Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Biserica Ortodoxa de Rasarit(Stil Vechi) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=938)

emanuel2007 07.05.2008 14:25:59

pai stati mai fratilor ca eu nam invinuit pe nimeni
eu nam spus nimic despre cei din BOR
ca de exemplu Sf. Ioan Iacob hozevitul a fost pe vechi si na slujit niciodata cu preotii de pe nou dar na spus ca cei de pe nou nau har sau ceva de genul acesta
el doar nu slujea cu cei de pe nou dar ii considera ortodoxi pe toti si mie mi se pare ca aceasta este pe departe cea mai indreptatita atitudine ; si sa luam in calcul ca lui i s-a aratat Maica Domnului si l-a sfatuit cum sa faca
la fel si sf. Iosif Sihastrul i s-a spus de sus ca nu trebuie sa dea anatema Biserica chiar daca schimbarea calendarului na fost corecta ; si el deasemenea n-a permis ucenicilor lui sa slujeasca vreodata cu preotii de pe nou
si sa ne gandim ca Sf. Ioan Iacob si Ioan Maximovici au facut parte din BOSV si totusi sunt canonizati si de BOR
Iar Sf. Ioan Maximovici s-a aratat cuiva impreuna cu Maica Domnului si a spus ca dreptatea este departea celor din BOSV ; dar eu cred ca este corect sa nu consideram deocamdata ca cei din BOR nu mai au har si deci sa consideram ca si ei sunt ortodoxi doar ca gresesc in problema calendarului ;

razvan_m 07.05.2008 14:56:05

Hristos A Inviat, tuturor fratilor intru Domnul Iisus!

Atentie la ceea ce ne invata Sfantul Parinte Ilie Cleopa cu privire la membrii BOSVR (schismatici dupa parerea Parintelui)care ii critica pe ierarhii din conducerea BOR:

Citat:

"Iar celor ce pe Internet, la adresa www.ortodoxia.go.ro critică și defăimează pe ierarhii Bisericii, și care sunt și autorii broșurii contra ecumenismului, li se potrivesc aceste cuvinte pe care Pr. Cleopa le adresează stiliștilor (celor ce țin calendarul vechi):

„Încă să citească și ei canoanele: 18 al Sin. IV ec. și 6 al Sin. II ec. și să înțeleagă că singuri, rupându-se de ascultarea episcopilor și hulind Biserica și pe conducătorii ei, au căzut sub anatema care o arată sfintele canoane 17 ale Sin. VII ec., 3, 4 al Sin. IV ec., 31 Apost., 31 și 34 al Sin. VI, 1 al Sin. I-II, 5 și 6 Gangra și 5 Antiohia, asupra celor ce nu ascultă de episcopii lor. Decât a judeca ei pe episcopii și mitropoliții din Biserica noastră Ortodoxă, mai bine ar întoarce ochiul asupra lor, ca sa-și cunoască grelele vinovății canonice pe care le au, că au rupt legătura duhovnicească cu Biserica Ortodoxă și se conduc după mintea lor cea întunecată de mândrie, de ură și de nesupunere”

(Arhimandrit Cleopa Ilie, Călăuză în credința ortodoxă,

Editura Episcopiei Romanului, 2000, p. 69)
Iar cum anatema asupra Bisericii Catolice a fost ridicata de Patriarhul Ecumenic dce la Constantinopol in anul 1965, gandul meu pacatos imi spune ca sunt cu mult mai eretici membrii asa-zisei BOSVR care-i critica mereu pe ierarhii din fruntea BOR si care sunt sub anatema BOR decat credinciosii romano- sau greco-catolici, despre care Parintele Arsenie Papacioc afirma ca nu poate sa-i numeasca eretici de vreme ce au, ca si noi, ortodocsii, Cele sapte Sfinte Taine, chiar sub forma simbolica, asa cum le detin ei.

Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri, fratilor cu adevarat ortodocsi si celor din Biserica Catolica sora(caci ceilalti, membrii BOSVR, sunt sub anatema, neputand fi numiti cu noi frati, decat daca revin din erezia lor cu vechiul calendar...).
--------------------------------------------------------------------------------------
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!

ory 07.05.2008 15:13:47

DREPTATE,DREPTATE...SI IAR DREPTATE!.Dreptatea este de partea binelui,nu de partea teoriei,al maiestriei de cuvinte pe care am invatat sa le manuim,in acelasi timp in care am uitat de fapte.Dreptatea este de partea confirmarii acesteia,de partea faptelor...si nu carti peste carti,in teancuri fara sens selectate pentru rivalitate,pentru competitie spirituala.Ce bine ar fi daca ne-am bate in fapte,sa vedem cine le face pe alea mai bune,si nu in date calendaristice,in calculele inutile ale unei credinte de mult apuse.Cred ca dupa fapte se poate vedea omul care-l are pe Dumnezeu,nu dupa data in care considera el ca e bine sa se roage,caci poate sa se roage oricand.
Dumnezeu a venit pe pamant si a spus;"EU SUNT CALEA,ADEVARUL SI VIATA!...",Nu a spus eu sunt pe vechi,sau pe nou,ori catolic sau mai stiu eu ce...urmati-ma!
Oameni buni,ne-am ratacit in detalii,si dogma sau scrierea a devenit scut mai presus decat faptele si cugetul cel adevarat din noi.Si e pacat,ca degeaba vorbim la infinit despre credinta,daca nu suntem capabil sa o simtim prin iubire...NUMAI PRIN IUBIRE.ASTA ESTE O ADEVARATA LEGE!!!!DE ASTA SA TINEM CONT SI NU NE VOM PIERDE CU SIGURANTA!

