Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Păcatul susținut de Presedinte ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18658)

DragosP 30.10.2016 06:27:44

Care "găselniță" și unde "să treacă"?

ioan67 30.10.2016 06:33:28

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 634355)
Care "găselnită" si unde "să treacă"?

Asta cu "pacatul sustinut de Presedinte" si cu asmutirea romanilor divizati prin smecherii politicianiste unii asupra altora.
Unde sa treaca daca nu la coshul uitarii, unde ii e locul.

ioan67 30.10.2016 06:37:33

Dar ce parere ai despre afirmatiile pastorului Iuga? Ti se pare ca un presedinte merita sa treaca cu vederea asa ceva? Si nu vezi aici nici un semn depre miscarile "subterane" inainte de alegeri?
Si crezi ca e bine ca crestinii sa intre in jocul asta comandat si intretinut?

M-as bucura sa stiu opinia ta, Dragos, daca vrei sa zici...

Mihnea Dragomir 30.10.2016 07:40:30

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 634353)
Aici nu conteaza ca e vorba de republica, regat, monarhie.

Dupa parerea mea, conteaza. Traim intr-o republica in care presedintii, in rarele cazuri in care nu se cred monarhi, sunt vazuti astfel de popor. Teoretic cel putin, presedintele este un functionar. Chiar daca e primul functionar al statului, ramane un functionar si nu este tatal natiunii. Ei bine, functionarul Klaus I s-a exprimat cel putin ambiguu intr-o problema dureroasa, arzatoare si importanta pentru crestini. Dar dumneata vii si sustii, in fond, ca reprezentanti ai crestinilor ar fi comis o crima de lezpresedinte.

Citat:

De cand Biserica are caderea sa ceara schimbarea acelui presedinte care nu se exprima "pro crestinism"?
Dintotdeauna. Dinainte chiar de a fi infiintata, din vremea cand era prefigurata doar. De cand arhiereul i-a spus primului rege: "Nu mă voi întoarce cu tine, pentru că ai lepădat cuvântul Domnului și Domnul te-a lepădat pe tine, ca să nu mai fii rege peste Israel" (I Regi 15 : 26 si urm).

ioan67 30.10.2016 08:40:13

Mihnea, ....
Comparatia e nepotrivita. Vorbim de viata in Biserica, nu de viata in prefigurare...
In fine...
P.S. Nu sustin ca a comis careva vreo crima. Sustin doar ca se duc lupte necinstite cu miza electorala si ca aceste lupte nu fac bine crestinilor, Bisericii. Asta sustin si nimic altceva.
Cat despre crime... Him... Ma tem ca o sa mai avem de vorbit, la timpul potrivit.

Jonnyw2013 30.10.2016 09:34:09

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 634327)
Nu prea inteleg.
Ati fost 20 de ani ortodox? Sau homosexual? Si apoi v-ati lasat?
Fiti un pic mai clar, va rog!

Am fost vreo doua zeci de ani un crestin cumintel, asa tot studiam, auzeam auzeam preoti su pastori.Da si pastori, nu mi-e rusine sa spun asta, am avut diversi prieteni sau rude, care ne-u chemat, ba la nunti, ba la adunari de ale lor.Chiar unul dintre pastori m-a facut sa ii pastrez o amintire aparte.Este intre primii trei predicatori sau preoti care mi-au placut din inima cum au vestit Cuvantul.Adica nu iti mai puneai problema de fond aperceptiv ,altfel spus ca esti sau nu atent.Cand il auzeai, iti puneai problema, ba asta daca nu sunt atent imi si trage vreo doua, de nu ma vad.Adica spunea tare, cu o forta pe care pe putini i-am auzit.
Daca am fost homosexual?Am fost nebun trupeste dar in partea cealalta.AS fi "mancat femeile pe paine".Daca intelegi gluma.
Deci stiu ce e lupta cu trupul!!!
Am vrrut sa spun ca indiferent daca esti un om care iti place sa staai cumintel la locul tau cum s-ar zice,la un moment dat trebuie sa iei o pozitie.Te va duce viata daca nu vrei si esti obligat sa iei o pozitie.

