Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Inchizitia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13220)

catalin2 08.01.2013 20:06:43

Citat:

În prealabil postat de celestial_pottery (Post 494061)
Frate, ai dreptate. Dar, vei fi, cred, de acord ca acestia sunt sfinti politici. Ca sa nu fiu, taman eu, acuzat de subiectivism, precizez foarte clar ca si daca as fi fost ortodox, tot as fi considerat ca acesti doi domnitori sunt sanctificati abuziv si sunt sfinti politici, iar acatistele lor ar fi avut pentru mine (si pentru destui altii) valoarea "sfintitoare" a discursurilor lui Ponta. :D
De exemplu, si acum il consider pe Chiril de Alexandria un sfint politico-ideologic. Sau pe Fotie cel Mare...

Nu exista sfinti politici, dar cei ce au unele influente ecumeniste ii vad asa, pentru ca nu inteleg diferentele intre culte si cred ca toate sunt bune si adevarate. De aceea nu inteleg ce este erezia, de ce au fost sinoade, practic toata istoria crestinismului. Din aproape in aproape vedem ca majoritatea sfintilor sunt martiri sau marturisitori ai dreptei credinte.
Cum scriam si in mesajul precedent un sfant aparator al dreptei credinte e la fel de mare privit ca si un nevoitor care s-a nevoit si a facut fapte bune.
Pana la urma cine s-a mantuit, adica a ajuns in Rai e si sfant, dar sa ne gandim de ce Sfantul Stefan cel Mare nu doar ca s-a mantuit, dar a fost si mare, cum ii spune numele. Gandeste-te si tu, un credincios care face fapte bune, are viata curata, se poate mantui el si poate si cativa din jur.
Turcii doreau sa cucereasca tara. Ce s-a intamplat in tarile crestine cucerite de turci? In Turcia, Orientul apropiat si nordul Africii majoritatea populatiei era crestina, acum marea majoritate este musulmana. Chiar si in Europa in Albania mai sunt doar 20% ortodocsi (majoritatea devenind musulmani), iar in Bosnia musulmanii de acolo sunt slavi convertiti.
Doar din acest punct de vedere a avut un merit Sfantul Stefan cel Mare?
Nu mai punem la socoteala ca insusi viitorul cardinal polonez spunea ca tinea post si rugaciune inainte si dupa batalii.
Despre Sfantul Ciril am arata ca sunt niste neadevaruri propovaduite de atei, daca puneti mai mult baza pe asta decat pe sursele istorice nu e prea bine (desi cred ca baza informatiilor e filmul Agora, facut de se stie ce regizor, nici eu nu auzisem de Hypatia pana la aparitia filmului).
Sfantul Fotie cel Mare a fost un mare sfant, cum i-a ramas si numele, a fost denigrat pe nedrept de catolici pana la descoperirile facute in perioada interbelica tot de un istoric catolic.

catalin2 08.01.2013 20:20:36

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 494165)
Creștinismul consider că are nevoie mai mult de trăire decât de vorbire. Prea ades ajungem la „certurile de cuvinte” pe care Apostolul ne spunea să le evităm.
Iar dacă noi suntem în Biserica cea una, înseamnă că numai noi Îl cunoaștem pe Hristos. Dacă așa este, atunci ceilalți trebuie să vadă asta la noi, să vadă lumina Lui, dragostea Lui, pacea Lui, într-un cuvânt, harul Lui în toate faptele și vorbele noastre. Asta e dreapta mărturisire.

Iar dacă nu putem face asta, poate ne lipsesec roadele Duhului Sfânt. Și fără ele nu ne putem socoti drept-măritori. Deci să lucrăm întâi, să le dobândim, ca să avem ce dărui, cu ce-i hrăni pe cei ce nu le au, pe cei flămânzi.

E adevarat si ce spui, dar e doar jumatate, sa ne amintim ca sfintii au fost marturisitori si cu vorba, nu doar cu fapta. la fel si Iisus, nu a facut doar minuni si a adus o viata sfanta, a si spus adevarul, unele foarte dureroase pentru evrei, dar spre binele lor.
Cum spuneam si intr-un mesaj de pe alt topic si gurusii par plini de iubire si bunatate, mai ales pentru discipolii lor. Iar oameni cumsecade sunt in toate religiile si pe tot globul. Noi avem exemple pe care le pot vedea ceilalti, inclusiv Lumina, sunt date de Domnul, minuni si sfinti facatori de minuni. Acestea sunt peste ceva normal, pe care le-ar putea vedea si la alte religii.
Problema e ca marturisirea trebuie facuta azi in special pentru ortodocsi, pentru ca multi au adoptat conceptii moderniste si seculare, nemaintelegand corect ce este ortodoxia si ce au spus sfintii. Iar accentul pe traire poate ajunge daca e inteles gresit in intelegerea prin prisma pietismului protestant (ajuns la noi prin ecumenism): http://www.crestinortodox.ro/diverse...oxa-69434.html

