Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Sectiune dedicata profesorilor de religie (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5062)
-   -   Pomelnicul de la Sfanta Liturghie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15553)

maria32 03.10.2012 00:00:51

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 474081)
Exact! Este vorba de duh.

Problema mea este sa cred ce-mi spune mie duhul meu, iar daca nu stiu, atunci ma consult cu cei care ma pot ajuta sa ma lamuresc, intre care si vrednicul de pomenire parinte Cleopa; cu cine te consulti si pe cine crezi tu este problema ta.

Cel mai important aspect este(dpmdv) sa creditez cu hotarare duhul meu dupa ce l-am instruit dupa invatatura lui Hristos.

aici as zice ca depinde... vrednicul de pomenire parinte Cleopa are invataturi demne de urmat de toti credinciosii, insa pentru fiecare om in parte Dumnezeu a lasat sa aiba un duhovnic personal. Nu se pot aplica sfaturi generale caci asta este rolul duhovnicului, sa sfatuiasca pe fiecare in parte in functie de propria viata si traire duhovniceasca.

coralina 07.01.2013 08:02:54

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 472131)
Pomenirea la Proscomidie e ceva deosebit si pentru asta se vorbeste cu preotul ,se face pomelnic separat.
Dar cel care injura nu poate fi trecut la sf.Liturghie ,chiar daca este cununat .
la fel ateii care sunt asemenea ereticilor.
Sa nu ne gandim ca ei sunt lipsiti de pomeniri ,ii pomenim la Psaltire ,la Acatist ,la Sf.Maslu

Prin aceste pomeniri in sufletul lor se produc transformari benefice ,dar aceasta in timp.
Parintele Cleopa spunea ca postul si milostenia sunt aripile rugaciunii ,o ajuta sa se ridice la cer.
Sa nu ne inchipuim ca daca suntem nemilostivi ,nemilosi cu cei in nevoi vom avea un raspuns de la Dumnezeu

Pot fi pomeniti la Psaltire, Acatiste si la Sf. Maslu si cei care nu sunt botezati?
Intreb asta pentru ca am citit despre atei...

Demetrius 08.01.2013 00:38:55

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 493571)
Pot fi pomeniti la Psaltire, Acatiste si la Sf. Maslu si cei care nu sunt botezati?

Da(dpmdv).

Laura19 08.01.2013 01:25:12

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 493912)
Da(dpmdv).

Nu din punctul de vedere al Bisericii.

Laura19 08.01.2013 01:26:08

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 493571)

Ateii botezati. Nu ateii nebotezati. Nimeni nebotezat nu se pomeneste in BO, la sfintele slujbe. Pot fi pomeniti la rugaciunile particulare, dar nu in Biserica.

Demetrius 08.01.2013 01:40:44

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 493932)
Ateii botezati. Nu ateii nebotezati. Nimeni nebotezat nu se pomeneste in BO, la sfintele slujbe. Pot fi pomeniti la rugaciunile particulare, dar nu in Biserica.

Biserica nu cere nicio dovada ca respectivul e botezat; s-ar putea crede ca cel care cere pomenirea s-ar "incarca" cu responsabilitatea informatiei ca altfel ar urma sa... ce?
Chiar asa, ce ar suporta? Cu ce s-ar face vinovat? Ce pacat s-ar considera ca a facut?

mihaila_alin 09.01.2013 11:47:12

un parinte duhovnic spunea:

cei ce nu au credinta chear de sunt botezati sau nu, degeaba sunt pomeniti la sf.liturghie,mai bine nu sa-r face pomenirea.

Dumitru73 09.01.2013 17:20:21

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 494230)
cei ce nu au credinta chear de sunt botezati sau nu, degeaba sunt pomeniti la sf.liturghie,mai bine nu sa-r face pomenirea.

nu e chiar așa.

gdf-fdc 09.01.2013 17:36:06

Citat:

În prealabil postat de zinaida (Post 471303)
indraznesc sa cer o opinie legata de pomelnicul dat la sfanta liturghie pentru ca am auzit prea multe pareri in contradictoriu. Daca sotul meu este botezat ortodox si suntem cununati in biserica, il pot trece pe pomelnic daca nu este practicant? Pe langa faptul ca nu e practicant, nu respecta cele sfinte, mai injura uneori, mai blasfemiaza, astea nefiind la ordinea zilei ci doar iesiri care se vor a fi "glume" sau doar sicanari (sa ma necajeasca pe mine). Dar pe baiatul meu de 16 ani care este la fel botezat ortodox dar injura, e cu necuratul in gura la ordinea zilei, il pot pomeni? Canoanele spun ca nu, daca nu se spovedesc, nu se tin de biserica, dar practica curenta este diferita. Chiar si de la preoti am primit pareri diferite fiecare argumentata. As vrea sa inteleg corect problema. Poate ma lamureste cineva..
Va multumesc frumos.

intreaba-ti duhovnicul ,si fa ce iti spune.

mihaila_alin 10.01.2013 16:47:12

tu esti mai bun si ierti orce.

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 494316)
nu e chiar așa.

dar cum e? hai ca ma facusi curios,nicicind domnia ta nu vezi lucrurile decit altfel.ca un mare induhovnicit si mai presus decit un preot duhovnic de manastire, ce esti hai spune, exprima-ti parerea ta,hai ca te astept frecidu-mi minile a nerabdare.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:00:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.