DragosP 30.10.2016 12:09:02

@Ioan: mi-am dat cu părerea deja.
Pe de altă parte, habar n-am (și nici nu ma interesează) cine e acel pastor și care e relația lui cu KWJ. Eu nu văd "Președintele" ca pe o icoană, în nici un caz nu de sticlă, ca să se spargă una-două.
În continuare consider că răspunsul lui a fost total nepotrivit.

Mosh-Neagu 30.10.2016 14:46:51

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 634353)
"Dacă nu ieșiți dumneavoastră să vă exprimați pro creștinism, vom ieși noi să ne exprimăm pro schimbare, inclusiv a dumneavoastră."
(http://newsnetcrestin.blogspot.ro/20...nte-klaus.html)
Un lider al unei confesiuni religioase il ameninta pe Presedinte cu schimbarea, somindu-l sa se exprime pro crestinism!
In ce tara/stat/regat/imperiu cu cetateni crestini s-a mai petrecut asa ceva?

Eu cred ca nu asa se pune problema. Ce se intampla in alte tari, chiar daca ne doare, nu depinde de noi. Si oricum, dupa parerea ta, nici in tara noastra nu ar trebui sa depinda de noi, decizia d-lui Iohannis.
Sa amintim oare de pilda viei lasate in grija „alesilor”? Sa presupunem ca intreaga populatie a unui sat se lasa convinsi si dau spre arenda intreaga lor vie de care depinde viitorul fiecarei familii in parte. Si chiar daca nu toti sunt frati si rude intre ei, in general impart cam aceleasi principii „viticole”. Si totusi mai sunt 3 - 4 - 5% mai... modernisti, care propun defrisarea viilor... Iar „alesul tuturor”, fara nicio jena, apare in prispa casei si spune ca trebuie sa fim toleranti cu „modernistii” si sa nu ne mai tot cramponam de traditii invechite. Tractoarele sunt deja pregatite si in curand vor primi „OK”-ul de a brazda adanc via neamurilor...
Ba pardon! „Via” nu-i a ta, ci a noastra a tuturor, care au facut imprudenta sa te aleaga pe tine, staroste. „Liderul” unei confesiuni religioase reprezinta niste voci indignate care vad cum sub ochii lor se incalca grav clauzele contractuale. De obicei romanii sunt extrem de toleranti si tocmai de aceea se spune la noi ca mamaliga nu explodeaza. Ne lasam inselati, infometati, mintiti cu buna stiinta, furati si torturati. Dar toate pana la relationarea copiilor nostri cu Dumnezeu. Pentru o asemenea indrazneala, nu cred ca e roman care sa nu se revolte in sufletul lui.
Ioane, intelege si nu-i mai lua apararea cu atata naivitate. Vocea pastorului care i-a cerurt ultimativ sa-si spuna parerea, este si vocea crestinilor ortodocsi, fie ca-i convine, fie ca nu. El nu se reprezinta pe sine, ci neamul acestei natiuni, cu traditii si credinte!

AlinB 30.10.2016 15:08:00

De fapt si de drept nu apara pe Iohanis, ci non-valorile pe care Iohanis le apara.

Ce valori crestine, ce iubire? Toleranta dom'le - e ultimul trend.

Smecheria e ca "toleranta" - care inseamna practic a renunta sa-ti afirmi propriile valori este doar inceputul, este prima etapa, ulterior, vei fi obligat chiar sa le renegi.

AlinB 30.10.2016 15:18:44

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 634365)
Mihnea, ....
Comparatia e nepotrivita. Vorbim de viata in Biserica, nu de viata in prefigurare...
In fine...
P.S. Nu sustin ca a comis careva vreo crima. Sustin doar ca se duc lupte necinstite cu miza electorala si ca aceste lupte nu fac bine crestinilor, Bisericii. Asta sustin si nimic altceva.
Cat despre crime... Him... Ma tem ca o sa mai avem de vorbit, la timpul potrivit.

Nu e nimic electoral in chestia asta.

Adica ceva este, se trage de timp ca sa treaca alegerile, pe urma "alesii" nu vor da nici doi bani pe ce vor aia care i-au ales.

