![]() |
Citat:
|
Citat:
Vax albina, atunci.... |
Citat:
|
Citat:
Sincer, nu inteleg de ce te ambitionezi sa convingi o extrema ca si polul opus e bun, dar asta nu-i treaba mea. E doar o remarca. Eu doar observ cum bati la usi inchise, apoi mai iei cate-un ghiveci zburatacit de la balcon si totusi insisti. E interesant si indescifrabil pentru mine, in conditiile in care e plin internetul de forumuri de limba romana unde gasesti chiar si ortodocsi sau crestini din alte culte care agreeaza budismul. Si totusi, tu raspunzi de fiecare data... Succes, daca asa vrei. |
Citat:
Cine stie, poate se leaga si ceva din alte zone.. |
Citat:
Ca Hristos n-a vorbit despre vesnicia materiei sau imaterialitatea ei, despre lumi mai presus de Rai, si alte aiureli din astea. Ba dimpotriva, l-a clasificat pe Budha al tau ca fur si talhar (Ioan 10:8) deci duhovniceste vorbind, si cei care i-au pasit pe urme, indiferent catte upgrade -uri i-au adus filosofiei lui, sunt la fel. Citat:
Insa si tu si ei pica la testul timpului, cu toate ca sustin ca au un picior taman in vremurile apostolice, insa un spagat de mai bine de un mileniu si jumatate bate la ochi pentru cine are cat de cat minte sa priceapa. Iar tu, n-ai nici macar atat. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
- Missipippi. - Se spune Mississippi, nu Missipippi !! - Misirupi ! Cam in zona veselului "mi si rupi" ma situez si eu raportat la cele ale altora. Doar ca pe stilul somnolent-ardelenesc. AlinB, eu scrisesem ceva pentru alt membru al forumului si era o nedumerire a mea. Acum am doua nedumeriri, iar cea legata de tine e din intelepciunea lui Dabija...:))) |
......................
|
Citat:
Daca vrei sa ma contrazici, da-mi link la postarile in cauza unde ai lamurit aspectele astea. Citat:
In schimb tu ne-ai inebunit pe aici cu dumnezeul tau, desi pana la urma..cum il definesti, non-apofatic ca sa zic asa? Citat:
Citat:
Pai daca tot ceea ce exista este fara inceput si mai ales fara sfarsit (chestia asta pute de la o posta a "materialism dialect cs stiintific" si anti-teismul de rigoare) atunci inseamna ca toata lumea e un soi de dumenzeu cum a observat si Stefan. Atunci te contrazici singur si da, intreaga realitate are o existenta proprie si independenta, chit ca este mereu in miscare/transformare. Citat:
In cazul asta, trebuie sa-ti modifici cosmologia si sa o abordezi dihotomic: 1+2 1. natura ultima, "intangibila". 2. zeama miscatoare Si naturile lor fiind radical diferite, sunt atat de separate incat e clar ca nu poti ajunge de la una la alta, ceea ce tu chiar ai spus, daca n-ai pierdut uzul dexului (vezi ce inseamna "intangibil"). Tu fiind prins in zeama miscatoare, poti sa speculezi ca exista ceva static dar mai presus de orice fel de cunoastere, dar daca n-ar exista o bariera inexpugnabila intre cele doua realitati, atunci ele s-ar amesteca si totul ar fi doar zeama deci premiza initiala se invalideaza automat. Deci, nu te mai chinui, ca orice efort de a iesi din zeama sau a atinge ceva dincolo de ea, e futil prin insasi tabloul cosmologic propus de tine. Citat:
Ca decurg una din alta, no problem, nu vad nimic rau in asta nu stiu de ce tu incerci sa demonizezi chestia asta. Citat:
Vrea sa stii ca pacatul e doar o relativa ignoranta care se va rezolva, candva, nu neaparat in viata asta ci poate 100 mai incolo. Si aici nu ar strica sa ne aducem aminte ce spunea par. Cleopa despre care sunt cei mai iscuti soi de draci in a pierde suflete.: aia care il fac pe om sa creada ca timpul mantuirii e intotdeuna la viitor. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Noi ii spunem liber arbitru. |
Citat:
|
Citat:
