Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   INTREBARE....adventist (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=871)

ovidiu-s 16.07.2009 19:36:23

Vă rog să îi întrebați pe adventiștii, de ce nu țin și practica tăierii împrejur? Doar spune clar dumnezeiasca Scriptură că tot un [COLOR=#ff0000]leg[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ă[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]mânt ve[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ș[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]nic[/COLOR] este și acesta! De ce nu țin și poruncile referitoare la tăierea împrejur, la necurăția femeii, la jertfele de animale și multe altele? De ce țin doar Sâmbăta, zecuiala și interdicția de a consuma carne de porc? Vă spun eu. Pentru că doar astea le-au plăcut lui James White și Ellen White, fondatorii sectei adventiste.

Să vedem ce mai spunea legea veche:
[COLOR=#ff0000]Leviticul 19.37 "S[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ă[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000] p[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ă[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]zi[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ț[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]i TOATE legile Mele [/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ș[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]i TOATE rânduielile Mele [/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ș[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]i s[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ă[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000] le plini[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ț[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]i. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru". [/COLOR]

Iesirea 31.13 "Spune fiilor lui Israel așa: Băgați de seamă să [COLOR=#ff0000]p[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ă[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]zi[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ț[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]i zilele Mele de odihn[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ă[/COLOR][/COLOR], căci acestea sunt semn între Mine și voi din neam în neam, ca să știți că Eu sunt Domnul, Cel ce vă sfințește"

Lev 16. 29-31 "Aceasta să fie pentru voi [COLOR=#ff0000]lege ve[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ș[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]nic[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ă[/COLOR][/COLOR]: în luna a șaptea, în ziua a zecea a lunii, să postiți și nici o muncă să nu faceți, nici băștinașul, nici străinul care s-a așezat la voi… [SIZE=3][COLOR=#ff0000]Aceasta e cea mai mare zi de odihn[/COLOR][/SIZE][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000][SIZE=3]ă[/SIZE][/COLOR][/COLOR][SIZE=3]pentru voi [/SIZE][SIZE=3]ș[/SIZE][SIZE=3]i să[/SIZE][SIZE=3] smeriț[/SIZE][SIZE=3]i sufletele voastre prin post.[COLOR=#ff0000] Aceasta este lege ve[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ș[/COLOR][/COLOR][/SIZE][COLOR=#ff0000][SIZE=3]nic[/SIZE][/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000][SIZE=3]ă[/SIZE][/COLOR][/COLOR][SIZE=3]"[COLOR=#ff0000]. [/COLOR][/SIZE]

Dacă adventiștii sunt atât de îndrăgostiți de sâmbăta și de Vechiul Testament, de ce nu respectă TOATE zilele de odihnă? Evreii nu aveau doar sâmbăta ziua de odihnă. Spune clar D-zeu că Sărbătaorea Ieșirii din Egipt „[COLOR=#ff0000]e cea mai mare zi de odihn[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ă[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]" [/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ș[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]i c[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ă[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000] „este lege ve[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ș[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]nic[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]ă[/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]" [/COLOR]la fel ca cele zece porunci și că e valabil pentru toate popoarele cu care evreii intră în contact.

Astept sa vad ce raspunsuri va dau sâmbătarii!

Litanu 16.07.2009 21:13:11

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 154080)
Astept sa vad ce raspunsuri va dau sâmbătarii!

Nu asteptati nimic, d-le Ovidiu. Aceleasi intrebari le-ati mai postat de cel putin 10 ori si tot de atatea ori ati primit raspuns. Dvs. vreti doar sa umpleti paginile forumului, pentru ca altii sa nu poata urmari firul discutiilor.

Daca primiti raspuns la intrebarile pe care le-ati pus, nu veti face altceva decat sa le repostati, in mod repetat, doar ca umplutura (ceea ce ati facut incontinuu pe acest forum).

Asa ca, in ceea ce ma priveste, puteti astepta mult si bine.

tricesimusquintus 16.07.2009 22:04:54

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 154060)
Noi,crestinii ortodocsi,serbam duminica pentru ca:

Bine spuneti, dvs. serbati duminica pentru ca asa cere randuiala ortodoxa. Aceasta nu inseamna si ca Dumnezeu cere acest lucru.

Citat:

- E ziua cea dintai a creatiei

Cand Dumnezeu a ispravit saptamana creatiei; nu a sfintit,binecuvantat si odihnit duminica; ci sambata. El nu a poruncit sa se pazeasca duminica in cinstea creatiei, ci a poruncit sa se pazeasca sambata ca memorial al creatiei:
"Adu-ți aminte de ziua Sâmbetei să o sfințești pre ea... Că în șase zile a făcut Dumnezeu cerul și pământul și marea și toate câte sunt într'însele, și în ziua a șaptea au odihnit; pentru aceea au binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și au sfințit-o pre ea."(Iesirea 20,8.11 Biblia ortodoxa 1914)

Citat:

- E ziua in care a inviat Domnul

Adevarat a inviat! Dar nu a cerut niciodata sa se serbeze duminica pentru acest fapt. Din contra, Hristos S-a odihnit in mormant in ziua sambetei. Maica Domnului de asemenea s-a odihnit in ziua sambetei asa cum cerea porunca lui Dumnezeu (mai sus mentionata):
"Și întorcându-se, au gătit mirezme și miruri; și sâmbătă s-au odihnit după poruncă" (Luca 23,56 ibidem)
Iar a doua zi (duminica), s-au apucat de munca:
"Iar în prima zi după sâmbătă, foarte de dimineață, au venit ele la mormânt, aducând miresmele pe care le pregătiseră."(Luca 24,1 Biblia Sinodala).
Cine spune ca-L cinsteste pe Hristos trebuie sa pazeasca ziua pe care si El a pazit-o. Cine spune ca o cinsteste pe maica Domnului, logic ar fi sa pazeasca ziua pe care ea a pazit-o, adica sambata.

Citat:

- E ziua in care S-a pogorat Sfantul Duh peste Sfintii Apostoli

Adevarat. Insa Dumnezeu nici cu aceasta ocazie nu a poruncit sa se pazeasca duminica (desi ar fi fost o cazie buna pentru un asemenea anunt). Iar apostolii, in consecinta au pazit in continuare sambata.

Citat:

- E ziua in care s-a oficiat inca de la inceput,in Biserica crestina, "frangerea painii" adica Sfanta Liturghie!

Fals. De data aceasta va gasiti chiar in opozitie cu Cuvantul lui Dumnezeu. Ziua in care s-a oficiat la inceput frangerea painii a fost joia (Cina cea de Taina). Daca argumentati pazirea zilei de odihna cu instituirea frangerii painii, ar trebui sa paziti joia si nu duminica. Dar Hristos nici cu acea ocazie, nu a poruncit pazirea unei alte zile de odihna...

Citat:

Pentru aceste motive Sfintii Apostoli si primii crestini numeau aceasta zi "Ziua Domnului"

Fals. Sfintii Apostoli numeau sambata "Ziua Domnului", iar Hristos Se autodenumea ca Domn al Zilei (textual, "Domn al Sambetei" Marcu 2,28)

Citat:

marturie ne stau cele scrise chiar in Sfanta Scriptura: Fapte 20,7

Textul acesta nu sta marturie pentru tinerea duminicii. Adunarea despre care se vorbeste in text fost tinuta nu pentru ca era duminica, ci pentru ca Pavel „trebuia sa plece” si ocazia de partasie nu trebuia pierduta. Daca tineti atat de mult la acest argument, va recomand versiunea ortodoxa de la 1914 care s-ar putea sa va surprinda. Este stiut faptul ca evreii socoteau inceputul zilei de cu seara, deci adunarea speciala de frangere a painii a avut loc de fapt sambata, vorbirea lui Pavel prelungindu-se pana dupa apusul soarelui deci pana inspre ziua intaia a saptamanii (duminica):
"Iar întru una din sâmbete, adunați fiind ucenicii sa frângă pâine, Pavel vorbea cu dânșii, vrând să purceadă a doua zi; și a lungit cuvântul până la miezul nopței."