Probabil initiativa nu v-a trece nici macar de Parlament, cum a mai fost una asemanatoare, de care nu multi stiu si care s-a oprit la Basescu.

Sau referendumul pentru reducerea numarului de parlamentari.

Si da, sigur ca nu fac bine la crestini chestiile astea, povestile presului cu toleranta si etc.

Cum ziceam mai sus, din spatele lor se vor lansa si alte atacuri la adresa lor.

ioan67 30.10.2016 15:53:55

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 634384)
Smecheria e ca "toleranta" - care inseamna practic a renunta sa-ti afirmi propriile valori este doar inceputul, este prima etapa, ulterior, vei fi obligat chiar sa le renegi.

De unde stii dumneata? Proorocesti viitorul cu o certitudine cel putin dubioasa...
Eu cred ca mai degraba vorbesc spaimele, alea netratate, din capul tau.

Iar toleranta nu inseamna deloc ce debitezi acolo. Toleranta e un mod de a-ti afirma valorile, alaturi de alte moduri - cum sunt astea primitive "romanesti", de pilda.

ioan67 30.10.2016 16:06:16

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 634385)
Probabil initiativa nu v-a trece nici macar de Parlament....

Pe unul care habar n-are sa puna o cratima, nu il ascult in materie de crestinism si politica. Ce folos sa traga un roman de pe urma unuia care dispretuieste limba romana?
Dar sa te ingadui, totusi... Sunt adeptul tolerantei, cum spuneam.

Mosh-Neagu 30.10.2016 16:20:34

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 634389)
Pe unul care habar n-are sa puna o cratima, nu il ascult in materie de crestinism si politica. Ce folos sa traga un roman de pe urma unuia care dispretuieste limba romana?
Dar sa te ingadui, totusi... Sunt adeptul tolerantei, cum spuneam.

Daca privim in urma, realizam ca fiecare dintre noi, in graba, mai face cate o greseala. Ca sa-l acuzi pe Alin de "agramatism", e deja "vanatoare" si razbunare. Hai sa ne pastram "idealul" credintei, nu cine scuipa mai "frumos".
Cat despre valorile noastre "primitive", ma tem ca suntem mult prea prosti pentru sclipirile de care dai tu dovada, iar o eventuala "intalnire" cu tine (ca intre forumisti) te-ar pune intr-un con de umbra pe care nu-l meriti. Ce sa mai inveti tu de la altii, din moment ce... le stii pe toate si esti mult... deasupra lor? Si toate astea, sa nu uitam ca vin dintr-un bun-simt frate geaman cu smerenia, modestia, blandetea si toleranta!...

AlinB 30.10.2016 19:02:47

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 634389)

Oamenii care, în mod constant, punctează greșelile gramaticale comise de cei din jur sunt mai ... ticăloși, afirmă oamenii de știință - FOTO+VIDEO

http://www.descopera.ro/stiinta/1517...inta-fotovideo

Citat:

Dar sa te ingadui, totusi...
De parca ai incotro :)

Citat:

Sunt adeptul tolerantei, cum spuneam.
Adeptul "ACCEPT" -ului mai degraba.
Pai na, unde dragoste nu e..

ioan67 30.10.2016 21:03:23

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 634393)
Cat despre valorile noastre "primitive"...

Unde am scris eu asta? Am scris despre valori? Sau despre practici?
Opereaza distinctia, te rog frumos!
Valorile sunt una, afirmarea lor prin practici/conduite/comportamente sociale sunt alta.

ioan67 30.10.2016 21:09:52

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 634393)
...ma tem ca suntem mult prea prosti pentru sclipirile de care dai tu dovada, iar o eventuala "intalnire" cu tine (ca intre forumisti) te-ar pune intr-un con de umbra pe care nu-l meriti. Ce sa mai inveti tu de la altii, din moment ce... le stii pe toate si esti mult... deasupra lor?

Toate la vremea lor. Vom vedea la locul faptei, cei care ne vom intalni. Probabil vom impartasi multe lucruri, asa cum a fost si la intalnirile precedente.

Dar nu imi fac iluzii ca vei veni; la celelalte intruniri ai lipsit. Din pacate.
Asadar, vorbeste te rog despre ce faci, nu despre ce visezi ca ai putea sa faci, intr-o buna si frumoasa dimineata...
Doamne ajuta!

