Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre suflet, duh si starea omului in moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11275)

osutafaraunu 29.12.2011 09:11:58

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 418589)
Deci trebuie să înțelegem că Duhul Sfant la inspirat pe Solomon și pe alții (vezi și Iov 14:12), să descrie moartea din punct de vedere uman – profan, și nu din punct de vedere divin.

Nu știu ce să mai cred despre tine... Sugerezi că Duhul lui Dumnezeu l-a inspirat pe Solomon să scrie prostii în Eclesiastul? Aceasta nu e carte inspirată? Atunci probabil nici Proverbele, nici Psalmii... Doamne ferește și apără!
Vezi, la asta duce ignorarea adevărurilor divine: la neîncredere în inspirația Cuvântului! Și de aici până la ateism, e doar un pas...

Citat:

Observăm că Solomon exprimă în aceste texte, mult folosite de Martorii lui Iehova și adventiști, nu punctul de vedere divin, ci unul omenesc, unul pesimist, profan, căci ne întrebăm: Oare oamenii care au murit, li se uită și pomenirea, sau vor fi pomeniți la judecată (Apocalipsa 20:11,12)?

Referitor la Ecl. 9,5 în versiunea Cornilescu din care citezi:

"Cei vii, în adevăr, măcar știu că vor muri; dar cei morți nu știu nimic, și nu mai au nici o răsplată, fiindcă până și pomenirea li se uită."

trebuie să știi că expresia "pomenirea" se referă la pomenirea lor în mintea celor vii, nu propria lor capacitate mentală de a-și aduce aminte, ori la cea a lui Dumnezeu de a-Și aduce aminte de ei la Judecată. Lucrul acesta este clar din sensul cuvântului [זֵכֶר] din originalul ebraic - zeker însemnând "amintire", "memorial" și din întrebuințarea lui în VT. Fără excepție, el se referă la "pomenirea" persoanelor sau a evenimentelor, niciodată la memorie (Iov 18,17; Psalm 31,12; 112,6). De fapt, te lămureai singur dacă citeai versetul în versiune ortodoxă și nu preluînd fără discernământ o informație de pe saitul respectiv:

"Cei vii știu că vor muri, dar cei morți nu știu nimic și parte de răsplată nu mai au, căci numele lor a fost uitat." (Ecl. 9,5 - versiunea Sinodală)

Citat:

Oare ei „niciodată nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare”? Sau vor avea parte de înviere? Dacă acceptăm concluzia lui Solomon atunci morții nu vor mai învia.

Autorul inspirat al cărții Eclesiastul are dreptate: ei nu vor mai avea parte niciodată de ce se face sub acest Soare. La înviere, Dumnezeu va face toate lucrurile noi (Apoc.21,1), inclusiv va innoi tot ce se face sub acest Soare.

P.S. În final un mic sfat: când mai citezi (fără a pune semnele de rigoare), uită-te mai atent la atenționarea autorului lucrării:
"Paragrafe din carte pot fi citate în alte lucrări creștine fără permisiunea scrisă a autorului, însă fără a fi modificate, și să se specifice din ce carte au fost luate (eventual și pagina)".

osutafaraunu 29.12.2011 09:15:36

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 418590)
Luca 20:37-38 Cornilescu :
Dar că morții învie, a arătat însuși Moise, în locul unde este vorba despre „Rug” când numește pe Domnul: „Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov.”
Dar Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morți, ci al celor vii, căci pentru El toți sunt vii.

Tu nu vezi ca asta e scrisa acolo exact pentru tine

Oare nu și pentru tine? Dacă citești contextul acelui pasaj, vei vedea că se referă la înviere. În acest context (al învierii) Dumnezeu este "un Dumnezeu al celor vii". Dragul meu, Scriptura se citește în ansamblu, nu pe bucățele ca să ne alimenteze propriile erezii!

Citat:

Voi care cititi asa mult Apocalipsa nu stiti de ce are omul nevoie de inviere ? Unde vor locui dreptii dupa inviere ?Nu vor avea nevoie de un trup

Ce găunos sună fraza din gura unuia ce crede în "nemurirea mortului" și în suflete de morți asemeni stafiilor, strigoilor și fantomelor! Păi omule, noi asta spunem că la înviere omul va fi complet și desăvârșit: un trup slăvit și duhul de la Cel care l-a creat...

osutafaraunu 29.12.2011 09:17:44

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 418595)
Nu poti citi ca trupul Mantuitorului are si alte insusiri dupa inviere ? Poate trece prin lucruri ,poate "dispare "desi este totusi trup.

De ce sunteti tulburati si pentru ce se ridica astfel de ganduri in inima voastra? Vedeti mainile si picioarele Mele, ca Eu Insumi sunt. Pipaiti-ma si vedeti ca duhul nu are carne si oase, asa cum Ma vedeti pe Mine ca am

Ce inseamna "duhul nu are carne si oase " ? Suflarea de viata ? Adica daca Iisus ar fi aparut ca o "suflare de viata " nu ar fi avut trup ? Sau inseamna ceva mai mult decat suflarea de viata ? :17:

Hai că te-ai încurcat rău de tot! Păi Domnul nu era înviat la ora aceea? Crezi că era tot mort?! Ce "suflare de viață", ce "duh"? Era înviat și era (și este) Dumnezeu adevărat și Om adevărat care poate trece și prin obiecte fără probleme!

grasu77 29.12.2011 09:24:13

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 418587)
credeti totusi in inviere.

