![]() |
Citat:
A fi crestin nu inseamna a te lua dupa un set de reguli stabilite pentru toti pentru a lua hotarari in viata de toate zilele, si apoi a rte culca pe urechea ailalta pentru ca esti indreptatit ca ai ascultat de acele reguli. A fi crestin inseamna a fi mereu treaz, a te cerceta tot timpul, a incerca sa traiesti in comuniune cu Dumnezeu respectand traditia vie a Bisericii. Interesele omenesti de care vorbesti nu ar trebui sa ne deranjeze daca noi incercam sincer sa facem voia lui Dumnezeu. Duhovnicul este important pentru ca daca ne luam numai dupa constiinta noastra riscam sa devenim individualisti. Or Biserica este comuniune. Duhovnicul reprezinta comunitatea credinciosilor. |
Din link-ul citat mai sus de anaana:
"Așa se face deci că această învățătură din Legea lui Moise, cum că femeia este necurată când are menstruație, este posibil să nu mai fie valabilă în Noul Testament. Nicăieri însă nu găsim menționat clar dacă mai e valabilă sau nu, așa cum găsim despre mâncărurile curate și necurate. Cel mai bine ar fi fost sa ne fie prezentată în detaliu de către Sfinții Părinți și sinoadele ecumenice, dar fiind o problemă cam delicată și de care Sfinții Părinți nu s-au lovit în mod direct, nu s-a luat în discuție. Așa se face că ea a rămas confuză. " În concluzie, nu rămâne decât ca fiecare să-și întrebe duhovnicul la Spovedanie dacă poate sau nu să intre în biserică pe perioada menstruației, și să asculte sfatul lui, deoarece asemenea tuturor Sfintelor Taine, și prin Spovedanie lucrează Duhului Sfânt și îl inspiră pe duhovnic ca să dea sfatul cel bun." Deci - cum vrea duhovnicul. Este clar. Pe mine ma deranjeaza numai aerul radical si atoate-stiutor cu care vin unii aici si spun: "nu e voie, femeia este ne-curata" Ma uitam pe materialul respectiv si ma gandeam: "Doamne bunule, de ce lucruri se pot ocupa barbatii, daca au ajuns ei sa discute ei problemele intime ale femeii!" |
hhmmmmm....
Ma intereseaza f mult subiectul, am citit,dar vad ca parerile sunt impartite Cineva spunea aici : "Ciclul la femei e tot sange, dar nu e jertfa ci mai degraba o irosire a unei sanse de a da unui copil viata. Nefiind jertfa, nu are ce cauta in biserica. " daca asta e "motivul" atunci Dumnezeu stie ca nu irosesc nicio sansa...dimpotriva in fine, as fi vrut maine sa merg cu o cliva la biserica, mai ales ca e ziua de nastere a socrului decedat cu 6 luni in urma nu stiu cum sa fac mai bine daca e sa gandesc si mai "adanc" poate nici prepararea colivei nu e chiar la locul ei in perioada asta mama mea avea o vorba : "sa nu framanti cozonac in perioada aia, ca nu creste" |
femeia necurata - of!
dar nimeni nu pimeneste de barbatul necurat. de ce nu zice nimeni, aici sau pe un alt topic, ce are si ce nu are voie sa faca un barbat/baiat ce a avut scurgere noapea. tot necuratie se numeste. mai ales daca s-a intamplat in urma unui vis ma erotic. |
Citat:
|
Citat:
|
Melissa prezenta ta pe forum este ca un suc de portocale,de dimineata:)
Te binedispune si energizeaza! :53: |
Citat:
Si tu esti minunata!:53::6: |
Citat:
Mie mi-a spus duhovnicul ca femeia era considerata necurata pe perioada menstruatiei,pentru ca nu avea mijloace de protejare a scurgerii.Deci murdarea in jur.La propriu. Acum nu se mai pune aceasta problema.Si totusi.. ....mi-a spus ca pot participa la slujbe linistita,dar sa nu sarut icoanele.Ma pot spovedi dar nu si impartasi in aceasta perioada lunara.(oricum nu se potriveste!-daca sunt considerata curata,de ce totusi am restrictii in acea perioada??--pentru ca nu mi-e clar,nu ma impartasesc in acea perioada,nu sarut icoanele si stau in spate in biserica sau afara daca se poate) Un alt duhovnic i-a spus unei prietene, ca are voie sa se si impartaseasca,n-are nici o oprire in aceasta perioada.. Deci e clar..cum vrea duhovnicul! |
Citat:
|
Revenind la curat/murdar..nici preotul nu atinge Evanghelia daca s-a taiat la deget deci...
|
Citat:
|
Problema s-a discutat pe multe topicuri și a fost examinată pe toate fețele. Dacă acest canon este în vigoare în Biserica dv, atunci este posibil ca laicii, în deplin respect față de autoritatea sacerdotală, să depună cereri formale spre a fi schimbat. Până la schimbare, trebuie respectat, deoarece canoanele cer ascultare chiar și atunci când (sau: mai ales atunci când) nu suntem de acord cu ele, ori ni se par absurde. Este, până la urmă, un aspect al smereniei și a spiritului de submisiune față de autoritatea legiuită.
De exemplu, mie personal mi se pare absurd ca un preot, odată hirotonit, să nu poată să spovedească oamenii, ci să fie nevoie de o altă investitură specială din partea episcopului. Și este doar unul dintre lucrurile care mi se par absurde în Biserică. Dar, vor fi având vreun rost al lor, care scapă înțelegerii mele limitate. Până ce se vor schimba, trebuie să le respect și să le urmez, refuzând tentația, de exemplu, de a cere unui preot care nu are hirotesire să spovedească să facă o excepție cu mine. |
Citat:
|
Am gasit in Ziarul Lumina(pe internet) un articol in care se spune ca femeia care a nascut sau cea aflata la menstruatie este necurata, deoarece, avand un corp slabit, apartine unei sfere inferioare.