DragosP 30.10.2016 21:19:08

Cum ziceam deunăzi.
Mai bine trageți aer în piept și povestiți predica de la Lazăr și ăla nemilostiv, de ex.

cristiboss56 30.10.2016 21:35:33

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 634409)
Cum ziceam deunăzi.
Mai bine trageți aer în piept și povestiți predica de la Lazăr și ăla nemilostiv, de ex.

Si mai mult somn linistit noaptea, nu strică :)
Insomniile prelungite sunt un dezastru pentru trup , suflet si minte :)
Doamne ajută!

AlinB 30.10.2016 21:52:57

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 634386)
De unde stii dumneata? Proorocesti viitorul cu o certitudine cel putin dubioasa...

Ceea ce zici tu ca e "viitor" e deja "prezent" in tarile asa zis "civilizate".

In ceea ce priveste politica de la noi, dupa > 25 ani nu prea mai e loc de naivitati.

Citat:

Eu cred ca mai degraba vorbesc spaimele, alea netratate, din capul tau.
Mai degraba pe tne te vad plini de frici, frica de a nu te alinia la noile trenduri, frici imaginare in dreptul crestinilor care isi cer drepturile..etc.

Citat:

Iar toleranta nu inseamna deloc ce debitezi acolo. Toleranta e un mod de a-ti afirma valorile, alaturi de alte moduri - cum sunt astea primitive "romanesti", de pilda.
Tot caut in sistemul moral crestin si nu gasesc "toleranta".

O fi ceva de la "SECS" mai stii, probabil se preda la anumite facultati, numite si "case de toleranta", tu trebuie sa stii mai bine, da' scuteste-ne de lectii pe linia asta.

simpllu 30.10.2016 22:41:19

Pervertirea firii tinerilor se datorează în mare măsură greșelilor părinților în creșterea și educația copiilor.
Noi nu avem nici o vină, de vină sunt doar gayuții și KI. :))

cristiboss56 30.10.2016 23:07:03

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 634425)
Pervertirea firii tinerilor se datorează în mare măsură greșelilor părinților în creșterea și educația copiilor.
Noi nu avem nici o vină. . .

Oare ?
Ajunge o săptămână de lucru, de osteneală pentru trup. Să participăm o zi pe săptămână, Duminica, în Biserica Domnului la Sfânta Liturghie. Destul ne ostenim pentru trup, să ne ostenim acum și pentru suflet, că în curând vom pleca la marea judecată să dăm socoteală de toate. Oare nu tocmai Duminica se fac cele mai multe păcate, petreceri, nunți, beții, certuri și desfrânări?

AlinB 30.10.2016 23:07:29

Citat:

Noi nu avem nici o vină, de vină sunt doar gayuții și KI. :))

Binenteles ca nimeni n-a pus problema asa, dar daca tu esti suficient de obtuz.. :)

ioan67 30.10.2016 23:11:42

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 634413)
Ceea ce zici tu ca e "viitor" e deja "prezent" in tarile asa zis "civilizate".

Ca de obicei, vorbeam despre altceva: anume, despre viitorul nostru proorocit de tine, marele vizionar!...:))))
Dar ce sa-i faci: nu te-ai abtinut si ai mai tras o rusinica.

Citat:

In ceea ce priveste politica de la noi, dupa > 25 ani nu prea mai e loc de naivitati.

Ei, ash! Tu vorbesti? Tu care crezi ca ai prostit deja intreg forumul cu "logica" ta?

Citat:

Mai degraba pe tne te vad plini de frici, frica de a nu te alinia la noile trenduri, frici imaginare in dreptul crestinilor care isi cer drepturile..etc.

Am o singura frica. Si nu ti-e dat tie sa o cunosti, omule.

Citat:

Sarmanul de tine... Sarmanii oameni din jurul tau....

Citat:

... probabil se preda la anumite facultati, numite si "case de toleranta"...

Aici te las pe tine sa comentezi. Poarta-ti singur mizeriile.

AlinB 30.10.2016 23:16:59

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 634436)
Ei, ash! Tu vorbesti? Tu care crezi ca ai prostit deja intreg forumul cu "logica" ta?