Nu este corecta formularea dvs. Nu puteti spune despre noi (adventistii) ca, "credem totusi, in inviere". Noi, numai in inviere credem. Nu avem alta nadejde, pentru cei adormiti. Asa ne invata Sfintii Apostoli. "Nu voim fratilor, sa fiti in necunostinta despre cei ce au adormit, ca sa fiti intristati ca cei care nu au nadejde" (1 Tesaloniceni 4:13). Cititi dvs. mai departe (versetele urmatoare, pana la vers. 18) si vedeti care este nadejdea propovaduita de Sfintii Apostoli. Este nadejdea revenirii Domnului si a invierii. Nu se pomeneste nimic despre nemurirea mortului.

In dreptul dvs. ar fi corecta formularea: "credeti totusi in inviere" (mai de voie, mai de nevoie, caci este pomenita insistent in Scriptura - desi ar merge si fara inviere).

grasu77 29.12.2011 10:11:24

Citat:

Voi care cititi asa mult Apocalipsa nu stiti de ce are omul nevoie de inviere ?

Stim de ce are nevoie mortul de inviere. Pentru ca atunci cand moare, moare deadevaratelea. Daca mortul ar trai in continuare, in mod constient, avand simtiri si sentimente (la fel ca un om viu), nu ar mai avea nevoie de inviere.

Dumneata, de crezi ca are omul nevoie de inviere, desi traieste si in timpul mortii, avnd "activate" toate functiile necesare (constienta, simtiri, sentimente,etc)?

Erethorn 29.12.2011 10:38:30

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 418708)
Stim de ce are nevoie mortul de inviere. Pentru ca atunci cand moare, moare deadevaratelea. Daca mortul ar trai in continuare, in mod constient, avand simtiri si sentimente (la fel ca un om viu), nu ar mai avea nevoie de inviere.

Dumneata, de crezi ca are omul nevoie de inviere, desi traieste si in timpul mortii, avnd "activate" toate functiile necesare (constienta, simtiri, sentimente,etc)?

Pentru că prin Înviere se înțelege altceva decât înțelegeți dumneavoastră. Învierea nu înseamnă o simplă revenire la existență, ci revenirea la un anumit mod de existență, tot așa cum moartea nu înseamnă ne-existența, cu un anumit mod de existență.

Dacă insistați să priviți problema în termeni științifici și medicali, sigur, aveți dreptate. Dar Biblia nu este tratat de medicină al trupului, ci a sufletului.

iuliu46 29.12.2011 11:21:17

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 418705)
Hai că te-ai încurcat rău de tot! Păi Domnul nu era înviat la ora aceea? Crezi că era tot mort?! Ce "suflare de viață", ce "duh"? Era înviat și era (și este) Dumnezeu adevărat și Om adevărat care poate trece și prin obiecte fără probleme!

Mai omule tu intelegi ce am scris eu ? Iisus le spune pipaiti-ma sa vedeti ca sant real,am trup real in carne si oase nu sant un "duh".
Adica cum un duh asta te intreb ? Ce vroia Iisus sa spuna cu duhul ? Deci un duh desi poate apare ca un chip sau ca un trup este ceva imaterial ? Nu e in carne si oase ?
De ce s-a dus Iisus in iad sau Hades ? Ce rost avea sa se duca acolo de vreme ce aia toti erau morti si "mortii nu stiu nimic " ?
La schimbarea la fata el apare insotit de Ilie si Moise.Ilie stim ca a fost luat de Dumnezeu in trup dar unde era Moise ?

iuliu46 29.12.2011 11:29:42

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 418704)
Oare nu și pentru tine? Dacă citești contextul acelui pasaj, vei vedea că se referă la înviere. În acest context (al învierii) Dumnezeu este "un Dumnezeu al celor vii". Dragul meu, Scriptura se citește în ansamblu, nu pe bucățele ca să ne alimenteze propriile erezii!

Cine nu citeste ? Ce scrie Va fi al celor vii caci pentru el toti vor fi vii ?Scrie "Dumnezeu este al celor vii ca pentru el Toti sant vii.
Nu citesti ca sufletele dreptilor sant in mana lui Dumnezeu si numai unul care n-are minte crede ca ei sant morti cu desavarsire ? Si ca ei vor judeca pamantul ?

Voi ii acuzati pe ceilalti ca sant "elenisti" dar voi santeti "Ellenisti ".

grasu77 29.12.2011 11:30:25

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 418709)
Pentru că prin Înviere se înțelege altceva decât înțelegeți dumneavoastră. Învierea nu înseamnă o simplă revenire la existență, ci revenirea la un anumit mod de existență, tot așa cum moartea nu înseamnă ne-existența, cu un anumit mod de existență.

