![]() |
Citat:
Tocmai de aceea am deschis si un fir special, ca sa aflam/intelegem cum functioneaza manastirile si monahii si sa nu mai vorbim aiureli. Pe de o parte inteleg niste lucruri, ca este votul saraciei. Dar pe de alta parte ceea ce scrii tu cu cei 200 de invitati nu inteleg, mai ales daca spui ca mai raman si fara mancare (ca in Grecia). Nu-mi este clar. Dar in fine. Nu e treaba mea. Cred ca depinde si de manastire. Poate ca in Anglia si Grecia o fi cum spui tu. La noi in tara este altfel. Eu stiu asa: exista manastiri de obste (unde monahii traiesc si mananca la comun) si de sine, unde monahii au fiecare gospodaria lui/ei. Cu turistii nu stiu cum este la obste. S-ar putea sa nu plateasca, sau doar putin... La cele de sine iti aduci tu mancarea sau alimente si poti sa-ti gatesti acolo. Unele manastiri isi asigura in regie proprie: lapte si lactate, miere, legume, fructe, faina, oua. Ce pot sa-si faca singuri. |
Citat:
Acuma, si in Romania, si oriunde eu cred ca turistii trebuie sa plateasca, ca doar sunt turisti si nu pelerini. |
Nu am vrut niciodata sa ma calugaresc ,mereu m-am considerat prea pacatos si orice faceam nu era de ajuns.Mi se pare un sacrificiu unic si NU PENTRU ORICINE!Trebuie sa ai chemare ca sa fii monah.
Dar sunt dese clipele cand ma gandesc la preotie.Si stiu.Si preotia implica CHEMARE! Eu ma simt rau cand sunt singur si izolat.DAR II APRECIEZ DIN TOT SUFLETUL PE MONAHI!SUNT OAMENI ADEVARATI! Slava lui Dumnezeu! |
Citat:
"Monahismul - model pentru familie Reflecții pe marginea unor scrieri ale Sfântului Ioan Gură de Aur de Leonard Tony Farauanu "Deseori, când vine vremea să se decidă asupra stării lor de viață, mulți tineri aleg căsătoria deoarece viața monastică li se pare cu mult mai grea, imposibil de trăit, mai ales datorită exigențelor ei cu privire la sfințenie. “Cum să renunț eu la atâtea lucruri,” își spun ei, și “să-mi pun țolu-n cap” (ca să redau ad litteram o expresie des folosită de aceștia)? “Nu, eu vreau să mă bucur de viață, Dumnezeu nu poate să ceară o asemenea desăvârșire tuturor, și cu atât mai puțin mie” gândesc ei. “Eu vreau să mă căsătoresc și să duc o viață normală, ca toți ceilalți.” Pentru aceștia, căsătoria reprezintă o cale mediocră, cu pretenții mediocre. Se vede că atitudinea aceasta nu e nouă, deoarece Sf. Ioan Gură de Aur, marele părinte al Bisericii, a considerat necesar să scrie încă de pe atunci (sec. IV d.Hr.) contemporanilor săi: “Vă înșelați foarte gândind că există lucruri cerute laicilor și altele cerute monahilor: toți avem de dat aceeași socoteală”, deoarece “cei care trăiesc în lume, deși căsătoriți trebuie ca în toate celelalte să semene cu monahii”. (1)Mai mult, în Apologia Vieții Monahale, același părinte scrie: Prin urmare, când Pavel ne poruncește să imităm chiar pe Hristos, și nu numai pe ucenicii Lui, [adică] pe monahi, când spune că mare osândă îi așteaptă pe cei care nu-L imită chiar pe Hristos, mai poți susține că monahii sunt datori să aibă o viețuire creștină superioară laicilor? Toți oamenii trebuie să se urce la această viețuire creștină superioară. Decăderea morală a societății omenești își are pricina în faptul că socotim că numai monahii trebuie să aibă o viețuire creștină deosebită, pe când toți ceilalți au îngăduința să trăiască în trândăvie, disprețuind poruncile lui Hristos. Nu-i adevărat, nu-i adevărat, ne strigă Pavel. Tuturor, monahi și laici, ni se cere aceeași viețuire creștină desăvârșită. Susțin asta cu toată tăria, dar, mai bine spus, n-o susțin eu, ci Hristos care va judeca faptele noastre. (2)" Ma uit in jur, la oameni, si la mine. Suntem plini de egoism, de invidie, de galceava, de viclenie, de pizma, de mandrie. Doamne unde ne duc pasii nostrii , pasii astia care ii facem din propria vrere si alegere? Doamne cum de am ajuns sa vedem ca normal anormalitatea? iar normalitatea sa o consideram nebunie? Doamne cat esti de bun de ne suporti toate uraciunile? Pana unde si pana cand? Stiu, pana la judecata. Imi pare atat de rau de noi toti. Doamne miluieste-ne! |
Citat:
In Razvan si Vidra este o replica minunata, pe care un boier hapsan o da unui cersetor: "Cum? Ce spui? La suta, mia? Ce camata minunata! Dac-ar fi asa batrane, Ti-as da averea mea, pe toata." p.s. sper ca am retinut corect citatul |
Sophia, carei confesiuni apartii tu acum?