Probabil ca abordarea mea este contraproductiva, in conditiile in care nu exista disponibilitate pentru un dialog bazat pe obiectivitate. Cand spatiul gandirii este inghesuit in cateva asertiuni dogmatice, in fata argumentului rational se pare ca exprimarea unora devine invariabil violenta. Crestinul adevarat isi apara modul de a gandi cu intelepciunea sarpelui si blandetea porumbelului. Violenta dezvaluie ca inca mai este de lucrat cu mintea si inima. Ma bucur sa aflu ca pot exista crestini care au curajul sa gandeasca, sa-si evalueaze modul de a crede si simti in acord cu principii existentiale fundamentale. Poti sa-mi trimiti in privat sau pe acest thread linkurile cu forumurile respective. Toate cele bune. |
Citat:
dar sa revenim la intrebarea pe care ti-am pus-o: care e raportul tau cu Sfanta Biserica? Budistul si Biserica, iata tema! |
Citat:
Dialogul este si obiectivitate si subiectivitate. Sa nu cadem in extreme. Citat:
Fiecare element al "Bisericii" are o anume incarcatura simbolica. Simbolul este deopotriva inteles/emotie/simtire. "Biserica" este un vehicul spiritual, care internalizat psihologic lucreaza evolutia omului interior. De ce exista conflict, lipsa de respect intre credinciosi de confesiuni diferite? Pentru ca acestia nu realizeaza ca principiile/valorile fundamentale (dragostea, bunatatea,...) pot fi exprimate intr-o infinitate de expresii-simbol. Ca fiecare poarta o "Biserica" in suflet.... chiar daca este ateu. "Biserica" nu se impune cu forta. Cum poate fi ochiul curat atunci cand il priveste pe semenul sau de alta confesiune intr-un mod acuzator, cu superioritatea celui care detine un adevar absolut? |
Nu vericule. Biserica e trupul lui Hristos.
"Doar" atât. Nimic mai mult, nimic din cele ce pseudo filozofezi tu. |
Citat:
Citat:
De aceea nu poți fi și budist, și creștin: pentru că nu te poți mântui fără a te uni cu Hristos în Jertfa Lui. Și asta facem atunci când mâncăm și bem trupul și sângele Lui fiind noi înșine, bineînțeles, în stare de jertfă atât cât putem. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Si are doar un singur defect major: e formata dintr-un singur membru - tu Citat:
Citat:
Citat:
Defaimezi sistematic crestinismul celor de aici cu pretextul ca ai acces la un inteles superior care de fapt este exact o bataie de joc la adresa valorilor lor fundamentale. Iar cel mai mare pacat este ca-l defaimezi pe Hristos coborandu-l de la statutul de unic Dumnezeu si om intrupat la cel de creatura destepta dar oarecare si introduci in loc varianta cu zeci/sute de zei din panteonul budhist(??) care pot fi un subtitut la fel de bun, in mintea ta. Sustii incoerenta/irationalitatea teologiei crestine desi o cunosti/intelegi extrem de superficial si cu ochelari de cal budhist, dar in schimb esti incapabil sa porti o discutie pana la capat despre problemele ridicate vizavi de teoriile tale asa zis "budhiste". Talmacesti sectar Sf. Scriptura, denaturand grosier sensul unor porunci mai mult decat evidente, cum ar fi cele legate de idolatrie. De fapt si de drept, dumnezeul tau nu are nimic de a face cu cel din teologia crestina ortodoxa - lucru admis deschis de tine si cu toate astea te pretinzi a fi crestin si ortodox. Deci pana la urma, cine desconsidera pe cine sau ce? |
Daca am facut observatia ca o creatie perfecta este una fara existenta unui iad (in care se chinuie vesnic necredinciosii ) am defaimat crestinismul?
Este o observatie elementara faptul ca simultaneitatea existentiala a raiului si iadului nu este o formula ideala de creatie. Sunt rationamente simple care scot in evidenta incongruente cu valori fundamentale la care aspiram, un univers perfect in care nu mai sufera nicio faptura. De aceea am cautat sa inteleg crestinismul si din alta perspectiva diferita de cea stabilita dogmatic. |
Citat:
|
In Scriptura nu se vorbeste despre vreo creatie perfecta. Zice ca dupa ce Dumnezeu a facut lucrurile a vazut ca erau bune. Nu perfecte.
