Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Botezul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5017)
-   -   Botezul in BOR (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7256)

orthodoxherald 18.01.2010 22:27:56

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 202038)
...Prima societate comunista a fost infiintata de Dumnezeu Iisus Daca unii au prigonit Biserica Ortodoxa pe vremea dlui Ceasescu (desi foarte putin) de unde stiu eu ca dl Ceausescu e de vina?
Da in Serbia regimul comunist a avut mai multi presedinti.
Oare s-au facut pe vremea tuturor presedintilor Serbiei nu stiu cate sute de mii de crime?
Eu nu cred.

De unde stii fratia ta mai frate de iti zici orthodoxherald ca judecata fratiei tale coincide cu cea a lui Dumnezeu Iisus Hristos?
Doar parintele Serafim Rose recunostea BO Rusa,la fel parintele Sofronie Saharov si nu aud de vreun monah din Sfantul Munte care sa nu recunoasca aceasta Sfanta Biserica.

Mihailt,

Sa-ti fie clar: nu pot fi frate si nici fratia ta, cu unul ca tine, posedat de demon.
Patriarhul mucenic Tihon al Rusiei l-a anatemizat pe patriarhul colaborationist Serghie astfel:

"Scrisoare din temnita bolsevica a Patriarhului Tihon adresata tuturor Crestinilor

Prin mila Domnului nostru Iisus Hristos, Patriarhul Tihon, ucenicul și pătimitoriul Lui, merg la moarte mucenicească pentru Hristos și credința Pravoslavnică, cu mare bucurie duhovnicească, nădăjduind la mila lui Dumnezeu, că Domnul nostru Iisus Hristos mă va număra în Ceata Mucenicilor, învrednicindu-mă de Cununa cerească și nu numai pre mine, ci și pre toți cei ce mă vor urma și nu vor intra în cârdășie cu Serghie și cu puterea sovietică, și nu vor primi pecetea lui antihrist, ci vor merge la munci și la moarte pentru Hristos și credința Pravoslavnică. Fiindcă toți cei ce vor răbda până la sfârșit, se vor învrednici de Cununile cele mucenicești și vor moșteni Împărăția Ceriurilor. Toți cei ce vor rămâne până la sfârșitul vieții lor credincioși Domnului Hristos și Pravoslaviei.

Fiii mei! Vă Blagoslovesc pre voi în Numele Domnului nostru Iisus Hristos! Blagoslovenia lui Dumnezeu și a mea să fie cu voi în veci. Amin. Iară pre Serghie și pre toți episcopii și preoții cei ce au vândut pre Hristos și credința Pravoslavnică, pre lupii cei în piei de oaie, îi Blestem! Îi Blestem pre pierzătorii Sufletelor creștinești, cari nu au vrut să meargă împreună cu mine la mucenicie, ci s-au lepădat de Dumnezeu și de credința Pravoslavnică și-au iscălit să colaboreze cu puterea sovietică, ca să piardă Suflete creștinești și Pravoslavia. Iată pentru cari lucru au primit ei “slobozenia”. Iară eu pre toți aceștia îi predau Anathemei! Fiii mei, voi mai mult pre mine nu mă veți mai vedea și glasul meu nu-l veți mai auzi, fiindcă eu nu mă învoiesc să iscălesc ca să lucrez cu spurcata putere sovietică și de aceea pre mine nu mă vor mai slobozi din temniță, ci mă vor munci, ca să mă omoare. Iară pre episcopii și preoții cei ce-au iscălit, pre aceia i-au liberat și Serghie, cari au luat cu de-a sila Prestolul Patriarhiei, s-au făcut prieten al satanei. El a iscălit să lucreze cu satana! Să dea la munci și la moarte pre toată ierarhia bisericească și pre tot clerul bisericesc cari nu se învoiește să lucreze dimpreună cu ei și cu puterea sovietică. Serghie, acest lup în piele de oaie, a predat de acum la moarte mai mult de o sută de Episcopi și mii de duhovnici, luptători pentru Pravoslavie și ei de-acum nu mai sânt, căci au fost împușcați. Dar iată că și eu, îmi aștept pedeapsa cu moartea, cari din clipă în clipă trebuie să vie.

Fiilor! Pravoslavie în Rusia nu mai este și nici nu va mai fi, căci nu va mai rămâne în libertate nici un episcop sau preot, slujitor al lui Dumnezeu! Ci vor rămânea numai acei episcopi și preoți cari vor fi agenți GPU, căci ei vor sluji o vreme în biserici, ca să piardă Sufletele cele creștinești. Și-atunci când ei cu totul vor aduce norodul în rătăcire și minciună, atunci ei vor convinge norodul ca să lucreze și în Sfintele Duminici, și în Sfintele Sărbători, și să nu mai țină nici Sfintele Posturi, ci cu totul să se predea și să se supună pre sine puterii sovietice: “Căci toată stăpânirea dela Dumnezeu este”. Iar atunci când stăpânirea va dărâma bisericile și le va preface pre unele în cluburi și teatre, atunci norodul să stea cuminte și să rabde cu “smerenie”. Căci unde merge păstorul, acolo merge și turma. Nu pot să vi le descriu în amănunt pre toate cele ce vor fi în acele vremi, fiindcă acuma cu totul sunt umflat de foame și mâna mea nu mai scrie bine, nu mai am nici putere și vederea tare mi-a slăbit. Și de aceea, de nu am scris ceva până la capăt, după conținut îndreptați.

Copiați această scrisoare și o transmiteți tuturor Creștinilor, dar și prin viu grai să spuneți la toți credincioșii aceste ultime ale mele cuvinte. Vă Blagoslovesc înainte de moarte: rugați-vă singuri prin casele voastre, fără preoți, fiindcă ei sânt lupi în piele de oaie. Singuri îngropați morții, singuri botezați copiii. Iar căsătoriile, să le blagoslovească tata și mama cu Sfintele Icoane. Rugați-vă fiecare după cum știe și după cum poate, țineți toate Posturile, cinstiți Sfintele Sărbători, păziți credința Pravoslavnică pană la sfârșit.

Fiilor! În vremea stăpânirii sovietice credință Pravoslavnică nu va mai fi. Și atâta vreme nu va mai fi credință Pravoslavnică, cât va fi și stăpânirea sovietică. Dar dacă noi ne vom ruga neîncetat și vom posti, apoi atunci va mai fi pentru o scurtă vreme, o oarecare libertate religioasă. Și-atunci, toți revoluționarii bisericești, popii și vlădicii, slujitorii sovietelor, ucigătorii și pierzătorii Sufletelor creștinești din nou își vor lua locurile în biserici, de cari ei odinioară s-au lepădat. Dar voi, robii cei aleși a lui Dumnezeu, să nu vă împărtășiți cu ei, și să nu mergeți la ei ca să vă rugați, căci ei toți se află subt Anathemă și blestem.* Și pentru ca ei iarăși să aibă dreptul dela Dumnezeu să săvârșească Sfintele Slujbe în Biserică, ei trebuie să se roage și să postească în zatvor vreme de trei ani de zile, având voie să mănânce numai o bucată de pâine și să bea un pahar cu apă, odată în zi, după apusul Soarelui. Iar după acest Canon, să se spovedească deschis înaintea norodului pentru păcatele lor și numai după aceea vor putea să primească iarăși dela Dumnezeu darurile și drepturile depline ale unui preot creștin, în toate eparhiile. Căci drepturile și darurile preoțești și arhierești vor supravețui numai în Japonia, și aceasta, dacă japonezii vor rămâne tari în credință până la sfârșit și nu-L vor vinde pre Hristos. Iară prin alte țări, Pravoslavia abia dacă va mai supravețui câte puțin, pe alocuri. Iar așa, numiții înnoitori ai credinței, cei ce singuri pre sine se “sfințesc” și se numesc creștini, preoți și arhierei, aceștea toți se află în slujba satanei, în slujba minciunii și a înșelării Sufletelor creștinești, căci atunci în biserici, “urâciunea pustiirii va sta în locul cel Sfânt”. Urâciune a pustiirii, cari își trage rădăcina sa încă din vremea despărțirii Bisericii Răsăritului de Biserica Apusului, cea din Roma. Dar Domnul Dumnezeul nostru Iisus Hristos, nu va mai răbda această fără-de-Lege și va veni să Judece noroadele.

Fiilor! Încă odată vă mai spun, din tot sufletul, aflându-mă în boală, pre patul de moarte, ca un bolnav, cari înainte de moarte primește ușurare de boala sa, iar apoi se ia dela dânsul și boala, și moartea: va mai fi o oarecare libertate religioasă și pre urmă gătiți-vă pentru Dreapta și Înfricoșata Judecată, Judecata cea mai de pre urmă, definitivă și fără de nici o întoarcere. Fiecare om să aștepte Judecata lui Dumnezeu. Amin.

Traducere din limba Rusă de Dumitru Lăpușneanu, ușor diortosită de Tradiția Ortodoxă
"
Sursa: http://traditiaortodoxa.wordpress.co...r-crestinilor/

Deci, iata cum Biserica Ortodoxa Rusa a fost transformata de bolsevici in biserica kgb-isto-serghianista a tutror lupilor imbracati in piele de oaie ai lui Stalin & CO.

A blestemat comunismul, puterea sovietica, pe Serghie personal si pe toti episcopii /preotii colaborationisti instalati de acesta. Ce vrei mai mult? Sau esti batut in cap, sluga a lui Satan? Vezi ca daca mai propovaduiesti vreo oarecare asemanare intre comunism si Ortodoxie sa nu intri (daca nu deja cumva ai si intrat cumva) sub aceasta ANATEMA INFRICOSATOARE a Patriarhului Tihon al intregii Rusii Pravoslavnice?

Sau imi vei zice cumva ca si Patriarhul Tihon al Rusiei a fost vreun eretic?

Tu, Mihailt FACI DE RAS INTREAGA ORTODOXIE prin influenta ta satanica pe care o induci restului utilizatorilor acestui forum, te faci de ras si pe tine personal si te predai vesnic sub ANATEMA!

iustin10 18.01.2010 22:38:17

Fratilor !(daca om mai fi frati,cu atatea tipuri de ortodoxii)
Habar nu aveam ca ortodoxia e asa complicata.Vad ca exista calendaristi ,stilisti ,o multime de curente,miscari,patriarhate si sinoade.
Ma iertati daca mai ieri va faceam pe voi certareti.De fapt vad ca in Ortodoxie e o mare zbatere si cearta.
O intrebare simpla?Sunt multe asemenea focare de conflict?Sau sunt doar 2..3 ,si tot repetandu-le par asa multe?
Daca cineva are rabdare sa explice in cateva cuvinte,care este sursa si miza principalelor conflicte,cred ca ar ajuta si sa se mai limpezeasca ideiile,si s-ar mai lumina si astia naivi ca mine. Eu sunt socat,sincer.

mihailt 18.01.2010 22:39:59

"
Însă atunci când a declarat că Tainele celor de pe stilul nou sunt valide, vechii calendariști s-au despărțit în două tabere vrăjmașe: cei moderați, care îl urmau pe Hrisostom al Florinei, și cei extremiști, care îl urmau pe Matei Karpathakis și susțineau că Tainele Bisericii oficiale sunt nevalide. Între cele două tabere exista destulă vrăjmășie. Desigur, zelotiștii aruncau asupra lui Hrisostom al Florinei nu puține anateme și blesteme.
Într-o zi, părintele Vartolomeu, care era un ieromonah din tabăra lui Hrisostom al Florinei, l-a vizitat pe Stareț (Gheron Iosif) și a voit să discute cu el problema calendarului. Însă Starețul, care era omul păcii și al rugăciunii, nu voia aceasta și de aceea i-a spus:
„Renunță la discuția asta, căci vom spune cuvinte grele și ne vom mâhni”.
Celălalt însă insista și începuse să spună cele ale sale despre calendar. Și așa cum se așteptase Starețul, s-a și petrecut. Și-a pierdut pacea și a rostit cuvinte tăioase împotriva lor.
Apoi, când a mers la chilia sa ca să se liniștească, simțea ca și cum ar fi pierdut puțin Harul și îi venea greu să se războiască împotriva demonilor. Experimentat în cele duhovnicești cum era, a înțeles că ceva nu mergea bine. Atunci s-a întors cu stăruință la scăparea sa cea dintotdeauna, rugăciunea. S-a nevoit cu lacrimi, durere și cu smerenie adâncă pentru a primi răspuns. S-a luptat timp de mai multe ceasuri în rugăciune și după ce a simțit la sfârșit puțină pace, a mers să se odihnească. În somn i-a arătat Dumnezeu următorul vis, așa cum ne-a povestit el însuși:
Se făcea că mă aflam pe o fâșie a Sfântului Munte intrată în mare si care era amenințată să fie scufundată de valuri. Mă întrebam cum de am ajuns în acel loc atât de primejdios și cugetam înfricoșat că de vreme ce acea fâșie se desprinsese de Munte și se clătina de valuri, peste puțin avea să se scufunde, iar eu să mă înec, deoarece valurile începuseră deja să acopere stânca. Lângă mine însă vedeam Muntele uriaș, Athonul, ce spărgea orice val al mării.Atunci cugetam în sinea mea ca de îndată ce se va apropia stânca de Munte, să sar pe acesta, după care nu aveam de ce să mă mai tem. Și astfel, cu primul prilej ce s-a ivit, am sărit pe pământul tare al Muntelui. Și într-adevăr, peste puțin stânca cea mică a fost înghițită de mare, iar eu am spus ușurat: «Slavă Ție, Dumnezeule!». Și îndată m-am trezit”.
Când s-a trezit a înțeles tâlcuirea visului și de atunci a început a tăgădui corectitudinea poziției sale de mai înainte.
Dar și părintele Efrem Katunakiotul, când s-a rugat pentru aceeași problemă, a fost înștiințat de o voce puternică, care i-a spus:
„În persoana lui Hrisostom al Florinei ai renegat toată Biserica”.
În chip asemănător, puțin mai târziu, Starețul Iosif a auzit în timp ce se ruga o voce dumnezeiască, zicându-i:
„Biserica se află la Patriarhia Ecumenică, la Constantinopol”.
Astfel, au înțeles că lucrurile nu stăteau așa cum spuneau vechii calendariști și că Tainele celor de pe stilul nou sunt valide. Atunci au hotărât să-i ceară mitropolitului Florinei iertare în scris. Starețul a scris o scrisoare în care a cerut iertare și pe care a semnat-o el împreună cu obștea sa, precum și obștea părintelui Nichifor. Kalatzis însă a voit a adăuga încă ceva la sfârșit, și anume cuvintele:
„Pe voi vă considerăm a fi Biserică Ortodoxă…”.
Astfel, au semnat și acel adaos, după care i-au dat scrisoarea, căci acesta avea să iasă afară din Sfântul Munte, ca să o dea în mâinile mitropolitului Florinei. Iar acesta le-a răspuns apoi că i-a iertat. De atunci Starețul Iosif împreună cu obștea sa a preferat starea moderată a floriniștilor. [...]"
Este vorba de faptul ca la vechii calendaristi existau doua tabere:
-una care sustinea ca la BO Greaca care tine calendarul indreptat Dumnezeu nu lucreaza -cei care urmau lui Matei Karpathakis.
-una care sustinea ca la cei care se afla pe calendarul nou Dumnezeu lucreaza - acestia fiind cei care tineau cu episcopul Hrisostom al Florinei

Cei care erau de parerea episcopului Hrisostom al Florinei ziceau initial ca fac parte in continuare din BO Greaca si ca miscarea lor este numai una de protest.
"Astfel, prin enciclica sa oficială Hrisostom (episcopul Florinei) a declarat că maica vechilor calendariști era Biserica Greciei și că de acolo primeau Harul și că poziția lor era una de protest."
"Însă atunci când a declarat că Tainele celor de pe stilul nou sunt valide, vechii calendariști s-au despărțit în două tabere vrăjmașe: cei moderați, care îl urmau pe Hrisostom al Florinei, și cei extremiști, care îl urmau pe Matei Karpathakis și susțineau că Tainele Bisericii oficiale sunt nevalide. Între cele două tabere exista destulă vrăjmășie. Desigur, zelotiștii aruncau asupra lui Hrisostom al Florinei nu puține anateme și blesteme."