De asemenea, am citit ca femeile care au o alimentatie vegana nu au niciodata menstruatie(mucoasa lor uterina, cand nu mai este necesara, se absoarbe, nu se elimina), iar animalele salbatice care mananca numai hrana complet naturala, nu au deloc menstruatie, fata de cele domestice care primesc mancare din mana omului.Menstruatia nu este altceva decat rezultatul unui mod de viata care foarte greu se poate schimba, mai ales in zilele noastre, cand toti mancam foarte multe alimente din magazine si din ce in ce mai putine cruditati (care sunt cele mai recomandate).Asadar, nu trebuie sa ne smintim de faptul ca suntem considerate necurate in acea perioada, zicand ca asa ne-a creat Dumnezeu.Din ceea ce am scris mai sus, se conchide ca nu astfel stau lucrurile. Va las mai jos linkurile cu sursele mele de inspiratie:http://www.ziarullumina.ro/articole;...-necurata.html http://www.friendship-energy.com/mag...sara-_126.html http://venus.org.ro/index.php/ro/san...si-normalitate Si inca un articol pe care l-am descoperit chiar azi: http://www.bodyalchemist.ro/content/...a-a-femeii.htm Consider ca tot ce scrie in aceste articole(pe care va rog sa le cititi ca sa puteti intelege mai bine ceea ce va spun) este foarte adevarat, deci noi, oamenii moderni, avem o viziune gresita asupra acestui fenomen biologic.Faptul ca in aceasta perioada avem dureri, ne simtim mai obosite, etc. ar trebui sa ne faca sa ne punem intrebarea daca intr-adevar este un fenomen biologic normal sau, mai ales, necesar. Este foarte probabil ca articolul din Ziarul Lumina sa-l fi citit si dumneavoastra, deci nu ar fi ceva nou, dar de ceea ce scrie in celelalte articole nu cred ca ati mai auzit .Totusi, mie mi se pare mult mai logica aceasta viziune, decat ceea ce ni s-a predat la scoala sau ceea ce invata mass media. Va rog sa ma iertati daca v-am smintit! |
Citat:
Daca vreti sa discutam acest subiect puneti-mi intrebari tintite din acest link si eu va voi raspunde . Si ca sa nu aveti idei contrariante despre mine va spun ca eu sutn ... zugrav , dar ma pricep la medicina populara ! Una este descoperirea stiintifica si alta este manipularea ei . Sa nu uitati nici o data ce a spus I. Creanga despre ce este scoala in ziua de astazi : curat mestesug de prosteala ! Tocmai datorita prostiilor pe care le invata intentionat si a ruperii ei cu totul de invatatura lui Dumnezeu ! Si fizicienii sfirsitului de secol XIX si secol XX au desoperit radioactivitatea , dar intrebuintarea ei negativa, speculata, manevrata, prost speculativa, a dus la bomba atomica si la catastrofe in rindul omenirii si mai putin la avantaje , desi este o descoperire epocala ! Va spun ca alaturi de om , primatele , maimutele, au ciclu lunar indiferent de vegetalele pe care le maninca ... adica vreau sa spun ca maninca numai vegetale . Ia sa probati pe dvs. o jumatate de an sa vedeti va dispare menstra !? De asemenea , capacitatea de procreere nu depinde numai de ovulatie , sau in mare masura de ovulatie ! Daca zigotul (oul uman) nu are posibilitatea sa se fixeza intro mucoasa uterina special pregatita , apoi poti sa ovulezi pe tava , la comanda, ca tot degeaba . Dar nu mai lungesc vorba , intrebati-ma ce nu va este clar si eu in functie de culorile din vopselele mele de zugravit am sa va raspund ! Dar vreau sa va spun cu totul altceva : credeti dvs. femeia cum 'oti vrea , dar ea tot necurata ramine cind este la menstra ! De ce asa ? Pt. ca asa tolereaza Dumnezeu . Asa o considera Dumnezeu insusi . Omul curat , imaculat, nepatat de nimic, neintinat nici trupeste dar nici sufleteste , este familia primordiala: Adam si Eva. Omul zilelor noastre este omul cazut in pacat, omul care nu a facut ascultare, omul care a vrut el singur si fara de Dumnezeu sa fie cineva , omul care dupa caderea in pacat a suferit nenumarate transformari trupesti si sufletesti , omul care s-a murdarit, omul care este cu totul si cu totul altceva fata de creatia pura a lui Dumnezeu . Acest om este ingaduit de Dumnezeu asa cum este el dar nu este creatia lui originara . Originea noastra este la Rai , de acolo provenim si acolo trebuie sa ne intoarcem . Putem astazi sa ne intoarcem la Rai datorita impacarii cu Dumnezeu a speciei umane, prin mortea pe cruce a fiului sau . Dar pt. a intra in Rai trebuie sa ne curatim de toata mizeria trupului si a sufletului , adica sa tindem catre aceiasi stare adamica . Calea a fost deschisa dar trebuie sa fim apti pt. aceasta ! Corpul initial , al omului care cu adevarat era curat, al omului adamic , este cel cu care a inviat Hristos insasi , si el are o serie de caracteristici pe care corpul uman cazut , intinat, mizerabil, nu le mai are : capacitatea de a trece prin orice medii naturale (Hristos trece prin usa incuiata la apostoli , prin stinca de la gura mormintului fara sa o dea laoparte) fara sa le strice , capacitate numita "subtilitate"; va avea deasemenea posibilitatea sa parcurga distante f. mari in timpi extrem de scurti , adica sa fie aproape instantaneu in doua locuri diferite , capacitate numita "agilitate" (asa cum Iisus a fost cind la Ierusalim cind pe drumul de Emaus la f. mic interval de timp); deasmenea , capacitatea de a nu mai afi atins de suferinte fizice , trupesti si nici de imbatrinire -adica de trecerea timpului- asa cum Hristos a poruncit lui Toma sa-i atinga coasta si miinile fara ca El sa mai sufere (capacitate numita "impasibilitate") si inca o calitate, cea prin care inafara trupului uman se va vedea si sufletul din noi , asa precum in mod anticipat , Hristos a aratat apostolilor