Pai depinde care sectiune a forumului, cea cu aia care sunt deja prosti - nu e nevoie, aia care sunt destepti, incerci tu, dar nu prea vad sa reusesti, asa ca..cere un curs de reciclare, ceva .. :)

Daca nu merge ca "formator de opinie" atunci macar informator de opinii...e ceva mai simplu si fara stres intelectual.

simpllu 30.10.2016 23:36:58

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 634434)
Binenteles ca nimeni n-a pus problema asa

Dar te-ai făcut că plouă când homosexualii sunt buni de trimis în cuști la zoo, iar de piept l-ai luat doar pe KI.

Penticostalul Traditional 30.10.2016 23:41:12

Citat:

de vină sunt doar gayuții :))

De ce vorbesti cu pacat?
Singura vina a lu' gaiutii, saracutii, e ca... s-au nascut. Asa.

AlinB 30.10.2016 23:53:17

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 634452)
Dar te-ai făcut că plouă când homosexualii sunt buni de trimis în cuști la zoo, iar de piept l-ai luat doar pe KI.

Nicidecum, am demontat calomnia, dar tu ori nu erai pe aici ori nu stii sa citesti decat selectiv :))

simpllu 30.10.2016 23:59:27

Din discuția cu mine nu reiese așa ceva: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=439

Mosh-Neagu 31.10.2016 00:48:25

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 634407)
Valorile sunt una, afirmarea lor prin practici/conduite/comportamente sociale sunt alta.

Adevarul e ca asta-i adevarul. Ai "operat" perfect distinctia. Tie ti-a iesit cu totul altceva. As vrea sa cred ca macar tu te poti auzi si intelege...

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 634408)
Toate la vremea lor. Vom vedea la locul faptei, cei care ne vom intalni. Probabil vom impartasi multe lucruri, asa cum a fost si la intalnirile precedente.

In aceasta privinta n-as vrea sa te simti vizat de vreo slabiciune. Intr-un fel sau altul, toti avem slabiciunile noastre. Dar e greu de agreat ideea ca fiind una ziditoare. Poate gresesc. Daca da, imi cer iertare fata de sufletele salvate in urma intalnirilor de pana acum. Ce-mi amintesc este... altceva!...

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 634408)
Dar nu imi fac iluzii ca vei veni; la celelalte intruniri ai lipsit. Din pacate.
Asadar, vorbeste te rog despre ce faci, nu despre ce visezi ca ai putea sa faci, intr-o buna si frumoasa dimineata...
Doamne ajuta!

Iluzii? Oricum as intoarce "iluzia", tot nu-i gasesc sensul...
Nu cred in astfel de "miracole". Cel putin, nu din mijlocul unor caractere ca ale noastre.
Ce fac acum? Ma lupt cu "psihologia la nivel inalt"! Ce fac in general, nu-i treaba nimanui! Ma surprinzi, insa ca problema viselor mele a ajuns pe... biroul tau de lucru. Arunca-le la cos, ca oricum n-am bani sa-ti platesc comision...
Dar... probabil ai dreptate... Sunt un mare visator daca imi inchpui ca eu as putea schimba ceva. Dar asta nu tine de mine... Stii tu de cine. Daca un singur suflet a reusit sa faca diferenta intre pozitia mea fata de viitorul ortodoxiei din Romania si pozitia ta (extrem de toleranta, binevoitoare si de mare bun-simt) care produce confuzie si compromis, eu sunt oarecum multumit. Tu te schimbi sau nu, intr-un anume viitor, aproape ca nu conteaza. Dar macar sa nu convingi si pe altii, cu parerile tale "ortodoxe"!

simpllu 31.10.2016 00:52:46

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 634433)
Oare ?... Oare nu tocmai Duminica se fac cele mai multe păcate, petreceri, nunți, beții, certuri și desfrânări?

Să înțeleg că această tendință de legiferare a anormalității este urmare a păcatelor noastre? Să înțeleg că păcatele noastre își cer drepturile?

simpllu 31.10.2016 01:11:22

"Suntem cu toții vinovați!", Părintele Constantin Coman: https://www.youtube.com/watch?v=vL4tAXNh-JA&t=53m27s

ioan67 31.10.2016 03:29:58

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 634470)
Daca da, imi cer iertare fata de sufletele salvate in urma intalnirilor de pana acum. Ce-mi amintesc este... altceva!...

