![]() |
Rămînînd deocamdată în cadrele acestui context (cu 3 cercuri concentrice pe care le-am enumerat - Împărăția / Fericirile / Porunca de a nu ucide) eu înțeleg așa:
1) Potrivit cuvintelor Mântuitorului: "Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc" (Matei 5, 17), cele 10 porunci, după rânduiala Vechiului Testament, date pentru a împlini Legea, trebuie păzite și de creștini, întocmai. Cu unele lămuriri și completări suplimentare, deoarece acum Domnul nu se mai adresează vechilor iudei păstoriți prin Moise, ci unora care Îl au înaintea lor chiar pe Dumnezeu Întrupat. Citatul dat de tine face parte din această "lecție" suplimentară, din surplusul de Descoperire Dumnezeiască necesar viețuirii noului popor al lui Dumnezeu pentru a ajunge în Împărăție. Adevărata împlinire a Legii constă în urmarea Învățăturii despre Fericiri. Ele se potrivesc deplin cu smerenia și blândețea Mântuitorului Hristos, Îl exprimă și Îl aduc în sufletul ascultătorilor. Cele nouă Fericiri sunt totodată potrivite cu năzuințele sufletului creștinului, încât, numai auzindu-le, ne simțim îmboldiți direct în inimă, "singuri", să le îndeplinim. În acest înțeles, dealtfel, Apostolul Iacov numeste legea Noului Testament "Legea cea desăvârșită a libertății" (Iacov 1, 25). Fericirea și desăvârșirea împreună. "Fericiri" sunt cele nouă nouă virtuți prin care putem dobândi fericirea/desăvârșirea. Tot capitolul 5 este axat pe virtuțile noastre morale, întru sfințire. Așa se și încheie cuvântul, cu îndemnul "Fiți desăvârșiți!" (Mt 5, 48) |
Spre a nu rata împlinirea călătoriei spre Împărăție (tema centrală a Discursului), Mântuitorul precizează încă de aici, din Discursul inaugural (și o va face în mod repetat, până pe Cruce, de câte ori are prilejul, explicînd și ilustrînd cu fapta și cuvântul) care sunt piedicile, care sunt soluțiile.
Altminteri Învățătura ar rămâne incompletă ("Să nu socotiți că am venit.... ci să împlinesc"), iar oamenii ar risca să strice "una din aceste porunci foarte mici" și astfel "foarte mic se va chema în Împărăția Cerurilor". Astfel încât Domnul vorbește acum despre dreptate, ucidere/mânie, împăcarea-viețuirea în pace cu aproapele, adulter ș.a.m.d. Este un discurs centrat pe morală întru sfințire. O viețuire curată, bineplăcută Domnului, iată ce găsesc în Cap. 5, de unde face parte pasajul selectat de tine. Strălucesc aici, ca niște luminători care dau direcția bună: smerenia, blândețea, curăția, răbdarea... Virtuțile creștine. Acesta este subiectul, iar nu altul, iar eu nu văd nici un motiv întemeiat, ținînd cont de întreaga atmosferă a locului scripturistic, să mă gândesc la Purgatoriu. Mi se pare o asociație cam... slobodă, să mă ierți. În orice caz, una care nu se trage din duhul capitolului. Un fel de nucă în perete... Așa înțeleg, iar în ce privește o eventuală decriptare strictă a pasajului selectat, eu prefer să îl văd ca învățătură/îndrumar/dreptar privind strict relațiile dintre creștini, dintre oameni, așa încât să vieze în și între oameni blândețea, facerea de pace, smerenia, dragostea. Fii deci pe pace cu aproapele, smerește-te și arată-ți iubirea mai întâi față de omul concret de lângă tine și astfel, în duh de pace și dragoste fiind tu, să vii cu darul tău la Mine, iar eu te voi recunoaște ca fiind de-al meu și îți voi primi darul pe care îl voi vedea din preaplinul inimii tale, îndrăgostite cu adevărat de Mine. Căci prietenii Mei sunt cei care ascultă poruncile Mele. Așa înțeleg. |
2) De dragul exercițiului (riscant al) interpretării, pot spune și că Domnul se referă la lumea noastră subiectivă, anume: "pârâșul" este gândul despre relația mea cu aproapele (gând de culpă și față de Dumnezeu, întrucât mi-a arătat deja Calea Fericirilor), "judecătorul" e conștiința mea morală personală, "slujitorul" e gândul apăsător de remușcare izvorât din lăcașul/cuibarul conștiinței mele morale, "temnița" e starea sufletească generală de remușcare/regret/căință în care îmi consum toate resursele sufletești, toată înstărirea sau bogăția personală sufletească ("cel de pe urmă ban") pentru a scăpa de apăsarea greșelii/păcatului și pentru a deveni iarăși liber, în har.
