Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   duminica prima zi din saptamana ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11672)

crocomau 12.02.2011 20:02:37

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 336638)
Asa e. Am sarit prima etapa. Prima data am auzit. Apoi am crezut. Apoi am cercetat. Apoi mi s-a confirmat ceea ce am auzit si am crezut.

Tot nu este bine. Nu este corecta ordinea: auzit, crezut apoi cercetat .

Ordinea pe care ne-o prezinta Sfantul Apostol Pavel este: auzit, cercetat si apoi crezut (daca merita crezut).

Unii crestini au respectat aceasta ordine, verificand chiar si cele auzite de la insusi marele Apostol al neamurilor:
"Au primit Cuvîntul cu toatã rîvna, si cercetau Scripturile în fiecare zi, ca sã vadã dacã ce li se spunea, este asa." (Fapte 17:2)

Multi dintre cei care cerceteaza (daca cerceteaza) dupa ce au crezut, cerceteaza degeaba. Raman intepeniti in ceea ce au crezut, neavand curajul sa recunoasca faptul ca au avut o credinta gresita.

cristinadaciana 12.02.2011 20:40:32

Sincer subiectul e penibil. Incerc sa mi-l imaginez pe Dumnezeu la judecata de apoi: " tu ai tinut sambata ai bulinuta alba..tu ai tinut duminica ? ai bulinuta neagra ". E ridicol !!! Toate certurile astea ca cine detine cica "Adevarul" si ca cei care tin sambata sunt mantuiti ceilalti nu, sunt lucruri diavolesti. De ce nu deschideti ochii ? Si nu ma refer la ochi ca organ ci la ochii mintii.

crocomau 12.02.2011 20:46:57

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 336771)
Sincer subiectul e penibil. Incerc sa mi-l imaginez pe Dumnezeu la judecata de apoi: " tu ai tinut sambata ai bulinuta alba..tu ai tinut duminica ? ai bulinuta neagra ". E ridicol !!!

Daca Poruncile lui Dumnezeu nu au nici o importanta, intradevar, subiectul e penibil, chiar ridicol.

Sa tina fiecare ce zi doreste. Doar e democratie. Ce ne tot incurcam cu Porunca lui Dumnezeu, sau cu ce a binecuvantat si sfintit Dumnezeu?

cristinadaciana 12.02.2011 20:57:06

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 336777)
Daca Poruncile lui Dumnezeu nu au nici o importanta, intradevar, subiectul e penibil, chiar ridicol.

Sa tina fiecare ce zi doreste. Doar e democratie. Ce ne tot incurcam cu Porunca lui Dumnezeu, sau cu ce a binecuvantat si sfintit Dumnezeu?

Cum bine spunea un coleg de-al nostru : dovedeste !

crocomau 12.02.2011 21:02:28

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 336786)
Cum bine spunea un coleg de-al nostru : dovedeste !

Ce sa dovedesc? Nu am nimic de dovedit. Am confirmat ceea ce ati spus dvs. Adica, este penibil sau ridicol sa discutam sau sa tinem seama despre ceea ce Dumnezeu a sfintit si binecuvantat.

Ce conteaza ca ascultam de porunca lui Dumnezeu si pazim ziua binecuvantata si sfintita de EL? E acelasi lucru cu a pazi o zi aleasa de oameni, pe care Dumnezeu nu a binecuvantato si nu a sfintito.

Nu sunteti de acord cu mine?

cristinadaciana 12.02.2011 21:11:02

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 336792)
Ce sa dovedesc? Nu am nimic de dovedit. Am confirmat ceea ce ati spus dvs. Adica, este penibil sau ridicol sa discutam sau sa tinem seama despre ceea ce Dumnezeu a sfintit si binecuvantat.

Ce conteaza ca ascultam de porunca lui Dumnezeu si pazim ziua binecuvantata si sfintita de EL? E acelasi lucru cu a pazi o zi aleasa de oameni, pe care Dumnezeu nu a binecuvantato si nu a sfintito.

Nu sunteti de acord cu mine?

Din cate am inteles, voi sunteti oricum mantuiti. De ce va mai consumati cu noi, pacatosii ? Va pierdeti timpul ( degeaba zic eu ) aici incercand sa ne convingeti de ceva ce oricum nu acceptam. Va rapim din timpul pe care, probabil ar trebui sa-l petreceti cu familia..cu copiii sau din timpul dedicat rugaciunii. Dar e alegerea voastra nu a noastra. Lasati-ne pe noi cu pacatele noastre si lasati-l pe Bunul Dumnezeu sa ne judece .

crocomau 12.02.2011 21:19:56

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 336799)
Din cate am inteles, voi sunteti oricum mantuiti.

Mantuirea trebuie dusa pana la capat, ne invata Sfintii Apostoli (Filipeni 2:12) . Altfel, o poti pierde.

Citat:

Lasati-ne pe noi cu pacatele noastre si lasati-l pe Bunul Dumnezeu sa ne judece .