catalin2 08.01.2013 20:23:07

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 494062)
Stimate domn, neoprotestanții nu se consideră nici sfinți, nici ÎnaltPreaSfințiți, nici PreaFericiți, ori ExasperantDeÎnaltPreaSfințiți. În realitate, ori în aparență. Așa că preambulul postării dumneavoastră nu are nicio legătură cu topicul și nici măcar cu sfinții (Doamne iartă-mă!) adulterini, ucigași, ori de care or mai fi atânând pe pereții Bisericii Ortodoxe.

Nu stii tu, poate ca n-au vrut sa-ti spuna. :) Chiar si neoprotestanti care au ajuns pe forum au mai spus cate ceva, dupa ce te botezi, atata timp cat iti pastrezi credinta (protestanta, bineinteles), esti ca si mantuit, deci sfant. Nici faptele nu prea mai conteaza, sa fii practicant si e de ajuns. In schimb in ortodoxie pana in ultimul minut trebuie sa lupti.

catalin2 08.01.2013 20:29:10

Acum imi dau seama ca citisem un mesaj pe alt topic, am crezut ca e pe topicul asta, de aceea am raspuns aici.

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 493931)
Si inca un popa grobian, asa de impatimit de otrava schismei, incat injura Sf Biserica a lui Cristos.

osutafaraunu 08.01.2013 20:33:20

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 494168)
Nu stii tu, poate ca n-au vrut sa-ti spuna. :) Chiar si neoprotestanti care au ajuns pe forum au mai spus cate ceva, dupa ce te botezi, atata timp cat iti pastrezi credinta (protestanta, bineinteles), esti ca si mantuit, deci sfant. Nici faptele nu prea mai conteaza, sa fii practicant si e de ajuns. In schimb in ortodoxie pana in ultimul minut trebuie sa lupti.

Cătăline, niciodată nu te-am bănuit de rea credință (nu mă refer la confesiune:1:) și refuz chiar și acum să cred așa ceva, trebuie că ești teribil de dezinformat! Nu e topicul adecvat ca să dau amănunte, dar lucrurile nu stau deloc așa, crede-mă! Și-ți poate confirma orice neoprotestant de aici, chiar ne-adventist dacă ar fi...

MariaElena 08.01.2013 20:36:55

Sa va ajut putin?

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 494137)
Doamne ajută.
Sfântul Ștefan cel Mare, în ultimii 10 ani de viață nu a mai avut o viață de păcat. Prin Sfântul Daniil Sihastrul, duhovnicul Sfântului Voievod, a renunțat la toate păcatele și și le-a plâns cu amar.

La fel ca Sfânta Maria Egipteanca. Înocmai asta este Sfințenia, lepădarea vieții în păcat. Ca și Sfântul Apostol Pavel. Dar spune asta eresului romano-catolic care încă mai vrea să ucidă oamenii prin "sfânta" inchiziție.

Oripilant.
Iertați.