Așa se întâmplă cu toți oamenii când sunt mustrați de conștiință pentru faptele lor nedemne. Cine a trecut prin experiența căinței amare știe că nu mai e bun de nimic altceva, cel puțin o vreme, și ... uite cum se irosește viața omului... Or, Domnul nostru (Dumnezeu al viilor, nu al morților, Proniatorul și Învățătorul viețuirii noastre) predică aici împlinirea, desăvârșirea, fericirea prin virtuți - iar nu conduita căinței pe care, deși o binecuvintează în alte părți, aici o prezintă ca pe o ipostază de evitat, întrucât vorbește despre condiția de a aduce darul lui Dumnezeu. Căci Învățătura este pentru a trăi / într-un anumit mod / aici, acum, cât suntem în acest trup/, iar nu pentru a trăi într-un eventual dincolo, unde Biserica ne învață că nu mai putem adăuga nimic la viața noastră deja încheiată. Înțeleg că Domnul intensifică importanța modului virtuos de a trăi aici, acum, în această viață. O cere expres, nu îngăduie amânare, tergiversare, visare... Focalizează, concentrează, nu permite nici o diluare. Și Se oferă ca Dumnezeu al nostru în acest efort mântuitor și sfințitor. (Întru bucurie, în adânca și nedespărțita noastră comuniune cu El și cu semenii, în duh de iubire jertfelnică. Asta am învățat în Biserică.) |
Citat:
|
Mulțumesc, Mihail, pentru opinie!
Aș avea nevoie, pentru o mai bună înțelegere, și de opinia Pelerinului, care e mai aplecat spre detaliile istorice ale modului de viață al iudeilor de atunci - întrucât presupun că Domnul face referire și la relațiile concrete dintre oameni în societatea iudaică a vremii. La moralitate și la aspectele justiției penale. Probabil că legea "dinte pentru dinte" (corect, adică; chit pe chit) era cu totul manifestă și era de așteptat ca un om aflat într-o pricină oarecare cu un altul risca lesne intermedierea deloc plăcută a judecătorului locului... Poate fi și un mesaj concret/prozaic de concret aici, de luare în considerare a caracterului juridic special al societății evreiești. Soluția nefiind în nici un caz înțelegerea și mila/compasiunea, ci plata. În bani versus pușcărie. Evreiește, cinstit....:) Sau românește, precum vedem astăzi cam peste tot... |
Citat:
Deci, ce se intampla cu oamenii care, avand un bun raport fata de Dumnezeu, din moment ce aduc jertfa la Templu (in Matei cap 5), din moment ce cer cu umilinta iertarea lui si obtin absolvirea (Matei cap 18), totusi se afla in rau raport cu fratii lor, cu care nu se impaca (Mt cap 5) ori nu le iarta datoriile (Mt cap 18) ? P.S. Acum vad ca ai mai postat un mesaj care aduce clarificari asupra interpretarii tale. Prin urmare, consideri ca intreaga parabola din Matei 5 se refera la realitati intrapsihice si nu escatologice. Paras, datorie, slujitori ai Domnului, temnita si plata au loc, toate, ca timp in timpul vietii si ca loc in capul (im)penitentului. Asta sustii ? |
Nu, nu susțin asta ci, așa cum am precizat din capul locului la punctul 2, am făcut un exercițiu riscant (ziceam) de interpretare, țintind de data aceasta la subiectivitatea omului.