pe muntele Tabor, la schimbarea la fata , cind tot trupul stralumina ! Deci, stiti cumva dvs. vreun trup din zilele noastre care sa aibe asemenea calitati , afara de sfintii care au dobindit anumite harisme inca din viata aceasta ? Nu, pt. ca trupul omului de astazi este unul intinat, cazut , nemaisemanind cu cel zidit initial de Dumnezeu ! Trupul omului de astazi , reprezinta ceea ce el insusi, omul, a facut din el dupa ce Dumnezeu l-a zidit impecabil . Este rezultatul caderii in pacat, in necuratie, in mizerie , in procreerea sexuala si nu harica precum a ingerilor, in aripa mortii . Dar , Dumnezeu nu a lasat zidirea sa nici asa cazuta cum a reusit omul sa o faca , ci a tinut legatura cu el tot timpul , ghidindu-l si aratindu-i la vreme potrivita ce are de facut ! Probabil ca si cunoasteti zicatoarea : cutare sau cutare ... este raiul pe pamint ! Aceasta zicatoare nu este o vorba aiurea, spusa din rarunchii pacatosi ai omului ce este o luminare divina . De ce asta ? Pt. ca in mod adevarat Raiul pe pamint este numai Sf. Liturghie , este momentul in care oamenii slujesc impreuna cu ingerii si il preasmaresc pe Dumnezeu . Dar ca omul acesta cazut , pacatos , intinat , sa poata intra in locul special ales numit "biserica" si sa poata ridica slava si rugaciuni el trebuie sa aibe o mica stare de curatie in intinarea sa generala . Astel femeia trebuie sa fie inafara perioadei de necuratie (care este legata de modul de inmultire a omului, legat la rindul lui de caderea in pacat si de pierdera capacitatii de inmultire harica) iar barbatul sa nu aibe intinare de noapte , sa nu fie nici unul nici altul dupa sex , cel putin 3 zile, sa fie imbaiat trupeste , etc. Si astfel pregatit poti merge la intilnirea cu Dumnezeu si la intrarea in casa Lui speciala ! Deci fara tagada, omul zilelor noastre este un om intinat, cazut , iar in anumite momente si mai intinat , datorita propriei distrugeri prin neascultarea care a facut-o cind era in Rai . Nu Dumnezeu a zidit pe om asa de la inceput , dar acum il ingaduie astfel ! In rest , daca aveti intrebari tintite , putem dialoga ! NB: dar pina atunci am eu o intrebare : ce este alimentatia vegana ; care este etimologia acestui cuvint ??? |
Raspuns clar si foarte concis......"cine are urechi sa auda".....
|
Citat:
|
@Fratele Zaharia:
Termenul de veganism(vegan) vine din lb.engleza si face referire la alimentatia 100%vegetariana,in care lipsesc produsele de origine animala,existand persoane care promoveaza chiar si interzicerea de a folosi si alte produse de origine animala,nu numai alimentare(piele,blanuri,parfum).Uneori,fenomenul este asociat cu consumul alimentelor vegetale crude,care ne numeste raw vegan. Exista o confuzie de termeni intre romanescul vegetarian=consumator de prod.vegetale,exclus cele animale si englezescul vegetarian=consumator de produse vegetale+produse lactate,oua(uneori si peste si crustacee). Spun asta deoarece,gasindu-ma cu ceva treburi prin alt oras,pe timp de post,am intrat la vremea mesei intr-un mall sa caut la zecile de restaurante ceva simplu,de post.Cand in sfarsit am gasit un menu care zicea ca este prietenos cu vegetarienii,am comandat o supa si niste paste cu legume.Toate erau gatite cu smantana,unt si branza ! Cand m-am aratat mirata de felul mancarii si am vorbit cu ospatarul,acesta mi-a spus triumfator:"aaahhh,pai dvs nu sunteti vegetariana,sunteti vegana!!Nu avem nimic vegan!" In lb.romana insa avem pt vegan ,termenul vegetarian,iar pt cei care sunt vegetarieni cu consum de oua=ovo-vegetarieni;vegetarieni cu consum de prod.lactate=lacto-vegetarieni(nu cunosc termenul pt cei care sunt vegetarieni cu consum de peste;in engleza acest termen fiind pescetarian). |
Citat:
Femeile care se supun subnutritiei,in mod voit sau pe fond patologic,in timp ajung la amenoree.Insa nu exista corelatie intre veganism si amenoree ci numai intre subnutritie si amenoree!. |
Citat:
Inca din vremea celui de al II razboi mondial s-a observat clar, la femei, inhibarea ovulatiei, la cele supuse infometarii anterioare mortii din lagarele de concentrare naziste. Dar nu are nici o legatura regimul vegetarian sau si mai tare, cel naturist , cu abolirea ovulatiei din inanitie . Cu toate studiile si cercetatorii despre care voiti sa insinuati dvs. ! Iar de alt fond psihopatologic care poate duce la anovulatie nici nu mai incape vorba ! Pai noi aici vorbim discutii , nu stam sa facem savantlicuri... ! Ce bucuroase ar fi monahiile ortodoxe si chiar si cele catolice daca ar reusi sa suspende ovulatia printr-un simplu regim , fie el numit chiar vegan sau vegetarian . Unde nu le-ar milostivi Dumnezeu cu asa bucurie ! In rest , mi-a placut chestia cu Las Vegas ... sunteti un subtil si un rafinat pontos ! Eu oricum , nu v-am uitat din prima zi de cind ati aparut (sau de cind v-am vazut) pe acest forum . Imi placeti mult de tot ! |
Nu am citit ceea ce au scris ceilalți (ar dura ore) însă știu că subiectul de față stârnește inevitabil controverse. Dacă alegem un grup de 5 oameni, în majoritatea cazurilor vom avea și 5 opinii diferite. Și eu am fost foarte interesată să aflu cum stau de fapt lucrurile, după ce ani de zile am respectat multe reguli mai mult decât absurde. (spre exemplu, în acele zile nici candela nu o aprindeam,nu puneam mâna pe Biblie etc). Marea mea binecuvântare a fost ca duhovnicul meu din acea perioadă, ieromonah, avea o viziune echilibrată asupra lucrurilor, prin urmare nu am avut parte de ore în șir de stat în gerul iernii în pridvorul bisericii doar pentru că aș fi „necurată”.