"

Mai apoi au inceput sa zica si ei ca Dumnezeu nu lucreaza in BO Greaca care tine calendarul indreptat si atunci Sfantul Iosif Isihastul a primit aceasta vedenie:
"
În timp ce se ruga a văzut o biserică frumoasă ce avea o poartă mică si prin care ieseau cu totii. În curtea ei însă se certau doi credinciosi si strigau unul la celălalt:
- Eu sunt cel corect!
- Eu sunt mai corect! striga al doilea.
- Eu sunt Biserica! striga al treilea.
Si ne explica Staretul:
- Aceasta arată că se certau, dar apartineau Celei Una Sfântă si Apostolească Biserică. Aveau aceeasi dogmă si acelasi Har, dar nu aveau libertate a Duhului si sfintire si pentru aceasta se certau. Cum pot eu acum să spun că Biserica Greciei este rău-slăvitoare si că nu are Harul lui Dumnezeu? Să o numesc rău-slăvitoare doar pentru faptul că ține noul calendar?! Si să spun că episcopul este osândit? Tin calendarul vechi, dar nu cuget cum cugetă zelotistii."

Legatura cu BO Rusa este aceea ca BO Greaca care tinea calendarul indreptat era in comuniune liturgica cu BO Rusa.
Sfantul Iosif Isihastul a vazut trei oameni pentru ca trei erau taberele in care se impartisera crestinii ortodocsi din Grecia:
Cele doua tabere care tineau calendarul neindreptat si BO Greaca care tinea calendarul indreptat.

mihailt 18.01.2010 22:46:31

@cui isi zice orthodoxherald:
"11. Fericiți veți fi voi când vă vor ocărî și vă vor prigoni și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, mințind din pricina Mea. "

Antoni0 18.01.2010 22:48:32

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 202141)
Fratilor !(daca om mai fi frati,cu atatea tipuri de ortodoxii)
Habar nu aveam ca ortodoxia e asa complicata.Vad ca exista calendaristi ,stilisti ,o multime de curente,miscari,patriarhate si sinoade.
Ma iertati daca mai ieri va faceam pe voi certareti.De fapt vad ca in Ortodoxie e o mare zbatere si cearta.
O intrebare simpla?Sunt multe asemenea focare de conflict?Sau sunt doar 2..3 ,si tot repetandu-le par asa multe?
Daca cineva are rabdare sa explice in cateva cuvinte,care este sursa si miza principalelor conflicte,cred ca ar ajuta si sa se mai limpezeasca ideiile,si s-ar mai lumina si astia naivi ca mine. Eu sunt socat,sincer.

Vezi ce a adus schimbarea calendarului! Dezbinare intre frati! Ortodocsii au vrut si vreau sa pastreze Sfanta Traditie nestirbita, inovatorii nu. Mai pune si patimele omenesti si ai rezolvat totul!

De ce crezi ca multi aghioriti au devenit comemorationisti? Au vazut ca saracii ziloti se certau intre ei si pentru a avea pace au ales alta cale. Dar abia dupa au inteles ca martusirea zilotilor este ORTODOXA, PATRISTICA, ADEVARATA si aceste dezbinari sunt rodul patimilor omenesti! In timp ce PE face jocul satanei, schimba Sfanta Traditie cum vrea, ridicand anateme si facand pacte cu ereticii, zilotii au fost si ei cuprinsi de pacatele omenesti ca mandria, s.a.m.d.

Dar sa nu uitam ca sunt si ei oameni!

Orice pacat si orice hula vor fi iertate oamenilor, dar pacatul impotriva Duhului Sfant nu va fi iertat”(Matei XII,31).

Acum citeste din nou ce a scris Parintele Cleopa referitor la calendar! Ce departe este Adevarul!

Antoni0 18.01.2010 22:49:49

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 202142)
"
Însă atunci când a declarat că Tainele celor de pe stilul nou sunt valide, vechii calendariști s-au despărțit în două tabere vrăjmașe: cei moderați, care îl urmau pe Hrisostom al Florinei, și cei extremiști, care îl urmau pe Matei Karpathakis și susțineau că Tainele Bisericii oficiale sunt nevalide. Între cele două tabere exista destulă vrăjmășie. Desigur, zelotiștii aruncau asupra lui Hrisostom al Florinei nu puține anateme și blesteme.
Într-o zi, părintele Vartolomeu, care era un ieromonah din tabăra lui Hrisostom al Florinei, l-a vizitat pe Stareț (Gheron Iosif) și a voit să discute cu el problema calendarului. Însă Starețul, care era omul păcii și al rugăciunii, nu voia aceasta și de aceea i-a spus:
„Renunță la discuția asta, căci vom spune cuvinte grele și ne vom mâhni”.
Celălalt însă insista și începuse să spună cele ale sale despre calendar. Și așa cum se așteptase Starețul, s-a și petrecut. Și-a pierdut pacea și a rostit cuvinte tăioase împotriva lor.
Apoi, când a mers la chilia sa ca să se liniștească, simțea ca și cum ar fi pierdut puțin Harul și îi venea greu să se războiască împotriva demonilor. Experimentat în cele duhovnicești cum era, a înțeles că ceva nu mergea bine. Atunci s-a întors cu stăruință la scăparea sa cea dintotdeauna, rugăciunea. S-a nevoit cu lacrimi, durere și cu smerenie adâncă pentru a primi răspuns. S-a luptat timp de mai multe ceasuri în rugăciune și după ce a simțit la sfârșit puțină pace, a mers să se odihnească. În somn i-a arătat Dumnezeu următorul vis, așa cum ne-a povestit el însuși:
Se făcea că mă aflam pe o fâșie a Sfântului Munte intrată în mare si care era amenințată să fie scufundată de valuri. Mă întrebam cum de am ajuns în acel loc atât de primejdios și cugetam înfricoșat că de vreme ce acea fâșie se desprinsese de Munte și se clătina de valuri, peste puțin avea să se scufunde, iar eu să mă înec, deoarece valurile începuseră deja să acopere stânca. Lângă mine însă vedeam Muntele uriaș, Athonul, ce spărgea orice val al mării.Atunci cugetam în sinea mea ca de îndată ce se va apropia stânca de Munte, să sar pe acesta, după care nu aveam de ce să mă mai tem. Și astfel, cu primul prilej ce s-a ivit, am sărit pe pământul tare al Muntelui. Și într-adevăr, peste puțin stânca cea mică a fost înghițită de mare, iar eu am spus ușurat: «Slavă Ție, Dumnezeule!». Și îndată m-am trezit”.
Când s-a trezit a înțeles tâlcuirea visului și de atunci a început a tăgădui corectitudinea poziției sale de mai înainte.
Dar și părintele Efrem Katunakiotul, când s-a rugat pentru aceeași problemă, a fost înștiințat de o voce puternică, care i-a spus:
„În persoana lui Hrisostom al Florinei ai renegat toată Biserica”.
În chip asemănător, puțin mai târziu, Starețul Iosif a auzit în timp ce se ruga o voce dumnezeiască, zicându-i:
„Biserica se află la Patriarhia Ecumenică, la Constantinopol”.
Astfel, au înțeles că lucrurile nu stăteau așa cum spuneau vechii calendariști și că Tainele celor de pe stilul nou sunt valide. Atunci au hotărât să-i ceară mitropolitului Florinei iertare în scris. Starețul a scris o scrisoare în care a cerut iertare și pe care a semnat-o el împreună cu obștea sa, precum și obștea părintelui Nichifor. Kalatzis însă a voit a adăuga încă ceva la sfârșit, și anume cuvintele:
„Pe voi vă considerăm a fi Biserică Ortodoxă…”.
Astfel, au semnat și acel adaos, după care i-au dat scrisoarea, căci acesta avea să iasă afară din Sfântul Munte, ca să o dea în mâinile mitropolitului Florinei. Iar acesta le-a răspuns apoi că i-a iertat. De atunci Starețul Iosif împreună cu obștea sa a preferat starea moderată a floriniștilor. [...]"
Este vorba de faptul ca la vechii calendaristi existau doua tabere:
-una care sustinea ca la BO Greaca care tine calendarul indreptat Dumnezeu nu lucreaza -cei care urmau lui Matei Karpathakis.
-una care sustinea ca la cei care se afla pe calendarul nou Dumnezeu lucreaza - acestia fiind cei care tineau cu episcopul Hrisostom al Florinei

Cei care erau de parerea episcopului Hrisostom al Florinei ziceau initial ca fac parte in continuare din BO Greaca si ca miscarea lor este numai una de protest.
"Astfel, prin enciclica sa oficială Hrisostom (episcopul Florinei) a declarat că maica vechilor calendariști era Biserica Greciei și că de acolo primeau Harul și că poziția lor era una de protest."
"Însă atunci când a declarat că Tainele celor de pe stilul nou sunt valide, vechii calendariști s-au despărțit în două tabere vrăjmașe: cei moderați, care îl urmau pe Hrisostom al Florinei, și cei extremiști, care îl urmau pe Matei Karpathakis și susțineau că Tainele Bisericii oficiale sunt nevalide. Între cele două tabere exista destulă vrăjmășie. Desigur, zelotiștii aruncau asupra lui Hrisostom al Florinei nu puține anateme și blesteme."

"

Mai apoi au inceput sa zica si ei ca Dumnezeu nu lucreaza in BO Greaca care tine calendarul indreptat si atunci Sfantul Iosif Isihastul a primit aceasta vedenie:
"
În timp ce se ruga a văzut o biserică frumoasă ce avea o poartă mică si prin care ieseau cu totii. În curtea ei însă se certau doi credinciosi si strigau unul la celălalt:
- Eu sunt cel corect!
- Eu sunt mai corect! striga al doilea.
- Eu sunt Biserica! striga al treilea.
Si ne explica Staretul:
- Aceasta arată că se certau, dar apartineau Celei Una Sfântă si Apostolească Biserică. Aveau aceeasi dogmă si acelasi Har, dar nu aveau libertate a Duhului si sfintire si pentru aceasta se certau. Cum pot eu acum să spun că Biserica Greciei este rău-slăvitoare si că nu are Harul lui Dumnezeu? Să o numesc rău-slăvitoare doar pentru faptul că ține noul calendar?! Si să spun că episcopul este osândit? Tin calendarul vechi, dar nu cuget cum cugetă zelotistii."

Legatura cu BO Rusa este aceea ca BO Greaca care tinea calendarul indreptat era in comuniune liturgica cu BO Rusa.
Sfantul Iosif Isihastul a vazut trei oameni pentru ca trei erau taberele in care se impartisera crestinii ortodocsi din Grecia:
Cele doua tabere care tineau calendarul neindreptat si BO Greaca care tinea calendarul indreptat.

Am ajuns sa ne batem cu declaratiile Sfintilor? ... Jalnic!

elisei 18.01.2010 23:12:02

Maine este Botezul Domnului,Cel ce in Iordan S-a botezat si lumea a luminat.Dumnezeu sa ne lumineze cu apa Dumnezeiescului Botez!

mihailt 18.01.2010 23:17:47

Ia zi mai frate care te numesti "orthodoxherald" unde sunt Sfintele Moaste ale Sfantului patriarh Tihon?
Sunt cumva la ROCA?
Eu cred ca sunt la BO Rusa (cu care s-a unit ROCOR).
http://en.wikipedia.org/wiki/Tikhon_of_Moscow
Ba ca BO Rusa cinsteste pe Sfantul Patriarh Tihon si l-a canonizat in 1989.

Duhurile rele se folosesc de ce au facut unii care s-au intitulat comunisti fara a fi insa asa (adica comunisti) pentru a huli aceste idei sociale lasate de preabunul Dumnezeu.

Patriarhul Tihon a anatemizat regimul de atunci iar nu ideile crestin ortodoxe sociale.
(trebuie luat cu discernamant ce scrie pe siteul acela).
Eu pe wikipedia vad ca a anatemizat bolsevicii iar nu ideile crestin ortodoxe care au fost date de preabunul Dumnezeu,ca doar acest patriarh era arhiereu al lui Dumnezeu.

Pai ce pentru persecutia Bisericii era de vina ca s-a luat din averile unora?
Ca doar si Sfantul Stefan cel Mare a luat din averile boierilor si a dat la tarani pamant - si de acolo sunt razesii.
Si regele Ferdinand a luat din averile boierilor lasandu-le maximum 100 ha si a dat la tarani si doar a sprijinit si BOR regele Ferdinand.
De la inselarea duhurilor rele era persecutia Bisericilor.
Dar eu zic de regimurile sociale din Romania din vremea lui Ceausescu sau din Serbia care au fost oricum mai bune ca regimul capitalist care este acum.

iustin10 18.01.2010 23:35:24

mihailt
Fara a vorbi de ortodoxie ca ma depaseste,ci de comunism:
Comunismul a fost o copie a unei dreptati sociale ,juste ca idee .Ca orice idee buna,aceasta e furata din crestinism.Dar ca orice idee omeneasca,chiar si buna fiind,s-a dovedit ca fara Dumnezeu,aceasta ideee nu poate face decat opusul sau.
In rest ,capitalismul e lasat de Dumnezeu pentru zilele noastre,fiind cea mai buna dintre relele posibile. Si aceasta pentru ca lumea e departata de Dumnezuu ,si atunci si oranduirea 'cea mai buna' este de fapt dupa chipul lumii,adica rea.
Chiar in acest rau care ne inconjoara,Dumnezeu a lasat un fragil echilibru :libertatea si democratia.Rau cu el,si mai rau cand incerci sa il inlocuiesti cu idei umane,pentru ca acest echilibru e de la Dumnezeu.Fara acest minim echilibru,ne-am umple de dictatori,de ucigasi in fond
Dar cine suntem noi? Straini pe acest pamant,sa ne inaltam ochii la Ierusalimul ceresc,acea lume care nici macar nu va avea soare,ci dreptatea va straluci peste ea.

Antoni0 18.01.2010 23:43:07

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 202168)
Ia zi mai frate care te numesti "orthodoxherald" unde sunt Sfintele Moaste ale Sfantului patriarh Tihon?
Sunt cumva la ROCA?
Eu cred ca sunt la BO Rusa (cu care s-a unit ROCOR).
http://en.wikipedia.org/wiki/Tikhon_of_Moscow
Ba ca BO Rusa cinsteste pe Sfantul Patriarh Tihon si l-a canonizat in 1989.

Duhurile rele se folosesc de ce au facut unii care s-au intitulat comunisti fara a fi insa asa (adica comunisti) pentru a huli aceste idei sociale lasate de preabunul Dumnezeu.

Conteaza unde sunt Sfintele Moaste? Romano-catolicii au moastele Sfantului Nicolae si Sfantului Ambrozie al Mediolanului; ce inseamna asta? Ca sunt si ei ortodocsi? Nu cred!

Vezi ca ROCOR-ul nu s'a "unit" ci a fost inglobata in PM prin agentii KGB. ROCOR-ul a vrut dintotdeauna un sinod pan-rusesc care sa uneasca Biserica din Catacombe, PM si ROCA. Ce s'a intamplat insa? Exact contrariul!

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 202168)
Patriarhul Tihon a anatemizat regimul de atunci iar nu ideile crestin ortodoxe sociale.
(trebuie luat cu discernamant ce scrie pe siteul acela).
Eu pe wikipedia vad ca a anatemizat bolsevicii iar nu ideile crestin ortodoxe care au fost date de preabunul Dumnezeu,ca doar acest patriarh era arhiereu al lui Dumnezeu.

Bravo! Insa tu ai ramas pe la 1920 circa...
Vezi ce s'a intamplat in 1927!

Citat:

Pai ce pentru persecutia Bisericii era de vina ca s-a luat din averile unora?
Ca doar si Sfantul Stefan cel Mare a luat din averile boierilor si a dat la tarani pamant - si de acolo sunt razesii.
Si regele Ferdinand a luat din averile boierilor lasandu-le maximum 100 ha si a dat la tarani si doar a sprijinit si BOR regele Ferdinand.
De la inselarea duhurilor rele era persecutia Bisericilor.
Dar eu zic de regimurile sociale din Romania din vremea lui Ceausescu sau din Serbia care au fost oricum mai bune ca regimul capitalist care este acum.
Omenesc vorbind, nici regimul din imperiul bizantin nu era placut egiptenilor. De ce crezi ca marea majoritate au ajuns copti? Bizant-Dispotism-Ortodoxie... Mai bine ne despartim! Si asa foarte multi au cazut in erezia monofizita!

Sa lasam regimurile sclavagiste, comuniste, capitaliste, s.a.m.d.! Intotdeauna vor exista paturi sociale bogate si paturi sociale sarace!

Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic Justinian Marina

Ce zici? Are dreptate?

orthodoxherald 18.01.2010 23:43:54

ROCOR-ul care s-a unit cu Patriarhia Moscovei a cazut sub anatema Patriarhului Tihon, caci niciodata Patriarhia Moscovei (MP)nu s-a cait in mod public pentru erezia serghianista pentru care a si fost anatemizata de Patriarhul Tihon, deci MP se afla in continuare sub blestemul Patriarhului Tihon, indiferent cum l-ar considera ea pe acesta.

Dar ce sa ma mai pun cu un bolnav mintal si demonizat pe deasupra, care se afla sub anatema Sfantului Patriarh Tihon?