Haideti sa folosim o exprimare expicita si sa inlocuim cuvantul "existenta" cu "viata" (in fraza dvs.). Cred ca este corect. Daca este gresit (dvs. nevrand sa spuneti ca "existenta" inseamna "viata"), sa ma corectati.

Sa reformulam fraza dvs.:
"Invierea nu inseamna o simpla revenire la viata, ci revenirea la un anumit mod de viata tot asa cum moartea nu insemna lipsa vietii, ci un anumit mod de viata". Am tradus corect ceea ce ati vrut sa spuneti? Daca nu, repet, corectati-ma.

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 418709)
Dacă insistați să priviți problema în termeni științifici și medicali, sigur, aveți dreptate. Dar Biblia nu este tratat de medicină al trupului, ci a sufletului.

Si medical si biblic moartea insemna moarte (adica lipsa oricarei forme de viata). Doar intelegand asa, putem spune ca invierea este inviere (nu doar o ciudata plasmuire filozofica - de care ne putem dispensa).

iuliu46 29.12.2011 11:40:43

Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul,
Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare,
Care fuseseră neascultătoare altădată
, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă.

Deci cu cine a vorbit Iisus in inchisoare daca aia dorm ?

Erethorn 29.12.2011 11:49:37

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 418715)
Haideti sa folosim o exprimare expicita si sa inlocuim cuvantul "existenta" cu "viata" (in fraza dvs.). Cred ca este corect. Daca este gresit (dvs. nevrand sa spuneti ca "existenta" inseamna "viata"), sa ma corectati.

Sa reformulam fraza dvs.:
"Invierea nu inseamna o simpla revenire la viata, ci revenirea la un anumit mod de viata tot asa cum moartea nu insemna lipsa vietii, ci un anumit mod de viata". Am tradus corect ceea ce ati vrut sa spuneti? Daca nu, repet, corectati-ma.

Da, ați tradus corect. Învierea, și mântuirea, înseamnă viața cu Dumnezeu (Rai, Împărăția Cerurilor, viziunea beatifică etc., sunt diverse interpretări teologice care în esență înseamnă același lucru și se referă la același lucru).

Moartea, în sens creștin, înseamnă existența fără Dumnezeu.

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 418715)
Si medical si biblic moartea insemna moarte (adica lipsa oricarei forme de viata). Doar intelegand asa, putem spune ca invierea este inviere (nu doar o ciudata plasmuire filozofica - de care ne putem dispensa).

Dimpotrivă, d.p.d.v. biblic moartea poate să însemne fie moartea trupului, fie moartea sufletului, adică despărțirea temporară sau eternă de Dumnezeu; depinde unde citim.

De pildă, atunci când în Biblie se vorbește pentru prima oară despre moarte, în Geneză ("negreșit veți muri"), sensul este clar. Veți muri spiritual, se va despărți sufletul vostru de Mine.

Aceasta se vede din faptul că Dumnezeu le spune oamenilor, nu doar că vor muri, ci că "în ziua în care vei mânca din el, cu moarte vei muri".

Ateii care iau Biblia la mișto folosesc acest verset ca să demonstreze că Dumnezeu a mințit: iată, au mâncat și nu au murit în ziua aceea.

Dar noi știm că nu doar în ziua aceea, ci chiar în ceasul, în secunda în care au încălcat porunca Domnului, cei doi au fost morți din punct de vedere spiritual, despărțiți din proprie voință de Dumnezeu; Acela care este Adevărul nu a mințit.

grasu77 29.12.2011 11:50:18

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 418714)
Cine nu citeste ? Ce scrie Va fi al celor vii caci pentru el toti vor fi vii ?Scrie "Dumnezeu este al celor vii ca pentru el Toti sant vii.

Ca sa intelegeti mai bine, luati si pasajul din Matei 22 (in special versetele 31 si 32) in care este dezbatuta de catre Mantuitorul, exact aceeasi problema: a invierii (nu a nemuririi mortului). Si in Luca 20 (pasajul indicat de dvs) si in Matei 22, Mantuitorul le vorbeste, despre inviere, saducheilor (care nu credeau in inviere).

Se spune ca "toti sunt vii", in contextul invierii(despre asta explica Mantuitorul), nu al nemuririi mortului (asa ceva nu o sa gasiti in Sfanta Scriptura). Dumnezeu ii poate invia pe toti. Nu spune nicaieri ca Dumnezeu face ca toti mortii sa fie vii, pe timpul mortii (facand, paradoxal, inutila invierea de care vorbea Mantuitorul).

Citat:

Nu citesti ca sufletele dreptilor sant in mana lui Dumnezeu si numai unul care n-are minte crede ca ei sant morti cu desavarsire ? Si ca ei vor judeca pamantul ?

Eu spun ca mortul va fi inviat. "Domnul omoarã si învie; El coboarã la locuinta mortilor si iarãsi scoate" - 1 Regi 2:6. Dumneata spui ca mortul traieste (facand inutile invierea). Care dintre noi nu are minte?