Citat:

I Corinteni 16,2

Pai spune dumneata ce zi de odihna mai e si aceea in care faci contabilitate, strangi ajutoare, cari sacii cu faina din camari, etc. Ma asteptam la niste argumente mai serioase...

Citat:

Apocalipsa 1,10.

Fals (in acte publice)! Originalul grecesc spune ziua Domnului si nu ziua duminicii cum tendentios noteaza traducatorul ortodox. Daca tineti si la acest text ca argument, aflati ca ziua Domnului pentru Ioan - autorul Apocalipsei era sambata! Vreau sa va vand totusi un pont (gratis): cand Ioan noteaza ziua Domnului, nu se refera la ziua de odihna, ci la ziua mareata a venirii Domnului (cititi versetul in context).

Citat:

Multumit?

Dumneata ai fi multumit cu asemenea "argumente"? Asa ma gandeam si eu :)

Nevrednicul 17.07.2009 01:31:28

Faci ce faci si tot ca tine o scoti! Joia Mantuitorul a intemeiat acea Taina,nicidecum nu a spus sa se tina acea zi! Iar duminica nu se muncea asa cum ai spus tu,ca strangi saci si faci contabilitate etc. Si Hristos le-a spus foarte clar evreilor ca daca ii va cadea unuia oaia sambata in groapa,oare nu o va scoate? Adica lucrurile necesare trebuiesc facute!
Si ai mai dat o trimitere la Luca,cum ca au tinut sambata cand Hristos era in mormant. Da,asa e,insa aceea a fost ULTIMA sambata care a fost recunoscuta ca zi de odihna! Pentru ca Hristos inca nu inviase!
Intelege ca Legea Veche a fost desfiintata. Noi nu suntem evreii care ne-a scos Moise din Egipt ca sa serbam sambata (ca de fapt pt asta ttieau ei). Ci noi traim dupa randuielile Mantuitorului si ale Sfintilor Sai Apostoli! V-a dat Ovidiu niste citate foarte bune! Comentati-le pe alea,eu n-am avut rabdarea sa caut toate acele versete ca sa vi le dau.

tricesimusquintus 17.07.2009 08:04:48

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 154180)
Faci ce faci si tot ca tine o scoti! Joia Mantuitorul a intemeiat acea Taina,nicidecum nu a spus sa se tina acea zi!

Foarte corect. Aceeasi regula se aplica si in cazul duminicii. Mantuitorul a inviat duminica, nicidecum nu a spus sa se tina acea zi!

Citat:

Iar duminica nu se muncea asa cum ai spus tu,ca strangi saci si faci contabilitate etc. Si Hristos le-a spus foarte clar evreilor ca daca ii va cadea unuia oaia sambata in groapa,oare nu o va scoate? Adica lucrurile necesare trebuiesc facute!

Lucrurile necesare trebuiesc facute, e adevarat. Insa nu programezi munca taman in ziua de odihna. Caderea oii in groapa nu o poti programa. Tot ce nu se poate programa sau amana, se poate face in ziua de odihna, asa ne-a invatat Mantuitorul.

Citat:

Si ai mai dat o trimitere la Luca,cum ca au tinut sambata cand Hristos era in mormant. Da,asa e,insa aceea a fost ULTIMA sambata care a fost recunoscuta ca zi de odihna! Pentru ca Hristos inca nu inviase!

Principiiile Noii Legi insa, El le-a explicat pana la acea data. Dupa inviere El a mai stat pe pamant inca 40 de zile, insa in aceasta perioada nici n-a desfiintat sabatul, nici n-a instituit duminica. Clar.

Citat:

Intelege ca Legea Veche a fost desfiintata.

Asta am inteles-o, insa intelege si dumneata ca sabatul nu face parte din "Legea Veche". E mult mai vechi, e chiar de la intemeierea lumii.

Citat:

Noi nu suntem evreii care ne-a scos Moise din Egipt ca sa serbam sambata (ca de fapt pt asta ttieau ei).

Noi serbam sambata ca amintitor al creatiei, nu al exodului. Si mai exista un motiv care nu poate fi anulat nici de oameni, nici de ingeri, nici de intreg iadul: porunca lui Dumnezeu!

Citat:

Ci noi traim dupa randuielile Mantuitorului si ale Sfintilor Sai Apostoli!

Asa sa ne ajute Dumnezeu! Mantuitorul si sfintii apostoli nu au instituit niciodata serbarea duminicii.

andrei25 18.07.2009 15:07:26

...

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 154215)
Foarte corect. Aceeasi regula se aplica si in cazul duminicii. Mantuitorul a inviat duminica, nicidecum nu a spus sa se tina acea zi!

Lucrurile necesare trebuiesc facute, e adevarat. Insa nu programezi munca taman in ziua de odihna. Caderea oii in groapa nu o poti programa. Tot ce nu se poate programa sau amana, se poate face in ziua de odihna, asa ne-a invatat Mantuitorul.

Principiiile Noii Legi insa, El le-a explicat pana la acea data. Dupa inviere El a mai stat pe pamant inca 40 de zile, insa in aceasta perioada nici n-a desfiintat sabatul, nici n-a instituit duminica. Clar.

Asta am inteles-o, insa intelege si dumneata ca sabatul nu face parte din "Legea Veche". E mult mai vechi, e chiar de la intemeierea lumii.

Noi serbam sambata ca amintitor al creatiei, nu al exodului. Si mai exista un motiv care nu poate fi anulat nici de oameni, nici de ingeri, nici de intreg iadul: porunca lui Dumnezeu!

Asa sa ne ajute Dumnezeu! Mantuitorul si sfintii apostoli nu au instituit niciodata serbarea duminicii.

Pai tu probabil ai vrea sa gasesti in Sf Scriptura cum Mantuitorul le spune Sf Apostoli: "De maine tineti ca zi de sarbatoare duminica". Voi vreti ca totul sa fie sub acest mod. Pai daca ar fi asa, ar fi un ritual.

tricesimusquintus 18.07.2009 20:52:57

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 154528)
Pai tu probabil ai vrea sa gasesti in Sf Scriptura cum Mantuitorul le spune Sf Apostoli: "De maine tineti ca zi de sarbatoare duminica". Voi vreti ca totul sa fie sub acest mod.

Mi se pare logic. O porunca a lui Dumnezeu nu poate fi anulata de fiecare dupa capul lui (expresie favorita pe aici), Nici n-ar putea fi anulata pentru ca Dumnezeu nu e schimbator si apoi, ce binecuvanteaza El e binecuvantat pe vecie. Sabatul nici nu a fost blestemat de El si nici duminica binecuvantata de El. Nu inteleg cum omul isi ia libertatea de a fi tot in antiteza cu El.

Florin-Ionut 18.07.2009 21:05:06

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 154602)
Mi se pare logic. O porunca a lui Dumnezeu nu poate fi anulata de fiecare dupa capul lui (expresie favorita pe aici), Nici n-ar putea fi anulata pentru ca Dumnezeu nu e schimbator si apoi, ce binecuvanteaza El e binecuvantat pe vecie. Sabatul nici nu a fost blestemat de El si nici duminica binecuvantata de El. Nu inteleg cum omul isi ia libertatea de a fi tot in antiteza cu El.

