Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Inchizitia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13220)

stefan florin 05.01.2013 22:53:43

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 493255)
Deh, când vine vorba despre apelative.... Uite, lui Ioan Paul al II-lea, ca să i se spună Fericit, a trebuit mai întâi să moară, apoi să se săvârșească un miracol prin intercesiunea lui, apoi să se pronunțe o comisie de la Vatican.

În schimb Daniel, încă în viață, fără niciun miracol și nicio comisie, este deja Preafericit.

da, dar cat timp Daniel este in viata, i se spune Preafericit, pe cand lui Ioan Paul 2 i se spunea Sfinte Parinte. E o diferenta nu?

MihaiG 05.01.2013 22:56:54

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 493261)
da, dar cat timp Daniel este in viata, i se spune Preafericit, pe cand lui Ioan Paul 2 i se spunea Sfinte Parinte. E o diferenta nu?

Spune-mi te rog, ai auzit vreodată adresarea "Preasfinția Ta, sau Preasfinția Voastră" ?

stefan florin 05.01.2013 23:12:23

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 493262)
Spune-mi te rog, ai auzit vreodată adresarea "Preasfinția Ta, sau Preasfinția Voastră" ?

da, de ce?

MihaiG 05.01.2013 23:15:57

Așa, mă întrebam și eu...

Apropo, știți cărui ierarh ortodox se cuvine să vă adresați cu "Sanctitatea Voastră" ?

stefan florin 05.01.2013 23:35:38

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 493270)
Așa, mă întrebam și eu...

Apropo, știți cărui ierarh ortodox se cuvine să vă adresați cu "Sanctitatea Voastră" ?

patriarhului ecumenic din Constantinopol (Istanbul)

catalin2 08.01.2013 12:24:16

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 493238)
Dl MihaiG s-a referit numai la sotiile lui Stefan cel Mare, nu si la amantele lui, dintre care unele semioficiale (Marusca, Raresoaia).

Acelasi neadevar pe care l-am mai discutat impreuna cu aceeasi doi useri catolici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...3&postcount=31
Sfantul Stefan cel Mare a avut trei sotii, atat cat sunt permise in BO (in BC cred ca sunt permise mai multe in cazul decesului unuia din parteneri). Dar nu a divortat, prima sotie a murit dupa patru ani, iar a doua dupa cinci ani de la casatorie.
A avut un singur fiu nelegitim cunoscut, Petru Rares (mai e cineva care nu se stie exact), restul sunt inventii ale scriitorilor. Iata aici o analiza (am dat link-ul si in mesajul de acum doi ani) detaliata a acestui lucru, articol aparut in revista Magazin istoric: http://www.stefancelmare.ro/Intrebari-frecvente-s5.htm

MihaiG 08.01.2013 12:34:59

Ok, să cităm din Magazin Istoric:

în ciuda faimei sale de mare cuceritor, lui Ștefan cel Mare nu i se pot dovedi decât unul, sau cel mult doi fii nelegitimi: Petru Rareș și, posibil, acel Alexandru menționat în pomelnicul de la Bistrița.

Acuma se pune întrebarea - de câți copii din flori, dovediți, este nevoie ca să ne putem îndoi cu temei de sfințenia unui bărbat, și ca să ne împiedice de a-l da drept exemplu de viețuire creștinească ?

Ei, dacă ar fi opt, atunci e clar. Dar șase ? Hmmmm... Trei ? Treacă meargă. Dar, numai doi ?!! Numai doi copii din flori ?! Pentru doi copii din flori să ne smintim ? Să nu fie !

Păi dacă ținem cont și de câte biserici au ridicat fiecare, și de faptul că Gigi Becali nu are copii din flori, iar pentru apărarea onoarei neamului a luptat, cât a putut, cu Steaua, înseamnă că acesta din urmă e chiar mai sfânt decât Ștefan. În fond, povestea cu hoțul de mașini băgat în portbagaj este mult mai benignă decât faima de a "omorî fără județ".

catalin2 08.01.2013 12:37:49

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 493275)
patriarhului ecumenic din Constantinopol (Istanbul)

E o neintelegere a cuvantului, sanctitate inseamna de fapt acelasi lucru cu sfintit, total diferit de sfant.
Dictionarul de sinonime:
SFINTENIE s. (livr.) sanctitate, (rar) sacralitate, (înv. si pop.) sânțenie, (înv.) sfinție.
Sursă : Sinonime (209463) - siveco
si
SFINTENIE s. v. consacrare, sfestanie, sfințire, târnoseală, târnosire.
Sursă : Sinonime (209464) - siveco
Chiar si parintelui Arsenie Papacioc (sau si unui preot sau calugar) i se adresau cu Sfintia ta.
Sfintit se refera la hirotonire (in cazul unui calugar la slujba de intrare in calugarie). La fel, in cazul unui obiect sau a casei, respectivul se sfinteste, nu devine sfant.

Doar Papa are si adresarea de sfant. In plus si toti (neo)protestantii se considera sfinti in viata.

