Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Mantuirea - numai la ortodocsi?! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4689)

Danut7 23.11.2009 22:42:01

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 184530)
Danut 7 esti din nou subiectiv.Pai cultele despre care vorbesti se revendica de la biserica primara,iar acelasi Isus care le-a dat autoritate primilor apostoli le da si lor astazi.Asa spune biblia,ce spui tu aici sunt doar interpretari.

Ia intereseaza-te de succesiunea apostolica si ai sa vezi.Nu am vazut niciunde in evanghelie ca Hristos sa fi dat putere si autoritate altora decat apostolilor in Biserica.Poate ne si spui cum primesc pastorii(sau au primit) putere de la Iisus?Hai sa-ti spun cum functioneaza aceasta succesiune apostolica in Biserica.Ea functioneaza prin episcopie si prin punerea mainilor(hitoronisire).

Maranatha 23.11.2009 23:41:52

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 184536)
Ia intereseaza-te de succesiunea apostolica si ai sa vezi.Nu am vazut niciunde in evanghelie ca Hristos sa fi dat putere si autoritate altora decat apostolilor in Biserica.Poate ne si spui cum primesc pastorii(sau au primit) putere de la Iisus?Hai sa-ti spun cum functioneaza aceasta succesiune apostolica in Biserica.Ea functioneaza prin episcopie si prin punerea mainilor(hitoronisire).

succesiune apostolica este un pretext pentru a dovedi detinerea puterii si atit si e specifica bisericilor traditionale.Hristos da putere oricui prin credinta in El,prin lucrarea Duhului Sfint.
Si tu poti fi hirotonisit ce cei care intra in lucrarea Lui.
Episcopia este un pretext al organizarii pe verticala. Problema e ca organizarea care e descrisa in Biblie e pe orizontala ,prin darul slujirii. Cel mai mare sa fie cel mai de jos.

Maranatha 23.11.2009 23:45:37

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 184493)
Nu har, ci cheile Imparatiei.Adica puterea de a lega si dezlega.Puterea care o are preotul si episcopul in savarsirea tainelor bisericii.Aceasta putere si cheile Imparatiei au fost date doar apostolilor, si urmasilor lor.Transmiterea aceasta s-a intamplat prin punerea mainilor si hitoronisire.Ceilalti nu au nici o autoritate sa performe tainele lui Dumnezeu, si nici nu stiu cat de valabil este un botez savarsit de acestia.

Botezul e desavirsit de lucrarea Duhului Sfint .Cel care care face botezul doar cheama Duhul Sfint la aceasta lucrare.
De ce al preotilor ar fi mai valabil decit al pastorilor?

Totpeetor 24.11.2009 00:17:14

Danut 7,Isus a dat putere si autoritate apostolilor pentru ca acestia credeau in El si il slujeau.Acelasi Isus care le-a dat aceste lucruri pentru ca au crezut le da si celor chemati astazi pentru aceasta lucrare.Isus nu si-a luat vorbele inapoi.

Danut7 24.11.2009 11:07:32

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 184559)
Danut 7,Isus a dat putere si autoritate apostolilor pentru ca acestia credeau in El si il slujeau.Acelasi Isus care le-a dat aceste lucruri pentru ca au crezut le da si celor chemati astazi pentru aceasta lucrare.Isus nu si-a luat vorbele inapoi.

Ce vorbe?Poate imi si dai capitol verset care sa-ti sustina afirmatiile?

1. De aceea, lăsând cuvântul de început despre Hristos, să ne ridicăm spre ceea ce este desăvârșit, fără să mai punem din nou temelia învățăturii despre pocăința de faptele moarte și despre credința în Dumnezeu,
2. A învățăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor, despre învierea morților și despre judecata veșnică. Evrei 6

14. Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților. 1Timotei 4

22. Nu-ți pune mâinile degrabă pe nimeni, nici nu te face părtaș la păcatele altora. Păstrează-te curat. 1Timotei 5

6. Din această pricină, îți amintesc să aprinzi și mai mult din nou harul lui Dumnezeu, care este în tine, prin punerea mâinilor mele. 2Timotei 1

28. Drept aceea, luați aminte de voi înșivă și de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstrați Biserica lui Dumnezeu, pe care a câștigat-o cu însuși sângele Său. Fapte 20

23. Și hirotonindu-le preoți(prezbiteri) în fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au încredințat pe ei Domnului în Care crezuseră. Fapte 14

7. Căci se cuvine ca episcopul să fie fără de prihană, ca un iconom al lui Dumnezeu, neîngâmfat, nu grabnic la mânie, nu dat la băutură, pașnic, nepoftitor de câștig urât, Tit 1

1. Așa să ne socotească pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos și ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu. 1Corinteni 4

Maranatha,
Ia uita-te la versetele astea.E succesiunea apostolica o inventie?