Doua intrebari retorice:

1. De ce Iisus n-a pomenit de ziua Sabatului cand a fost intrebat de acel tanar:

Luca 18, 20:
20. Știi poruncile: Să nu săvârșești adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta.

Marcu 10, 19:
Știi poruncile: Să nu ucizi, să nu săvârșești adulter, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, să nu înșeli pe nimeni, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta.

Matei 19
18. El I-a zis: Care? Iar Iisus a zis: Să nu ucizi, să nu săvârșești adulter, să nu furi, să nu mărturisești strâmb; 19. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta și să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.

2. Ce inseamna "Fiul Omului este Domn și al sâmbetei."? Luca 6, 5

tricesimusquintus 18.07.2009 22:46:19

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 154605)
Doua intrebari retorice:

1. De ce Iisus n-a pomenit de ziua Sabatului cand a fost intrebat de acel tanar:

Luca 18, 20:
20. Știi poruncile: Să nu săvârșești adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta.

Marcu 10, 19:
Știi poruncile: Să nu ucizi, să nu săvârșești adulter, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, să nu înșeli pe nimeni, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta.

Alte 4 întrebări retorice:

1. De ce Iisus n-a pomenit de porunca întâia când a fost întrebat de acel tânăr?
2. De ce Iisus n-a pomenit de porunca a II-a când a fost întrebat de acel tânăr?
3. De ce Iisus n-a pomenit de porunca a III-a când a fost întrebat de acel tânăr?
4. De ce Iisus n-a pomenit de porunca a X-a când a fost întrebat de acel tânăr?

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 154605)
2. Ce inseamna "Fiul Omului este Domn și al sâmbetei."? Luca 6, 5

Inseamnă că Mântuitorul Însuși are dreptul de a determina ce este corespunzător pentru acea zi; în consecință, Fariseii își depășeau prerogativele (vezi v. 2). Biserica n-are dreptul să împovăreze Sabatul cu restricții apăsătoare – cum făceau iudeii – sau să încerce să transfere sfințenia lui de la o zi la altă zi. Amândouă sunt mijloace ale celui rău menite să amăgească pe oameni și să-i îndepărteze de la adevăratul spirit al păzirii Sabatului. Omul nu are dreptul să falsifice ziua aleasă de Dumnezeu, fie că este Fariseu sau creștin.

Iustin32 18.07.2009 23:52:16

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 154602)

Unde scrie in Biblie ca Adam si Eva si urmasii lor pana la Moise au tinut sambata? Asta ar trebui sa spui mai intai!

tricesimusquintus 19.07.2009 07:41:55

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 154653)
Unde scrie in Biblie ca Adam si Eva si urmasii lor pana la Moise au tinut sambata? Asta ar trebui sa spui mai intai!

Probabil ar trebui sa spun... Dar si mai intai ar trebui sa explici cum de Adam si Eva si-au permis sa tina duminica (Nevrednicul prezenta prima zi a creatiei ca argument pentru tinerea duminicii), cand Dumnezeu a sfintit si binecuvantat sambata. Mai ales in conditiile in care ei nu cazusera inca in pacat! Institutia sabatului este data omului inca din Eden.

Daca poti raspunde la aceasta intrebare, promit ca o voi face si eu.

Nevrednicul 19.07.2009 14:12:56

"Și a sfârșit Dumnezeu în ziua a șasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a șaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut. Și a binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut și le-a pus în rânduială."
Eu cred ca nu specifica nici ca e sambata nici ca e duminica! S-a ales sambata abia dupa ce Moise i-a scos pe evrei din Egipt in semn de recunostinta pentru scaparea din robie.
Pana la Moise NU au tinut sambata. Insa nu a afirmat nimeni cum ca ar fi tinut duminica,sau mai mult,cum ca pana atunci ar fi avut vreo zi de odihna.
Asa ca acum e randul tau sa raspunzi. Asteptam.

Litanu 19.07.2009 14:55:47

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 154695)
"Și a sfârșit Dumnezeu în ziua a șasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a șaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut. Și a binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut și le-a pus în rânduială."
Eu cred ca nu specifica nici ca e sambata nici ca e duminica! .

Daca asa crezi, atunci nu pazi nici sambata nici duminica. Pazeste ziua a saptea (singura zi a saptamanii pe care Dumnezeu a binecuvantat-o si a sfintit-o). Mai ramane doar sa "identifici" care este ziua a saptea (te poate ajuta un preot).

.
Citat:

"
Pana la Moise NU au tinut sambata.

Faci o afirmatie categorica (cu NU mare). Pe ce te bazezi?

Nevrednicul 19.07.2009 14:59:34

Intrebarea asta nu ti-am pus-o eu,ci altcineva te-a invitat sa raspunzi. E politicos sa-i ignori pe altii? Eu nu vreau sa intru in polemici cu tine. Daca vrei sa intram in istorie atunci spune-mi si ai sa vezi tu ce stiu sa raspund si ce nu!

Litanu 19.07.2009 15:14:14

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 154702)
Intrebarea asta nu ti-am pus-o eu,ci altcineva te-a invitat sa raspunzi. E politicos sa-i ignori pe altii? Eu nu vreau sa intru in polemici cu tine.!

Scuze. Am inteles. Am crezut doar ca se discuta, in grup, despre probleme religioase, si nu am vrut sa ignor pe nimeni. Nu am stiut ca vrei o dicutie in doi. Gata. Ma fac mic.

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 154702)
Daca vrei sa intram in istorie atunci spune-mi si ai sa vezi tu ce stiu sa raspund si ce nu!

Daca-ti face placere si ai vre-un motiv, "putem intra in istorie".

Nevrednicul 19.07.2009 15:24:13

Istorie zici? Tu carui cult neo-protestant apartii? Ia zi-mi,ca tot ii criticati atat pe preotii nostri,voi cu ce va laudati la anull 300? Sau 900? Ori la 1054 etc.?
Tu ce varsta ai?

ovidiu-s 19.07.2009 15:38:43

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus
Dar si mai intai ar trebui sa explici cum de Adam si Eva si-au permis sa tina duminica (Nevrednicul prezenta prima zi a creatiei ca argument pentru tinerea duminicii), cand Dumnezeu a sfintit si binecuvantat sambata. Mai ales in conditiile in care ei nu cazusera inca in pacat! Institutia sabatului este data omului inca din Eden.

Aici sectanții adventiști fac o confuzie voită și premeditată. Crestinii nu cinstesc nici o zi a creatiei. Crestinii SĂRBĂTORESC duminica pentru că în această zi a înviat Hristos, (asezând creatia pe alte temelii decât cele de până atunci), si a avut loc coborârea Duhului Sfânt- tot duminica.

Iar in privinta [COLOR=red]cinstirii[/COLOR] vreunei zile apostolul Pavel o spune clar:

[COLOR=#ff0000]Rom.14.6 "Cel ce ține ziua, o ține pentru Domnul; și cel ce nu ține ziua, nu o ține pentru Domnul. Și cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulțumește lui Dumnezeu; și cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, și mulțumește lui Dumnezeu." [/COLOR]

Col 2.16-17 "Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, [COLOR=#ff0000]sau la sâmbete[/COLOR], care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos."

Citat:

Institutia sabatului este data omului inca din Eden

Fiți atenți la vocabularul folosit.:23: Adică Adam si Eva respectau "instituția Sabatului" in Paradis. Acest gen de vocabular nu il folosesc decât sectele milenariste (adventistii de ziua a saptea si Martorii lui Iehova) in publicatiile lor pentru copii de clasa a treia-patra.