MihaiG 08.01.2013 12:40:40

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 494032)
E o neintelegere a cuvantului, sanctitate inseamna de fapt acelasi lucru cu sfintit, total diferit de sfant.
Dictionarul de sinonime:
SFINTENIE s. (livr.) sanctitate, (rar) sacralitate, (înv. si pop.) sânțenie, (înv.) sfinție.
Sursă : Sinonime (209463) - siveco
si
SFINTENIE s. v. consacrare, sfestanie, sfințire, târnoseală, târnosire.
Sursă : Sinonime (209464) - siveco
Chiar si parintelui Arsenie Papacioc (sau si unui preot sau calugar) i se adresau cu Sfintia ta.
Sfintit se refera la hirotonire (in cazul unui calugar la slujba de intrare in calugarie). La fel, in cazul unui obiect sau a casei, respectivul se sfinteste, nu devine sfant.

Doar Papa are si adresarea de sfant. .

Papa, și toți membrii Bisericii primare. A se vedea Sfânta Scriptură.

Mihnea Dragomir 08.01.2013 12:41:17

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 494027)
A avut un singur fiu nelegitim cunoscut, Petru Rares (mai e cineva care nu se stie exact), restul sunt inventii ale scriitorilor.

"Un singur fiu nelegitim cunoscut". Cam de la cati fii nelegitimi in sus considera BOR-ul ca incepe sfinteala sa miroasa a preacurvie ? 5 ? 10 ?

In ceea ce priveste numarul se sotii, el este controversat, unele docuente sugerand ca au fost 4. Peste faptul ca sotiile tot mai tinere ale lui Stefan cel Mare mureau exact cand momentul politic o cerea, impreuna cu descendentii lor uneori copii, trecem. Cu sparanta ca domnitorul a avut un teribil ghinion si ca nu a fost vorba de altceva, asa cum scepticismul fata de coincidente ar sugera.

MihaiG 08.01.2013 12:43:17

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 494034)
"Un singur fiu nelegitim cunoscut". Cam de la cati fii nelegitimi in sus considera BOR-ul ca incepe sfinteala sa miroasa a preacurvie ? 5 ? 10 ?

În mod evident, de la trei.

celestial_pottery 08.01.2013 12:53:17

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 494030)
Ok, să cităm din Magazin Istoric:

în ciuda faimei sale de mare cuceritor, lui Ștefan cel Mare nu i se pot dovedi decât unul, sau cel mult doi fii nelegitimi: Petru Rareș și, posibil, acel Alexandru menționat în pomelnicul de la Bistrița.

Acuma se pune întrebarea - de câți copii din flori, dovediți, este nevoie ca să ne putem îndoi cu temei de sfințenia unui bărbat, și ca să ne împiedice de a-l da drept exemplu de viețuire creștinească ?

Ei, dacă ar fi opt, atunci e clar. Dar șase ? Hmmmm... Trei ? Treacă meargă. Dar, numai doi ?!! Numai doi copii din flori ?! Pentru doi copii din flori să ne smintim ? Să nu fie !

Păi dacă ținem cont și de câte biserici au ridicat fiecare, și de faptul că Gigi Becali nu are copii din flori, iar pentru apărarea onoarei neamului a luptat, cât a putut, cu Steaua, înseamnă că acesta din urmă e chiar mai sfânt decât Ștefan. În fond, povestea cu hoțul de mașini băgat în portbagaj este mult mai benignă decât faima de a "omorî fără județ".

Propun canonizarea lui Becali. Patronul Stelei e mai uman decit toate javrele de bogati ai Romaniei la un loc, si cu siguranta nu a/ar omori pe cineva, cum au facut diversi....hm...sfinti (si nu ma refer doar la Stefan). Hai Steaua!
Serios acum, o intrebare de bun-simt: un istoric roman, ortodox practicant, nu poate sa il critice pe Stefan cel Mare (in cazul in care aceasta e, profesional vorbind, parerea sa intemeiata documentar) doar pentru ca BOR l-a sanctificat intre timp?!

celestial_pottery 08.01.2013 12:54:59

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 494035)
În mod evident, de la trei.

Pai nu zic eu bine ca exista, ideosebi in Rasarit, ce numesc eu "sfinti politici"? Si turma se duce la biserica si ii cinsteste, ca de... Homo confesionalis e mai tare decit Homo sapiens, si e doar o alta fateta a lui Homo stultus.

catalin2 08.01.2013 12:57:38

Cum spuneam si in mesajul precedent (neo)protestantii se considera sfinti si incearca sa se comporte ca atare, cel putin in aparenta. De aceea pun pret pe aceste lucruri. Aceasta influenta a patruns in ortodoxie (si probabil si catolicism) prin intermediul ecumenismului.
In ortodoxie toti sunt pacatosi, facem pacate in fiecare minut.
Un pacatos care in ultimele clipe este omorat pentru marturisirea credintei este martir, de obicei are sfinte moaste si este la scurt timp canonizat. Un sfant cuvios care toata viata a trait in sfintenie, daca nu are sfinte moaste abia dupa vreo 200 de ani se pune problema canonizarii.
La fel e si diferenta intre crucile purtate. Era o povestire despre un calugar care fusese inainte de neam imparatesc si bogat. Acesta avea o viata mai luxoasa in manastire, dormea pe ceva mai bun, manca mai bine, dar spunea un parinte induhovnicit ca nevointa lui e mai mare decat a cuiva care inainte fusese tot sarac si avea o nevointa mult mai aspra.
Intr-o alta povestire se spunea ca o mama care avusese o cruce grea, ramasese singura si isi crescuse copiii, care mai rabufnea si se supara, dupa ce a murit au venit ingerii sa o conduca. In timp ce altcineva care avusese o viata linistita, alaturi de sot, era blanda si credincioasa, tot timpul se ruga si multumea nu a avut parte de venirea ingerilor, desi tot in Rai a ajuns.