Si parintele Savatie Bastovoi recunoaste ca toti cei ce au simpatii comuniste sau chiar au votat cu comunistii se gasesc sub ANATEMA si trebuie sa li se refaca mirungerea, POSEDATULE! Vorbeste dracul din tine, nu vorbesti tu acum, caci mintea ta este sub stapanirea demonului. E ultima data cand raspund unuia ca tine, care tragi precum porcul si bivolul spre fundul apei ca sa te ineci!!!

Citat din parintele Savatie Bastovoi:

"...În primul rînd, comunismul a apărut ca un marș mondial împotriva lui Dumnezeu și a Bisericii. Această „nălucă” ce a bîntuit Europa (dar și o parte a Asiei și a Americii Latine) a ucis în calea sa sute de milioane de oameni, de regulă dintre cei mai drepți și mai buni pe care îi avea orice popor.

Lupta împotriva lui Dumnezeu, manifestată prin distrugerea efectivă a lăcașurilor de cult și prin lichidarea preoților și a tuturor celor care le vor ține partea a fost unul din punctele capitale ale planului demonic comunist. Într-una din scrisorile sale, Lenin mărturisea că „însăși ideea de Dumnezeu este o reacțiune”, iar soluția împotriva unor astfel de „reacționari” propusă de „marele conducător” a fost lichidarea fizică. Ceea ce s-a și întîmplat în decursul a mai bine de 70 de ani peste tot în țările fostei URSS, în România, Bulgaria și alte părți.

Cine a pus stele în loc de cruci pe mormintele părinților noștri? Cine a pus steagul cu secera și ciocanul pe Catedrală mitropolitană din Chișinău, transformînd-o în sală de expoziții? Cine ne-a demonizat trecutul nostru de popor crescut în Biserică?

Iar mai nou, cine a distrus dosarele preoților deportați și uciși de comuniști, păstrate o vreme în podul vechii mitropolii? Un amănunt pe care poate nu l-aș fi aflat dacă nu aș avea și eu un bunic preot ucis de comuniști la vîrsta de 37 de ani.

De aceea, orice creștin care a votat comuniștii este anatema de la Hristos și poate fi reprimit în Biserică doar prin pocăință publică, repetîndu-i-se taina mirungerii, ca unuia ce s-a abătut în cea mai cumplită erezie – ateismul cu tot arsenalul său marxisto-darwinist – și s-a făcut vinovat de cel mai cumplit păcat: dărîmarea sfintelor altare și uciderea slujitorilor lui Dumnezeu și a oamenilor nevinovați".

Sursa: http://savatie.wordpress.com/2009/06...-anticomunist/

P.S. S-ar putea ca urmatorul la rand sa fie Antoni0, un alt apologet al Patriarhiei eretice de Constantinopol care a indreptat calendarul si sa-i arat toate anatemele prin care aceasta patriarhie si el personal ca sustinator al acesteia au cazut de sub Harul Domnului sub harul Satanei.

Antoni0 18.01.2010 23:54:57

Citat:

În prealabil postat de orthodoxherald (Post 202183)

P.S. S-ar putea ca urmatorul la rand sa fie Antoni0, un alt apologet al Patriarhiei eretice de Constantinopol care a indreptat calendarul si sa-i arat toate anatemele prin care aceasta patriarhie si el personal ca sustinator al acesteia au cazut de sub Harul Domnului sub harul Satanei.

Cunosc toate anatemele sub care se afla PE. Totusi, am o parere incerta referitor si la cei de pe nou, si la cei de pe vechi! Cei de pe nou au problemele cu propovaduirea ereziei, cei de pe vechi cu schismele intre ei! Nu e chiar totul asa "negru pe alb" cum pare la o prima analiza! Intelegi ce vreau sa zic?

iustin10 18.01.2010 23:56:18

"De aceea, orice creștin care a votat comuniștii este anatema"
Cand s-a supus comunismul votului ???
El a fost impus,nu ales.

mihailt 19.01.2010 00:15:58

Da ce comunistii au cumparat pamantul de la Rosia Montana unde s-au demolat si se vor stramuta (sau cine stie chiar demola) 8 Sfinte Biserici crestin ortodoxe?
Capitalismul este erezie satanista.

Eu nu stiu de ce anatema se vorbeste acolo si ce s-a intamplat in BO Rusa dar Sfantul Tihon nu a emigrat din Rusia ci acolo a trecut la preabunul Dumnezeu.Nu stiu daca a existat acea anatema,si daca a existat daca a fost data de Sfantul Sinod al BO Ruse.De unde sunt preluate acele documente?
In ce arhiva oficiala exista?De unde pot sa stiu ca sunt oficiale si daca exista care a fost mai apoi pozitia Sfantului Tihon fata de ceea ce a zis atunci?

Eu nu stiu cum a fost cu comunismul dar cred ca Sfantul Tihon nu de ideile sociale era deranjat si le-a atacat ci de faptul ca duhurile rele inselasera pe unii sa prigoneasca Biserica Ortodoxa.Adica de faptul ca initial comunismul vroia sa faca un stat fara Biserica.Dar mai apoi Stalin a cerut ajutorul Bisericii Ortodoxe in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Si preabunul Dumnezeu a ajutat Rusia in cel de-al doilea razboi mondial,pentru rugaciunile Sfintilor crestini ortodocsi rusi.

Nu stiu unde zice parintele Savatie ca cei care au votat cu comunistii trebuie sa fie mirunsi,poate pui un link mai frate.
Un partid crestin ortodox comunist ar fi foarte bun.

Patriarhul crestin ortodox al Ierusalimului a medaliat pe dl Voronin cu ordinul crucii Sfantului Mormant.
http://www.lacasuriortodoxe.over-blo...3335022-6.html
Am vazut linkul da am incredere mai mare in PF Teofilos decat in ce scrie parintele Savatie pe acolo.

iustin10 19.01.2010 00:31:38

mihailt
Cei ucisi fara vina stau sub tronul lui Dumnezeu si striga:"Pina cand Doamne vei mai zabovi sa ne faci dreptate?"
Tot timpul s-au ucis oameni,dar tovarasi au depasit norma.
Au ucis in numele ideii ,unei idei nobile de altfel.
"Cine nu e cu noi e impotriva noastra !" Suna cunoscut? De unde or fi furat-o?
Nu comunismul e rau,ci ambitia oamenilor de a face ceva,chair bun,dar fara Dumnezeu.

orthodoxia.i.thanatos 19.01.2010 00:32:38

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 202038)
Prima societate comunista a fost infiintata de Dumnezeu Iisus Hristos cand vietuia cu Sfintii Apostoli.Dumnezeu Iisus Hristos este insa Dumnezeu intrupat.

Prima societate comunista infiintata de oameni inspirati de Duhul Sfant a fost infiintata de Dumnezeu prin Sfintii Apostoli si aceea era cand toti crestinii aveau proprietatile in comun de obste.

....
44.Iar toți cei ce credeau erau laolaltă și aveau toate de obște.
45.Și își vindeau bunurile și averile și le împărțeau tuturor, după cum avea nevoie fiecare. "
....

Amice, nu numai ca ai probleme enorm de mari in ceea ce priveste bunul simt si sensibilitatea, dar stai rau, foarte rau cu discernamintul. Inteleg ca moartea a 100000000 (o suta de milioane) de oameni te lasa complet rece atita vreme cit salamul si vodca ieftina le-au dat posibilitate a lor tai sa te educe, dar sa faci invatatura lui Cristos totuna cu bolsevismul te coboara la nivelul elitelor comuniste cu patru clase. Numai un astfel de intelectual ar putea pune egal intre crestinism si comunism!

Comunismul inseamna impartirea averilor altora si functioneaza pe baza urii de clasa. Citatele pe care le dai vorbesc despre crestini care din dragoste isi imparteau propriile averi. Sint doua sisteme complet diferite pentru ca primul se bazeaza pe siluire si ura, iar cel de-al doilea pe generozitate si dragoste (Cristos n-a indemnat niciodata pe nimeni sa puna mina pe avutul altuia!).

Tu probabil ca-ti inchipui ca esti un fel de nebun pentru Cristos, dar nu esti decit un profanator de morminte si o sluga jalnica a Securitatii in unul din tentaculele ei cu cruce.

mihailt 19.01.2010 00:51:49

Mai frate Orthodoxia eu am zis sa se faca un regim social crestin ortodox in care oamenii sa dea din averile lor de bunavoie.
Da nu are voie statul sa faca lege in care sa puna impozit diferentiat pe avere?
Nu are voie statul sa nationalizeze reteau de apa publica,reteau de curent,etc?
Eu cred ca are voie.
Sfantul Stefan cel Mare nu a luat de bunavoie din averile boierilor ci pur si simplu a luat si a dat la taranii care murea de foame pamant sa aibe sa lucreze sa nu mai moara de foame.
Iata aci un pasaj din viata Sfantului Spiridon al Trimitundei:
http://www.crestinortodox.ro/calenda...egare-la-peste
"Oarecand era in ostrovul acela seceta mare si uscaciune, iar uscaciunii ii urma foametea si foametei, moartea; caci multime de popor murea de foame. Pentru acea inchidere a cerului, trebuia un Ilie sau un altul asemenea lui, ca sa-l deschida cu rugaciunea. Unul ca acela s-a aratat Sfantul Spiridon, care, vazand nevoia ce venea asupra poporului si milostivindu-se parinteste spre cei ce piereau de foame, s-a rugat cu sarguinta catre preabunul Dumnezeu, Care indata a umplut cerul cu nori, adunandu-i de la marginile pamantului. Apoi a fost lucrul cel mai minunat, ca sa nu socoteasca cineva ca ploaia s-a facut din stihii, in chip firesc, caci multa vreme norii n-au dat ploaie, pana ce iarasi sfantul a mai facut rugaciune cu fierbinteala si atunci s-a varsat ploaie mare pe pamant si n-a incetat multe zile, pana cand iarasi s-a rugat sfantul si s-a facut senin. Pamantul s-a adapat cu indestulare si si-a dat roadele sale, caci s-au imbelsugat tarinele, au rodit sadurile si gradinile si a fost dupa foametea aceea indestulare multa prin rugaciunile placutului lui Dumnezeu, Spiridon. Peste citiva ani, prin voia lui Dumnezeu, pentru pacatele oamenilor, s-a facut foamete in latura aceea si se bucurau bogatii vanzatori de grau, pentru acea scumpete, caci aveau grau strans de multi ani si, deschizandu-si hambarele, au inceput a-l vinde scump. Atunci era in cetatea Trimitundei un vanzator de grau, nesatios de iubirea de argint si plin de lacomie. Acela, cistigand cu negutatoria prin alte parti mult grau si aducandu-l cu corabia in cetate, nu voia sa-l vanda cu acel pret, cu care se vindea in cetate, ci l-a pus in hambare, pana cand se va inmulti foametea in cetate, pentru ca sa-l vanda mai scump si sa cistige avere mai multa.
Fiind foamete mare si din zi in zi inmultindu-se, bogatul acela a inceput a vinde graul sau foarte scump. Atunci a venit la dansul un sarac, cerand si rugandu-l cu lacrimi sa-l miluiasca si sa-i dea putin grau, pentru ca sa nu moara de foame cu copiii si femeia sa. El, fiind cuprins de nemilostivire si de pofta aurului, n-a vrut sa miluiasca pe sarac, ci a zis catre dansul: "Sa mergi ca sa aduci pretul si vei avea ceea ce vei cumpara". Saracul, slabind de foame, a venit la Sfantul Spiridon cu plangere spunandu-i despre saracia lui si despre nemilostivirea bogatului. Iar sfantul a zis: "Nu plange, ci mergi in casa ta, pentru ca asa graieste Duhul Sfant, ca dimineata se va umple casa ta de grau; iar pe bogatul acela il vei vedea rugandu-se de tine si dandu-ti grau fara plata".
Saracul, socotind ca i-a zis sfantul aceasta numai pentru mangiierea necazului sau, vazandu-si desarta si fara folos nadejdea sa, precum i se parea, s-a dus la casa sa suspinand. Cum s-a facut noapte, prin porunca lui Dumnezeu s-a varsat ploaie mare pe pamant, iar hambarele bogatului nemilostiv si iubitor de argint au cazut si apa a luat tot graul. Nemilostivul vanzator de grau, cu ai sai, a alergat prin toata cetatea, strigand si rugand pe toti ca sa-i dea ajutor, spre a nu ajunge sarac. Dar oamenii, vazand graul risipit pe drumuri, au inceput a-l strange si a-l duce la casele lor. Asemenea si saracul acela care ceruse ieri, si-a adunat grau din destul, pe care, vazandu-l bogatul, a inceput a-l ruga sa ia cat va voi. Asa a pedepsit Dumnezeu nemilostivirea bogatului, iar saracia si foametea saracului a mangiiat-o, dupa proorocirea sfantului."

Antoni0 19.01.2010 20:21:29

Haideti sa discutam despre Sfantul Patriarh Tihon si despre pozitia sa referitor la schimbarea calendarului. Uitati ce am gasit pe blogul lui Rafael Udriste:

Seriozitatea intentiilor Sf. Tihon, o demonstreaza si faptul ca el pregateste pentru consultari cu Patriarhia Ecumenica, o delegatie reprezentativa. Astfel, N. Kuznetsov (reprezentantul laic al patriarhiei), la 31 ianuarie 1919, inainteaza Sovnarkomului (guvernului bolsevic), din partea Sf. Tihon, cerere de vize pentru membrii delegatiei « fiind necesara deplasarea acesteia pentru consultari in vederea trecerii BORuse pe stil nou, dat fiind faptul ca statul a adoptat acest nou calendar ». Komisarul justitiei Kursky, aproba, dar se opune personal sefului CeKa-ului (KGB-ului), Dzerjinsky. Mai jos redau in traducere mot-a-mot un fragment din Scrisoarea Patriarhului Tihon catre Patriarhul Constantinopolului Herman din 21 ianuarie 1919 cu № 64
"…..Dupa cum se stie, aceasta chestiune (calendarul) a constituit déjà un subiect de schimb de opinii intre bisericile ortodoxe autocefale pe timpul fericitului spre pomenire predecesor al Sanctitatii Voastre patriarh Ioachim al III-lea. Atunci toate bisericile ortodoxe, intre care si BORusa, s-au pronuntat negativ, ramanand pe stil vechi, Iulian. Dar iata ca pe 29 ianuarie 1918, actuala noastra guvernare, fara consultari sau relatii cu biserica, a decis introducerea in Republica Sovietica in toate relatiile economice stilul nou. ADEVARAT ESTE CA PROCLAMANDU-SE SEPARAREA BISERICII DE STAT, NOUA LEGE NU OBLIGA BISERICA SA TREACA PE STIL NOU. CHIAR INVERS, IN ZONELE UNDE ORTODOXSII CONSTITUIE MAJORITATEA POPULATIEI, LEGEA INCLUDE IN NUMARUL DE ZILE NELUCRATOARE SI DE ODIHNA SI UNELE SARBATORI CRESTINE PRECUM, SPRE EXEMPLU, CRACIUNUL, SF. PASTI, CINCIZECIMEA SI ALTELE , ANUME PE STIL VECHI ; ASADAR, BISERICII II RAMANE SA DECIDA O PROBLEMA PARTICULARA SI DE ORDIN SECUNDAR : SA SE CONTINUIE PRAZNUIREA NOULUI AN DE ZIUA CIRCUMCIZIUNII (13 ianuarie n.t.), SAU DE ZIUA SF. MUCENIC BONIFATIE (1 ianuarie n.t.). INSA IN MOD DIFERIT SE PREZINTA LUCRURILE ACOLO, UNDE ORTODOXSII SUNT MINORITARI, DIN CARE CAUZA, LEGEA LAICA NU IA IN CONSIDERATIE RANDUIALA BISERICII ORTODOXE. ORTODOXSII TREBUIE SA SUPORTE TOATE INCONVENIENTELE EXISTENTEI IN PARALEL A DOUA STILURI, CAND VIATA ECONOMICA SI VIATA PRIVATA IN TOTALITATE SUNT BAZATE PE STIL NOU, IAR VIATA BISERICEASCA – PE VECHI".