Interdicția legată de Sfânta Împărtășanie am înțeles-o de la bun început; ea se aplică când este vorba de orice hemoragie în trup și facem acest lucru din respect și dragoste față de Sângele Mântuitorului care se unește cu al nostru și care practic ar fi necinstit dacă în vreun fel sau altul ar ajunge pe jos. (s-ar putea să râdeți, dar am citit undeva că și batistele sau servețelele cu care ne ștergem nasul nu trebuie arse, ci eventual arse sau aruncate pe o apa curgatoare la fel ca hartiile de la anafura...înțeleg logica, dar uneori mi se pare că se ajunge prea departe) În ceea ce privește așa-zisa „necurăție” a femeii, deja întrebările mi se par inutile. În Vechiul Testament este posibil ca referirea la această necurăție să fie chiar legată de necurăția pur trupească, dată fiind igiena precară în acele timpuri. Lipsa acestei igiene a continuat până nu de mult (dacă le-am putea întreba pe străbunicele noastre care nu mai trăiesc cum era la țară în perioada lor, am descoperi cum stăteau lucrurile...), ceea ce explică și canoanele referitoare la acest lucru. Eu nu mă mir că unii Sfinți Părinți au fost atât de categorici cu privire la intrarea în biserică a femeii în această perioadă. Atâta timp cât este vorba de igienă, desigur că o astfel de regulă nu își mai are rostul în zilele noastre. Am rezolvat și cu intrarea în biserică :) Am observat că de la această necurăție fizică lucrurile au deraiat, ajungându-se și la o necurăție spirituală, ceea ce este FALS. Femeia nu este în niciun fel necurată în zilele menstruației! Nu are niciun sens. Necurați suntem numai atunci când ne întinăm cu păcate. Ar fi și aici multe de discutat, având în vedere că Mântuitorul nu numai că nu S-a scandalizat când femeia cea desfrânată s-a atins de picioarele Sale, și I le-a sărutat și I le-a spălat cu lacrimile ei, ba chiar a lăudat-o pentru asta... Mai am încă nelămuriri referitoare la sărutarea icoanelor și la a consuma anafură, aghiazmă, litie. Un părinte m-a întrebat acum câțiva ani de ce cred eu că nu ar trebui să iau aghiazmă și anafură în perioada lunară...și i-am spus că nu știu, procedez așa pentru că așa am citit. Și mi-a dat exemplu de femeia cu scurgere de sânge din Evanghelie, care nu s-a atins de vreun lucru sfințit, de vreun obiect din Templu...și de hainele Mântuitorului! Dacă îmi spune cineva care icoană, sau care obiect din biserică poate fi mai sfânt decât hainele Mântuitorului... (*Precizez un lucru: au existat persoane care spuneau că în cazul femeii din Evanghelie nu era vorba de perioada lunară, dar acest lucru nu poate fi adevărat deoarece niciun om nu poate avea o hemoragie pentru atația ani de la o rană fără să moară). Așadar, încă nu sunt foarte sigură în legătură cu atingerea de cele sfinte - și repet, NU mă refer la Sf.Împărtășanie! - de aceea prefer în general să mă supun „regulilor”... Adica - intru în biserică, dar nu mă miruiesc, nu sărut icoanele, nu iau anafura, aghiazmă, litie - acasă aprind tămâie, aprind lumânarea, candela; partea cu „nu trebuie să ne atingem de Biblie, de metanii etc...” nu am crezut-o niciodată. - în general nu sărut Sfintele Moaște, decât dacă se întâmplă să ajung undeva la vreun Sfânt unde nu voi mai ajunge prea curând sau poate niciodată (în vreun pelerinaj, de exemplu). Cred că o mulțime de lucruri trebuie privite, înțelese și judecate (și) din perspectiva altor coordonate, legate de cultura în care s-au născut, de leagănul societății care le-a susținut ș.a.m.d. Spre exemplu, au existat popoare (și mai mult ca sigur încă mai există) în care sângele menstrual era considerat drept SACRU și se credea că deține o forță extraordinară; bărbații se înfricoșau în fața acestui eveniment din viața femeilor și îl priveau ca pe un act divin.În niciun caz nu îl asociau cu murdăria. Din punct de vedere științific, s-a dovedit că acest sânge nu este ca restul sângelui din corp, ci este mult mai concentrat...conține de x ori mai mult fier, de y ori mai mult calciu etc, ceea ce explică și de ce femeile cu hemoragii puternice se simt atât de slăbite sau simt nevoia să mânânce mai consistent în această perioadă. Sigur, eu personal nu văd nimic „divin” în acest fenomen, ci mai degrabă îl înțeleg prin prisma anatomiei și fiziologiei umane. Dar asta nu înseamnă că voi considera vreodată menstruația în sine o necurăție, un păcat, o „lipsă” a femeii, o consecință a păcatului primordial sau alte lucruri de felul acesta. Mult timp am fost revoltată pe Dumnezeu cum că ar fi pedepsit femeile cu acest chin lunar :) din fericire, am primit după îndelungi căutări și răspunsul care m-a eliberat de această revoltă și m-a făcut să recunosc înaintea Lui că...„Doamne, iartă-mă că am fost așa de proastă!”. Menstruația a devenit așa cum o cunoaștem noi în zilele noastre (lungă, dureroasă, asociată cu diverse probleme) datorită mediului în care trăim. Există ÎNCĂ triburi care trăiesc într-un mediu nepoluat, în sălbăticie, hrănindu-se cu hrană naturală, respirând aer curat, bând apă pură, unde femeile nu au avut niciodată menstruație...dar totuși au câte 4-5...10 copii :) Nu mă apuc aici să explic ce și cum, ar însemna să scriu pagini întregi și oarecum off topic. Ceea ce aș vrea să remarc este faptul că dereglările menstruale, durerile, hemoragiile intense pot fi înrăutațile sau pot fi și legate de activitatea sexuală în exces, parteneri multipli, diverse deviații sexuale, lipsa de iubire în cadrul acelei relații (s-au făcut studii în acest sens și statistic vorbind, prostituatele au mari dereglări de sănătate legate de menstruație față de femeile abstinente) M-a interesat mult subiectul, am studiat și m-am lămurit. Pentru cine e gata să înfrunte cu mintea liberă niște prejudecăți ale multor societăți, îi recomand să citească o carte a unui medic și om de știință excepțional. Cartea se numește „The physiological enigma of woman: the mystery of menstruation” de Raymond W.Bernard. Există și altele, mai puțin cunoscute, pe această temă, dar sunt greu de găsit. Aceasta de care spun nu știu dacă a fost tradusă sau nu în română, eu o am în engleză. Revenind la subiectul topicului, cred că ar fi cazul ca Biserica, prin vocea preoților, să adopte o altă atitudine, deoarece multe din ritualurile vetero-testamentare nu prea își mai au locul în epoca Harului. Iar preoții sau alte persoane în măsură să discute aceste subiecte, să explice mai bine oamenilor de ce există anumite reguli, de ce se procedează într-un fel și nu în altul... Înțelegând lucrurile mai în profunzime, am siguranța că oamenii ar privi cu mai mult interes tot ceea ce ține de credință - fiindcă mulți se îndepărtează de Biserică tocmai pentru că (au impresia că) li se cere să se supună orbește... |