razvan_m 07.05.2008 15:31:42

Citand ory:
Citat:

DREPTATE,DREPTATE...SI IAR DREPTATE!.Dreptatea este de partea binelui,nu de partea teoriei,al maiestriei de cuvinte pe care am invatat sa le manuim,in acelasi timp in care am uitat de fapte.Dreptatea este de partea confirmarii acesteia,de partea faptelor...si nu carti peste carti,in teancuri fara sens selectate pentru rivalitate,pentru competitie spirituala.Ce bine ar fi daca ne-am bate in fapte,sa vedem cine le face pe alea mai bune,si nu in date calendaristice,in calculele inutile ale unei credinte de mult apuse.Cred ca dupa fapte se poate vedea omul care-l are pe Dumnezeu,nu dupa data in care considera el ca e bine sa se roage,caci poate sa se roage oricand.
Dumnezeu a venit pe pamant si a spus;"EU SUNT CALEA,ADEVARUL SI VIATA!...",Nu a spus eu sunt pe vechi,sau pe nou,ori catolic sau mai stiu eu ce...urmati-ma!
Oameni buni,ne-am ratacit in detalii,si dogma sau scrierea a devenit scut mai presus decat faptele si cugetul cel adevarat din noi.Si e pacat,ca degeaba vorbim la infinit despre credinta,daca nu suntem capabil sa o simtim prin iubire...NUMAI PRIN IUBIRE.ASTA ESTE O ADEVARATA LEGE!!!!DE ASTA SA TINEM CONT SI NU NE VOM PIERDE CU SIGURANTA!
Sau parintii nostri Ilie Cleopa si Arsenie Papacioc nu au fost luminati de Duhul Sfant cand au scris sau au spus ceea ce am citat in postarea anterioara?
Sau membrii BOSVR sunt adevaratii crestini ortodocsi, iar noi BOR avand in frunte un Patriarh ales dupa toate canoanele BO suntem schismatici? Sa tii de chestiunea cu stilul calendarului ca de o dogma inexpugnabila nu este oare mandrie din partea membrilor acestei asa-zise Biserici Ortodoxe, BOSVR? Nu inseamna lepadare de ierarhii din fruntea BOR pe care ei ii critica toata ziua in vazul intregului popor? Oare nu sunt ei vinovati ca imping binecredinciosul popor roman spre schisma lor anatemizata de insasi conducerea BOR? Ory ,esti cumva membra a BOSVR? Daca da, sa stii ca te afli sub anatema BOR si e de trebuinta pentru mantuirea sufletului tau sa revii la BOR. Daca esti membra a BOR si ii aprobi si pe cei din BOSVR, sa stii ca esti chiar aproape de a primi acesta anatema, din pricina simpatiilor tale pt. BOSVR, membra a nu stiu cator sinoade schismatice, nerecunoscute pe plan mondial de Biseriica Ortodoxa, Una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca.
A propos,Ory, cati preoti facuti la Manastirea Slatioara, sunt recunoscuti de BOR?

Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri.
--------------------------------------------------------------------------------------
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

ory 07.05.2008 15:53:33

Razvan_m,hai ca esti hilar!!Am specificat cumva in postarea mea anterioara ca as apartine BOSVR?S-au m-am antrenat cumva in polemici ce au in vedere adevarul credintei pe nou sau pe vechi?...nu cred!.Asa ca esti irelevant!

razvan_m 07.05.2008 16:20:26

Si sa nu spui ca nu zace in tine duhul mandriei, Ory!
Dar chestia aceea cu "carti peste carti, in teancuri fara sens selectate pentru rivalitate, pentru competitie spirituala" cum este?
Tu chiar crezi ca am selectat din teancuri de carti alese fara sens, chiar daca acele carti sunt operele unor sfinti parinti contemporani ai BOR? Cartile sfinte, draga Ory, niciodata nu sunt alese fara sens, doar am extras din ele adevarul crud ca membrii BOSVR sunt de multe ori mai eretici decat catolicii, care conform spuselor parintelui Arsenie nici macar nu pot fi facuti eretici caci au ca si noi, ortodocsii, cele sapte Sfinte Taine...
Apoi mergi la BOSVR sa vezi cum ei iti recomanda un nou botez (O EREZIE F. F. MARE!!!) deoarece dupa parerea lor de purtatori ai anatemei BOR, botezul din cadrul BOR nu a fost facut reglementar prin scufundare in apa... Ei, si presupunand prin absurd, ca ai fost membru al BOR, te-ai botezat o data, treci la BOSVR, te botezi a doua oara, revii la BOR, te duci din nou la BOSVR unde te botezi pentru a treia oara... Oare asa ceva nu reprezinta erezia ereziilor, practicata de "dreptii nostri crestini ortodocsi, membri ai BOSVR ???

