Citat:
În prealabil postat de Don_Juan
(Post 214615)
Mi-am facut si eu cont pe forumul asta in vederea inlaturarii dubiilor si nemultumirilor ce ma coplesesc. Sunt ortodox, dar imi place sa analizez o situatie din toate punctele de vedere.
|
Este foarte bine a cunoaste bine toate cele pe care le facem.
In Biserica, toate au un rost, toate sunt de trebuinta, nimic nu este in plus ori de design.
Cauta si vei afla, zice Hristos. Insa toate cu masura. Sunt lucruri si fapte unde doar credinta poate afla, nu si mintea.
Citat:
(Post 214615)
Prima nemultumire despre care vreau sa vorbesc este cea a faptului ca biserica a inceput sa ceara bani pentru orice.
Te duci la biserica duminica si tre sa dai bani si la pomelnic, si la lumanari, au scos si ziare care se dau tot pe bani etc.
Ai nunta tre sa platesti, mori tre sa plateasca cei ramasi in urma, iti botezi copilul tre sa platesti.
De asemenea cand te spovedesti, de multe ori parintele iti da canon sa cumperi 40 lumanari sau sa cumperi mai stiu eu ce carte din biserica.
|
Biserica nu cere bani pentru ori, ba chiar pentru nimic. Preotii sunt aceia care o fac, insa nu toti.
Cauta un preot care nu cere bani si stai langa el. Daca esti din Bucuresti, iti dau eu ceva "adrese" odihnitoare.
La pomelnic dai bani de bunavoie, nu este obligatie. Da fara bani odata... si ai sa vezi, ca nimeni nu zice nimic. Poate doar oamenii, sa rada, sau cine stie ce sa zica.
La lumanari dai bani pentru ca productia lor costa. Asta e, ce sa facem. Insa daca mergi la Manastirea Radu Voda, vei vedea cum poti lua lumanari dintr'o cutie, iar banii sa ii pui langa. Daca nu ai nici un leu, cred ca poti lua una si fara sa pui bani. Sunt multi care pun mai mult decat costa o lumanare. E randuiala buna.
La Spovedanie, nu am auzit de asemenea "canoane", cu cumpararea de carti, lumanari, etc.
Mai bine isi cauta alt preot, acela care primeste astfel de "canoane".
Citat:
(Post 214615)
Daca stai acasa si refuzi sa platesti, ti se spune ca nu te vei mantui fara biserica si fara Sfintele Taine.
Deci practic matuirea se acorda contra cost.
Cum este posibil sa primesti mantuire cand tu oferi in schimb ochiul dracului?
|
Niciodata Biserica nu va spune ca "daca nu dai bani, nu te mantuiesti".
Nu da un leu, nimanui, niciodata. Doar cere ce vrei... slujba, rugaciune, pomenire.
Si verifica asta. Apoi, fa ce iti zice inima.
Zi: "Parinte, nu am bani, dar vreau sa veniti, spre a face Sfestanie."
"Parinte, nu am bani, dar vreau sa ma pomeniti, impreuna cu familia."
Ma bucura sinceritatea ta.
Ai grija insa, sa nu cazi in prea multa judecata. Toti ne mahnim de unele sau altele pe care le intalnim prin biserici, insa aceste mici sau mari "caderi", nu trebuiesc identificate cu Biserica lui Hristos. Sunt slabiciuni, nestiinte sau pacate umane.