MihaiG 08.01.2013 12:59:44

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 494043)
In ortodoxie toti sunt pacatosi, facem pacate in fiecare minut.

Și Maica Domnului a fost păcătoasă ?

catalin2 08.01.2013 13:02:08

Citat:

In ceea ce priveste numarul se sotii, el este controversat, unele docuente sugerand ca au fost 4. Peste faptul ca sotiile tot mai tinere ale lui Stefan cel Mare mureau exact cand momentul politic o cerea, impreuna cu descendentii lor uneori copii, trecem. Cu sparanta ca domnitorul a avut un teribil ghinion si ca nu a fost vorba de altceva, asa cum scepticismul fata de coincidente ar sugera.

Pentru Evenimentul zilei sau alt ziar ar fi poate folosit ca articol, dar astea sunt speculatii fara baza, stim cate sotii au fost si ceea ce mia stim din viata sa. Ne bazam pe ce stim, nu pe ce ne imaginam.
Despre restul am scris un mesaj intre timp.

catalin2 08.01.2013 13:08:41

Lucrari despre Sfantul Stefan cel Mare: http://www.centrulstefancelmare.ro/ro/publicatii/

N.Priceputu 08.01.2013 13:20:34

Citat:

Dar de Constantin cel Mare ce ziceți? Este, sau nu, sfânt?

Nu folosește nimănui să tot arate paiul din ochiul celuilalt. Nici nouă, nici vouă.

MihaiG 08.01.2013 13:33:36

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 494054)
Nu folosește nimănui să tot arate paiul din ochiul celuilalt. Nici nouă, nici vouă.

Nu. Dar, vă rog să fiți foarte cinstit și obiectiv să vedeți de câte ori catolicii de pe forum au fost aceia care au început atacurile, și de câte ori s-au apărat, sau, mai bine zis, și-au apărat Biserica de atacuri.

Această ultimă "escaladare a conflictului" i se datorează în întregime numitului Daniel, care s-a apucat să deschidă, deși nu i-a cerut nimeni, a țâșpelea thread despre "ereziile romano catolice", și care, în furia lui, a culminat cu idei de genul "anatema Theresei de Calcutta", "biserica romano-catolică a luat-o dracu", "mai bine musulman decât romano-catolic" și așa mai departe.

Vă spun sincer că pe forumurile catolice pe care mai scriu, asemenea atitudini, dacă se întâmplă să fie din partea catolicilor la adresa ortodocșilor, protestanților sau musulmanilor, sunt sancționate scurt și rapid.

Eu înțeleg faptul că adminul are puțin timp la dispoziție, dar poate am putea avea parte de unul sau doi moderatori. E o sugestie.

Citat:

În Biserica Catolică, din câte știu, nu este canonizat. Deci, nu-l pot considera sfânt. Tot ce-i posibil să fie mântuit, dar asta nu e totuna cu sfânt.

N.Priceputu 08.01.2013 13:37:33

Adevărat. Nici mie nu-mi plac atacurile lui Daniel, și i-am spus și lui că mai de folos ne-ar fi să ne vedem de paiul nostru.

celestial_pottery 08.01.2013 13:38:05

Citat:

Frate, ai dreptate. Dar, vei fi, cred, de acord ca acestia sunt sfinti politici. Ca sa nu fiu, taman eu, acuzat de subiectivism, precizez foarte clar ca si daca as fi fost ortodox, tot as fi considerat ca acesti doi domnitori sunt sanctificati abuziv si sunt sfinti politici, iar acatistele lor ar fi avut pentru mine (si pentru destui altii) valoarea "sfintitoare" a discursurilor lui Ponta. :D
De exemplu, si acum il consider pe Chiril de Alexandria un sfint politico-ideologic. Sau pe Fotie cel Mare... Quod attinet pe Constantin, e evident ca a fost primul gest de lingusire subiectiv-politic al Bisericii Bizantine pe linga puterea politica: "ne-a scos din ilegalitate, e de la Dumnezeu, nu se poate altfel". Nu caut acum linkurile, dar era o opinie generalizata printre schimnici si fostii torturati care nu apucasera sa devina mucenici, ca "legalizarea" crestinismului e un semn al Sfirsitului si nu poate veni de la Dumnezeu. Bine, era parerea lor, dovedita in timp ca fiind in mare parte gresita, totusi anume nuante sunt de luat in seama. Dar, vorba ta, ce rost are sa ne certam? Nu o mai terminam pe acest subiect pina la Parusie. :)
On-topic: o institutie ca Sfinta Inchizitie ar fi mai mult decit necesara in aceste vremuri, pentru care cuvintul "decadente" e un compliment. Din motive evidente, as zice eu.

osutafaraunu 08.01.2013 13:45:18

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 494043)
Cum spuneam si in mesajul precedent (neo)protestantii se considera sfinti si incearca sa se comporte ca atare, cel putin in aparenta.

Stimate domn, neoprotestanții nu se consideră nici sfinți, nici ÎnaltPreaSfințiți, nici PreaFericiți, ori ExasperantDeÎnaltPreaSfințiți. În realitate, ori în aparență. Așa că preambulul postării dumneavoastră nu are nicio legătură cu topicul și nici măcar cu sfinții (Doamne iartă-mă!) adulterini, ucigași, ori de care or mai fi atânând pe pereții Bisericii Ortodoxe.