Judecata este a lui Dumnezeu.

Noi doar discutam despre legile lui Dumnezeu si despre ceea ce Dumnezeu a binecuvantat si sfintit. Nu am stiut ca va deranjeaza un astfel de subiect.

crocomau 12.02.2011 21:23:52

Citat:

Va pierdeti timpul ( degeaba zic eu ) aici incercand sa ne convingeti de ceva ce oricum nu acceptam. .

Dar ce porunceste Dumnezeu acceptati?

cristinadaciana 12.02.2011 21:27:10

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 336816)
Dar ce porunceste Dumnezeu acceptati?

Dovediti si eu cred.

nutucutu 12.02.2011 21:32:29

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 336744)
Tot nu este bine. Nu este corecta ordinea: auzit, crezut apoi cercetat .

Ordinea pe care ne-o prezinta Sfantul Apostol Pavel este: auzit, cercetat si apoi crezut (daca merita crezut).

Unii crestini au respectat aceasta ordine, verificand chiar si cele auzite de la insusi marele Apostol al neamurilor:
"Au primit Cuvîntul cu toatã rîvna, si cercetau Scripturile în fiecare zi, ca sã vadã dacã ce li se spunea, este asa." (Fapte 17:2)

Multi dintre cei care cerceteaza (daca cerceteaza) dupa ce au crezut, cerceteaza degeaba. Raman intepeniti in ceea ce au crezut, neavand curajul sa recunoasca faptul ca au avut o credinta gresita.

Va rog sa va puneti de acord cu domnul Tricesimusquintus asupra ordinii corecte.

Oricum, daca nu crezi ceva, nu cercetezi.Daca vine unu si-mi spune ca au aterizat martienii si-l cred, merg sa verific. Daca nu-l cred, nici nu-mi pasa si-mi vad de treaba in continuare.Iar sfintul apostol Pavel ne spune: ceea ce conteaza este credinta, speranta si dragostea(nu prea pomeneste de stiinta0. Iar cei care cerceteaza fara a avea un indrumator bun, ajung pe drumuri gresite (un orb indruma pe alt orb). SI e simplu sa-i recunoastem: bisericile lor nu aduc roade.

tricesimusquintus 12.02.2011 21:55:15

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 336638)
Asa e. Am sarit prima etapa. Prima data am auzit. Apoi am crezut. Apoi am cercetat. Apoi mi s-a confirmat ceea ce am auzit si am crezut.

Și în urma cercetării și "confirmării" mai aveți dubii că sâmbăta ar fi ziua a șaptea?

tricesimusquintus 12.02.2011 21:57:48

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 336771)
Sincer subiectul e penibil. Incerc sa mi-l imaginez pe Dumnezeu la judecata de apoi: " tu ai tinut sambata ai bulinuta alba..tu ai tinut duminica ? ai bulinuta neagra ". E ridicol !!! Toate certurile astea ca cine detine cica "Adevarul" si ca cei care tin sambata sunt mantuiti ceilalti nu, sunt lucruri diavolesti. De ce nu deschideti ochii ? Si nu ma refer la ochi ca organ ci la ochii mintii.

Vă dau întrucâtva dreptate. Dumnezeu nu va da "bulină albă" pentru cineva că a ținut sâmbăta, ci pentru că a ascultat de Dumnezeu. Că dacă e să ne ia la bani mărunți, cu siguranță toți am greșit la capitolul acesta: dumneavoastră că ați bătut covoarele în zi de sâmbătă, eu că am discutat de ultimul model de BMW și m-am uitat cu jind la el în loc să fiu atent la predică. La fel de mare păcatul! Doar fariseii se considerau perfecți și candidați negreșit la Rai doar pentru că au ținut sabatul, au dat zecime și au postit de două ori pe săptămână...

Religia este mai mult decât o dogmă, etimologic vorbind este o relație, o re-luare a unei relații întrerupte cu Dumnezeu. Și când ai relație bazată pe iubire cu Mântuitorul tău, nu poți trăi în minciună, curvie [și călcare de Sabat] știind că acestea Îi provoacă durere. Eu [și biserica din care fac parte] așa văd lucrurile și nu mi se pare deloc "penibil" să-mi apăr punctul meu de vedere.

nutucutu 12.02.2011 22:01:30

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 336841)
Și în urma cercetării și "confirmării" mai aveți dubii că sâmbăta ar fi ziua a șaptea?

Nici un dubiu. Duminica e prima zi din saptamina si ziua de odihna pentru credinciosii catolici.

cristinadaciana 12.02.2011 22:11:25

Sunteti sigur ca Dumnezeu tine evidenta daca ziua dedicata Lui se numeste sambata sau duminica ? Dupa parerea mea, NU ! Important e cum traiesti . Si nu putem vorbi de "porunci" de vreme ce suntem fiii lui Dumnezeu nu supusii Lui.

crocomau 12.02.2011 22:16:18

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 336852)
Important e cum traiesti . Si nu putem vorbi de "porunci" de vreme ce suntem fiii lui Dumnezeu nu supusii Lui.

