![]() |
Citat:
Tu spui de fapt ca nu exista un adevar absolut, ar fi relativ si in toate religiile. In adevar cineva stie adevarul si stie ce nu e adevarat. Numai daca nu stie adevarul mai cauta si se indoieste. Cineva care stie ca leul are patru picioare stie si ca gresesc cei ce spun ca are sapte sau zece picioare. In schimb ceilalti poate cred si ei ca e adevarat ca leul are zece picioare, dar nu inseamna ca adevarul e si la ei. La fel si in ortodoxie, aici e adevarul, un ortodox stie ca e asa si stie si ca celelalte religii sunt gresite. Cei care nu au gasit inca toata ortodoxia, doar o parte, cred ca adevarul e relativ. |
Citat:
Am sentimentul că parcă rulează filmul „Invazia Ecumeniștilor Postmoderniști” pe forumu ăsta. |
Citat:
Pana una alta, doi anti-ecumenisti au fost banati si nu pentru ideile lor ci pentru modul badaran/psiho-patologic in care au gasit de cuviinta sa si le exprime. Si mai sunt 1 sau 2 care se pare ca vor sa urmeze acelasi drum. |
Citat:
|
Alinache și Lucică, lăsați gossip-ul și dați-vă silința să fiți on-topic!
|
Citat:
|
Citat:
Si extind aceasta credinta si la ortodoxie,doar ca nu o inteleg eu prea bine . Multe ma fac sa ma indoiesc de ortodoxie,dar tot in ea cred. Nu imi place alt cult, alta doctrina,alt adevar , le consider simple erezii si rataciri. Daca intru intr-o catedrala catolica, de exemplu prin vizitele in strainatate , mi se face rau. Iar daca trec pe linga o adunare sectara , ma cuprinde o raceala ca de moarte . De aceea si spun,ca un orthodox nu poate accepta pe altcineva ,si nu poate intelege, pentru ca eu insumi nu pot. Si inca eu sunt dintre cei mai rebeli si mai nestatornici din credinta aceasta . D'apoi cei care au ajuns cu adevarat la liniste , sunt convins ca devin chiar agresivi,in prezenta unora care incearca sa ii tulbure. Toti apartinem lui Hristos ,dar suntem nevoiti sa traim in lumi diferite . Noi credem ca in lumea cea buna ,ceilalti ,in afara ei. Dragostea ne ar impinge catre aproapele ,inclusiv de alta religie, dar ratiunea ne tine in Hristos si in ortodoxie. Iar dupa ani intregi , constatam ca de fapt dragostea ne tinea linga Hristos , si ajungem sa nu ne mai razvratim la ceea ce nu intelegem. Important nu e daca sectarii se mantuiesc. Important e daca eu ma mantuiesc, ca daca am raspuns la aceasta intrebare,am raspuns pentru intreaga omenire. Toata aceasta filozofie e absolut inutila daca nu o raportez la mine. Cum sa imi dau eu cu parerea despre soarta a miliarde de oameni , cand eu am totul ,si nu reusesc sa folosesc nimic. Cum sa le zic eu ca orotodxia mantuieste cand eu nu ma pot mantui pe mine? Nu ortodoxia mantuieste ,ci efortul fiecaruia si harul lui Hristos . Orotodoxia doar canalizeaza cel mai bine acest efort si daruieste acest har. |
Citat:
Cand incepeau sa plaseze copypaste -urile in contexte, atunci se vedea si caracterul problematic. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Insa, prin Sf.Botez pruncul este intors spre Model intrucat Modelul a devenit prin Inviere Calea intoarcerii Creatiei spre firescul vietii si al vesniciei. Intr-un fel, ai dreptate cand spui ca "ei (adica paganul, musulmanul si "bastinasul") nu sunt constienti" de Model, pentru ca ei nu au cunoscut Botezul, Mirungerea si Sf.Impartasanie. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Ce zici? |
Citat:
