![]() |
Citat:
Citat:
Citat:
Chiar am pus accentul pe conștientizarea păcatului și necesitatea poicănței și nu pe căderea în falsa conștiință a vredniciei. Vrednic nu e nimeni, însă noi suntem datori a ne pregăti în conlucrare cu părintele duhovnic. Citat:
|
Citat:
Ce nu inteleg eu este partea cu reaprinderea duhului patristic, redescoperirea scriitorilor patristici, reintoarcerea la Biserica primara, etc. Dar cine ii uitase? Sfintii de acum nu erau destul de sfinti? Unii chiar mari teologi. In secolul XX cei mai mari teologi au fost Sf. Iustin Popovici si sf. Nicolae Velimirovici, nu degeaba acestia au fost canonizati. Sau sfantul Nectarie, ce sfant mare. Dar nu trecuse prea mult timp de la marii sfinti si teologi din sec. XIX, chisr rusi fiind: Sfantul Serafim de Sarov si Sfantul Ignatie Briancianinov. Dimpotriva, am obsevat ca unii pun cu mult mai mult pret pe scrierile cate unui teolog decat ale unui sfant. Principalii teologi din zilele noastre au fost Sf. Iustin Popovici, Sfantul Serafim de Sarov, Sfantul Ignatie Briancianinov si sf. Nicolae Velimirovici. Am putea adauga si pe sf. Nectarie, a scris si domnia sa cate ceva. Abia apoi urmeaza teologii si scriitorii despre religie. Desi inaintea lor i-am putea pune pe duhovnici si preoti (par. Cleopa, Par. Arsenie, Par. Staniloae, Galeriu, etc.) Cam asta ar fi ordinea, deasupra fiind invatatrua Bisericii, care e fara greseala. |
Citat:
|
Deasupra e învățătura Bisericii, care e fără greșeală...
Hai că ești amuzant, frate! Și mai zici că mă iau de tine. Mai bine alătură-te mie, Cătăline, fără vreun resentiment și hai să râdem împreună de ce ai scris. Nu de tine, ci de prejudecata pe care ai găzduit-o. Văd așa, ca un fel de tablou: toți sfinții enumerați sunt plasați jos, umili și necăjiți, iar deasupra capului lor levitează absolut intangibil un cărțoi gros sau, mai știi, un norișor trandafiriu pe care scrie cu litere aurite: "Învățătura Bisericii"! Cătălin, învățătura Bisericii sunt sfinții. Și toate operele bisericești (cântări, slujbe, icoane etc.). Sunt oameni și faptele lor, așa cum s-au păstrat printre noi, în memoria vie a Bisericii. Sunt suflete și manifestări obiectivate, materializate ale acestor suflete îndumnezeite. Creștinii vrednici, caută frate să înțelegi (și astfel poate te lepezi de duhul ăsta normativ, legist), sunt ei înșiși învățătură, sunt cărți vii, sunt Scripturi în carne și sânge. Sunt plini de Duhul Sfânt. Ce învățătură mai poți tu găsi pe deasupra lor? Sau pe lângă ori pe dedesubt. E în ei! În inima lor, în viața lor, în duhul lor, în mintea lor, în faptele lor. Învățătura sunt ei, altfel spus ei sunt Hristos manifest (revelat, exprimat, concretizat, făptuitor) printre noi și pentru noi. |
Cătălin, nimeni nu a spus că nu e nevoie de spovedanie pentru curățirea de păcate sau că nu e nevoie de spovedanie înainte de împărtășire. Însă, Tradiția Bisericii permite și altceva, diferit de ceea ce tu știi și asta refuzi tu să înțelegi, deși ți-am adus atâtea argumente.
Te rog, nu mai deforma ideile, ai un mare dar de a le răstălmăci. Dacă ai fi citit cartea pr. Pruteanu ai fi înțeles cum stau lucrurile, care este de fapt istoria Bisericii și care e Tradiția primară. Nu are nici un sens să-ți mai prezint poziția Sfintilor Părinti ai primelor secole ale creștinismului, căci ei oricum au putut să greșească și doar ceea ce tu știi e în duh de adevăr. |
Duhul Bisericii primare era unul comunitar, și cred că asta este marea diferență față de ce avem astăzi, când fiecare vine singur, se împărtășește singur, nu-i cunoaște pe ceilalți frați de credință, nu-l cunoaște adesea pe preot și preotul nu-l cunoaște pe el; și la fel se întoarce acasă, singur.
Asta este marea durere a Bisericii vremurilor noastre, iar împărtășirea tuturor celor ce participă la Liturghie – fără a se limita la Trupul și Sângele Domnului, ci împărtășindu-se și din cuvântul lui Dumnezeu, ca și din rugăciune – ar putea schimba această stare de trăire individualistă a credinței, care nu este specifică Ortodoxiei. Pentru că Ortodoxia înseamnă Biserică, adică trup al lui Hristos format din mădulare ce comunică unele cu altele prin intermediul vieții Lui. Într-o Biserică în care preotul își cunoaște enoriașii nu este posibil ca cineva cu păcate grave să se împărtășească. E foarte normal ca preotul să-l întrebe pe cel pe care-l împărtășește, dacă nu-l cunoaște, dacă s-a spovedit. Sigur că și cu cei cunoscuți trebuie să stea de vorbă și să le ofere sfat, să-i ajute să se cunoască și să se vindece duhovnicește. De altfel, multe persoane simt în mod dureros lipsa acestei comunicări cu un duhovnic, chiar dacă reușesc să se spovedească de 4 ori pe an, câte 5 minute. |
Faptul că lucrurile nu stau așa și că nu ne împărtășim decât rar ne face să participăm la fiecare liturghie formal cel puțin atunci când suntem chemați spre sfântul potir; care nu este o chemare formală, dar noi așa o tratăm și răspundem, mincinos: „Am văzut lumina cea adevărată, am primit Duhul cel ceresc...”. Și plecăm apoi, ducând acest formalism și în viața de zi cu zi, și, obișnuindu-ne cu el, mergem, din nou, formal la biserică, participăm formal la slujbele ei... devenim noi înșine niște forme.
|
Citat:
Nu degeaba tot spun de catehism, nu e facultativ. Asadar, invatatura Bisericii este invatatura revelata. Pentru ca provine d ela Dumnezeu si nu poate fi ceva gresit spunem ca e infailibila. Si in asta consta infailibilitatea Bisericii. Biserica pastreaza invatatura revelata, clarificand unele invataturi la sinoadele ecumenice sau prin scrierile sfintilor. Sfintii nu sunt infailibili, pot avea si unele mici greseli, din nestiinta, fiind oameni. Sunt putini sfintii care au avut cate o greseala in invatatura. Totul se raporteaza la invatatura revelata, invatatura Bisericii, care e "stalp si temelie a adevarului." Daca ai urmarit pana acum de cand am intrat pe forum, aproape niciodata nu am spus ceva gresit, nu pentru ca stiu tot, ci pentru ca nu scriu ceva fara sa fiu sigur, iar cand nu sunt sigur ma informez inainte. Fiecare stie mai multe decat altii in domeniul in care activeaza sau in cel care il pasioneaza. |
Sfânta și Dumnezeeasca Liturghie de la început și până la sfârșit un singur scop are: să ducă la împărtășire pe credincioșii creștini adunați.
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:26:34. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.