.....

Daca un singur suflet a reusit sa faca diferenta intre pozitia mea fata de viitorul ortodoxiei din Romania si pozitia ta ....

Cred ca vorbim de lucruri complet diferite. La intalnirile forumistice la care am participat eu (vreo doua sau trei) nu s-a urmarit salvarea de suflete, ci altele au fost tintele. De pilda, forumistii au mers impreuna la un camin si acolo au impartit daruri, au cantat colinde etc. In alta intalnire pur si simplu am stat de vorba unii cu altii, intr-un parc.
Important e ca in urma intalnirilor unii dintre noi am ramas cu ceva care tie iti scapa: cu prieteni. Ne-am intalnit apoi de mai multe ori, am mers la biserica impreuna, am facut si altele.
E drept ca nu ni s-a raportat ca am salvat vreun suflet. Ti le-am lasat tie pe toate!

*
Pozitia ta comparativ cu a mea... Pe cine intereseaza comparatia? Ce suntem la vreun concurs de etalare? Nu esti cam mosh pentru "romanii au talent"?
Pe mine nu ma intereseaza absolut deloc. Nu are nici o relevanta.

ioan67 31.10.2016 04:13:51

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 634475)
"Suntem cu toții vinovați!", Părintele Constantin Coman: https://www.youtube.com/watch?v=vL4tAXNh-JA&t=53m27s

Exceptional cuvant, ca de obicei!...
Parintele Coman e un profesor aparte, cursurile cu sfintia sa sunt o frumusete, un prilej de limpezire a cugetului, de buna ordine interioara.
Cu toate astea, intelegind prost ce spune parintele, se gaseau si printre studenti unii care spuneau, nu-i asa, ca parintele este ...misogin....:))
Era si o studenta, culmea ca tocmai la Pastorala, care venea special la curs ca sa il contrazica pe parinte. Ea era feminista iar parintele o cam folosea din acest motiv, ce-i drept, ca material didactic...:)

Multumiri pentru acest material absolut minunat!

ioan67 31.10.2016 06:09:43

Citat:

O fi ceva de la "SECS" mai stii, probabil se preda la anumite facultati, numite si "case de toleranta"....

Toleranta o inteleg ca pe o atitudine indispensabila in relatiile interumane. Nu o consider slabiciune, ci abilitate si chiar virtute. Sa ma explic nitel, poate vei fi mai putin ...intolerant pe viitor.

Toleranta ca atitudine ingaduitoare fata de aproapele are ca izvor, la o prima intelegere, constiinta propriilor greseli sau nedesavarsiri sau, in planul duhovnicesc, a propriilor pacate.
Omul care isi da seama ca nu e tocmai Dumnezeu si ca, mai mult chiar, gaseste si la Domnul o lunga, nesfarsita demonstratie de toleranta (vezi istoria zbuciumata dintre Dumnezeu si oameni in Vechiul Testament, vezi cate a ingaduit Domnul evreilor, la cate pogoraminte si iertari S-a induplecat pe Sine, din Iubire!), acesta e inclinat spre a ingadui pe aproapele atunci cand acesta are o hiba, un neajuns etc.

Apoi, toleranta este fructul unei analize serioase, responsabile, pe care si-o face fiecare in raport cu pacatul altuia. Daca omul crestin intelege ca, chiar si fara sa vrea asta, participa intr-un fel sau altul la pacatele lumii, atunci este mai putin dispus sa respinga, sa pedepseasca, sa judece, sa puna la stalpul infamiei pe celalalt.

Toleranta este acea atitudine ingaduitoare care, de exemplu, te ajuta sa iti pastrezi cumpatul cu copilul care a facut o neascultare si, chiar daca pocinogul e mare, sa il linistesti si apoi sa il ajuti sa inteleaga unde si cum a gresit, precum si sa ii sprijini indreptarea.