Litanu 19.07.2009 16:02:43

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 154705)
Istorie zici? Tu carui cult neo-protestant apartii? Ia zi-mi,ca tot ii criticati atat pe preotii nostri,voi cu ce va laudati la anull 300? Sau 900? Ori la 1054 etc.?
Tu ce varsta ai?

Ce-ar fi sa ne laudam asa cum spune Sfanta Scriptura?
"Daca este vorba sa ma laud, ma voi lauda numai cu lucrurile privitoare la slabiciunea mea." (2 Corinteni 11:30)

"In ce ma priveste, departe de mine gandul sa ma laud cu altceva decat cu crucea Domnului Iisus Hristos, prin care lumea este rastignita fata de mine si eu fata de lume." (Galateni 6:14)

Ce vrei sa demonstrezi cu acea insiruire de ani? Ce rol au in mantuirea ta? Pentru mine conteaza doar timpul pe care l-am petrecut cu Hristos.

Daca vrei sa "faci apel" la o istorie cosmetizata, care sa-ti alimenteze mandria... te priveste.

Nevrednicul 19.07.2009 17:08:50

Ai raspuns total pe langa subiect! Si daca tu spui ca nu are legatura cu mantuirea mea,afla ca macar are legatura cu religia mea si Biserica ortodoxa,de care apartin! Biserica mea a fost intemeiata de Hristos,a voastra a derivat din cultul protestant,care la randu-i s-a despartit din Biserica Catolica,aceasta la randu-i rupandu-se de catre noi! Ca sa nu mai zic ca biserica voastra e intemeiata de niste oameni. Oameni simpli,fara har,fara vreo legatura directa cu Hristos! si cu asta cred ca am spus tot! Eu ascult invataturile si dogmele date de catre Hristos si oamenii Bisericii intemeiate de el! Nu de niste rataciti care apartin unor grupari minoritare,divizate din alte confesiuni!

Florin-Ionut 19.07.2009 18:31:02

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 154639)
Alte 4 întrebări retorice:

1. De ce Iisus n-a pomenit de porunca întâia când a fost întrebat de acel tânăr?
2. De ce Iisus n-a pomenit de porunca a II-a când a fost întrebat de acel tânăr?
3. De ce Iisus n-a pomenit de porunca a III-a când a fost întrebat de acel tânăr?

L-am mai intrebat mai demult si pe Litanu si n-a stiut sa raspunda nici el. Nici eu nu stiu de ce, de asta intreb: de ce pune Hristos accentul pe poruncile relative la aproapele nostru cand este intrebat expres de un tanar credincios?

As dori un raspuns din partea oricui stie sa ne spuna si noua.

Nota: am observat ca de la un timp incoace chiar si (neo)protestantii care posteaza pe aici scriu Iisus Hristos, renuntand la numele Isus Cristos. Sau mi se pare mie?...

Nevrednicul 19.07.2009 19:26:38

Nu este gresit nicicum. Iisus,Isus,Hristos,Cristos,Christos etc.

tricesimusquintus 19.07.2009 19:31:18

Citat:

Eu cred ca nu specifica nici ca e sambata nici ca e duminica!

Textul original ebraic (Facerea 2,3) indica fara nici un dubiu ca este vorba de ziua a saptea, ziua a saptea fiind evident sambata. Deci Dumnezeu a sfintit, a binecuvantat si s-a odihnit in ziua sambetei. Lucrul acesta nu poate fi contestat de catre nimeni.

Citat:

S-a ales sambata abia dupa ce Moise i-a scos pe evrei din Egipt in semn de recunostinta pentru scaparea din robie.

In amintirea scaparii din robie s-a instituit Pastele si nu Sabatul. Institutia Sabatului (sambata, ziua a saptea a saptamanii) exista inca de la facerea lumii, nu era nevoie sa fie "aleasa" cu ocazia exodului. Insasi porunca a IV-a a Decalogului (Iesirea 20,8-11) face trimitere la ziua a saptea ca amintitoare a Creatiunii si nu a Exodului:

"Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale, Iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine,

în șase zile a făcut Domnul cerul și pământul, marea și toate cele ce sunt într-însele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit. De aceea a binecuvântat Domnul ziua a șaptea și a sfințit-o."

Citat:

Insa nu a afirmat nimeni cum ca ar fi tinut duminica,sau mai mult,cum ca pana atunci ar fi avut vreo zi de odihna.
Asa ca acum e randul tau sa raspunzi. Asteptam.

Totusi nu s-a raspuns la intrebarea mea, vad ca e nevoie s-o reformulez. Daca Adam si urmasii lui nu au avut o zi de odihna (aceasta fiind evident sambata si nu duminica), Dumnezeu a sfintit si binecuvantat sambata doar asa de flori de mar? In plus, s-a mai si odihnit sambata. Va intreb: avea El oare nevoie de odihna? Dumnezeu oboseste?

tricesimusquintus 19.07.2009 19:44:32

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 154708)
Crestinii SĂRBĂTORESC duminica pentru că în această zi a înviat Hristos

Motivatia aceasta pare laudabila, insa Hristos nu a poruncit niciodata sa se sarbatoreasca duminica, Sambata in schimb, a fost poruncita de Dumnezeu, si aceasta porunca nu a fost anulata.

Citat:

, (asezând creatia pe alte temelii decât cele de până atunci)

Creatia a avut loc la inceput si nu a fost "reasezata". Aceasta expresie nu este altceva decat un subrefugiu pentru a motiva reasezarea zilei de odihna/

Citat:

Iar in privinta [COLOR=red]cinstirii[/COLOR] vreunei zile apostolul Pavel o spune clar:

[COLOR=#ff0000]Rom.14.6 "Cel ce ține ziua, o ține pentru Domnul; și cel ce nu ține ziua, nu o ține pentru Domnul. Și cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulțumește lui Dumnezeu; și cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, și mulțumește lui Dumnezeu." [/COLOR]

Col 2.16-17 "Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, [COLOR=#ff0000]sau la sâmbete[/COLOR], care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos."

Apostolul spune clar, e adevarat. Din pacate, pentru dvs. nu e deloc clar. Apostolul Pavel in ambele texte, nu se refera la sabatul zilei a saptea, ci la alte sarbatori. Care sarbatori, chiar au legatura cu institutiile ceremoniale ale poporului evreu. Oare intentionat face aceasta confuzie?

Nevrednicul 19.07.2009 19:51:51

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 154749)
Daca Adam si urmasii lui nu au avut o zi de odihna (aceasta fiind evident sambata si nu duminica), Dumnezeu a sfintit si binecuvantat sambata doar asa de flori de mar? In plus, s-a mai si odihnit sambata. Va intreb: avea El oare nevoie de odihna? Dumnezeu oboseste?

Pai tocmai aia e,ca e metaforic. Dumnezeu nu a facut lumea in 6 zile,ci asa sunt numite etapele de catre autor. Tu printr-o zi intelegi 24 de ore. O zi la Dumnezeu se spune ca are 1000 de ani,nu? Si arata-mi mie unde spune la Facerea ca ziua a saptea este sambata!

Florin-Ionut 19.07.2009 19:58:42

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 154750)
Creatia a avut loc la inceput si nu a fost "reasezata". Aceasta expresie nu este altceva decat un subrefugiu pentru a motiva reasezarea zilei de odihna/

Momentul in care Creatia a fost reasezata, transfigurata si desavarsita este atunci cand Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu rosteste pe Cruce imediat inainte de a muri: "Savarsitu-s-a."

tricesimusquintus 19.07.2009 20:01:40

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 154737)
de ce pune Hristos accentul pe poruncile relative la aproapele nostru cand este intrebat expres de un tanar credincios?