Vad ca in profilul tau nu scrie ortodox. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"“Bine,” vor zice unii, “și celor căsătoriți li se cere să fie în toate celelalte asemenea călugărilor. Dar cum poate fi asta? În ce fel poate un laic să fie asemenea călugărului? Cum poate mireanul (laicul) să imite pe monah?” Ca să răspundem la aceste întrebări, trebuie să clarificăm mai întâi care sunt elementele specifice vieții monahale. Mai întâi, monahul face trei voturi: de castitate, de sărăcie și de ascultare. Acestea sunt răspunsul lui la sfaturile evanghelice, și urmarea acestor sfaturi reprezintă nu o perfecțiune mai mare, ci o cale mai ușoară către perfecțiune (Sf. Toma de Aquino, Summa Theologiae, IIa IIae, q. 184). Cei căsătoriți “vor trebui ca, din pricina greutăților legate de căsătorie, să-și dea mai multă osteneală dacă vor să se mântuiască”, deoarece “cel dezlegat aleargă mai iute decât cel cu picioarele legate” (3). Totuși, deși pentru cei căsătoriți drumul spre perfecțiune este mai dificil, el nu este imposibil, iar “dacă unii găsesc în căsătorie o poticnire, să afle că nu căsătoria este o piedică, ci mai curând libertatea lor de opțiune pe care o folosesc rău în căsnicie” (4). Pe de altă parte, esența celor trei voturi monahale se regăsește și în căsătorie: există o castitate specifică vieții de cuplu (care cere curăția inimii exprimată prin fidelitate, înfrânare periodică, deschiderea spre procreație, etc.); există o sărăcie cerută și celor căsătoriți, care trebuie “să se folosească de lumea aceasta ca și cum nu s-ar folosi deplin de ea”, “ca și cum n-ar stăpâni” (I Cor. 7: 30-31), adică trebuie să-și păstreze inima dezlipită de cele trecătoare; și există o ascultare specifică familie, întrucât soților li se cere să se supună unul altuia (Ef. 5: 21), și în mod deosebit soțiilor li se cere să se supună bărbaților întru totul (Ef. 5: 24). În toate acestea monahii pot fi așadar un model pentru cei căsătoriți, o icoană permanentă a spiritului evanghelic, o amintire neîncetată a faptului că suntem în lume, dar nu suntem din lume (In. 17: 11; 14), deoarece am murit lumii și viața noastră este Hristos (Col. 3: 3-4).Alte elemente esențiale vieții monastice sunt rugăciunea asiduă (personală și comunitară), lectura cărților religioase (Sfânta Scriptură, Viețile Sfinților, scrierile sfinților, etc.) asceza, pocăința, tăcerea și eventual misiunea. Evident, și aceste elemente se regăsesc în viața de familie. Rugăciunea, fiind “respirația sufletului”, este vitală oricărui creștin, și ea nu trebuie să se limiteze la câteva momente pe zi, ci trebuie să fie neîncetată. După cum spuneau Părinții, “cine se roagă numai atunci când se roagă nicidecum nu se roagă”. De aceea, Sf. Maxim Mărturisitorul, încercând să stabilească pentru laici un echivalent al contemplației monastice, vorbește despre trăirea “sentimentului neîncetat al nevăzutei apropieri” (5), sau, ca să folosim cuvintele Sfântului Laurențiu al Învierii, “practica neîncetată a prezenței lui Dumnezeu”. De asemenea, familia trebuie să se roage și împreună, asemenea comunităților monastice. “Cei ce se roagă împreună rămân împreună”, și această unire nu poate fi nicicum mai deplină decât atunci când membrii familiei se împărtășesc cu Hristos din Sfânta Euharistie.Nu voi continua să vorbesc despre regăsirea celorlalte aspecte ale vieții monastice (lectura religioasă, asceza, pocăința, tăcerea și misiunea) în viața celor căsătoriți, deoarece nu cred că acest lucru prezintă dificultăți pentru cititor." http://www.schituldarvari.ro/index.p...vatatura&id=88 Acum as mai vrea sa iti spun, ca se vede ca nu esti trecuta prin viata, esti prea tanara, dar ar trebui sa iti reamintesc ca parintii de pilda nu traiesc o vesnicie si va veni clipa cand ne vom desparti de ei. Eu am constientizat mai bine aceasta cand a murit tatal meu. Sentimentul ca nu il voi mai vedea niciodata si ca nu ii voi mai vorbi vreodata in aceasta viata a fost crunt. Asadar ideea ta , ca nu ai putea sa traiesti fara ai tai este extrem de falsa, ca nu vei avea incotro, ca nu ne stim viitorul si nici prin ce urmeaza sa trecem. Oare eu cand a murit tatal meu, ar fi trebuit sa beau un pumn de pastile , pentru ca nu as fi putut trai fara el? Gandeste-te mai bine la viata asta trecatoare, la veacul acesta care este "desertaciunea desertaciunilor". Toate sunt schimbatoare pe acest pamant inclusiv trupurile noastre, viata noastra pamanteasca, care trece, se scurge. La tinerete nici nu ne dam seama de asta. Am sa ma mut pe threadul cu viata monastica sa vorbim un pic despre viata de familie si cea calugareasca. daca voiesti bineinteles. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:49:07. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.