Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   duminica prima zi din saptamana ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11672)

catalin2 11.02.2011 11:59:24

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335981)
OK, vă propun o formulă de compromis: "sabatul zilei a șaptea". Aceasta o diferențiază și de sabatele ceremoniale (cele 7 sărbători ale anului iudaic, ce nu cădeau neapărat în zile de sâmbătă) și de "ziua lui Saturn".

Daca numim sabat ziua de odihna este un pleonasm, "ziua de odihna a zilei a saptea". Daca numim sabat odihna atunci ar merge dar suna cam ciudat. De ce sa nu numim Sabat, adica ziua de odihna?
Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335981)
Cu o săptămână înainte de a primi porunca Sabatului la Sinai, Moise le zice legat de mană că "mâine este Sabatul" Ieșirea 16,25. La care evreii ar fi trebuit să întrebe "dar ce este ăla Sabat?" (și încă "Sabatul în cinstea Domnului" - nu în cinstea Exodului).

Ai taiat din pasaj, luand din context. El suna asa, de fapt la 16, 23, nu la 16, 25: "Și Moise le-a zis: "Domnul a poruncit așa. Mâine este ziua de odihnă, Sabatul închinat Domnului."
Iar la 16, 25 avem: "
Moise a zis: "Mâncați-o azi, căci este ziua Sabatului; azi nu veți găsi mană pe câmp." Caci venise a doua zi.
Deci evreii nu aveau cum sa intrebe ce e ala Sabat, din moment ce Moise le spusese cu o zi inainte ce a spus Domnul.
Iar Domnul le spusese chiar cu o zi inainte sa cada mana, la 16,5:
"În ziua a șasea, când vor pregăti ce au adus acasă, vor avea de două ori mai mult decât vor strânge în fiecare zi."
Ca sa nu cumva sa spui ca ce e cu ziua sase, dau si pasajul 16,4:
"Domnul a zis lui Moise: "Iată că voi face să vă ploaie pâine din ceruri. Poporul va ieși afară, și va strânge, cât îi trebuie pentru fiecare zi, ca să-l pun la încercare, și să văd dacă va umbla sau nu după legea Mea."

catalin2 11.02.2011 12:00:58

Si cu asta am cam terminat cu cultul adventist.

catalin2 11.02.2011 12:06:59

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335986)
Domnule, eu te consider om cu judecată integră, nu "spălat la creier". Nu mai repeta prostia asta spusă de nu știu cine... Sunt suficiente dovezi că era aceeași zi, o confirmă:
- Dumnezeu Însuși când o leagă la Sinai de sabatul Creației
- Hristos când se autodenumește ca "Domn al Sabatului"
- apostolul Pavel când reamintește de sabatul Creației
- poporul evreu care cu o minuțiozitate fanatică a ținut socoteala 4.000 de ani
- Creștinismul însuși care confirmă prin duminica Paștelor că ziua dinainte e Sabatul Domnului.
Ce dovezi ai mai putea solicita? Eventual un marțian care să vină să confirme acest adevăr...http://yoursmiles.org/hsmile/alien/h0189.gif

"Domn al Sabatului", tot ne facem ca nu intelegem ce e aceea 'Sabbath" si il traducem cum vrem, ba sambata, ba ziua de odihna, etc. sabbath insemna in evreieste "odihna". Ziua de sabat este numita exact ziua de odihna. Dupa Moise evreii i-au pus numele zilei de sarbatoare Sabbath, adica ziua se numeste "Odihna".
Domn al sabatului inseamna Domn al odihnei (care aici nu insemna zi).

nutucutu 11.02.2011 14:56:41

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 335986)
Domnule, eu te consider om cu judecată integră, nu "spălat la creier". Nu mai repeta prostia asta spusă de nu știu cine... Sunt suficiente dovezi că era aceeași zi, o confirmă:
- Dumnezeu Însuși când o leagă la Sinai de sabatul Creației
- Hristos când se autodenumește ca "Domn al Sabatului"
- apostolul Pavel când reamintește de sabatul Creației
- poporul evreu care cu o minuțiozitate fanatică a ținut socoteala 4.000 de ani
- Creștinismul însuși care confirmă prin duminica Paștelor că ziua dinainte e Sabatul Domnului.
Ce dovezi ai mai putea solicita? Eventual un marțian care să vină să confirme acest adevăr...http://yoursmiles.org/hsmile/alien/h0189.gif

Noi nu vrem nici o dovada. Ne este suficienta dovada ca Isus este Domnul Simbetei si atunci il urmam pe El, care a sfintit duminica, prin aceasta inviere. De ce insistati atit sa ne convingeti? Lasati martienii, or avea treburi mai importante. Decit sa ne certam atita care zi e mai sfintita, cred ca ar fi mai important sa vorbim despre cum respectam noi porunca lui Dumnezeu:"adu-ti aminte sa sfintesti ziua Domnului" . O porunca simpla. Cum sfintiti dumneavoastra, neoprotestantii, ziua Domnului?

PS Avem un colaborator, care cred ca face parte din Martorii lui Iehova. Vineri de pe la doua nu prea mai are treaba cu munca, ca incepe sabatul, simbata evident ca nu lucreaza, duminica nu lucram noi. Si-a lasat niste angajamente neonorate. L-am rugat sa vina duminca sa si le indeplineasca. Ia ghiciti: n-a vrut. Sper ca Sabatul nu e pentru dumneavoastra un pretext pentru a avea un sfirsit de saptamina prelungit...

tricesimusquintus 11.02.2011 17:03:22

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 335995)
Tu raspunzi printr-o alta intrebare?
Cred ca eu am intrebat primul, cand a dat Hristos circulara ca toti crestinii sa respecte sambata asa cum a respectat-o poporul ales?