Cornel Urs 08.01.2013 13:53:38

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 494062)
Stimate domn, neoprotestanții nu se consideră nici sfinți, .

pentru ca nici nu sunt !

hilar este faptul ca aici, pe acest forum ortodox, faceti front comun cu unii membri ai altor religii care in alt context (sa zicem in America neoprotestanta) s-ar considera diferiti, diferiti in asa masura incat ar mentine un zid despartitor !

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 494062)
sfinții (Doamne iartă-mă!) adulterini, ucigași, ori de care or mai fi atânând pe pereții Bisericii Ortodoxe.

deja aici intreceti orice limita !
oricare din sfintii pictati pe peretii bisericii, a dus o viata mult mai evlavioasa decat dumneavoastra.

MihaiG 08.01.2013 13:54:26

Citat:

În prealabil postat de celestial_pottery (Post 494061)
Frate, ai dreptate. Dar, vei fi, cred, de acord ca acestia sunt sfinti politici. Ca sa nu fiu, taman eu, acuzat de subiectivism, precizez foarte clar ca si daca as fi fost ortodox, tot as fi considerat ca acesti doi domnitori sunt sanctificati abuziv si sunt sfinti politici, iar acatistele lor ar fi avut pentru mine (si pentru destui altii) valoarea "sfintitoare" a discursurilor lui Ponta. :D
De exemplu, si acum il consider pe Chiril de Alexandria un sfint politico-ideologic. Sau pe Fotie cel Mare... .

Absolut corect. Din păcate, de sfinți politici n-am scăpat nici noi, nici ortodocșii, și nici măcar protestanții, care, chiar dacă nu au sfinți în sensul bisericilor istorice, tot se mai întâmplă să ridice în al nouălea cer pe câte un predicator, până se constată că se culca cu enoriașele și și-a luat Ferrari din banii congregației.

În ce-l privește pe Chiril, îl consider un mare teolog, poate o fi și mântuit, chiar mă rog pentru asta, dar de când am citit ce și cum cu Hypathia, n-au Papa și Patriarhul decât să se albăstrească explicându-mi că e sfânt, nu-i cred.

MihaiG 08.01.2013 13:56:33

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 494065)
oricare din sfintii pictati pe peretii bisericii, a dus o viata mult mai evlavioasa decat dumneavoastra.

Asta e din categoria "niciun preot ortodox nu fumează", și "toți ortodocșii se iubesc între ei" ?!

P.S. Pentru cine se întreabă, nu, nu e banc, nu e glumă, domnul Corneluș chiar a susținut aceste idei...

Cornel Urs 08.01.2013 13:58:02

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 494067)
Asta e din categoria "niciun preot ortodox nu fumează", și "toți ortodocșii se iubesc între ei" ?!

P.S. Pentru cine se întreabă, nu, nu e banc, nu e glumă, domnul Corneluș chiar a susținut aceste idei...

da, fumatul este interzis in Biserica ortodoxa si este considerat pacat, pentru care se primeste canon.

osutafaraunu 08.01.2013 14:05:50

Citat:

hilar este faptul ca aici, pe acest forum ortodox, faceti front comun cu unii membri ai altor religii care in alt context (sa zicem in America neoprotestanta) s-ar considera diferiti, diferiti in asa masura incat ar mentine un zid despartitor !

Păi cum ați dori, să-i blastăm și să-i anatemizez? Nu o fac nici atunci când avem opinii diferite, cu atât mai puțin când acestea coincid! Și încă ceva: nu comparați America cu România - doar atâta spun.

Citat:

deja aici intreceti orice limita !

Nu știu, aș fi subiectiv probabil. Dar știu un singur lucru: eu nu mi-am ucis soția și copiii, nu am fost adulterin și n-am pus la cale ucideri colective! Sunt un păcătos, dar grozăviile astea nu le-am comis...

Cornel Urs 08.01.2013 14:07:15

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 494073)
Păi cum ați dori, să-i blastăm și să-i anatemizez?

nu, dar macar nu va dati "coleg" cu ei, ca nu sunteti.

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 494073)
Sunt un păcătos

acesta este primul pas in cunoasterea lui Hristos, de care aveti atat de multa nevoie...

celestial_pottery 08.01.2013 14:10:19

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 494066)
Absolut corect. Din păcate, de sfinți politici n-am scăpat nici noi, nici ortodocșii, și nici măcar protestanții, care, chiar dacă nu au sfinți în sensul bisericilor istorice, tot se mai întâmplă să ridice în al nouălea cer pe câte un predicator, până se constată că se culca cu enoriașele și și-a luat Ferrari din banii congregației.

În ce-l privește pe Chiril, îl consider un mare teolog, poate o fi și mântuit, chiar mă rog pentru asta, dar de când am citit ce și cum cu Hypathia, n-au Papa și Patriarhul decât să se albăstrească explicându-mi că e sfânt, nu-i cred.

