![]() |
Dar Maria Egipteanca și nu numai câti ani a stat în mare păcat ? ? ? Și Dumnezeu a așteptat-o cu răbdare cu multă răbdare ! Și unde este ea acum ?
|
Este clar ca de pacat terbuie sa ne ferim cum putem mai bine si mai mult si nici decum sa cadem in nebunia de a ne cere dreptul la pacat.Sa nu cumva sa credem ca mergind din pacat in pacat,cu atentia adormita se va pogori asa,pe nesimtite si cu multa,multa putere si ingaduinta mila lui D.zeu De foc trebuie sa ne pazim si nu sa ne pirlin un pic cite un pic pt. a dobindi o piele noua.Maria Egipteanca nu s-a ferit de pacate ci a mers de jos in mai jos pina nu a mai putut. Asta crezi tu ca ar fi o recomandare iscusita ?
|
Citat:
|
Zaharia, iti mai datorez un raspuns si pe alt topic, pe scurt aici.
Nu sunt doctor in teologie ci in lingvistica generala, si nu pretind a avea cunostinte nemaipomenite (nici macar in lingvistica, cu tot doctoratul). Imi lipsesc multe dar caut sa mai invat. Nu zic nici ca am neaparat dreptate, probabil ma insel in multe, insa nu mi-e frica de a gandi chiar daca risc sa o mai iau si pe delaturi. Daca nu ma mandresc prea tare si imi pastrez inima si mintea deschise, Dumnezeu ma va indrepta, poate chiar si prin cuvintele tale, pe care sa stii ca le citesc cu atentie si respect. Mi se pare, daca imi permiti sa te critic si eu putin, ca ai un stil indirect de a critica un gand pe care il consideri fals, in genul 'ts ts ts', adica 'vaaai, ce mi-a fost dat sa aud! dar nu-ti dai seama ce fals este, cum se poate asa ceva', etc. As vrea daca poti sa imi raspunzi mai mult deci cu argumente teologice, cum ai facut pe celalalt topic, la afirmatiile mele despre 'dragostea pacatoasa'. Le ascult cu placere. As vrea sa adaug ca nu cunosc dragostea extraconjugala decat din povestiri si nu incerc sa justific trairea mea cu gandurile de mai sus. Ci incerc sa vad ce este bun in toate si in toti. Pe masura ce trece timpul am observat ca ma fac mai ingaduitoare si mi-e din ce in ce mai greu sa judec pacatele altora, vazand ce este bun chiar in ele. Sa fie asta neortodox? Sper ca nu, totusi.. Eu nu am zis ca nu ar fi pacat, am zis doar ca Dumnezeu lucreaza si prin pacat si lasa sa stravada harul si prin lucrurile invaluite de pacat. Si ca pacatul nu este acelasi lucru pentru cine este constient de el si pentru cine nu este. |
Citat:
|
Fani, probabil ca uneori apar si neintelegeri,poate chiar sunt inerente scrisului.Vad ca se intimpla(bine inteles ca si mie)sa scriem soson iar fratii sa inteleaga galos.Ar semana dar totusi nu este acelasi lucru.Accept si te invit,pe viitor,sa ma critici.De obicei ai un stil elegant.E mai greu ,cred ca pt. toti sa-l acceptem pe cel haiducesc,cu strigaturi !Nu insinuez si nu am un interes activ pt. experientele intime sau lipsa lor pre sau post maritale ale tale.Cred ca se poate deduce bine lucrul acesta din ideatia ta .Si mai mult decit sa ne limitam la acest ,,atelir" de discutii ce nevoi acerbe am avea sa cunoastem amanunte despre noi ? Decit numai daca cineva ar folosi aceste ,,discutii " ca baza de documentare si referire pt. a scoate o carte de genul : Cine este si ce vrea sa fie ,,socializarea " pe un topic ortodox ? de acest fel desigur,ar dori sa cunoasca amanunte intime.Sau bine inteles in situatii patologice.Asta este parerea mea !