ory 07.05.2008 16:27:53

Razvan,sunt mandra,tare mandra,din pacate....Dar,tot irelevant insisti sa fii.Iar daca citesti mai bine,eu m-am referit la general,deci nu la tine ori la postarile tale in mod special,sincer,nici nu mi le amintesc cu exactitate,uneori nu ma intereseaza numele,ci opinia.Si iarasi iti spun ca nu intentionez sa intru in polemici,mai ales pe considerente religioase in credinta ortodoxa.Deci am spus ortodoxa...caci mai departe nu ma intereseaza.

moro.d 07.05.2008 16:40:23

dragilor (nu-i pe ton ironic), iertati-ma ca va spun... nu vreau sa va jignesc, dar ganditi limitat.. si nu-i deloc in spiritul ortodoxiei.
adevarata diferenta dintre BOR si BOSV este muult mai profunda si nu o puteti intelege daca va limitati la calendar.. adevarata diferenta nu consta in calendar. privind prin prisma calendarului nu veti putea intelege o profunzime.
calendarul este doar primul pas gresit al BOR (sau prima fisura din baraj, cum o numesc eu). explicatiile le gasiti aici... http://www.mitropoliaslatioara.ro/calendarul.php

si cred ca, macar din bun simt, inainte de a va antrena in polemici legate de stil nou - vechi, sa va informati; sa aflati punctul de vedere al ambelor parti.
pe langa faptul ca tine de moralitate, de bun simt, se si vede cine s-a informat serios si cine a citit un articol - doua si, gata, are impresia ca stie tot. si pur si simplu ti-e sila sa mai acorzi atentie unor oameni neinformati.. nu stiu nici macar niste chestii esentiale... iar timpul e limitat.

razvan_m 07.05.2008 16:49:45

Hristos A Inviat!

Nu faptul ca tin calendarul iulian e cea mai grava problema, ci ca se agata de aceasta ca de o dogma infailibila, devenind astfel schismatica fata de BOR, aceasta e cea mai grava problema a "capetelor luminate" din BOSVR. De vreme ce BOSVR se afla sub anatema BOR, nu prea am ce sa discut de bine despre membrii ei. Toti sunt niste razvratiti, schismatici, fata de singura BO adevarata din Romania, si anume BOR (BISERICA ORTODOXA ROMANA, pentru cine nu intelege sau nu vrea sa inteleaga). In plus BOSVR este afiliata pe plan international unor sinoade de rezistenta, schismatice si ele de asemenea, deci nerecunoscute de Bisericile universal recunoscute ale fiecarui stat ortodox in parte (si nu ma refer aici la schismatici, asa cum din pacate sunt cei din BOSVR, pe deasupra si anatemizati de BOR).

moro.d 07.05.2008 16:50:12

apropo
am primit o inregistrare a unui reportaj de pe TVR in care se vorbeste despre data Invierii. este foarte interesant, s-au spus multe chestii adevarate pe care, pana acum, numai noi, BOSV, am avut curaj sa le spunem.... si prea putini ascultau.
cine o vrea.. sa ma contacteze pe privat.
chiar v-o recomand!

razvan_m 07.05.2008 16:52:10

SCHISMATICI si ANATEMIZATI de catre BOR, aceasta este principala eticheta a celor din BOSVR, indiferent ce ar spune ei!

moro.d 07.05.2008 16:54:55

Razvan, ti-as da perfecta dreptate daca mi-ai raspunde sincer la o intrebare.
practic, tu spui ca marea problema este neascultarea clericilor din BOSV fara de BOR? (nu asta e intrebarea)

moro.d 07.05.2008 17:08:27

neascultarea BOSV fata de BOR..... ma iertati

razvan_m 07.05.2008 17:09:11

Dac Parintele Ilie Cleopa afirma ca BOSVR se afla sub anatema BOR, cum as putea sa nu cred? Voi relua din nou fragmentul cu pricina:

Citat:

Iar celor ce pe Internet, la adresa www.ortodoxia.go.ro critică și defăimează pe ierarhii Bisericii, și care sunt și autorii broșurii contra ecumenismului, li se potrivesc aceste cuvinte pe care Pr. Cleopa le adresează stiliștilor (celor ce țin calendarul vechi):

„Încă să citească si ei canoanele: 18 al Sin. IV ec. si 6 al Sin. II ec. si să înteleagă că singuri, rupându-se de ascultarea episcopilor si hulind Biserica si pe conducătorii ei, au căzut sub anatema care o arată sfintele canoane 17 ale Sin. VII ec., 3, 4 al Sin. IV ec., 31 Apost., 31 si 34 al Sin. VI, 1 al Sin. I-II, 5 si 6 Gangra si 5 Antiohia, asupra celor ce nu ascultă de episcopii lor. Decât a judeca ei pe episcopii si mitropolitii din Biserica noastră Ortodoxă, mai bine ar întoarce ochiul asupra lor, ca sa-si cunoască grelele vinovătii canonice pe care le au, că au rupt legătura duhovnicească cu Biserica Ortodoxă si se conduc după mintea lor cea întunecată de mândrie, de ură si de nesupunere”