Citat:

Ellenismul nostru ne trimite la Cuvantul lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura). Elenismul vostru va face robi elenismului.

grasu77 29.12.2011 11:57:10

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 418719)
Moartea, în sens creștin, înseamnă existența fără Dumnezeu.

Nu discutam despre moartea propriu-zisa (adica, aceea care te baga in cosciug). Dvs. vreti sa demonstrati ca si intr-o astfel de moarte, mortul traieste (facand inutila revenirea Mantuitorului si invierea mortilor).

Erethorn 29.12.2011 12:02:13

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 418721)
Nu discutam despre moartea propriu-zisa (adica, aceea care te baga in cosciug). Dvs. vreti sa demonstrati ca si intr-o astfel de moarte, mortul traieste (facand inutila revenirea Mantuitorului si invierea mortilor).

Nu știu de unde ați tras concluzia că revenirea Mântuitorului, Învierea trupurilor și Judecata de obște ar fi inutile, în viziune teologică catolică.

Am o curiozitate: Ați studiat măcar în treacăt poziția Bisericii Catolice cu privire la această chestiune ? Puteți să răspundeți la următoarea întrebare: Cum se justifică, din punct de vedere catolic, necesitatea revenirii Domnului, și ce folos vom trage din învierea trupului ?

Cu alte cuvinte: Înainte de a bălăcări, ați studiat punctul de vedere pe care îl bălăcăriți ?

iuliu46 29.12.2011 12:05:27

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 418720)

Eu spun ca mortul va fi inviat. "Domnul omoarã si învie; El coboarã la locuinta mortilor si iarãsi scoate" - 1 Regi 2:6. Dumneata spui ca mortul traieste (facand inutile invierea). Care dintre noi nu are minte?
.

Doamne cum sa fie inutila invierea daca o sa ai nevoie de un trup ? Hai explica-mi de ce zice Iisus ca el e in carne si oase si nu e un duh.Ce e ala un duh ? Vedeti mainile Mele si picioarele Mele, ca Eu Insumi sunt; pipaiti-Ma si vedeti, ca duhul nu are carne si oase, precum Ma vedeti pe Mine ca am.

Erethorn 29.12.2011 12:07:20

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 418722)
Am o curiozitate: Ați studiat măcar în treacăt poziția Bisericii Catolice cu privire la această chestiune ? Puteți să răspundeți la următoarea întrebare: Cum se justifică, din punct de vedere catolic, necesitatea revenirii Domnului, și ce folos vom trage din învierea trupului ?

Iată aici:

http://www.catehism.ro/CBC_037.htm

iuliu46 29.12.2011 12:10:00

Citat:

Cu alte cuvinte: Înainte de a bălăcări, ați studiat punctul de vedere pe care îl bălăcăriți ?

Pai nu e aceeasi pozitie " elenista " ? :24:

Profetul de carton 29.12.2011 12:17:31

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 418723)
Doamne cum sa fie inutila invierea daca o sa ai nevoie de un trup ? Hai explica-mi de ce zice Iisus ca el e in carne si oase si nu e un duh.Ce e ala un duh ? Vedeti mainile Mele si picioarele Mele, ca Eu Insumi sunt; pipaiti-Ma si vedeti, ca duhul nu are carne si oase, precum Ma vedeti pe Mine ca am.

in cazul acesta, un duh este un inger.

Erethorn 29.12.2011 12:26:52

Aștept un răspuns la întrebarea legată de Geneză:

Au murit Adam și Eva în ziua în care au mâncat din fructul oprit, sau a mințit Dumnezeu ?

iuliu46 29.12.2011 12:27:18

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 418726)
in cazul acesta, un duh este un inger.

Adica ce vrei sa spui ca ingerii nu au trup ? Doamne dar cum poti crede ca poate trai cineva fara trup ? Noi atata stim : ai trup traiesti, moare trupul dormi si nu mai stii nimic. :1:
De ce a coborat Iisus in iad dupa crucificare daca cei de acolo habar nu au de nimic ? Cum adica le-a propavaduit lor ? S-au trezit un pic dupa care s-au culcat la loc ? L-a inviat Dumnezeu pe Moise la Schimbarea la fata dupa care l-a omorat inapoi ?
Si cine erau duhurile din inchisoare tinute acolo inca din timpul lui Noe ?

grasu77 29.12.2011 12:32:14

Citat:

Nu știu de unde ați tras concluzia că revenirea Mântuitorului, Învierea trupurilor și Judecata de obște ar fi inutile, în viziune teologică catolică.

Am facut eu vreo referire (in actuala noastra discutie) la "viziunea teologica catolica"? De unde ati scoso si pe asta? Eu discut cu dvs. si fac referire, strict, la afirmatiile dvs.

Dvs. incercati sa demonstrati ca mortul traieste, o astfel de idee facand inutila revenirea Mantuitorului si invierea mortilor.