ASA CUM A FACUT-O SI PREDECESORUL VOSTRU (Ioachim III-n.t.) , SA VA ADRESATI INTAISTATATORILOR ACESTORA (Bisericilor Ortodoxe n.t.) CU A VOASTRA CARTE PATRIARHALA, PROPUNANDU-LE SA ANALIZEZE ATENT CHESTIUNEA INLOCUIRII STILULUI VECHI CU CEL NOU SI SA FACA CUNOSCUTE CONCLUZIILE CAT SI SFATURILE FRATESTI, CUM TREBUIE SA PROCEDEZE ORICE BISERICA ORTODOXA IN ACEST SENS SUB PRESIUNEA UNOR CIRCUMSTANTE EXTERIOARE UNEORI NEASTEPTATE, DACA SUNT POSIBILE ABATERI DE LA CALENDARUL BISERICESC ADAPTAT DIN VECHIME SI CARE AR FI ACESTEA, SAU NU SUNT PERMISE DE NICI UN FEL. LA ACEASTA INTREBARE PUTEM PROPUNE PATRU RASPUNSURI DIFERITE. » Urmeaza cele patru variante de schimbare a calendarului :
1/ Biserica ramane integral pe stil vechi schimbandu-se numai data sarbatoririi Anului Nou
2/ a doua varianta este diametral opusa primei, biserica trece inegral pe stil nou trecand pe stil nou si pashalia, dar « ... INTRODUCEREA (integrala n.t.) A STILULUI NOU IN PRACTICA ORTODOXA POATE CREA BAZELE, CU TOATE CA ACESTEA NU AR FI JUSTE, INVINUIRII BISERICII NOASTRE IN INCALCAREA PREVEDERILOR PRIMULUI SINOD ECUMENIC REFERITOARE LA SARBATORIREA PASTELUI, ASTFEL DE ACUZARI, ARUNCATE IN POPOR , AR PUTEA CREA O IMENSA SMINTEALA IN GANDIREA OAMENILOR ZELOSI, DAR PUTIN INFORMATI IN PROBLEME ALE CREDINTEI SI A DISCIPLINEI BISERICESTI”.
3/ a treia varianta este un compromis dintre primele doua. Pashalia si praznicele legate de ea raman pe stil vechi, iar sarbatorirea zilelor sfintilor precum si a praznicelor cu data fixa dupa mineu se va face pe stil nou. « ACEASTA SOLUTIE, DUPA CUM SE VEDE, ELIMINA INSASI PRETEXTUL DE A ACUZA BISERICA NOASTRA IN INCALCAREA PREVEDERILOR PRIMULUI SINOD ECUMENIC, DEOARECE PASHALIA ORTODOXA RAMANE NEATINSA, SF. PASTI, PRECUM SI CELELALTE PRAZNICE LEGATE DE ACESTA, SARBATORINDU-SE EXACT IN ACELEASI ZILE CARE CORESPUND CALENDARULUI IULIAN »... « ELIMINANDU-SE ASTFEL TOATE DIFICULTATILE LEGATE DE PRAZNICELE FIXE »...
4/ a patra varianta : fiecare biserica ortodoxa, sa aibe libertatea sa aleaga varianta a 2-a sau a 3-a , cu conditia ca oricare ar fi aceasta alegere, « ALEGEREA FACUTA NU VA FI CONSIDERATA CA PRETEXT PENTRU INTRERUPEREA RELATIILOR BISERICESTI, IMPORTANT FIIND SA NE PASTRAM ASPIRATIILE COMUNE PRIN CARE VIAZA SI SE MISCA SF. BISERICA UNIVERSALA SI BISERICA NOASTRA APOSTOLICA. CEI CARE AU PROPUS ACEASTA SOLUTIE (membrii sectiei special infiintate n.t.) EVOCA EXEMPLUL IERARHILOR POLICARP SI AL PAPEI ANICHITA, PRECUM SI RANDUIALA RELATIIOLR INTRE BISERICI : IN TOATE FRATEASCA IUBIRE (SF. VICHENTIE) ».

In anul 1922, GPU-ul (KGB), la ordinul personal al lui Trotsky, lanseaza « Obnovlencestvo » (Reinnoirea) un grup de secte politizate care s-au declarat drept biserica crestina. Acest lucru s-a intamplat in perioada in care bolsevicii, sub pretextul ajutorarii poporului infometat, au dispus confiscarea obiectelor bisericesti de valoare. Sf. Patriarh Tihon, nu s-a opus deloc confiscarii, semnand in acest sens chiar si o proclamatie, dar a insistat ca exproprierea sa se faca de insasi fetele bisericesti, cu respectul cuvenit fata de cele sfinte, pastrandu-se intacte obiectele bisericesti strict necesare pentru uz liturgic, ceea ce, evident, nu-i avantaja pe bolsevici, care au inceput literalmente jefuirea si profanarea bisericilor, starnind proteste violente din partea poporului. KGB-istii au insinuat imediat, ca « popii contrarevolutionari » vor sa infometeze poporul si au trecut la represalii in masa. Sf. Tihon a intervenit spunand lucrurilor pe nume. (bunurile confiscate, printre care, obiecte de inestimabila valoare istorica, au fost transformate in lingouri. O parte din valorile confiscate, adica 1 milion de ruble in aur din cele 4,5 milioane au fost folosite de Trotsky pentru import de grau cu tot tamtam-ul aferent , 1,5 milioane si le-au insusit KGBistii numai intr-o singura luna de confiscari, reclamand fonduri suplimentare de la guvern pentru continuarea operatiunii, restul, pe care au pus ghiara bolsevicii, fiind, printre altele, folosit pentru finantarea ‘ Reinnoitorilor ‘. ) « Reinnoitorii » l-au acuzat atat pe patriarh cat si pe alti arhierei de neloialitate fata de « puterea poporului », declarand destituirea acestora. KGBistii le pun cu forta la dispozitie cam 2/3 din bisericile din toata Rusia. (Va puteti da seama de numarul destul de mare al acestora) « Reinnoitorii » vin cu un program maret de reformare a bisericii, continand un amestec de idei binefacatoare si absolut anormale si necanonice pentru biserica. De ex : alegeri generale ale clerului, trecerea la slujbe in limba rusa si la limbile moderne ale altor popoare conlocuitoare, ridicarea pentru clerici a interdictiei de a frecventa teatrul, de a purta parul scurt, implicarea mirenilor in viata bisericeasca, dar si recunoasterea puterii bolsevice si a dreptatii revolutiei ca intruchipare a idealului societatii crestine, interdictia pentru monahi de a fi numiti arhierei, desfiintarea patriarhiei, scoaterea din sinaxar a sfintilor proveniti din clasa burgheza...etc . In aceasta situatie, Sf. Tihon, cere prin curieri, arhiereilor BORuse sa DENUNTE ORICE REFORMARE a bisericii, implicit schimbarea datei Anului Nou si indreptarea calendarului. De aici incolo, problema calendarului, v-a figura ca reper, in primul rand pentru credinciosii de rand, ca simbol al acceptarii sau a neacceptarii « bisericii » KGBiste de catre parohiile ortodoxe. Mai departe voi supune atentiei Dvs, relatarea documentului Sf. Tihon adresat bolsevicilor.

[continua]

Antoni0 19.01.2010 20:23:07

[continuarea]

Declaratia Patriarhului Tihon din 17(30). 09. 1924 catre comitetul central executiv referitor la atitudinea Bisericii Ortodoxe Ruse fata de reformarea calendarului (trecerea la stilul « nou » grigorian).
........ REFORMA CALENDARULUI BISERICESC IN SENSUL ECHIVALARII SALE CU CALENDARUL LAIC, DESI PREZINTA ANUMITE DIFICULTATI IN PRIVINTA SINCRONIZARII PASHALIEI SI A DISCIPLINEI POSTURILOR, IN PRINCIPIU, ESTE ACCEPTABILA. CALENDARUL NU ESTE RIDICAT DE CATRE BISERICA DREPT DOGMA INTANGIBILA A CREDINTEI, CI FIIND LEGAT DE RIT, CE POATE SUFERI SCHIMBARI, POATE FI SCHIMBAT (LA RANDU-I n.t.). INLOCUIREA CALENDARULUI IULIAN CU CEL GRIGORIAN PREZINTA AVANTAJE PRACTICE SUBSTANTIALE INSASI PENTRU BISERICA, DEOARECE STILUL NOU A FOST ADOPTAT DE TARI ORTODOXE, REGLEMENTAND VIATA LAICA, PRECUM SI ZILELE DE ODIHNA, IN CARE BISERICA CHEAMA LA RUGACIUNE. CU TOATE ACESTEA, APLICAREA IMEDIATA A REFORMEI (calendaristice n.t.) INTAMPINA MARI GREUTATI… PENTRU PASTRAREA UNITATII ECUMENICE, ESTE IMPORTANT CA IN TOATE BISERICILE ORTODOXE ACELEASI SLUJBE SI PRAZNICE SA SE FACA CONCOMITENT... (reforma calendarului n.t.) POATE FI INFAPTUITA NUMAI CU ACORDUL CREDINCIOSILOR... PATRIARHUL NICON AVEA DREPTATE, CAND A INCEPUT INDREPTAREA CARTILOR BISERICESTI, DAR INTAMPINAND PROTESTE DIN PATRTEA POPORULUI, NEDORIND SA-L CONVINGA DE NECESITATEA ACESTOR MASURI, CI INTENTIONAND SA-L DETERMINE SA SE SUPUNA AUTORITATII SALE, A GENERAT SCHISMA DE RIT VECHI, URMARILE GRAVE ALE CAREIA SE FAC SIMTITE SI ASTAZI IN BORUSA......
DEPARTAMENTUL ECLESIASTIC SUPERIOR AL REINNOIRII (un fel de CC bisericesc KGBist n.t.) SI SINODUL SCHIZMATIC DIN 1923 AL ACESTORA, IGNORAND TOTALMENTE AUTORITATEA ECUMENICA, AU DECIS SCHIMBAREA STILULUI, FARA SA TINA CONT NICI DE UNITATEA ECUMENICA, NICI DE UNITATEA BORUSE. DECIZIA LOR DE SCHIMBARE A CALENDARULUI A FOST FACUTA DE EI FARA NICI UN FEL DE CONSULTARI CU ALTE BISERICI ORTODOXE, DISCUTAREA APROAPE CONCOMITENT A ACELEIASI PROBLEME (calendaristice n.t.) LA CONSFATUIREA DE LA CONSTANTINOPOLE, NEFIIND DECAT O SIMPLA COINCIDENTA ( ! n.t.) ... ASTFEL REFORMA DECLARATA DE CATRE ASA NUMITUL SINOD DIN 1923, NU A FOST ACCEPTATA NU NUMAI DE CATRE MAJORITATEA POPORULUI ORTODOX RUS..., DAR SI DE CATRE NUMARUL LIMITAT DE PAROHII, CARE PRIN DIVERSE IMPREJURARI, AU FOST TRECUTE SUB TUTELA EPISCOPILOR REINNOITORI... DUPA REVENIREA NOASTRA LA CONDUCEREA BISERICII (o perioada Sf. Tihon fusese arestat si judecat de KGBisti intr-un proces stil « Hodorkovsky » n.t.) REPREZENTANTUL GPU (kgb) E.A. TUCIKOV, IN NUMELE GUVERNULUI, NE-A CERUT IN REPETATE RANDURI SA INTRODUCEM CALENDARUL LAIC IN RITUL BORUSE... CUM S-A RASPANDIT VESTEA TRECERII LA STIL NOU ICEPAND CU (15) OCTOMBRIE, IN RANDUL CREDINCIOSILOR A IZBUCNIT O PROFUNDA NELINISTE. INTR-ADEVAR, APROAPE TOATE PAROHIILE AU ASCULTAT, CU INIMA MAHNITA, DECIZIEI NOASTRE. INSA DIN EPISCOPIILE DIN JURUL MOSCOVEI, DIN SUD, DIN CRIMEEA, DIN INDEPARTATA SIBERIE, AM PRIMIT DELEGATII DIN PARTEA CREDINCIOSILOR( ! n.t.) VENITE SA SE CONVINGA DACA INTR-ADEVAR SE PRECONIZEAZA REFORMAREA CALENDARULUI, SI SA NE CEARA DIN PARTEA POPORULUI SA NE ABTINEM DE LA EA, INTRUCAT INTRODUCEREA STILULUI NOU GENEREAZA INDOIELI, TEMERI, NEMULTUMIRI SI REZISTENTA ( ! n.t.)... PENTRU A NU FORTA CONSTIINTA POPORULUI, PE 26 OCTOMBRIE (8NOEMBRIE) ( ! urmatoarea zi dupa sarbatoarea revolutiei bolsevice n.t.) SA DAM URMATOAREA DISPOZITIE : INTRODUCEREA INTEGRALA SI OBLIGATORIE A STILULUI NOU SA FIE AMANATA. A DOUA ZI CANCELARIA NOASTRA A FOST BLOCATA DE AGENTI AI GUVERNULUI, FIIND EXPROPRIATE EXEMPLARELE INCA NEDISTRIBUITE A HOTARARII NOASTRE PRIVIND INTRODUCEREA STILULUI NOU, ACESTEA FIIND DIFUZATE PE STRAZILE CAPITALEI FARA ACORDUL SAU INSTIINTAREA NOASTRA. ARHIEPISCOPUL ILARION (TROITSKY), SPRIJINITORUL NOSTRU APROPIAT, A FOST ARESTAT PE MOTIVE NECUNOSCUTE SI EXILAT (in lagarul de concentrare n.t.) LA SOLOVKI. (in documentul original ultima fraza a fost stearsa n.t.). CREDINCIOSII AU INTERPRETAT ACEST ACT REPRESIV, CE A URMAT AMANARII REFORMEI CALENDARULUI, DREPT DOVADA A AMESTECULUI PUTERII LAICE IN TREBURILE INTERNE ALE BISERICII... PENTRU SOLUTIONAREA PROBLEMEI REFORMEI A CALENDARULUI BISERICESC TREBUIE ANALIZAT ACEST PROTEST GENERAL AL POPORULUI CAT SI CAUZELE ACESTUIA. ACESTE CAUZE SUNT MULTIPLE .
IN PRIMUL RAND, POPORULUI NOSTRU II PLAC RITURILE SI TRADITIONALISMUL IN NESCHIMBAREA ACESTORA. ACEASTA FORMA DE BUNA CUVIINTA CE CARACTERIZEAZA POPORUL RUS A GENERAT DEJA SCHISMA DE RIT VECHI. IN AL DOILEA RAND, ANUL BISERICESC ESTE STRANS LEGAT DE VIATA POPULARA SI DE ANUL ECONOMIC AL TARANULUI. LA TARA SI ASTAZI, INCEPUTUL LUCRARILOR AGRICOLE SE FACE DUPA PRAZNICE...
LA ACESTE DOUA CAUZE DE OPOZITIE A POPORULUI FATA DE INTRODUCEREA STILULUI NOU, SE MAI ADAUGA SI DOUA IMPREJURARI , CE INGREUNEAZA EXTREM INTRODUCEREA ACESTEI REFORME.

