Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Daca nu sintem ecumenisti ce rost are sa discutam cu sectantii? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10770)

lastunul 01.10.2010 18:25:26

Citat:

În prealabil postat de floricica (Post 293508)

Invatatura din Noul Testament a fost numita Evanghelia nemuririi. Mantuitorul nostru Iisus Hristos, a avut o data un conflict cu saducheii-acestia erau o secta vestita pentru necredinta lor in viata viitoare si in nemurire (asa cum credeti si voi dealtfel). Domnul le-a zis::"Va rataciti nestiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu! Nu este Dumnezeu, dumnezeul mortilor, ci al viilor! Daca exista Dumnezeu, exista Dumnezeul celor vii cu sufletul" iar noi ortodocsii stim si credem ca sufletul este adevaratul lucru nemuritor.

Floricico, "te ratacesti nestiind Scripturile". Faci referire la la pasajul din Matei 22:23-33, unde Domnul Iisus Hristos se adresa saducheilor "care zic ca nu este inviere" (Matei 22:23).

"Rãspunzând, Iisus le-a zis: Vã rãtãciti nestiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu. Cãci la înviere..."(Matei 22:29,30)

"Iar despre învierea mortilor, au n-ati citit ce vi s-a spus vouã de Dumnezeu, zicând: "Eu sunt Dumnezeul lui Avraam si Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov"? Nu este Dumnezeul mortilor, ci al viilor."(Matei 22:31,32).

In invierea mortilor nu credeau saducheii (nu in nemurire). La fel cum, si cei care cred in "nemurire", nu pot sa creada, cu adevarat, in inviere (cazul dumitale).

Intrebare: cine este saducheul, in cazul nostru? Matale, care crezi in nemurire (facand inutila invierea) sau cei care cred ca omul moare (de adevaratelea) si va fi inviat la revenirea Mantuitorului?

P.S. Este bine sa crezi si in nemurire, dar stiind ca aceasta ne va fi daruita dupa inviere."Cã aceasta este voia Tatãlui Meu, ca oricine vede pe Fiul si crede în El sã aibã viatã vesnicã si Eu îl voi învia în ziua cea de apoi."(Ioan 6:40)

tricesimusquintus 01.10.2010 23:05:55

Citat:

D-le trice, atunci cand intri pe un forum ortodox, chiar daca esti in sectiunea "secte si cult", nu e de bun simt sa vii si sa cataloghezi drept erezii ceea ce ortodocsii respecta cu sfintenie.

Doamnă, domnișoară, sau altă categorie (ne putem aștepta la orice), n-am catalogat "erezie" ceea ce ortodocșii respectă cu sfințenie, am atras doar atenția asupra formulării "ea este Datatoarea de viata a celui ce a adus Viata pe pamant" care poate fi considerată ca erezie (chiar și în Biserica Ortodoxă). Eu nu cred că poziția oficială a Bisericii Ortodoxe este aceea cum că sfânta Maria ar fi dat viață Dumnezeului Creator. Puteți fi de acord cu așa ceva?

Citat:

Eventual poti sa prezinti parerea BAZS din care faci parte.

Eu nu prezint părerea Bisericii AZȘ, ci poziția Scripturii. Or în această privință BAZȘ ca și toate bisericile inclusiv Biserica Ortodoxă au un crez comun: Hristos nu este creat, Lui nu i s-a "dat viață", El are viața în Sine - este Dumnezeu!

Citat:

Nu stiu daca in realitate ai avea curajul sa vii la mine in casa si sa-mi spui asemenea lucruri fiindca suturile si coada maturii ti-ar masura bine bulevardul spatelui.

Stați liniștită, dacă aveți o asemenea ospitalitate violentă nu o să vă calc pragul:33:

Citat:

Explicatia la citatul din biblia ortodoxa ti-a fost dat si explicat de "n" ori

În cazul meu, n=0. Dar v-aș fi recunoscător să aud explicația dvs. asupra versetelor citate (Ioan 19,26-27), deși ele sunt cât se poate de clare. Hristos pe cruce nu a avut timp de filosofii, El s-a exprimat concis și pe înțeles, nu s-a mai exprimat în pilde.

Citat:

Mantuitorul nostru Iisus Hristos, a avut o data un conflict cu saducheii-acestia erau o secta vestita pentru necredinta lor in viata viitoare si in nemurire (asa cum credeti si voi dealtfel).

