Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Morala crestina vs morala atee (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6338)

AlinB 25.05.2009 14:28:30

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140812)
Poate tu, nu
Dar, in general, recunoaste ca aproape toata lumea da ochii pe spate cind vorbeste de morala crestina

Nu stiu depre ce vorbesti.

Citat:

Ce ti se pare ipocrit?
"morala atee". Nu are baze decat intr-un

Citat:

Am spus, morala a aparut ca rezultat al unui simplu argoritm care a dat rezultate mai bune
Chiar nu vad algoritmul asta in lumea atee. De rezultate ce sa mai vorbim.

Citat:

Nimeni, bineinteles. Asa cum nici organismelor ce au adoptat aceasta tactica nu le-a garantat nimeni sanse marite de supravietuire.
Serios? Care tactica care organisme. Exemple concrete.

Citat:

Deci nu o fac pentru ca mi-e teama ca nu voi fi ajutat, ci pentru ca e un algoritm extrem de simplu si cistigator.
Daca toata lumea l-ar practica da. Dar nu-l practica toata lumea.
Dimpotriva, majoritatea se pare ca nu vad nici un avantaj sa piarda ceva acum petru a fi rasplatiti probabil mai tarziu.
De altfel asta este si unul din reprosurile aduse credintei crestine, inteleasa rudimentar si primitiv astfel de catre ateu.

Citat:

Nu e vorba de frica, unde am vorbit eu de frica?
Baza sistemului moral ateu este un algoritm, aplicat cu succes de natura si in cazul organismelor simple. Nu spun ca sistemul trebuie mentinut la aceasta simpla regula, dar poate fi luata ca baza.
Exemple, exemple..eu cred ca vorbesti pe langa.

AlinB 25.05.2009 14:31:44

PS. Corectie mai sus:

"morala atee". Nu are baze. Si atat.
Ceea ce invoci tu ca algoritm altruist nu exista in natura.
Dimpotriva, dupa unii, egoismul este cel care sta la baza instinctului social (ca un ateu nu poate crede in altceva decat instincte).

Ia matale si citeste cartea colegului matale "agnostic" ( adica ateu), Richard Dawkins si pe urma mai vorbim.

http://www.librarie.net/carti/62624/...ichard-Dawkins

luchian 25.05.2009 14:33:46

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140821)
Roadele se discuta in vesnicie nu in rezultate de moment.
Teologic vorbind, faptele facute fara credinta sunt cvasi-nule din perspectiva vesniciei.
Desi eu as indrazni sa sper pentru mantuirea unui ateu care isi risca viata pentru a o salva pe a altuia.

Teologic vorbind, Judecata oamenilor se va face diferit fie ei crestini, atei etc

AlinB 25.05.2009 14:36:17

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 140824)
Teologic vorbind, Judecata oamenilor se va face diferit fie ei crestini, atei etc

Normal ca diferit, fiecare om e diferit. Nici toti ateii nu sunt la fel.
Sunti cei care n-au cunoscut pe Dumnezeu pentru ca n-au putut sa-L cunoasca, altii care n-au vrut..

topcat 25.05.2009 14:50:21

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 140805)
Legile din VT erau 10 si cred ca le cunosti si tu.

Arata-mi concret de unde reies cele mentionate de tine.

Alea erau ale lui Moise
Sa inteleg ca celalalte porunci ale lui Dzeu din VT sint doar halucinatii ale oamenilor?
De exemplu cele din Deuteronom 13

luchian 25.05.2009 15:13:38

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140838)
Alea erau ale lui Moise
Sa inteleg ca celalalte porunci ale lui Dzeu din VT sint doar halucinatii ale oamenilor?
De exemplu cele din Deuteronom 13

Atunci erau alte vremuri si nu trebuie luat tot ad literam. Erau vremuri cand se discuta cu sabia nu cu creionul si mai cred ca atunci omul nu era in stare sa iubeasca.

Cred ca si cainii pana sa fie complet domesticiti si-au mai mancat din stapani :)

topcat 25.05.2009 15:21:18

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140810)
In cel mai bun caz, o face dintr-un instinct al binelui.
Crestinul stie ca acest instinct a fost pus in om de Dumnezeu, ateul nu are o explicatie pentru asa ceva, zice ca "pur si simplu asa i-a venit", invoca o lege a altruismului (vezi putin mai inainte) care de fapt n-are baze serioase sau cel putin in cazul asta nu e deloc fundamentata (individul renunta la propria siguranta pentru a salva pe altul, asa ceva este anti-darwinist) etc.

nu este anti-darwinist, din contra, exista multiple exemple in natura de altruism reciproc

topcat 25.05.2009 15:30:06

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 140849)
Atunci erau alte vremuri si nu trebuie luat tot ad literam. Erau vremuri cand se discuta cu sabia nu cu creionul si mai cred ca atunci omul nu era in stare sa iubeasca.

Cred ca si cainii pana sa fie complet domesticiti si-au mai mancat din stapani :)

si? asta e un argument? vorbim de niste revelatii aici
sau nu?

topcat 25.05.2009 15:39:24

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140822)
Nu stiu depre ce vorbesti.

despre purecisme, care spun ca nu exista decit morala crestina
Citat:

"morala atee". Nu are baze

Are baze naturale
Citat:

Chiar nu vad algoritmul asta in lumea atee. De rezultate ce sa mai vorbim.

Uita-te in lumea animala, in lumea plantelor
Citat:

Serios? Care tactica care organisme. Exemple concrete.

Exemple sint cite doresti, am sa iti dau si eu cite doresti
Un exemplu din cel mai simplu este cooperarea dintre celule in organismul nostru. Altul este cooperarea mama-copil. Altul bacteriile din stomac si omul. Altul simbiotii. Altul florile si ginganiile sau pasarile. Altele zmeura si ursul. Sint nenumarate, bazate pe acelasi principiu.
Cred ca nu ai inteles ca acest comportament nu e constient, se bazeaza pe niste legi oarbe si supravietuirea cu succes mai mare a celor care il aplica
Citat:

Daca toata lumea l-ar practica da. Dar nu-l practica toata lumea.
Dimpotriva, majoritatea se pare ca nu vad nici un avantaj sa piarda ceva acum petru a fi rasplatiti probabil mai tarziu.
De altfel asta este si unul din reprosurile aduse credintei crestine, inteleasa rudimentar si primitiv astfel de catre ateu.

Intregul comportament uman se bazeaza pe aceasta regula. Trebuie doar sa largim cercul in care se aplica.
Citat:

Exemple, exemple..eu cred ca vorbesti pe langa.

Ti-am dat si pot sa iti mai dau cu miile

topcat 25.05.2009 15:44:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140808)
Cea cu "uciderea necircumcisilor" este o obsesie a ta, ignori contextul in care a fost data si este problema parintilor in sarcina caroa cadea respectarea acestei reguli.

Iar cu "violarea" inca mai astept exemple.

Deuteronom 20

[COLOR=#ccccaa]16[/COLOR][SIZE=1] Dar în cetățile popoarelor acestora, a căror țară ți-o dă ca moștenire Domnul, Dumnezeul tău, să nu lași cu viață nimic care suflă.
[/SIZE][COLOR=#ccccaa]17[/COLOR][SIZE=1] Ci să nimicești cu desăvârșire popoarele acelea, pe Hetiți, pe Amoriți, pe Canaaniți, pe Fereziți, pe Heviți, și Iebusiți, cum ți-a poruncit Domnul, Dumnezeul tău[/SIZE]

Asta e o revelatie?

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:09:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.