Istoria dovedește cum a fost "respectată" sâmbăta de poporul ales, de aceea a și suferit atâtea invazii străine, iar după lepădarea de Hristos n-a mai fost nici măcar "popor ales". Astăzi, creștinătatea este popor ales, iar cuvintele lui Dumnezeu rămân valabile peste timp:

"Vorbește copiilor lui Israel, și spune-le: ,Să nu care cumva să nu țineți sabatele Mele, căci acesta va fi între Mine și voi, și urmașii voștri, un semn după care se va cunoaște că Eu sînt Domnul, care vă sfințesc." (Exod 31,13)

"urmașii voștri" se referă [și] la actualul popor ales, Israelul după spirit nu după trup (Rom.2,28) care e avertizat "Să nu care cumva să nu țineți sâmbetele Mele". Nerespectarea acestei porunci atrage după sine aceleași nenorociri pe care le-a suportat vechiul popor ales. Invaziile străine le-am experimentat deja, ce să mai așteptăm? Un nou Holocaust? Acesta va veni negreșit, nu de la Berlin, ci din Cer!

În consecință, ai "semnul" acesta de apartenență la poporul ales al Domnului? Sau ai aruncal la gunoi "circulara", n-o bagi în seamă...

tricesimusquintus 11.02.2011 17:10:51

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 336001)
Si oricum ar fi scris, problema ramane : "sfarsitul legii (sau Legii) este Hristos".

Dacă ați fi corect, căci grec și tehnocrat sunteți, ați recunoaște că termenul τέλος are multe sensuri, dintre care l-ați ales fix pe cel mai nepotrivit concepției hristice:

"Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc." (Mat.5,17)

Citat:

Apropos, Mishna a fost redactata prin anul 200 DUPA Hristos, asa ca Hristos nu a dezlegat sambata de legatura Mishnei, asa cum ati afirmat acum cateva zile... (va servesc si eu cu aceeasi logica si cu aceeasi invarteala a frazelor cu care procedati si dvs., ca sa intelegeti diferenta dintre "a analiza" si "a bulversa").

Învârteală, învârteală, dar să corespundă și adevărului, vă rog frumos!

Citat:

Ironia dvs. ieftina si din ce in ce mai agresiva denota ca de fapt nu mai aveti argumente pertinente pentru doctrina pe care o sustineti si recurgeti la ce v-a mai ramas: aruncatul cu rosii stricate. Rodite de ogorul teologiei adventiste.

Ironia mea e ieftină că în mediul rural nu-ți permiți lucruri scumpe, în schimb ai roșii sănătoase și proaspete. Ce să vă fac dacă le-ați storcit (τέλος)?:21:

tricesimusquintus 11.02.2011 17:16:20

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 336006)
La Sinai , in porunca a 4-a sta scris:
Iesire 20, 8-10. Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale, Iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine, ....ceea ce sta scris in aceasta porunca au implinit evreii ; Hristos insa a veni si ''si-a facut de cap''

Dragule, Hristos nu Și-a făcut de cap în legătură cu sabatul căci El chiar n-a făcut niciun lucru (masă, scaun, dulap), a făcut în schimb lucrare [de mântuire].

Și a mai făcut o lucrare în ziua sabatului: te-a scos pe tine oaie rea și neascultătoare din groapa în care ai căzut! Matei 12,11.

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 336006)
Inceputul serbarii Duminicii in locul Sambetei , il vei gasi la Biserica Primara

Altceva am întrebat. Reformulez: Dacă promulgarea poruncii sabatului (din Decalog) s-a făcut cu tunete, fulgere și cutremur, cum s-a manifestat "promulgarea" poruncii duminicii?
Nu te mai obosi să răspunzi, că oricum văd că nu ai un răspuns. E și normal, mai întâi pentru că porunca sabatului nu a fost abrogată, apoi pentru că "porunca duminicii" nu a fost dată. Tunetele, fulgerele și cutremurul au fost manifestate doar în cabinetul unui cezar roman. Ăla de avea agățat mare pe perete discul rânjind al lui Sol Invictus.

tricesimusquintus 11.02.2011 17:25:15

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 336012)
Dar de ce nu zice Biblia "Hristos este Domnul sambetei", ci zice "ca Domn este SI al sambetei Fiul Omului" ??( Matei 12, 8).
In KJV apare cuvantul "even": "For the Son of man is Lord even of the sabbath day."
"Even" inseamna "chiar si", "chiar daca" _ in functie de context. Contesta cineva ?

In originalul Koine: κύριος γάρ ἐστιν ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου καὶ τοῦ σαββάτου.

Tradus cuvant cu cuvant: Domn in consecinta este Fiul Omului si al sambetei.

unde καὶ = SI,

iar γάρ are roul de a arata o implicatie, o consecinta; cand e primul cuvant din propozitie, se traduce prin "deci" , si se poate pune si aici : Domn deci este Fiul Omului si al sambetei,

insa deoarece se afla dupa substantivul κύριος se poate traduce plenar "in consecinta".

Acuma, dupa logica sucita a unora, poate unii ar zice ca din fraza reiese ca ca cel care este Domn este atat Fiul Omului, cat si fiul sambetei. Caci orice se poate rasuci, nu ?

Adevărat, căci iată ați sucit-o deja! Ca să vă răspund totuși dilemei dumneavoastră, aflați că e o "trilemă": nici una, nici alta!