Exact, frate. Sau, cum se gasesc unii chiar sa creada ca al cincilea Conciliu Ecumenic chiar a fost inspirat in decizii de Duhul Sfint, si nu de libidoul Teodorei lui Justinian, cripto-miafizita, si deci apriga uritoare de nestorieni. Acolo, oameni (mari scriitori ai Bisericii) deja morti, deci incapabili sa se apere, au fost condamnati, nu doar ca opere/idei/linie de gindire, ci si ca persoane, crede-ma. A fost unul din momentele in care Biserica si-a dat poalele peste cap la modul nerusinat de-a dreptul. Daca as fi trait atunci, as fi renuntat urgent la numele de crestin in sensul lui oficial...
Dar, sa revenim on-topic. Sfinta Inchizitie ar fi mai mult decit inseamna o gura de oxigen pentru un om inchis sub niste darimaturi, in aceasta epoca de agonie generala.

Daniel_Ortodox 08.01.2013 16:40:20

Doamne ferește.

Voi ce-i ce sunteți atât de mici, vă considerați atât de mari și importanți de deasupra tastaturii, atât de imperios necesară este opinia voastră și corectă pe deasupra și chiar credeți cu adevărat ce spuneți, din răsputeri, făcându-vă conștiința un batalion de martirizare în fața celor ce vă citesc.

Câtă esență în gândire. Cât adevăr. Uluitor. Sunteți niște titani ai credinței, îndoielile voastre întotdeauna vă conduc la adevăr și la dreptate, încât străbateți întregii ani ai istoriei creștine, și spunându-vă părerea, spuneți nimic altceva decât adevărul. Ingenios.

Flăcăi iubiți, Hristos nu ne va mai permite să stăm la masă, așa cum stăm noi acum, întâlniți virtual, extirpându-ne noianul de intelingență unii câtre alții, când ne va judeca. Ne va întreba pe fiecare în parte, ce-ai făcut tu pentru Mine? Pentru Iubire? Pentru viața care ți-am dat-o? Ce-ai făcut pentru aproapele tău? Cum i-ai fost alături în suferința și necazul lui? Când Ți-am spus flămând am fost și nu mi-ai dat să mânânc, gol am fost și nu Ma-ți îmbrăcat, bolnav și nu ma-ați cercetat, ce-o să-I răspundem?
O să-I zicem: am stat comozi pe un scaun și am spus câtă nevoie avem nevoie de inchiziție. O să-I zicem: Sfântul Constantin cel Mare eu nu am crezut că a fost sfânt. El, Sfântul Constantin, succesorul celui mai longeviv imperiu al tuturor timpurilor, și cel mai civilizat de până atunci, imperiul roman, cu nume atât de grele, Caius Iulius Cezar, și alții, care au schimbat pentru veșnicie fața omenirii, și în aceste timpuri, exact în aceste timpuri, Hristos a ales să vină! Și acest Constantin cel Mare, după foștii lui colegi de tron, care timp de 300 de ani au prigonit creștinii, el, acest Constantin, îmbrățișează și primește pe Hristos în viața lui, demolând întregul cod al succesorilor lui, și nu doar atât, dar permite întregului imperiu să primească pe Hristos în viața lor și nu doar atât dar pune capăt martirajului creștinilor, și construiește Sfinte Biserici creștinilor și o declară chiar religia oficială a imperiului roman, creștinismul. Câtă nerușinare, își spuneau păgânii de atunci. Și nu doar el și și toți succesorii ce îi vor urma lui în tron și mai ales și barbarii care vor veni în Europa, vor deveni creștini și vor adopta și accepta și se vor bucura de creștinism. Îi vom spune lui Hristos: eu cred că nu e sfânt, pentru că știi tu, Doamne, trâind întrun mediu arian, de datoria lui a fost să cerceteze să vadă că arianismul nu e bun. Și începem să vorbim de...datoria lui ! A Sfântului Constantin cel Mare.
Apoi Îi vom spune la Hristos: Doamne păi dacă nici Sfântul Sinod al Bisericii Tale nu a reușit, chiar să se albăstrească de a încerca să mă convingă că Sfântul Chiril al Alexandriei a fost sfânt, cu atât mai ales nici Tu nu vei reuși să mă convingi. Cum să fie sfânt când el cu Hypatia au avut așa altercații și Hypatia a murit în cele din urmă. El e vinovat ! Singurul și unicul. Știu eu că așa a fost, Doamne! Cum să fie Sfânt? Și începem să-I spunem cât de convinși suntem noi de... ticăloșia Sfântului Chiril al Alexandriei.
O... dar stai așa Doamne! Fotie! Ha! Ăla? Fi serios, Doamne! Ce-a făcut ăla? A distrus creștinismul, zi că nu-i așa! Când eu știu atât de sigur că întreaga lui viață a fost depravată și stricată. Numai rău a făcut în dreapta și-n stânga. Mai rău ca Nero și Dioclețian, sau Iulian Apostatul și Hitler și Stalin și antihrist. Ce? Sfânt? Fotie? Până-i lumea. Nimic bun nu a făcut. Știu eu că nu-i sfânt. Cum să fie sfânt? Serios? E sfânt? Na bine bine, n-am vrut să spun asta, Doamne.

Dar tu ce-ai făcut flăcău? Uite aici, în fața Mea e întreagă viața ta. Ți-am dat libertate să alegi Raiul sau iadul, nu vreau să te bag cu forța niciunde. Uite ai ales: ...!