Iar fiii lui Dumnezeu, il iubesc pe Dumnezeu.

"Dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui" (1 Ioan 5:3).

cristinadaciana 12.02.2011 22:23:45

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 336854)
Iar fiii lui Dumnezeu, il iubesc pe Dumnezeu.

"Dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui" (1 Ioan 5:3).

Copilului dumneavoastra ii porunciti ce sa faca ?

crocomau 12.02.2011 22:34:23

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 336861)
Copilului dumneavoastra ii porunciti ce sa faca ?

Dumnezeu ne-a lasat niste porunci spre binele nostru, din dragoste. Iar noi trebuie sa le respectam din dragoste de Dumnezeu si pentru fericirea noastra.

In acelasi mod, si copii trebuie sa respecte regulile parintilor.

Dvs. faceti impresia unui copil rebel. Chiar si poruncile lui Dumnezeu va deranjeaza.

cristinadaciana 12.02.2011 22:44:18

Atata timp cat Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru nu se poate vorbi de "porunci".

crocomau 12.02.2011 22:58:23

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 336870)
Atata timp cat Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru nu se poate vorbi de "porunci".

Liberul arbitru consta in ascultarea sau neascultarea de Dumnezeu. Iar consecintele sunt si vor fi pe masura.

Sunteti libera sa nu ascultati de Dumnezeu.

cristinadaciana 12.02.2011 23:03:27

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 336877)
Liberul arbitru consta in ascultarea sau neascultarea de Dumnezeu. Iar consecintele sunt si vor fi pe masura.

Sunteti libera sa nu ascultati de Dumnezeu.

Oare de cate ori trebuie sa ma repet ?!?!???? LASATİ-NE İN PACE!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pentru noi duminica e ziua Domnului si daca gresim doar Dumnezeu are dreptul sa ne judece ! In nici un caz niste muritori ca voi ( chiar daca mantuiti in prealabil)!

tricesimusquintus 13.02.2011 07:39:48

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 336879)
Oare de cate ori trebuie sa ma repet ?!?!???? LASATİ-NE İN PACE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vă înțeleg disperarea, cea mai grea luptă este cea cu propria conștiință...

tricesimusquintus 13.02.2011 07:42:31

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 336852)
Sunteti sigur ca Dumnezeu tine evidenta daca ziua dedicata Lui se numeste sambata sau duminica ? Dupa parerea mea, NU !

Dacă Dumnezeu ne ține evidența perilor din cap (Mat.10,30), cu atât mai mult evidența zilelor săptămânii! Dacă Dumnezeu știe cum se numește fiecare din miliardele de astre (Is.40,26), cu atât mai mult ziua sfințită și binecuvântată de El!

nutucutu 13.02.2011 09:10:39

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 336949)
Dacă Dumnezeu ne ține evidența perilor din cap (Mat.10,30), cu atât mai mult evidența zilelor săptămânii! Dacă Dumnezeu știe cum se numește fiecare din miliardele de astre (Is.40,26), cu atât mai mult ziua sfințită și binecuvântată de El!

1.Pentru ca tot spuneti ca Dumnezeu a sfintit si binecuvintat simbata: doamna Elen White, care v-a pus la dispozitie tilcuirea Bibliei, cum a cercetat originalele? Ca ele se aflau pe la Vatican, pe la Ierusalim, pe la Constantinopol, iar dumneaei nu a parasit America!. Cum de toate fantasmagoriile dumneaei, brusc, dupa 1850 ani de crestinism, le-ati luat ca atare, iar pentru modificarile pe care le-a adus ati spus simplu: bibliile au fost traduse gresit.
2. Care sint roadele bisericii dumneavostra, pentru ca dupa roade se cunosc cei care il urmeaza pe Cristos cu adevarat si nu sint inselatori?
3.Daca dumneavoastra afirmati ca oricine, singur, citind Biblia, poate sa primeasca inspiratia Duhului Sfint si se mintuieste, de ce va chinuiti sa ne impuneti propriile dumneavoastra "inspiratii"? De ce nu ne indrumati crestineste: mergeti, cititi Biblia si va veti mintui?
4.Porunca sfintirii zilei Domnului suna cam asa:''adu-ti aminte sa sfintesti ziua Domnului." Sfintirea zilei e cea mai importanta. Credeti ca daca stam pe net si ne certam, in felul acesta noi sfintim ziua Domnului, fie ca e simbata, fie ca e duminica?

Mihnea Dragomir 13.02.2011 09:14:36

Domnule trice, cu prilejul primei zile din săptămână, vă transmit salutul creștin: Cristos a înviat !

tricesimusquintus 13.02.2011 09:22:19

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 336954)
1.Pentru ca tot spuneti ca Dumnezeu a sfintit si binecuvintat simbata

Spunem pentru că exact așa scrie, iar dvs. nu puteți nega acest fapt.