« PRIMA CONSTA IN FAPTUL CA EA (reforma n.t) A FOST COMPROMISA DE SCHISMA REINNOIRII ( ! n.t.) . PRIMA DATA DESPRE INTRODUCEREA STILULUI NOU, (public n.t.) A ANUNTAT DEPARTAMENTUL ECLESIASTIC SUPERIOR SI SINODUL SCHISMATIC DIN 1923, ADICA CLERICI, CE AU DEMONSTRAT DESCHIS IGNORANTA FATA DE NORMELE CANONICE, CE SI-AU PERMIS DIVERSE INNOIRI, EVOLUIND CU PROGRAME CE PREVAD TRANSFORMARI NU NUMAI IN MATERIE DE DISCIPLINA BISERICEASCA, DAR SI A DOGMELOR... ACESTEA AU STARNIT O MARE NELINISTE IN RANDUL CREDINCIOSILOR INGRIJORATI DE PASTRAREA INTEGRITATII CREDINTEI, ASTFEL IN MENTALITATEA LOR, STILUL NOU, CE ATINGE ADANC VIATA DE ZI CU ZI, A DEVENIT SINONIM CU SCISMA REINNOITORILOR, DEVENIND SIMBOL SI DRAPEL AL ACESTEIA ( !!! n.t.) IN VIZIUNEA MULTORA ACCEPTAREA STILULUI NOU A INCEPUT SA ECHIVALEZE CU APOSTAZIA. NU INCAPE INDOIALA, CA REFORMA CALENDARULUI AR FI MULT MAI USOR DE INFAPTUIT, DACA NU AR FI AVUT TANGENTA CU SINODUL REINNOITORILOR.
A DOUA CIRCUMSTANTA CE CREAZA MARI DIFICULTATI PENTRU TRECEREA PE STIL NOU, CONSTA IN CONVINGEREA GENERALA, CA ACEASTA REFORMA NU ESTE INTRODUSA DE BISERICA DELIBERAT, CI SUB PRESIUNEA GUVERNARII LAICE. ACEASTA CONVINGERE A APARUT INCA DIN PERIOADA ALEGERILOR PENTRU ASAZISUL SINOD DIN 1923, CA URMARE A ARESTARILOR MASIVE SI A EXILARILOR (in lagare de concentrare n.t.) A EPISCOPILOR SI MIRENILOR ORTODOXSI, CUNOSCUTI PRIN ATITUDINEA LOR NEGATIVA FATA DE SCHISMA REINNOITORILOR, CE SI-AU MANIFESTAT OPOZITIA IN CADRUL ADUNARILOR EPARHIALE... SCHIMBAREA CALENDARULUI BISERICESC PROPUSA DE PRIMUL SINOD A TOATA RUSIA DIN 1917-1918, IN ANUMITE CIRCUMSTANTE AR FI PUTUT AVEA LOC IN MOD FIRESC SI LINISTIT... SA LASAM PE SEAMA BISERICII SA INVINGA GREUTATILE APARUTE IN CALEA INTRODUCERII STILULUI NOU IN PRACTICA LITURGICA. REFORMA CALENDARULUI ESTE IMPUSA DE NECESITATI VITALE IN TOATE BISERICILE ORTODOXE( ! n.t.), ASA CA PUTEM PRESUPUNE CA INTR-UN VIITOR APROPIAT EA VA FI PUSA IN APLICARE DE BISERICILE ORTODOXE FARA CONSTRANGERE DIN EXTERIOR.
IN PREZENT, SUNTEM PRIVATI DE POSIBILITATEA DE A CONTACTA CU ORIENTUL, PENTRU A AVEA DATE EXACTE SI VEROSIMILE DESPRE PROGRESUL REFORMEI IN LUMEA ORTODOXA, PENTRU NOI NEFIIND CLARIFICATE NICI MACAR FORMELE LEGALE PERMISE IN RELATIILE CU BISERICILE ORTODOXE IN AFARA GRANITELOR REPUBLICII. IN ATARE CONDITII, NU NE RAMANE ALTCEVA, DECAT SA ASTEPTAM IN PRIVINTA STILULUI NOU, PANA NU SE VA AJUNGE LA UN CONSENS IN ACEASTA PRIVINTA INTRE CELELALTE BISERICI ORTODOXE... »

IN GRIJA NOASTRA FATA DE BUNASTAREA SI BUNA INTOCMIRE A BORuse, AM CONSIDERAT ACUM NECESARA INDREPTAREA MASURARII TIMPULUI BISERICESC. DEMULT SE STIE, CA ASA NUMITUL CALENDAR IULIAN, ADOPTAT DE BISERICA ORTOTOXA, NU ESTE EXACT, DE ACEEA INCA DE LA SFARFITUL SECOLULUI TRECUT (19 n.t.) SI DE LA INCEPUTUL SECOLULUI NOSTRU (20 n.t.) IN BISERICA ORTODOXA S-A DEZBATUT IDEEA INDREPTARII SALE. IN 1902 PATRIARHUL ECUMENIC AL CONSTANTINOPOLULUI IOACHIM III A CAUTAT MIJLOACE PENTRU A REUNI EXACTITATEA STIINTIFICA A MASURARII TIMPULUI CU PASTRAREA INVATATURILOR BISERICESTI SFINTITE. ASUPRA ACELEASI PROBLEME S-A PRONUNTAT SI SINODUL BISERICII RUSE 1917-1918, FIIND RECUNOSCUT FAPTUL CA NU EXISTA NICI UN FEL DE OBSTACOLE DIN PUNCT DE VEDERE DOGMATIC, PENTRU CA BISERICA ORTODOXA, DE COMUN ACORD CU TOTI MEMBRII SAI, INTR-UN FEL SAU ALTUL, CONFORM REZULTATELOR STIINTIFICE SA INTRODUCA UN CALENDAR AL SAU...

[continua]

Antoni0 19.01.2010 20:23:40

[continuarea]

Discutii despre necesitatea indreptarii intr-un fel sau altul al calendarului s-au purtat in mai toate bisericile ortodoxe (mai putin in biserica Copta (Egopta) care masoara timpul traditional altfel – nu de la Craciun, ci de la martirizarea in masa a mucenicilor crestini sec III-dupa calendarul nostru) inca de la sfarsitul sec19 - inceput de sec 20. In BORusa, astfel de dezbateri sunt consemnate din anul 1905, cand s-a format cu binecuvantarea Mitropolitului Antonie Vadkovsky, in cadrul Academiei teologice din Petersburg, un cerc din care au facut parte ilustri teologi, arhierei , viitori arhierei si chiar si doi viitori patriarhi Sf. Tihon Bellavin si Serghie Starogorodsky. Inca vechiului minister al cultelor tarist, a aprobat in 1917 trecerea pe stil nou a mitropoliei (bisericii) Finlandei. Dupa desfiintarea acestuia, necesitatea si forma indreptarii calendarului in restul BORuse s-a pus oficial in discutie la Primul Sinod a toata Rusia, ce si-a inceput lucrarile la Moscova pe 15 august 1917 si a fost constrans de bolsevici sa inceteze lucrarile la 7 septembrie 1918, inainte de a fi putut elabora toate hotararile inclusiv cea a calendarului. Totusi, acest sinod a reusit, printre altele, in primul rand, sa aleaga si sa intronizeze un nou patriarh : pe Sf. Tihon Bellavin la 5 noiembrie 1917. La 19 ianuarie 1918, rosteste renumita anatema - blestem pe capul bolsevicilor pentru sangele nevinovat varsat . In noiembrie la Sremsky Karlovatz in Serbia ia fiinta Biserica Alba. Pe 12 mai 1922 Alexandr Vvedensky si Antonie Granovsky se autoproclama sefi ai bisericii reinnoitoare, anuntand patriarhului ca tocmai a fost destituit, astfel creindu-se o structura paralela de conducere a bisericii. Sf. Tihon introduce stilul nou in BORusa la 1 octombrie 1923, apoi pe 8 noembrie 1923 semneaza Decizia de amanare temporara a introducerii in biserica a folosirii stilului nou. (document f interesant) Moare in circumstante neelucidate (presupus otravit) la 7 aprilie 1925. A fost canonizat la 9 octombrie 1989.
Pravoslavistilor ne le place istoria !

« PE 24 SEPTEMBRIE A.C. ADUNAREA EPISCOPILOR ( ! n.t.), PREZIDATA DE MINE, A DECIS INTRODUCEREA IN PRACTICA BISERICEASCA A NOULUI CALENDAR INCEPAND CU 2 OCTOMBRIE PE STIL VECHI, INSTIINTAND DESPRE ACEST FAPT BISERICA RUSA PRINTR-UN ACT SPECIAL.
DIN CAUZA UNOR CIRCUMSTANTE CE NU DEPIND DE VOINTA NOASTRA, ACTUL DE INTRODUCERE A STILULUI NOU A IESIT DIN TIPOGRAFIE DEABIA LA INCEPUTUL LUNII NOIEMBRIE, CAND PERIODA PROPICE PENTRU TRECEREA LA STILUL NOU FUSESE DEPASITA.
IN TIMPUL TIPARIRII ACTULUI, S-A FACUT CUNOSCUT FAPTUL CA CELELALTE ( ! n.t.) BISERICI ORTODOXE, CU CARE BORusa INTOTDEUNA TREBUIE SA-SI PASTREZE UNITATEA, AU AMANAT TEMPORAR INTRODUCEREA STILULUI NOU.
DIN ACESTE CAUZE SI NOI CHEMAM SPRE AMANAREA TEMPORARA A INTRODUCERII STILULUI NOU IN PRACTICA BISERICEASCA.”
Acest document a starnit un val de emotii in toata lumea crestina. In scurt timp, (februarie 1924) Sf. Tihon a fost vizitat de o delegatie reprezentativa a patriarhului Ierusalimului, care desi i-au luat partea in disputa cu “reinnoitorii” , i-au atras atentia, ca o data adaptat stilul nou, acest lucru nu trebuia schimbat, oricare ar fi conjunctura politica a evenimentelor, pentru a nu scinda biserica. Patriarhul ecumenic Grigorie VII, impreuna cu alti patriarhi ai Orientului, l-au acuzat deschis pe PF Tihon de sciziune si i-au cerut sa demisioneze initiind alegerile noului patriarh.
Reinnoitirii au disparut de pe scena istorica la fel de brusc, precum au aparut , dupa ce bolsevicii au adoptat definitiv programul de anihilare totala al bisericii. Majoritatea au indurat aceleasi represalii ca si ceilalti crestini. O buna parte din ei s-au intors sub ierarhia canonica. (o sa urmeze mai multe informatii)

Inca ceva: citind bazaconiile tov politruk Teo, ce pare incantat de cultul traditionalist si politizat al BORuse Albe, ar trebui sa-i explicati, ca din punct de vedere strict canonic, practic NICI UNUL din arhiereii fondatori ai acesteia, in frunte cu mitropolitul Antonie Hrapovitsky (fugar de la mitropolia Harcovului) nu au avut drept legitim sa se intruneasca fara binecuvantarea Sf. patriarh Tihon. Ei au fugit "eroic" de bolsevici, lasand in voia soartei poporul crestin pastorit. Acestfel de reprosuri, le-a facut in repetate randuri Sf.Tihon, declarand drept ilegale si necanonice sinoadele acestora. Biserica Alba a constituit o deviere simetric opusa reinnoitorilor, la fel de politizata, dar exaltat conservatoare.

sursa aici: http://rafaeludriste.blogspot.com/20...u-timpuri.html

Antoni0 19.01.2010 20:30:24

Recapituland, aceste texte le-am luat de pe un blog, mai precis de pe blogul lui Rafael Udriste. Userul DAN a tradus aceste texte din diferite arhive (asa a afirmat).

Acum intrebarea este? Cat % adevar exista in aceste afirmatii?

Despre sinodul rusesc din 1917-1918 (parca) nu prea stiu multe. La fel, nu stiu prea multe nici din viata Sfantului Patriarh Tihon, in afara de anatemele date impotriva comunistilor!

Ce a batut la ochi insa, e rautatea cu care s'a scris despre ROCOR. Parca am recitit declaratia neo-athonitilor, cand au afirmat ca ROCOR-ul Sfantului Mitropolit Filaret, si a Sfantului Ioan Maximovic, a Vladicai Averchie, a lui Serafim Rose a teologului Pomazansky e schismatic si fara Har!

Si afirmatia conform careia rusii albi au influentat pe sarbi mi se pare la fel de puerila. Dar oare au influentat rusii albi si Patriarhia Ierusalimului sau a Alexandriei sau pe Sfantul Serafim Sobolev?
Sa nu uitam ca ROCOR-ul a primit sub omoforul sau si pe calugarii prigoniti de la Valaam din Finlanda (incredibil, pe blog opozitia la schimbarea calendarului si a pascaliei este condamnata si se o invoca argumentul "unitatii poporului"!)

Momentan nu pot comenta aceste informatii, vazand ca trebuie sa le verific!

Orthodoxia, Bogdan, orthodoxherald si ceilalti, as vrea sa stiu si parerea/opiniile voastre! Multumesc!

piedonee 19.01.2010 20:45:36

nu stiu de ce va jicniti indirect...care mai de care dintre voi stie adevarul....!nu e mai bine sa ne rugam unul pt altul si pt sefi nostrii,pt cei rataciti pt ce i buni,pt ce i rai cu toti suntem creaturii a CELUI CE NEA CREAT si ce vrea EL de la noi?????????SA NE IUBIM UNUL PE ALTUL ASA CUM EU VA IUBESC PE VOI.....deci EL poate iubi pe pacatosi,pe toti indiferent de confesiune dar noi ca crestinii ne jicnim ne contrazicem si ne blestema ,anatizam de parca am fii drepti.....!ce va face sa crede ti ca sunte ti drepti fata de ceilanti?ce va face sa crede ti ca pe voi ce i pe nou sau ce i pe vechi VA V A PUNE DUMNEZEU DE A DREAPTA SA???????????oare EL nu cauta la inima omului....iar Dumnezeu a dat gura omuli nu sa blesteme ci sa binecuvinteze.....ceea mai mare virtute e sa iubesti neconditionat si daca cel de langa tine greseste roagate cu lacrimi pt el si uite asa.....crestinismul inseama iubire,insusi ura noastra face dezbinare si degenereaza ura...i a sa incercam sa fim mai buni,sa ne rugam mai cu sarguinta si credinta se va restabili,dar nu ...noi nu facem dect sa scoate greselile in fata sa judecam sa scoatem "dosarele"in care unul a gresit mai mult ca altul si uite asa aratam ca suntem crestinii ortodoxii....daca un evreu citeste pe acest topic ce poate sa zica de crestinii???pt ca crestinismul sa desbinat insusi din lipsa de credinta si din lipsa de iubire.....!normal ca ma veti creitica sau judeca pt ca asta intalnesti frecvent in crestinism multa barfa,invidie,rautate si multa multa mandrie ca ce i pe nou sunt credinta adevarata sau ce i pei vechi sunt in credinta adevarata si invers dar nici un cuvant frumos sa se adreseze adica cei pe nou sa vorbeasca frumos de cei pe vechi si invers....e greu sa se aduca cuvinte frumoase uni altora???dece oare???a trecut cineva la cee vesnice si a zis fratilor cei pe vechi sunt in iad iar noi pe nou suntem in rai?????????nu....avem gura pt binecuvantare pt iubire pt liniste ......!Dumnezeu va judeca dupa inima fiecaruia.....!dar cu Chineji si Indieni care sunt aproape 2 miliarde unde se vor duce ei??????????daca noi ortodoxii ne uram atat de mult intre noi.....!ortodoxia a devenit formata din farisei si saduchei prin modul lor de comportament...cand vom fii in fata Dreptului Judecator ne va intreba de faptele noastre si nu de episcopul cutare sau cutare.....va zice,gol am fost si mati imbracat,bonlav am fost si ma ti cercetat....etc...stitii voi mai bine ca mine dar va cauta bunatatea din inima noastra de iubirea din ea...."EU AM VENIT BLAND SI SMERIT CU INIMA"........daca e sa facem ceva e sa iubim......!eu cred ca faptele ar trebui sa arata care e buna noul sau vechiul dar la cat de multa ura exista si la uni si la alti"pt credinta".....nu ai cum sa deosebesti care e buna!!!!!!!!!!cared ca ar fi bine sa se lucreze mai mult la fapte si mai putin la dovezi negative,ca prin negativism nu facem decat sa ne jicnim indirect.......dar asta e ultimul veaca care insusi prin libertatea de credinta duce la chestii de genul acesta pt ca daca eram in timpul lui Diocletian cu siguranta eram UNITI....acum suntem DEZBINATI....PT CE?din mandrie,pt putere care sa fie sef,pt bani si restul.....!trist......

Antoni0 19.01.2010 21:15:51

Citat:

În prealabil postat de piedonee (Post 202623)
nu stiu de ce va jicniti indirect...care mai de care dintre voi stie adevarul....!nu e mai bine sa ne rugam unul pt altul si pt sefi nostrii,pt cei rataciti pt ce i buni,pt ce i rai cu toti suntem creaturii a CELUI CE NEA CREAT si ce vrea EL de la noi?????????SA NE IUBIM UNUL PE ALTUL ASA CUM EU VA IUBESC PE VOI.....deci EL poate iubi pe pacatosi,pe toti indiferent de confesiune dar noi ca crestinii ne jicnim ne contrazicem si ne blestema ,anatizam de parca am fii drepti.....!ce va face sa crede ti ca sunte ti drepti fata de ceilanti?ce va face sa crede ti ca pe voi ce i pe nou sau ce i pe vechi VA V A PUNE DUMNEZEU DE A DREAPTA SA???????????oare EL nu cauta la inima omului....iar Dumnezeu a dat gura omuli nu sa blesteme ci sa binecuvinteze.....ceea mai mare virtute e sa iubesti neconditionat si daca cel de langa tine greseste roagate cu lacrimi pt el si uite asa.....crestinismul inseama iubire,insusi ura noastra face dezbinare si degenereaza ura...i a sa incercam sa fim mai buni,sa ne rugam mai cu sarguinta si credinta se va restabili,dar nu ...noi nu facem dect sa scoate greselile in fata sa judecam sa scoatem "dosarele"in care unul a gresit mai mult ca altul si uite asa aratam ca suntem crestinii ortodoxii....daca un evreu citeste pe acest topic ce poate sa zica de crestinii???pt ca crestinismul sa desbinat insusi din lipsa de credinta si din lipsa de iubire.....!normal ca ma veti creitica sau judeca pt ca asta intalnesti frecvent in crestinism multa barfa,invidie,rautate si multa multa mandrie ca ce i pe nou sunt credinta adevarata sau ce i pei vechi sunt in credinta adevarata si invers dar nici un cuvant frumos sa se adreseze adica cei pe nou sa vorbeasca frumos de cei pe vechi si invers....e greu sa se aduca cuvinte frumoase uni altora???dece oare???a trecut cineva la cee vesnice si a zis fratilor cei pe vechi sunt in iad iar noi pe nou suntem in rai?????????nu....avem gura pt binecuvantare pt iubire pt liniste ......!Dumnezeu va judeca dupa inima fiecaruia.....!dar cu Chineji si Indieni care sunt aproape 2 miliarde unde se vor duce ei??????????daca noi ortodoxii ne uram atat de mult intre noi.....!ortodoxia a devenit formata din farisei si saduchei prin modul lor de comportament...cand vom fii in fata Dreptului Judecator ne va intreba de faptele noastre si nu de episcopul cutare sau cutare.....va zice,gol am fost si mati imbracat,bonlav am fost si ma ti cercetat....etc...stitii voi mai bine ca mine dar va cauta bunatatea din inima noastra de iubirea din ea...."EU AM VENIT BLAND SI SMERIT CU INIMA"........daca e sa facem ceva e sa iubim......!eu cred ca faptele ar trebui sa arata care e buna noul sau vechiul dar la cat de multa ura exista si la uni si la alti"pt credinta".....nu ai cum sa deosebesti care e buna!!!!!!!!!!cared ca ar fi bine sa se lucreze mai mult la fapte si mai putin la dovezi negative,ca prin negativism nu facem decat sa ne jicnim indirect.......dar asta e ultimul veaca care insusi prin libertatea de credinta duce la chestii de genul acesta pt ca daca eram in timpul lui Diocletian cu siguranta eram UNITI....acum suntem DEZBINATI....PT CE?din mandrie,pt putere care sa fie sef,pt bani si restul.....!trist......