Citat:
Am încercat și eu să dau câteva informații în acest sens, acum văd că ai scris și tu despre aceste lucruri. Eu am înțeles abia după mult studiu, după ce am fost propriul cobai în anumite experiențe, după ce am luat la rând munți de cărți de medicină, după ce am citit despre cum era privit acest fenomen la diferite popoare și de-a lungul istoriei lor...am făcut practic un studiu medico-socio-cultural serios. Sper ca tu măcar să fi ajuns mai repede la aceste concluzii:) Așa este, menstruația ține mai degrabă de patologic și nu, nu este necesară. Am văzut că sunt persoane care nu fac diferența între ovulație și menstruație, ca și când prima nu poate exista fără cealaltă. Dar de ce să mă mir la câte inepții se învață astăzi până și în facultățile de medicină?! SUBNUTRIȚIA NU INTRĂ ÎN DISCUȚIE. Ea este cu totul altceva și determină multe probleme de sănătate, nu numai legate de menstruație sau fertilitate. Îți pot confirma cele pe care le-ai spus legate de alimentație, deși deocamdată dieta mea nu s-a schimbat radical decât de un an și ceva, deci nu mă pot aștepta la miracole peste noapte. Dar pentru mine și schimbările mici sunt miracole, și bucuriile mărunte sunt tot daruri de la Dumnezeu.Durerile nu mai sunt nici pe departe la fel de mari, nr de zile ale menstruației au ajuns sau fie 2 sau 3 (față de 5-6 înainte), hemoragia s-a diminuat într-un mod impresionant, iar eu mă simt, evident, de mii de ori mai bine:) Se spune că un organ e sănătos atâta timp cât funcționează perfect fără ca noi să-l simțim. Prin urmare, nu știu ce să zic despre contracțiile atât de dureroase ale uterului pe care femeile le îndură lună de lună. Dacă ne doare ficatul, sau stomacul, daca ne înțeapă inima, imediat ne îngrijorăm, mergem la medic, ne punem întrebări. Și cu toate astea, credem că durerile menstruale nu țin de domeniul patologicului. Ciudată abordare în logica omenească... Țin să subliniez că nu e vorba numai de hrană în drumul spre îmbunătățire și/sau vindecare...ci și de mediu, de aerul pe care îl respirăm,de apa pe care o bem, de stresul la care suntem supuși.În ziua de azi cred că o menstruație normală ar însemna să nu existe niciun fel de durere sau discomfort, să dureze puțin (1-2 zile) și sângerarea să fie minimă. Asta pentru că un mediu complet natural e o utopie :( Legat de „sfera inferioară” de care aparține femeia în această perioadă...cred că vorba mai mult de o anumită filosofie/credință decât de o chestiune științifică. Sau e legată poate de vulnerabilitatea și sensibilitatea psiho-somatică a femeii din acele zile. Ca o completare la postarea mea anterioară: fraților, SPOVEDANIA SE FACE ORICÂND! În fond, de ce ne ducem la spovedanie, nu ca să ne curățim de păcate?! Cum se poate să se spună că femeia în perioada respectivă nu se poate spovedi? Este absolut înspăimântător unde s-a ajuns! Iertați-mi ceea ce voi spune, dar în stilul acesta vom ajunge să nu mai intrăm în biserică atunci când suntem răciți fiindcă ne curge nasul și, deh, orice secreție din corp înseamnă necurăție...Dacă tot se spune că menstruația e așa de normală și fiziologică, de ce nu este acceptată ca atare? Eu nu-mi pot închipui cum ar fi să am un soț care să considere că în acele zile sunt...necurată. Doamne, păzește-ne! Următorul pas ar fi să nu mă mai atingă în acea perioadă...și să nu credeți că nu e posibil, acest lucru era valabil la unele popoare din antichitate, unde femeile erau ținute în niște case speciale în acele zile, departe de ceilalți oameni, fiindcă dacă vreun bărbat se atingea de ele sau de hainele pe care le purtau se considera că este blestemat sau alte prostii de genul ăsta. Nici nu e de mirare că până în zilele noastre s-au perpetuat fel de fel de superstiții legate de menstruație care numai creștine nu sunt. |
Dar mai ales nu trebuie uitată smerenia. Și, mai ales, ascultarea de duhovnic. Dar desigur a x-a întrupare a colegii noaste atât de banate până acum o știe. Dar ignoră, orgoliul e prea mare.
|
Citat:
Nici eu n-am inteles ce are (acul cizmaresc) cu prefectura, adica alimentatia cu ciclul femeii. Mai vroiam sa explic ceva. Nu stiu de unde vine termenul "vegan". Se foloseste insa in vest pentru a diferentia. http://en.wikipedia.org/wiki/Veganism Am mai explicat undeva ca exista mai multe feluri de alimentatie fara carne. Unii nu mananca decat vegetale si se numesc vegani. Altii mananca si oua si lapte si se cheama (ovo, lacto -vegetarieni), altii mananca si peste. Altii mananca numai produse ne-prelucrate, crude si se cheama "raw-vegan" (daca nu gresesc). Si mai exista si alte feluri de vegetarianism. http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism Dar ca sa revenim ontopic, alimentatia nu are a face cu necuratia sau ciclul femeii. Ah, poate sa amelioreze niste simptome neplacute (dupa cum afirma unii si nu-i contrazic). Fara menstruatie nu poate functiona organismul femeii. |
Și, mulțumesc și celor care aleg să desemneze o componentă normală din fiziologia femeii, ba mai mult, tocmai aceea care are de-a face cu capacitatea ei de a procreea, de a da naștere unei noi vieți, cu termenul "necurățenie".
