FiulRisipitor |
28.04.2010 13:50:17 |
Am cam pierdut firul dar am impresia ca si topicul a deviat putin....
Sacrificiul....
Citat:
În prealabil postat de topcat
(Post 240428)
Pai eu nu il vad deloc si nici tu, ca inca n-am inteles ce a pierdut prin sacrificiu :)
|
Asa cum spuneai cuvant SACRIFICIU si intelesul lui din DEX este o inventie umana. Dumnezeu nu s-a sacrificat. Lucrurile bune care le face pentru noi, iar noi le numim sacrificii, sunt in felul de a fi a lui Dumnezeu. Eu zic sa lasi la o parte ideea de a pierde ceva... Ti-am spus sacrificiul este de fapt a castiga, iar ceea ce pentru unii pare pierdere este in ochii lor asa doar pentru ca ei nu ar fi putut "plati" acel pret.
Citat:
(Post 240428)
Un exemplu real. De aia nu mai functioneaza educatia morala religioasa intr-o lume libera, in care poti verifica relativ usor bazele ei. Degeaba ii spui elevului ca daca pacatuieste o sa zaca in iad si alte asemenea, pentru ca efectele vor tine numai pina cind respectivul (vorbesc in general) va crede in religia respectiva. Cind va aparea indoiala se va duce de ripa toata educatia morala. Ceea ce se si vede in ziua de azi.
|
Pai exemplul este real, Hristos a fost real... Au fost (si sunt) mult altii care au ajuns la exemplul respectiv dar nu vrei tu sa-i vezi. Morala religioasa pierde teren nu pentru ca lumea e libera, ci mai degraba pentru ca oameni devin sclavii unor lucruri la care nu vor sa renunte. Nu vor sa mai faca sacrificii. Elevul pentru greselile lui nu va zace in iad, dar va fi in continua... grija, frica, teama, durere... ca nu poate sa obtina placerile carora le este sclav. Daca toata lumea ar urma exemplul lui Dumnezeu ar disparea si cuvantul sacrificiu.
Citat:
(Post 240428)
Ideea ca o ratiune omnipotenta, omniprezenta si omniscienta ar trebui sa se intrupeze, la propriu!, intr-un om pentru a vedea cum simte un om, ca sa ia asupra sa pacatele unor entitati ce fac parte practic din el, si sa se mai si spuna ca s-a jertfit pentru ei, mi se pare subtire rau de tot.
|
Nu S-a intrupat ca sa vada cum se simte un om, pentru ca stia deja asta. S-a intrupat ca sa fie exemplu! Ca sa ne arate ca si limitati fizic de trup il putem imita pe Dumnezeu. De asta se spune ca a ridicat pacatele lumii. Pacatele sunt neputintele noastre, supunerea noastra fata de anumite lucruri care credem noi ne aduc fericire. Imitandu-l pe Dumnezeu pana cand aceasta nu mai este imitare ci este firea de a fi, omul ajunge la starea cea dintai - dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Ajunge in ceea ce noi numim RAI.
Citat:
(Post 240428)
E vorba totusi ca acolo afara e o lume destul de nasoala si astfel de credinte personale nu o ajuta cu nimic (sa nu intelegi ca am pretentia ca vorbaria mea o ajuta cu ceva :) ).
|
Lumea e nasoala nu din cauza credintei, lumea e nasoala ca asa a ajuns din cauza omului. Imagineaza-ti o lume in care toate principiile crestine sunt respecate si o sa vezi ca nu crestinismul e problema ci omul.
|