Citat:

Nu. Si, nu pozitia bisericii catolice era in discutie ci pozitia dvs.

Citat:

Nu este cazul sa sariti in sus cand nu stiti sa raspundeti si sa veniti cu acuzatii total nefondate. Nu am, in aceasta discutie, nici o treaba cu punctul de vedere al bisericii catolice.

Ma intereseaza ce spuneti dvs. despre invierea mortilor care nu au murit.

Profetul de carton 29.12.2011 12:34:28

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 418555)
Daca sufletul este omul adica trupul + suflarea de viata cum zic adventistii cum traduci chestia asta ?
" "Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar trupul si suflarea de viata nu pot s-o ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și trupul și trupul si suflarea de viata să le piardă în gheena." ??? Asa ?
Daca sufletul este omul cum traduci asta ?

Și voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea, veselește-te.
Iar Dumnezeu i-a zis: Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Și cele ce ai pregătit ale cui vor fi?

Sau asta :
Însuși Dumnezeul păcii să vă sfințească pe voi desăvârșit, și întreg duhul vostru, și sufletul, și trupul să se păzească, fără de prihană, întru venirea Domnului nostru Iisus Hristos.

Noi nu folosim aceeasi expresie desi avem o cu totul alta notiune despre suflet ? Cand spunem : "fie-ti mila de bietul animal ca e si el un suflet " sau alta chestie de genul asta.Cand spui 2000 de suflete nu zici 1suflet/1 persoana ? Cum intreaba altul cate vaci ai si tu ii spui 300 de capete.Ce inseamna : Capul = trupul + suflarea de viata ?
.

In ebraica, orice termen are mai multe sensuri. "Suflet" are si sens de "viata", sau perspectiva unei vieti.

Profetul de carton 29.12.2011 12:37:21

Iar cu privire la Iad, iata ce spune Scriptura:

Ps. 88:47. Cine este omul ca să trăiască și să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul său din mâna iadului?
--------------------------------------------------------
toti se duc in Iad, si bun si rai, pt ca Iadul este mormantul.

Erethorn 29.12.2011 12:44:19

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 418729)
Am facut eu vreo referire (in actuala noastra discutie) la "viziunea teologica catolica"? De unde ati scoso si pe asta? Eu discut cu dvs. si fac referire, strict, la afirmatiile dvs.

Pentru că afirmațiile mele coincid cu poziția Bisericii Catolice.

Citat:

Dvs. incercati sa demonstrati ca mortul traieste, o astfel de idee facand inutila revenirea Mantuitorului si invierea mortilor.

Total fals. Eu încerc să vă explic că Biserica Creștină a învățat dintotdeauna că omul are trup și suflet. Trupul moare de moartea trupească și va fi restaurat și glorificat la Judecata de apoi; sufletul este nemuritor, în sensul că nu-și va înceta niciodată existența, dar poate să fie despărțit de Dumnezeu; această despărțire o numim moarte spirituală.

Prin urmare: este o interpretare grosolană și grotescă aceea pe care încercați dumneavoastră să o impuneți prin sintagma caraghioasă "mortul trăiește".

La fel de falsă este ideea că reveirea Mântuitorului ar fi inutilă: Mântuitorul va reveni pentru învierea trupurilor, pentru Judecata de Obște și pentru restaurarea Creației.

Citat:

Nu. Si, nu pozitia bisericii catolice era in discutie ci pozitia dvs.

V-am explicat deja că poziția mea este cea a Bisericii Catolice.

Citat:

Nu este cazul sa sariti in sus cand nu stiti sa raspundeti si sa veniti cu acuzatii total nefondate. Nu am, in aceasta discutie, nici o treaba cu punctul de vedere al bisericii catolice.

Asta este din ciclul: "Lasă-mă, băi, în pace, cu Newton și cu legile fizicii, nu mă interesează; eu n-am treabă cu ele, pe mine mă interesează cum dovedești tu că mărul cade în jos"

iuliu46 29.12.2011 12:45:55

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 418731)

Ps. 88:47. Cine este omul ca să trăiască și să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul său din mâna iadului?

Ma rog asta se poate interpreta.Uite aici o interpretare atribuita Sf Vasile cel Mare.

http://www.youtube.com/watch?v=lgxyz_m8a6I

grasu77 29.12.2011 12:49:11

Citat:

Doamne cum sa fie inutila invierea daca o sa ai nevoie de un trup ?

De ce sa ai nevoie de trup, de vreme ce, asa mort cum esti, traiesti, fiind constient, gandind si simtind la fel ca un om viu (asa cum gandeau si simteau bogatul si Lazar, din parabola). Ce sa faci cu trupul? Sa te dai mare in fata ingerilor ,ca tu ai trup si ei nu?

Ati bagatelizat sau chiar ridiculizat cea mai mare nadejde crestina: revenirea Mantuitorului si invierea celor morti in credinta. Mantuitorul nu mai trebuie sa vina sa ne ia cu El (ca mergem noi singri in rai) si nici sa invie mortii, ca ei oricum traiesc (doar sa vina sa le ia hoiturile din paman).