Bune, in raport cu Voia si Dreptatea Lui. Scopul lui Dumnezeu nu pare sa fie alcatuirea nu stiu carei perfectiuni, a nu stiu carui lucru sau fiinta caruia sa nu-i lipseasca nimic, in mod absolut. Dumnezeu nu da semn ca ar vrea sa faca vreun lucru suficient lui insusi. Dimpotriva, voieste o lume care sa traiasca si sa se desavarseasca prin El, in relatie de iubire jertfelnica, nu prin completitudinea proprie. Absolutul nu e o insusire a Creatiei, ci a Creatorului. Care si El, insa, este in Unitate Treimica desertindu-Se. Deci ideea care te preocupa mai sus, aceea a unei "creatii perfecte", nu pare a fi in acord cu Voia lui Dumnezeu. Ca urmare, argumentul adus de tine privind existenta simultana a raiului si a iadului e din capul locului strain de Dumnezeu asa cum S-a revelat El oamenilor. * Pe de alta parte, omul e cocreator cu Dumnezeu. Isi creeaza propriul iad, atunci cand traieste rupt de Dumnezeu, pacatuind. Iadul nu face parte din Creatie, ci e un adaos lasat sa fie prin exercitarea libertatii omului. Apare ca o consecinta a pacatului primilor oameni. Nebunica i-a zis serpisorului: vrei sa ne amagim nitel, cat nu e Tata pe aici si barbatu ala prost e plecat dupa melci? Hai sa facem nitelus iad, vrei mai degetel lunecos si istet? Si s-au facut. Ce treaba avea Dumnezeu cu nebuniile Evei si cu toropeala lasa a lui Adam? |
Citat:
Odata, am vazut la televizor o lansare de carte, in care cel ce prezenta cartea, Gabriel Liiceanu, a spus: "iesirea din tipare vechi inseamna intrarea in tipare noi". Am retinut aceasta formulare scurta si simpla, ca tot ce e genial, fiindca reda un raport intre iluzia unei libertati rau intelese si ce se intelege, indeobste, prin "dogmatic". |
Foarte bine spus, Mihnea!
Si totusi mai exista o abordare (folositoare/mantuitoare) intalnita/practicata in crestinism, care o completeaza pe cea dogmatica. Este abordarea prin experierea directa a Harului. Fata-catre-Fata cu Dumnezeu, e cea mai inalta masura a acestei cunoasteri. Intre acestea doua e un raport de continua intemeiere si inaltare reciproca. Se verifica una pe alta, se ingana, se bucura impreuna cu omul care le traieste. |
Citat:
|
Citat:
"Fiti perfecti precum Tatal." Matei 5,48 Nu a spus fiti [doar] buni - nu perfecti. Citat:
|
Citat:
Asta ar fi printre cele mai inofensive dovezi de ignoranta de care ai dat dovada. Chiar si vizavi de propria credinta care postuleaza, dupa cum tu ai spus, ca exista lumi atat de cazute (varianta voastra a iadului) din care fiintele e foarte probabil sa nu mai iasa niciodata. Citat:
"forma ideala de creatie"? Pai ti-am aratat ca la copii cata incoerenta este in teologia ta "budhista" si se pare ca esti foarte ok cu asta. Citat:
Tu nu poti pricepe o notiune elementara cum ar fi cea de liber arbitru, faptul ca fiintele pot alege sa-si nege Creatorul (cum o faci tu) si atunci trebuie sa-si asume si consecintele. Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu a spus perfecti, ci sfinti. Diferenta intre sfant si perfect este mai intai ca primul e viata, care continua si se imbogateste nesfarsit, iar al doilea e deja terminat, inghetat, mortificat. Sfantul Dumnezeu e Viata, pururea in minunare, in germinatie. Domnul e pururi Viu, nu perfect-mortificat. Domnul e ocean de lava, e foc, nu bloc finit de gheata.... Nu-l face pe Domnul perfect, omule! Vai tie, nu stii ce vorbesti. Iubirea este devenire, e ne-implinire. Tocmai de aceea e jertfa, moare si renaste. Nu e nimic perfect in ea ci, culmea, e atat de imperfecta incat mai intai moare pentru a renaste. Asta-i taina ei, jertfelnica.... Taina re-innoirii, taina primaverii care urmeaza, plina de bunatate si speranta, iernii...... |