[quote=nutucutu;336954] doamna Elen White, care v-a pus la dispozitie tilcuirea Bibliei, cum a cercetat originalele? Tâlcuirea Bibliei nu este opera doamnei White, ci a însăși Bibliei. De ce tâlcuire mai e nevoie în exemplul pe care l-ați dat? Ce poate însemna altceva binecuvântarea și sfințirea sâmbetei, decât "punerea deoparte", consacrarea (acesta este sensul termenului sfințire) și destinarea sâmbetei pentru un scop anume?

Citat:

pentru modificarile pe care le-a adus ati spus simplu: bibliile au fost traduse gresit.

La ce modificări vă referiți. Și vă rog limitați-vă la topic (pentru restul "modificărilor" aveți la dispoziție un topic consacrat).

Citat:

2. Care sint roadele bisericii dumneavostra, pentru ca dupa roade se cunosc cei care il urmeaza pe Cristos cu adevarat si nu sint inselatori?

Roadele sunt caracterele schimbate ale oamenilor pocăiți. Eu văd asemenea oameni transformați prin harul lui Dumnezeu, și-i văd și concetățenii mei.

Citat:

3.Daca dumneavoastra afirmati ca oricine, singur, citind Biblia, poate sa primeasca inspiratia Duhului Sfint si se mintuieste, de ce va chinuiti sa ne impuneti propriile dumneavoastra "inspiratii"?

N-am spus că oricine poate primi "inspirația Duhului Sfânt", ci oricine poate primi înțelegerea cuvintelor Scripturii. Condiția este una singură: sinceritate și dorință după aflarea adevărului, bineînțeles urmată de transpunerea în viață a adevărurilor primite.

Citat:

De ce nu ne indrumati crestineste: mergeti, cititi Biblia si va veti mintui?

Mergeți, citiți Biblia, credeți-o și aplicați-o în viață și atunci cu siguranță vă veți mântui!

tricesimusquintus 13.02.2011 09:23:57

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 336957)
Domnule trice, cu prilejul primei zile din săptămână, vă transmit salutul creștin: Cristos a înviat !

Vă mulțumesc! Vă doresc o zi binecuvântată (binecuvântată și sfințită a fost cea de ieri) în care să aveți parte de Cuvântul Domnului la Biserica la care veți participa!

calator prin ploaie 13.02.2011 09:47:47

Bunul Dumnezeu sa se indure de noi si neputintele noastre!

catalin2 13.02.2011 13:36:41

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 336627)
Perfect. Nu am inteles mai nimic din ce vreti sa spuneti.

E normal ca spuneti ca nu ati inteles, pentru ca altfel trebuie sa recunoasteti ca religia adventista e in eroare. Daca e ceva ce nu se potriveste cu cuvantul pastorilor e de neinteles.
Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 336627)
Sa simplificam lucrurile: daca spuneti ca respectati porunca lui Dumnezeu, atunci paziti ziua a saptea, ca zi de odihna inchinata Domului. Paziti ziua a saptea recunoascuta de ortodoxie (nu-i bagati in seama pe evrei). Va reamintesc faptul ca, in ortodoxie, ziua intaia este duminica (conform Scripturii). Intrebare: care este ziua a saptea (conform ortodoxiei)

Tocmai ce v-am spus in mesajul pe care spuneti ca nu l-ati inteles. Cum spuneti, sa nu-i bagam in seama pe evrei. In calendarul evreiesc ziua de sabat este sambata. Dar spuneti sa facem abstractie de evrei si calendarul lor. Asa ca socotim, cum scrie in decalog, prima zi (luni), ziua a doua (marti), ziua a treia (miercuri), ziua a patra (joi), ziua a cincea (vineri) si ziua a sasea (sambata). Nu ne luam dupa calendarul evreiesc. Deci ziua a saptea o cinstim, dupa sase zile vine ziua a sasea, care in calendarul crestin e Duminica. E clar, nu? Respectam intru totul porunca din decalog.

Atentie, in mesajul in care spuneti ca nu l-ati inteles, atrageam atentia ca, intentionat sau nu, schimbati cuvintele. Sabat = odihna.

catalin2 13.02.2011 13:43:19

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 336624)
Amesteci mana cu potârnichile degeaba. Dumnezeu la Creație a lucrat șase zile și în a șaptea s-a odihnit, de aici și numele zilei a șaptea: Sabat. În porunca a IV-a întâlnim toate aceste elemente. Și nu înțeleg de ce atâta încrâncenare, deoarece tot nu păziți ziua de odihnă ca memorial al Creației, ori ca urmare a poruncii de la Sinai. O păziți ca amintitoare a Învierii lui Hristos. Deci sunt motivații și zile diferite. Care-i problema?

