Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Contradictie dogmatica ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18038)

Grand Moff Hadrianus 21.08.2015 14:18:47

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 598621)
Corect. Din modelul tau semidreapta dispare, in rest are sens.
Acuma ca avem o baza comuna, putem trece mai departe. Acest suflet, unde isi duce existenta? In lumea creata sa in in lumea lui Dumnezeu ? Presupunand ca suntem de acord ca Dumnezeu nu face parte din lumea creata, ci dintr-o realitate superioara, intangibila de noi.

Deci, sufletul rezida in lumea creata sau in lumea superioara ?

Imaginati-va ca dvs. aveti un acvariu acasa, in care insa aveti control absolut. Nimic, de la pestii care depun icre sau nasc pui vii, pana la ultimul nevertebrat care participa la decompunerea plantelor putrezite, nu va scapa controlului, si inca la modul detaliului infinitezimal. Ei bine, cred ca e o imagine adecvata pentru ideea de Dumnezeu, si cred ca se suprapune cu ce ati scris, intr-o anume masura.
Ca sa raspund: sufletele incep aici, si continua, dupa moarte (decapsulare, daca vreti) dincolo, o perioada de timp, pana la Intoarcerea lui Mesia, si invierea mortilor, adica dotarea lor cu corpuri neperisabile de pacat/degenerare (moarte, boala, concupiscenta, etc). Nici mantuitii, nici sfintii, nici damnatii, nu (mai) mor. Nici ca suflete decorporate, si aflate in asteptarea Invierii, nici dupa Inviere, reincpasulate, dar cu trupuri/capsule nedestructibile. Daca astazi voi muri, doar corpul meu o va face. Sufletul meu va merge in fata Judecatii lui Dumnezeu. Si, cum spune fratele Mihnea, el va fi dotat cu totate facultatile rationale care ne definesc ca fiinte umane. Voi sti ce verdict temporar voi primi, pana la sentita definitiva care va sosis dupa ce voi primi noul trup indestructibil. Voi simti regrete, sau, sper din toata inima, bucurie. (Oricum, nu imi doresc sa locuiesc cu niste...vecini cam cornuti si peste masura de sadici, si sa ard odata cu ei...).
Lacasul terestru al sufletelor este temporar. Omul in trup este larva, sufletul decorporat, pana la Inviere, nimfa, omul complet, dupa Inviere, adultul. Am recurs la aceaste metafora din entomologie, la care recurge si Whitley Strieber (pentru obiectivitatea argumentatiei mele, am recurs la un scriitor non-crestin, new-age, de fapt un catolic care a apostat).

iliegh 21.08.2015 14:19:44

Stai ca mi-am raspuns singur la intrebare. Sufletul nu are cum sa faca parte din lumea lui Dumnezeu pentru ca este si el creat la randul lui. Deci este din lumea creata, numai ca nu din lumea materiala ci dintr-un fel de plan informational, este informatie pura separata de informatia care animeaza si mentine materia. De aceea supravietuieste distrugerii materiei. E salvata intr-un plan informational si poate rula in continuare si chiar poate fi atasata unei noi entitati materiale, astfel incat incarnarea fizica (sau a doua inviere) e posibila.

iliegh 21.08.2015 14:22:03

Citat:

În prealabil postat de Grand Moff Hadrianus (Post 598622)
Imaginati-va ca dvs. aveti un acvariu acasa, in care insa aveti control absolut. Nimic, de la pestii care depun icre sau nasc pui vii, pana la ultimul nevertebrat care participa la decompunerea plantelor putrezite, nu va scapa controlului, si inca la modul detaliului infinitezimal. Ei bine, cred ca e o imagine adecvata pentru ideea de Dumnezeu, si cred ca se suprapune cu ce ati scris, intr-o anume masura.
Ca sa raspund: sufletele incep aici, si continua, dupa moarte (decapsulare, daca vreti) dincolo, o perioada de timp, pana la Intoarcerea lui Mesia, si invierea mortilor, adica dotarea lor cu corpuri neperisabile de pacat/degenerare (moarte, boala, concupiscenta, etc). Nici mantuitii, nici sfintii, nici damnatii, nu (mai) mor. Nici ca suflete decorporate, si aflate in asteptarea Invierii, nici dupa Inviere, reincpasulate, dar cu trupuri/capsule nedestructibile. Daca astazi voi muri, doar corpul meu o va face. Sufletul meu va merge in fata Judecatii lui Dumnezeu. Si, cum spune fratele Mihnea, el va fi dotat cu totate facultatile rationale care ne definesc ca fiinte umane. Voi sti ce verdict temporar voi primi, pana la sentita definitiva care va sosis dupa ce voi primi noul trup indestructibil. Voi simti regrete, sau, sper din toata inima, bucurie. (Oricum, nu imi doresc sa locuiesc cu niste...vecini cam cornuti si peste masura de sadici, si sa ard odata cu ei...).
Lacasul terestru al sufletelor este temporar. Omul in trup este larva, sufletul decorporat, pana la Inviere, nimfa, omul complet, dupa Inviere, adultul. Am recurs la aceaste metafora din entomologie, la care recurge si Whitley Strieber (pentru obiectivitatea argumentatiei mele, am recurs la un scriitor non-crestin, new-age, de fapt un catolic care a apostat).