Întregul șir al raționamentului lui Hristos expus înaintea fariseilor batjocoritori este prezentat mai clar în raportul dat de Ev. Matei, decât la Luca 2,28, după cum urmează:

1) nevoia omenească este de mai mare importanță decât cerințele rituale sau tradițiile omenești (vezi Matei 12,3.4)
2) munca depusă în legătură cu serviciul la Templu este în conformitate cu cerințele zilei de Sabat (vezi v. 5)
3) Hristos este mai mare decât Templul (vezi v. 6) sau decât ziua de Sabat (vezi v. 8).

De acea Hristos este Domn [CHIAR] ȘI al Sabatului.

crocomau 11.02.2011 18:47:33

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 335990)
Care porunci sa le tinem pastore?
In NT gasim referire doar la 9 porunci:
Porunca 1 o gasim la Matei 12, 31-32; Mc. 3, 29
Porunca 2 : I Cor.10,14; I Ioan 5, 21
Porunca 3: Iacob 4, 12; 5, 12;
Porunca 5: Mt. 15, 4; 19, 19; Mc. 7,10; Efes. 6, 1-3;
Porunca 6: Mt 19, 18, Mc. 10, 19;
Porunca 7: Mt 19, 18, Mc. 10, 19;Rom 13, 9;
Porunca 8: Mt 19, 18, Mc. 10, 19;Rom 13, 9;
Porunca 9: Mt 19, 18, Mc. 10, 19;Rom 13, 9;
Porunca 10: Rom. 13, 9.

Unde este porunca 4? - o papat-o martianu?

Porunca a patra este cea mai dezbatuta, de catre Domnul sambetei. Mantuitorul nu a fost nevoit sa porunceasca pazirea zilei a saptea, pentru ca evreii o pazeau. A fost nevoit sa ne arate cum trebuie pazita (dezlegando de regulile traditiei fariseice, absurde, lipsite de dragoste pentru om). De aceea, in cele patru Evanghelii gasim peste 40 de referiri la sabat (sambata).

crocomau 11.02.2011 18:58:00

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 336024)

"În ziua a zecea a acestei luni, fiecare om să ia un miel .."
"Să-l păstrați până în ziua a patrusprezecea a lunii acesteia.."

Cum bine ai vazut evreii nu cunosteau saptamana si ziua Sabatului nu are nicio legatura cu ziua creatiei, e o zi stabilita dupa luna. Luna se calcula dupa satelitul Pamantului, Luna.

In ziua a paisprezecea a primei luni a fost instituit Pastele (sarbatoare care nu are nici o legatura cu saptamana).

Sabatul zilei a saptea este legat de saptamana. Un lucru interesant este ca alte perioade de timp aveau legatura cu astrele (ziua - cu miscarea de rotatie a pamantului; luna - cu miscarea lunii in jurul pamantului; anul - cu miscarea de revolutie a pamantului in jurul soarelui). Toate aceste perioade (ziua, luna, anul) au suferit modificari, dupa diferite calendare (nu mai stii exact in ce zi esti sau in ce an sau in ce luna - calendarele difera).

Sapamana (care nu depinde de miscarea niciunui corp ceresc, ci doar de grija lui Dumnezeu) s-a pastrat neschimbata de la facerea lumii, pana astazi. Asta, pentru ca tot pamanteanu sa stie cand este ziua a saptea. Ma bucur ca, de curand, si ortodoxul a aflat care este ziua a saptea (cel care nu stia si fusese amagit sau ignorant).

crocomau 11.02.2011 19:05:45

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 335868)

In primul rand nu ar rost sa folosim sambata, care e un cuvant romanesc. Cel mult Sabbath, care inseamna zi de odihna. Apoi "a saptea" nu indica o zi anume

Chiar dvs. pe topicul "Sabat" ati postat acest link ortodox:
http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti.../despre-sabat/

Copiez ce scria chiar la inceput:

"Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul “sabat” inseamna odihna, caci in ea “s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui”( Facerea II, 2.), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura."

Sper ca sunteti de acord cu postarea dvs.

tricesimusquintus 11.02.2011 21:45:56

Citat:

Bucura-te, acum o sa aflii adevarul si o sa-ti dai seama ca te-au pacalit adventistii astia cu ideile capitanului despre ziua de odihna. Ca, oricat de penibil ar parea, noi dezbatem acum idee unui capitan de vas din America sec. XIX. Pe care o opunem parerii tuturor sfintilor. Deci tu spui ca acel capitan a avut dreptate si toti sfintii s-au inselat, desi faceau minuni.

Nu știu cu ce "adevăr" vrei să mă luminezi, însă vreau să-ți spun că Acel căpitan de vas este din sec.I
http://i1101.photobucket.com/albums/...2/CptIisus.jpghttp://s1101.photobucket.com/albums/...t=CptIisus.jpg

Citat:

Uite acum care e adevarul: Capitolul 16 din Iesirea [...]
Cum bine ai vazut evreii nu cunosteau saptamana si ziua Sabatului nu are nicio legatura cu ziua creatiei, e o zi stabilita dupa luna. Luna se calcula dupa satelitul Pamantului, Luna. Acum ai aflat adevarul, te poti intoarce la dreapta credinta sau sa aperi in continuare aberatiile capitanului de vas si a conducatorilor cultului.

Numai tu știi ce ai vrut să demonstrezi. Ai postat texte despre sărbătoarea Paștelor, eu de cu totul altceva vorbeam.

tricesimusquintus 11.02.2011 21:52:41

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 336029)
Daca numim sabat ziua de odihna este un pleonasm, "ziua de odihna a zilei a saptea". Daca numim sabat odihna atunci ar merge dar suna cam ciudat.

Expresia devine pleonastică doar datorită faptului că atât "odihnă", cât și "a șaptea" au aceeași rădăcină comună. Chiar postasem ceva legat de aspectul acesta, însă am tăiat la editare să nu mă acuze iar dl. AdrianAamz de ironii ieftine.