Din iritarea dvs. observ ca putin ati inceput sa intelegeti.
Deci: religia adeventista spune ca sabatul era dinainte de Moise, a fost dupa tinut de la Adam pana la Moise.
Pe langa faptul ca nu scrie niciunde in Biblie ca ar fi fost vreo zi de odihna, sau ca intro zi s-au odihnit pana la Moise, stim din istorie ca niciun popor nu avea notiunea de saptamana (7 zile, ca alfel iese un pleonasm, "saptamana de 7 zile").

Ceea ce am aratat eu e ca in ziua in care se presupune ca ar fi fost sabatul pentru evrei, cu 7 zile inainte ca Domnul sa-i zica lui Moise de sabat, evreii nu s-au odihnit deloc. Ba chiar Domnul le-a dat potarnichi si le-a spus sa le adune si sa le gateasca, iar a doua zi vor primi mana. Deci nu se tinea niciun sabat nici de evrei, nici Domnul nu mentionase nimic. Ei muncisera ca intr-o zi normala, ba chiar mai mult.
Deci evreii nu cunosteau ziua de odihna.

catalin2 13.02.2011 13:59:23

Dupa ce v-am arata ca religia adventista e in eroare, neexistand un sabat inainte de cele sase zile de mana, sa vedem daca respecta crestinii porunca.

Iesirea, cap. 20:
"8.Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești."
Ziua odihnei la crestini e Duminica, ziua in care totul s-a innoit.

"9. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale"
Crestinii lucreaza sase zile (luni, marti, restul sper ca vi le amintiti) pana sambata (la unele popoare ziua lui saturn).

"10. Iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine"
Ziua a saptea la numar e ziua de duminica. Atunci nu lucram (unii) si mergem la biserica (tot unii).

Mai departe iau din Biblia neoprotestanta:
"11. Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea, și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit"
Da stim, asta din Facerea. Ne arata ca si Domnul s-a odihnit dupa sase zile (desi nu prea intelegem cum).

"de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o."
Ziua de odihna, adica dupa sase zile de munca sa urmeaza o z de odihna. La crestini ziua de odihna e duminica.

Deci cuvant cu cuvant respectam porunca din decalog. E adevarat, nu tinem legea evreiasca, dar nici celelalte sarbatori evreiesti nu le tinem. Tinem porunca din decalog legata de ziua de odihna.
Cuvantul sabat se traduce in romaneste odihna, asa ca ori scriem doar in evreieste, ori doar in romana. Cum nu stiu limba ebraica (cu atat mai mult cea veche), scriu doar in romana.

tricesimusquintus 13.02.2011 14:14:28

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 337015)
Din iritarea dvs. observ ca putin ati inceput sa intelegeti.

Dar greu, căci incoerența dumneavoastră e tot mai evidentă. Și nu o spun doar eu.

Citat:

Deci: religia adeventista spune ca sabatul era dinainte de Moise

Nu doar "religia adeventistă", ci chiar Biblia: Sabatul e de la Creație (Facerea 2,2-3).

Citat:

stim din istorie ca niciun popor nu avea notiunea de saptamana

V-am dat texte care susțin cele contestate de dvs.

crocomau 13.02.2011 14:27:18

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 337012)
Cum spuneti, sa nu-i bagam in seama pe evrei. In calendarul evreiesc ziua de sabat este sambata. Dar spuneti sa facem abstractie de evrei si calendarul lor.

O intrebare simpa: care este ziua a saptea in calendarul ortodox (intocmit dupa Sfanta Scriptura)?

Astept un raspuns la fel de simplu.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 337012)
Asa ca socotim, cum scrie in decalog, prima zi (luni), ziua a doua (marti), ziua a treia (miercuri), ziua a patra (joi), ziua a cincea (vineri) si ziua a sasea (sambata).

Catehismul ortodox si Porunca a patra, in unele traduceri ortodoxe, ne arata in mod explicit ca ziua a saptea (cea sfintita si binecuvatata de Dumnezeu) este sambata.

Aduti aminte de ziua sambetei, sa o sfintesti pre ea. Sase zile sa lucrezi si vei face toate lucrurile tale, iara a saptea zi, sambata Domnului Dumnezaului tau, sa nu faci ….. Pentru ca in sase zile au facut Dumnezeu ceriul si pamantul si marea si toate cate sunt in ele si odihni in ziua a saptea. Pentru aceea blagoslovi Dumnezeu ziua a saptea si o sfinti pre dansa.” (traducere ortodoxa)

""""286. Pentru ce serbam Duminica?

Serbam Duminica, pentru ca:

a) E ziua cea dintai a creatiunii;
""""" (Catehismul ortodox cap. "Despre sarbatori") Verificati aici: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ori-80571.html

Daca duminica este considerata, de ortodoxie, ca fiind prima zi a creatiunii, inseamna ca ziua a saptea de la creatiune (in care S-a odihnit Dumnezeu si pe care a binecuvantato si sfintito) este sambata.

