Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Intrarea femeilor in altar si a barbatilor care ajuta preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6576)

Fani71 29.06.2009 17:05:15

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 148954)
Fani, se pare ca argumentul folosit de Anca are la baza mai mult viziunea din Apocalipsa acolo unde se vorbeste despre jertfirea mielului sau de profetia lui Isaia unde se anticipeaza ca Hristos "ca un miel spre junghiere s-a adus si ca o oaie fara de glas inaintea celui ce o tunde asa nu si-a deschis gura Sa"

Da, i-am spus si eu ca probabil de miel e vorba. Se mai spune si pruncul si este rugaciunea cu steaua la Bethleem la proscomidie, e adevarat.

Insa ideea era, ca sa revenim: altarul poate fi comparat cu Hristos. Or daca noi ne impartasim cu insusi trupul si sangele Lui, poate nu ar trebui sa se faca din el ceva mai sacrosant decat impartasania... Asta spusese cineva mai sus.

sophia 29.06.2009 20:09:51

:13: Anca:
1. La noi nu este agapa, nici hram nici altfel de stat la povesti. N-avem nici unde.
2. Preotul nu raspunde la intrebari ca n-are timp. Si am si impresia ca nu le stie nici el pe multe.
3. De ce adica numai preotului ii sunt rezervate minunile? I s-ar da numai lui singur? Rugaciunile ar trebui sa fie facute pentru noi toti din biserica.
Noi avem nevoie de rugaciuni si Duhul lui Dumnezeu, preotul mai putin. El le are oricum prin misiunea sa.

cristiboss56 29.06.2009 20:50:24

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 149019)
1. La noi nu este agapa, nici hram nici altfel de stat la povesti. N-avem nici unde.
2. Preotul nu raspunde la intrebari ca n-are timp. Si am si impresia ca nu le stie nici el pe multe.
3. De ce adica numai preotului ii sunt rezervate minunile? I s-ar da numai lui singur? Rugaciunile ar trebui sa fie facute pentru noi toti din biserica.
Noi avem nevoie de rugaciuni si Duhul lui Dumnezeu, preotul mai putin. El le are oricum prin misiunea sa.

Măi Sofia, dar ce aveți voi acolo până la urma urmei ? Până la urmă aveți biserică, un preot cât de mic ?

sophia 29.06.2009 21:40:58

Mai Cristi ce sa-ti spun:
Avem o biserica dar nu-i a noastra si n-are sala aferenta cum au ceilalti pentru agape si alte cele.
Preot avem, dar unul singur la o gramada de credinciosi si la 2-3 biserici.
Ne straduim cu totii cum putem.

Hartford 29.06.2009 22:00:13

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 149060)
Mai Cristi ce sa-ti spun:
Avem o biserica dar nu-i a noastra si n-are sala aferenta cum au ceilalti pentru agape si alte cele.
Preot avem, dar unul singur la o gramada de credinciosi si la 2-3 biserici.
Ne straduim cu totii cum putem.

Sophia cit e de mare gramada voastra eu stiu legal un preot sa inceapa o misiune are nevoie de 50 de credinciosi.Sophia daca nu puteti tine o agapa acolo unde slujiti inchiriati undeva , la un restaurant o cantina stiu eu cum puteti si voi sau la un roman acasa ceece am facut si noi de multe ori si a iesit excelent.

Anca-Miha 29.06.2009 23:13:00

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 148948)
Anca, tu incurci lucrurile un pic. Nu a negat nimeni aici ca ceea ce primim la impartasanie este chiar trupul si sangele lui Hristos. Nu a zis nimeni ca este doar un simbol. Eu vorbeam de expresia 'se sacrifica pruncul' care mi se pare gresita daca e luata ad literam, pt ca Hristos a fost rastignit pe cruce si a inviat la varsta atura, or noi primim la imparytasanie trupul Lui inviat.

Da, Fani se pare ca nu e suficient sa scriem romaneste ca sa ne intelegem; mai trebuie sa si citim mesajele, ca sa intelegem ce spune fiecare.

Tu ai spus ca cel care este jertfit se numeste Miel, nu Prunc, intelegand acum ca te referi la sacrificiul pe cruce a Domnului.