Doriana 24.11.2009 11:53:04

Danut, draga, tu esti plin de ravna, dar versetele pe care le-ai dat spun nici o succesiune apostolica, din orice unghi le-ai privi. Scrie ca Pavel a randuit presbiteri, ca fiecare biserica trebuie sa aiba episcopi, etc, [deci, randuieli ce tin de organizare ] dar nu scrie nicaieri ca acesta e modul de lucru sablon sau ca acei episcopi unsi erau singurii alesi si ei insisi alegeau pe altii. Nu ca nu ar fi facut-o, dar nu e o regula generala. Daca te uiti in Biblie, unii sunt alesi direct de Domnul , chiar si dupa inaltarea Lui la cer.

Pe de alta parte, daca Dumnezeu a randuit in Biserica intai apostoli, automat nu poate exista Biserica fara apostoli. Deci eu cred ca si in ziua de azi mai exista apostoli si ei lasa in urma lor episcopi si prezbiteri.

Danut7 24.11.2009 12:16:47

28. Drept aceea, luați aminte de voi înșivă și de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstrați Biserica lui Dumnezeu, pe care a câștigat-o cu însuși sângele Său. Fapte 20

Doriana 24.11.2009 12:27:30

Foarte adevarat. Asa trebuie sa faca orice episcop.

andrei25 24.11.2009 12:33:49

...

Danut nu incerca sa convingi tu pe altii de ortodoxie, ca nu reusesti. Numai Dumnezeu poate asta. Am cazut si eu in ispita asta. Daca te apuci sa faci teologie cu diavolul, sigur pierzi. Sa stii ca multi ortodocsi foarte ravnitori, dupa indelungate astfel de discutii, au parasit ortodoxia, fiind pacaliti, pt ca si-au pus prea mult increderea in ei. Sa nu crezi ca nu poti sa cazi. Toti suntem supusi caderii. Asa ca mare atentie! Lasa-i pe ei cu ale lor. Mult mai mult ii poti ajuta rugandu-te pt ei, si nu incercand sa-i convingi. Numai bine si Doamne ajuta!

Danut7 24.11.2009 12:34:39

Doriana , dumneata stii ce inseamna succesiune apostolica?

Danut7 24.11.2009 12:37:38

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 184638)
Danut nu incerca sa convingi tu pe altii de ortodoxie, ca nu reusesti. Numai Dumnezeu poate asta. Am cazut si eu in ispita asta. Daca te apuci sa faci teologie cu diavolul, sigur pierzi. Sa stii ca multi ortodocsi foarte ravnitori, dupa indelungate astfel de discutii, au parasit ortodoxia, fiind pacaliti, pt ca si-au pus prea mult increderea in ei. Sa nu crezi ca nu poti sa cazi. Toti suntem supusi caderii. Asa ca mare atentie! Lasa-i pe ei cu ale lor. Mult mai mult ii poti ajuta rugandu-te pt ei, si nu incercand sa-i convingi. Numai bine si Doamne ajuta!

Prietene uita-te la activitatea mea pe acest forum.Vezi unde am fost cel mai activ.Stai linistit nu te ingrijora de mine.

Doriana 24.11.2009 12:43:47

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 184639)
Doriana , dumneata stii ce inseamna succesiune apostolica?

Da. De ce?

Andrei, "teologie cu diavolul " ? Semenii tai nu sunt diavoli. Sunt la fel de iubiti de Dumnezeu ca si tine.

andrei25 24.11.2009 12:58:35

...

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 184641)
Prietene uita-te la activitatea mea pe acest forum.Vezi unde am fost cel mai activ.Stai linistit nu te ingrijora de mine.

Iertare! Am incercat sa ajut!

andrei25 24.11.2009 13:01:05

...

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 184643)
Da. De ce?

Andrei, "teologie cu diavolul " ? Semenii tai nu sunt diavoli. Sunt la fel de iubiti de Dumnezeu ca si tine.

Nu am afirmat nicaieri ca semenii mei sunt diavoli. Si stiu ca Dumnezeu ii iubeste pe toti oamenii. Lucrurile sunt mai profunde decat crezi. Candva vei afla. Numai bine!

Danut7 24.11.2009 13:37:59

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 184643)
Da. De ce?

Ce inseamna succesiunea apostolica?

Totpeetor 24.11.2009 15:23:16

Danut 7 Isus alege oameni azi cum a facut-o si cand a fost pe pamant.Iar oamenii alesi de El primesc autoritate.Autoritatea este de la Dumnezeu,nu o da apostolii,Isus a dat-o prin apostoli.Si pastorii inainte de a face aceste lucruri sunt "randuiti" de altii in slujire,dar asta nu inseamna ca autoritatea au primit-o de la un om ci de la Insusi Dumnezeu.
Tu mi-ai cerut versete ti-am mai adus,nu cred ca mai are rost sa mai umplu forumul degeaba,oricum vei sustine iar ceea ce ai sutinut pana acum.
Andrei25 stai linistit,nu ma intereseaza sa atac ortodoxia.Daca asta credeti e parerea voastra,dar nu ma astept sa faceti si voi ca mine,adica sa nu atacati si voi pe cei de alta religie ca si voi.Important este ceea ce fac eu si incerc sa fiu obiectiv si corect,nu stiu in ce masura reusesc,dar incerc.Tu insusi spui ca "stii ca Dumnezeu ii iubeste pe toti oamenii",de ce sa nu facem si noi la fel?De ce sa ii consideram pe ceilalti care sunt diferiti de noi a fi "neoameni" ca sa ma exprim mai putin acid decat tine?O discutie nu iti poate face rau,atata timp cat discuti calm cu cei din jur,fie si daca discuti cu cineva care nu crede ceea ce crezi tu.Asa ii poti intelegi pe ceilalti mai usor si ii afli punctele sale de vedere.In ceea ce ma priveste pentru mine aceasta discutie ramane una placuta.