Da amirale, am inteles ideea, am trecut de momentul asta, suntem de acord aici, acuma trecem mai departe si ne gandim la consecintele acestui model.

Grand Moff Hadrianus 21.08.2015 14:24:54

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 598623)
Stai ca mi-am raspuns singur la intrebare. Sufletul nu are cum sa faca parte din lumea lui Dumnezeu pentru ca este si el creat la randul lui. Deci este din lumea creata, numai ca nu din lumea materiala ci dintr-un fel de plan informational, este informatie pura separata de informatia care animeaza si mentine materia. De aceea supravietuieste distrugerii materiei. E salvata intr-un plan informational si poate rula in continuare si chiar poate fi atasata unei noi entitati materiale, astfel incat incarnarea fizica (sau a doua inviere) e posibila.

Corect, cu mentiunea ca, conform dogmei crestine, noi credem in a doua viata, sau invere, daca voiti. :) Nu (re)incarnare. Am explicat mai sus de ce. Pnetru crestin, conceptul de persoana/ipostas (a nu se confunda cu ipostaza din limbajul obisnuit, aia e altceva) este crucial. Pentru Dumnezeul meu este Persoana, incarnarea pentru mine e cam ca o coca sau orice altceva amorf si fara directie, dimensiuni, claritate, etc. Dvs. sunteti iliegh, si va defintit, in forul interior si in relatia cu soocietatea si Universul, ca aceasta persona, cu pseudonimul iliegh pe acest forum. Nu sunteti trilobitul-care-a-fost-candva, nici organismul-creat-laborator-care-va-fi-in-viitor. Sunti o fiinta umana, si Dumenzeu va vede, ajuta, sau judeca la acesti parametri. Aceleasi sunt valabile pentru mine, sau pentru orice alt om, fie acel om de pe forum sau nu.

iliegh 21.08.2015 14:29:33

Asa e. Nu confund reinancarnarea cu a doua inviere. Nu sunt adept al esoteriei, folosesc cuvantul reincarnare in sens generalizat, pentru a indica ca partea pur informationala a omului (sufletul) poate fi atasata oricand unei parti materiale, astfel incat rezulta aceeasi persoana cu cea care a murit odata (cu diferente fizice evident, daca nu se replica si ADN-ul).

Sa revenim la acvariu. Unde crezi ca sta sufletul unui peste ? In apa ? In afara acvariului ? Unde ?

E o intrebare grea pentru modelul propus de acvariu. Nu cred ca se poate da raspuns, deoarece in acest caz creatorul acvariului si al pestilor fac parte din aceeasi realitate fizica.
Propun schimbarea modelului cu ceva pur informational. Un simulator software de lume 3d. Un joc daca vrei, in care creezi persoane care vad o lume 3d si interactioneaza si sunt inteligenti. Dumnezeu e programatorul. Totul ruleaza intr-un procesor, deci intr-un spatiu cat o unghie. Personajele vad o lume 3d infinita. Personajele nu sunt decat programe de calculator care sunt complexe , au parti de date care nu sunt afisate in lumea 3d din ecran. La dsiparitia personajelor, datele sunt salvate pe un harddisk sau pot rula in continuare fara sa fie afisate in lumea 3d creata.

Personajele nu au nici o posibilitate sa-l vada pe creator deaorece el sta in fata unei tastaturi intr-o lume complet diferita de lumea afisata pe ecran.

Ei pot doar sa ratioeze despre propria realitate, si pot deduce ca sunt creati de cineva. Ei pot sa descopere ca lumea lor fizica e facuta din pixeli (atomii nostri) si pot masura interactiunea dintre pixeli dar nu pot deduce cauza interactiunii (programul din procesor).

Grand Moff Hadrianus 21.08.2015 14:36:11

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 598627)
Asa e. Nu confund reinancarnarea cu a doua inviere. Nu sunt adept al esoteriei, folosesc cuvantul reincarnare in sens generalizat, pentru a indica ca partea pur informationala a omului (sufletul) poate fi atasata oricand unei parti materiale, astfel incat rezulta aceeasi persoana cu cea care a murit odata (cu diferente fizice evident, daca nu se replica si ADN-ul).

Sa revenim la acvariu. Unde crezi ca sta sufletul unui peste ? In apa ? In afara acvariului ? Unde ?