De altfel, cred ca ordinea zilelor este foarte limpede pentru toti crestinii. Mai putin pentru dvs. care sunteti in stare (daca vreti) sa demonstrati ca ziua a saptea din Scriptura este marti. Asta nu inseamna ca poate pricepe cineva demonstratia dvs. ( cum nici pe celelalte cred ca nu le-a priceput nimeni).

tricesimusquintus 13.02.2011 14:41:52

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 337018)
Ziua a saptea la numar e ziua de duminica.

Ei bine, chestiunea aceasta trebuie s-o rezolvați singur cu Sf. Sinod al BOR. Și după ce i-ați lămurit, puteți să luați la rând și celelalte biserici ortodoxe surori.

Citat:

Da stim, asta din Facerea. Ne arata ca si Domnul s-a odihnit dupa sase zile (desi nu prea intelegem cum).

Păi vedeți dvs. tocmai aici este cheia, că nu înțelegeți cum. Dumnezeu nu are nevoie de odihnă, căci El nu obosește nicicând (Is.40,28). El S-a odihnit doar în prima sâmbătă a lumii ca să ne dea nouă un exemplu de cum trebuie să ne odihnim sâmbăta. Însă noi suntem cam grei de cap și "nu prea înțelegem cum". Avem impresia că trebuie să ne odihnim sâmbăta, orpindu-ne din lucru duminica!:39:

Citat:

Cuvantul sabat se traduce in romaneste odihna, asa ca ori scriem doar in evreieste, ori doar in romana. Cum nu stiu limba ebraica (cu atat mai mult cea veche), scriu doar in romana.

Bine frate, scrie doar în română, dar să vedem cum te vei descurca cu celelalte sinonime, căci שַבָת (Shabbath) mai înseamnă și sâmbătă și săptămână... Vei traduce peste tot cu "odihnă"?

adrian010155 13.02.2011 16:26:55

Citat:

În prealabil postat de Mirela0110 (Post 317740)
in calendarul ortodox am observat cred ca cu totii ca prima zi din saptamana este duminica. si au fost discutii ca sa se modifice aceasta, adica prima zi din saptamana sa fie duminica... adica sa lucrez duminica? nu stiu eu am crescut cu ideea ca duminca este zi Sfanta si nu as putea lucra niciodata duminca. sau duminica ramane ziua sfanta, doar ca in loc de numarul 7 capata numarul 1? si de ce modificarile astea? doar ca sa ne americanizam ?? ca din cate stiu la ei tot asa duminica e prima zi ... asa se vrea peste tot, in europa, in lume sau doar in romania? eu una sincer nu sunt deloc de accord :D !!! da na ... cine sunt eu si cine ma baga pe mine in seama :P

Sa ne ierte Dumnezeu pentru aceasta ratacire. Sper sa fie de moment. Este o tentativa ecumenista. Sa avem un minimum de intelepciune si sa dam ascultare. Asa se cuvine, pentru nu sunt vinovati cei ce ne dau astfel de porunci ci noi suntem vinovati datorita pacatelor si ratacirilor noastre. Iata, pacatele noastre striga la noi si vor striga din ce in ce mai tare daca nu intelegem o data sa indreptam cararile noastre.

crocomau 13.02.2011 17:37:34

Citat:

În prealabil postat de adrian010155 (Post 337091)
Sa ne ierte Dumnezeu pentru aceasta ratacire. Sper sa fie de moment.

Biserica Ortodoxa a facut o aranjare a zilelor saptamanii, dupa Sfanta Scriptura.

Si pana acum, unele Biblii Ortodoxe (cum ar fi cea Sinodala) specificau faptul ca ziua intaia a saptamanii este duminica. Ex: Dupã ce a trecut sâmbãta, când se lumina de ziua întâi a sãptãmânii (Duminicã).... _Matei 28:1. Acum, s-a facut vazut acest lucru si in calendar.

Unde este ratacirea?

adrian010155 13.02.2011 19:57:21

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 337122)
Biserica Ortodoxa a facut o aranjare a zilelor saptamanii, dupa Sfanta Scriptura.

Si pana acum, unele Biblii Ortodoxe (cum ar fi cea Sinodala) specificau faptul ca ziua intaia a saptamanii este duminica. Ex: Dupã ce a trecut sâmbãta, când se lumina de ziua întâi a sãptãmânii (Duminicã).... _Matei 28:1. Acum, s-a facut vazut acest lucru si in calendar.

Unde este ratacirea?

