![]() |
Citat:
Da ,poti citi pe oricare a citit si a inteles mai bine ,dar decizia iti va apartine in functie de propria educatie . Altfel nu esti decit o oaie intr-o turma ,dar nu stii incotr-o o ia turma niciodata. Domnul Isus a indemnat mereu -Cercetati Scripturile |
Citat:
Gandirea e moderna, dar vezi, de-a lungul vremii cand lumea zacea intr-un analfabetism major, nu se putea pune in aplicare conceptul? ce s-a intamplat cu milioanele de oameni analfabeti care nu au avut binecuvantarea de a citi un verset din Scriptura pt a ajunge la cunoasterea intelecta a lui Hristos, s-au pierdut pe veci? Raspunsul e nu, deoarece apostolii au infintat Biserica in jurul comemorarii Jertfei si oamenii stateau in comuniene "turma" daca vrei sa o numesti asa, si nu alunecau in erezie ci li se binevestea Cuvantul Lui Dumnezeu si traiau comuniunea liturgica |
Citat:
Cand am citit postarea dvs., am avut impresia ca vreti sa incurajati la necitirea Sfintei Scripturi. Din cate va cunosc, stiu ca nu doriti aceasta. Chiar am gasit, pe alt topic, o postare a dvs. pe care am copiat-o si o redau (un fragment). Mi-a placut. Spuneti dvs.: Biblia, are multe comori, numai indemnurile Mantuitorului din Ev dupa Matei despre post, rugaciune, iertare, judecata, sunt atat de actuale, epistolele sobornicesti ale lui Ioan, Petru, cate indemnuri cat de actuale sunt in viata noastra..Isaia, Pildele lui Solomon, toate sunt atat de valoroase si atata invatatura se ascunde in ele, numai trebuie descoperita |
[SIZE=3]
Citat:
[SIZE=3]Da, dar tot nu ati raspuns la intrebare. Cum a purtat D-zeu de grijă fiecăruia, prin interpretarea personală a bibliei sau prin Biserică? [/SIZE] [SIZE=3]Deci reiau întrebarea: Dacă spuneți că prin interpretarea fiecăruia a Bibliei cu Biblia se ajunge la mântuire, atunci cum s-a mânuit lumea vreme de aproape 2.000 de ani, timp în care nu știa nimeni să scrie și să citească în afară de preoți și de călugări? Cum? Prin sfânta Biserică sau prin interpretarea Bibliei cu Biblia cum spuneți voi ereticii? [/SIZE] [SIZE=3]Iar a doua intrebare. Dacă spuneți că voi vă luați numai după Biblie atunci de ce există peste 30 de mii de secte protestante pe lumea aceasta fiecare pretinzând că deține Adevărul biblic? Dumnezeu a lăsat o singură Biserică și un singur Adevăr: [/SIZE] [SIZE=3]Ioan 8.32 "Dacă veți rămâne în cuvântul Meu, sunteți cu adevărat ucenici ai Mei; Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi."[/SIZE] [SIZE=3]Matei 16.18 "Și Eu îți zic ție, că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi BISERICA MEA și porțile iadului nu o vor birui." [/SIZE] |
Citat:
Niciodata nu o sa fiu impotriva citirii Scripturii, chiar eu re-inceput Noul Testament acum la inceputul anului, insa cu interpretarea personala despre care vb domnul matad nu sunt de acord, tocmai pt ca ma vad pe mine ca citind unele versete ma potignesc, si daca nu caut ce zice Biserica, pot trage niste concluzi total gresite, |
Citat:
20. Aceasta stiind mai dinainte ca nici o proorocie a Scripturii nu se talcuieste dupa socotinta fiecaruia; 21. Pentru ca niciodata proorocia nu s-a facut din voia omului, ci oamenii cei sfinti ai lui Dumnezeu au grait, purtati fiind de Duhul Sfant.(2 Petru |
Citat:
Orice proorocie a Scripturii se talcuieste cu Scriptura. Nu poti intelege cartea Apocalipsei (Ioan) daca nu cunosti cartea Facerii(Moise) si cartea profetului Daniel (Daniel). Nu poti intege "epistola catre evrei"(Pavel) daca nu cunosti Deuteronom si Levitic (Moise). In general, nu poti intelege corect unele invataturi din Sfanta Scriptura daca nu le cunosti si pe celelalte (tot din Sfanta Scriptura). Sfanta Scriptura se explica pe ea insasi. |
[SIZE=4]Auzi ce spune Sfantul Apostol Petru despre scrierile Sfantului Apostol Pavel :[COLOR=Red] In toate epistolele sale, in care sunt unele lucruri cu anevoie de inteles, pe care cei nestiutori si neintariti le rastalmacesc, ca si celelalte Scripturi, spre a lor pierzare.[/COLOR]