Smeriți-vă, iubiții Domnului. Și începeți așa: Ce zice Sfânta Scriptură despre Sfinți? Ce zice romano-catolicismul despre Sfinți? Ce zice ortodoxia despre Sfinți? Ce zice neo-protestantismul despre sfinți? Dar islamul? Dar ateul? Sau gnosticul? Apoi: ce zice Sfânta Scriptură despre Sfânta Cruce, despre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu Treime, despre Sfintele Icoane, despre Sfinții Apostoli? Despre predania dată nouă de ei? Despre Sfânta Tradiție? Despre felonul ce îl cere Sfântul Apostol Pavel? Dar despre prima erezie? Și alte erezii? Au mai fost în Scriptură alte erezii înafară de cea a lui Simon Magul? Cum s-au descurcat Sfinții Apostoli cu ele? Poate n-au mai fost? Ce-i aia anatema? Ce înseamnă când un om primește titlul de anatema? Sau ce zice despre uciderea unui om? Sau despre mântuire? Sau despre ce vă vine în cap. Și apoi spuneți: ia să văd ce spune Ortodoxia despre asta? Dar romano-catolicismul? Dar lutheranii? Calvinii? Zwingliniștii? Baptiștii de asemenea vreau să văd ce spun, și penticostalii, iehoviștii, adevntiștii, nazarinenii, mormonii, ateii, musulmanii, gnosticii, budiștii, hindușii. Unde-i Adevărul? Unde-i? Și-atunci să începeți să vă rugați fierbinte lui Dumnezeu, care nu știți cine e și unde e și îi spuneți: Unde ești Doamne? Atât de fierbinte încât să nu vă puteți opri din plând ore în șir. Să răgușiți de plâns și să nu mai aveți muci și lacrimi. Știți ce? Dumnezeu vi se va arăta unde este. Atât cât Îl puteți suporta și vedea. Atât cât de mult Îl iubiți, atât de mult vi se va arăta. Cât de mult credeți în El, atât de mult câte aveți voință să faceți pentru El. Vi se va arăta și vă va spune unde e. Vă va șopti, suav și blând, zâmbind: aici sunt. Iar asta e Biserica Mea cea Vie. Așa să te închini Mie! Cum Fiul Meu ți-a spus în predica de pe munte: Așa să vă rugați: Tatăl nostru care ești în Ceruri. Aici sunt, iubitul Meu. Iată M-ai găsit. de acum, mărturisește-mă în Sfânta Biserica Mea, Mireasa Mea, Creația Mea, care sunteți voi, iubiții mei.
Și-atunci! Și doar atunci nu veți mai primi atât de ușor ispitele despre Sfinții lui Dumnezeu, îi veși lăuda pururi pentru viața pe care ei au avut-o, și voi poate nu o veți avea niciodată. Îi veți mulțumi Domnului, întru sfinții Lui, Prietenii Lui, întru care a binevoit, și mirosul Sfintei Tămâi aprinse din cădelnița smeritului preot al lui Hristos, care sunt rugăciunile lor, chiar și în acest veritabil minut, când citim acestea, care sunt pomenite și în Apocalipsă. Atunci vom avea sufletul inundat de Iubire. Vom fi mulțumiți. Vom avea fericire și vom atinge Adevărul de buzele nostre și de atunci Îl vom mărturisi cu Iubire și sfială, cu mustrare și înțelepciunea, care toate ni le va da El și vom cânta în sufletul nostru împreună cu preotul: ALE TALE DINTRU ALE TALE ȚIE ÎȚI ADUCEM DE TOATE ȘI PENTRU TOATE.

Slavă lui Dumnezeu întru Sfinții Săi, în veci vecilor. Amin.

Mihnea Dragomir 08.01.2013 16:56:53

Citat:

Biserica Catolica Rasariteana il include pe Sf. Constantin in sinaxarul sfintilor, fara totusi a-l numi "intocmai cu apostolii".

In Biserica Catolica Latina nu exista cultul lui Constantin cel Mare, desi i se recunosc mari merite, inclusiv meritul de a fi ridicat Catedrala Sf Petru de pe colina vaticana, inainte de constructia de acum, opera a lui Bramante, Michelangelo si Bernini sub mai multe pontificate. Din acea Basilica Sf Petru, se mai pastreaza fundatia si un zid ridicate in vremea lui Constantin. El a mai ridicat multe alte monumente si asezaminte catolice in Roma.

Dar printre sfinti, fratii apuseni nu il includ, deoarece exista dubii asupra validitatii botezului lui si a felului de crestinism practicat (ortodox sau arianist ?). De asemenea, exista rezerve asupra unor aspecte din viata sa.

Mama lui Constantin, imparateasa Elena este printre sfintii cei mai dragi catolicilor apuseni. "Helen" cu derivatele lui este un nume frecvent, multe sunt bisericile inchinate ei, are chiar si o insula in Atlantic cu numele ei (aceea in care a fost izolat Napoleon Bonaparte).

Imprejurarea ca Sf Constantin este cinstit de greco-catolici si ceilalti catolici din familia bizantina, dar nu si de romano-catolici se datoreaza faptului ca la Unire ortodocsii din Ardeal au cerut si li s-a aprobat sa fie primiti in Sf Biserica cu tot cu tezaurul lor liturgic si de traditie, lucru de care Roma intelege sa tina seama chiar si dupa secole de la acea data. De aceea, Sf Constantin, ca si Sf Grigore Palama, va continua sa fie prezent in Sinaxarul nostru atata timp cat va considera autoritatea competenta, Sf Sinod al BRU.