Argumentul tau este bun, dar se refera la ziua intai dupa vechiul testament, adica ziua care, la vremea aceea, era prima zi a saptamanii la evrei, ziua de dupa sabat. Aceea era zi lucratoare, asa cum este si acum la evrei ziua inatai a saptamanii. La ei prima zi este duminica si este zi lucratoare. La noi prima zi este luni si este zi lucratoare, tocmai pentru a sarbatori cea de-a saptea zi, adica ziua de duminica. Aminteste-ti de prima zi a facerii. Redau din memorie. Daca gresesc cumva, te rog sa ma ierti. "Si Dumnezeu a zis: sa fie lumina; si a fost lumina; si Dumnezeu a despartit lumina de intuneric; si Dumnezeu a vazut ca lumina e buna ... si a fost seara si a fost dimineata, ziua intai". Iata, asadar ca ziua intai este zi de lucrare, adica, pentru noi oamenii, zi de lucru si abia ziua a saptea a fost ziua in care Dumnezeu S-a odihnit de lucrarea Sa si a sfintit ziua a saptea, adica si pentru noi, oamenii, este zi de odihna, de rugaciune si de slavire a lui Dumnezeu. Sabat nu inseamna ziua de sambata ci ziua de odihna, ziua a saptea, ziua sfintita de Dumnezeu. Stii ca circula o gluma: "Orice treaba serioasa incepe cu o pauza." Te asigur ca nu este cazul in speta. Nicaieri nu sta scris in Sfanta Scriptura ca Dumnezeu a sfintit ziua intai si daruit-o oamenilor spre odihna, ci ziua a saptea. Nu cer nimanui sa fie de acord cu mine. Dimpotriva, am indemnat la ascultare.

crocomau 13.02.2011 20:26:01

Citat:

În prealabil postat de adrian010155 (Post 337227)
Argumentul tau este bun, dar se refera la ziua intai dupa vechiul testament,

Eu am dat un citat din Noul Testament (Biblia Ortodoxa) unde se arata ca duminica este ziua intaia a saptamanii. Faptul ca duminica este ziua intaia a saptamanii este recunoscut de toata crestinatatea (mai putin de dvs. si inca o persoana de pe forum).

Citat:

La noi prima zi este luni si este zi lucratoare,

Faceti referire la o impartirea adminstrativa a zilelor sapatamanii. Dar, din punct de vedere crestin (conform cu Sfanta Scriptura), prima zi a saptamanii este duminica.

Citat:

cea de-a saptea zi, adica ziua de duminica.

Dupa Scriptura, duminica este prima zi a saptamanii. Ziua a saptea este sambata. Daca sunteti ortodoxa trebuie sa cunoasteti si sa recunoasteti acest lucru.

Citat:

Aminteste-ti de prima zi a facerii. Redau din memorie. Daca gresesc cumva, te rog sa ma ierti. "Si Dumnezeu a zis: sa fie lumina; si a fost lumina; si Dumnezeu a despartit lumina de intuneric; si Dumnezeu a vazut ca lumina e buna ... si a fost seara si a fost dimineata, ziua intai". Iata, asadar ca ziua intai este zi de lucrare, adica, pentru noi oamenii, zi de lucru

Ziua intai de la creatie, conform Catehismului Ortodox, este duminica.

Citez (de aici http://www.crestinortodox.ro/carti-o...i-80571.html):

"286. Pentru ce serbam Duminica?

Serbam Duminica, pentru ca:

a) E ziua cea dintai a creatiunii;
" (Catehismul ortodox; cap. "Despre sarbatori").

Deci, duminica este ziua intaia a creatiei, in care Dumnezeu a lucrat. Cred ca ar trebui sa-L copiem noi pe Dumnezeu, nu Dumnezeu pe noi.

Citat:

si abia ziua a saptea a fost ziua in care Dumnezeu S-a odihnit de lucrarea Sa si a sfintit ziua a saptea, adica si pentru noi, oamenii, este zi de odihna, de rugaciune si de slavire a lui Dumnezeu.

Ziua a saptea, pe care Dumnezeu a binecuvantato si a sfintito si S-a odihnit in ea, este sambata.

Citez din invataturi ortodoxe. Le gasiti aici: http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti.../despre-sabat/

Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul “sabat” inseamna odihna, caci in ea “s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui”( Facerea II, 2.), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura.

Banuiesc ca nu mai exista nici un dubiu in identificarea zilelor sapatamanii, conform invataturii crestine. Este limpede care este ziua intaia (duminica) si este limpede care este ziua a saptea (sambata).

catalin2 13.02.2011 21:21:36

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 337027)
Dar greu, căci incoerența dumneavoastră e tot mai evidentă. Și nu o spun doar eu.

Desigur, o spune si crocomau, dar e tot adventist. Ce face un om cand afla adevarul? Vine in adevar sau alege sa-l nege si sa-l acopere.
Citat:

V-am dat texte care susțin cele contestate de dvs

Nu ma prididesc citindu-le. Unde sunt? In afara de referirea la Noe nu am vazut altceva. Dar la Noe nu se mentioneaza nimic de vreo zi de odihna, ci doat de sapte zile. Asa cum se mentioneaza si in alte parti de alt numar de zile. De exemplu dupa iesirea din Egipt sarbatoarea Pastilor s-a spus sa tina sapte zile, dar nu are legatura cu saptamana.
Eu v-am aratat ca in ziua care ar fi fost a odihnei Dumnezeu le-a spus sa muncesca (cu o zi inainte de caderea manei si instituirea zilei de odihna).

tricesimusquintus 13.02.2011 21:40:39

Citat:

stim din istorie ca niciun popor nu avea notiunea de saptamana

Citat:

V-am dat texte care susțin cele contestate de dvs.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 337280)
Nu ma prididesc citindu-le. Unde sunt?

