![]() |
Citat:
|
Nimic de pe pământ nu ne aparține
Tot ce avem, sunt daruri de la Dumnezeu. Nimic nu e al nostru (ca proprietate privata) : nici cerul, nici pamantul, nici animalele, nici vazul, nici auzul, NIMIC. Totul este de la Dumnezeu, „imprumutat de la Dumnezeu”. In orice clipa putem sa ramanem fara nimic. Cand trecem in viata de dincolo, luam cu noi numai pacatele nemarturisite si faptele bune. Sunt foarte potrivite vorbele Cuviosului Antonie cel Mare: <<Cei ce socotesc nefericire pierderea banilor, a copiilor, a slugilor, sau a oricărui alt lucru, să știe întâi că trebuie să se mulțumească cu cele date de Dumnezeu; iar când trebuie să le dea înapoi, să fie gata a face aceasta cu recunoștință, întru nimic scârbindu-se pentru lipsirea de ele, mai bine zis pentru înapoierea lor. Căci după ce s-au folosit de cele ce nu erau ale lor, le-au dat iarăși înapoi.>>
Daca aveti ragaz, va indemn sa cititi Conferinta preotului profesor dr. Mihai Valică; cateva fragmente sunt in continuare. <<Nimic de pe pământ nu ne aparține, cu atât mai putin banii și bunurile dobândite aici. „Iată, ale Domnului Dumnezeului tău sunt cerul și cerurile cerurilor, pământul și toate cele de pe el” (Deuteronomul 10, 14); „Al Domunului este pământul și plinirea lui; lumea și toți cei ce locuiesc în ea”( Psalmi 23, 1); „Pământul să nu l vindeți pe veci; că pământul este al Meu; iar voi sunteți străini și venetici înaintea Mea” (Leviticul 25, 23); "Al Meu este argintul, al Meu este aurul;, zice Domnul Savaot” (Agheu 2, 8); „Că ale Mele sunt toate fiarele câmpului, dobitoacele din munți și boii. Cunoscut-am toate păsările cerului și frumusețea țarinii cu Mine este. De voi flămânzi, nu- ți voi spune ție, că a Mea este lumea și plinirea ei” (Psalmi 49, 11 13).”>> <<Tot ce a fost creat în natură a fost creat pentru om, pentru satisfacerea nevoilor proprii fiecăruia. Învățătura Sf. Scripturi, prin care ni se comunică cuvântul lui Dumnezeu, ne spune că atunci când nevoile noastre curente sunt asigurate, ar trebui să ne arătăm mulțumiți; iar înainte de orice nevoie este nevoia de Dumnezeu: „Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate acestea vi se vor adăuga vouă (Matei 6, 33).>> <<Cine caută cu dinadinsul bogăția cu orice preț: riscă să- L uite pe Dumnezeu (Deuteronomul 6, 10 12); ajunge să se lepede de Hristos (Matei 19, 21 22); cade în ispită (I Timotei 6, 9); aduce nefericire casei sale (Pilde 15, 27); nu se izbăvește în ziua mâniei (Iov 36, 18 19). Sf. Scriptură îndeamnă la prudență maximă când este vorba de bogăție și caracterizează în termeni de îngrijorare înavuțirea și folosirea necugetată a valorilor materiale: bogăția este nesigură, trecătoare, înșelătoare, poate fi răpită: Psalmi 38, 6; I Timotei 6, 17; Matei 6, 19; bogăția este izvor de neînțelegeri și invidie: Facerea 13, 6 8; omul nu poate lua cu sine averea după moarte: Psalmi 48, 10 17; I Timotei 6, 7; adeseori, bogăția împiedică intrarea în împărăția cerurilor: Matei 19, 23 24; Marcu 10, 23 25; iubirea de înavuțire este cauza relelor: I Timotei 6, 10.>> (Fragmente din conferinta „Distributism și Ortodoxie din punct de vedere al Teologiei Sociale. Negoțul cu bună măsură nu e nici de dreapta nici de stânga, nici distributist sau civic, ci este doar de sus”Preot profesor dr. Mihai Valică, Rășinari-Sibiu, 25-28 Iunie 2012. Textul integral pe www.apologeticum.wordpress.com |
Citat:
|
Actualitatea lui Chesterton și Hilaire
Pe www.crip.ro gasiti un articol interesant si actual, (cu referire la G.K.Chesterton și Hilaire Belloc). Articolul „În direcția cea bună” de David W.Cooney, e in traducerea lui Ovidiu Hurduzeu.