(Arhimandrit Cleopa Ilie, Călăuză în credinta ortodoxă,

Editura Episcopiei Romanului, 2000, p. 69)
Nu-i asa, ispita_ta? Decat sa-i tot judecati pe episcopii si mitropolitii BOR, voi, cei din BOSVR, cazuti din ascultarea BOR, v-ati vedea vina voastra canonica de a fi cazut in neascultare fata de BOR din cauza careia ati primit si anatema de la Una, Soborniceasca si Apostoleasca BO din Romania (adica BOR).

moro.d 07.05.2008 17:17:45

bun. iti mai pun o intrebare, dupa care urmeaza intrebarea propriu-zisa.
ascultarea se face de oricine? sau numai de aceia care si ei, la randul lor, asculta de superiorii / predecesorii sai? (sa nu-l uitam pe Arie... crestinii pastoriti de acesta ar fi trebuit sa faca ascultare de el?)

moro.d 07.05.2008 17:20:25

totusi nu inteleg ce este cu acea adresa... nu o cunosc... am incercat s-o accesez si nu merge.
aceea, spui tu, ne apartine?

in fine... cum i-am judecat noi pe cei din BOR? sincer... vreau un raspuns concret, vreau un exemplu... si o dovada daca se poate... dar nu o adresa inexistenta.

dorstor 07.05.2008 17:28:51

Nu exista nici o anatema a BOR impotriva BOSV si nici invers!Din punct de vedere canonic clerul Bosv nu exista si deci BOSV nu exista,Exista doar o asociatie religioasa numita BOSV cu de la sine putere.Acesta asociatieconform canoanelor din Pidalion are un caracter laic si nu merita atata atentie din partea BOr pt o anatema.

razvan_m 07.05.2008 18:14:12

Hristos A Inviat!

Multumesc, frate Dorstor pentru lamurire.
Dar atunci, despre cei care se joaca de-a preotii in zisa BOSVR ce ne-ai putea spune, frate Dorstor? Ca e cam trist sa se joace de-a preotii, stiind ce-i asteapta pentru aceasta joaca: talpa iadului.

Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri, frate Dorstor.
---------------------------------------------------------------------------------------

razvan_m 07.05.2008 18:18:00

ispita_ta, nu am dat acea adresa ca s-o accesezi, pur si simplu a facut parte din textul citat.
Daca vrei sa-ti mearga adresa respewctiva, scrie cu mana ta in caseta de adrese de internet:

www.ortodoxia.go.ro

Acum ar trebui sa mearga, dar din cate stiu site-ul deja a fost sters de la acea adresa. Si nu stiu unde a fost mutat.

moro.d 07.05.2008 18:36:57

de ce te feresti sa raspunzi? probabil pt ca esti constrient unde vrei sa ajung si stii ca asa e...

am intrat... stiu ca-s batuta in cap, dar am dat copy-paste la adresa... si scrie asta "Site deleted by HOME.RO staff. "

textul de unde e citat?

moro.d 07.05.2008 18:38:37

constient unde vreau sa ajung.... Doamne.... intelegeti-ma, am ceva la cap...

razvan_m 07.05.2008 19:10:58

raspunsul fratelui Dorstor, care este un crestin ortodox canonist cred ca a pus intr-adevar punct asupra oricarei discutii despre BOSVR. O risipire a energiilor in legatura cu acest subiect, BOSVR, care BOSVR nici macar nu exista decat ca o asociatie ca atate altele. Ca se intituleaza religioasa si pe deasupra ortodoxa, sa-i fie de bine. Si Partidul National - Taranesc Crestin si Democrat si-a luat titulatura de crestin si priveste ispita_ta unde au ajuns, acolo unde merita: in afara Parlamentului.
Asa si cu asociatia voastra intitulata "biserica ortodoxa", nu are ce cauta in cadrul BOR si nici macar nu mai necesita pierdere de timp din partea noastra, a crestinilor-ortodocsi din BOR.
Iar cu aceasta, cred ca ti-am si raspuns la intrebare, nu ma intereseaza intrebarile cuiva din afara BOR, Una, Singura si Apostoleasca Biserica de pe teritoriul national al Romaniei, chiar daca acel cineva se auto-numeste "crestin-ortodox", desi nu este in realitate.

moro.d 07.05.2008 20:15:45

zic eu ceva de Nicu... zis Dorstor, Pravoslavia, Olivian etc

totusi eu am sa continui pt cei care urmaresc acest topic cu obiectivitate si fara ochelari de cal (cica nu ma intereseaza intrebarile cuiva din afara BOR... daca nu te-ar fi interesat, ai fi tacut de la inceput... dar ai luat pozitia de strut cand ai simtit ca n-o sa mai ai replica). si sunt constienta de limbajul pe care-l folosesc asupra celor care denigreaza Biserica lui Hristos.
"pui de naparca" mai trebuie sa-i numesc... precum le-a zis si Sf Ioan Botezatorul si Insusi Mantuitorul.
pt cei care nu stiu, puiul de naparca este singurul animal care-si omoara mama la nastere; o mananca din pantece pt a se naste. (deci, sunt convinsa ca intelegeti de ce i-a numit asa)
si nu incercati sa va aparati prin "contraatac" spunand "uite cum ne hulesti". in primul rand stiti foarte bine ca asa se vorbeste cu cei care graiesc nedreptati despre Biserica, exemple avand in Biblie si Vietile Sfintilor, iar in al 2-lea rand, voi ati intrat pe acest topic sa cautati nod in papura si sa dati sentinte "BOSV = eretica".. de parca ar interesa pe cineva sentinta voastra...