Nu e vorba de "ura"; e vorba de pastrarea Ortodoxiei nestirbita de influentele modernismului, de influentele ecumenismului, de influentele serghianismului, s.a.m.d.

Daca vei merge pe site-urile coptilor, vei observa ca si ei au zeci si zeci de "sfinti"!
Ce inseamna asta? Ca sunt ortodocsi? Ca sunt fratii nostri? In nici un caz, vazand ca BISERICA ESTE TEMELIA ADEVARULUI si nu o sinagoga a minciunilor si a diferitelor erezii!

Minuni sunt peste tot in lume, vazand ca Duhul Sfant are o lucrare generala in lume. Dar Harul, este prezent doar in Ortodoxie. Asta zic Sfintii Parinti! Sau acum, prin umanismul propovaduit de tine, vrei sa afirmi contrariul?

Una e Biserica, nu mai multe! Si acea Una, e Sfanta Biserica Ortodoxa, nu cea armeanea, sau copta, sau indiana, sau nestoriana, s.a.m.d.!

Pentru mantuire noi trebuie sa avem DREAPTA CREDINTA SI FAPTELE CELE BUNE! Din discursul tau reiese ca doar faptele conteaza! Asta este o pura erezie modernista de tip protestant!

piedonee 19.01.2010 22:25:27

Citat:

În prealabil postat de Antoni0 (Post 202647)
Nu e vorba de "ura"; e vorba de pastrarea Ortodoxiei nestirbita de influentele modernismului, de influentele ecumenismului, de influentele serghianismului, s.a.m.d.

Daca vei merge pe site-urile coptilor, vei observa ca si ei au zeci si zeci de "sfinti"!
Ce inseamna asta? Ca sunt ortodocsi? Ca sunt fratii nostri? In nici un caz, vazand ca BISERICA ESTE TEMELIA ADEVARULUI si nu o sinagoga a minciunilor si a diferitelor erezii!

Minuni sunt peste tot in lume, vazand ca Duhul Sfant are o lucrare generala in lume. Dar Harul, este prezent doar in Ortodoxie. Asta zic Sfintii Parinti! Sau acum, prin umanismul propovaduit de tine, vrei sa afirmi contrariul?

Una e Biserica, nu mai multe! Si acea Una, e Sfanta Biserica Ortodoxa, nu cea armeanea, sau copta, sau indiana, sau nestoriana, s.a.m.d.!

Pentru mantuire noi trebuie sa avem DREAPTA CREDINTA SI FAPTELE CELE BUNE! Din discursul tau reiese ca doar faptele conteaza! Asta este o pura erezie modernista de tip protestant!

din discutia voastra nu era vorba de copti ci o contrazicere pe teme vechi -nou,si eu m am referit la faptele celor 2 clasate care nu mi se pare asa cum zici tu o erezie faptul ca va contraziceti si se formeaza 2 tabere deja sunt formate si destul de separate intre nou si vechi......!e vorba de UNA SF.SI SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA....deci CREZUL se zice in ambele biserici exact asa cum e si toata slujba si la unua si la alta asta e problema dece atata DEZBINARE cand avem aceleas CREZ,aceleas slujbe doar sarbatorite diferit.....eu asta nu inteleg dece atata vrajba...si e si normal sa cred ca doar faptele uneia dintre rupturi conteaza .....asta e parerea mea din sirul de contraziceri postate de voi unde sunt postate doar FAPTELE NEGATIVE ale uneia sau alteia.......asta nu inseamna ca e e o erezie..uite ce inseamna erezie"
Ereziile (gr. hairesis și lat. haeresis = opțiune, alegere) sunt "concepții particulare fie despre [COLOR=#0000ff]Sfânta Treime[/COLOR], fie despre dumnezeirea lui [COLOR=#0000ff]Iisus Hristos[/COLOR], sau despre firea Sa omenească, sau despre raportul dintre cele două firi în [COLOR=#0000ff]ipostasul[/COLOR] Său dumnezeiesc, acestea din urmă fiind cunoscute sub numele de erezii hristologice. Se cunosc și erezii pnevmatologice, întâlnite în teologie sub numele de subordinaționism pnevmatologic, sau de pnevmatomahie" [COLOR=#0000ff][1][/COLOR]. De asemenea, ereziile care afectează viziunea corectă asupra Bisericii se numesc erezii eclesiologice. "
se numeste o persoană care renunță la autoritatea Bisericii, dar nu la învățăturile sale este o [COLOR=#810081]schismatică[/COLOR]
e vorba doar de calendar si de interpretarile fiecaruiea....
zi si mie care e secretul evreilor de au reusit sa pastreze legea mozaica intacta ??????????
daca luam incet istoria vom vedea caci calucaria a pornit de unde???SF ANTONIE CEL MARE,sf.PAHOMIE CEL MARE ....patericul egiptean.....nu sunt chear de ingorat asa cum ti se pare tie.......
si pana in anul 400 Craciunul se sarbatorea diferit in fiecare regiune si posturile la fel.....si nu cred ca s a facut atata dezbinare cat e intre nou si vechi....
asta e ciudat si foarte ciudat tocmai acesti care zic in fiecare zi Crezul sunt dezbinati......mi se par cam mincinosi pt ca propovaduesc una si de fapt realitatea e alta se blesteama se dau anatima desi zic aceias rugaciune DOMNEASCA......au aceleasi rugaciuni ....si pt ce atata ura?????????
ce ti se pare erezie?atata timp cat au acelas CREZZZZZZZZ!!!!!!!!!!!!!!!au acelas 7 taine deci sunt identici nu inteleg DEZBINARE CARE DEGENEREAZA IN URA pt ce??????????????
care crezi tu ca se duc in rai?cei pe nou sau cei pe vechi?pt ca nu ai cum sa cunosti daca au sau nu har pt ca nu esti vazator cu duhul pt a vedea Harul DUHULUI SF......
dar fiecare e liber sa inteleaga ce doreste....
ai zis ca pt mantuire e nevoie de DREAPTA CREDINTA SI FAPTE OK!dar de unde sti care e buna dintre nou si vechi????????? caci ambele sunt in dreapta credinta, e aceas biserica nu e armeana ,copta etc...e aceasi?!
eu imi dau doar parerea ca mantuirea e doar in judecatile lui Dumnezeu ,si daca ar fii sa se mantuieasca doar cei pe nou sau cei pe vechi dintre ei doar cei practicanti asta ar fii insemnat ca raiul sa fie pustiu si Dumnezeu a coborat degeaba daca raiul tot gol e......mie imi este imposibil momentan sa cred ca doar cei de pe nou sau de pe vechi se vor mantui mi se pare absurd..eu cred ca ambele....
nu vreu critici ca orice om e instare sa critice si sa blameze ci dor un cuvat frumos....
si mai intreb si eu ceva din pura curiozitate ...ce ati face voi cu cei care sustin ecumenismul????????????ia ti blestema-iati da anatima?sau va ti ruga pt mantuirea lor?multumesc pt raspuns!

Antoni0 19.01.2010 22:47:14

Citat:

În prealabil postat de piedonee (Post 202715)
din discutia voastra nu era vorba de copti ci o contrazicere pe teme vechi -nou,si eu m am referit la faptele celor 2 clasate care nu mi se pare asa cum zici tu o erezie faptul ca va contraziceti si se formeaza 2 tabere deja sunt formate si destul de separate intre nou si vechi......!

O parte vrea sa pastreze si sa respecte Sfanta Traditie, cealalta parte vrea exact contrariul, incepand de la Ierarhi! Dar stii cum se zice ca pestele de la cap se impute!

[quote=piedonee;202715]e vorba de UNA SF.SI SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA....deci CREZUL se zice in ambele biserici exact asa cum e si toata slujba si la unua si la alta asta e problema dece atata DEZBINARE cand avem aceleas CREZ,aceleas slujbe doar sarbatorite diferit.....eu asta nu inteleg dece atata vrajba...si e si normal sa cred ca doar faptele uneia dintre rupturi conteaza .....asta e parerea mea din sirul de contraziceri postate de voi unde sunt postate doar FAPTELE NEGATIVE ale uneia sau alteia.......asta nu inseamna ca e e o erezie..uite ce inseamna erezie"
Ereziile (gr. hairesis și lat. haeresis = opțiune, alegere) sunt "concepții particulare fie despre [COLOR=#0000ff]Sfânta Treime[/COLOR], fie despre dumnezeirea lui [COLOR=#0000ff]Iisus Hristos[/COLOR], sau despre firea Sa omenească, sau despre raportul dintre cele două firi în [COLOR=#0000ff]ipostasul[/COLOR] Său dumnezeiesc, acestea din urmă fiind cunoscute sub numele de erezii hristologice. Se cunosc și erezii pnevmatologice, întâlnite în teologie sub numele de subordinaționism pnevmatologic, sau de pnevmatomahie" [COLOR=#0000ff][1][/COLOR]. De asemenea, ereziile care afectează viziunea corectă asupra Bisericii se numesc erezii eclesiologice. "
se numeste o persoană care renunță la autoritatea Bisericii, dar nu la învățăturile sale este o [COLOR=#810081]schismatică[/COLOR]
e vorba doar de calendar si de interpretarile fiecaruiea....[/b]

Doar atat ai inteles? Atat de simplist gandesti? Tu crezi ca e doar o chestie de 13 zile?

Atunci n'ai citit tot topicul!

Citat:

zi si mie care e secretul evreilor de au reusit sa pastreze legea mozaica intacta ??????????

Au tinut de traditiile lor.

Citat:

daca luam incet istoria vom vedea caci calucaria a pornit de unde???SF ANTONIE CEL MARE,sf.PAHOMIE CEL MARE ....patericul egiptean.....nu sunt chear de ingorat asa cum ti se pare tie.......

Daca vrei s'o vezi asa... Primul exemplu' de calugar a fost chiar Mantuitorul care a fost in desert 40 de zile si dupa a fost ispitit de diavol!

Citat:

si pana in anul 400 Craciunul se sarbatorea diferit in fiecare regiune si posturile la fel.....si nu cred ca s a facut atata dezbinare cat e intre nou si vechi....
Bine ai zis! Daca dupa 400 au inceput sa'l sarbatoreasca toti impreuna de ce au trebuit sa strice aceasta randuiala si sa aduca schisma in Biserica? Si mai rau este ca vrei sa justifici o greseala cu alte fapte din trecut si din alte contexturi!

Citat:

asta e ciudat si foarte ciudat tocmai acesti care zic in fiecare zi Crezul sunt dezbinati......mi se par cam mincinosi pt ca propovaduesc una si de fapt realitatea e alta se blesteama se dau anatima desi zic aceias rugaciune DOMNEASCA......au aceleasi rugaciuni ....si pt ce atata ura?????????
Ti-am spus! Nu e vorba de ura, e vorba de pastrarea Ortodoxie intacta!

Citat:

ce ti se pare erezie?atata timp cat au acelas CREZZZZZZZZ!!!!!!!!!!!!!!!au acelas 7 taine deci sunt identici nu inteleg DEZBINARE CARE DEGENEREAZA IN URA pt ce??????????????

Citeste un rand mai sus!

Citat:

care crezi tu ca se duc in rai?cei pe nou sau cei pe vechi?pt ca nu ai cum sa cunosti daca au sau nu har pt ca nu esti vazator cu duhul pt a vedea Harul DUHULUI SF......

Bravo!

Citat:

dar fiecare e liber sa inteleaga ce doreste....
ai zis ca pt mantuire e nevoie de DREAPTA CREDINTA SI FAPTE OK!dar de unde sti care e buna dintre nou si vechi????????? caci ambele sunt in dreapta credinta, e aceas biserica nu e armeana ,copta etc...e aceasi?!

Cand zici ca Adevarul este de partea ta, te referi la tot Adevarul. Ori cand cei de pe nou afirma ca Adevarul de partea lor, nu e chiar asa! E un paradox!

Citat:

eu imi dau doar parerea ca mantuirea e doar in judecatile lui Dumnezeu ,si daca ar fii sa se mantuieasca doar cei pe nou sau cei pe vechi dintre ei doar cei practicanti asta ar fii insemnat ca raiul sa fie pustiu si Dumnezeu a coborat degeaba daca raiul tot gol e......mie imi este imposibil momentan sa cred ca doar cei de pe nou sau de pe vechi se vor mantui mi se pare absurd..eu cred ca ambele....
nu vreu critici ca orice om e instare sa critice si sa blameze ci dor un cuvat frumos....
si mai intreb si eu ceva din pura curiozitate ...ce ati face voi cu cei care sustin ecumenismul????????????ia ti blestema-iati da anatima?sau va ti ruga pt mantuirea lor?multumesc pt raspuns!

Dumnezeu este Judecatorul!

Cei care sustin ecumenismul sunt eretici. Dupa cum a zis si Apostolul Pavel, dupa prima si a doua mustrare, daca nu se reintorc la Dreapta Credinta, sa ne despartim de ei lasandui la mila Domnului!

mihailt 19.01.2010 23:50:11

Hai mai frate Antonio ca daca iti dai silinta si fratia ta si fratele Orthodoxia ajunge topicul asta cel mai lung de pe forumul crestin ortodox.
Asa ia zi cum e cu minunea cu Sfanta Lumina de la Ierusalim?
Dureaza de vreo 1700 de ani "manipularea" asta,de pe vremea Sfantului Constantin cel Mare.Dar de fapt e minune.
http://www.youtube.com/watch?v=6EI71Uk28rI
Sa mai punem o data poza cu moastele Sfantului Ilie Lacatusu sa vada crestini ortodocsi ca BOR e Biserica Ortodoxa si ca Dumnezeu lucreaza intr-ansa:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...tu%C5%9Fu2.jpg
Sau stai asa "sunt off-topic" on topic e numai cine huleste BOR aci nu?

mihailt 20.01.2010 00:12:59

Foarte interesant materialul despre Sfantul Tihon un pastor care purta in sufletul sau pe Marele Pastor,Dumnezeu Iisus Hristos,care a urmat exemplu Pastorului celui bun si si-a pus viata pentru oile sale.
Cum sa nu fie adevarate afirmatiile acestea despre Sfantul Tihon?
Vedeti ce zice Dumnezeu Iisus Hristos:
"...Păstorul cel bun își pune sufletul pentru oile sale.
12.Iar cel plătit și cel care nu este păstor, și ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind și lasă oile și fuge; și lupul le răpește și le risipește.
13.Dar cel plătit fuge, pentru că este plătit și nu are grijă de oi."
Iata cum a rasplatit Dumnezeu Iisus Hristos pe Sfantul Tihon ca nu a fugit ci a stat sa aibe grija de turma cea cuvantatoare din Rusia,e Sfant,are Sfinte Moaste intregi!
Te rog sa ma ierti mai frate Antonio pentru tonul din postul anterior sunt un pacatos si un rau.