Nu poate un copil mic sa stie cele preainalte. Asa si omul care-i simplu, de la tara. Te duci si-i arati acolo : " Nu te inchina la icoane, ca este chip cioplit ". Dar ce legatura are idolul cu sfintele icoane ? La porunca a doua in Decalog zice : Sa nu-ti faci tie chip cioplit, nici asemanarea vreunui lucru din cate sunt in cer sus, pe pamant, jos, in apa si sub pamant. Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti. Aici de idoli vorbeste. Porunca a doua. Dar da cateva file mai inainte, la Facere si la Iesire, si-ti spune acolo : Si a spus Dumnezeu lui Moise, sa faca cortul marturiei cioplit din lemn de salcam; si sa faca sicriul Legii Domnului, [COLOR=Red]imbracat cu aur si doi heruvimi de aur deasupra lui, si sa se faca perdeaua care sta inaintea sfintelor, de in in rasucit, cu heruvimi cusuti[/COLOR]. Uite, acolo in Decalog spune Dumnezeu sa nu faci chip cioplit si dincoace spune sa faci chip cioplit : Vei face doi heruvimi de maslin, de sase coti inaltime si vei face chipuri de heruvimi. [COLOR=Red]Icoane sau idoli?? [/COLOR] Iata Dumnezeu acolo se pare ca spune sa nu faci icoane, dincoace spune sa faci icoane. Si un sectar te duce pe tine, care nu stii, si-ti arata numai acolo, dar dincoace nu-ti arata. Si tot Dumnezeu a spus sa faca icoane. Nu-i prost sectarul sa-ti arate si arma care-i impotriva lui. Asa talcuiti voi Biblia. [/SIZE] [SIZE=4][/SIZE] [SIZE=4]INVATACELUL: Nu este drept, zic unii, ca membrii Bisericii sa nu aiba voie sa predice si sa talmaceasca Scripturile. Orice crestin stie sa talcuiasca Sfanta Scriptura, acest lucru putandu-se intelege din cele scrise: "Iar voi, ungere aveti de la Cel Sfant sa stiti toate". "Cat despre voi, ungerea pe care ati luat-o de la El ramane intru voi si nu aveti trebuinta sa va invete cineva..." (I Ioan, 2, 20, 27). [/SIZE] [SIZE=4]PREOTUL: Sfanta Scriptura este ca o fantana cu adancime fara fund, fiindca in ea este cuprinsa intelepciunea lui Dumnezeu, Care nu are margini. Daca cineva insetat ar veni la o fantana si ar voi sa bea toata apa, s-ar ineca in ea; dar daca va scoate din ea cu ciutura si de acolo cu paharul va bea, se va racori fara de primejdie. Cine este omul acela nebun care ar voi sa se bage intr-o apa adanca, fara sa stie sa inoate? Sfanta Scriptura are "oase" dupa cum spun sfintii parinti ai Bisericii, si nimeni, avand dintai intelegerii sale de lapte, sa nu indrazneasca a sparge cu ei oasele tari ale Scripturilor dumnezeiesti, caci se vatama pe sine si se pierde. [/SIZE] [SIZE=4]Dumneata nu ai citit in Sfanta Scriptura cele despre famenul etiopian? Acesta citea pe proorocul Isaia si cand l-a intrebat apostolul Filip daca intelege cele ce citeste, el a zis: "Cum voi putea intelege, de nu ma va povatui cineva?" (Fapte, 8, 31). Ia seama, caci si cuvantul "ungere", despre care ai pomenit dumneata, inseamna revarsarea Sfantului Duh in Sfanta Taina a mirungerii, indata dupa primirea botezului (Fapte, 4, 27; II Cor., 1, 21; Ioan, 16, 13; Rom., 8, 9 etc.), iar cuvintele "stiti toate" inseamna tot ceea ce tine de adevarul crestin si de mantuire, precum si tot ceea ce este in legatura cu antihrist si cu raspanditorii lui, despre care este vorba in versetele urmatoare (Ioan, 2, 22; 4, 2, 3). Asadar, nu trebuie a invata fiecare dupa intelegerea sa in talcuirea Scripturilor, caci se rataceste. [/SIZE] [SIZE=4]INVATACELUL: Se spune, totusi, ca orice crestin are dreptul si chiar datoria de a citi singur Sfanta Scriptura, caci asa ne-a poruncit noua Mantuitorul zicand: "Cercetati Scripturile, caci voi socotiti ca in ele aveti viata vesnica. Si acelea sunt care marturisesc pentru Mine" (Ioan, 5, 39). [/SIZE] [SIZE=4]PREOTUL: Ia seama, ca multi incepatori de erezii din vechime au indraznit a se afunda in marea Scripturii cea fara de fund si s-au inecat