As dori un raspuns din partea oricui stie sa ne spuna si noua.

Posibil sa puna accentul pe aceste porunci, deoarece respectarea lor este mai mai observabila de catre aproapele. Daca-l iubesti pe aproapele in loc sa-l minti, sa-l furi, sa-l ucizi, etc., faci dovada practica ca respecti Legea lui Dumnezeu. Primele 4 porunci (care exprima iubirea fata de Dumnezeu) nu pot fi atat de usor vazute de catre oameni. Vreau sa atrag atentia asupra unui aspect: Porunca a IV-a, privitoare la pazirea sabatului, se afla la confluenta celor doua mari categorii. In ea gasim atat relatia fata de Dumnezeu, cat si cea fata de semenii. Nu degeaba se afla in miezul Legii Divine. Acesta e si motivul pentru care diavolul incearca s-o stearga din Decalog. Regretabil ca sunt oameni ce-i dau tot concursul la realizarea planului sau diabolic.

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 154737)
Nota: am observat ca de la un timp incoace chiar si (neo)protestantii care posteaza pe aici scriu Iisus Hristos, renuntand la numele Isus Cristos. Sau mi se pare mie?...

Personal am decis sa fac aceasta concesie pe acest forum. Pe forumurile neoprotestante folosesc celelalte forme: Isus, Christos, etc.

tricesimusquintus 19.07.2009 20:13:26

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 154752)
Pai tocmai aia e,ca e metaforic. Dumnezeu nu a facut lumea in 6 zile,ci asa sunt numite etapele de catre autor. Tu printr-o zi intelegi 24 de ore. O zi la Dumnezeu se spune ca are 1000 de ani,nu?

Mi se pare absolut nepotrivit pentru un crestin sa infirme creatia lui Dumnezeu in 6 zile. Aceasta este modalitatea ce a deschis calea acceptarii evolutionismului in lumea crestina. Eu inteleg ca atunci cand Cuvantul lui Dumnezeu spune o zi, este vorba despre o zi, si nu un mileniu sau o era geologica. Cand Geneza spune "si a fost o seara, apoi o dimineata: aceasta a fost ziua...." nu pot intelege altceva

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 154752)
Si arata-mi mie unde spune la Facerea ca ziua a saptea este sambata!

Expresia "ziua a saptea" in ebraica presupune ca e vorba de sabat (sambata), si apoi exista corelatii in Sfanta Scriptura ce ne conduc fara tagada spre sambata ca fiind ziua a saptea. Acest lucru este valabil si pentru perioada noutestamentara, in care ziua intaia (duminica)-ziua invierii lui Hristos a urmat dupa ziua saptea (sambata)- ziua de odihna conform poruncii lui Dumnezeu. Luca 23,56-Luca 24,1

tricesimusquintus 19.07.2009 20:24:42

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 154754)
Momentul in care Creatia a fost reasezata, transfigurata si desavarsita este atunci cand Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu rosteste pe Cruce imediat inainte de a muri: "Savarsitu-s-a."

Se pare ca e necesar sa intram in aspecte teologice mai profunde si nu ma simt capabil sa conduc discutia pe acest drum... Expresia de care pomenesti, a fost rostita de Mantuitorul si cu alte ocazii, si anume in etapele principale ale mantuirii noastre. Mantuirea noastra nu poate fi legata doar de moartea pe cruce, sau de inviere. Reasezarea tuturor lucrurilor va fi realizata pe deplin doar cand El va face un cer nou si un pamant nou. Pana atunci (si avem motiv sa credem ca si dupa) Sabatul nu este o instituire/institutie perimata, reasezata sau eliminata din Planul de Mantuire al lui Dumnezeu.

Nevrednicul 19.07.2009 20:30:35

Intelege ca cele 6 "zile" ale creatiei sunt metaforice! O zi inseamna pt noi oamenii 24 de ore pentru ca atat dureaza miscarea de rotatie a Pamantului. Daca te duci pe alta planeta o sa ai surpriza sa vezi ca o zi tine mai mult sau mai putin (in functie de diametrul acesteia,viteza de rotatie etc.). Pe ce temei poti afirma tu ca la Dumnezeu o zi = 23 h 56' 6''?? Tampenie mai mare ca asta nici ca am auzit! Si pana sa faca Pamantul nici nu avea cum sa dea notiunea de zi pamanteasca,logic!

moshu 19.07.2009 20:37:27

As vrea si eu sa va spun unde am ajuns cu ce am citit, desi poate ca nu prea are legatura cu intrebarile puse mai sus. Pentru inceput, va rog sa intelegeti ca prin crestini eu ma refer la ortodocsi si catolici, iar prin adventisti restu' (si celelalte secte). Acest post e dedicat adventistilor, nu ortodocsilor, pe care ii sfatuiesc sa nu isi piarda timpul citindu-l.

1. Ziua Domnului. Crestinii spun ca e duminica, adventistii sustin ca e sambata. Am citit atat carti ortodoxe cat si carti adventiste, sa vad amandoua punctele de vedere. Si am observat urmatorul lucru: in Biblie, nu exista niciun verset care sa iti porunceasca, indemne, sfatuiasca etc. sa tii ziua sambetei sau ziua duminicii. Iar cand Domnul a facut asta, a mentionat clar ca e doar pentru evrei, atunci cand I-a scos din Egipt. Deci cand vine cineva la tine si iti spune, dar uite in Biblie scrie ca Domnul ne-a dat ziua sambetei (sau a duminicii, dupa caz) ca zi de odihna, poti sa ii spui in fata ca e un gogonat.
Acum sa vorbim mai serios: crestinismul are multe lucruri care s-au transmis prin Traditie; adventismul se bazeaza numai si numai pe ce spune Biblia. La crestini e clar: prin Traditie s-a transmis ziua duminicii ca de odihna si legatura cu Dumnezeu, nu neaparat ca ar fi ziua de odihna a creatiei; ci pentru ca este ziua de inviere a lui Hristos, izbanda Lui asupra mortii si mantuirea noastra, adevarata lucrare, creatie, a lui Dumnezeu. La adventisti e putin mai neclar: ei, literalmente, in loc sa se inchine la Iisus, se inchina la VT, considera VT deasupra lui Iisus, negand Traditia, negand 1800 de ani de crestinism.
Daca in VT scrie in ziua a saptea Domnul S-a odihnit de cele create, no aia e ziua. Crestinii argumenteaza ca nu se mentioneaza care zi e cea sfintita de Dumnezeu; se specifica numai numarul; dar apoi, adventistii spun: cand Domnul I-a scos pe evrei din Egipt le-a spus sa tina Sabatul, ziua a saptea pe care El a sfintit-o. Eu inclin sa cred ca evreii, daca au folosit acest sistem de numerotare a zilelor, ca sambata fiind ziua a 7-a mai tarziu cu vreo 400 de ani, si atunci cand s-a scris Geneza se intelegea prin ziua a 7-a ca fiind sambata. Deci eu cred ca sambata a fost ziua sfintita de Domnul. Logic, are sens. Dar nu uitati ca noi, crestinii, acceptam duminica prin Traditie, de la Sf. Parinti, de prin anii 100 d.H., si o acceptam ca zi de sarbatoare din cauza Invierii. Iar adventistii, intr-un fel, negand asta, neaga pe oamenii care au stat in jurul lui Iisus (cei care au spus despre duminica), si Il neaga chiar pe El. Adventistii se inchina la VT, in loc sa se inchine la Iisus.
O alta problema ce o ridica adventistii e ca Sf. Constantin, atunci cand a oficializat crestinismul, a dat zi de sarbatoare duminica, si ca de atunci o avem. Pai sa vedeti ce este. Advenstilor le plac sa fie logici. Deci daca toata lumea inainte de 313 sarbatoreau sambata, iar Constantin vine si da lege sa se sarbatoreasca duminica, nu credeti ca dupa atatea sacrificii si mancare la lei ce au fost, crestinii nu s-ar fi revoltat? Nu! Nu s-au revoltat si au acceptat asta, pentru ca ei sarbatorea duminica, si edictul acela nu a facut altceva decat sa confirme asta.
Prin urmare, poti sa te inchini VT, sa il pui pe acelasi taler cu NT (nu uitati ca in VT se regaseste si legea talionului, care e tot o lege,cat si alte porunci si ritualuri vechi), sau sa il consideri, dupa cum ii spune si numele, invechit, implinit, si sa te inchini lui Hristos, care propune alta lege, suprema, cea a iubirii. Nu uitati ca Iisus nu spune nicaieri ca ar trebui sa tinem sambata, si ce e mai important, ce afirma cu atata ardoare adventistii, e ca fara tinerea sambetei nu poti fi mantuit! Mare greseala! Legea iubirii e legea cea noua, ce depaseste cele 10 porunci, legea cea veche care s-a implinit, si a luat sfarsit. Credeti ca Iisus v-ar pedepsi daca L-ati iubi din tot sufletul si nu i-ati tine ziua? Daca mergi cu Dumnezeu 7 zile pe saptamana, si chiar in ziua de sarbatoare dai cu aspiratorul 10 minute, nu mai poti sa fii mantuit?
Si acum aduc in fata cea mai tare arma, pe care adventistii, in prostia lor, o folosesc sa dovedeasca zadarnic ziua sabatului ca zi de sarbatoare. Versetul acela, sabatul a fost facut pentru om, nu omul pentru sabat; asa ca Iisus este Domn si al sabatului. Repet: cat de prost pot sa fi sa aduci versetul asta ca sa dovedesti tinerea sabatului? Recitit-l! sabatul a fost facut pentru om, nu omul pentru sabat! Asta inseamna intrucatva, ca sabatul e ceva inferior omului! Iisus este Domnul sabatului. Asta inseamna ca El poate sa nu il tina, si de fapt, nici nu il tinea! Si a spus asta cand cineva L-a acuzat de nerespectarea sabatului!