Și voi, dragilor, confimați justețea alegerii mele. Mulțumesc. |
Citat:
|
Citat:
|
Nu mai stiu ce teolog din vechime dadea explicatia puerila ca o biserica arsese fiindca...intrau acolo femei aflate in perioada. O nuca incastrata intr-un perete e mult mai logica.
|
Citat:
In general nu fac legatura intre ciclul femeii si alimentatie. Totusi vorbim de doua lucruri diferite aici: menstruatie si ovulatie. Prima poate avea loc si fara cea de a doua, caci exista si cicluri anovulatorii. Asadar menstruatia exista si nu are legatura cu alimentatia, in sensul ca dispare daca nu mananci. Exista alta legatura. Anumite minerale si vitamine din alimentatie pot influenta starea femeii in acele zile si hemoragia. De ex. anemia (prin lipsa de fier in sange) produce hemoragii. La fel se spune ca magneziul si calciul influenteaza in bine starea de disconfort din acele zile (crampe dureroase). De aceea se spune ca este bine ca femeia sa manance in acele zile produse care contin mai mult fier, magneziu, calciu. De ex. lactate, fructe, oua, carne. Acum eu nu stiu cum se simt femeile vegane (deci care mananca numai vegetale). Faptul ca adopta asa o alimentatie arata ca au un alt fel de organism, care le permite acest lucru. Cu ovulatia este altceva. Se spune ca femeile slabe si cele anorexice nu sunt fertile. Adica au probleme cu ovulatia. De ce? Nu stiu sa explic. Inteleg doar ca se distruge echilibrul hormonal in organism. Si starea psihica a femeii are mare importanta asupra ciclului si a fertilitatii ei. La fel socuri, sau anumite boli grave. Citeam undeva si inclin sa cred ca asa este, ca femeile care vor sa fie barbati prin munca lor, chiar ajung sa fie asa. Adica organismul incearca sa se adapteze la stres si efort si se produce o modificare hormonala. Se produce mai mult testosteron si mai putin estrogeni. Urmarea: femeia se virilizeaza, fertilitatea scade. Ce se spunea aici de femeile din timpul razboiului cu inhibarea ovulatiei din cauza infometarii, este de fapt ceva mai complicat. Eu cred ca e vorba aici de un amestec: stare psihica/soc si infometare. Mai degraba prima. Repet nu inteleg exact legatura intre ovulatie si alimentatie. 2. Am dat mai sus linkuri cu explicatii. Vegan este una, raw-vegan este alta. Demeter vorbeste de raw-vegan, o subdiviziune a veganismului. Vegan inseamna in general alimentatie numai pe baza de vegetale. Acum astea le poti manca preparate sau crude. Daca le mananci crude se cheama : raw-vegan Raw = crud/neprelucrat 3. Necuratia femeii - este o discutie lunga, cu pareri pro si contra si fara rezultat. Deja si multi preoti se contrazic. De aici diverse sfaturi si atitudini ale duhovnicilor. E bine macar ca se defineste si accepta si o necuratie a barbatului. Scor: remiza. Mi-a placut foarte mult o parere din suflet a unui preot: "cum pot sa ma gandesc/spun eu ca mama, sora, sau bunica mea sunt necurate? Monahii poate asa considera despre mama, sora, sau bunica lor." Asa ca sa ne punem (cine o mai are in viata) in fata mamei noastre si sa-i spunem ca este necurata in fata lui Dumnezeu. Putem? Nu stiu, eu nu inteleg un lucru - in V.T se spuneau multe si erau si lucruri necrestine. In N.T. a venit Iisus tocmai ca sa schimbe niste lucruri, sa aduca o lege noua, se ne invete la iubire. Daca nu vrem sa acceptam asta, de ce ne mai numim crestini si ortodocsi. Nu am vazut ca El sa spuna ca femeia este necurata. Adica nu stiu daca e vorba de necuratie in ciclul femeii, sau e vorba de alte aspecte. Ea poate sa aibe alte pacate. La fel cum si barbatul nu cred ca este necurat (numai) printr-o simpla scurgere fiziologica. Mai ales ca la ambii aceste probleme fiziologice duc la nasterea de prunci. Deci sunt lasate de la Dumnezeu pentru ca ei sa poata face prunci. |
[quote=Annemarie3;
Revenind la subiectul topicului, cred că ar fi cazul ca Biserica, prin vocea preoților, să adopte o altă atitudine, deoarece multe din ritualurile vetero-testamentare nu prea își mai au locul în epoca Harului. Iar preoții sau alte persoane în măsură să discute aceste subiecte, să explice mai bine oamenilor de ce există anumite reguli, de ce se procedează într-un fel și nu în altul... Înțelegând lucrurile mai în profunzime, am siguranța că oamenii ar privi cu mai mult interes tot ceea ce ține de credință - fiindcă mulți se îndepărtează de Biserică tocmai pentru că (au impresia că) li se cere să se supună orbește...[/QUOTE] Pornind de la premiza neverificabila ca ati facut studii individuale avansate, profunde, ca sa puteti intelege ce este cu raportul/relatia dintre menstra , ovulatie si ... paralelismul sinelor de tramvai in Bucuresti, ati ajuns la ditamai concluziile false : cele cuprinse in textul selectat de mine ! Daca nu ati fi pierdut atita timp cu lucruri mai putin semnificative (aduceti-va aminte de uimitoarele cuvinte spuse de Hristos Domnul lui Toma dupa inviere : "... ferice de cei ce au crezut si nu au vazut!" caci credinta *de aceea se si numeste astfel* se bazeaza pe credinta nativa a inimii si nu pe cercetarea cu mintea si probarea adevarului : sa vedem, este adevarat ce scrie in Scriptura , sau nu !) ati fi avut posibilitatea sa descoperiti valoarea extraordinara a sfintilor parinti si a sfintilor Bisericii Ortodoxe , intocmitorii de canoane si tilcuitorii Sf. Scripturi si a Sf. Traditii, dupa care se conduce Biserica in ziua de astazi . Fara nici o indoiala , fara pic de umbra de dubiu, Biserica nu a gresit nici o data si nici nu va gresi in veci , deoarece capul ei este insusi Hristos Domnul (mare atentie ca la catolici capul bisericii este papa, deci posibilitatea de greseala aici exista