Sunteți total dezinformată. Noi, spre deosebire de saduchei, credem în înviere (înviere ce aduce după sine și "viața viitoare" și "nemurirea").

Citat:

Domnul le-a zis::"Va rataciti nestiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu! Nu este Dumnezeu, dumnezeul mortilor, ci al viilor! Daca exista Dumnezeu, exista Dumnezeul celor vii cu sufletul"

Vă rog frumos, nu folosiți ghilimelele dacă (vorba de mai sus) nu cunoașteți Scripturile, căci vă rătăciți și-i mai rătăciți și pe alții. Citați corect, ori nu mai puneți semnele citării. Mulțumesc.

Citat:

iar noi ortodocsii stim si credem ca sufletul este adevaratul lucru nemuritor.

Ei bravos! După ce filosofia platoniană a ridicat sufletul la o stare superioară ființei vii, dumneata îl cobori la nivelul unui lucru...:78:

Citat:

Si noi mai avem ceva ce voi nu vreti sa aveti: Sfanta Traditie

Ne-a ferit Dumnezeu...

Citat:

acolo gasim noi multe raspunsuri la intrebarile pe care ni le punem si la care voi nu gasiti raspunsuri in Sfanta Scriptura.

Dacă nu găsim (nu există) răspunsuri în Scriptură înseamnă că nu sunt vitale pentru mântuirea noastră, iar terenul speculațiilor este foarte alunecos.

Citat:

Dealtfel eu cred ca voi nu aveti nevoie nici de mijlocirea Domnului Iisus Hristos, este suficient sa fiti botezati "azesei" ca gata.....hop, sunteti mantuiti si izbaviti

Dar văd că sunteți bine dezinformată, ori rău informată - luați-o cum doriți.

Citat:

iar denumirea de BASZ tradeaza faptul ca piatra voastra de capatai este Vechiul Testament

Denumirea de adventist de ziua a șaptea (apropos: astăzi 1 Octombrie se împlinesc fix 150 de ani de la alegerea numelui bisericii noastre) trădează faptul că piatra noastră de temelie este Hristos- Piatra Unghiulară a Cărui a doua venire (adventus) o așteptăm. Îl mai așteptați voi ortodocșii pe Hristos să vină, așa cum frumos vă zice Crezul?

P.S. Mă iertați că v-am făcut varză reply-ul, dar era de-a dreptul... pur și simplu!:105:

daniil96 01.10.2010 23:50:53

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 293628)
Doamnă, domnișoară, sau altă categorie (ne putem aștepta la orice), n-am catalogat "erezie" ceea ce ortodocșii respectă cu sfințenie, am atras doar atenția asupra formulării "ea este Datatoarea de viata a celui ce a adus Viata pe pamant" care poate fi considerată ca erezie (chiar și în Biserica Ortodoxă). Eu nu cred că poziția oficială a Bisericii Ortodoxe este aceea cum că sfânta Maria ar fi dat viață Dumnezeului Creator. Puteți fi de acord cu așa ceva?

Eu nu prezint părerea Bisericii AZȘ, ci poziția Scripturii. Or în această privință BAZȘ ca și toate bisericile inclusiv Biserica Ortodoxă au un crez comun: Hristos nu este creat, Lui nu i s-a "dat viață", El are viața în Sine - este Dumnezeu!

Stați liniștită, dacă aveți o asemenea ospitalitate violentă nu o să vă calc pragul:33:

În cazul meu, n=0. Dar v-aș fi recunoscător să aud explicația dvs. asupra versetelor citate (Ioan 19,26-27), deși ele sunt cât se poate de clare. Hristos pe cruce nu a avut timp de filosofii, El s-a exprimat concis și pe înțeles, nu s-a mai exprimat în pilde.

Sunteți total dezinformată. Noi, spre deosebire de saduchei, credem în înviere (înviere ce aduce după sine și "viața viitoare" și "nemurirea").

Vă rog frumos, nu folosiți ghilimelele dacă (vorba de mai sus) nu cunoașteți Scripturile, căci vă rătăciți și-i mai rătăciți și pe alții. Citați corect, ori nu mai puneți semnele citării. Mulțumesc.

Ei bravos! După ce filosofia platoniană a ridicat sufletul la o stare superioară ființei vii, dumneata îl cobori la nivelul unui lucru...:78:

Ne-a ferit Dumnezeu...