Citat:

Hai explica-mi de ce zice Iisus ca el e in carne si oase si nu e un duh.

Ca sa nu mai crezi dumneata in fantome (adica ceva care iese din mort si traieste mai departe in mod constient si plin de simtiri).

Citat:

Ce e ala un duh ? Vedeti mainile Mele si picioarele Mele, ca Eu Insumi sunt;

Duh este ceva fara trup. Iar Mantuitorul voia sa ne rate ca traia in trup (trup de slava, nesupus putrezirii, cum vom avea si noi). Nu era o fantoma.

Erethorn 29.12.2011 13:01:39

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 418734)
De ce sa ai nevoie de trup, de vreme ce, asa mort cum esti, traiesti, fiind constient, gandind si simtind la fel ca un om viu (asa cum gandeau si simteau bogatul si Lazar, din parabola). Ce sa faci cu trupul? Sa te dai mare in fata ingerilor ,ca tu ai trup si ei nu?

Pentru că așa te-a creat Dumnezeu: trup și suflet. Dacă aveți o problemă cu asta, discutați cu El.

Încă aștept să-mi răspundeți dacă Dumnezeu i-a mințit pe Adam și Eva când le-a spus că vor muri în aceeași zi în care vor mânca din fructul oprit.

grasu77 29.12.2011 13:02:57

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 418732)
Pentru că afirmațiile mele coincid cu poziția Bisericii Catolice.

Mi-am dat seama. Dezvoltati acelasi stil confuz. Poate explicati dvs. ce a vrut sa spuna biserica catolica, in acest paragraf de inceput ( din art. 11 "Cred in invierea mortilor"):
""""""""""""989. Credem cu tărie, și tot astfel sperăm, că, după cum Cristos a înviat cu adevărat din morți și trăiește pentru totdeauna, tot astfel, după moartea lor, cei drepți vor trăi pentru totdeauna cu Cristos cel înviat și El îi va învia în ziua de apoi""""""""""""""

Asta nu pot sa pricep cu creierasul meu de adventist. Cum se poate ca mortul sa traiasca cu Hristos si apoi sa fie inviat de Hristos?

P.S. Dvs. sunteti mandru de art. "Cred in invierea mortilor" (titlu preluat din crezul adventist)?

P.S.2. Ce este cu argumentele aduse din carti necanonice (cum ar fi "Macabei")? Nu aveti sufieciente argumente in cartile canonice ale Sfintei Scripturi?

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 418732)
Total fals. Eu încerc să vă explic că Biserica Creștină a învățat dintotdeauna ....sufletul este nemuritor,

Sfanta Scriptura ne invata, dintotdeauna, ca sufletul moare. Biserica Crestina ne invata la fel.

Revin si eu cu mult repetate rugaminte a fratelui osutafaraunu: aduceti un singur exemplu din Scriptura, care sa contina expresia de "suflet nemuritor". Unul singur. Si, doar o data.

iuliu46 29.12.2011 13:06:44

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 418734)

Ca sa nu mai crezi dumneata in fantome (adica ceva care iese din mort si traieste mai departe in mod constient si plin de simtiri).

Duh este ceva fara trup. Iar Mantuitorul voia sa ne rate ca traia in trup (trup de slava, nesupus putrezirii, cum vom avea si noi). Nu era o fantoma.

Deci ei credeau in fantome ? :1:
Nu am bagatelizat nimic,tu te faci ca nu intelegi.Daca mortii sant morti cum apare Moise langa Iisus la Schimbarea la fata ? Si de ce se duce in "inchisoare" sa le duca "duhurilor" de acolo care erau acolo inca de pe timpul lui Noe vestea cea buna ? Daca mortii din inchisoare nu mai stiu nimic ce rost are sa le propavaduiesti ? I-a trezit Dumnezeu dupa care i-a culcat la loc ? Cu ce scop se duce Iisus in "inchisoare "?

osutafaraunu 29.12.2011 13:07:58

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 418713)
Mai omule tu intelegi ce am scris eu ? Iisus le spune pipaiti-ma sa vedeti ca sant real,am trup real in carne si oase nu sant un "duh".
Adica cum un duh asta te intreb ? Ce vroia Iisus sa spuna cu duhul ? Deci un duh desi poate apare ca un chip sau ca un trup este ceva imaterial ? Nu e in carne si oase ?

Iisus vroia să le spună ucenicilor să nu se sperie. Aceștia au crezut că văd o fantomă, o nălucă, o arătare - cam cum greșit înțelegi și tu termenul "suflet":

"Iar ei, înspăimântându-se și înfricoșându-se, credeau că văd duh." (Luca 24,37 - versiunea Sinodală)

Termenul "duh" șa cum apare în versiunea ortodoxă de mai sus, este redat în originalul grecesc (cf. manuscrisul grec din Codex Bezae sec.VI) prin [ϕάντασμα] fantasmă, nălucă, arătare, fantomă. Ți-am pregătit mai jos fragmentul din Codex Bezae ce conține versetul cu termenul subliniat:

grasu77 29.12.2011 13:08:06

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 418736)
Încă aștept să-mi răspundeți dacă Dumnezeu i-a mințit pe Adam și Eva când le-a spus că vor muri în aceeași zi în care vor mânca din fructul oprit.