Danut7 24.11.2009 15:51:22

Iisus Hristos a dat cheile Imparatiei Cerurilor doar Apostolilor si urmasilor lor,atat!

Fapte 20:28 Drept aceea, luați aminte de voi înșivă și de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstrați Biserica lui Dumnezeu, pe care a câștigat-o cu însuși sângele Său.

Nicaieri nu scrie ca Iisus ar fi dat cheile Imparatiei si altora, puterea de a lega si dezlega.Va rog sa verificati ce inseamna succesiune apostolica, toti ignorantii.

Pace.

Doriana 24.11.2009 15:51:47

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 184672)
Ce inseamna succesiunea apostolica?

Hai, mai , ca am si eu google, chiar daca nu as sti, dar nu cred ca ai vrea sa-ti citez aici. Treci la subiect. Daca am contrazis cu ceva ideea ta de succesiune apostolica zi-mi unde.

Totpeetor 24.11.2009 17:51:36

Danut 7 vad ca tot continui sa repeti "succesiune apostolica".Sa stii ca cultele se revendica de la biserica primara,deci se considera urmasa a ei.Ce rost are sa mai zabovim atat asupra acestei idei?
"Apostolos" este un cuvant grecesc care inseamna "trimis",deci apostolii sunt 'trimisii lui Dumnezeu".Tu cred ca vrei sa vorbesti despre cei doisprezece apostoli si ca doar ei sunt apostolii.Biblia insa ii numeste si pe altii "apostoli".Este cazul lui Barnaba:
Faptele apostolilor 14:14 APOSTOLII Barnaba și Pavel, când au auzit lucrul acesta, și-au rupt hainele, au sărit în mijlocul norodului, și au strigat:
Pavel,Silvan si Timotei:
1 Tesaloniceni 1:1 Pavel, Silvan și Timotei, către Biserica Tesalonicenilor, care este în Dumnezeu Tatăl și în Domnul Isus Hristos: Har și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Hristos.
1 Tesaloniceni 2:6 N-am căutat slavă de la oameni: nici de la voi, nici de la alții, deși, ca APOSTOLI ai lui Hristos, am fi putut să cerem cinste.
Chiar si Isus este numit apostol:
Evrei 3:1 De aceea, frați sfinți, care aveți parte de chemarea cerească, ațintiți-vă privirile la APOSTOLUL și Marele Preot al mărturisirii noastre, adică Isus,
Vezi bine ca nu doar cei 12 trimisi au fost considerati apostoli si faceau parte dintr-o categorie selecta cum vrei sa arati tu.Evident ca au primit slujbe speciale de la Isus,Isus Insusi i-a ales si au primit invatatura chiar de la El in mod nemijlocit.Isus insa alege si astazi oameni pe care ii trimite in diverse misiuni.Uite ce spune Pavel:
1 Corinteni 12:28 Și Dumnezeu a rânduit în Biserică, întâi, APOSTOLI; al doilea, prooroci; al treilea, învățători; apoi, pe cei ce au darul minunilor; apoi pe cei ce au darul tămăduirilor, ajutorărilor, cârmuirilor, și vorbirii în felurite limbi.
1 Corinteni 12:29 Oare toți sunt apostoli? Toți sunt prooroci? Toți sunt învățători? Toți sunt făcători de minuni?
1 Corinteni 12:30 Toți au darul tămăduirilor? Toți vorbesc în alte limbi? Toți tălmăcesc?
1 Corinteni 12:31 Umblați dar după darurile cele mai bune. Și vă voi arăta o cale nespus mai bună.
Efeseni 4:11 Și El a dat pe unii apostoli; pe alții, prooroci; pe alții, evangheliști; pe alții, păstori și învățători,
Sa lasam subiectivismul si sa vedem ca se vorbeste despre un "dar de apostol" care este valabil si astazi si tot Isus este Cel care il da.

Danut7 24.11.2009 18:36:56

Ce este succesiunea apostolica pentru tine?