O fac special pentru dvs. Rog să nu fiu blamat că mă repet:

"El, Hristos a fost numit Domn al Sâmbetei pentru ca El a susținut sâmbăta ca pe ceva al Său. Hristos n-a desființat sâmbăta pe care El o ținea". (Tertulian - Contra lui Marcion, cartea a IV-a, cap.XII)

"Sâmbăta este odihna Domnului... ziua a șaptea este sâmbătă" (Chiril al Alexandriei - Scrieri; Închinarea și slujirea în duh și adevăr, traducere de Pr.Prof.Dr. Dumitru Stăniloae, Ed. IBM al BOR, București 1991, pag.236)

"La asiro-babilonieni, a șaptea zi era zi de odihnă" (Civilizația Asiro-Babiloniană de Constantin Daniel, București 1981, pag.309)

"Ziua a șaptea a făcut-o El zi sfântă, și a poruncit să înceteze orice muncă. Atunci s-a ridicat la orizont soarele întru slavă" (Document accadian - "Istoria Biblică, Vechiul Testament de Prof. A.P.Lopuhin, traducere de patriarhul Nicodim, vol.I, București 1944, pag.108)

catalin2 13.02.2011 21:44:10

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 337034)
O intrebare simpa: care este ziua a saptea in calendarul ortodox (intocmit dupa Sfanta Scriptura)?

Spuneti ca asteptati un raspuns, dar eu l-am dat de vreo trei ori. Ziua a saptea fata de calendarul evreiesc este ziua de sambata. Acesta era calendarul tinut de evrei acum 2000 de ani si a fost adoptat apoi de toata lumea. Desigur, fata de calendarul chinez este alta zi, sau fata de cel egiptean.
De asemenea, nu intram in speculatii, pentru ca nu stim sigur ca evreii au pastrat exact ziua data lui Moise timp de 1500 de ani. In timpul lui Moise s-a dat pentru prima data ziua de odihna, Sabatul. Asta v-am aratat-o in celalalt mesaj.
Citat:

Aduti aminte de ziua sambetei, sa o sfintesti pre ea. Sase zile sa lucrezi si vei face toate lucrurile tale, iara a saptea zi, sambata Domnului Dumnezaului tau, sa nu faci ….. Pentru ca in sase zile au facut Dumnezeu ceriul si pamantul si marea si toate cate sunt in ele si odihni in ziua a saptea. Pentru aceea blagoslovi Dumnezeu ziua a saptea si o sfinti pre dansa

Asta v-am mai zis-o, interpretati cum doriti sambata, sabat si odihna. Sambata = sabat = odihna. Deci ziua a saptea se numea "Odihna", dar dupa ce Moise a primit porunca. Deci acolo e de fapt "adu-ti aminte de ziua de odihna." Dar eu i-am mai scris astea lui trice. "a saptea" este numeral ordinal, nu nume de ziua.
Citat:

a) E ziua cea dintai a creatiunii; """"" (Catehismul ortodox cap. "Despre sarbatori") Verificati aici: [COLOR=#810081]http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/invatatura-credinta-ortodoxa/despre-sarbatori-80571.html[/COLOR]

Asta e luata in sens figurat, la fel cum se spune ca e ziua a opta. Daca vedeti in restul articolelor ortodoxe niciunul nu spune ca saptamana data lui Moise se cunostea dinainte, sau ca aceasta ar fi exact cea calculata de la inceputul lumii. Dar, cum spune si in decalog, putem face o comparatie cu saptamana facerii. Cum ati dat si citatul, ca la fel a facut Dumnezeu lumea in sase zile si in a saptea S-a odihnit.
Citat:

De altfel, cred ca ordinea zilelor este foarte limpede pentru toti crestinii. Mai putin pentru dvs. care sunteti in stare (daca vreti) sa demonstrati ca ziua a saptea din Scriptura este marti. Asta nu inseamna ca poate pricepe cineva demonstratia dvs. ( cum nici pe celelalte cred ca nu le-a priceput nimeni)

E mai convenabil, decat sa recunoasteti adevarul mai bine spuneti sa nu intelegeti, sau ca nu se intelege. Deci ori ati inteles si o puneti pe ceata, ca sa para ca nu are sens, ori, daca nu intelegeti, de ce nu intebati pe cineva care poate intelege. Presupun ca nu toti repeta doar ceea ce au auzit de la cultul lor, fara sa poata rationa in afara celor stiute.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:34:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.