Toleranta este o expresie a rabdarii. Lucrind mult cu oameni anchilozati in alegeri gresite si macinati de boli grele, am fost silit sa deprind rabdarea. Si blandetea. La cel mai mic semn de nerabdare si de asprime, un om dezechilibrat sufleteste se apara si trece ma manifestarea virulenta a ceea ce numim "sindromul Stockholm". Adica te percepe ca agresor si tinde sa ia apararea celui care de fapt il agreseaza si il tine in robie. (Ma refer la boala in sine, nu neaparat la demoni.)

Dar nu poti avea rabdare, constiinta propriei nedesavarsiri, blandete si alte insusiri daca, mai intai, nu ai fost tolerant cu tine. In sensul ca, atunci cand te pregatesti sa devii om, esti silit pur si simplu sa accepti, o lunga vreme, tot felul de esecuri personale. Si ca sa le depasesti trebuie sa te mentii pe tine insuti in acceptare si sa speri ca in timp, cu efort si cu harul Domnului, vei reusi sa depasesti piedicile momentane. Iar acest proces de devenire nu inceteaza niciodata, ne e dat sa il parcurgem pana la capatul vietii pamantesti. Posibil chiar mai departe...

In viata noastra sociala, toleranta fata de semeni este tot mai evident un rara avis. Lumea e pornita pe certuri, zgandereli reciproce, reprosuri etc. Romanii nu se mai ajuta intre ei, nu se mai iarta, nu se mai sustin. Fiecare e suparat pe toti ceilalti, fiecare si-a pierdut increderea in aproapele, fiecare e in pozitie de lupta etc. In acest sens, cred ca Iohannis a facut un apel sanatos cand a recomandat o atitudine permisiva, rabdatoare intre oameni.

Problema homosexualitatii si a familiei este extrem de complexa. Desi o voim cu totii rezolvata, asta nu se face nici batind din palme nici prin presiune. E o problema generata in timp, prin abuzuri de multe feluri, este o problema intretinuta, este si un simptom al dereglarii unor mecanisme de adaptare personala si sociala. Daca e asa, atunci nu ar trebui abordata cu pretentii exagerate. N-o putem rezolva batind din palme, e nevoie de multa rabdare si de actiuni bine ponderate care sa tina cont de multimea piedicilor reale.

Dar pentru toate acestea e nevoie de barbatie. Iar barbatia nu consta in intoleranta ci, mai degraba, in asumarea toleranta a unui program hotarat. Aceasta combinatie intre toleranta si hotarare e atributul intelepciunii si al experientei. De aceea e rar intalnita, din nefericire....

E bine ca suntem dornici de a recupera firescul, mai trebuie sa ne dovedim si capabili de asta. A bate cu pumnul in masa nu este o solutie, ci o autosabotare. Masa de azi e subreda, se poate rupe lesne... Si nici pumnul nu mai e ce-a fost altadat.... Intre timp s-a inventat un armament mult mai sofisticat.

P.S. Parintele Coman spune ce scrisesem si eu intr-o postare de zilele trecute: ca tocmai intre crestini sunt oameni credinciosi dar care au de dus crucea homosexualitatii... Si asta de ani buni. Iar parintele nu i-a indepartat, nu i-a culpabilizat (mai mult decat s-or simti deja ei insisi) ci a continuat cu rabdare sa ii ajute asa cum numai sfintia sa se pricepe s-o faca. De luat aminte, as zice...

DragosP 31.10.2016 06:29:09

"Coaliția pentru familie" nu are ca obiectiv nimic din ce ai scris tu acolo. Ai înțeles greșit.

ioan67 31.10.2016 07:43:52

Ce anume am inteles gresit, Dragos?
Programul Coalitiei sau ce anume... Te rog mai zi-mi o data.

ioan67 31.10.2016 07:49:13

Pana imi raspunzi, mai formulez o intrebare: tu chiar crezi ca eu apar/promovez homosexualitatea si ca sunt impotriva petitiei? Si ca sunt un fan al Presedintelui pe care il am, asa, ca un fel de idol?
Chiar asta ai inteles despre mine?