In lupta pe care o duceti, cred ca pierdeti esentialul:
1. Fiecare dintre cele doua biserici in discutie are reguli proprii referitoare la trecerea in randul sfintilor a celor vrednici.
2. Ce mi se pare lipsit de sens este sa discutam: ca Stefan cel Mare a facut pacate, ca nu mai stiu care n-a avut o viata crestina etc. Ca , din aceste motive, n-ar trebui sa devina sfinti. Eu insami am spus pe un alt topic ca Stefan cel Mare a preacurvit, si ca, tot luptand prin razboaie a omorat multi oameni. Si ca exista canon pentru cei care lupta in razboaie: sunt opriti (se recomanda sa fie opriti de la impartasanie trei ani) etc. Dar am spus si ca astea nu sunt motive pentru a opri BOR sa faca procedurile (care se cer) pentru a deveni Sfantul Stefan cel Mare. [La Biserica la care mergeam (aproape 20 de ani) parintele nostru ne-a spus multe vorbe intelepte despre modul in care se iau aceste hotarari. Si ca nu trebuie sa ne repezim sa judecam cine a fost facut sfant si de ce, si ca nu merita... etc.] Acum este Sfantul Stefan cel Mare. Deocamdata nu ma pot ruga Sfantului Stefan cel Mare, dar ma rog de Dumnezeu sa ma ajute sa o pot face.
3. Dar oare, Saul a avut aripi de inger? Saul a dus o prigoana puternica impotriva Mantuitorului Iisus Hristos si impotriva crestinilor. Dumnezeu l-a iertat si Saul a devenit Apostolul Pavel, Apostolul iubirii.
4. Petru s-a lepadat de trei ori de Mantuitorul Hristos. Cand si-a dat seama ce-a facut a plans amarnic; si-l va urmari acest plans si aceasta durere toata viata. Si cand a fost crucificat a cerut sa fie crucificat cu capul in jos, din smerenie fata de Mantuitorul Iisus Hristos. <<Așadar, după ce au prânzit, i-a zis Iisus lui Simon Petru: „Simone, fiu al lui Iona, Mă iubești tu mai mult decât aceștia?“ El I-a zis: „Da, Doamne, Tu știi că Te iubesc“. Zisu-i-a lui: „Paște mielușeii Mei!“ Iisus i-a zis din nou, a doua oară: „Simone, fiu al lui Iona, Mă iubești?“ El i-a zis: „Da, Doamne, Tu știi că Te iubesc“. Zisu-i-a lui: „Păstorește oile Mele!“ Iisus i-a zis a treia oară: „Simone, fiu al lui Iona, Mă iubești?“ Petru s'a întristat că i-a zis a treia oară: „Mă iubești?“, și I-a zis: „Doamne, Tu pe toate le știi, Tu știi că Te iubesc“. Iisus i-a zis: „Paște oile Mele!>> Ioan 21, 15-17.
(Întreita întrebare și mărturisire semnifică reabilitarea lui Petru după întreita sa lepădare de Iisus. Comnetariu/explicatie, Parintele Bartolomeu Anania), Biblia – Sfanta Scriptura – Verisunea ANANIA, http://www.dervent.ro/biblia.php )
5. Sfantul Sfintit Mucenic Ciprian a fost mare vrajitor. Rugaciunile curatei fecioare Iustina l-au transformat pe vrajitorul Ciprian. Dumnezeu l-a iertat si acum, ne rugam Sfantului Sfintit Mucenic Ciprian, Sfintei Mucenite Iustina si Sfantului Mucenic Teoctist.
Deci, Dumnezeu vede altfel lucrurile.

Doamne ajuta!

stefan florin 08.01.2013 21:34:39

Citat:

În prealabil postat de MariaElena (Post 494175)
In lupta pe care o duceti, cred ca pierdeti esentialul:
1. Fiecare dintre cele doua biserici in discutie are reguli proprii referitoare la trecerea in randul sfintilor a celor vrednici.
2. Ce mi se pare lipsit de sens este sa discutam: ca Stefan cel Mare a facut pacate, ca nu mai stiu care n-a avut o viata crestina etc. Ca , din aceste motive, n-ar trebui sa devina sfinti. Eu insami am spus pe un alt topic ca Stefan cel Mare a preacurvit, si ca, tot luptand prin razboaie a omorat multi oameni. Si ca exista canon pentru cei care lupta in razboaie: sunt opriti (se recomanda sa fie opriti de la impartasanie trei ani) etc. Dar am spus si ca astea nu sunt motive pentru a opri BOR sa faca procedurile (care se cer) pentru a deveni Sfantul Stefan cel Mare. [La Biserica la care mergeam (aproape 20 de ani) parintele nostru ne-a spus multe vorbe intelepte despre modul in care se iau aceste hotarari. Si ca nu trebuie sa ne repezim sa judecam cine a fost facut sfant si de ce, si ca nu merita... etc.] Acum este Sfantul Stefan cel Mare. Deocamdata nu ma pot ruga Sfantului Stefan cel Mare, dar ma rog de Dumnezeu sa ma ajute sa o pot face.
3. Dar oare, Saul a avut aripi de inger? Saul a dus o prigoana puternica impotriva Mantuitorului Iisus Hristos si impotriva crestinilor. Dumnezeu l-a iertat si Saul a devenit Apostolul Pavel, Apostolul iubirii.
4. Petru s-a lepadat de trei ori de Mantuitorul Hristos. Cand si-a dat seama ce-a facut a plans amarnic; si-l va urmari acest plans si aceasta durere toata viata. Si cand a fost crucificat a cerut sa fie crucificat cu capul in jos, din smerenie fata de Mantuitorul Iisus Hristos. <<Așadar, după ce au prânzit, i-a zis Iisus lui Simon Petru: „Simone, fiu al lui Iona, Mă iubești tu mai mult decât aceștia?“ El I-a zis: „Da, Doamne, Tu știi că Te iubesc“. Zisu-i-a lui: „Paște mielușeii Mei!“ Iisus i-a zis din nou, a doua oară: „Simone, fiu al lui Iona, Mă iubești?“ El i-a zis: „Da, Doamne, Tu știi că Te iubesc“. Zisu-i-a lui: „Păstorește oile Mele!“ Iisus i-a zis a treia oară: „Simone, fiu al lui Iona, Mă iubești?“ Petru s'a întristat că i-a zis a treia oară: „Mă iubești?“, și I-a zis: „Doamne, Tu pe toate le știi, Tu știi că Te iubesc“. Iisus i-a zis: „Paște oile Mele!>> Ioan 21, 15-17.
(Întreita întrebare și mărturisire semnifică reabilitarea lui Petru după întreita sa lepădare de Iisus. Comnetariu/explicatie, Parintele Bartolomeu Anania), Biblia – Sfanta Scriptura – Verisunea ANANIA, http://www.dervent.ro/biblia.php )
5. Sfantul Sfintit Mucenic Ciprian a fost mare vrajitor. Rugaciunile curatei fecioare Iustina l-au transformat pe vrajitorul Ciprian. Dumnezeu l-a iertat si acum, ne rugam Sfantului Sfintit Mucenic Ciprian, Sfintei Mucenite Iustina si Sfantului Mucenic Teoctist.