ceilalti, va rog sa ma iertati, dar m-am descarcat putin... foarte putin...

acum raspunsul...

de ce am intrebat:
Citat:

ascultarea se face de oricine? sau numai de aceia care si ei, la randul lor, asculta de superiorii / predecesorii sai? (sa nu-l uitam pe Arie... crestinii pastoriti de acesta ar fi trebuit sa faca ascultare de el?)
pt ca nou-calendaristii refuza, pur si simplu, sa-si vada istoria. refuza sa accepte faptul ca inainte de anul 1924 (anul schimbarii calendarului), au fost O GROAZA de sfinti parinti care AU REFUZAT si AU DAT ANATEMA noul calendar.
nou-calendaristii ii acuza pe cei de pe vechi ca sunt in neascultare... dar ei n-or fi sub neascultare IGNORAND hotararile si anatemele lasate de predecesorii lor? a ridicat cineva aceste anateme inainte de a accepta schimbarea?

sa vedem...
I. in anul 1583, Eremia, Patriarhul Constantinopolului organizeaza Sinod bisericesc, la care participa Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, Silvestru, Patriarhul Alexandriei si un mare numar de arhierei ai Bisericii Ortodoxe de Rasarit si dau anatemii pe cei care nu respecta invataturile Ortodoxiei, specificand chiar si de calendar!

II. in anul 1756, Chiril, Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh Ecumenic, impreuna cu tot sfintitul cler care era cu el, promulga o noua enciclica impotriva celor care au indraznit a schimba Calendarul si Pascalia.

III. enciclica sinodala din anul 1848 este semnata de reprezentantii tuturor celorlalte 4 patriarhii ale lumii crestine: Antim, Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh Ecumenic, Ierotei, Patriarhul Alexandriei și a tot Egiptul, Metodie, Patriarhul Antiohiei și Chiril, Patriarhul Ierusalimului, împreună cu ale lor Sfinte Soboare. acestia dau anatema pe cei ce accepta o innoire si nu mai predica curata si intreaga credinta Ortodoxa specificand si de data aceasta despre innoirea calendarului.

daca un Sinod Ecumenic nu indraznea sa incalce hotararile sinodale de la Niceea, in ceea ce priveste sarbatoarea Pastelui, cu atat mai putin Sinodul, transformat in Conferinta, de la Constantinopol, din anul 1923 nu avea puterea sa faca acest lucru.

deci cine era neascultator?

moro.d 07.05.2008 20:21:39

ah ... am uitat sa precizez de Sf Ierarh Calinic de la Cernica, pe care si voi il cinstiti ca Sfant, de 2 ori a respins introducerea noului calendar...
iar BOR trece peste hotararea acestuia... halal ascultare...

"ascultarea se face de ascultare" spunea un sfant.

razvan_m 07.05.2008 21:17:03

Toti sfintii de stil (calendaristic) vechi de pana la 1924 sunt sfinti ai BOR, deoarece incepand de la acea data BOR a trecut la calendarul de stil nou, spre a evita ramanerile in urma ale vechiului calendar iulian (de stil vechi, pe care voi, asa-zisii "ortodocsi" il tineti si astazi).
Acolo unde calendarul vechi este tinut de Biserica Ortodoxa Oficiala a statului respectiv, nu am nimic impotriva sfintilor acelui popor (de exemplu si eu ma rog la Sfantul Ioan Maximovici, Noul Facator de Minuni al vremurilor din urma). Dar ca voi, BOSVR, sa tineti mortis la calendarul de stil vechi cu toate ca BOR a trecut la calendarul de stil nou, mi se pare deja o cumplita erezie. Voi sunteti numai asa-zisi "crestini ortodocsi", doar cu numele, dar in rest, gandul imi spune ca sunteti fie niste protestanti in sensul protestantilor (luteranilor) existenti in Europa Occidentala(de la faptul ca voi protestati mereu impotriva ierarhilor BOR). Altfel spus, cum luteranii sunt protestanti fata de catolici si deci sunt schismatici fata de una dintre Bisericile Surori de Traditie Apostolica, asa si voi BOSVR sunteti protestanti fata de ortodocsii din BOR, deci schismatici), ori, si mai rau, ca sunteti niste atei, trimisi de Mr. Lucifer sa semene dezbinari in BOR, care deja v-a anatemizat, dupa cum spunea Parintele Ilie Cleopa.
Aceasta este chiar ultima postare la acest topic, nemaiavandu-si rostul sa-mi consum energiile pentru o asociatie ca oricare alta din Romania, care se da "religioasa" si mai ales "ortodoxa", dar care in fapt este protestanta sau atee.
Rog sa nu mi se mai trimita alte intrebari, la care oricum nu voi mai raspunde.