si bine inteles ca si este enumerata din vechime si pina in prezent !) iar in ea , Biserica,este prezent si lucreaza neincetat insusi Hristos , in chip vazut , pe sfinta masa , in chivot, alaturi de Duhul Sfint ! Daca aveti cea mai vaga parere ca Biserica greseste , necrezind cu tarie dreptatea ei, deja de multa vreme sunteti dragalita de ispititorul si va desfatati in pacate , care mai de care ! Iar in al doilea rind , daca v-ar fi preocupat mult mai mult parintii si stilpii Bisericii Ortodoxe decit cine este si ce vrea sa fie menstra si consecintele ei ati fi aflat din belsug ca inca de la intemeierea ei si pina in ziua de astazi , Biserica a avut ca invatatori si pastori , mari savanti ai timpurilor ( sfintii capadocieni, de exemplu ) , mari filosofi, mari medici, mari filologi si poligloti, mari istorici, mari asceti, imparati si imparatese, mari si vestiti comandanti militari si generali, mari primministrii, mari arhitecti, bijutieri, geografi, mari de tot teologi (doar 4 sfinti sunt denumiti cu acest atribut in numele lor complet), mari dascali si invatatori, etc . In secolele XIX si XX au fost crestini mari fizicieni nuclearisti si matematicieni , profesori de medicina (sf. Luca al Crimeei, cel mai reprezentativ, ajuns chiar episcop, urmas in timp al medicului Luca ajuns apostol) si cite si mai cite personalitati si savanti ai timpurilor lor . Pe toti acestia dvs. i-ati aruncat la gunoi, crestina fiind, si ati preferat sa va ocupati de lucruri slabe , macar daca ati fi ajuns la concluzii folositoare cu care sa ajutati si pe altii sa se mintuiasca . Dar cu mare parere de rau , ati ajuns nu la sofisme , ci clar la aiureli de gindire si de convingeri mergind pina a va indoi de dreptatea invataturii Bisericii si de slujitorii ei . Ati ajuns intr-un loc rau, intr-o stare care nu va va da niciodata linistea duhului ci va va indemna mereu la rasvratire, la nesupunere , la a nu accepta invatatura Bisericii cuprinsa in canoane , la a cere mereu altceva de la Biserica si preotii sai , intr-un cuvint , la nesupunere si necredinta ! Si cine este tatal acestor atitudini, ginduri si fapte ? Desigur ca toti il stim, uzurpatorul cel dintii si incepatorul raului ! Chiar daca va veti supara pe mine, va recomand sa nu mai pierdeti timpul pretios al mintuirii cu tot felul de "studii" slabe, ci sa va nevoiti pe calea strimta a mintuirii , crezind absolut cu tarie tot ce invata Biserica . In final , imi permit sa va fac o destainuire : fiind medic , de fiecare data cind s-a pus problema examinarii clinice neasteptate/neprogramate pt. o femeie, ori a unei sedinte de acupunctura ivite pe loc, ori a merge la plaja, la epilat , precum si la o alta intreaga gama de activitati , de fiecare data femeile au avut jena, mare retinere, iar insistind profesional , au refuzat spunind ca "acum nu sunt curata". In fiecare femeie Dumnezeu a pus cunostiinta necuratiei in perioada memnstrei si ca atare nu numai intrarea in Biserica , ci si o serie de alte activitati , femeile care au frica si rusinea de Dumnezeu , refuza sa le faca . Cele care sunt ispitite sau au legaturi de la ispititorul puse pt patimile lor sunt mult chinuite cu invrajbirea si nesupunerea si nu isi gasesc linistea decit f. tirziu ! Spuneti ca menstra este un act fiziologic si prin aceasta constatare incercati sa combateti insasi invatatura Dumnezeiasca de credinta . Uitati insa ca si defecatia, transpiratia crescuta si mirositoare, mucozitatile si flegmele faringobronsice, urinarea, flatulenta, eructatiile, homosexualitatea ca manifestare, halena habituala a celor cu vicii sau cu proteze dentare prost executate, ca si altele pe care nu le mai amintesc acum, sunt tot procese fiziologice , dar oamenii au constiinta necuratiei lor in asemenea momente si ca atare evit contactele apropiate si intime cu oamenii si evita anumite locuri : biserica, medic, politie, mersul in mijloacele de transport in comun, sali de spectacole, etc, etc pina ce nu se pun in ordine, se curatesc !. Aceste lucruri asazis fiziologice nu ne scuza si nici nu ne indreptatesc sa accedem pe unde vrem noi fara a si suporta sanctiuni de la omenesti pina la divine . Cartea sfinta a canoanelor este f. clara , dar vai de cei care le primesc discretionar . Emanciparea si feminismul pot fi invataturi mult daunatoare . Orice invatatura care te face/te indeamna sa i te impotrivesti lui Dumnezeu nu este una datatoare de Viata si nici de Adevar ci este o cale a pierzarii ! NB: apropos de " Crede si nu cerceta " unii o citesc cu ochii , altii cu mintea iar altii cu sufletul . Fiecare din acestia trei vor urma o cale diferita . In Biserica nu ramin decit cei care o cauta cu rivna . Pe ceilalti si daca ai incerca cu forta sa ii ti ei tot vor fugi , deoarece nu pot rabda ! De ce nu pot rabda ? Din cauza ispitelor pe care si le ingaduiesc ! |
1. Sunt in asentimentul lui Annemarie3 - daca preotii ar sti sa ne explice, sa