Citat:

De ce sa nu numim Sabat, adica ziua de odihna?

pentru motivul expus deja. Existau mai multe tipuri de sabate (zile nelucrătoare): sabate ceremoniale (șapte la număr), chiar ani sabatici, și sabatul zilei a șaptea (sâmbăta). În felul acesta le-am putea diferenția și evita confuziile.

Citat:

Ai taiat din pasaj, luand din context. El suna asa, de fapt la 16, 23, nu la 16, 25: "Și Moise le-a zis: "Domnul a poruncit așa. Mâine este ziua de odihnă, Sabatul închinat Domnului."
Iar la 16, 25 avem: "
Moise a zis: "Mâncați-o azi, căci este ziua Sabatului; azi nu veți găsi mană pe câmp." Caci venise a doua zi.
Deci evreii nu aveau cum sa intrebe ce e ala Sabat, din moment ce Moise le spusese cu o zi inainte ce a spus Domnul.
Iar Domnul le spusese chiar cu o zi inainte sa cada mana, la 16,5:
"În ziua a șasea, când vor pregăti ce au adus acasă, vor avea de două ori mai mult decât vor strânge în fiecare zi."
Ca sa nu cumva sa spui ca ce e cu ziua sase, dau si pasajul 16,4:
"Domnul a zis lui Moise: "Iată că voi face să vă ploaie pâine din ceruri. Poporul va ieși afară, și va strânge, cât îi trebuie pentru fiecare zi, ca să-l pun la încercare, și să văd dacă va umbla sau nu după legea Mea."

N-am tăiat, ci am povestit, citând doar cvintele esențiale. Evreii puteau să se mire de "sabat", atunci când li s-a spus despre el, nu cu o zi după. Cert e că noțiunea de "Sabat" apare înainte de Sinai (și era cunoscută de evrei), nu după cum vreți să acreditați ideea.

tricesimusquintus 11.02.2011 22:03:34

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 336117)
Noi nu vrem nici o dovada. Ne este suficienta dovada ca Isus este Domnul Simbetei si atunci il urmam pe El, care a sfintit duminica, prin aceasta inviere.

Ei bine, aceasta e marea dvs. problemă că vă lipsește tocmai dovada. Dvs. aveți totuși o dovadă, anume că duminica este semnul autorității Bisericii Catolice. Și acest lucru nu-l contest, vă dau dreptate.

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 336117)
PS Avem un colaborator, care cred ca face parte din Martorii lui Iehova. Vineri de pe la doua nu prea mai are treaba cu munca, ca incepe sabatul, simbata evident ca nu lucreaza, duminica nu lucram noi. Si-a lasat niste angajamente neonorate. L-am rugat sa vina duminca sa si le indeplineasca. Ia ghiciti: n-a vrut. Sper ca Sabatul nu e pentru dumneavoastra un pretext pentru a avea un sfirsit de saptamina prelungit...

Tocmai ne-ați dovedit că nu cunoașteți nici măcar dogmatica martorilor lui Iehova, ce să mai vorbim despre cea a adventiștilor.

catalin2 11.02.2011 22:27:32

Tricesimusquintus si crocomau, tot nu v-ati prins ca am desfiintat tot ce sustin adventistii si ca nu mai au rost discutiile? Sa fac un rezumat. Cele sapte zile au inceput sa fie numarate dupa ce poporul s-a plans ca nu mai are ce manca. Asa ca Domnul le-a zis ca o sa le dea mana, dar in a sasea zi sa stranga dublu. Dupa sase zile Moise le-a zis ca maine Domnul a zis ca e Sabat, ziua de odihna. Si nu va cadea mana. Dar sapte zile inainte, cand nu se stabilise Sabatul, Domnul le-a dat prepelite si ei s-au dus sa le adune si sa le manace. Habar nu aveau de ziua de odihna.
Apoi Domnul le spune: "Șase zile să adunați, iar ziua a șaptea este zi de odihnă și nu veți afla din ea în această zi." Acum afla si ei de ziua de odihna, care e a saptea zi de cand a cazut mana. De ce le tot repeta de sase zile, daca stiau de saptamana?

catalin2 11.02.2011 22:46:18

Iata si etimologia cuvantului Sabbath: http://en.wiktionary.org/wiki/%D7%A9%D7%91%D7%AA
In limba akkadiana: čapatt, “the 15th day of the month”. Asadar la akkadieni era ziua a cincisprezecea a fiecarei luni.

catalin2 11.02.2011 22:50:44

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 336268)
In ziua a paisprezecea a primei luni a fost instituit Pastele (sarbatoare care nu are nici o legatura cu saptamana).

Sabatul zilei a saptea este legat de saptamana. Un lucru interesant este ca alte perioade de timp aveau legatura cu astrele (ziua - cu miscarea de rotatie a pamantului; luna - cu miscarea lunii in jurul pamantului; anul - cu miscarea de revolutie a pamantului in jurul soarelui). Toate aceste perioade (ziua, luna, anul) au suferit modificari, dupa diferite calendare (nu mai stii exact in ce zi esti sau in ce an sau in ce luna - calendarele difera).

Sapamana (care nu depinde de miscarea niciunui corp ceresc, ci doar de grija lui Dumnezeu) s-a pastrat neschimbata de la facerea lumii, pana astazi. Asta, pentru ca tot pamanteanu sa stie cand este ziua a saptea. Ma bucur ca, de curand, si ortodoxul a aflat care este ziua a saptea (cel care nu stia si fusese amagit sau ignorant).