E o simplă ipoteză, mie îmi pare plauzibilă, dar nu bag mâna în foc. Mă pot dispensa de ea chiar fără argumente deosebite, deoarece astfel de tâlcuiri sunt foarte, foarte interpretabile, subiective, speculative. Păstrez însă cugetarea de la punctul 1. Așa cum am expus acolo înțeleg pasajul propus de tine spre analiză. O să revin pentru detalii, întrucât văd că ai reluat chestiunea. Mulțumesc frumos pentru dezbatere, sper să facem pași noi, aștept și argumente noi din partea ta. Toate cele bune, frate Mihnea! P.S. Mi-au atras atenția câțiva forumiști ortodocși că fac o greșeală pentru că îi numesc "frați" pe userii catolici. Îmi cer iertare față de colegii ortodocși, dar nu folosesc expresia frate în sens discriminativ sau de castă. Acesta îmi pare un obicei sectar și nu îl aprob. Îi spun astfel lui Mihnea, cu îngăduința lui, pentru că ne cunoaștem, pentru că suntem (cred eu) prieteni, pentru că nu am găsit diferența noastră de apartenență confesională ca prilej de rupere a legăturilor dintre noi ci dimpotrivă, ca stimulent al unei apropieri omenești, pentru că îl stimez ca om și ca intelectual, pentru că am învățat multe lucruri bune de la el și pentru că avem amândoi aceeași năzuință de a cunoaște pe Dumnezeu și de a fi cât mai aproape de El. Vă rog să nu vedeți în expresia ma o formă de cultivare a ecumenismului sau o relativizare a conștiinței dogmatice, ci mai degrabă o conștientizare a faptului că amândoi suntem oameni, frați-oameni și că putem dezbate orice problemă indiferent că rămânem fermi fiecare în confesiunea lui. Sper că și Mihnea e de acord. |
Context
Bun...data trecuta am facut aluzie la anumite citate biblice, insa intradevar le-am pocit, desi ideea nu am pierdut-o. Acum vin cu cu citat:
"22. Dar Eu va spun ca oricine se manie pe fratele sau va cadea sub pedeapsa judecatii; si oricine va zice fratelui sau: "Prostule!" va cadea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: "Nebunule!" va cadea sub pedeapsa focului gheenei. 23. Asa ca, daca iti aduci darul la altar, si acolo iti aduci aminte ca fratele tau are ceva impotriva ta, 24. lasa-ti darul acolo inaintea altarului si du-te intai de impaca-te cu fratele tau; apoi vino de adu-ti darul. 25. Cauta de te impaca degraba cu parasul tau, cata vreme esti cu el pe drum; ca nu cumva parasul sa te dea pe mana judecatorului, judecatorul sa te dea pe mana temnicerului, si sa fii aruncat in temnita. 26. Adevarat iti spun ca nu vei iesi de acolo pana nu vei plati cel din urma banut." Deci e limpede ca nu e vorba de ceva eshatologic. Sa nu fim incapatanati si sa ne umilim cand gresim, caci poate ni se agraveaza situatia. Sau oricine are ceva impotriva ta sa incerci sa te impaci cu el, caci poate in lumea asta are mai multa putere decat tine si te poate da pe mana judecatorului; chiar pe nedrept sau poate iti gaseste alte fapte condamnabile, doar ca sa te pedepseasca. Oare nu e destul de limpede? Inchisoarea aici clar nu are valoare simbolica (alegorica). :) Oare teologii apuseni tot timpul interpreteaza Sf. Scriptura alegoric? |
Citat:
Citat:
Citat:
Apoi spuneti ceva comic si fara sens, deopotriva. Ca argumentele ar fi in hotararile sinodului Florenta. Daca au respins apoi sinodul ca gresit, cum sa accepte hotararile de acolo? E ca si cum un monofizit ne-ar spune ca argumentele sunt la sinodul monofizit, considerat talharesc. In ortodoxie Sinoadele nu au automat calitate ade infailibile, de exemplu ce ne facem ca s-a desfasurat sinodul si nu mai avem ce face, desi era eretic. La catolici e aceasta problema, sinodul fiind si el infailibil dupa ce papa il aproba. Insa avem un Sinod ecumenic, aprobat si de papa, cel din 889. Pe care catolcii se fac ca l-au uitat desi in perioada interbelica istoricii catolici au gasit adevarul. Vedeti acum de ce spuneam ca disuctiile sunt fara sens, cand o parte vrea doar sa acopere adevarul, nu sa-l gaseasca? Citat:
|
Citat:
Citez: "Trecand apoi la textele scripturistice pe care indeobste se sprijina teologii latini cand e vorba de Purgatoriu, patriarhul Meletie le intoarce chiar impotriva acestei invataturi. Astfel, in textul de la Matei 5, 26: "Nu vei iesi de acolo pana ce nu vei fi dat cel de pe urma ban", cuvantul "pana ce" si cele urmatoare nu arata un rastimp, care se va incheia, ci textul vrea sa spuna ca "in temnita, adica in iad, vei fi pedepsit pentru toate relele savarsite, fie ele cat de mici". |
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:27:17. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.