2. Intemeietorii. In mod evident, desi necesita putina gandire, si nu ezitam sa raspundem din prima, e logic ca orice religie a avut un intemeietor. Ortodocsii cred ca Iisus e intemeietorul religiei lor. Acum dau o problema logica. Timp de 1800 de ani, am fost nedespartiti, am fost crestini. In timpul asta, de aproape 2 milenii, un numar infinit de teologi, sfinti, filozofi crestini, invatati etc au dezbatut, au scris, au explicat. Iar dupa 1800 de ani, vine un taran, literalmente un fermier american care spune ca toti astia s-au inselat, si ca el are dreptate. Apoi vine si Ellen G. White, care face unele afirmatii cum ca jupiter (sau saturn, nu mai tin minte) are vreo 4 sateliti (in realitate sunt mai multi, dar numai atatia erau cunoscuti la vremea respectiva), si mai si preconizeaza apocalipsa de vreo 4-5 ori, evident, gresind. Intrebarea mea este: este cumva vreo probabilitate ca respectivii de mai sus sa se fi inselat in ceea ce au declarat cu privire la religie, daca s-au inselat de atatea ori inainte? Logic, sansele de a fi falsi profeti sunt mari, mai ales daca luam in calcul si plagiatura cartilor lui E.G. White. Am vorbit cu adventist pe tema asta; stiti ce mi-a raspuns? Mi-a spus: da, dar alea cu sfarsitul lumii sunt doar spusele unui om, noi credem doar in Biblie. Da, sunt spusele unui om, dar sunt spusele intemeietorului religiei voastre! Care mai spune ca timp de 2 milenii biserica a fost moarta, si ca el detine adevarul!

3. Intrebarile:

1-3. Iisus nu a pomenit de primele 3 porunci din cauza ca tanarul acela era crestin, iar odata ce s-a prezentat in fata lui Iisus, L-a numit bun, si L0a intrebat, asta includea respectarea lor. Tanarul acela credea in Iisus deja.
4. Se gaseste. Citeste mai bine Marcu: să nu înșeli pe nimeni. Inselarea cuiva, cred ca e logic, e facuta pentru a parveni ceva bunuri.

Citat:

Totusi nu s-a raspuns la intrebarea mea, vad ca e nevoie s-o reformulez. Daca Adam si urmasii lui nu au avut o zi de odihna (aceasta fiind evident sambata si nu duminica), Dumnezeu a sfintit si binecuvantat sambata doar asa de flori de mar? In plus, s-a mai si odihnit sambata. Va intreb: avea El oare nevoie de odihna? Dumnezeu oboseste?
Da, Dumnezeu oboseste. :) Nu uita ca e atotputernic. Legea sabatului nu a fost lasata de la Adam. A fost lasata putin mai inainte de iesirea din Egipt, insa nu era tinuta de evrei. In Biblie, pe care voi o studiati cu asa patos, scrie clar asta. Citeste Biblia! De aceea e formulat asa atunci "aminteste-ti...". Logic: avea Adam nevoie de odihna in timp ce in rai nu era munca? Avea nevoie de odihna Adam dupa aceea, cand Domnul i-a spus ceva despre "sudoarea fruntii", si nu a spus nimic despre odihna?

Am mai multe argumente logice, chiar mai importante si mai clare decate cele dee mai de sus, dar le-am uitat, de obicei eu nu ma consum cu de-astia. Uite, ce e, ce propun eu. Propun ca acest topic sa fie inchis. E un forum pentru crestinii ortodocsi. Adventistii sa discute pe forumurile lor. Daca invatati mai mari decat noi (si crestini si adventisti) nu au putut ajunge la un consens, in mod sigur nu o sa ajungem noi, pe acest forum. Sf. Petru ne avertizeaza de galceava, de discutiile cele pieritoare. Daca se continua discutia, sper sa contina doar ironii si remarci umoristice la adresa absurditatii sectelor. Macar acelea destind spiritul. La revedere!

edit: ziua creatiei are 24 de ore pamantesti. asta o arata si Sf. Parinti.

tricesimusquintus 19.07.2009 20:40:20

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 154761)
Intelege ca cele 6 "zile" ale creatiei sunt metaforice! O zi inseamna pt noi oamenii 24 de ore pentru ca atat dureaza miscarea de rotatie a Pamantului. Daca te duci pe alta planeta o sa ai surpriza sa vezi ca o zi tine mai mult sau mai putin (in functie de diametrul acesteia,viteza de rotatie etc.). Pe ce temei poti afirma tu ca la Dumnezeu o zi = 23 h 56' 6''??

Exprimarea autorului Genezei nu pare deloc metaforica. E adevarat, exista in Biblie si asemenea exprimari, in care o zi inseamna un an, insa acolo e vorba de profetii, nu de descrierea (succinta) a actului Creatiei. Sfanta Scriptura e Cuvantul lui Dumnezeu exprimat in limbaj omenesc, deci toate elementele temporare sunt raportate la Pamant si nu la alte planete.

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 154761)
Tampenie mai mare ca asta nici ca am auzit! Si pana sa faca Pamantul nici nu avea cum sa dea notiunea de zi pamanteasca,logic!