Am dat zilele acelea ca sa arat de cand au iesit din Egipt si pana a cazut mana.
Sper ca ati citti ca niciun popor nu cunostea saptamana, poate doar adevantistii, ca sigur erau si atunci cativa. Daca aveti date istorice secrete, de ce sa nu aflam adevarul.

catalin2 11.02.2011 22:52:52

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 336273)
Chiar dvs. pe topicul "Sabat" ati postat acest link ortodox:
http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti.../despre-sabat/

Copiez ce scria chiar la inceput:

"Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul “sabat” inseamna odihna, caci in ea “s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui”( Facerea II, 2.), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura."

Sper ca sunteti de acord cu postarea dvs.

Nu numai ca sunt de acord, dar am tot repetat in cateva mesaje, ca sabat=odihna. Apoi ziua a saptea de cand a cazut mana au numit-o evreii "odihna", adica "sabat".

catalin2 11.02.2011 23:00:09

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 336373)
Expresia devine pleonastică doar datorită faptului că atât "odihnă", cât și "a șaptea" au aceeași rădăcină comună. Chiar postasem ceva legat de aspectul acesta, însă am tăiat la editare să nu mă acuze iar dl. AdrianAamz de ironii ieftine.

Pai nu stiu ce era nevoie de studii academice, e de ajuns sa cautam sabat si sapte in ebraica si sa vedem ca sunt cuvinte diferite, scrise diferit. A saptea zi a fost numita "odihna", nu "sapte". Mai exista si saptamana de sabat (saptamana de sarbatorire a Pastilor la evrei), poate de aici s-a inteles gresit, ca sunt sapte zile.
Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 336373)
N-am tăiat, ci am povestit, citând doar cvintele esențiale. Evreii puteau să se mire de "sabat", atunci când li s-a spus despre el, nu cu o zi după. Cert e că noțiunea de "Sabat" apare înainte de Sinai (și era cunoscută de evrei), nu după cum vreți să acreditați ideea

Cum sa se mire, daca Moise le zice ca Domnul i-a zis ca maine este zi de odihna, de aceea au adunat in ziua a sasea dublu din mana? Cert este ca niciunde nu scrie ca era cunoscut sabatul si v-am demonstrat ca nici nu exista asa ceva.

tricesimusquintus 11.02.2011 23:45:03

N-ai fost atent la postările anterioare.

nutucutu 12.02.2011 07:25:45

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 336381)
1.Ei bine, aceasta e marea dvs. problemă că vă lipsește tocmai dovada. Dvs. aveți totuși o dovadă, anume că duminica este semnul autorității Bisericii Catolice. Și acest lucru nu-l contest, vă dau dreptate.

2.Tocmai ne-ați dovedit că nu cunoașteți nici măcar dogmatica martorilor lui Iehova, ce să mai vorbim despre cea a adventiștilor.

1.Tocmai ca v-am dat dovada: pentru noi Domnul Simbetei e mai important ca simbata. E dovada suficienta (faptul ca DUmnezeu nu a folosit in lege cuvintul simbata, ca Isus a inviat Duminica, sint argumente care intaresc aceasta dogma a bisericii)
2. Nu cunosc bine nici dogmatica Bisericii Catolice, deci nu cunosc mai nimic despre alte confesiuni. Despre secte/ culte neoprotestante cunosc doar ca ei neaga tot ceea ce este sistem de valori pentru mine. Iar eu imi apar credinta,care, dupa cum spuneam alta data, are si suport biblic are si roade.

PS. In cazul martorului lui Iehova din exemplul de dinainte, vroiam sa va spun ca, indiferent care ar fi ziua de odihna, nu ziua e importanta ci modul in care o sfintim. Exemple de persoane care sfintesc ziua de odihna doar cu buzele sint in toate confesiunile; cred ca nici eu nu sfintesc aceasta zi cum trebuie. Iar acest subiect mi s-a parut mai important decit aceleasi citate biblice si trimiteri la originalele in ebraica sau greaca pe care le aduc taberele, fara sa ajungem la un consens. Nu-mi imaginez ca dumneavoastra veti saruta vreodata mina sfintului Parinte, dupa cum cred ca nu va imaginati ca eu, de exemplu, voi merge la adunarile dumneavoastra; iar in acest context, singurul lucru comun de discutie ar fi sfintirea zilei de odihna si nu care e ziua de odihna.

tricesimusquintus 12.02.2011 09:27:56

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 336460)
DUmnezeu nu a folosit in lege cuvintul simbata, ca Isus a inviat Duminica, sint argumente care intaresc aceasta dogma a bisericii

Dacă doriți să mergeți pe pista asta [falsă], să vă spun ceva. Dacă în Decalog nu e folosit cuvântul "sâmbătă", nici în relatările Evangheliilor nu e folosit cuvântul "duminică". Așa că e posibil ca dvs. să sărbătoriți ca ziua Învierii joia! Vă place argumentația?

Citat:

2. Nu cunosc bine nici dogmatica Bisericii Catolice, deci nu cunosc mai nimic despre alte confesiuni. Despre secte/ culte neoprotestante cunosc doar ca ei neaga tot ceea ce este sistem de valori pentru mine. Iar eu imi apar credinta,care, dupa cum spuneam alta data, are si suport biblic are si roade.