Antoni0 20.01.2010 00:44:15

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 202781)
Foarte interesant materialul despre Sfantul Tihon un pastor care purta in sufletul sau pe Marele Pastor,Dumnezeu Iisus Hristos,care a urmat exemplu Pastorului celui bun si si-a pus viata pentru oile sale.
Cum sa nu fie adevarate afirmatiile acestea despre Sfantul Tihon?
Vedeti ce zice Dumnezeu Iisus Hristos:
"...Păstorul cel bun își pune sufletul pentru oile sale.
12.Iar cel plătit și cel care nu este păstor, și ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind și lasă oile și fuge; și lupul le răpește și le risipește.
13.Dar cel plătit fuge, pentru că este plătit și nu are grijă de oi."
Iata cum a rasplatit Dumnezeu Iisus Hristos pe Sfantul Tihon ca nu a fugit ci a stat sa aibe grija de turma cea cuvantatoare din Rusia,e Sfant,are Sfinte Moaste intregi!

Eu nu stiu daca acel "material" este 100% adevarat! Astept sa vad ce zic si colegii de forum!

Cat despre minuni si moaste (nu tot corpul care are moaste e sfant) mihailt, 30 de minute cat am fost pe site-urile coptilor si etiopenilor, daca n'as fii cunoscut Ortodoxia, as fii zis ca Adevarul se afla la ei, la cati sfinti si minuni au si ei!

Dar noi stim unde se afla Adevarul!

mihailt 20.01.2010 01:20:02

Cum sa nu fie adevarat acel material despre Sfantul Tihon?
Sfantul Tihon nu a vrut sa paraseasca Rusia ramand acolo spre a pastori credinciosii de acolo.
Ba chiar si bolsevicii inselati de draci a vrut sa ii aduca la vindecare sufleteasca.Vrand sa introduca calendarul indreptat care nu avea nimic contrar Sfintelor Canoane dar vazand ca poporul se sminteste datorita calendarului a readus la loc calendarul neindreptat.
Pentru ca arhiereul trebuie sa aplice Sfintele Canoane asa incat sa aduca pe pastoritii sai la vindecare sufleteasca la cunoasterea si la vietuirea cu Dumnezeu cu iconomie dar si cu acrivie precum il inspira preabunul Dumnezeu.
Iata un Sfant parinte iubitor foarte de mantuirea turmei sale celei cuvantatoare,milos precum si Dumnezeu Iisus Hristos care petrece intr-ansul este milos,"Bun si iubitor de oameni Dumnezeu".
Acum vad clar ca indreptarea calendarului nu e gresita din punct de vedere al Sfintelor Canoane,dar cum este din punct de vedere al modului in care a inteles-o poporul de rand nu stiu cum este.

Antoni0 20.01.2010 01:53:58

Am gasit ceva interesant referitor la Pascalie:

It was difficult to determine the Glorious Resurrection Feast every year as the feast is linked to and should come after the Jewish Passover. However, the Jewish Passover is dependent upon the harvest season and the Jewish calendar is lunar not solar and for this reason the Jewish Passover is always between April and May. St. Demetrius invented a special calendar, comprised of both lunar and solar years, to adjust the time of the Glorious Resurrection Feast so the feast doesn’t come before the 1st week of April and not after the 1st week of May. St. Demetrius’ calendar is composed of 19 solarlunar years. The lunar calendar is less than solar calendar by 11 days and so in 19 years it will be 209 days. St. Demetrius divided those 209 days on his 19-years calendar by adding one month to every 2 or 3 years as follows:

[...]

After he finished his invention, St. Demetrius discussed his calendar with his holy Senate
members in Alexandria and they consented to use it for determination of the Glorious Resurrection Feast. One century later, the Fathers of the Council of Nicea decided to use St. Demetrius’ calendar to determine the Glorious Resurrection Feast within the realm of the entire Catholic Church and it remained in use until 1582 AD when the Roman Bishop Gregory the 13th decided to celebrate the Glorious Resurrection Feast the first Sunday following the completeness of the full moon after spring temperance (March 21st ) regardless of the Jewish Passover and so Catholics sometimes celebrate the Glorious Resurrection Feast at the end of March and thus the celebration may have coincided with the Jewish Passover.

http://www.suscopts.org/pdf/copticchurch/hx6.pdf

Sa inteleg ca deja la Primul Sobor de la Nicea Sfintii Parinti au adoptat acest tabel pascal, care noi il folosim si astazi pentru praznuirea Sfantului Paste? Ca asta reiese din ce scrie in acest document!

Antoni0 20.01.2010 02:19:17

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 202800)
Cum sa nu fie adevarat acel material despre Sfantul Tihon?
Sfantul Tihon nu a vrut sa paraseasca Rusia ramand acolo spre a pastori credinciosii de acolo.
Ba chiar si bolsevicii inselati de draci a vrut sa ii aduca la vindecare sufleteasca.Vrand sa introduca calendarul indreptat care nu avea nimic contrar Sfintelor Canoane dar vazand ca poporul se sminteste datorita calendarului a readus la loc calendarul neindreptat.
Pentru ca arhiereul trebuie sa aplice Sfintele Canoane asa incat sa aduca pe pastoritii sai la vindecare sufleteasca la cunoasterea si la vietuirea cu Dumnezeu cu iconomie dar si cu acrivie precum il inspira preabunul Dumnezeu.
Iata un Sfant parinte iubitor foarte de mantuirea turmei sale celei cuvantatoare,milos precum si Dumnezeu Iisus Hristos care petrece intr-ansul este milos,"Bun si iubitor de oameni Dumnezeu".
Acum vad clar ca indreptarea calendarului nu e gresita din punct de vedere al Sfintelor Canoane,dar cum este din punct de vedere al modului in care a inteles-o poporul de rand nu stiu cum este.

Iarasi tragi concluzii pripite! Reforma calendarului a fost facuta gresit, necanonic, de mana masoneriei! Mai bine nu se facea deloc! Ce astazi Ierusalimul nu face tot pe vechi? Si nu au probleme de astronomie, s.a.m.d.!

Dar bineinteles ca asta a fost parerea Sfantului Patriarh Tikhon referitor la schimbare (daca este adevarat). Insa Miron Cristea de ce n'a facut la fel, ca Patriarhul Tikhon? Pentru ca'n joc era si recunoasterea ca Patriarhie (BOR in '25 a devenit Patriarhie)!

Dar acum tu cu siguranta vei vedea aceste declaratii CA O JUSTIFICARE la opesa masonica facuta in 23 de Meletie!

Personal, consider acest lucru o cadere a Sfantului Tikhon! Insa, ca un adevarat Patriarh, Sfantul a ascultat de vocea poporului caruia ii place sa pastreze Sfanta Traditie si s'a intors inapoi la calendarul cel vechiu!

Uite de exemplu declaratiile Preasfintitul Inochentie Arhiepiscop Ortodox al Pekinului:

Din toate părțile ne sosesc știri îngrijorătoare cu privire la persecuțiile aprige la care sunt supuși cei ce păzesc cu fermitate predaniile Sfintei Biserici Ortodoxe, în fața uneltirilor fraților mincinoși care au îndrăznit să-și bată joc și să calce în picioare legile dumnezeiești cu ajutorul autorităților civile.

Dându-se drept înțelepți și civilizatori, acești lupi în piei de oaie, orbiți de fumăraia astei lumi, lepădând orice frică de Dumnezeu, au întreprins „corectarea” legilor Bisericii lui Hristos, considerându-se deasupra Apostolilor și Sfinților Părinți ai Bisericii, prin gura cărora grăia Însuși Hristos.

Domnul însă, a întors înțelepciunea lor în nebunie. Aceștia nici nu-și dau seama ce vorbesc și nu mai pricep ce vor să „îndrepte”. Ei s-au apucat de reforma calendarului fără să știe ce fac.

Calendarul nostru ortodox, afirmă ei, s-a îndepărtat mult de precizia astronomică; în felul acesta, demult ar fi trebuit să se treacă la calendarul gregorian, recunoscut ca exact de către savanți și adoptat de întreaga lume apostată.

Mint ei oare cu intenția vădită de a-i induce în eroare pe cei neîntăriți în credință, sau repetă în toată ignoranța minciunile altora? Cine poate spune? Vădit este însă, pentru cei ce înțeleg problema, că nici una din afirmațiile lor nu conțin nici cea mai mică urmă de adevăr.

Calendarul ortodox, comentează ei, se află în întârziere cu 13 zile față de calendarul corect; astfel că, echinocțiul cade la data de 8 martie, în timp ce Sfinții Părinți ai Sinodului I Ecumenic au hotărât o dată pentru totdeauna că acesta ar urma să cadă în data de 21 martie, ceea ce ar îndreptăți, chipurile, calendarul gregorian. CONTINUA

http://traditiaortodoxa.wordpress.co...biserici-1929/

mihailt 20.01.2010 03:07:39

Tot de acolo de pe blogul fratelui Rafael Udriste:
"Acum, as propune, sa nu ne risipim atentia, ne vorbeste insasi Sf. Tihon. *** ACESTE INCONVENIENTE, DUC LA SITUATII ATAT DE ACUTE, INCAT, SPRE EXEMPLU, IN FINLANDA, (Finlanda facea si ea parte din imperiu din 1809, fiind anexata de Rusia in urma razboiului ruso-suedez pana in 1917 si asemenea Basarabiei, a fost « eliberata » partial in urma unei campanii catastrofice a Armatei Rosii in 1939) DEMULT S-A FORMAT OBICEIUL CA IN ZILELE DE SARBATOARE LUTERANA A CRACIUNULUI, BUNEI VESTIRI, ETC , CU TOATE CA ACESTE SARBATORI SE FAC IN ZILE OBISNUITE, A TREBUIT SA SE FACA ANUMITE SLUJBE SI LA BISERICILE ORTODOXE, PENTRU CA, PE DE O PARTE, SA ACORDAM POPULATIEI ORTODOXE POSIBILITATEA DE A PETRECE CU FOLOS DUHOVNICESC ACESTE ZILE DE ODIHNA NEASTEPTATE, IAR PE DE ALTA PARTE, SA INGRADIM ACEASTA POPULATIE DE ISPITA DE A FRECVENTA SLUJBELE LUTERANE. DUPA LOVITURA DE STAT DIN 1917, LA CERERILE INSISTENTE ALE FINLANDEZILOR ORTODOXSI, FOSTUL SFANT SINOD, A FOST NEVOIT SA PERMITA SARBATORIREA PRAZNICELOR ORTODOXE PE STIL NOU. IN ACEEEASI SITUATIE, SAU IN SITUATII SIMILARE, SE POT AFLA ORTODOXSII SI IN ALTE TINUTURI, UNDE SE FORMEAZA ACUM NOI STATE INDEPENDENTE, DE EXEMPLU, IN POLONIA, LETONIA, LITUANIA, IN GENERAL, ACOLO UNDE ORTODOXSII SUNT MINORITARI. DAR SI REFERITOR LA CENTRUL RUSIEI SI LA ALTE TINUTURI EMINAMENTE ORTODOXE, NIMENI NU POATE GARANTA CA SI PE VIITOR LEGEA VA LUA IN CONSIDERATIE RANDUIELILE CRESTINE ORTODOXE, SI CA NU VOR VENI VREMURI, CAND CLASA, CE A UZURPAT PUTEREA IN RUSIA, VA GASI DE CUVIINTA, SPECIAL IN VEDEREA COMBATERII CREDINTEI MAJORITATII POPULATIEI, IN SCOPUL LIMITARII INFLUIENTEI BISERICII ORTODOXE ASUPRA POPORULUI, SA ORGANIZEZE VIATA LAICA IN TOTALA CONTRADICTIE CU RANDUIELILE BISERICESTI. PE ACESTE CONSIDERENTE S-AU BAZAT LUCRARILE (marelui sinod n.t.) SINODULUI BISERICII ORTODOXE A TOATA RUSIA, LUAND DECIZIA DE A DEZBATE DIN NOU CHESTIUNEA POSIBILITATII DE INTRODUCERE A STILULUI NOU IN PRACTICA BISERICEASCA. PE 30 IANUARIE 1918, A DOUA ZI DUPA PUBLICAREA DECRETULUI GUVERNAMENTAL SUSMENTIONAT DESPRE STILUL NOU, SINODUL A LUAT DECIZIA CA IN ANUL 1918, SA RAMANEM PE CALENDAR VECHI IULIAN, ORDONAND TOTODATA UNEI SECTII SPECIALE, IN COMPONENTA CAREIA AU INTRAT RENUMITI TEOLOGI PRECUM SI ALTI SPECIALISTI IN ACEST DOMENIU, ANALIZA DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE A SUBIECTULUI. (va urma)"
De unde au hirotonia Bisericile pe stil vechi nu de la BO Greaca,BO Rusa si unii de la ROCOR din ai carei ierarhi chiar aprobasera aceasta praznuire pe stil nou a sarbatorilor crestin ortodoxe in Finlanda?
Pe motive binecuvantate.
Sfintii Parinti au facut Calendarul Bisericesc inspirati de Dumnezeu dupa calendarul civil care se folosea in acea vreme.
Daca acum nu se mai foloseste acelasi calendar civil cum trebuie sa se procedeze?

orthodoxia.i.thanatos 20.01.2010 05:08:48

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 202772)
Hai mai frate Antonio ca daca iti dai silinta si fratia ta si fratele Orthodoxia ajunge topicul asta cel mai lung de pe forumul crestin ortodox.
Asa ia zi cum e cu minunea cu Sfanta Lumina de la Ierusalim?
Dureaza de vreo 1700 de ani "manipularea" asta,de pe vremea Sfantului Constantin cel Mare.Dar de fapt e minune.
http://www.youtube.com/watch?v=6EI71Uk28rI
Sa mai punem o data poza cu moastele Sfantului Ilie Lacatusu sa vada crestini ortodocsi ca BOR e Biserica Ortodoxa si ca Dumnezeu lucreaza intr-ansa:
...

Sau stai asa "sunt off-topic" on topic e numai cine huleste BOR aci nu?

Ia zi, tu, de cite ori am mai discutat despre Lumina Sfinta? Sa tot fie cam de 10 ori? Se vede ca tu traiesti credinta in spirit materialist dialectic, si de-aceea tot repeti, ca sa faci acumulare cantitativa si-apoi te rogi sa se produca saltul calitativ, adica incerci sa creezi argument prin reluarea la infinit de afirmatiii vagi. Da, Lumina Sfinta vine la Patriarhul Ierusalimului, dar asta nu dovedeste decit ca nu sinteti inca in starea de apostazie a armenilor. Orice alta explicatie nu este decit speculatie optimista.

Cit priveste Pr Lacatusu, nu cred ca trupul sau nedescompus dovedeste validitatea tainelor in BOR. Daca ar fi asa, atunci si romano - catolicii si monofizii au taine cu Har mintuitor. Arunca o privire aici http://overcomeproblems.com/incorruptibles.htm ca sa vezi ce de moaste si la papistasi. Antoni0 spune ca si monofizitii au sfintii lor, iar daca protestantii s-ar fi preocupat si ei de sfinti, sint sigur ca puteam numara si la ei citiva. Sigurul raspuns pe care pot sa ti-l dau e cel al Sfintilor Parinti: Sfinti si Har Mintuitor exista doar in Biserica Ortodoxa, cea care marturiseste numai si numai Ortodoxia.