Totpeetor 24.11.2009 19:06:51

Eu nu o sa iti spun ce este succesiunea apostolica "pentru mine",ci ce este din perspectiva biblica.Succesiune vine din latinescul "seccesio" si inseamna "urmare,continuare".Biserica ortodoxa se declara a fi singura care are succesiune apostolica,catolicii la fel si multe alte religii ridica aceasta pretentie.Religia penticostala chiar este numita Biserica lui Dumnezeu Apostolica.
Dar ce inseamna succesiunea?Succesiunea inseamna pastrarea adevarului asa cum a fost dat el in scripturi:
"2 Timotei 1:13 Dreptarul învățăturilor sănătoase, pe care le-ai auzit de la mine, ține-l cu credința și dragostea care este în Hristos Isus.
2 Timotei 1:14 Lucrul acela bun care ți s-a încredințat, păzește-l prin Duhul Sfânt, care locuiește în noi. "
De asemenea succesiunea presupune ca adevarul sa fie transmis curat si ca cei carora i-a fost dat sa nu il denaturizeze:
"2 Timotei 2:1 Tu dar, copilul meu, întărește-te în harul care este în Hristos Isus.
2 Timotei 2:2 Și ce-ai auzit de la mine, în fața multor martori, încredințează la oameni de încredere, care să fie în stare să învețe și pe alții.
2 Timotei 3:13 Dar oamenii răi și înșelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alții, și se vor amăgi și pe ei înșiși.
2 Timotei 3:14 Tu să rămâi în lucrurile, pe care le-ai învățat și de care ești deplin încredințat, căci știi de la cine le-ai învățat:
2 Timotei 3:15 din pruncie cunoști Sfintele Scripturi, care pot să-ți dea înțelepciunea care duce la mântuire, prin credința în Hristos Isus.
2 Timotei 3:16 Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire,
2 Timotei 3:17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.
Deci se poate declara ca are succesiune apostolica acele biserici(religii) care implinesc aceste conditii,adica cele care respecta adevarul asa cum ne-a fost dat in scripturi,care il transmit mai departe si care nu il denaturizeaza.Acestea sunt conditiile.

Danut7 24.11.2009 20:58:17

Ai dreptate cand zici ca succesiunea este reprezentativa in primul rand prin conservarea adevarului.Dar aceasta succesiune apostolica are mai multe sensuri.Am sa-ti zic acum cine sunt cei care au succesiune apostolica : Romano-Catolicii, Oriental Ortodocsii si Asiriana , Greco-Ortodocsii(adica noi) si posibil si Anglicanii si luteranii, atat.Toate aceste ramuri si episcopii acestor biserici toti isi au radacina in cel putin un apostol.Succesiunea episcopilor este neintrerupta si isi are originea istorica in cei doisprezece apostoli.Aceste trei Biserici sunt urmase apostolilor si isi au radacina in inceputul crestinatatii(OO+OA,RC,GO).Bisericile catolice si ortodoxe au impreuna puterea si autoritatea de a administra sacramente.Linia neintrerupta a episcopilor la apostolii este necesara pentru administrarea sacramentolor si a tainelor lui Hristos.Succesiunea apostolica atesta puterea sacramentala a episcopului si a preotului care in Biserica sunt ca niste iconomi ai lui Hristos si iconomi ai tainelor lui Dumnezeu.Succesiunea apostolica furnizeaza baza istorica pentru autoritatea spirituala a episcopatului in Biserica.Asadar orice sacramente(taine) savarsite de cei care nu au succesiune apostolica sunt invalide.Insa despre taina botezului se spune "ca poate fi administrate de oricine".Totusi validitatea tainelor si a succesiunii consta in adevar, si in pastrarea adevarului, iar acesta e adevarul ... ORTODOXIA.Singura care a pastrat credinta apostolilor si a parintilor bisericesti neschimbata.Fara Duhul Sfant nu exista taine.Iar acesta este Duhul Adevarului.

Poti citi aici despre Succesiunea Apostolica : http://en.wikipedia.org/wiki/Apostolic_succession

Fapte 20:28 Drept aceea, luați aminte de voi înșivă și de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstrați Biserica lui Dumnezeu, pe care a câștigat-o cu însuși sângele Său.

M-am uitat inapoi la ce au mai scris oamenii pe forumul asta si am sa citez pe cativa dintre ei cu aproximatie.

Adevarul este in Biserica Ortodoxa si Ortodoxia, sa nu ne ingrijoram prea mult si sa nu judecam, avem un Dumnezeu care doreste ca toata lumea sa se mantuiasca.Cum se pot mantui cei in afara ortodoxiei?In masura in care fac cele ale ortodoxiei.

Totpeetor 25.11.2009 22:17:39

Danut 7 tu cand vorbesti despre succesiune apostolica esti subiectiv.Privesti aceasta tema doar din perspectiva unei religii anume.Noi insa trebuie sa privim mai ales din perspectiva biblica.
Vorbesti despre apostoli,episcopi,dar ii dai intelesuri care au aparut mult mai tarziu.Cine a scris despre episcopi si apostoli in biblie,nu a avut in vedere ce crezi tu acum prin aceste cuvinte.De-a lungul timpului aceste cuvinte au capatat sensuri noi,insa la inceput erau doar niste denumiri.Prin apostol se intelegea "trimis",iar prin episcop "supraveghetor, administrator". Acum prin ele se inteleg cu totul altceva.Aceste denumiri in zilele noastre sunt atribuite unor religii anume(mai ales cand vorbim despre "episcop"),de aceea unii inteleg prin ele cu totul alte lucruri.
Am mai spus ca succesiune apostolica are orice religie care respecta adevarul,asa cum este el in scripturi,si care il trimit mai departe fara sa il denaturizeze.Asa spune biblia,restul sunt subiectivitati.

andrei25 25.11.2009 22:33:11

...