Voi, BOSVR, sunteti, oricum, ca pulberea in fata vantului, care o matura de pe fata pamantului, sunteti niste pseudo-credinciosi crestini-ortodocsi, niste pacatosi care nu vor sa admita ca au incalcat canoanele bisericesti si acum sunt in schisma fata de BOR, poate chiar niste ATEI...

Doamne, iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

razvan_m 07.05.2008 21:18:41

tonylee 08.05.2008 08:24:52

stcprlllmnretyuiop ispita_ta gtredw nume purtat si in cealalta viata viitoare de ea
dertws aceasta este cea mai mare vraja facuta vreodata

dorstor 08.05.2008 15:45:59

Este o minciuna.Hotararile Sinodului I de la Niceea sunt incalcate de Bosv.La Niceea s-a adus ischimeria pe data de 21 martie.Asa ca cei care nu respecta calendarul stabilit la Niceea sunt cei din Bosv pt ca la ei ischimeria o au pe 8 martie.deci atingere de calendar se face de Bosv tinand pe 8 martie ischimeria,dar unii mint si arunca tot felul de acuze care in realitate ii privesc pe ei.In realitate BOR tine acelasi calendar pe care l-au tinut Sfintii Parinti la Niceea cu ischimeria pe 21 Martie,sfintii parini au mutat si ei ischimeria atunci cu trei zile pt ca sa cada mereu pe 21 martie.deci regula folosita la Niceea era de a se muta (cand nu corespundea)ischimeria pe 21 martie.Asa ca tocmai prin calendarul BOr se respecta procedura folosita la Niceea.Dar unii cu rea credinta arunca to fellul de acuze pt a ascunde necanonicitatea lor.asa ca tocmai pe cei din Bosv ii lovesc cele hotarate ca sanctiune.

dorstor 08.05.2008 15:55:43

Din punct de vedere canonic clerul din BOSV nu este cler crestin adica acei pretinsi preoti nu sunt preoti ci simpli mireni.titulatura de preot se da doar ca o aratare a pozitiei lor intr-o asociatie schismatica.Ei ar putea fi corectati ca preoti valizi doar de sinodul BOR pt ca nici o alta Biserica crestin ortodoxa autocefala nu poate face in mod canonic nici o recunoastere sfintitoare pe teritoriul de jurisdictie a BOR fara aprobarea BOR.Aprobare BOR inseamna doar aprobarea sinodului BOR.Nici patriarhul nu-i poate recunoaste canonic daca sinodul BOR nu-i recunoaste!

dorstor 08.05.2008 16:00:57

Nu patriarhul Miron Critea a decis revenirea la calendarul niceean(adica indreptat) ci sinodul BOR,iar patriarhul indiferent de parerea lui trebuia sa se supuna.Asa ca acuzatiile aduse patriarhului Miron Cristea cu privire la indreptare calendarului sunt lipsite de bun simt!

moro.d 08.05.2008 18:40:12

este o mare eroare in ceea ce spui.
daca mergem pe principiul omologarii… atunci Biserica, pana la imparatul Constantin cel Mare, nici macar n-a existat!
pt ca o Biserica sa fie canonica nu este absolut necesar sa fie si oficiala. de asemenea, caracterul oficial nu-I asigura canonicitatea acesteia.

Biserica canonica ce inseamna? adica respecta canoanele… dar daca tu-i numesti frati pe catolici, atunci e foarte probabil sa-ti vorbesc degeaba despre canoane.
canoanele, practic, sunt stalpii Bisericii. daca vrei sa distrugi Biserica, ataci stalpii. cum se ataca canoanele Bisericii? fie prin minimalizarea acestora, fie prin ignorarea totala a lor… cazuri DES intalnite in BOR.

eu ti-am dat explicatii bine intemeiate pt care BOR (si nu numai) este in neascultare fata de intreaga BO… iar tu vii si-mi spui ca suntem eretici pt ca asa a zis pr Cleopa.
BOSV nu este eretica pt ca asa a zis pr Cleopa… iar BOR nu este necanonica pt ca asa zice PS Episcop Flavian Ilfoveanul, ci pt ca nu respecta canoanele stabilite de Sfintii Parinti la cele 7 Sfinte Sinoade Ecumenice si pe care NIMENI nu le-a ridicat.

prin schimbarea calendarului se incalca INDIRECT canoanele. este adevarat ca nu este o dogma calendarul… dar prin schimbarea lui se incalca anumite date, criterii samd stabilite de Sf Parinti.
a-propos… la voi cate zile va avea postul Sf Ap Petru si Pavel? stiai ca limita minima admisa de Sf Parinti este de 8 zile? ia uite canonicii unde erau…
ca sa nu mai spun ca, in anumiti ani, postul Sf Apostoli, la voi, nici macar nu mai exista… cum a fost in 2002, parca.

dar daca tu nu intelegi esentialul, acestea deja sunt date prea pretentioase si nu vreau s-o lungesc. mai ales ca se stie foarte bine cate incalcari ale canoanelor se fac in BOR…
prin urmare, n-avem nevoie de recunoasterea Bisericilor oficiale.