duhovniceste, pierzandu-se pe ei si pe toti cei care i-au urmat. Nu toti au varsta duhovniceasca la fel si, de aceea, nu toti pot intelege Sfanta Scriptura la fel. [/SIZE] [SIZE=4][COLOR=Red]Sfanta Scriptura cuprinde (trei feluri de intelesuri: 1) intelesul dupa litera, obstesc, gramatical, verbal sau istoric; 2) intelesul alegoric, metaforic, mai inalt sau sufletesc; 3) intelesul spiritual, duhovnicesc. Dupa cum spun sfintii parinti ai Bisericii, cei simpli la cunostinta sa se multumeasca cu intelesul cel obstesc si istoric (dupa litera Scripturii); cei mai inaintati sa patrunda cu intelegerea si in sufletul Scripturii, iar cei mai pregatiti, cu fapta si intelegerea, pot cuprinde intelesurile mai adanci ale Sfintei Scripturi. Pentru aceasta si marele Pavel, aratand ca intelepciunea cea desavarsita a Scripturilor se cuvine celor desavarsiti, zice: "Insa noi graim Intelepciunea la cei desavarsiti, dar nu intelepciunea veacului acestuia, nici a stapanitorilor acestui veac, care sunt pieritori, ci propovaduim intelepciunea de taina a lui Dumnezeu, pe cea ascunsa, pe care a randuit-o Dumnezeu mai inainte de veci spre slava noastra" (I Cor., 2, 6-7). [/COLOR][/SIZE] |
Citat:
"Fiindca n-ati vazut nici un chip in ziua cand v-a vorbit Domnul din mijlocul focului la Horeb, vegheati cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca nu cumva sa va stricati, si sa va faceti un chip cioplit , sau o infatisare a vre-unui idol, sau chipul vre-unui om sau chipul vreunei femei.."(Deuteronom 4:15,16). "S-au falit ca sunt intelepti si au inebunit. Si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor".(Romani 1:22,23) Ca sa intelegem corect ce vrea sa ne spuna Sfanta Scriptura, cel mai bine este sa privim la Domnul Iisus Hristos si Apostolii Sai. Putem citi in tot Noul Testament si nu vom gasi nici un exemplu in care Mantuitorul sau ucenicii sai sa indemne la inchinarea in fata unor imagini pictate. Pe dvs. cine v-a invatat sa va inchinati in fata unor picturi si chiar sa le considerati facatoare de minuni? Cine v-a invatat sa impartiti slava care se cuvine numai lui Dumnezeu, cu niste imagini facute de maini omenesti? Domnul Iisus Hristos, sigur nu a facut-o. Poate vrajmasul Lui. |
Citat:
Noi nu impartim slava ce se cuvine Lui Dumnezeu cu Icoana, termenul "inchinare la icoane" este gresit, io cand ma inchin in prezenta unei icoane sunt constient ca ma inchin Dumnezeului Ceresc si Lui Iisus Hristos Cel ce a rascumparat Lumea, nu ma inchin lemnului, picturii si nu-i zic "mantuieste-ma icoana, sau dumnezeule facut de maini omenesti" voi neo-protestantii niciodata n-ati studiat, numa vedeti de la suprafata , eu si oricare alt ortodox, cand stau in fata icoanei, si ma rog, nu am nici cea mai vaga credinta ca eu ma inchin acelei icoane si ca o consider "dumnezeul meu" ci tot timpul in minte si in inima am convingerea si stiu ca asta fac, ma rog si ma inchin Dumnezeului Adevarat si Lui Iisus Hristos, nici cea mai mica impresie macar nu am ca asi imparti cinstea, jumate i-asi da-o la Dumnezeu si jumate icoanei..e fals, Cand ma uit la o icoana cu Domnul, il simt mai aproape, simt ca El este acolo si ma asculta si rugaciunea mea nu e in zadar... Cum e posibil ca neo-protestanti in toata firea intelectuali sa predice in adunari ca ortodocsii nu se inchina Lui umnezeu ci la niste idoli, icoane pe care le considera dumnezei? cum e posibil? ca nu odata am auzit astfel de pedici, de ce nu se studiaza? de ce nu predica pastori "ortodocsii se inchina la Dumnezeu dar au o perceptie gresita asupra inchinarii si se inchina lui prin icoane" Nu, pastori direct "ortodocsii se inchina chipurilor cioplite, nu lui Dumnezeu" mai zicea unu ca ortodocsii nu cred in Jertfa Domnului Iisus, de ce se spun aceste lucruri? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:17:11. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.