Sufletul unui animal este perisabil, spre deosebire de sufletul uman. Presupun ca rezida in peste. Odata cu moartea pestelui, ambele componente sunt aneantizate.
Iar daca ma intrebati ca o contianure a figurii de stil, ideea este ca sufletul uman dupa moarte rezida in dimensiuni, care insa sunt resimtite deopotriva ca loc si stare (cu termeni esoterici, "nivel de vibratie"), in care si chinul (daca e cazul), si extazul (daca e cazul) sunt temporare si nedpline ca intensitate. Mai clar, ca un depou.
De ce doua Judecati, anume Particulara (temporara), si De Apoi (vesnica, si irevocabila), v-ati putea intreba. Pai asta eun semn al Milei lui Dumnezeu. In intervalul scurs intre moartea fizica si Inviere, consecintele bune, dar si rele, cu nenumaratele lor variabile si ramificatii, a ce am spus/gandit.mai ales facut de-a lungul vietii biologice se aduna, amplifica, sau diminueaza, dupa caz. Asta poate, la Judecata Finala, insemna diferenta dintre o vesnicie cu Dumnezeu, si dimpotriva, horribile dictu, o vesnicie cu Dr...

Grand Moff Hadrianus 21.08.2015 14:45:31

Da, e mai adecvata partea cu jocul. Ideea este insa ca, spre deosebire de tipii de la Bioware in raport cu personajele lor, sa zicem :) , Dumnezeu chiar are o relatie de iubire cu creaturile sale, si le ia in serios. Atat de serios, incat a luat un corp uman (insa fara pacat, pentru ca a fost conceput supranatural din Fecioara) ca sa ajute creaturile Sale umane, care sunt recuperabile spiritual, daca vreti, in lupta lor amarnica cu alte creaturi, mult mai puternice si perseverente decat omul, care insa sunt damnate, adica usa mantuirii le este, prin insesi natura si faptele lor, permanent inchisa (deci irecuperabilae spiritual).
In mine partea ludica e foarte puternica, de aceea fac caz de personaje, jocuri filme, cartie, etc; insa, nefiind patologic nu am pierdut contactul cu realitatea (nu inca, oricum; desi Darth Marr ca presedinte al Romaniei e o idee buna :)))))) ). Insa nu mi-ar trece prin cap sa construiesc o relatie cu Rahan, Mowgli, Valkoryion, Lana Beniko, etc., decat daca, repet, as fi totalmente bulit la procesorul organic. Comparatia dvs e foarte buna, acopera multi parametri, totusi, scara este uriasa in cazul raportului Creator-creatura. Pixeli sau nu, atomi sau nu, noi avem o cale de ne apropia de Facator, anume Mantuirea. Un personaj nu poate fi constient. Este mai putin chiar decat legendarii golem: nu are self-awareness. E doar ca virusisurile sau prionii. Programe oarbe, pretexte de creaturi, scheme de inteligenta.
Dumnezeu este dincolo de orice poate fi numit sau comparat. Ganditi-va ca nu cunoastem nimic clar si amanuntit nici macar despre functionarea sfueltului uman, sau nu stim cum traieste, "functioneaza", un inger, un demon, etc. Nu stim nimic. Si prapastia dintre cei mentuonati si Dumnezeu este tot infinita. Prapastia dintre om si inger este enorma, dar nu infinita. Cand voi fi mort, sufletul meu va putea trece prin cele mai groase blindaje fizice, si rezista la orice intemperii. As putea sta intr-o explozie termonucleara, fara probleme. Acum insa, orice incercare fizica nebuneasca ce as comite ar duce la moartea mea.

iliegh 21.08.2015 14:57:41

Amirale nu mai vorbi cu mine la persoana a doua plural. Aici pe forum suntem toti tineri dar tu ma faci sa ma simt batran.

Grand Moff Hadrianus 21.08.2015 15:01:13

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 598631)
Amirale nu mai vorbi cu mine la persoana a doua plural. Aici pe forum suntem toti tineri dar tu ma faci sa ma simt batran.

