Fani71 |
06.01.2014 20:40:12 |
Citat:
În prealabil postat de Banikka
(Post 546553)
Acest lucru nu este adevărat. Geocentrismul fizic reiese foarte clar din textele biblice, după cum prea bine ne arată Facere 1, 14-19 și Iosua 10, 12-14.
Nu este vorba de un tratat, în felul în care înțelegem în ziua de azi ce este un tratat de știință sau teologie. Dar nici nu trebuie să fie un tratat, este suficient să fie o carte inspirată de Dumnezeu care se proununță asupra lui Dumnezeu, adică face teologie și de pe poziție de reper fundamental; care se pronunță asupra facerii și susține concepții geocentriste; care se pronunță asupra istoriei creației; care se pronunță asupra istoriei omului în general, asupra istoriei poporului israelit, asupra uriașilor din vechime, deci face în felul său istorie, considerată ca fiind scrisă sun inspirația divină. Despre felul în care sunt precizate indicațiile temporale prin cărțile Regilor, prin cărțile profetice, despre felul în care este consemnată istoria poporului israelit ce să mai vorbim; nu este tratat de istorie, modern vorbind, dar tratează istorie, și încă într-un mod considerat inspirat de Dumnezeu.
Nu este important din punctul dumneavoastră de vedere, pentru că dumneavoastră probabil nu credeți că textele biblice sunt inspirate de Dumnezeu. Dacă ați crede cu adevărat în inspirația divină (eu cred, dar văd că există și texte dubioase) atunci ați acorda atenție fiecărui amănunt.
Dacă oamenii le considerau adevărate și din punct de vedere fizic, atunci cred că nu mai are rost să discutăm dacă evreii considerau așa ceva și referitor la textele lor biblice.
Tot din punct de vedere uman, oamenii Bibliei susțin că acolo în Biblie, în revelație este punctul de vedere al lui Dumnezeu. Dacă heliocentrismul fizic este adevărat, înseamnă că în Biblie s-a strecurat o eroare. Cine o fi strecurat-o?
|
Bineinteles ca cred ca Biblia este inspirata de Sfantul Duh.
Biblia nu vorbeste de evenimente in felul in care zici tu ca ar trebui sa vorbeasca, si nici n-ar fi folositor daca ar face-o, altul este scopul ei.
Acum, hai sa dam alt exemplu: foloseste sa ne uitam la, si mai mult sa ne rugam in fata lui Hristos cum este reprezentat in icoana? Ca doar fiecare icoana e putin altfel, daca masori trasaturile nu sunt chiar aceleasi, nu seamana unul cu altul in intregime.
De ce Dumnezeu nu le-a dat apostolilor, cu marea Sa putere, un aparat de fotografiat si nu ne-a transmis poze perfecte cu El, ca sa stim cum arata exact?
Ei nu: icoanele sunt, pentru ortodocsi, asemanatoare in alt fel, in chip profund. Ele il arata pe Hristos asa cum il putem vedea prin ochii credintei, si ne ajuta sa Il vedem asa cum era El ca om, intr-un mod mai corect decat ar fi facut-o pozele. Pentru ca incearca sa redea realitatea chipului iluminat de Duh, sa ne faca sa vedem dincolo de aparente.
Asa cum, atunci cand iubim o persoana si ea ne iubeste, apare in spatele chiplui 'fotografiabil' un alt chip, greu de prins in poze.
Felul Scripturii de a vorbi de evenimente este iconic, de fapt. Ne face sa vedem esenta lucrurilor, esenta mesajului lui Dumnezeu, nu istoria fotografica.
|