Dacă nu găsim (nu există) răspunsuri în Scriptură înseamnă că nu sunt vitale pentru mântuirea noastră, iar terenul speculațiilor este foarte alunecos.

Dar văd că sunteți bine dezinformată, ori rău informată - luați-o cum doriți.

Denumirea de adventist de ziua a șaptea (apropos: astăzi 1 Octombrie se împlinesc fix 150 de ani de la alegerea numelui bisericii noastre) trădează faptul că piatra noastră de temelie este Hristos- Piatra Unghiulară a Cărui a doua venire (adventus) o așteptăm. Îl mai așteptați voi ortodocșii pe Hristos să vină, așa cum frumos vă zice Crezul?

P.S. Mă iertați că v-am făcut varză reply-ul, dar era de-a dreptul... pur și simplu!:105:

exceptionala demonstratie de stiinta inutila

Paduraru 04.10.2010 18:01:29

Pt. d-l. Tricesimusquintus

Stimate domn, fie-mi cu iertare intervenția, dar te rog las-o ușor cu învățăturile bisericii dumitale. Dacă vreun ortodox nu face referire exactă la persoana domniei tale, ci doar la vreo învățătură (fără a face trimitere exactă la o sectă - nu la un cult), te rog frumos las-o ușor cu demonstrațiile acestea de texte din Biblie și despre cum înțelege domnia ta Biblia. Nu vă fie cu supărare, dar trebuie să ținem cont că suntem pe un forum ortodox și să o lăsăm mai moale cu învățăturile non-ortodoxe. Dacă dumneavoastră aveți alte concepții religioase diferite de cele ortodoxe, păstrați-le pentru dvs. Nu vă impune nimeni să vă deziceți de ele în favoarea celor ortodoxe, dar nici să le trâmbițați vehement aici.

tricesimusquintus 04.10.2010 18:28:13

Citat:

În prealabil postat de Paduraru (Post 294130)
Stimate domn, fie-mi cu iertare intervenția, dar te rog las-o ușor cu învățăturile bisericii dumitale.

Domnule Păduraru, se întâmplă că învățăturile bisericii mele sunt aceleași cu ale lui Hristos și ale sfinților apostoli, cum aș putea s-o "las mai ușor"? Îmi cereți să mă dezic de învățătura lor? Îmi pare rău că trebuie să vă dezamăgesc, dar n-o pot face...

Citat:

Dacă vreun ortodox nu face referire exactă la persoana domniei tale, ci doar la vreo învățătură (fără a face trimitere exactă la o sectă - nu la un cult), te rog frumos las-o ușor

Să înțeleg că trebuie să replic doar când sunt înjurat ori trimis la *****? În asemenea situații fac tot posibilul să mă abțin, în ce s-ar transforma acest forum dacă aș răspunde la fel?

Citat:

cu demonstrațiile acestea de texte din Biblie și despre cum înțelege domnia ta Biblia.

Stimate domn, cum bine știți noi considerăm Biblia singura normă de călăuzire în cele spirituale. Așa că nu voi prezenta ca argumente citate din Sfânta Tradiție, Luther ori White, ci doar din Biblie, iar ca dovadă de bunăvoință folosesc Biblia Ortodoxă.

Citat:

Nu vă fie cu supărare, dar trebuie să ținem cont că suntem pe un forum ortodox și să o lăsăm mai moale cu învățăturile non-ortodoxe.

Nu mi-e cu supărare, drept urmare nu mă enervez să amintesc pentru a nu știu câta oară că ne aflăm pe un sub-forum destinat topicelor de dialog interconfesional.

Citat:

Dacă dumneavoastră aveți alte concepții religioase diferite de cele ortodoxe, păstrați-le pentru dvs. Nu vă impune nimeni să vă deziceți de ele în favoarea celor ortodoxe, dar nici să le trâmbițați vehement aici.

Bineînțeles că le păstrez pentru mine, însă când sunt întrebat am datoria de a răspunde. Cum considerați altfel că ar putea decurge un dialog?
Doamne ajută și numai bine!

Paduraru 04.10.2010 20:26:42

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 294141)
Domnule Păduraru, se întâmplă că învățăturile bisericii mele sunt aceleași cu ale lui Hristos și ale sfinților apostoli, cum aș putea s-o "las mai ușor"? Îmi cereți să mă dezic de învățătura lor? Îmi pare rău că trebuie să vă dezamăgesc, dar n-o pot face...