|
paiul si Barna
Citat:
Urat, foarte urat sa ne adresam in aceasta maniera unor parteneri de dialog cu care am intrat in conversatie pentru a ne spori duhovniceste, nu pentru a ne jigni! Sa ne ajute Domnul pe toti dupa curatia sufletului fiecaruia! |
Citat:
|
Frate cristiboss5...,senior member,nici nu a trecut cine stie cit de cind am scris mai sus despre cum sunt sanctionati cei ...laturalnici(chiar te rog,citeste mai sus !)si ai si primit ce cautai .Spune-mi te rog ... mai este ceva de zis????
|
Citat:
|
Citat:
|
Este culmea frate cristibossss...te invirti la propriu sau la figurat exact tot pe unde nu trebuie.Sti ce a spus Hristos despre micuti(copii)! ,,Pina nu veti fi asemenea acestora nu veti intra in imparatia cerurilor" Pe semne ca nu ai asemenea dorinte ! Stiu insa clar despre mine ca mai am destul pina voi deveni mic !Desi te rog sa ma ierti cred ca este mai bine sa ne evitam .Nu o doresc dar iti accept propunerea !
|
Citat:
|
Zaharia, cred ca tu gresesti intr-o privinta: TACI.
Eu cred ca atunci cand lumea rataceste, a spune adevarul devine o datorie (cu smerenie, desigur, dar cred ca tacand il tradam pe Hristos. Parerea mea) |
Anna21,In cazul in care si doresti te rog fi un pic mai precisa.
|
Citat:
Te superi daca incerci data viitoare sa spargi acest paragraf enorm in unele mai mici si mai usor de citit asa cum banuiesc ca te-ai perfectionat in cei 22 de ani de practica medicala si zeci de esee scrise din timpul facultatii de Teologie. Banuiesc ca nu ar fi fost acceptate de profesori daca nu erau usor de corectat, nu? |
Se pare ca instinctul si realitatea spune totul; asa ne " distram " noi ! ...daca tot ne aflam pe un topic convingator.
Nu este nevoie de jicniri, dar nici de apostrofari interminabile a ceea ce concepem fiecare si transpunem in opinii. Eu am incercat sa inteleg dincolo de aparenta afirmatia facuta de Fani, care este destul se semnificativa, bine-nteles, nu pentru cei care, intr-adevar dragostea pacatoasa i-a inaltat, (spre cunoastere si perspectiva ) dar nu recunosc si nici nu-si dau seama de acest lucru, tocmai pentru ca astazi se prezinta ca "persoane izbavite " , simt ca acea perioada le este intangibila ...acum. Nu conteaza, fiecare ne limitam la cat ne dicteaza mintea, caci faptele le tot savarsim cu duiumul, bune si ne-bune...indiferent de desavarsirea presupusa , realitatea-si exemplifica trasaturile. Ok !, acum nu inteleg de unde indignarea aceasta perseverenta, precum ca noi crestinii trebuie sa gandim numai intr-o directie, atata timp cat credinta inseamna de la sine un botez, botezul trecerii prin foc si para, a cunoasterii binelui si raului, a intelegerii semenului exact cum este acesta plasmuit, in nici un caz identic. ? ! Credinta este un traseu infinit de cunoastere si intelegerea cunoasterii, cunoastere de sine si cunoasterea de lumea de dincolo de sine. Este o binecuvantare sa cunosti oameni diferiti, pentru ca, principiile ti se pot slefui si mai bine, numai cunoscand oamenii exact asa cum sunt, nu cum le impui sa fie, poti sa descoperi izvoare nesecate de fapte si simtiri, idei si cugetari, frumuseti si certitudini...tot ceea ce numai formidabila fiinta omeneasca este capabila sa daruiasca. Se spune ca, cel mai greu lucru este a lucra cu oamenii, poate ca de aceia unii nu inteleg ca, a lucra cu acestia inseamna a incerca sa-i intelegi , a-i accepta, in maiestria relatiei cu ei consta si intelepciunea pe care o ai cu adevarat...sau lipsa acesteia si neputinta caracterului. Nu trebuie sa ne schimbam aici, nu trebuie sa vorbim neaparat numai despre credinta, despre Doamne, Doamne ca de o marinimie tintuita in expresia neconturata a cuvantului, fiindca , doar cuvantul nu poate sa edifice nimic, daca nu exista acea constiinta a omeniei si dorinta de a o imprieteni intr-un mod minunat cu credinta in Dumnezeu. |
Da' ce-i cu conflictul asta intre autorii diverselor texte? Nu putem face schimburi de idei intre noi fara sa ne certam? Ideile sunt idei, indiferent de autorii lor. N-ar trebui sa ajungem la atacuri personale! Faptul ca stiti unii despre altii cine sunteti si ce experiente aveti nu ar trebui folosit in atacuri de genul acesta. Cred ca avem mult mai multe de castigat daca invatam sa discutam fara sa sarim la gatul celui care e de alta parere, oricare ar fi ea. Smerenia nu se predica ci se practica! La ce bun chiar si sa o predicam daca nu ne putem tine cumpatul fiecare?