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 184852)
Ai dreptate cand zici ca succesiunea este reprezentativa in primul rand prin conservarea adevarului.Dar aceasta succesiune apostolica are mai multe sensuri.Am sa-ti zic acum cine sunt cei care au succesiune apostolica : Romano-Catolicii, Oriental Ortodocsii si Asiriana , Greco-Ortodocsii(adica noi) si posibil si Anglicanii si luteranii, atat.Toate aceste ramuri si episcopii acestor biserici toti isi au radacina in cel putin un apostol.Succesiunea episcopilor este neintrerupta si isi are originea istorica in cei doisprezece apostoli.Aceste trei Biserici sunt urmase apostolilor si isi au radacina in inceputul crestinatatii(OO+OA,RC,GO).Bisericile catolice si ortodoxe au impreuna puterea si autoritatea de a administra sacramente.Linia neintrerupta a episcopilor la apostolii este necesara pentru administrarea sacramentolor si a tainelor lui Hristos.Succesiunea apostolica atesta puterea sacramentala a episcopului si a preotului care in Biserica sunt ca niste iconomi ai lui Hristos si iconomi ai tainelor lui Dumnezeu.Succesiunea apostolica furnizeaza baza istorica pentru autoritatea spirituala a episcopatului in Biserica.Asadar orice sacramente(taine) savarsite de cei care nu au succesiune apostolica sunt invalide.Insa despre taina botezului se spune "ca poate fi administrate de oricine".Totusi validitatea tainelor si a succesiunii consta in adevar, si in pastrarea adevarului, iar acesta e adevarul ... ORTODOXIA.Singura care a pastrat credinta apostolilor si a parintilor bisericesti neschimbata.Fara Duhul Sfant nu exista taine.Iar acesta este Duhul Adevarului.

Poti citi aici despre Succesiunea Apostolica : http://en.wikipedia.org/wiki/Apostolic_succession

M-am uitat inapoi la ce au mai scris oamenii pe forumul asta si am sa citez pe cativa dintre ei cu aproximatie.

Adevarul este in Biserica Ortodoxa si Ortodoxia, sa nu ne ingrijoram prea mult si sa nu judecam, avem un Dumnezeu care doreste ca toata lumea sa se mantuiasca.Cum se pot mantui cei in afara ortodoxiei?In masura in care fac cele ale ortodoxiei.

Danut, da-mi voie sa te contrazic. Succesiune apostolica exista doar in Biserica Ortodoxa. ATAT! In celelalte biserici nu exista succesiune apostolica. Iti voi da un exemplu simplu. Daca tu esti patriarh si ma hirotonesti pe mine epicop, si apoi eu cad intr-o erezie, si pe baza ei, infiintez o noua biserica, atunci tu, datorita ereziei mele, ai sa ma mustri, si daca nu renunt la ea, ai sa ma caterisesti, si deci am sa pierd harul Duhului Sfant, care mi-a fost dat la hirotonire. Eu la randul meu am sa hirotonesc un episcop in noua mea biserica infiintata, dar aceasta hirotonire nu are valabilitate. Nu inseamna ca daca eu am primit darul Sfantului Duh la hirotonire, cand eram la ortodocsi, acesta va fi valabil si daca trec la alta religie. numai daca ma intorc la ortodoxie, si patriarhul ma repune in treapta de episcop sau ce am fost, atunci am din nou Harul. Nu prea am explicat cum trebuie, dar cel mai bine intreaba un preot. Numai bine si Doamne ajuta!

Danut7 26.11.2009 11:38:42

Asta am zis si eu.Dar sunt si alte culte care se trag din apostoli si astazi care au facut parte la un moment dat din Biserica Una.Acestia suntem noi, oriental ortodocsii, sirienii, catolicii si posibil ca si anglicanii,care la un moment dat ar fi facut parte din Biserica de Apus(vestica:adica Romano-Catolici).Toti acestia am fost una, o singura Biserica.Faptul ca doar noi am mai avea succesiune apostolica,tine de ceea ce reprezinta cu totalitate aceasta succesiune,adica adevarul.Dar dispozitia harica mai e prezenta la un anumit nivel in celelalte biserici urmase ale apostolilor, parerea mea.

elizabeta 26.11.2009 11:45:22

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 185348)
Asta am zis si eu.Dar sunt si alte culte care se trag din apostoli si astazi care au facut parte la un moment dat din Biserica Una.Acestia suntem noi, oriental ortodocsii, sirienii, catolicii si posibil ca si anglicanii,care la un moment dat ar fi facut parte din Biserica de Apus(vestica:adica Romano-Catolici).Toti acestia am fost una, o singura Biserica.Faptul ca doar noi am mai avea succesiune apostolica,tine de ceea ce reprezinta cu totalitate aceasta succesiune,adica adevarul.Dar dispozitia harica mai e prezenta la un anumit nivel in celelalte biserici urmase ale apostolilor, parerea mea.