Să înțeleg că trebuie să replic doar când sunt înjurat ori trimis la *****? În asemenea situații fac tot posibilul să mă abțin, în ce s-ar transforma acest forum dacă aș răspunde la fel?

Stimate domn, cum bine știți noi considerăm Biblia singura normă de călăuzire în cele spirituale. Așa că nu voi prezenta ca argumente citate din Sfânta Tradiție, Luther ori White, ci doar din Biblie, iar ca dovadă de bunăvoință folosesc Biblia Ortodoxă.

Nu mi-e cu supărare, drept urmare nu mă enervez să amintesc pentru a nu știu câta oară că ne aflăm pe un sub-forum destinat topicelor de dialog interconfesional.

Bineînțeles că le păstrez pentru mine, însă când sunt întrebat am datoria de a răspunde. Cum considerați altfel că ar putea decurge un dialog?
Doamne ajută și numai bine!

1. Toți cei de la alte culte spuneți asta, însă diferențe de opinii apar. De ce?!? Pentru că suntem oameni și înțelegem diferit multe lucruri, fără a avea harul Sfântului Duh. Nu are rost să continuăm...

2.1. Cel care are "curajul" să vă înjure, normal că va avea parte de oprobiul majorității forumiștilor, de un bann și de judecata bunului Dumnezeu.
2.2. A replica laconic, fără detalii; genul "nu sunt de acord cu cele de mai sus" și atât. Dacă oarecine întreabă "de ce?", răspunsul poate fi "pentru că nu este în învățăturile Bisericii din care fac parte". Replicând prin fel de fel de detalii, aveți destule șanse să smintiți pe unii mai slabi în credință, să fiți jignit de unii ortodocși grabnici la mânie. Asta doriți?!?

3. Biblia ortodoxă, Biblia romano-catolică, Biblia protestantă etc. Citind diferite citate din biblii ale diferitelor culte, diferă doar câteva cuvinte sau orânduirea cuvintelor în frază. Nu are asta prea mare importanță; ține de topica traducătorului, dar ideea e aceeași. Însă, noi, oamenii, păcătoși prin toată firea noastră, interpretăm diferit.

4. Chiar dacă ne aflăm pe un subforum destinat dialogului interconfesional, nu înseamnă că trebuie să susținem vehement învățăturile non-ortodoxe. Replicile laconice, la fel sunt indicate. Vrea cineva detalii, vă poate scrie pe privat.

5. Când sunteți întrebat, iarăși răspuns laconic. Vrea detalii - mesaj privat.

Doamne ajută!!!

tricesimusquintus 04.10.2010 21:06:22

Citat:

În prealabil postat de Paduraru (Post 294178)
Replicând prin fel de fel de detalii, aveți destule șanse să smintiți pe unii mai slabi în credință, să fiți jignit de unii ortodocși grabnici la mânie. Asta doriți?!?

Nu intenționez să joc nici rolul pietrei de poticnire, nici al martirului de carton. Totuși am anumite așteptări de la forumiști, în special de la creștinii practicanți. Sminteala, mânia și vorbele urâte ar trebui să fie excluse, mă refer atât la ortodocși cât și la neoprotestanți. Ce spuneți de asta?

Citat:

3. Biblia ortodoxă, Biblia romano-catolică, Biblia protestantă etc. Citind diferite citate din biblii ale diferitelor culte, diferă doar câteva cuvinte sau orânduirea cuvintelor în frază. Nu are asta prea mare importanță; ține de topica traducătorului, dar ideea e aceeași.

Sunt perfect de acord cu dvs., am ales totuși versiunea sinodală pentru cei care ar găsi motive de sminteală în versiunile neoprotestante.

Citat:

4. Chiar dacă ne aflăm pe un subforum destinat dialogului interconfesional, nu înseamnă că trebuie să susținem vehement învățăturile non-ortodoxe. Replicile laconice, la fel sunt indicate. Vrea cineva detalii, vă poate scrie pe privat.