Sper ca argumentul acesta nu l-ai preluat dintr-un manual de ateism "stiintific". Acolo se gaseste si extraordinara descoperire ca plantele au fost create inainte de soare, deci n-ar fi putut supravietui...

tricesimusquintus 19.07.2009 20:56:14

pentru moshu

stimate domn, nu vreau sa contest sinceritatea si buna ta credinta, insa postul tau contine foarte multe inexactitati, erori, si confuzii. Sa raspund la toate cred ca as abuza de rabdarea celorlalti participanti la discutie. Si apropos:

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 154762)
Propun ca acest topic sa fie inchis. E un forum pentru crestinii ortodocsi. Adventistii sa discute pe forumurile lor.

Reciteste te rog cum se numeste topicul si chiar subforumul pe care se gaseste. Sa ai pace si Doamne ajuta!

moshu 19.07.2009 21:08:10

Un ultim mesaj

1. Daca ai fi bun sa imi prezinti doar linkuri spre materialele ce infirma afirmatiile mele, fara sa mai ii bagam pe ceilalti credinciosi in tunelul timpului, ti-as multumi. Dar daca ai fi citit cu luare-aminte ceea ce am scris eu, ai vedea ca este un punct de vedere logic, stiintific, nu dogmatic. Ceea ce inseamna ca sansa de a avea erori e muuult mai mica, odata ce nu se bazeaza pe interpretari biblice.

2. Tipic pentru un adventist, tragi concluzi aiurea. Daca tu spui despre topicul si subtopicul respectiv, asta inseamna, in mod obligatoriu, ca trebuie sa polemizeze adventistii si ortodocsi intre ei. Eu spun despre titlul site-ului, si spun si despre ideea de baza a acestui forum: o comunitate online de ortodocsi. Daca ai intrat aici, esti binevenit (cred), dar asta nu inseamna ca prezenta ta este obligatorie, asa cum ai afirmat.

3. Trebuie sa intelegi ca toti ne bazam pe interpretarea Bibliei. Logic. Voi o interpretati de 200 de ani, de la un fermier incoace. Noi de 2000 de ani, de la Iisus incoace. Sanse de probabilitate?

edit: tot trebuie sa clarific ceva, ca nu o sa ma intelegi. Am adus in discutie "interpretarea" unui adventist, si el sustinea sus si tare ca ei nu o interpreteaza. Daca te uiti intr-un dictionar, descoperi ca orice comentariu, propozitie, afirmatie, formulata de tine, cu cuvintele tale, despre un verset din Biblie, se numeste interpretare. Deci cand e vorba de "focul ce nestins", voi interpretati un foc care nu este stins, dar se va stinge prin ardere completa. Noi, printr-un foc vesnic. Sunt 2 interpretari diferite. Sper ca ai inteles ce am vrut sa spun.

ovidiu-s 19.07.2009 21:10:56

Citat:

Apostolul spune clar, e adevarat. Din pacate, pentru dvs. nu e deloc clar. Apostolul Pavel in ambele texte, nu se refera la sabatul zilei a saptea, ci la alte sarbatori. Care sarbatori, chiar au legatura cu institutiile ceremoniale ale poporului evreu. Oare intentionat face aceasta confuzie?

[SIZE=2]
Reiau versetele postate si astept dovezi biblice și lingvistice la faptul ca sfantul apostol Pavel se referea la institutiile ceremoniale ale poporului evreu asa cum sustine ere[/SIZE][SIZE=2][SIZE=2]z[/SIZE][/SIZE][SIZE=2]ia adventista.
[/SIZE][COLOR=#ff0000]
Rom.14.6 "Cel ce ține ziua, o ține pentru Domnul; și cel ce nu ține ziua, nu o ține pentru Domnul. Și cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulțumește lui Dumnezeu; și cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, și mulțumește lui Dumnezeu." [/COLOR]

[SIZE=2]
Termenul grecesc [/SIZE][SIZE=2][SIZE=2]"[/SIZE][/SIZE][SIZE=3]sabbatōn" folosit la versetul de mai sus se referă clar la sâmbăta ca ziuă de odihnă. Asta o spun toți lingvistii si traducatorii serioși. Numai sectanții adventisti spun că nu e asa. Si mai e un aspect la care nu a raspuns inca nici un adventist:[/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]
[SIZE=3]Iesirea 31.13 "Spune fiilor lui Israel așa: Băgați de seamă să [COLOR=#ff0000]păziți zilele Mele de odihnă[/COLOR], căci acestea sunt semn între Mine și voi din neam în neam, ca să știți că Eu sunt Domnul, Cel ce vă sfințește"

Lev 16. 29-31 "Aceasta să fie pentru voi [COLOR=#ff0000]lege veșnică[/COLOR]: în luna a șaptea, în ziua a zecea a lunii, să postiți și nici o muncă să nu faceți, nici băștinașul, nici străinul care s-a așezat la voi… [/SIZE][SIZE=4][COLOR=#ff0000][SIZE=4][COLOR=#ff0000]Aceasta e cea mai mare zi de odihnă[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000][SIZE=3] [/SIZE][/COLOR][/COLOR][SIZE=3]pentru voi și să smeriți sufletele voastre prin post.[COLOR=#ff0000] [/COLOR][/SIZE][SIZE=4][COLOR=#ff0000][SIZE=4][COLOR=#ff0000]Aceasta este lege veșnică[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=3]"[COLOR=#ff0000]. [/COLOR]

Dacă voi adventiștii sunteți atât de îndrăgostiți de sâmbăt[/SIZE][SIZE=3]ă[/SIZE][SIZE=3] și de Vechiul Testament, de ce nu țineți TOATE zilele de odihnă? Evreii nu aveau doar sâmbăta ziua de odihnă. Spune clar D-zeu că Sărbătaorea Ieșirii din Egipt „[COLOR=#ff0000]e cea mai mare zi de odihnă" și că „este lege veșnică" [/COLOR]la fel ca cele zece porunci și că e valabil pentru toate popoarele cu care evreii intră în contact. SI NU SCRIE LIMPEDE NICAIERI IN BIBLIE CA ACEASTA MARE SARBATOARE A EVREILOR S-AR FI DESFIINȚAT!!! De ce erezia adventistă nu o cinstește asa cum se cuvine?
[/SIZE]
Vă spun eu, de ce, și stie toată lumea in afară de adventiștii spălați pe creier: Pentru că doar sâmbăta le-a plăcut lui James White și Ellen White, fondatorii sectei adventiste și doar sâmbăta au impus-o sectei create de ei.

[SIZE=2][SIZE=2][/SIZE][/SIZE]

tricesimusquintus 19.07.2009 21:17:32

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 154767)
1. Daca ai fi bun sa imi prezinti doar linkuri spre materialele ce infirma afirmatiile mele, fara sa mai ii bagam pe ceilalti credinciosi in tunelul timpului, ti-as multumi.

Afirmatiile tale acopera o arie mare, cred ca mai usor ti-as raspunde daca ai fi mai punctual. Nu cred ca trebuie sa raspund in seara aceasta la absolut toate neclaritatile. Si nici nu cred ca as fi eu in masura sa lamuresc lucrurile, sunt prea mic...

Citat:

2. Tipic pentru un adventist, tragi concluzi aiurea. Daca tu spui despre topicul si subtopicul respectiv, asta inseamna, in mod obligatoriu, ca trebuie sa polemizeze adventistii si ortodocsi intre ei. Eu spun despre titlul site-ului, si spun si despre ideea de baza a acestui forum: o comunitate online de ortodocsi. Daca ai intrat aici, esti binevenit (cred), dar asta nu inseamna ca prezenta ta este obligatorie, asa cum ai afirmat.