Daniel_Ortodox 08.01.2013 17:09:35

Doamne ajută.
Acei creștini din Ardeal ce au acceptat acea unire cu episcopul eretic al Romei, au fost obligați, să semeze unirea, după ce regina Tereza a trecut cu tunurile generalului Bulgacov prin ei. Uniții cu erezia episcopului Romei, numiți și greco-catolici, nu aveau de unde să știe că peste câțiva ani vor fi eliberați de armatele generalului Bolgacov și nu vor mai recunoaște decât în mică parte acel act de unire semnat sub presiunea blestematei Inchiziții. Dar cardinalul trimis în Transilvania, a făcut pachețel actul semnat și direcția la Roma cu el, și cum Biserica Creștină Ortodoxă este Mireasa lui Hristos, și deci are și libertatea lui Hristos dată oamenilor în ea, a spus: vreți unire? Fi-ți uniți, dacă așa vreți. Noi rămânem ortodocși. Și-așa au rămas acei greco-catolici, în apostazia lor, acceptați în Transilvania, de Biserica Mamă, Ortodoxă. Nici vorbă de la Biserică Creștină să aibe tunuri puse pe țărani; care stăteau în pragul casei așteptând să vină inchizitorul cu muscheta la capul lor și să spună: semnează sau mori. A acceptat. Căci e Dumnezeu iubire în ea.

Cât de frumoasă poate fi Biserica Creștină. Cât de curată și Adevărată. Slavă Sfintei Treimi pentru că nu ne lăsat și nu ne va lăsa în vecii vecilor, ci mereu prin Biserica Sa, va fi cu noi.

Bucurii.

N.Priceputu 08.01.2013 17:13:50

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 494132)
In Biserica Catolica Latina nu exista cultul lui Constantin cel Mare, desi i se recunosc mari merite, inclusiv meritul de a fi ridicat Catedrala Sf Petru de pe colina vaticana, inainte de constructia de acum, opera a lui Bramante, Michelangelo si Bernini sub mai multe pontificate. Din acea Basilica Sf Petru, se mai pastreaza fundatia si un zid ridicate in vremea lui Constantin. El a mai ridicat multe alte monumente si asezaminte catolice in Roma.

Ei bine, urmând aceeași logică, a meritelor, este declarat sfânt și Ștefan cel Mare, și alți sfinți care, deși au avut o viață cu păcate, au avut, totuși, o mare însemnătate pentru încreștinarea sau păstrarea credinței unui popor.

Daniel_Ortodox 08.01.2013 17:20:19

Doamne ajută.
Sfântul Ștefan cel Mare, în ultimii 10 ani de viață nu a mai avut o viață de păcat. Prin Sfântul Daniil Sihastrul, duhovnicul Sfântului Voievod, a renunțat la toate păcatele și și le-a plâns cu amar.

La fel ca Sfânta Maria Egipteanca. Înocmai asta este Sfințenia, lepădarea vieții în păcat. Ca și Sfântul Apostol Pavel. Dar spune asta eresului romano-catolic care încă mai vrea să ucidă oamenii prin "sfânta" inchiziție.

Oripilant.
Iertați.

PilatP 08.01.2013 17:27:54

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 494137)
Iertați.

Fiți fără grijă, vă iertăm. Continuați!

MihaiG 08.01.2013 18:25:28

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 494133)
tunurile generalului Bulgacov

Vă referiți cumva la generalul ăsta: http://en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Bulgakov ?! Am o bănuială că era ortodox.

Dacă era vorba despre altcineva, eu vă sfătuiesc sincer să puneți mâna pe o carte înainte de a vă afișa semidoctismul în public; nu de alta, dar vă faceți de rușine Biserica. Când mă gândesc că sunteți și absolvent de seminar, mă iau durerile de cap.

stefan florin 08.01.2013 18:57:43

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 494148)
Vă referiți cumva la generalul ăsta: http://en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Bulgakov ?! Am o bănuială că era ortodox.

Dacă era vorba despre altcineva, eu vă sfătuiesc sincer să puneți mâna pe o carte înainte de a vă afișa semidoctismul în public; nu de alta, dar vă faceți de rușine Biserica. Când mă gândesc că sunteți și absolvent de seminar, mă iau durerile de cap.

din graba a gresit numele. A vrut sa scrie Bukow. Acum ca ai numele corect scris, iti spune ceva numele asta?
ps: a fost austriac

catalin2 08.01.2013 19:46:13

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 494060)
Adevărat. Nici mie nu-mi plac atacurile lui Daniel, și i-am spus și lui că mai de folos ne-ar fi să ne vedem de paiul nostru.