5. Când sunteți întrebat, iarăși răspuns laconic. Vrea detalii - mesaj privat.

Aveți o opinie ciudată vis a vis de un forum, în fine, vă respect opinia însă eu nu pot concepe niște răpunsuri pe privat date unor întrebări puse în public. Cât despre laconicitate, nu cred că pot fi acuzat de fugă de idei, citate stufoase, ori repetarea sâcâitoare a mesajelor. Fiecare are stilul lui...

Paduraru 04.10.2010 22:05:53

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 294200)
Sminteala, mânia și vorbele urâte ar trebui să fie excluse, mă refer atât la ortodocși cât și la neoprotestanți. Ce spuneți de asta?

Corect totalmente!!! Susțin repetat asta! Ca și creștini, NU avem voie să adresăm vorbe urâte, să ne manifestăm mânia. Astea sunt bineplăcute doar vrăjmașului diavol.
Cu sminteala, trebuie să avem grijă și noi, cei care postăm aici. Dacă vreuna din postările mele duc la sminteală, vă rog frumos să mă iertați și vă rog frumos să mă atenționați!!! Valabil pentru toți forumiștii - aștept obiecțiuni la postările mele.

Doamne ajută!

tricesimusquintus 06.10.2010 06:49:37

Citat:

În prealabil postat de Paduraru (Post 294241)
Corect totalmente!!! Susțin repetat asta! Ca și creștini, NU avem voie să adresăm vorbe urâte, să ne manifestăm mânia. Astea sunt bineplăcute doar vrăjmașului diavol.
Cu sminteala, trebuie să avem grijă și noi, cei care postăm aici. Dacă vreuna din postările mele duc la sminteală, vă rog frumos să mă iertați și vă rog frumos să mă atenționați!!! Valabil pentru toți forumiștii - aștept obiecțiuni la postările mele.

Doamne ajută!

Nicio obiecțiune, dimpotrivă postările dvs. sunt echilibrate și de bun simț. Sunteți un model (demn de urmat și de alții) de cum se poate purta un dialog decent. Doamne ajută!

umilul 06.10.2010 08:37:10

Iertati-ma !!

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 291945)
Sincer de citiva ani de cind sint pe aici n-am vazut niciodata un sectant care s-a luminat, care s-a lepadat de satana si s-a indreptat spre scaunul de spovedanie. Nici nu cred ca se v-a intimpla vreodata.
Oamenii acestia nu pot intelege, au ochi si nu vad, au urechi si nu aud...sint efectiv teleghidati si noi care nu sintem sfinti nu-i putem scapa de Tangalache.
Atunci ce rost are sa se umple forumul de spurcaciunile lor? Ne este noua de folos sa auzim toate ineptiile? Nu cred. Se creaza o atmosfera de vrajba care se intinde peste toate topicele. Asa-i cind te joci cu focul, incepi sa mirosi a fum, a pucioasa!
Cred ca ar fi intelept sa fie exclusi toti neoprotestantii si musulmanii de pe forum. De ce nu si catolicii si protestantii? Pai dupa cum spunea unul dintre pocaiti: din astia se mai intorc la ortodoxie dar dintre ei niciodata! Ei sint "vinduti" definitiv!
Propun un chestionar cine este pentru excluderea lor si cine nu.

Iarta-ma frate intru ale credintei ortodoxe, de exclus nu cred ca putem exclude alte secte sau religii de pe acest forum pentru ca ar fii prea frumos. Noi cu toti stim ca cel necurat isi baga coada intotdeauna unde nu-i fierbe oala, doar pentru ai atita pe oameni unii impotriva altora. Uraste pacatul si nu omul ne spune religia noastra crestin ortodoxa. Este adevarat ceea ce s-a spus si s-a scris de catre Sfintii nostri parinti - Cartea Sfanta este o carte greu de "mestecat" pentru multi dintre noi (iar aici ma includ si pe mine) de aceea avem nevoie de scrierile parintilor nostri spirituali pentru a ne lumina acolo unde nu intelegem anumite lucruri. Nu pot eu un biet om acum sa i-au Biblia si sa incerc sa talmacesc ce este scris acolo si sa o interpretez cum vreau eu. Sfintii Parinti care au fost prezenti de la inceput, de la nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos pana in prezent si care ne-au transmis invataturile lor, viu pastrate, pe aceia trebuie sa-i ascultam. Referitor la sectanti poti doar sa te rogi pentru ei dar nimic altceva. Pace tuturor si iertati-ma daca v-am gresit !!

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:36:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.