Daca faci o minima cercetare a postarilor mele, vei observa ca nu am nici o contributie pe alte subforumuri. Ma limitez doar la topicele acestea ce au legatura cu "sectili".

Citat:

3. Trebuie sa intelegi ca toti ne bazam pe interpretarea Bibliei. Logic. Voi o interpretati de 200 de ani, de la un fermier incoace. Noi de 2000 de ani, de la Iisus incoace. Sanse de probabilitate?

"Interpretarile" noastre nu ne apartin si nu sunt doar de 200 de ani. Ele apartin Duhului Sfant, Cel care a inspirat intreaga Scriptura, conform principiului Scriptura est sui ipsius interpres

tricesimusquintus 19.07.2009 21:32:46

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 154769)
Termenul grecesc [/SIZE][SIZE=2][SIZE=2]"[/SIZE][/SIZE][SIZE=3]sabbatōn[font=Arial]" folosit la versetul de mai sus se referă clar la sâmbăta ca ziuă de odihnă. Asta o spun toți lingvistii si traducatorii serioși.

Aici sunteti cel putin subiectiv. Cine stabileste ca un traducator e serios sau nu? Exemplul in sine spune multe... Puteti sa-mi prezentati un lingvist serios care sustine asa ceva cu privire la Closeni 2,16?

ovidiu-s 19.07.2009 22:09:46

[quote=tricesimusquintus] Aici sunteti cel putin subiectiv. Cine stabileste ca un traducator e serios sau nu? Exemplul in sine spune multe... Puteti sa-mi prezentati un lingvist serios care sustine asa ceva cu privire la Closeni 2,16?[/quote]

Eugen Munteanu -
Membru al proiectului Septuaginta. Versiune comentată, în limba română, a Bibliei grecești. Proiectul este coordonat și finanțat de New Europe College din București; directorul proiectului: prof. dr. Andrei Pleșu.Membru al colectivului de elaborare a ediției critice a Bibliei de la București (1668)
Bartolomeu Anania - traducător al Bibliei in limba română
Reiau versetul:
In toate traducerile protestante cât de cât serioase, sensul e clar:

International Standard Version (2008)
Therefore, let no one judge you in matters of food and drink or with respect to a festival, a new moon, or [COLOR=#ff0000]Sabbath days[/COLOR].
GOD' S Word Translation
Therefore, let no one judge you because of what you eat or drink or about the observance of annual holy days, New Moon Festivals, or [COLOR=#ff0000]weekly worship days.[/COLOR]
King James Bible
Let no man therefore judge you in meat, or in drink, or in respect of an holyday, or of the new moon, or of the [COLOR=#ff0000]sabbath days[/COLOR]:

acelasi lucru spune sf Pavel si la:

Termenul grecesc "sabbatōn" folosit în versetul de mai sus se referă clar la sâmbăta ca ziuă de odihnă. Numai sectanții adventisti spun că nu e asa. Si ca să nu divagăm din nou de la subiect ( lucru la care adventistii sunt maeștri), să revenim la problemele noaste la care nu a raspuns inca nici un adventist

Iesirea 31.13 "Spune fiilor lui Israel așa: Băgați de seamă să [COLOR=#ff0000]păziți zilele Mele de odihnă[/COLOR], căci acestea sunt semn între Mine și voi din neam în neam, ca să știți că Eu sunt Domnul, Cel ce vă sfințește"

Lev 16. 29-31 "Aceasta să fie pentru voi [COLOR=#ff0000]lege veșnică[/COLOR]: în luna a șaptea, în ziua a zecea a lunii, să postiți și nici o muncă să nu faceți, nici băștinașul, nici străinul care s-a așezat la voi… [SIZE=4][COLOR=#ff0000][SIZE=4][COLOR=#ff0000]Aceasta e cea mai mare zi de odihnă[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=4][COLOR=#ff0000][SIZE=4][COLOR=#ff0000][SIZE=4][COLOR=#ff0000] [/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE]pentru voi și să smeriți sufletele voastre prin post.[SIZE=4][COLOR=#ff0000][SIZE=4][COLOR=#ff0000]Aceasta este lege veșnică[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE]"[COLOR=#ff0000]. [/COLOR]

Dacă voi adventiștii sunteți atât de îndrăgostiți de sâmbătă și de Vechiul Testament, de ce nu țineți TOATE zilele de odihnă? Evreii nu aveau doar sâmbăta ziua de odihnă. Spune clar D-zeu că Sărbătaorea Ieșirii din Egipt „[COLOR=#ff0000]e cea mai mare zi de odihnă" și că „este lege veșnică" [/COLOR]la fel ca cele zece porunci și că e valabil pentru toate popoarele cu care evreii intră în contact. SI NU SCRIE LIMPEDE NICAIERI IN BIBLIE CA ACEASTA MARE SARBATOARE A EVREILOR S-AR FI DESFIINȚAT!!! De ce erezia adventistă nu o cinstește asa cum se cuvine?

Nevrednicul 20.07.2009 01:52:40

Moshu si Ovidiu,fiti ceva mai blanzi,deja i-ati nenorocit :))
Acum serios vorbind,credeti ca vor raspunde? Nu au cu ce si ori incep sa spuna tot felul de bolboroseli ori vor devia de la subiect,la ambele lucruri descurcandu-se de minune. De fapt eu cunosc "politica" lor,vor sa te plimbe pe calea lor,in ideile lor,in erezia pe care o propavaduiesc. Ati facut foarte bine ca nu le-ati dau frau liber si ca i-ati mai potolit cat de cat.
In orice caz nu vor putea raspunde,sau daca o vor face,va fi intr-un mod superficial si vor continua discutia la infinit fara a se ajunge la un consens. I-am intrebat si eu destule,mi-au raspuns ceva (serios)? Nu prea am vazut.

Si tot legat de zilele creatiei: NU au cum sa fie zile de 23h 56' 9'',adica zile pamantesti. Pana ca Dumnezeu sa creeze pamantul cum oare S-a raportat la aceste unitati de timp? Fara nici o indoiala sensul "zilelor" este metaforic,o spun si sfintii parinti. Ar fi absurd sa credem ca pamantul are doar 7500 de ani.

Florin-Ionut 20.07.2009 09:32:44

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 154846)
Si tot legat de zilele creatiei: NU au cum sa fie zile de 23h 56' 9'',adica zile pamantesti. Pana ca Dumnezeu sa creeze pamantul cum oare S-a raportat la aceste unitati de timp? Fara nici o indoiala sensul "zilelor" este metaforic,o spun si sfintii parinti. Ar fi absurd sa credem ca pamantul are doar 7500 de ani.

Subscriu la parerea ta, insa poti sa-mi spui care Sfinti Parinti considera aceste zile ale creatiei ca perioade de timp? Eu stiu numai de Parintele Galeriu.

Maximus 20.07.2009 09:48:08

Am inteles!

Acum am inteles de ce sunt atatea dezbinari si contraargumentatii pe forumul nostru: fiecare isi apara pozitia de pe care este el si nu cauta neaparat adevarul. Relativizarea afirmatiilor Scripturii este cheia principala, astfel incat daca cineva are chef sa spuna despre creatie ca nu e adevarat ce scrie "o seara si o dimineata" o poate face.Prin asemanare se poate spune si despre Legea morala ca este optionala, cruciadele au o justificare logica, ziua de sarbatoare(odihna) este sau nu o optiune, depinde de cine si cum citeste.Totul este relativ si in schimbare..POSTMODERNISM. Fiecare cu adevarul sau.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:42:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.