Antoni0 20.01.2010 08:42:05

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 202810)
Tot de acolo de pe blogul fratelui Rafael Udriste:
"Acum, as propune, sa nu ne risipim atentia, ne vorbeste insasi Sf. Tihon. *** ACESTE INCONVENIENTE, DUC LA SITUATII ATAT DE ACUTE, INCAT, SPRE EXEMPLU, IN FINLANDA, (Finlanda facea si ea parte din imperiu din 1809, fiind anexata de Rusia in urma razboiului ruso-suedez pana in 1917 si asemenea Basarabiei, a fost « eliberata » partial in urma unei campanii catastrofice a Armatei Rosii in 1939) DEMULT S-A FORMAT OBICEIUL CA IN ZILELE DE SARBATOARE LUTERANA A CRACIUNULUI, BUNEI VESTIRI, ETC , CU TOATE CA ACESTE SARBATORI SE FAC IN ZILE OBISNUITE, A TREBUIT SA SE FACA ANUMITE SLUJBE SI LA BISERICILE ORTODOXE, PENTRU CA, PE DE O PARTE, SA ACORDAM POPULATIEI ORTODOXE POSIBILITATEA DE A PETRECE CU FOLOS DUHOVNICESC ACESTE ZILE DE ODIHNA NEASTEPTATE, IAR PE DE ALTA PARTE, SA INGRADIM ACEASTA POPULATIE DE ISPITA DE A FRECVENTA SLUJBELE LUTERANE. DUPA LOVITURA DE STAT DIN 1917, LA CERERILE INSISTENTE ALE FINLANDEZILOR ORTODOXSI, FOSTUL SFANT SINOD, A FOST NEVOIT SA PERMITA SARBATORIREA PRAZNICELOR ORTODOXE PE STIL NOU. IN ACEEEASI SITUATIE, SAU IN SITUATII SIMILARE, SE POT AFLA ORTODOXSII SI IN ALTE TINUTURI, UNDE SE FORMEAZA ACUM NOI STATE INDEPENDENTE, DE EXEMPLU, IN POLONIA, LETONIA, LITUANIA, IN GENERAL, ACOLO UNDE ORTODOXSII SUNT MINORITARI. DAR SI REFERITOR LA CENTRUL RUSIEI SI LA ALTE TINUTURI EMINAMENTE ORTODOXE, NIMENI NU POATE GARANTA CA SI PE VIITOR LEGEA VA LUA IN CONSIDERATIE RANDUIELILE CRESTINE ORTODOXE, SI CA NU VOR VENI VREMURI, CAND CLASA, CE A UZURPAT PUTEREA IN RUSIA, VA GASI DE CUVIINTA, SPECIAL IN VEDEREA COMBATERII CREDINTEI MAJORITATII POPULATIEI, IN SCOPUL LIMITARII INFLUIENTEI BISERICII ORTODOXE ASUPRA POPORULUI, SA ORGANIZEZE VIATA LAICA IN TOTALA CONTRADICTIE CU RANDUIELILE BISERICESTI. PE ACESTE CONSIDERENTE S-AU BAZAT LUCRARILE (marelui sinod n.t.) SINODULUI BISERICII ORTODOXE A TOATA RUSIA, LUAND DECIZIA DE A DEZBATE DIN NOU CHESTIUNEA POSIBILITATII DE INTRODUCERE A STILULUI NOU IN PRACTICA BISERICEASCA. PE 30 IANUARIE 1918, A DOUA ZI DUPA PUBLICAREA DECRETULUI GUVERNAMENTAL SUSMENTIONAT DESPRE STILUL NOU, SINODUL A LUAT DECIZIA CA IN ANUL 1918, SA RAMANEM PE CALENDAR VECHI IULIAN, ORDONAND TOTODATA UNEI SECTII SPECIALE, IN COMPONENTA CAREIA AU INTRAT RENUMITI TEOLOGI PRECUM SI ALTI SPECIALISTI IN ACEST DOMENIU, ANALIZA DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE A SUBIECTULUI. (va urma)"
De unde au hirotonia Bisericile pe stil vechi nu de la BO Greaca,BO Rusa si unii de la ROCOR din ai carei ierarhi chiar aprobasera aceasta praznuire pe stil nou a sarbatorilor crestin ortodoxe in Finlanda?
Pe motive binecuvantate.
Sfintii Parinti au facut Calendarul Bisericesc inspirati de Dumnezeu dupa calendarul civil care se folosea in acea vreme.
Daca acum nu se mai foloseste acelasi calendar civil cum trebuie sa se procedeze?

Care ortodocsi finlandezi? Mai bine ai zice, protestanti deghizati in ortodocsi!
Citeste despre rezistenta sfanta a calugarilor de la Valaam, citeste despre Cuviosul Mihail sau marturia Parintelui Boris (parca), caruia Maica Domnului ia spus ca daca vrea sa se mantuiasca sa pastreze Sfanta Traditie si sa n'asculte de inovatori. Aceasta minune a fost cu adevarat in spiritul Sfintei Traditii (a se vedea cea a lui Ioanichie din Patericul Romanesc)!

Acesti moldoveni de peste Prut, pentru a combate imperialismul rusesc dai in extrema cealalta afirmand ca schimbarea a fost buna!

mihailt 20.01.2010 15:44:02

Eu observ ca pana nu s-a vazut de aceasta pozitie a Sfantului patriarh Tihon fata de calendar era foarte citat si se zicea ca el ar fi aruncat anatema asupra BO Ruse (o mare absurditate ca Sfantul patriarh a facut parte din aceasta biserica) dar adevarul este altul.
Bisericile Ortodoxe Canonice sunt stanca care sta falnica si neatinsa de marea si viforul ispitelor pe care a vazut-o acel Sfant in viziunea pe care i-a dat-o preabunul Dumnezeu.

Iata adevarul despre Bisericile ortodoxe care s-au separat de Biserica Ortodoxa Canonica:
http://orthodoxwiki.org/Old_Calendarists#Greece_2
Eu numar acolo 3 ramuri la BO de se zice florinita,2 ramuri la BO care se zice mateita.
(vedeti acolo unde se zice de Grecia).
Probabil fiecare ramura zice ca de fapt ei sunt Biserica Ortodoxa si ceilalti sunt eretici si argumenteaza pozitia lor folosind cum inteleg ei Sfintele Canoane.
Daca se zicea de anatema data ecumenismului de ROCOR in 1983 pai ce a fost Sfant Sinod panortodox acolo?
Nu a fost sinod panortodox si hotararea data e gresita.
Daca cititi viata Sfantului Grigorie Palama o sa vedeti ca Sfantul Grigorie Palama a discutat cu niste musulmani incercand sa ii aduca la crestin ortodoxie.
Vazand ca nu se poate sa ii convinga nu a mai zis nimic.
Asta dupa unii se pare cam inselati de duhuri rele inseamna ca s-a lepadat de Dumnezeu si l-a tradat prin tacere?
Daca vorbesti cu cineva si ii zici odata ca tu crezi ca Iisus Hristos e Dumnezeu e de ajuns,nu trebuie sa toci omul la cap cu invatatura crestin ortodoxa,sa il stresezi cu Dumnezeu cum fac unii neoprotestanti inselati de duhuri rele.
Puteti vedea in viata Sfantului Grigorie Palama cum a vorbit Sfantul cu acei musulmani.
Si puteti sa vedeti ca nu i-a numit eretici si nici nu le-a zis ca o sa mearga in Iad si ca el merge in Rai.
Da Sfantul Marcu al Efesului oare nu a dialogat cu catolicii?

Antoni0 20.01.2010 19:07:33

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 202970)
Eu observ ca pana nu s-a vazut de aceasta pozitie a Sfantului patriarh Tihon fata de calendar era foarte citat si se zicea ca el ar fi aruncat anatema asupra BO Ruse (o mare absurditate ca Sfantul patriarh a facut parte din aceasta biserica) dar adevarul este altul.
Bisericile Ortodoxe Canonice sunt stanca care sta falnica si neatinsa de marea si viforul ispitelor pe care a vazut-o acel Sfant in viziunea pe care i-a dat-o preabunul Dumnezeu.

Iarasi calaresti cai morti draga Mihai!

Sfantul Tihon a anatemizat CU ADEVARAT pe Serghei, pe comunisti si toti vandutii anti-hristului si vazand ca actuala Patriarhie Moscovita nu este nimic altceva decat mostenitoarea pseudo-bisercii care a luat fiinta in 27 se afla sub anatema!
Bineinteles ca tu acum nu faci distinctie intre actuala Patriarhie Moscovita, mai bine zis pseudo-patriarhie si Patriarhia condusa de Sfantul Mucenic in anii '20 pana la moartea sa!

Uite ce zice Sfantul Patriarh:

Fiii mei! Vă Blagoslovesc pre voi în Numele Domnului nostru Iisus Hristos! Blagoslovenia lui Dumnezeu și a mea să fie cu voi în veci. Amin. Iară pre Serghie și pre toți episcopii și preoții cei ce au vândut pre Hristos și credința Pravoslavnică, pre lupii cei în piei de oaie, îi Blestem! Îi Blestem pre pierzătorii Sufletelor creștinești, cari nu au vrut să meargă împreună cu mine la mucenicie, ci s-au lepădat de Dumnezeu și de credința Pravoslavnică și-au iscălit să colaboreze cu puterea sovietică, ca să piardă Suflete creștinești și Pravoslavia. Iată pentru cari lucru au primit ei “slobozenia”. Iară eu pre toți aceștia îi predau Anathemei!

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 202970)
Iata adevarul despre Bisericile ortodoxe care s-au separat de Biserica Ortodoxa Canonica:
http://orthodoxwiki.org/Old_Calendarists#Greece_2

Ce inseamna "canonica"? Ca respecta Sfintele Canoane! Ori acest lucru din secolul trecut si pana astazi nu face "biserica oficiala"! Iti dau un exemplu foarte foarte aproape de noi: actuala saptamana de rugaciune ecumenica!

Citat:

Eu numar acolo 3 ramuri la BO de se zice florinita,2 ramuri la BO care se zice mateita.
(vedeti acolo unde se zice de Grecia).
In Grecia sunt circa 10 sinoade vechi-calendariste. Asta de ce? Datorita patimilor omenesti vazand ca si episcopii,( la fel ca si Apostolii pe timpul Mantuitorului) sunt divizati, dar marturisesc DREAPTA CREDINTA! Si'n acest veac apocaliptip, unde vedem minuni peste tot, Dreapta Credinta conteaza, Ortodoxia nestirbita, nu ce zice duhovnicul x sau y!

Ca sa'ti dau un exemplu practic, Parintele Arsenie Papacioc poate sa zica ce vrea el despre stilisti! La fel si Arsenie Boca care a acuzat pe drept-credinciosi!

Atata timp cat nu sunt in Adevar, parerile lor sunt nule! Acum imi vei zice de minunile la mormantul Parintelui Arsenie Boca, de sfintenia sa, s.a.m.d. Imi vei zice si de Parintele Arsenie Papacioc si de viata sa plina de ravna!
Dar asta nu schimba cu nimic situatia! Oameni cu viata induhovnicita avem si la romano-catolici si la monofiziti, de exemplu. Vizioneaza din nou acel link despre sfintii monofiziti! Ce inseamna asta? Ca detin Adevarul daca au avut persoane sfinte? In nici un caz!

Citat:

Probabil fiecare ramura zice ca de fapt ei sunt Biserica Ortodoxa si ceilalti sunt eretici si argumenteaza pozitia lor folosind cum inteleg ei Sfintele Canoane.
O parte din ei asa fac dar sa nu generalizam!

Citat:

Daca se zicea de anatema data ecumenismului de ROCOR in 1983 pai ce a fost Sfant Sinod panortodox acolo?
Nu a fost sinod panortodox si hotararea data e gresita.
Daca cititi viata Sfantului Grigorie Palama o sa vedeti ca Sfantul Grigorie Palama a discutat cu niste musulmani incercand sa ii aduca la crestin ortodoxie.
Vazand ca nu se poate sa ii convinga nu a mai zis nimic.
Asta dupa unii se pare cam inselati de duhuri rele inseamna ca s-a lepadat de Dumnezeu si l-a tradat prin tacere?
Daca vorbesti cu cineva si ii zici odata ca tu crezi ca Iisus Hristos e Dumnezeu e de ajuns,nu trebuie sa toci omul la cap cu invatatura crestin ortodoxa,sa il stresezi cu Dumnezeu cum fac unii neoprotestanti inselati de duhuri rele.
Puteti vedea in viata Sfantului Grigorie Palama cum a vorbit Sfantul cu acei musulmani.
Si puteti sa vedeti ca nu i-a numit eretici si nici nu le-a zis ca o sa mearga in Iad si ca el merge in Rai.
Da Sfantul Marcu al Efesului oare nu a dialogat cu catolicii?
Iarasi manipulezi cum vrei tu! Defapt (cred) ca te manipulezi singur! Cunosti adevarul dar te faci ca nu'l vezi!

Te crezi tu mai intelept decat Sfintii care au dat anatema impotriva ecumenismul, de pilda Sfantul Mitropolit Filaret? Nu'ti este rusine?

Mdea... cred ca aceste randuri le-am mai scris de vreo 3-4 ori pe forum. La fel ca Fani vorbesti de dialogul dintre Sfinti si eterodocsi!

Sa nu uitam ca si Arie a partecipat la Primul Sobor Ecumenic!

Acuma incercand sa manipulezi lumea, si defapt te manipulezi singur incerci sa pui acest dialog pe acelasi plan cu actualul dialog ecumenic! Doar o persoana care nu cunoaste ecumenismul ar putea accepta acest lucru si am sa'ti arat de ce!

Sfintii Parinti, cand au vorbit cu ereticii si paganii nu faceau DIPLOMATIE, nu faceau ca la piata, "mai lasam din dogmele noastre, mai lasati si voi din ale voastre" si ne unim!

Ei marturiseau SFANTA ORTODOXIE in fata ereticilor si a paganilor! Cine nu o accepta si se impotrivea era anatemizat (nu intotdeauna bineinteles)!

Ori actualii ecumenisti asta nu fac! Se duc bine mersi la aceste conferinte talharesti unde Ortodoxia este pusa in acelasi plan cu toate paganismele si sectele eretice, se pupa cu ieresiarhii, pupa mana ieresiarhilor romano-catolici!

Sfantul Nicolae a pupat mana lui Arie cand acesta hulea pe Hristos? Dute si vezi ce a facut acest Sfant, plin de ravna dumnezeiasca!

Antoni0 20.01.2010 19:48:27

Patriarch Tikhon wrote, 'The late Patriarch Gregory VII, under pressure from the Lutheran government in Finland, agreed, even in regards to Holy Pascha [to change the calendar], disregarding the anathemas placed on such changes by the holy Councils (the First and Antiochian, canon 1 and the seventh Apostolic canon). Celebrating at the same time as the heretics, and even with the Jews, "is an exception to the rule" [they claim], though the holy Church strove in every way to avoid this coincidence when it established Holy Pascha, 'in order not to celebrate with the Jews.' Now the Finnish government persecuted both physically and morally those faithful Orthodox monastics and laypeople who desired to obey God more than men (Acts 5:29), ("Sorrowful Epistle," Church News, No. 11-12, 1925).' "

http://www.orthodoxinfo.com/ecumenism/quovadis.aspx

A se observa ca nu numai in Romania a fost o rezistenta impotriva schimbarii calendarului!

mihailt 20.01.2010 20:16:42

Citat:

În prealabil postat de Antoni0 (Post 203042)
I
In Grecia sunt circa 10 sinoade vechi-calendariste. Asta de ce? Datorita patimilor omenesti vazand ca si episcopii,( la fel ca si Apostolii pe timpul Mantuitorului) sunt divizati, dar marturisesc DREAPTA CREDINTA! Si'n acest veac apocaliptip, unde vedem minuni peste tot, Dreapta Credinta conteaza, Ortodoxia nestirbita, nu ce zice duhovnicul x sau y!

Ca sa'ti dau un exemplu practic, Parintele Arsenie Papacioc poate sa zica ce vrea el despre stilisti! La fel si Arsenie Boca care a acuzat pe drept-credinciosi!

Pentru aceste afirmatii cer dlui Admin sa te baneze ca ai ajuns prea departe cu afirmatia ca Sfintii Apostoli erau divizati.
Daca iti vei cere iertare si vei recunoaste ca ai gresit si ca Sfintii Apostoli nu erau divizati,ca doar stie toata lumea ca faceau parte din aceeasi Sfanta Biserica,si slujeau impreuna atunci sa nu te mai baneze.

mihailt 20.01.2010 20:28:46

Si ca sa fie clar iata Sfanta Icoana a Adormirii Maicii Domnului,unde Sfintii Apostoli au slujt impreuna:
http://orthodoxwiki.org/images/4/4d/Dormition.jpg
http://www.goarch.org/special/listen...hare/dormition
http://www.balamand.edu.lb/theology/feastdormition.htm
Poftiti si predica Sfantului Ioan Damaschinul la Adormirea Maicii Domnului:
http://www.balamand.edu.lb/theology/Jodorm1.htm
Si normal sunt si alte multe locuri unde se arata ca Sfintii Apostoli erau in uniune si nu divizati,si dintr-o singura Sfanta Biserica si slujeau cand se intalneau Sfanta Liturghie impreuna.

Antoni0 21.01.2010 01:14:09

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 203068)
Pentru aceste afirmatii cer dlui Admin sa te baneze ca ai ajuns prea departe cu afirmatia ca Sfintii Apostoli erau divizati.
Daca iti vei cere iertare si vei recunoaste ca ai gresit si ca Sfintii Apostoli nu erau divizati,ca doar stie toata lumea ca faceau parte din aceeasi Sfanta Biserica,si slujeau impreuna atunci sa nu te mai baneze.

Trebuia sa fiu mai explicit. Cand Mantuitorul era rastignit, Apostolii in afara de Sfantul Ioan unde erau? Dar Sfantul Petru care s'a lepadat de 3 ori de Hristos? Sub crucea Mantuitorului au ramas mama Sa, Sfantul Ioan si alte femei! Asa va fii si la sfarsitul veacului cand doar o parte din Biserica, turma CEA mica va ramane fidela Ortodoxiei! La asta ma refeream eu!

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:09:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.