consider ca ti-am dat suficiente explicatii, inclusiv pe cele din postarea anterioara pe care n-ai reusit sa le desfiintezi (oare de ce?). explicatiile tale sunt in continuare aceleasi? pt ca asa zice pr Cleopa? :)
crede-ma, noi nu respingem calendarul in sine, ci modul in care s-a efectuat schimbarea. s-a efectuat ignorand (neascultand) hotararile sfintilor parinti de pana atunci. putea fi vorba despre orice schimbare (asa cum au continuat sa apara), ca tot n-am fi acceptat-o… dar voi asta nu vreti sa intelegeti.

moro.d 08.05.2008 18:48:11

pe unde vedeti "&" de fapt am scris puncte : ...

dorstor 08.05.2008 20:45:44

Nu de asta nu sunt preoti ci pentru ca Galaction Cordun care a facut inceputul clerului in BOSV era caterisit cand a inceput sa sfinteasca preoti si arhierei in BOSV.Ca atare Glicherie nu a fost arhiereu,nici Evloghie ,nici Miftode,nici Cozma ,nici Silvestru(pe al carui Pidalion am studiat eu canoanele prima data) si asa mai departe nici Vlase.In primul rand nu au legatura apostolica si ca atare este vorba despre un cler ierosilnic.
pe mine nu ma intereseaza principii inventate de BOSV ci canoanele din Pidalion si conform cu acele canoane nu exusta preotie canonica deci valida in BOSV.Daca eu as fi vrut sa raman in BOSV nu se stie cine era mai mare acum acolo!Eu de acolo vin si o parte din familia mea a participat la evenimentele de la Copaceni.

moro.d 08.05.2008 22:07:23

de ce a fost caterisit?

razvan_m 09.05.2008 00:28:57

citand ispita_ta:
Citat:

...ceilalti, va rog sa ma iertati, dar m-am descarcat putin... foarte putin...
Atitudinea ta nu este nici macar crestina, poate luciferica sau atee, fato, cu atat mai putin ortodoxa. Si, ma rog, de unde stiti voi, stilistii, ca popii vostri au puterea de a infaptui cele sapte Sfinte Taine, cata vreme nici macar Traditie apostolica nu au. Nu exista o singura propozitie, la voi, stuilistilor, in care sa nu denigrati ierarhi ai BOR... Chiar si de Sf. Parinte Ilie Cleopa ai zis ceva de genul :Si ce daca ne-a anatemizat Pr. Cleopa? Ca si cum acest sfant n-ar fi de fapt sfant si n-ar fi avut in timpul vietii Duhul Sfant pogorat asupra lui.
Si inca ceva, cum bine ai spus, pui de naparca ce-si ucid mama la nastere sunteti chiar voi stilistii, care imediat dupa separare (care-i "nasterea" voastra"), v-ati repezit la grumazul BOR (mama din care va trageti) ca sa i-l sfasiati, s-o ucideti si nu incetati inca nici in ziua de azi sa o ponegriti.
Asadar, puilor de naparci stiliste, voi, prin hula zilnica ce o faceti asupra BOR, nu sunteti defel bineveniti in Romania. Plecati la evrei, care si ei denigreaza in fel si chip BO, sunteti pereche cu ei, cu limbile voastre ascutite...

Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri, pline cu tot felul de schismatici!

ory 09.05.2008 13:52:04

Razvan,vad ca te chinuie talentul rau de tot,mai sus parca puneai capat acestor polemmici,iar acum le conferi,nu doar amploare ci si o rautate pe care,se vede ca nu ti-o poti stapani.Eu cred ca este mult prea departe adevarata tendinta de a propovadui credinta adevarata,de aceasta atitudine a ta,"luciferica",sa te invrednicesc de propriile exprimari,care cred ca au exagerat mult prea mult in duhul credintei tale.
Si ma intreb,asa ca un simplu credincios "contemporan",ce este oare mai daunator pentru credinta,sa asculti de un schismatic,sau sa asculti de un ecumenist?Dilema,nu!Eu nu inteleg de ce va bateti cu pumnul in piept,aratand cu degetul la mucegaiul din partea cealalta,cand propria institutie religioasa,pe care o sustii nu doar ca prezinta un astfel de mucegai,dar si contamineaza tot mai mult in jur cu acest ecumenism,care a capatat forme din ce in ce mai politice si nicidecum,mistice.
Vorbeai de abaterea BOSVR de la credinta traditionala Apostolica,insa eu cred ca sustii aceasta teorie asa,doar evaziv,pentru ca daca ai rascoli temeiul ei,te-ai cam impotmoli in destule nereguli care se contrazic si in BOR,biserica oficiala.O marturie evidenta si care nu admite nici o justificare logica dpdv spiritual si dogmatic o reprezinta simplul fapt ca Postul Sfintilor Apostoli a fost aproape anulat,periodic.De ce?Pentru ca biserica oficiala a adus data Sf.Pasti odata cu serbarea acesteia pe stilul nou,tocmai pentru a nu iesi in evidenta printr-o astfel de eroare colosala,care nu se mai interfera cu Adevaratul Pasti,si semnificatia acestuia,astfel ca la iudei Hristos nici nu se rastignea,iar la Bor acesta si invia...dupa calendarul Iulian.Astfel,urmatorul post ce avea sa vina a suferit evidente modificari,fiindca lucrurile se succed si chiar trebuiesc determinate unele pe altele atunci cand este vorba de o randuire calendariostica.Iar aceasta traditie Apostolica pe care o aduci in vedere,nu admite post mai mic de 8 zile,si deci nu admite invrednicirea spre luarea sf.Impartasanii fara un post mai mic de 8 zile consecutive.Ceea ce in Bor,postul uneori tine si doar un weekend.Rusine!,rusine,caci daca mai ai si o activitatea a tranzitului intestinal,asa mai lenesa,te trezesti ca te-ai impartasit fara ca macar sa te cureti de hrana aceasta care indestuleaza,deseori peste masura.
Insa acesta este un subiect taboo,nimeni nu-l poate elucida cu precizie,fiindca turma stie doar sa urmeze...urmeaza scuze si aberatii,uneori cu iz de binecuvantare.
Sincer,eu am alte viziuni asupra credintei si nu ma afund in detalii teoretice,dar am citit si m-am informat,iar daca ar fi sa sustin pe cineva nu as sustine pe nimeni,fiindca toti suntem o apa si un pamant si ne-am pierdut in acest razboi teoretic despre religie,omitand inima si duhul care este singura ce o poate naste in realiateta.Inima pe care vad ca ti-ai incarcat-o cu dispune,cu dispret si nepasare fata de oameni...si atunci,dupa ce sa te cunosc ca ai pe Dumnezeu,fiindca mi-e teama de razboi,fie el si aparent benefic.Nu mai fi asa posnit,Razvan,daca tu chiar crezi in cuvintele "DOAMNE AJUTA!"...de la finalul postarii tale.