@Fanni71: cred ca ai dreptate, si cred ca Dumnezeu lucreaza si prin pacat. Ma gandesc aici in primul rand la faptul ca, asa cum diavolul nu poate face raul pur, exista o farama de bine si in raul facut de diavol, la fel si omul nu poate face pacatul pur, trebuie sa existe o farama de bine si in pacatul savarsit. Nu stiu daca aplicatia acestei teorii este cea mai potrivita asupra adulterului, dar stiu ca este foarte greu pentru cei care se situeaza in afara acestui pacat sa-i inteleaga mecanismul. Nu este suficient sa spui despre un lucru "este rau, este pacat, nu-l face!", ci trebuie sa mergi mai departe in adancul acelui lucru pentru a intelege cum poti sa il eviti. este foarte greu sa eviti adulterul atunci cand esti pus(a) in fata lui, dar te poti pazi de a ajunge in fata lui, evitand toate imprejurarile care ar putea duce indirect la acesta. pentru asta insa, trebuie sa cunosti lucrul de care te pazesti, pentru a sti cum sa te pazesti de el. Dumnezeu este iubire, si daca exista si cea mai mica farama de bine in pacatul omului, Dumnezeu va iubi acea farama. Sunt de acord cu tine (din proprie experienta) ca un titlu academic nu te face neaparat mai invatat, ci iti da doar anumite deschideri, anumite posibilitati. Ce face fiecare cu ele si cum intelege sa le foloseasca ramane de vazut. Acela care considera ca titlul este garantia stiintei acumulate isi limiteaza singur orizontul. @Zaharia: Un lucru este sigur adevarat din ce ai scris, bogatia nu e rea in sine, dar mult mai greu se mantuiesc bogatii decat cei saraci. La fel si stiinta nu e rea in sine, dar mult mai greu se mantuiesc cei invatati, pentru ca invatatura este o lama cu doua taisuri, te poate innalta si te poate pierde. Stiind acestea, si fiind tu insuti un om invatat, poate ti-ar fi de folos sa pui sub semnul indoielii si propria ta judecata asupra lucrurilor uneori, ca sa nu te piarda propria ta stiinta. Eu incerc sa fac asta tot timpul (desigur nu sunt neaparat cel mai bun exemplu). Convingerea ta ca ai dreptate este atat de mare, incat chiar daca acum ai avea dreptate, cu o alta ocazie vei fi la fel de convins si fara sa ai dreptate. |
Citat:
In ceea ce priveste dubiul tau, si noi ti-am crezut tie o gramada, ca de exemplu studiul biblic de 30 ani! Asa ca sa credem pe cuvant. |
Citat:
Citat:
acum ma gandesc cat de buna este educatia crestina in familie: daca copilul si adolescentul si apoi tanarul afla de existenta ispitei, exista sansa ca acesta sa-i reziste si s-o sesizeze de mai multe ori, invatand astfel "mecanismul " vietii. Pacatul e pacat si nu trebuie sa-i cautam partea buna, caci nu este decat departare de Dumnezeu si in asta nimic bun nu poate fi. Totusi, cristinamaria, gandeste-te ca poti invata aceasta lectie si fara sa pacatuiesti, caci ai legea inscrisa in subconstientul tau; deci nu-ti trebuie experienta pacatului pentru a sti ca acel lucru nu e bun. Singurul lucru care ne trebuie, si e si util, e suferinta. Lectia invatata prin suferinta nu se uita; avem memoria durerii ei si nu vrem sa o repetam. Exista oameni care repeta de mai multe ori aceeasi greseala, fara a invata ceva, desi sufera. Oare de ce nu invata din propria greseala? Probabil ca nu doresc acest lucru. Tine tot de liberul arbitru. Citat:
Dealtel si mie imi plac ideile exprimate clar si fara jumatati de masura ale lui Zaharia. Asta poate crea probleme celor slabi. Nu ca eu as fi tare, dar cand se formuleaza o idee imi place sa fie precisa si sa nu creeze dubii sau brese. Acest stil da o anumita consecventa. Dealtfel, cel care scrie cu grija nu se va hazarda sa scrie ce nu stie sau nu crede. Ceea ce se vede f clar din postarile lui Zaharia. |