Citat:
|
Citat:
Altfel, nu este liber arbitru. Omul care este inselat de aparente, de patimi are liber arbitru? Nu. Pentru ca nu are cunostinta consecintelor. Este orb. Liberul arbitru nu presupune credinta, ci cunostinta. Un copil care alege sa se scalde intr-un rau involburat o face in virtutea liberului arbitru? Nu. Pentru ca nu intelege ca poate muri, pentru ca el crede ca alege un bine. Fara cunostinta, liberul arbitru nu are nicio valoare. Ratiunea si intelegerea sunt factorii care il potenteaza. ----- Ce parinte normal isi lasa copilul sa aleaga nenorocirea, boala, moartea, pentru ai respecta "liberul arbitru"? Un copil care crede ca de fapt alege fericirea... |
Citat:
Daca Eva era nebuna, dupa tine, si de o perversitate extrema cum lasi sa se inteleaga, poate ar trebui sa stim de ce. Citat:
|
Citat:
Tine de asimilarea unor notiuni elementare, cum ar fi binele si raul (care apropo, la tine sunt rasucite si anihilate in sensul lor profund) si consecintele imbratsiarii uneie sau alteia. Citat:
Dupa teologia crestina, omul a avut intotdeuna posibilitatea sa aleaga. Citat:
"15. Iată eu astăzi ți-am pus înainte viața și moartea, binele și răul, 16. Poruncindu-ți astăzi să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, să umbli în toate căile Lui și să împlinești poruncile Lui, hotărârile Lui și legile Lui, ca să trăiești și să te înmulțești și să te binecuvânteze Domnul Dumnezeul tău pe pământul pe care îl vei stăpâni. 17. Iar de se va întoarce inima ta și nu vei asculta, ci te vei lăsa ademenit și te vei închina la alți dumnezei și le vei sluji lor, 18. Vă dau de știre astăzi că veți pieri și nu veți trăi mult în pământul pe care Domnul Dumnezeu ți-l dă și pentru a cărui stăpânire treci tu acum Iordanul. 19. Ca martori înaintea voastră iau astăzi cerul și pământul: viață și moarte Zi-am pus eu astăzi înainte, și binecuvântare și blestem. Alege viața ca să trăiești tu și urmașii tăi. (Deut. cap. 30) Si care pentru tine este din pacate, un soi de alegorie. |
Talcuirea VT - Cine este sarpele amagitor?
Sarpele amagitor este parerea-de-sine. Acest sarpe amageste fiecare faptura fara exceptie. Din parerea de sine izvorasc toate patimile, toti proorocii falsi, toti lupii in piei de oaie. Toate sunt lucrari inlauntrul omului. Cel cu parere de sine in orice miscare pe care o face lasa mult fum in urma lui cu miros de cartire, aprindere patimasa, aroganta, lamentare, necuviinta... Cel fara parere de sine este ca o pasare in zbor. In tot ce face nu lasa in urma nicio dara. Este acelasi, indiferent de context, provocari si actiuni. |
Citat:
Nu bre, in spatele aluia era chiar dracu'. Iti place sau nu, ala exista si stii ce se zice? Cea mai mare smecherie a lui e sa-i faca pe prosti sa creada ca nu (exista). Cu parta a doua iti dau dreptate, da' trebuie sa meditezi mai mult la ea. La modul personal-reflexiv, adica ca intr-o oglinda, asa.. |
În prealabil postat de ioan67
"Nebunica i-a zis serpisorului: vrei sa ne amagim nitel, cat nu e Tata pe aici si barbatu ala prost e plecat dupa melci? Hai sa facem nitelus iad, vrei mai degetel lunecos si istet? Si s-au facut. Ce treaba avea Dumnezeu cu nebuniile Evei si cu toropeala lasa a lui Adam?" Domnul sa te ierte de sminteala si de acreala, frate! |
Citat:
Acum te-as ruga sa imi povestesti cum vezi tu scena de trista amintire primordiala. Eu asa am vazut-o, ce sa-i faci, si abia astept sa imi arati o alternativa. Daca se poate si daca iti face placere, desigur. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:02:09. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.