In acea zi, Adam si Eva au pierdut nemurirea. Erau muritori. Poate nu este corecta intelegerea mea. Dar, nu este subiectul topicului.

Noi discutam despre moartea aceea propriu-zisa, care te baga in cosciug si nu lasa loc de interpretari sau neintelegeri. Acesta este si subiectul topicului.

osutafaraunu 29.12.2011 13:10:49

Citat:

Dumnezeu este atemporal, nu-L poți încadra în formele tale rigide cu privire la timp... El este Cel ce este (la fel în trecut, prezent și viitor) - așa cum mărturisește și unul din Numele Lui (Yahweh).

Ori vrei să mă convingi că Avraam, Isac și Iacov au înviat deja, sau mai grav: că au înviat încă de pe vremea lui Moise? Folosind acest argument aiuristic, faci harcea-parcea întreaga doctrină despre înviere!

Citat:

Nu te-am acuzat că ai fi "elenist"... ești doar un biet habarnist...:35:

iuliu46 29.12.2011 13:18:01

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 418737)

Revin si eu cu mult repetate rugaminte a fratelui osutafaraunu: aduceti un singur exemplu din Scriptura, care sa contina expresia de "suflet nemuritor". Unul singur. Si, doar o data.

Așadar, noi întotdeauna suntem plini de încredere; căci știm că, dacă suntem acasă în trup, pribegim departe de Domnul –
pentru că umblăm prin credință, nu prin vedere. –

Da, suntem plini de încredere, și ne place mult mai mult să părăsim trupul acesta, ca să fim acasă, la Domnul
De aceea ne și silim să-I fim plăcuți, fie că rămânem acasă, fie că suntem departe de casă.

Erethorn 29.12.2011 13:20:58

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 418741)
In acea zi, Adam si Eva au pierdut nemurirea. Erau muritori. Poate nu este corecta intelegerea mea. Dar, nu este subiectul topicului.

Noi discutam despre moartea aceea propriu-zisa, care te baga in cosciug si nu lasa loc de interpretari sau neintelegeri. Acesta este si subiectul topicului.

Ne ne ne ne......

Nu scrie "veți pierde nemurirea", nu scrie "veți deveni muritori", ci scrie clar "căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit" (preluat direct din traducerea de pe adventist.ro)

stefan florin 29.12.2011 13:22:03

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 418703)
Nu știu ce să mai cred despre tine... Sugerezi că Duhul lui Dumnezeu l-a inspirat pe Solomon să scrie prostii în Eclesiastul? Aceasta nu e carte inspirată? Atunci probabil nici Proverbele, nici Psalmii... Doamne ferește și apără!
Vezi, la asta duce ignorarea adevărurilor divine: la neîncredere în inspirația Cuvântului! Și de aici până la ateism, e doar un pas...

Referitor la Ecl. 9,5 în versiunea Cornilescu din care citezi:

"Cei vii, în adevăr, măcar știu că vor muri; dar cei morți nu știu nimic, și nu mai au nici o răsplată, fiindcă până și pomenirea li se uită."

trebuie să știi că expresia "pomenirea" se referă la pomenirea lor în mintea celor vii, nu propria lor capacitate mentală de a-și aduce aminte, ori la cea a lui Dumnezeu de a-Și aduce aminte de ei la Judecată. Lucrul acesta este clar din sensul cuvântului [זֵכֶר] din originalul ebraic - zeker însemnând "amintire", "memorial" și din întrebuințarea lui în VT. Fără excepție, el se referă la "pomenirea" persoanelor sau a evenimentelor, niciodată la memorie (Iov 18,17; Psalm 31,12; 112,6). De fapt, te lămureai singur dacă citeai versetul în versiune ortodoxă și nu preluînd fără discernământ o informație de pe saitul respectiv:

"Cei vii știu că vor muri, dar cei morți nu știu nimic și parte de răsplată nu mai au, căci numele lor a fost uitat." (Ecl. 9,5 - versiunea Sinodală)

Autorul inspirat al cărții Eclesiastul are dreptate: ei nu vor mai avea parte niciodată de ce se face sub acest Soare. La înviere, Dumnezeu va face toate lucrurile noi (Apoc.21,1), inclusiv va innoi tot ce se face sub acest Soare.

