica incearca sa le sugrume mai ales pe cele care contravin ideologiei. La fel a facut si comunismul. Ca o paranteza. La rusi genetica ,una din bazele evolutionismului, a fost declarata stiinta burgheza si considerata ilegala. Dupa tine, de ce un sistem ateu ar face asa ceva?

pai e simplu! iubirea jertfelnica se cerea din partea poporului sub pretextul ca conducatorul iubit da dovada de jertfa atunci cand ne conduce. vezi cat de bine seamana lozincile.

Pentru mine este o denaturare a istoriei postarea dumneavoastra. Sa ajung la concluzia ca in puscariile comuniste s-a facut convertire la ortodoxie de catre preotii legionari este cea mai subiectiva observatie pe care am auzit-o. Un singur exemplu demonteaza tot- Nicolae Steinhardt- sau si acest evreu a fost fortat?

Dumitru73 26.08.2010 12:14:00

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282038)

Eu am inteles ce vrei sa spui. E la fel ca mantuirea.
Morala crestina e mai morala, doar pentru ca este ... crestina ...

georgeval 26.08.2010 12:18:24

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 282060)
Ce tot o dai cu jertfele?????
Morala crestina sta in jertfa?
Iata ce spune Iisus:
“Milă voiesc, iar nu jertfă” (Matei 9,13 și 12,7) ;)

In centrul moralei crestine este jertfa ca manifestare suprema a dragostei "Mai mare iubire decat aceasta nimeni nu are: sa-si puna cineva viata pentru aproapele sau" (Ioan 15,13). Cautati versete mai potrivite nu rupte din context.

Dumitru73 26.08.2010 12:18:48

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282052)

Nu amesteca comunismul cu ateismul.
Vrei sa-mi aduc aminte de Inchizitie si de toate crimele comise de religie?

georgeval 26.08.2010 12:24:35

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 282057)
Tu chiar nu pricepi ca aia nu era morala atee? E destul de simplu dar nu-ti pot explica la nesfarsit. Da-mi un argument pentru afirmatiile pe care le faci gratuit si tendentios.

Nu confund ateismul si morala atee cu ideologia comunista dar de foarte multe ori sunt nedespartite. Nu fac afirmatii gratuite si tendentioase si nici nu sunt purtat de subiectivism, poate ca asa se vede istoria din perspectiva unora care probabil sunt nationalisti, extremisti.

Dumitru73 26.08.2010 12:29:49

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282069)
In centrul moralei crestine este jertfa ca manifestare suprema a dragostei "Mai mare iubire decat aceasta nimeni nu are: sa-si puna cineva viata pentru aproapele sau" (Ioan 15,13). Cautati versete mai potrivite nu rupte din context.

Ma acuzi ca am scos din context?

georgeval 26.08.2010 12:32:55

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 282080)
Ma acuzi ca am scos din context?

Normal, elementar se face distinctia dintre jertfele Vechiului Testament si Jertfa Noului Testament. Textul invocat se refera la jertfele Vechiului Testament.

Dumitru73 26.08.2010 13:07:19

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 282083)
Normal, elementar se face distinctia dintre jertfele Vechiului Testament si Jertfa Noului Testament. Textul invocat se refera la jertfele Vechiului Testament.

Stai sa inteleg ... a spus ca nu vrea jertfa ... dar se refrea la jertfa din VT?
Adica noua ne cere jertfa?

MariS_ 26.08.2010 13:11:54

Citat:

Subscriu. Orice morala atee serveste pentru normalizarea relatiilor
intre INDIVIZI in aceasta lume, pe cand morala crestina pregateste
omul pentru COMUNIUNE cu Dumnezeu. Ateul isi cauta fericirea lui
individuala aici pe pamant, crestinul cauta o fericire vesnica, insa
nu una individuala, ci o fericire in comuniune sau, mai bine zis,
cauta fericirea celor de langa el si prin fericirea lor devine si el
fericit.
Har, smerenie si jertfa de sine.

Dumitru73 26.08.2010 13:39:44

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 282119)
... pe cand morala crestina pregateste
omul pentru COMUNIUNE cu Dumnezeu ...

Chiar daca nu il invata ce inseamna toleranta fata de cei ce nu au aceleasi convingeri cu el?

ai2 26.08.2010 13:41:23

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 282119)
Subscriu. Orice morala atee serveste pentru normalizarea relatiilor
intre INDIVIZI in aceasta lume, pe cand morala crestina pregateste
omul pentru COMUNIUNE cu Dumnezeu. Ateul isi cauta fericirea lui
individuala aici pe pamant, crestinul cauta o fericire vesnica, insa
nu una individuala, ci o fericire in comuniune sau, mai bine zis,
cauta fericirea celor de langa el si prin fericirea lor devine si el
fericit.

De ce minti? Parca aveai porunca sa nu minti!

ai2 26.08.2010 13:43:52

Citat:

Exista o explicati evolutionista pentru afirmatia de mai sus. Pacat ca nu realizati asta. Toate valorile morale pe care le trambitati au justificare evolutionista. Inclusiv alea cu omoratul copiilor neascultatori.

MariS_ 26.08.2010 13:55:36

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 282140)
Chiar daca nu il invata ce inseamna toleranta fata de cei ce nu au aceleasi convingeri cu el?

Tocmai ca-l invata sa fie tolerant cu aproapele sau, oricare ar fi
acesta: musulman, budist, ateu sau orice alta religie doriti. Nu
luati drept exemplu pe fundamentalisti, aceia deviaza si parodiaza
morala crestina. La baza moralei crestine sta iubirea, asa cum a
precizat si georgeval. Fara Iubire nu poti sa ai Adevarul. Adevarul
S-a intrupat prin Iubire, adica prin Sfantul Duh, la fel si in mintea
noastra adevarul se "intrupeaza" doar prin iubire.

ai2 26.08.2010 14:12:29

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 282155)

DIn pacate cuvantul D-lui este contradictoriu si fundamentalistii pot spune despre tine ca deviezi si parodiezi morala crestina. M-as fi asteptat de la o fiinta suprema sa fie ceva mai coerenta si sa anticipeze conflictele pe care le va genera prin lipsa de claritate, cu atat mai mult cu cat se adresa unor oameni simpli.

Dumitru73 26.08.2010 14:16:29

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 282155)

Luca, capitolul 1:
29. Dar el, voind să se îndrepteze pe sine, a zis către Iisus: Și cine este aproapele meu?
30. Iar Iisus, răspunzând, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, și a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat și l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort.
31. Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea și, văzându-l, a trecut pe alături.
32. De asemenea și un levit, ajungând în acel loc și văzând, a trecut pe alături.
33. Iar un samarinean, mergând pe cale, a venit la el și, văzându-l, i s-a făcut milă,
34. Și, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn și vin, și, punându-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeți și a purtat grijă de el.
35. Iar a doua zi, scoțând doi dinari i-a dat gazdei și i-a zis: Ai grijă de el și, ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce, îți voi da.
36. Care din acești trei ți se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?
37. Iar el a zis: Cel care a făcut milă cu el. Și Iisus i-a zis: Mergi și fă și tu asemenea.

Daca incerc sa unesc ce ai scris tu cu fragmentul evanghelic ce rezulta?
Ca Biblia ne invata sa fim toleranti doar cu cei ce ne fac bine ...

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:12:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.