De ce totusi harul se da prin taine ? Stiu lucrul acesta, il simt, il cercetez,il practic(sau mai bine zis il practicam ) ,dar tot nu il pot intelege. De ce nu se zice ca se da "si" prin taine? De ce doar prin taine? De ce orice ar face un credincios si oricat ar incerca sa se apropie de Dumnezeu, fara taine , nu este pe drumul cel bun? Ce au Tainele atat de special ,incat sa anuleze orice alt efort si fapta buna a noastra,daca nu sunt indeplinite? De ce toata aprecierea despre credinta cuiva se reduce la taine ? Oricat am citit pe tema asta, eu unul recunosc ca inca nu inteleg. Nu lipsa de informatie e de vina , si nici lipsa ttotala de practica. Mi ar place sa simt frumusetea simpla a acestor lucruri, caci teoria,desi frumoasa, parca nu patrunde in mine |
Citat:
Nu doar lumea ortodoxa sau crestina. Ci intreaga omenire,si chiar universul intreg. Hristos de aceea se cheama Fiul Omului , pentru ca este concretizarea,aratarea modelului Om. "El este lumina vietii care lumineaza pe orice om venit in lume" Deci bastinasul vede soarele ,si frumusetea in viata ,doar prin El,fara sa cunoasca numele Lui. Daca se intampla ceva frumos si curat in viata popoarelor si a paganilor,de la El vine El ,care pina si in vechea Elada avea inchinata statuia unui Dumnezeu necunoscut,asa cum remarca sf Pavel. Lumea nu Il stie,dar Il presimte. Orice este bun ,orice farima de dragoste exista in lumea asta , e venita numai prin El. El ,Dumnezeul fara nume in ochii popoarelor ,Dumnezeul intregului pamant Exista un singur Dumnezeu si un singur Fiu,care Il si face cunoscut Fara Fiul,nimeni nu ar fi cunoscut pe Dumnezeu Daca prin absurd ,Fiul Omului ar veni acuma in China, chinezii ar fi cei mai mari crestini. Pentru ca in fata Sa,nimeni nu isi poate ascunde inima Asa ca nu trebuie sa ne consideram deosebiti ca ne -am nascut intr-o tara ortodoxa Deosebit este doar cine a auzit chemarea Lui , si o vede peste tot in jur. Cel care nu lasa credinta la usa Bisericii, si o ia cu el afara ,in fiecare moment si in fiecare imprejurare ,care arata prin aceasta ca Domnul e VIU Nu as pune problema ca la Hristos nu se poate ajunge decat prin Ortodoxie , sunt prea mic in credinta pentru a dezbate asta. As zice insa ca cea mai mare iubire de pe pamant,este sa te iubeasca El. |
Citat:
Harul acesta nu-l poate primi nimeni, oricat s-ar stradui si oricate fapte bune ar face, se primeste gratis la Botez si Mirungere, de la preot. Asa scrie si in catehism, nimeni nu poate capata harul prin faptele sale. Dupa Botez omul il poate primi si la fel cum il primesc cei induhovniciti. Dar pana sa se boteze nu il pot capata, cum nu au putut nici dreptii din vechiul Testament, desi erau sfinti. |
Citat:
Ei bine, pentru a iesi din acest cerc filosofic - l-as numi de-a dreptul de o viciozitate subtila - ... AI NEVOIE DE SFINTELE TAINE. Pentru ca sufletul tau doreste cu atata dor cerul, trebuie sa gusti pe Domnul si sa vezi ce Bun este. Si incet-incet, caderea ta in tenebrele lumii decazute va fi tot mai lenta, cu o viteza tot mai mica, pana cand prin Harul dobandit prin Sfintele Taine vei reusi sa intorci caderea in ascensiune. Citat:
Citat:
Citat:
Si Iubirea Sa cere la randu-I iubire, asa cum Insusi a marturisit ca cel care nu mananca Trupul Sau si nu bea Sangele Sau nu va avea viata in sine insusi. Si chemarea aceasta a facut-o din dorul Sau pentru noi, pentru a ne avea pe noi cat mai aproape de El. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:50:51. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.