raspund fiecaruia separat
Andreicozia,iti raspund la intrebari desi scopul meu nu este sa polemizez dar modul in care vorbesti imi da prilejul sa ma exprim astfel:
chiar din prima propozitie spui ca nu crezi; in lume esti Toma necredinciosul.Citind afirmatia ta mi-a venit in minte faptul ca multi crestini(nu am facut o statistica sa stiu precis dar dupa mine acestia sunt cei mai multi)merg duminica la biserica si pt. asta se pregatesc: se imbraca mai grijuliu ,folosesc gesturi cit mai binevoitoare,stau linistiti in timpul liturghiei,iau o morga transpusa s.a.m.d.Dupa ce ies de la slujba si au parasit biserica devin ceea ce erau defapt mai inainte,adica alti oameni decit cei dinnainte,cei de fiecare zi.Acestia sunt oameni care au descoperit(cine stie de cite zeci de ani)ca in biserica exista un D.zeu si in afara ei un altul.Nu vreau sa mai vorbesc de aspectul pur laic al omului cu 2 sau mai multe fete...Daca nu am inteles bine,spune-mi te rog tu cum sa iau ceea ce defapt tu singur te definesti negru pe alb? |
avocati si avocati ...
Citat:
Colegul nostru, Zaharia, este finut, elegant in atitudine. Daca mie mi-ar fi adresate asemenea cuvinte, eleganta nu m-ar gasi pe-acasa. V-as cere imediat sa probati afirmatiile in instanta, cu documente... Acolo sa vedeti avocat! Domnul sa ajute fiecaruia dupa curatenia sufletului sau! |
Pentru micuța :
Am o mare rugăminte, cum te-o chema , să mă ignori, pentru că ești o persoană falsă, mult prea falsă și intuiția nu mă înșeală niciodată. Să mă ierte Dumnezeu, dar tocmai din acest considerent te-am șters și din lista mea. Te ascunzi sub o identitate falsă, și folosești cuvinte ce nu-ți aparțin. Te rog să mă ignori , nu am nevoie de un astfel de "anturaj", pentru că mă tulbur inutil și fărâ de folos. Mergi mai departe ! . . . Domnul sa ajute fiecaruia dupa curatenia sufletului sau![/quote] |
pt. Ori
Probabil ca la misloc,intre ceea ce zic eu si modul cum vezi tu lucrurile s-a interpus ceva,neintelegerea corecta,nepriceperea mea in a ,,socializa",neputinta mea de a exprima ceea ce gindesc...sau poate altceva.mai intii de toate nu am intentia sa jicnesc,sa derajez poate(cu parerile mele)dar si asta nu in mod direct.Imi place cum spui si in general si ceea ce zici: un pic duios,un pic nuantat,un pic direct,un pic caustic,un pic versat... cite un pic din toate.Imi place dar probabil ca sunt nesuferit din fire si atunci iese ce iese. Nu am comportamentul unui suflet isbavit(eu nu spun asta),nu sunt un experimentat in mai nimic,nu stiu mai nimic ...tot din nimic.In romaneste se zice : n-am ce sa ma laud ca si-asa nu-i nimic de acpul meu.Stiu un singur lucru: daca vreau sa ma mintuiesc nu am nevoie de studii sau studiu,n-am nevoie de politete(la D.zeu mai putin cu politetea-!!!nu o spun peiorativ ci doar real)de limbi straine ,de nume sau de renume,de finete,de,de,de... Daca le pot dobindi nu este rau dar nu sunt stricte.Strict este sa traiesc exact dupa cuvintul lui Hristos si asta nu ma poate invata decit un duhovnic imbunatatit.Ca sa ma alint si sa ma ingin cu ispititorul dupa poftele si parerile mele ,de orice fel ar fi ,nu imi este de trebuinta pt. ca cine face asta ,sub o masca sau alta,de acela are parte.Sf. Petru cel prost primit de marele sf. Antonie nu s-a mintuit ca era ... nici nu mai stiu cum sa zic ca sa nu te superi,ci pt. ca a facut cuvintul Evang. si ca l-a pus pe ginduri ,cu trairea lui si pe marele Antonie.Sa fim bine intelesi,nici pe f. departe nu fac vreo asemanare cu mine . Mai este de zis dar poate in timp cadem de acord sau...