Despre parintele prof. dr. Mihai Valică, putem afla mai multe de pe www.wordpress.com Blog about Pr. Prof. Mihai Valica. Pe acest blog sunt mai multe articole ale parintelui Mihai, articole foarte interesante. Citindu-le (de curand) m-am bucurat, la randul meu, ca exista si astfel de atitudini. Parintele Mihai Valică este preot paroh la Catedrala Sf. Treime, Vatra Dornei. Profesor asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae și la Facultatea de Medicină Gr. T. Popa din Iași. Doctorat la Universitatea „Albert Ludwig” din Freiburg, Germania (2008). Colaborări la volume colective, articole în reviste germane de specialitate, numeroase conferințe în țară și străinătate. |
Citat:
|
Citat:
Din pacate par. Valica s-a implicat si in niste controverse dubioase cu niste argumente de o indoielnica valoare teologica. |
Citat:
Uneori e mai bine sa te iei toata viata dupa capul altuia (bun) decat sa mergi dupa cel propriu, cu pretentii de autonomie dar care nu exceleaza in obiectivism cu esecurile (mai ales spirituale) de rigoare. In ultimul caz, autonomia nu mai e o virtute. |
Citat:
Ca o mica paranteza, ce sunt azi tiganii, fosti robi? S-au integrat social? De altfel, sub diverse forme, supravietuieste si in ziua de azi si in general, ne facem ca nu o vedem. Nu exista nici unde si n-a existat nicicand o tara crestina din punctul de vedere a unei insusiri majoritare a convingerilor crestine, la modul practic. Increstinarea e un proces care va dura pana la Parusie. |
Citat:
din Pravila Bisericească a Arhimandritului Nicodim Sachelarie Pentru copiii avortați și care mor nebotezați nu se află nicăieri învățătură, nici în Sfânta Scriptură, nici la Sfinții Părinți, fiindcă viața oamenilor, atât a celor maturi, cât și a celor necreștini, este în mâna Făcătorului lor, care nu poate fi obligat să descopere toată iconomia providenței Sale muritorilor, nici să cunoască ceea ce nu le este de folos. Chemarea glasului Său răsună mereu în lume și cei ce aud au datoria să răspundă, numai în măsura de ei înțeleasă și pentru ei dată. De bună seamă că Dumnezeu nu pedepsește pe cei ce nu cunosc legile și mai ales pe copiii nebotezați. Ba, dimpotrivă. El a creat pe om spre fericire și, deci, copiii care n-au putut folosi libera lor voință și putere în virtutea scopului pentru care omul a fost creat, El îi fericește pentru existența lor, asa cum și ei Il laudă pentru aceeași existență nevinovată și frumoasa creațiune naturală. Astfel, ei sunt rânduiți la fericirea naturală a existenței, dar nu la cea a răsplătirii după merite, întrucat nu au fapte virtuoase. Citat:
Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceștia, neavând lege, își sunt loruși lege, Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conștiinței lor și prin judecățile lor, care îi învinovățesc sau îi și apără, În ziua în care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, după Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.( Romani 2: 14,16) |
Distributismul poate fi o cale....
Mihnea Dragomir;Ma bucur sa aflu ca exista preoti ortodocsi interesati de doctrina distributismului, atat de legata de Chesterton si Belloc. Pacat ca nu (mai) avem partide care sa o sustina.
- „Actualitatea lui Chesterton și Hilaire...” a fost un raspuns pentru Mihnea Dragomir. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:38:02. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.