Si eu cred la fel...

Fani71 26.11.2009 15:34:25

Citat:

Da, cred ca asa este. La ceilalti de care zici este succesiune apostolica chiar daca nu plinatatea harului. Succesiunea este ceva oarecum tehnic: daca episcopii au continuat sa transmita taina preotiei si a episcopiei, sa creada in puterea ei, sa aiba rugaciuni conforme macar pana la un punct cu traditia initiala, aceasta succesiune nu se intrerupe.

dani2004 26.11.2009 16:09:30

Succesiune

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 185203)
Noi insa trebuie sa privim mai ales din perspectiva biblica.

Am mai spus ca succesiune apostolica are orice religie care respecta adevarul,asa cum este el in scripturi,si care il trimit mai departe fara sa il denaturizeze.Asa spune biblia,restul sunt subiectivitati.

Adica voi trebuie sa priviti.

Apostoli si episcopi care s-au transformat in trimisi si supraveghetori.
Iar la voi se cheama propovaduitori, pastori, revelatori sau cum?
Cei care se plimba pe la usi sunt trimisii si pastorii sunt episcopii? Sau poate preotii?
Voi care intrati pe site-uri ce sunteti?

Danut7 26.11.2009 21:19:30

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 185203)
Danut 7 tu cand vorbesti despre succesiune apostolica esti subiectiv.Privesti aceasta tema doar din perspectiva unei religii anume.Noi insa trebuie sa privim mai ales din perspectiva biblica.
Vorbesti despre apostoli,episcopi,dar ii dai intelesuri care au aparut mult mai tarziu.Cine a scris despre episcopi si apostoli in biblie,nu a avut in vedere ce crezi tu acum prin aceste cuvinte.De-a lungul timpului aceste cuvinte au capatat sensuri noi,insa la inceput erau doar niste denumiri.Prin apostol se intelegea "trimis",iar prin episcop "supraveghetor, administrator". Acum prin ele se inteleg cu totul altceva.Aceste denumiri in zilele noastre sunt atribuite unor religii anume(mai ales cand vorbim despre "episcop"),de aceea unii inteleg prin ele cu totul alte lucruri.

De unde stii tu sensurile astea?Prietene cel subiectiv esti tu, nu eu.Tu cam vrei sa crezi ca Biserica Apostoleasca nu coincide deloc sau nu e Biserica care avea sa convoace sinodul de la Niceea din anul 325(ca asta e cel mai cunoscut, nu ca ar fi neaparat primul).Cerceteaza si vezi ca Biserica e in continuitate, dinainte de acest sinod avand parinti bisericesti apostolici in ranguri mari in biserica, de la care avem si scrieri, printre care il mentionez pe Ignatie Teoforul, care a fost episcop al Antiochului.Si cand zic "apostolici" ma refer la cei contemporani cu apostolii si alesi de apostoli ca, conducatori ai Bisericii.Din secolul I pana in secolul IV , Biserica are multe relatari si documente si scrieri de la parinti bisericesti, pe care daca ai vrea sa le citesti pe toate(doar din perioada asta) ti-ar ocupa o perioada buna de timp.Asadar in secolul IV , Biserica nu a devenit ceva ce nu a fost,schimbandu-se in ceea ce nu era,ci Biserica este una si aceasi de la inceput.Eu iti spun fapte lucruri care exista si sunt universal cunoscute, dar nerecunoscute de sectari fundamentali si ignoranti.

andrei25 26.11.2009 23:11:29

Citat:

Nu e corect ce spui. Numai credinta ortodoxa are succesiune apostolica. A spune ca si altii au asa ceva, e sinonim cu a spune ca si acolo lucreaza Harul si deci implicit adevarul este si la ei, ceea ce este fals. Asa cum o numesti tu, dispozitia harica, nu este prezenta decat in Biserica Ortodoxa.