Eu ti-am dat acel citat din cartea "Minuni petrecute in Timpul Sfintei Liturghii", in care unui CALUGAR, care se indoia de faptul ca e chiar Trupul si Sangele Domnului la Sf. Impartasanie, i se arata vedenia cu sacrificarea PRUNCULUI la fiecare Sf. Liturghie. Deci in Potir curge Sangele Pruncului, iar carnea lui ni se da taiata bucatele sub forma painii. Este f clar explicat in citatul dat de mine.

Ti-as fi recunoscatoare, daca ai putea evita remarcide genul: incurci lucrurile, nu ai inteles nimic, etc. ; nu sunt constructive si dam exemplu rau celor mai tineri.

Noesisaa 29.06.2009 23:18:11

Intrebare: de unde stim ca ce scrie in cartea "Minuni petrrecute in timpul Sfintei Liturghii" este adeavarat?

Anca-Miha 29.06.2009 23:20:09

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 149019)

Te inteleg, Sophia; cand incepi sa intelegi,vezi ce viata saraca din punct de vedere bisericesc, este viata in strainatate. Dar episcop aveti, cu care sa vorbiti si caruiea sa va spuneti pasul?

In privinta minunilor, cred ca ai pretentii exagerate. Esti inca in faza de invatare, nu ai inca un vocabular format, dar ai vrea sa vezi minuni... Pentru asta trebuie sa te sfintesti, sa fi dus o lupta apriga cu tine si cu pacatele tale. Pana atunci nu putem emite pareri si cere minuni. Si mai trebuie ca Dumnezeu sa considere ca este necesar ca tu sa vezi atare minune.
Minunea nu e ca si vizionarea unui film; e minune Dumnezeiasca! Cat timp suntem ancorati in aceasta viata, nu putem astepta asemenea minuni. Mai intai sa ajungem smeriti.

Anca-Miha 29.06.2009 23:31:16

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 149084)
Intrebare: de unde stim ca ce scrie in cartea "Minuni si descoperiri din timpul Sfintei Liturghii" este adevarat"

Am uitat sa mentionez ca aceasta carte a aparut cu binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Editura Egumenita.
Traducere din limba greaca Tanase Mihai. Am si titlul in greceste, si cu litere grecesti...

Prefata cartii apartine Sfintei manastiri Paraclitu. La sfarsitul cartii sunt date si izvoarele: 59 titluri de carte si autorii lor, precum si manastirea la care se nevoit sau la care s-au nevoit.
Cartea este subtire si usor de citit, dar plina de invataturi.

Fani71 30.06.2009 00:21:48

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 149083)
Da, Fani se pare ca nu e suficient sa scriem romaneste ca sa ne intelegem; mai trebuie sa si citim mesajele, ca sa intelegem ce spune fiecare.

Tu ai spus ca cel care este jertfit se numeste Miel, nu Prunc, intelegand acum ca te referi la sacrificiul pe cruce a Domnului.

Eu ti-am dat acel citat din cartea "Minuni petrecute in Timpul Sfintei Liturghii", in care unui CALUGAR, care se indoia de faptul ca e chiar Trupul si Sangele Domnului la Sf. Impartasanie, i se arata vedenia cu sacrificarea PRUNCULUI la fiecare Sf. Liturghie. Deci in Potir curge Sangele Pruncului, iar carnea lui ni se da taiata bucatele sub forma painii. Este f clar explicat in citatul dat de mine.

Ti-as fi recunoscatoare, daca ai putea evita remarcide genul: incurci lucrurile, nu ai inteles nimic, etc. ; nu sunt constructive si dam exemplu rau celor mai tineri.

Sa ma ierti daca te-au suparat aceste expresii de profa, cand spun ca nu ai inteles nu o spun pe un ton aspru si de sus, ci, sper eu, obiectiv. Pentru ca mi se pare ca nu ai inteles ce am vrut eu sa zic (nici macar nu zic ca din vina ta, poate din a mea, ca scriu adesea pe graba). E drept ca tonul nu trece prin computer, de asta e mai greu.

Eu iti spuneam care este teologia Bisericii despre Impartasanie, si daca un calugar a avut o viziune nu inseamna ca asta schimba teologia si acum trebuie sa intelegem ca Iisus pruncul s-a jertfit pentru noi si din el ca prunc ne impartasim. Ne impartasim din El Dumnezeu-omul nascut din Fecioara, da, dar mai ales rastignit pentru noi si inviat.
De asta ziceam ca aceasta viziune are un sens, vrea sa arate ceva, dar nu ceea ce spui tu ca ar vrea sa arate, dupa parerea mea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:40:53.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.