P.S. În final un mic sfat: când mai citezi (fără a pune semnele de rigoare), uită-te mai atent la atenționarea autorului lucrării:
"Paragrafe din carte pot fi citate în alte lucrări creștine fără permisiunea scrisă a autorului, însă fără a fi modificate, și să se specifice din ce carte au fost luate (eventual și pagina)".

gandire tipic adventista! Solomon a scris acesta carte in care a trecut cercetarile sale ca om.Cum poate un om sa scrie o carte inspirata de Dumnezeu in care sa apara cuvantele "CINE STIE DACA...!"? Nu cumva aceste cuvante definesc indoiala? Priveste versetul lui Solomon: "Cine știe dacă duhul omului se urcă în sus și duhul dobitocului se coboară în jos către pământ?" (Eclesiast 3:21). Dupa cum vezi nici Solomon nu era sigur unde se duc duhurile mortilor. Tocmai din acest motiv zice el: Cine stie daca...Nu contest ca Solomon a scris acesta carte la indemnul Duhului Sfant, dar a trecut in ea propriile sale cercetari ca OM. Un om sub inspiratie divina nu o sa zica NICIODATA "cine stie daca...".A zis cumva Petru sau Pavel in scrierile lor: "cine stie daca a inviat Domnul...?". Nu cred! Doamne ajuta!

grasu77 29.12.2011 13:27:51

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 418739)
Deci ei credeau in fantome ? :1:
Nu am bagatelizat nimic,tu te faci ca nu intelegi.Daca mortii sant morti cum apare Moise langa Iisus la Schimbarea la fata ?

Domnul Iisus voia sa-i fereasca sa nu creada in fantome. Cu dvs. nu a reusit. Tot in fantome credeti. Va inchipuiti ca pe Muntele Schimbarii la Fata, Domnul Iisus statea de vorba cu doua personeje total diferite: cu Ilie cel viu (care nu murise) si cu fantoma lui Moise (se stie ca Moise murise). In loc de aceasta credinta in fantome, nu era mai crestineste sa credeti in inviere. Domnul putea sa-l invie pe Moise oricand si sa-l inalte la El.

Pe Muntele Schimbarii la Fata, Domnul Iisus Hristos sta de vorba cu doua personaje care preinchipuie cele doua categorii de oameni care vor primi mantuirea, la revenirea Mantuitorului: Moise ii reprezinta pe cei ce vor fi inviati pentru viata vesnica iar Ilie ii reprezinta credinciosii ce vor fi gasiti in viata la revenirea Mantuitorului.

stefan florin 29.12.2011 13:28:03

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 418731)

Prietene, ce nu vrei sa intelegi ca David nu avea toate informatiile pe care le avem noi acum.Davis a scris atat cat i s-a revelat de catre Dumnezeu in momentul acela. Revelatia divina a venit treptat.David nu stia, ceea ce stia...sa zicem Daniel.Doamne ajuta!

iuliu46 29.12.2011 13:30:06

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 418743)

Ori vrei să mă convingi că Avraam, Isac și Iacov au înviat deja, sau mai grav: că au înviat încă de pe vremea lui Moise? Folosind acest argument aiuristic, faci harcea-parcea întreaga doctrină despre înviere!

Nu te-am acuzat că ai fi "elenist"... ești doar un biet habarnist...:35:

Tu le faci harcea-parcea,tu nu intelegi ca pentru Dumnezeu toti sant vii si El poate de exemplu sa-l trimita pe Moise sa stea de vorba cu Iisus.A fost Moise langa Iisus ? Da sau nu ? De unde stiau apostolii ca acela e Moise ? L-au vazut la TV sau ce ? Si de ce a vorbit Iisus cu Moise daca Moise era mort si nu stia nimic ?

stefan florin 29.12.2011 13:30:20

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 418751)
Domnul Iisus voia sa-i fereasca sa nu creada in fantome. Cu dvs. nu a reusit. Tot in fantome credeti. Va inchipuiti ca pe Muntele Schimbarii la Fata, Domnul Iisus statea de vorba cu doua personeje total diferite: cu Ilie cel viu (care nu murise) si cu fantoma lui Moise (se stie ca Moise murise). In loc de aceasta credinta in fantome, nu era mai crestineste sa credeti in inviere. Domnul putea sa-l invie pe Moise oricand si sa-l inalte la El.

Pe Muntele Schimbarii la Fata, Domnul Iisus Hristos sta de vorba cu doua personaje care preinchipuie cele doua categorii de oameni care vor primi mantuirea, la revenirea Mantuitorului: Moise ii reprezinta pe cei ce vor fi inviati pentru viata vesnica iar Ilie ii reprezinta credinciosii ce vor fi gasiti in viata la revenirea Mantuitorului.

si de unde ai tu acesta informatie ca Moise a fost inviat si ca a fost inaltat? Scrie cunva asta in Biblie? Daca nu, este o sceculatie. Corect sau nu?! Doamne ajuta!

iuliu46 29.12.2011 13:35:13

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 418751)

E parerea ta ca eu cred in "fantome".Eu cred in nemurirea sufletului si in invierea trupului .Auzi cica Domnul putea oricand sa-l reinvie pe Moise dar mai devreme nu a spus fratele tau : "Ori vrei să mă convingi că Avraam, Isac și Iacov au înviat deja, sau mai grav: că au înviat încă de pe vremea lui Moise? Folosind acest argument aiuristic, faci harcea-parcea întreaga doctrină despre înviere!" ? :24:

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:01:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.