|
Citat:
Ti-am raspuns ca eu consider ca gresesti cu acest lucru. Daca ai studii teologice, daca iti traiesti credinta si vezi o multime de oameni isirand prostii.. a spune adevarul nu este un act de mandrie, ci de dragoste. "Sfântul Teodor Studitul susține clar și răspicat: „Atunci când Credința e primejduită, porunca Domnului este de a nu păstra tăcere. Dacă e vorba de Credință, nimeni nu are dreptul să zică: “Dar cine sunt eu? Preot, oare? N-am nimic de-a face cu acestea. Sau un cârmuitor? Nici acesta nu dorește să aibă vreun amestec. Sau un sărac care de-abia își câștigă existența?… Nu am nici cădere, nici vreun interes în chestiunea asta”. Dacă voi veți tăcea și veți rămâne nepăsători, atunci pietrele vor striga.” (Epistola II, 81)." (Deci mai ramai pe-aici.. eu sunt interesata de ceea ce ai de spus, chiar citesc cu atentie toate opiniile!) |
Citat:
(in lista mea nu ati figurat niciodata ...) |
Of !, Of !, Of !...
Ima, omoshiroi kunai ne !, zen, zen ! (acum nu mai este deloc distractiv ) |
Citat:
|
Ciudat este ca, pe acest topic unde s-ar fi vrut sa se discute despre distractii si modalitatile crestinului de-a privi acest aspect, s-a ajuns la cele mai multe polemici si, chiar "palme peste ochi " . Vedeti !? , cam aici se ajunge din prea multa credinta asociata cu intoleranta . La conflicte se ajunge si in viata de zi cu zi cand se intalnesc " crestinii " cu "pacatosii " si, culmea, taman crestinii se considera cei mai pacatosi...cei care (cu mandria judecatii ) scuipa-n pacatosi . Cred ca au dreptate, chiar sunt "cei mai pacatosi " ...stiu ei ce stiu !
|
Citat:
|
Citat:
|
Anna21,uite ,spune tu te rog ,ce crezi ? Fratia ta esti de parere sa ma retrag .Te intreb simplu,frateste! Am spus ca am sa plec dar ,,intoleranta"(ca sa nu zic evident altfel)lui cristiboss5...m-a desgustat;mai ales ca am dedus ca printre voi are un renume(sau vrea sa si-l impuna).Nu merge deloc cu manierele practicate.Si cind ma gindesc ce spunea sf. ap. Pavel despre bunul renume...Judecind ca se zeleste mult si va ajunge negresit la spovedanie il iert si-l binecuvintez ca sa ne despartim impacati,frateste si sa nu-i fiu tocmai eu poticneala.Il rog deasemenea sa faca cu mine la fel.Vad ca multi isi posteaza cite un cuvint de duh dar tare greu cred ca este sa-i patrundem duhul.E frumos,nimic de zis dar cam atit.