cristiboss56 31.10.2016 08:11:02

Practic, noul proiect de lege urmărește revizuirea articolului 48, alineat 1 din Constituția României. Astfel, din „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”, noul articol constituțional se va transforma în „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”
Autorii consideră că ‘ “soți” este un termen vag și deschis interpretărilor. De aceea, pentru a proteja și sprijini nașterea și creșterea generațiilor viitoare, considerăm că acesta trebuie înlocuit”, scriu inițiatorii.
“Propunerea legislativă privind revizuirea articolului 48, alineat 1, din Constituția României vine din convingerea fermă că familia este mai mult decât o „instituție” ce asigură „creșterea, educația și instruirea copiilor”. Familia este, în primul rând, locul în care generațiile viitoare se nasc, iar protejarea ei înseamnă protejarea continuității României ca națiune.
Viitorul societății românești, a valorilor și tradițiilor sale, depinde de felul în care formăm generațiile viitoare. Familia, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, este singura relație interumană ce asigură mediul propice nașterii, creșterii și educației acestor generații în spiritul valorilor sus amintite”, se arată în comunicat.

cristiboss56 31.10.2016 08:17:17

România nu ar fi prima țară în care cetățenii ar modifica Constituția pentru a proteja familia tradițională. Pentru a împiedica căsătoriile între persoane de același sex, astfel de măsuri constituționale s-au luat în Croația, Slovacia, Bulgaria, Lituania, Letonia, Polonia și Ungaria. De asemenea, Rusia, Australia și India au interzis, căsătoriile homosexuale.
În România, mai multe proiecte pentru introducerea “parteneriatelor civile” între persoane de același sex au fost respinse de către Parlament. Principalele culte din România, în frunte cu Biserica Ortodoxă Română s-au pronunțat împotriva adoptării unei legislații care să permită căsătoriile între persoane de același sex.

AlinB 31.10.2016 08:17:25

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 634485)
Pana imi raspunzi, mai formulez o intrebare: tu chiar crezi ca eu apar/promovez homosexualitatea si ca sunt impotriva petitiei? Si ca sunt un fan al Presedintelui pe care il am, asa, ca un fel de idol?
Chiar asta ai inteles despre mine?

In mod direct nu, ca nu-ti permite eticheta si daca ai face-o la modul asta, toti te-ar repudia ca pe o cizma stricata.
Nu ca acum ai culege lauri de glorie, dar in fine.

Ca sa fac un rezumat la ce ai sustinut pana acum:

1. Aia de la Coalitia pentru familie sunt dubiosi.

2. semnaturile adunate pentru referendum sunt dubioase,

3. "toleranta" o promovezi ca un soi de valoare absoluta - desi nimeni nu are o definitie concreta,

4. te ofuschezi cand ti se aduce aminte ca nu exista asa ceva in sistemul de valori crestin,

5. o tara intreaga, inclusiv Patriarhia a innteles foarte bine aluziile functionarului Iohanis, vremelnic numit sa slujeasca interesele natiunii dar se pare ca o face pentru interesele altora.

6. numai tu incerci sa o dai altfel, dezvoltand spre justificare tot felul de teorii amuzant despre conspiratii politice care au ca tinta "protejatii" lui politici (are voie sa aiba asa ceva?),

6. contesti dreptul electoral al crestinilor - ti se pare aberant sa schimbe un presedinte care nu le place, care a ajuns presedinte doar si numai pentru ca alternativa era si mai nasoala - mr. Ponta.

7. ameninti cu tot felul de repercursiuni fantasmagorice daca indraznim sa luam atitudine,

8. vai ca ce buni sunt gheii si noi lipsiti de recunostinta pentru "binefacerile" lor

9. ce retardati suntem fata de glorioasele civilizatii de unde bate "vantul schimbarii" imorale,

10. victimizezi in numele gheilor desi ti se explica ca nu este ceva indreptat impotriva lor ci pentru valorile traditionale

etc.

Ca sa nu mai mentionez si ofensive asemanatoare, oarecum corelate cu problema asta, pe alte subiecte.

Deci da, tragand linie, esti Gica Contra, cel putin fata de cei care incearca sa se opuna "vantului schimbarii" care avand in vedere de unde a iesit si incontro se indreapta, nu e de mirare ca pute nasol de la o posta.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:09:36.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.