Totpeetor 26.11.2009 23:13:24

Danut 7 eu nu sunt subiectiv deloc,daca eram spuneam si eu ca doar o religie anume are succesiune apostolica,ca doar o religie anume este mantuitoare,doar una detine adevarul,iar ceilalti care nu au religia mea au religii "false".
Tu spui toate aceste lucruri fiindca te-ai nascut ortodox si deci esti subiectiv. Obiectivitatea presupune sa te detasezi de parerile tale personale,sa fii impartial, realist. Chiar daca nu ne convin anumite lucruri,obiectivitatea ne face sa le recunoastem.Tu nu reusesti sa procedezi astfel si te inteleg pentu ca asa ti s-a spus mereu si asa crezi.Eu prefer mai mult sa vad ce spune biblia despre tot ce discutam noi acum.In ea aflam adevarul,pentru ca Cuvantul lui Dumnezeu este Adevarul.
Dani2004,"apostol" si "episcop" sunt niste cuvinte grecesti.Asa au fost numiti pe atunci ucenicii lui Isus si cei care indeplineau o slujba pentru Isus.Eu prefer sa vad dincolo de aceste denumiri,la ceea ce reprezentau ele de fapt.Si daca inteleg cu adevarat pot constata ca si astazi exista apostoli sau episcopi,chiar daca nu mai sunt numiti asa sau sunt numiti doar de o serie de religii.Dar la urma urmei nu conteaza cum este numit un om,ci ceea ce el este de fapt.M-ai intrebat "noi care intram pe site-uri ce suntem". Navigatori pe internet suntem:).
In fata lui Dumnezeu toti suntem egali.Noi ne putem numi cum vrem,insa cel mai mult conteaza cine suntem in fata lui Dumnezeu.

andrei25 26.11.2009 23:15:05

...

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 185415)
Da, cred ca asa este. La ceilalti de care zici este succesiune apostolica chiar daca nu plinatatea harului. Succesiunea este ceva oarecum tehnic: daca episcopii au continuat sa transmita taina preotiei si a episcopiei, sa creada in puterea ei, sa aiba rugaciuni conforme macar pana la un punct cu traditia initiala, aceasta succesiune nu se intrerupe.

Fani, nu poti separa succesiunea apostolica, de Harul Duhului Sfant, pt ca insasi succesiunea este data de Harul Duhului Sfant, si din moment ce Harul Duhului Sfant lucreaza doar in Biserica Ortodoxa, nu putem vorbi de succesiune apostolica in celelalte biserici. Mi se pare deplasat sa spui ca succesiunea este ceva oarecum tehnic. Este ceva SFANT. Hirotonia este una din cele 7 taine ale Bisericii.

Doriana 27.11.2009 00:31:57

Citat:

sunt si alte culte care se trag din apostoli si astazi care au facut parte la un moment dat din Biserica Una.Acestia suntem noi, oriental ortodocsii, sirienii, catolicii si posibil ca si anglicanii,care la un moment dat ar fi facut parte din Biserica de Apus(vestica:adica Romano-Catolici).Toti acestia am fost una, o singura Biserica.

Daca o iei asa, toate cultele se trag din Biserica primara. Niciunul nu a venit de pe Marte. Ca mai intai s-au despartit ortodocsii si catolicii, apoi anglicanii, lutheranii, calvinistii, etc, si despartirile continua...Sunt aceiasi oameni si urmasii lor. Undeva, in urma cu multe generatii, stramosii nostri trupesti au facut parte din Biserica primara. Pe ce criteriu accepti succesiunea apostolica doar la bisericile de mai sus? Pentru ca sunt primii care nu s-au inteles intre ei, dand exemplu celor ce veneau dupa? :))

Danut7 27.11.2009 10:29:06

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 185540)
Daca o iei asa, toate cultele se trag din Biserica primara. Niciunul nu a venit de pe Marte. Ca mai intai s-au despartit ortodocsii si catolicii, apoi anglicanii, lutheranii, calvinistii, etc, si despartirile continua...Sunt aceiasi oameni si urmasii lor. Undeva, in urma cu multe generatii, stramosii nostri trupesti au facut parte din Biserica primara. Pe ce criteriu accepti succesiunea apostolica doar la bisericile de mai sus? Pentru ca sunt primii care nu s-au inteles intre ei, dand exemplu celor ce veneau dupa? :))

Deci concluzia finala ca vad ca va place sa o tineti in aburelile voastre, e ca singurele biserici care se trag din apostoli sunt cea ortodoxa si cea catolica,si singura care inca mai are succesiune apostolica e Biserica Ortodoxa.De altfel penticostalii NU AU succesiune apostolica si nu au nimic de-a face cu apostolii.Religia penticostala este o religie falsa, un prooroc fals si un hristos mincinos, judecand dupa "darurile" voastre, mai ales vorbirea in limbi si felul in care se comporta acei penticostali care sustin ca au primit anumite daruri , e un exemplu.Asadar daca rodul e rau si pomul e rau.Culeg oamenii struguri din spini si smochine din maracini?Dupa roadele lor ii veti cunoaste.Citeste Matei 7, incepand cu versetul 13, atat tu cat si peetor.

"Feriți-vă de proorocii mincinoși, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori. "

Doriana 27.11.2009 11:04:39

Poti dovedi ca BO si BC sunt singurele cu succesiune apostolica? Sau e doar o pledoarie frumoasa condimentata cu acuzatii despre lucruri care te depasesc? Versete pot sa scriu si eu; depinde cui le aplici.

Danut7 27.11.2009 11:31:23

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 185588)
Poti dovedi ca BO si BC sunt singurele cu succesiune apostolica? Sau e doar o pledoarie frumoasa condimentata cu acuzatii despre lucruri care te depasesc? Versete pot sa scriu si eu; depinde cui le aplici.