|
Citat:
Cred ca, asa cum spuneau Sfintii, trebuie sa avem moartea în fata ochilor, sa ne rastignim lumii în fiecare secunda; aceasta e adevarata pocainta: întoarcerea permanenta de la lume. Când nu suntem în lume suntem în Dumnezeu. Daca în aceasta stare se întâmpla sa ajungem si pe la mare, nu e rau, daca noi nu slabim încordarea pocaintei interioare. Cât despre ce se petrece pe acest forum si topic, nu trebuie sa vedem în aceste certuri neaparat ceva rau. Sfântul Ioan Scararul în capitolul despre Desfrânare (curvie se numeste de fapt) spune cum un om duhovnicesc a reusit sa cultive pizma între un barbat si o femeie care desfrânau si prin asta sa strice legatura vrajsmasului între cei doi, deoarece desfrânarea e mai grea ca pizma. Nu zic ca e bine ca sunt certuri, consider ca e realmente rau, dar nu în totalitate, deoarece o armonie între participanti pe un topic dedicat distractiei ar fi ceva nepotrivit, fiindca în NT ni se spune sa traim viata sfânta, ceea ce înseamna renuntarea la distractii. Nu este un obiectiv sa existe armonie deplina, dupa cum nu este un obiectiv sa este o singura biserica crestina. Obiectivul este sa aparam adevarul, acesta e si rolul Bisericii, nu de club al tuturor. |
Citat:
Sunt putine voci ferme pe forum (adica persoane care nu cauta laude si nu incearca sa linguseasca). Eu cred ca un crestin ortodox nu cauta sa faca pe plac nimanui! Are un singur stapan. Eu sunt mai atenta la mesajele celor neagreati de aici: Traditie, Antiecumenism, Anca (i-am numit pe cei de pe acest topic, dar sunt mai multi pe forum).. cred ca adevarul este incomod. Trebuie sa luam aminte la ceea ce ne biciuie mandria. Si la noi cand ne suparam (ce anume se supara in noi? orgoliul?). (acestea au fost pareri strict personale) |
Citat:
|
Citat:
Dar de cand se sperie credinciosii de putina altercatie?!? Cand o veni vremea antihristului ce vom face, unde vom fugi? Noi trebuie sa invatam niste lectii de viata: cum sa ne pastram calmi si capul pe umeri, indiferent de afronturi. Pacea si linistea..in cer! |
Unde scrie mai frate Traditie ca Sfantul Ioan Scararul a facut asa ceva?
Adica in care carte? Ca sunt curios. |
pt. Anca-Miha
Nu stiu,fara ajutorul lui Hristos nu sunt nimic in lupta aceia (si si in tot restul).Am vazut ca unii frati deja au simtit clar (iacata ce inseamna sa fi smerit,primesti daruri)ajutorul Mintuitorului.Poate ca atunci imi va veni si mie rindul.Asa trag nadejde,pt. asta lupt.Cu speriatul de altercatii lucrurile stau asa: sunt educat(mie asa mi se pare !)clasic si simpatizez cu tot ceea este vechi,traditional,curat,verificat in timp,cuminte,serios,complet sanatos,manierat.Pot si eu sa fiu grosolan dar incerc sa evit cit pot,parca la virsta mea(medie)la nevoile si pretentiile mele merge greu altfel... chinuit.Chiar m-am gindit doar sa ma rezum la a citi topicul dar...ispite sunt multe si cazind in ele ajungi sa te contrazici,sa nu vezi asta si chiar sa strigi in jur ca ceilalti vad aiurea... si doar tu esti...frumosul ,ca destepti suntem toti !Vad ca esti calda in formularile tale sau daca deranjeaza exprimarea o inlocuim cu ponderata,cu precautie.Personal accept si imi pare bine.Daca ti s-ar parea ca glumesc imi cer iertare pt. ca nu am urmarit asta.
|
Mai frate Traditie tu esti cu masura ta noi cu masurile noastre slabe.
Tu contempli pe Dumnezeu mai tot timpul iar noi nadajduim la mila lui Dumnezeu sa ne dea si noua acolo un loc pe la coada Raiului. Iar cu privire la relaxarea care sa nu incalce poruncile lui Dumnezeu numita aci distractie e necesara si aceasta. Nu era necesara Sfantului Antonie cel Mare dar altele erau masurile Sfantului Antonie cel Mare si altele sunt masurile noastre. Nu era necesara Sfantului Grigorie Palama dar altele sunt masurile Sfantului Grigorie Palama si altele masurile noastre. Asa se poate duce omul sa se plimbe prin parc,poate sta la masa cu familia ,poate sa mearga la iarba verde si ce mai e care nu incalca poruncile lui Dumnezeu si poruncile bisericesti.Si nu ii va pricinui paguba duhovniceasca. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:53:30. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.