OK, dar nu mai imi spune amiral. :) Si asa imi iau latura ludica prea in serios. :)) Unii de pe aici sunt de parere ca am trecut linia invizibila dintre o gluma cam prea staruitoare si o insanitate delicat de subtila/discreta. Ceva imi spune sa nu ii condamn. :)))
Serios acum, parearea mea este ca cea mai buna metoda de a Il gasi pe Dumnezeu, sau daca vrei, Stapanul Jocului, este rugaciunea. Ratiunea, cu exceptia gandirii scolastice, care este superb de clara si cristalina, e destul de neputincioasa. Daca vrei ceva rational despre Creator, citeste-i pe marii sfinti scolastici ai Bisericii Catolice: Toma d-Aquino, Albert cel Mare, etc. (mai bine, cere-i lui Mihnea Dragomir s a iti faca o lista din aceste personalitati uriase ale Bisericii, el stie mai bine decat mine). Sunt, de departe mai clari in expunere decat orice as putea cita din domeniul profan. Si deseori, mai clari decat omologii lor rasariteni, care pun accentul foarte mult pe traire.
Nici eu nu sunt mos. Eh, chestia cu a doua plural e o habitudine educationala.
Te rog sa ma scuzi, voi lua o pauza; voi raspunde mai tarziu sau in zilele urmatoare. Deasemenea, pana atunci, iti vor raspunde colagi ai mei, mult mai cunsocatori si practicanti crestini decat mine.
O zi buna!

iliegh 21.08.2015 15:17:07

Citat:

În prealabil postat de Grand Moff Hadrianus (Post 598630)
Da, e mai adecvata partea cu jocul. Ideea este insa ca, spre deosebire de tipii de la Bioware in raport cu personajele lor, sa zicem :) , Dumnezeu chiar are o relatie de iubire cu creaturile sale, si le ia in serios. Atat de serios, incat a luat un corp uman (insa fara pacat, pentru ca a fost conceput supranatural din Fecioara) ca sa ajute creaturile Sale umane, care sunt recuperabile spiritual, daca vreti, in lupta lor amarnica cu alte creaturi, mult mai puternice si perseverente decat omul, care insa sunt damnate, adica usa mantuirii le este, prin insesi natura si faptele lor, permanent inchisa (deci irecuperabilae spiritual).
In mine partea ludica e foarte puternica, de aceea fac caz de personaje, jocuri filme, cartie, etc; insa, nefiind patologic nu am pierdut contactul cu realitatea (nu inca, oricum; desi Darth Marr ca presedinte al Romaniei e o idee buna :)))))) ). Insa nu mi-ar trece prin cap sa construiesc o relatie cu Rahan, Mowgli, Valkoryion, Lana Beniko, etc., decat daca, repet, as fi totalmente bulit la procesorul organic. Comparatia dvs e foarte buna, acopera multi parametri, totusi, scara este uriasa in cazul raportului Creator-creatura. Pixeli sau nu, atomi sau nu, noi avem o cale de ne apropia de Facator, anume Mantuirea. Un personaj nu poate fi constient. Este mai putin chiar decat legendarii golem: nu are self-awareness. E doar ca virusisurile sau prionii. Programe oarbe, pretexte de creaturi, scheme de inteligenta.
Dumnezeu este dincolo de orice poate fi numit sau comparat. Ganditi-va ca nu cunoastem nimic clar si amanuntit nici macar despre functionarea sfueltului uman, sau nu stim cum traieste, "functioneaza", un inger, un demon, etc. Nu stim nimic. Si prapastia dintre cei mentuonati si Dumnezeu este tot infinita. Prapastia dintre om si inger este enorma, dar nu infinita. Cand voi fi mort, sufletul meu va putea trece prin cele mai groase blindaje fizice, si rezista la orice intemperii. As putea sta intr-o explozie termonucleara, fara probleme. Acum insa, orice incercare fizica nebuneasca ce as comite ar duce la moartea mea.

Bininteles ca modelul simularii 3d este infinit depasit de cum stau lucrurile in realitate, dar ajuta la clarificarea unor concepte despre Dumnezeu cum ar fi:

1. Dumnezeu nu poate fi vazut : acum e clar de ce. El sta in fata tastaturii nu va fi niciodata pe ecran (sub forma de pixeli)

2. Isus este Dumnezeu : Programatorul Dumenzeu a decis sa creeze un personaj ale carui actiuni au fost controlate de la tastatura. Isus face parte din lumea creata pe ecran (om) dar este controlat insusi de programator (first person shooter), spre deosebire de celelalte personaje care au o existenta independenta.

3. Dumenzeu este infinit in tot : normal ca este, are tot ecranul sub campul vizual, vede instantaneu tot universul, poate interveni oriunde, oricand.

4. Harul lui Dumenzeu: anumite personaje pot primi upgrades. Li se poate garanta accesul la mai multe informatii si pot capata drepturi mai mari de actiune in lumea 3d (cheaturi), cum ar fi vindecare, previziune, tot ce inseamna har.

5. Suflet: datele stocate pe harddisk si rulate de procesor

6. Ingeri: programe de mentenanta

7. Demoni: programe scapate de sub control, virusi

8. Duhul sfant: foarte greu de identificat, un concept aproape imposibil de intuit, eu ma gandesc ca ar fi modul de interactiune dintre Dumezeu si lumea creata, vehicolul care transporta dorinta Creatorului.Este cel care mentine atomii in functiune, practic tot universul cu suflete cu tot.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:15:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.