Cu alte cuvinte: Nu cunosc bine confesiunea mea, nu cunosc aproape deloc confesiunile altora, dar vorbesc așa ca să mă aflu în treabă. Știu însă că alții neagă credința mea habarnistă - cea care precis trebuie să aibă suport biblic.

nutucutu 12.02.2011 09:42:47

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 336484)
1.Dacă doriți să mergeți pe pista asta [falsă], să vă spun ceva. Dacă în Decalog nu e folosit cuvântul "sâmbătă", nici în relatările Evangheliilor nu e folosit cuvântul "duminică". Așa că e posibil ca dvs. să sărbătoriți ca ziua Învierii joia! Vă place argumentația?
Cu alte cuvinte: 1.Nu cunosc bine confesiunea mea, nu cunosc aproape deloc confesiunile altora, dar vorbesc așa ca să mă aflu în treabă. Știu însă că alții neagă credința mea habarnistă - cea care precis trebuie să aibă suport biblic.

1. Isus Cristos este Domnul simbetei nu e o pista falsa.
2.Credinta mea are si suport biblic, are si roade. Ceea ce nu se poate spune despre alte credinte si nici despre cei care combat credinta mea.

crocomau 12.02.2011 13:21:13

Citat:

1.Tocmai ca v-am dat dovada: pentru noi Domnul Simbetei e mai important ca simbata. E dovada suficienta (faptul ca DUmnezeu nu a folosit in lege cuvintul simbata, ca Isus a inviat Duminica, sint argumente care intaresc aceasta dogma a bisericii)

1. In unele traduceri ortodoxe, "in lege" este folosit cuvantul sambata. Este corect. Invataturile ortodoxe sunt de acord cu faptul ca, sabat = sambata = odihna.

"Adu-ți aminte de ziua Sâmbetei să o sfințești pre ea. Șase zile lucrează și fă toate lucrurile tale. Iar ziua a șaptea este sâmbăta Domnului Dumnezeului tău,." (Ieșirea 20,8-11 versiunea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române 1914).

P.S. Trice a postat aceasta traducere, cu ceva pagini in urma. Se pare ca nu ati observato.

2. In schimb, cuvantul duminica nu-l gasim deloc in Sfanta Scriptura (doar in traducerile falsificate - neconforme cu originalul). Se vorbeste despre ziua intaia a saptamanii. Iar despre ziua intaia a saptamanii (duminica) nu se spune niciodata ca a fost sfintita si binecuvantata.

tricesimusquintus 12.02.2011 13:25:56

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 336489)
Credinta mea are si suport biblic, are si roade.

În privința duminicii nu are nici suport biblic și nici nu roade. Fiți liniștită că nu sunt deloc invidios pentru o asemenea credință.

cristinadaciana 12.02.2011 13:33:22

Cuvantul "duminica" suna prea mult a "ziua Domnului" nu vi se pare ?

nutucutu 12.02.2011 14:18:07

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 336567)
În privința duminicii nu are nici suport biblic și nici nu roade. Fiți liniștită că nu sunt deloc invidios pentru o asemenea credință.

Este credinta dumneavoasta; nu cred ca sinteti invidios pe credinta noastra. Daca pentru dumneavoastra "acesta este trupul meu" nu inseamna suport biblic, cum o sa-mi imaginez ca o sa intelegeti ca Domnul Isus Cristos inseamna mai mult decit simbata? Noi ii slujim lui Isus Cristos, nu simbetei.

tricesimusquintus 12.02.2011 14:19:04

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 336569)
Cuvantul "duminica" suna prea mult a "ziua Domnului" nu vi se pare ?

Nu-i destul să sune, trebuie să se încadreze și-n armonie. http://yoursmiles.org/msmile/music/m0825.gif

cristinadaciana 12.02.2011 14:25:43

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 336581)
Nu-i destul să sune, trebuie să se încadreze și-n armonie. http://yoursmiles.org/msmile/music/m0825.gif

..dupa cum pretindeti ca "sambata" are vreo legatura cu "sabat".. dupa urechea voastra

nutucutu 12.02.2011 14:40:10

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 336566)
1. In unele traduceri ortodoxe, "in lege" este folosit cuvantul sambata. Este corect. Invataturile ortodoxe sunt de acord cu faptul ca, sabat = sambata = odihna.

"Adu-ți aminte de ziua Sâmbetei să o sfințești pre ea. Șase zile lucrează și fă toate lucrurile tale. Iar ziua a șaptea este sâmbăta Domnului Dumnezeului tău,." (Ieșirea 20,8-11 versiunea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române 1914).

P.S. Trice a postat aceasta traducere, cu ceva pagini in urma. Se pare ca nu ati observato.

2. In schimb, cuvantul duminica nu-l gasim deloc in Sfanta Scriptura (doar in traducerile falsificate - neconforme cu originalul). Se vorbeste despre ziua intaia a saptamanii. Iar despre ziua intaia a saptamanii (duminica) nu se spune niciodata ca a fost sfintita si binecuvantata.

Asa de mult ma amuza expresia "originalele falsificate". Ca si cum dumneavoastra, protestantii, ati umbalt in arhivele Vaticanului sau ale patriarhiei Constantinopolului, sau ale Ierusalimului, sau pe unde s-or afla aceste originale, si le-ati pipait! Sau dupa 1850 ani in care catolicii au tinut duminica, a aparut profetesa dumneavoastra care a facut o tilcuire abracadabranta a bibliei, fara sa fi avut acces la originale, iar ulterior, teologii dumeavoastra au descoperit ca exact ceea ce e fantasmagoric in tilcuirea doamnei White, tocmai acele lucruri au fost falsificate! Scenariul asta e asa de tras de par, ca ma mir ca tine la unii oameni!