Cand se vorbeste de succesiune apostolica cel mai cert fapt e asta ca BO si BC au succesiune apostolica(adica se trag din apostoli), restul cultelor stau sub un mare semn al intrebarii.Draga mea, spre deosebire de tine eu nu vorbesc din ignoranta cum ai inceput dumneata sa-mi vorbesti aici despre succesiunea apostolica probabil nestiind nici macar ce inseamna.Cerceteaza si ai sa vezi.

dani2004 27.11.2009 11:37:11

Citat:

În prealabil postat de Totpeetor (Post 185526)
M-ai intrebat "noi care intram pe site-uri ce suntem". Navigatori pe internet suntem:).
In fata lui Dumnezeu toti suntem egali.Noi ne putem numi cum vrem,insa cel mai mult conteaza cine suntem in fata lui Dumnezeu.

Si cum ai naufragiat pe crestinortodox.ro? Spartura in carena mouse-ului sau tastatura blocata? Nu vrei sa te salvam?

Daca te-ai nascut ordodox esti subiectiv? Ce fel de nastere? Tu cum te-ai nascut? Sunt persoane nascute natural si alte persoane nascute prin operatie. Care este subiectiv si care obiectiv?

Chiar va credeti detinatorii "adevarului obiectiv", va laudati cu obiectivitatea voastra, spunet ca il cunoasteti pe Dumnezeu. Si sunteti atat de detasati de parerile personale. Este adevarat, voi nu aveti pareri personale. Spalati pe cap si in cap, prezentati asa-zisele adevaruri, care nu pot fi decat "obiective", citite din cartile voastre, tiparile in editurile voastre, scrise de oameni ca voi. Oameni cu pretentia de a fi inventat o religie. Cata fatarnicie.

Totpeetor 27.11.2009 16:37:04

Danut 7 eu cunosc foarte multi penticostali si pot sa spun ca implinesc scriptura si cum un pom rau nu poate aduce roade bune,asa si aici,nu se poate ca ei sa "aiba un alt duh sau Dumnezeu".Tu vorbesti despre lucruri pe care nu le stii.Spui ca religia penticostala este falsa,"un prooroc fals si un Hristos mincinos".Pe acelasi Hristos despre care vorbeste biblia il slujesc toti crestinii.Ai cercetat tu lucrurile sa faci asemenea afirmatii?Spui despre mine ca sunt ignorant,dar ar trebui sa te analizezi pe tine insuti si sa te vezi si pe tine cum esti.Tu dai verdicte fara dovezi,verdicte pe baza parerilor tale personale,nu pe fapte,pentru ca inteleg ca nu ai habar despre religia penticostala de vreme ce spui atatea lucruri urate despre ea,spui si tu ce spun si altii,fara sa vezi tu insuti daca este adevarat sau nu.Ce s-ar intampla daca penticostalii cred la fel despre voi si catolicii despre toti ceilalti si adventistii despre cei de alta religie?Ce marturie am fi noi pentru cei care nu sunt crestini?

Doriana 27.11.2009 16:41:38

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 185598)
Cand se vorbeste de succesiune apostolica cel mai cert fapt e asta ca BO si BC au succesiune apostolica(adica se trag din apostoli), restul cultelor stau sub un mare semn al intrebarii.Draga mea, spre deosebire de tine eu nu vorbesc din ignoranta cum ai inceput dumneata sa-mi vorbesti aici despre succesiunea apostolica probabil nestiind nici macar ce inseamna.Cerceteaza si ai sa vezi.

Deci tot vechea tactica: daca nu ai argumente lansezi acuzatii. Puteai macar sa incerci sa explici macar pentru tine... Data viitoare nu mai spune cuvnte mari daca nu le poti sustine cu argumente, dragul meu.

Si, daca tot vrei sa stii parerea mea despre succesiunea apostolica [pe care te lauzi ca o intuiesti], eu stiu ca Biserica este zidita pe temelia apostolilor, nu cultul, care nu e decat o organizatie ce plateste impozit la stat si e sponsorizata de stat. Biserica e o entitate spirituala, nu pamanteasca, formata sin sufletele fiecarui credincios de pe pamantul acesta.

Danut7 27.11.2009 16:54:57

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 185695)
Deci tot vechea tactica: daca nu ai argumente lansezi acuzatii. Puteai macar sa incerci sa explici macar pentru tine... Data viitoare nu mai spune cuvnte mari daca nu le poti sustine cu argumente, dragul meu.

Si, daca tot vrei sa stii parerea mea despre succesiunea apostolica [pe care te lauzi ca o intuiesti], eu stiu ca Biserica este zidita pe temelia apostolilor, nu cultul, care nu e decat o organizatie ce plateste impozit la stat si e sponsorizata de stat. Biserica e o entitate spirituala, nu pamanteasca, formata sin sufletele fiecarui credincios de pe pamantul acesta.

cauta parinti apostolici , sau apostolic fathers..

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:14:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.