Am urmarit si eu dialogul de la inceput, de pe alte topice, din ce am observat eu atacurile au fost de ambele parti, nu a inceput Daniel, catolicii la randul lor au atacat ortodoxia. Mai de folos e sa fim placuti de Domnul spunand adevarul, decat sa incercam sa fim pe plac unor catolici, adventisti, penticostali, etc.
Daniel spune lucrurile mai direct, dar aceasta e de fapt si marturisirea sfintilor si duhovnicilor. Si eu am spus aceste lucruri mai diplomat, nu de mult timp am dat citatul din Sf. Iustin Popovici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=253
Despre care parintele Iustin Parvu spune ca „Dacă nu vom mărturisi Adevărul și Ortodoxia după învățătura Cuviosului Părinte Iustin Popovici, nu ne mântuim”. E o afirmatie care da de gandit si transanta, nu spune ca e bine sa marturisim asa, ci ca nu ne mantuim.
Iata si ce spune Sfantul Iustin Popovici in cartea adusa in discutie "Biserica Ortodoxa si ecumensimul":
"Fiindcă în cursul istoriei, felurite erezii tăgăduiau sau denaturau anumite însușiri ale Dumnezeului-Om Hristos, în timp ce ereziile acestea europene îndepărtează pe Dumnezeul-Om în întregime și pun în locul Lui pe omul european. În această privință nu e nici o deosebire esențială între papism, protestantism, ecumenism și celelalte secte, al căror nume este “legiune”.
Conform gîndirii unitare a Părinților și a Sinoadelor, Biserica este nu numai una, ci și unică… Biserica este una și unică, pentru că ea este trupul Unuia și Unicului Hristos. Unde nu este Dumnezeul-Om, acolo nu există Biserica, iar unde nu există Biserica, acolo nici Euharistia nu există. În afară acestei identități, adică a Bisericii și a Euharistiei, se află erezia, falsa biserică și antibiserica. "

Ultima afirmatie e fireasca, Biserica e Una singura, stim ca e cea Ortodoxa, iar celelalte culte care pretind ca sunt si ele biserici ii induc in eroare pe oameni ca sa nu ajunga in adevarata Biserica si sa se mantuiasca. De aceea sfantul le numeste antibiserici.
Pe forum cred ca lipseste mai mult aceasta marturisire ortodoxa, pentru ca pe cele cu influenta ecumenista le tot auzim constant. Poate isi mai dau seama si ortodocsii care impartasesc aceste conceptii.

MariaElena 08.01.2013 19:47:41

Sa nu-i confundam...

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 494148)

Mihail Bulgakov este romancier si dramaturg rus, sa nu fie confundat cu Serghei Bulgakov, scriitor crestin ortodox rus.
In tara noastra s-au jucat cu foarte mare succes (la public si la critica de teatru) cateva piese de teatru scrise de Mihail Bugakov (eu imi amintesc doar de cateva; am reusit sa vad doar Maestrul si Margareta si Cabala bigotilor ):
- Maestrul si Margareta, regizat la teatrul Mic de Catalina Buzoianu, 1980, cu Stefan Iordache si Valeria Seciu si Dinu Manolache si Mitica Popescu. A fost unul dintre cele mai extraordinare spectacole din Bucuresti la vremea aceea.
- Cabala bigoților, regizat de Alexandru Tocilescu la Teatrul Bulandra, 1982, nici cu pile nu reuseai sa iei un bilet la Cabala bigotilor;
- Casa Zoikai, la Teatrul de Comedie, regizat tot de Alexandru Tocilescu, mi se pare ca se mai joaca inca.
- Inima de caine, la Teatrul National din Bucuresti, regizat de Yuriy Kordonskiy

Serghei Bulgakov scriitor ortodox rus, se pare ca e cam din aceeasi "familie" (spun specialistii, nu eu) cu:
John Meyendorff, Vladimir Lossky, Kallistos Ware, Pavel Florensky, George Florovsky, Alexander Schmemann, sau Ioannis Zizioulas (sunt doua articole - cred - scrise de Ioannis Zizioulas si pe www.crestinortodx.ro; unul este despre Teologia Sfantului Siluan Athonitul, merita sa-l cititi daca n-ati facut-o inca).
Am si eu doua carti scrise de Serghei Bulgakov, aparute la editura PAIDEIA: Ortodoxia aparuta in 1997 si Dogma euharistica, aparuta in 2000.

N.Priceputu 08.01.2013 20:03:18

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 494162)
Ultima afirmatie e fireasca, Biserica e Una singura, stim ca e cea Ortodoxa, iar celelalte culte care pretind ca sunt si ele biserici ii induc in eroare pe oameni ca sa nu ajunga in adevarata Biserica si sa se mantuiasca. De aceea sfantul le numeste antibiserici.
Pe forum cred ca lipseste mai mult aceasta marturisire ortodoxa, pentru ca pe cele cu influenta ecumenista le tot auzim constant. Poate isi mai dau seama si ortodocsii care impartasesc aceste conceptii.

Creștinismul consider că are nevoie mai mult de trăire decât de vorbire. Prea ades ajungem la „certurile de cuvinte” pe care Apostolul ne spunea să le evităm. Cred că trebuie să ne mărturisim credința atunci când este cazul, și să evităm a ne defini doar prin opoziție cu cineva. Ortodoxia trebuie să fie cunoașterea lui Hristos. Despre El, despre felul în care Îl cunoaștem, dacă Îl cunoaștem, despre viața pe care o trăim cu El, în adevăr și în dragoste, mi se pare că se vorbește mai puțin.

Iar dacă noi suntem în Biserica cea una, înseamnă că numai noi Îl cunoaștem pe Hristos. Dacă așa este, atunci ceilalți trebuie să vadă asta la noi, să vadă lumina Lui, dragostea Lui, pacea Lui, într-un cuvânt, harul Lui în toate faptele și vorbele noastre. Asta e dreapta mărturisire.

Iar dacă nu putem face asta, poate ne lipsesec roadele Duhului Sfânt. Și fără ele nu ne putem socoti drept-măritori. Deci să lucrăm întâi, să le dobândim, ca să avem ce dărui, cu ce-i hrăni pe cei ce nu le au, pe cei flămânzi.

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:03:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.