Nu stiu daca ati observat, dar adrianaamz a facut si dumneaei niste legaturi intre cuvintele simbata si odihna, asa cum sint scrise in exod, si nu a gasit nici o legatura. Si atunci pe cine as putea crede eu? Ma ghidez dupa cuvintele domnului nostru Isus Cristos:dupa cei care aduc roade. Iar in religia dumneavoastra nu se gaseste nici o persoana care sa fi facut ceea ce au facut apostolii: au lasat casa, masa, familie, lume de dragul Lui Isus, asa cum au facut si fac mii de calugari, calugarite si preoti. Nu mai spun despre minuni. Nimeni dintre cei care urmeaza invataturile dnei White nu face ceea ce au facut apostolii; si atunci cum pot crede eu ca invatatura ei e buna? N-am nici un argument. nici biblic, nici logic nici al roadelor.

tricesimusquintus 12.02.2011 14:44:16

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 336585)
..dupa cum pretindeti ca "sambata" are vreo legatura cu "sabat".. dupa urechea voastra

Legenda aceasta ați auzit-o de la AdrianAamz și ați crezut-o, căci este grec și ortodox. Pentru dumneavoastră este suficient să urmați dictonul "crede și nu cerceta". Deși ar fi suficient să cercetați învățătura de credință ortodoxă să vedeți legătura între sâmbătă și sabat.

catalin2 12.02.2011 15:05:51

Citat:

Este corect. Invataturile ortodoxe sunt de acord cu faptul ca, sabat = sambata = odihna.

Si eu tot spun asta, dar adventistii folosesc doar cuvantul care il doresc. sabat=odihna. De la "odihna" evreii au dat numele zilei a saptea de la Moise, adica ziua se numeste "Odihna". Asa ca nu intotdeauna cuvantul "sabat" e scris cu sensul de zi, ci si de odihna.

Citat:

Adu-ți aminte de ziua Sâmbetei să o sfințești pre ea. Șase zile lucrează și fă toate lucrurile tale. Iar ziua a șaptea este sâmbăta Domnului Dumnezeului tău,." (Ieșirea 20,8-11 versiunea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române 1914).

Neaparat editia din 1914. De ce nu folosim si termeni moderni, adu-ti aminte de ziua Saturday, tot ziua aia e. :)
In citatul acesta pentru orice neadventist scrie "adu-ti aminte de ziua de odihna (ziua de sabat)". Iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau (sau ziua de odihna)." Abia dupa aceea evreii i-au pus denumirea zilei de Sabat. Evreii nu au nume ale zilelor, celelalte zile sunt numerale ordinale "ziua intai", "ziua a doua", etc. dovada ca ei le numerotau dupa ce le spusese Moise de sase zile.
Daca evreii stiau de sabat ce rost avea asta cu sase zile, apoi a saptea e odihna, ei nu stiau?
Citat:

In schimb, cuvantul duminica nu-l gasim deloc in Sfanta Scriptura (doar in traducerile falsificate - neconforme cu originalul). Se vorbeste despre ziua intaia a saptamanii. Iar despre ziua intaia a saptamanii (duminica) nu se spune niciodata ca a fost sfintita si binecuvantata

Si cuvantul "sambata" poti sa-l cauti mult si bine si nu-l gasesti. "sambata" si "duminica" sunt cuvinte romanesti derivate din latina. Ziua domnului, duminica, e ziua in care s-a schimbat totul, inviind Iisus. Noi respectam exact si porunca de odihna, sase zile (ca sa le si enumar, ca unii vad ca nu le stiu: luni, marti, miercuri, joi, vineri, sambata) lucram si in a saptea zi tinem ziua de odihna, ziua Domnului. Scrie altceva in decalog? Nu. Doar daca traducem cum vrem "odihna=sabat".
In schimb nicunde in Biblie n-am citit despre adventisti.

cristinadaciana 12.02.2011 15:07:32

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 336594)
Legenda aceasta ați auzit-o de la AdrianAamz și ați crezut-o, căci este grec și ortodox. Pentru dumneavoastră este suficient să urmați dictonul "crede și nu cerceta". Deși ar fi suficient să cercetați învățătura de credință ortodoxă să vedeți legătura între sâmbătă și sabat.

Sunt relativ noua pe acest forum si, desi recunosc ca sunt foarte influentabila nu citesc si nu ma iau dupa oricine. Dar cum se spune, calatorului ii sade bine cu drumul...cu drumul lui. Eu sunt constienta de ce e bine si ce e rau si prin urmare il las pe bunul Dumnezeu sa ma judece cand v-a sosi momentul.

catalin2 12.02.2011 15:20:57

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 336422)
N-ai fost atent la postările anterioare.

Eu cred ca ai inteles dar nu poti sa recunoasti ca adventistii s-au inselat. Totul a pornit de la faptul ca evreii s-au suparat in acea zi pentru ca nu aveau mancare. Apoi Domnul le-a zis ca de maine le va da mana si vor trebui sa adune doar sase zile. In ziua a saptea, ziua a saptea de cand s-au suparat evreii, mana nu a mai cazut si Domnul a spus ca acea zi va fi de odihna. De aceea le-a spus sa pregatesca mancarea din ziua a sasea, sa nu lucreze in ziua a saptea.
Dar ziua in care s-au suparat era chiar cu sapte zile inainte. In conceptia adventistilor, chiar daca era sabat, Domnul a facut sa vina potarnichi si le-a spus sa le gateasca si sa le manance in acea zi.

nutucutu 12.02.2011 15:27:29

Citat:

Nu am auzit niciodata despre "crede si nu cerceta". Intii am crezut, iar apoi am cercetat. Iar rezultatul cercetarii este acelasi pe care vi l-am mai spus: credinta mea nu contrazice cu nimic Sfinta Scriptura si a adus si roade; daca imi spuneti ca gresesc, va aduc argumentele mele ca nu gresesc.

catalin2 12.02.2011 15:27:33

Citat:

