Igor_Paslusnik |
12.07.2015 22:10:26 |
Ai răspuns mai blând, în duh creștinesc, frate Mihail. Slavă Domnului.
Nu am citit tratate istorice despre Patericul Egiptean, cum spui că ai citit tu, ci câteva note informative de la diferiți părinți profesori. Am afirmat că Patericul Egiptean, era deja terminat de compus, de scris, în secolele V-VI, respectiv anii 500, fiindcă așa am fost învățat. Dacă e greșit, sunt încântat să primesc orice ajutor de la tine, dar jignirile sau "călcările pe coadă", nu sunt creștinești, între creștini. Dacă și noi ajungem să ne jignim, chipurile ca să vedem cât suportăm, atunci ce să așteptăm de la oameni, de la lume? Creștinii nu se ispitesc unii pe alții, nu se încearcă, spun Sfinții Părinți, nu se testează, că suficiente teste avem de la cele 3 mari războaie, ce le avem începând la fiecare răsărit de soare: cu noi înșine, cu lumea și cu demonii.
Am afirmat că Patericul a fost terminat de scris și de compus, aproximativ în anii 500, pe marginea afirmației lui Adrian (Vitiate) că părinții din Patericul Egiptean erau monofiziți, și îl dă exemplu pe Sfântul Antonie cel Mare, care a trăit între 251-356, iar monofizitismul a apărut în 440. Iar părinții din Patericul Egiptean, marea lor majoritate, au trăit în timpurile Sfântului Antonie cel Mare. Categoric nu erau monofiziți, ci ortodocși. Deci te rog, dacă îmi vei dovedi, cu surse istorice, cu izvoare sau scrieri ale vremii, tratate obiective, cu bibliografie, că Patericul Egiptean încă se scria, ca și colecție, după anii 500, te rog dovedește de asemenea, în același spirit critic, că părinții din Patericul Egiptean erau monofiziți. Și are anume dintre ei. Mulțumesc.
Și ca să nu uit, te-am acuzat că semnătura ta e anti-Biblie. Și pentru că eu dovedesc ce vorbesc, obiectiv, și mai ales fără să jignesc, semnătura ta, spune:
"Tu crezi că nu poți face aproape nimic;" (Lev Gillet) adică cu alte cuvinte, nu poți face aproape nimic, deci poți face totuși ceva. Atunci când omul crede că poate face totuși ceva, el singur, a căzut în mândrie și începe iadul înăuntrul lui, încă din această viață. Hristos ne spune: "căci fără Mine nu puteți face nimic." - Ioan 15, 5. Și în altă parte, Același Hristos ne spune: "Și cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot? Deci dacă nu puteți să faceți nici cel mai mic lucru, de ce vă îngrijiți de celelalte?" - Luca 12, 25-26 Deci dacă Lev Gillet, ar fi vrut să scrie ceva adevărat frumos, adăuga după primele 8 cuvinte și cuvintele: "și bine crezi, că nu poți nimic fără Hristos." Dar aceste cuvinte lipsind, întregul citat al lui Lev Gillet, de la semnătura ta, e un tur de forță al mândriei. Și deci cădere. Iar frăția ta, ți-ai pus o cădere la semnătură.
P.S.: pentru cei curioși, nu am nimic de ascuns, am 28 de ani. Dar vârsta pentru mine nu contează. Sun bătrâni, care se machiază, poartă haine mulate, sau merg la sală, conduc cu viteză și zgomotos, adică "trăiesc" tumultul tinereții. Adică nu își acceptă vârsta, spun despre ei, că bătrânețea lor e o rușine și o osândă mai mare, către iadul de dinăuntrul lor, în care au început demult demult să trăiască. Vârsta unui om ar trebui să fie dăruitoare de sfințenie și despătimire, de neprihănnire, luminare, îndumnezeire, începând mai ales de la 30 de ani, când după legea veche, aveai voie să începi să vorbești în public, nu înainte de 30 de ani, că se considera că înainte, nu ai ce spune, nefiind suficient de copt. Deci toți creștinii de peste 30 de ani, trebuie să fie atleți și maratoniști pe drumul spre mântuire, să se întreacă unii pe alții, în cele ale sfințeniei. Dacă nu fac asta, din indiferent ce motiv, vârsta le este o rușine și creștinismul le este formal și spre osândă. Mă cutremur, că mi se apropie vârsta de 30 de ani...
Iertați-mă.
|