comunice, altfel ar fi. Dar sunt probleme pe care am impresia ca ei insisi nu le stiu. Fiecare are alte pareri. Nu mai insist. 2. Zaharia_2009 - confunzi lucrurile. Vorbesti despre doua feluri de necuratie de fapt. Cand o femeie refuza sa fie consultata, sau sa aibe relatii cu un barbat, sau mai stiu eu ce, fiind in anumite zile ale lumii este vorba de o necuratenie strict trupeasca, legata de sangerare. La fel toate procesele fiziologice de care vorbesti- ele tin de curatenie trupeasca, fizica. Pentru asta te stergi, te speli, iti sufli nasul. Si gata. Noi aici, pe un forum ortodox, discutam despre un alt fel de curatenie, sau necuratenie a femeii, dar si a barbatului. E vorba de o curatenie/necuratenie spirituala, sa-i spun chiar dogmatica, pentru ca a fost "inventata" in scripturi. E vorba de o stare de fapt care nu se curata cu apa si sapun, ci de ex. la barbati cu un canon (nu stiu exact ce anume). De aici porneste si interdictia de a te atinge de cele sfinte, atat pentru femei cat si pentru barbati. Pentru ca se considera in credinta (canoane, dogme, scripturi, etc.) ca anumite procese fiziologice sunt nefiresti si pacatoase. De ce? Aceasta este intrebarea. Si femeia lauza, care tocmai a dat nastere unui prunc se cheama ca este necurata. Nasterea in sine, ca proces, este considerata un fapt necurat. De ce? Aici avem nevoie de explicatii de la preoti. Si repet, nu e vorba de murdarie a trupului, care se spala cu apa si sapun si se evita prin anumite masuri de igiena, ci de o anumita conceptie. Ma intreb daca femeia este considerata necurata de biserica atunci cand este la menopauza. Probabil ca da. Femeia este necurata prin definitia ei. Intotdeauna! Si daca nu ar fi sangerat in anumite zile si imprejurari, femeia ar fi fost considerata necurata. Din cauza pacatului Evei!!! Si nicidecum pentru ca sangereaza. Ea este necurata si in celelalte zile si este mai prejos decat barbatul. Prin comparatie: barbatul este necurat numai in anumite momente. In rest poate intra si in altar si poate fi preot. Desi si Adam a gustat din fructul oprit. El se "curata" citind anumite rugaciuni si gata. Femeia nu se "curata" niciodata. Si nu este atat de simplu. Ca scrie in canoane si gata. Da, respecti niste lucruri. Dar se stie ca si un copil respecta mai mult ceea ce i se spune daca i se explica si rostul/necesitatea interdictiei. Nu e vorba aici de emancipare sau feminism. E vorba ca facem niste lucruri, de ochii lumii pana la urma, dar in sufletul si mintea noastra nu stim de ce. Si asta este si mai rau. Si traim mereu cu durerea in suflet ca suntem femei si deci purtam un stigmat, datorat unei femei care a gresit acum vreo 2000 ani si nici n-o stim. Mai am si o intrebare: daca un om, sa zicem femeie, dar nu conteaza, este ranit (pansat) inseamna ca este necurat si nu are voie sa intre in biserica, sau sa ia Sf. Impartasanie? Si ce face un preot daca s-a ranit? |
Citat:
In aceasta postare faceti o salata de idei , din motivul pe care il cunosc tare bine . Dar asta este treaba dvs. , ramineti, stati cu nelinistile dvs. si vi le purtati cit veti avera chef . De raspunsuri bune , competente ,ati avut parte mereu dar a fost zadarnic . La intrebarile puse in ultimul aliniat veti primi un raspuns canonic abia cind veti dovededi ca doriti sa invatati si nu sa tagaduiti ! Altminteri, ca si pina acum, totul este zadarnic . Si Evanghelia este scrisa in cheie , dar Mintuitorul le-a marturisit apostolilor de ce este astfel . Asta cel putin din partea mea . |
Eu nu inteleg ce atata razvratire?!?
Menstruatia este intradevar ceva dezagreabil manifestat in fiziologie.Cum am putea sa ne gandim si s-o clasificam la"curate"?? Oricat am fi de moderni si de deschisi altor orizonturi,aceasta perioada tot dezagreabila ramane dar si murdara.Asa este si pace! Eram copil inainte de revolutie,cand femeile din familia mea nu aveau tampoane...era o isterizare generala sa nu -si murdareasca hainele ,nu se asezau jos,aveau o oglinda in poseta cu care se observau sau se intrebau intre ele in mod obsedant daca sunt ok in partea dorsala. Intradevar de la 90 incoace,absorbantele au facut minuni in viata intima a femeii -in sensul ca au exclus accidentele extrem de penibile in aceasta sfera,accidente care pot umili foarte tare cand te gasesti in public. Insa absorbantele iti lasa impresia de curat pe dinafara,nu reduc fenomenul ,nu duc la disparitia lui. Am adus in discutie aceasta idee deoarece s-ar putea ca absorbantele sa creeze aceasta dezinvoltura a sustinerii ca aceasta perioada este una curata. Ei bine,nu este! Smerenia acceptarii acestui fapt consta in intelegerea ca suntem urmasii oamenilor cazuti. Si eu sunt feminista,insa doar cand vine vorba de locul de munca,de probleme de violenta in familie,femei persecutate,inselate etc Dar nu este cazul sa aperi femeia de Biserica,sa fie clar:femeia nu este persecutata in Biserica,nu este umilita,nu este considerata inferioara! Eu nu am nevoie de un preot ca sa-mi explice de ce aceasta perioada este una necurata,se observa foarte bine de ce este diferita de alte zile! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Eu va propun sa gasim una, ca sigur un motiv a avut de l-a dat. Retineti: sec.IV, Alexandria. Am spus ca m-a surprins cand l-am citit, pentru ca nu mi-am putut da seama ce l-ar fi putut determina sa spuna acele cuvinte. |
Citat:
|
Citat:
Nici Sfanta Fecioara Maria n-a neglijat(sau comentat) practicile acelea, ci s-a conformat, cand L-a nascut pe Iisus. De ce? Pentru ca e mai folositor Pruncului numai daca se supune. Daca versetul mi se pare "stramb", nu judecata lui e stramba. ci a mea; cum spune ioanna, trebuie sa aiba o justificare ce mie-mi scapa momentan. Biblia a fost scrisa cu penitza inmuiata in Sfantul Duh. |
In legatura cu femeia necurata am si eu o nelamurire.....in manastirile de maici cum procedeaza ele cind sint la ciclu? nu intra in biserica? ca doar si ele sint femei. Si stau si ma gindesc oare ce-a facut Maicuta Domnului ca si ea a fost pamanteana si unde mai pui ca la nascut pe Iisus oare nici ea nu a intrat in biserica la momentul ala?
Doamne iarta-ma ca nu stiu ce sa zic cind aud de femeia necurata(murdara) adica. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:33:03. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.