Din ce am vazut eu AdrianAamz spunea de altceva, despre sabat si cifra sapte. Nici nu trebuia sa faca vreun studiu, putea doar sa faca trimitere la google. Ziua "odihna" e denumirea de catre evrei a zilei a saptea de cand a inceput sa cada mana. Acestei zile i-au pus numele de "Odihna". Noi nu sarbatorim ziua in care n-a cazut mana, pentru ca nu avem vreo legatura, dar respectam porunca de odihna din decalog, care spune sase zile sa lucram si a saptea sa ne odihnim si sa il cinstim pe Domnul.

tricesimusquintus 12.02.2011 16:02:30

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 336607)
Eu cred ca ai inteles dar nu poti sa recunoasti ca adventistii s-au inselat. Totul a pornit de la faptul ca evreii s-au suparat in acea zi pentru ca nu aveau mancare. Apoi Domnul le-a zis ca de maine le va da mana si vor trebui sa adune doar sase zile. In ziua a saptea, ziua a saptea de cand s-au suparat evreii, mana nu a mai cazut si Domnul a spus ca acea zi va fi de odihna. De aceea le-a spus sa pregatesca mancarea din ziua a sasea, sa nu lucreze in ziua a saptea.
Dar ziua in care s-au suparat era chiar cu sapte zile inainte. In conceptia adventistilor, chiar daca era sabat, Domnul a facut sa vina potarnichi si le-a spus sa le gateasca si sa le manance in acea zi.

Amesteci mana cu potârnichile degeaba. Dumnezeu la Creație a lucrat șase zile și în a șaptea s-a odihnit, de aici și numele zilei a șaptea: Sabat. În porunca a IV-a întâlnim toate aceste elemente. Și nu înțeleg de ce atâta încrâncenare, deoarece tot nu păziți ziua de odihnă ca memorial al Creației, ori ca urmare a poruncii de la Sinai. O păziți ca amintitoare a Învierii lui Hristos. Deci sunt motivații și zile diferite. Care-i problema?

tricesimusquintus 12.02.2011 16:04:36

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 336612)
Nu am auzit niciodata despre "crede si nu cerceta". Intii am crezut, iar apoi am cercetat. Iar rezultatul cercetarii este acelasi pe care vi l-am mai spus: credinta mea nu contrazice cu nimic Sfinta Scriptura

E absurd să crezi și abia apoi să cercetezi. Apostolul Pavel spune:

"Prin urmare, credința este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos." (Rom.10,17)

Deci credința vine în urma auzirii Cuvântului lui Dumnezeu, nu în urma auzirii zvonurilor ori bârfelor. Doar cercetând Scriptura poți să-ți fundamentezi credința pe ceva trainic:

"Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine." (Ioan 5,39)

crocomau 12.02.2011 16:06:57

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 336602)
Si eu tot spun asta, dar adventistii folosesc doar cuvantul care il doresc. sabat=odihna. De la "odihna" evreii au dat numele zilei a saptea de la Moise, adica ziua se numeste "Odihna". Asa ca nu intotdeauna cuvantul "sabat" e scris cu sensul de zi, ci si de odihna.

Neaparat editia din 1914. De ce nu folosim si termeni moderni, adu-ti aminte de ziua Saturday, tot ziua aia e. :)
In citatul acesta pentru orice neadventist scrie "adu-ti aminte de ziua de odihna (ziua de sabat)". Iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau (sau ziua de odihna)." Abia dupa aceea evreii i-au pus denumirea zilei de Sabat. Evreii nu au nume ale zilelor, celelalte zile sunt numerale ordinale "ziua intai", "ziua a doua", etc. dovada ca ei le numerotau dupa ce le spusese Moise de sase zile.
Daca evreii stiau de sabat ce rost avea asta cu sase zile, apoi a saptea e odihna, ei nu stiau?

Si cuvantul "sambata" poti sa-l cauti mult si bine si nu-l gasesti. "sambata" si "duminica" sunt cuvinte romanesti derivate din latina. Ziua domnului, duminica, e ziua in care s-a schimbat totul, inviind Iisus. Noi respectam exact si porunca de odihna, sase zile (ca sa le si enumar, ca unii vad ca nu le stiu: luni, marti, miercuri, joi, vineri, sambata) lucram si in a saptea zi tinem ziua de odihna, ziua Domnului. Scrie altceva in decalog? Nu. Doar daca traducem cum vrem "odihna=sabat".

Perfect. Nu am inteles mai nimic din ce vreti sa spuneti.

Sa simplificam lucrurile: daca spuneti ca respectati porunca lui Dumnezeu, atunci paziti ziua a saptea, ca zi de odihna inchinata Domului. Paziti ziua a saptea recunoascuta de ortodoxie (nu-i bagati in seama pe evrei). Va reamintesc faptul ca, in ortodoxie, ziua intaia este duminica (conform Scripturii). Intrebare: care este ziua a saptea (conform ortodoxiei)?

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 336602)
In schimb nicunde in Biblie n-am citit despre adventisti.

nutucutu 12.02.2011 16:41:36

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 336625)
E absurd să crezi și abia apoi să cercetezi. Apostolul Pavel spune:
"Prin urmare, credința este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos." (Rom.10,17)
Deci credința vine în urma auzirii Cuvântului lui Dumnezeu, nu în urma auzirii zvonurilor ori bârfelor. Doar cercetând Scriptura poți să-ți fundamentezi credința pe ceva trainic:
"Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine." (Ioan 5,39)

Asa e. Am sarit prima etapa. Prima data am auzit. Apoi am crezut. Apoi am cercetat. Apoi mi s-a confirmat ceea ce am auzit si am crezut.

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:34:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.