ory 09.05.2008 13:55:07

rectific....biserica oficiala a adus Sf.Pasti odata cu serbarea acesteuia cu cei pe stilul vechi...

ory 09.05.2008 14:03:53

Cred ca toti vom deveni scismatici,cand vom vedea ca biserica aluneca tot mai mult spre ecumenism,ca nu asculta de cei ce o sustin cu traditionalismul ce nu ar trebui sa se intineze de modernism si de politica.Totul a devenit politica,si de aceia adevarul este tratat cu subiectivism,fiindca avantajele sunt mult mai puternice dar si subtile.
Si am scris mai sus despre calendarul Iulian,cand trebuia sa spun de cel Gregorian,adica de pe nou,care a mutat doar data Pastelui cu cel Iulian.M-am derutat!

ory 09.05.2008 14:45:55

"Ziua Invierii sa ne luminam noroade,Pastile Domnului,Pastile.Ca din moarte la viata si de pre pamant le cer,Hristos Dumnezeu ne-a trecut pre noi,cei ce-I cantam cantare de biruinta!",Hristos a inviat din morti!...
Ce frumos spune si cat de simplu pentru inima noastra!,dar mai ales cat de izbavitos si tamaduitor!De ce ne afundam tot mai mult in teorii si dispute inutile care ne detaseaza de tendinta initiala de-a sustine credinta.Oare credinta nu inseamna izbavire?,si izbavirea o avem,uitati-o mai sus,prin Inviere,nu trebuie decat sa ne bucuram de ea,sa-i intelegem sensul pentru a ne desavarsi,dar nu sensul verbal ci acela spiritual,de inima si duh,de iubire si speranta.
Suntem crispati de adevarul pe care nu-l mai intelegem,pentru ca i-am intortocheat sensurile,in fel si chip in inima si evolutia noastra.Suntem crispati pentru ca nu mai putem sa simtim,ci sa vorbim cu siruri infinite de cuvinte,pierzandule prin atata abuz,valoarea,valoarea lor datatoare de alinare spirituala.
Noi nu suntem credinciosi,ci suntem doar o adunatura de fiinte care se zbat pentru suprematia natanga de-a fi apreciate sau intelese cum crede fiecare ca se cuvine,cu o neinfranata indolenta innaltam credinta simultan cu subestimarea firii ei reale,cu a iubirii si gingasiei ce singure poate caracteriza Dumnezeirea.
Sincer,eu nu vad aici credinta,eu nu vad in mine credinta,ci doar urme ale unui crezamant care nu mai are putinta de-a razbi in tot acest amalgam de teorie si nepasare evidenta.

dorstor 09.05.2008 15:56:18

Anul acesta toate bisericile ortodoxe au serbat pastile calcand regula pascala stabilita la I-ul Sinod Ecumenic de la Nceea.Eu sunt ortodox convins dar asta nu i9nseamna ca voi spune ca este corect ceva atunci cand in realitate nu este.Iar pt cineva care vrea sa vada hotarare sinodului Bor de indreptare a calendarului sa faca bine sa studieze arhiva de hoatarari a BO pe 1924 si sa se documenteze inainte de a face afirmatii nejustificate.Indiferent de faptul ca a fost caterist ,chiar inainte de caterisire Galaction Cordun era arhiereu onorific, adica nu avea putere si har pt a face lucrare de arhiereu singur, ci numai impreuna cu alt arhiereu al BOR.Ca atare toata lucrarea lui in BOSV este nula si ca atare nu este cler valid canonic in BOSV.de astfel eu am mai postat aici pozitia de nerecunoastere a BOSV de catre Ierusalim,dar trebuie sa verific daca nu a fost stearsa postarea mea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:18:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.