Doamne ajuta!

sa nu uitam de regele David. Si el a ucis oameni in razboaie, a preacurvit cu Batseba, l-a ucis pe Urie sotul Batsebei, dar s-a pocait si Dumnezeu l-a iertat. L-a fel s-a intamplat si cu Stefan cel Mare

Mihnea Dragomir 08.01.2013 23:09:41

Citat:

În prealabil postat de MariaElena (Post 494175)

Singura problema este ca , in cazul Sfintilor Pavel (Saul, Paul), Petru ori Ciprian avem dovezi biblice sau patristice ca Dumnezeu a vazut altfel lucrurile. Avem dovezi ca ei au abjurat erorile, au renuntat la modul de viata pacatos de pana atunci, s-au transformat in Cristos si viata lor a luat un cu totul alt curs, lucru certificat de Dumnezeu prin miracole. Nimic din toate acestea la sfantul ortodocsilor Stefan cel Mare.

Nu poti sa iei orice curvar betiv care a spaguit mai marii Bisericii, pusi tot de el descaunand pe cei in drept, sa-l faci sfant zicand ca omul s-a indreptat spre sfarsitul vietii. Trebuie dovezi, nu gluma, ca oricine sa poata sti si vedea asta. Mai mult, simpla convertire nu e suficienta: multi oameni, dupa patimile tineretii, ajung la convertire mai dovedibila decat la Musatin. Trebuie fapte suprameritorii de credinta, care sa certifice, precum in cazul lui Paul, Petru, Ciprian ca "cealalta parte a vietii lor lui Cristos ei au dat-o".

Daniel_Ortodox 08.01.2013 23:54:22

Doamne ajută.

Îmi cer iertare pentru greșirea numelui generalului pe care l-a trimis regina Tereza să treacă cu tunurile prin românii din ardeal, am scris din ce mi-am adus aminte. Îmi cer iertare pentru orice neplăcere și durere de cap ce o provoc. Nu sunt eu cel mai smerit, dar pentru că îmi apăr credința nu îmi cer iertare. Pentru că Îl mărturisesc pe Hristos nu am să-mi cer niciodată iertare, oricât de mult îi zgârâie în urechi și pe ochi, pe unii, cuvintele mele.
Sunt întristat pentru lipsa de încredere acordată preoților Bisericii și Sfinților lui Hristos, pe care fratele Priceputu o are. Nădăjduiesc să fie cât mai puțini ca el.

Mulțumesc tuturor celor care nu pe mine mă apărați, ci Adevărul, anume pe Hristos Unul. Pe El pururea să-L mărturisiți, căci toată erezia care va cădea pe piatra cea din capul unghiului, pe Hristos, se va sfărâma. Îndrăzniți.

Blestemata Inchiziție, la fel cu ereziile romano-catolice din care vine, este cel mai mare GENOCID al omenirii tuturor timpurilor, HOLOCAUSTUL omenirii, având crime mai multe decât ale lui stalin, hitler, lenin, mao și ceaușescu la un loc. Și vorbesc Adevărul.

Spune un stareț rus de la Mănăstirea Optina, că antihristul va veni din sânul romano-catolicismului, în cartea Filocalia de la Optina, Volumul 1.

Bucurii tuturor.

MariaElena 09.01.2013 19:01:35

Stalin: cam 20 de milioane??

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 494198)
Doamne ajută.

Îmi cer iertare pentru greșirea numelui generalului pe care l-a trimis regina Tereza să treacă cu tunurile prin românii din ardeal, am scris din ce mi-am adus aminte. Îmi cer iertare pentru orice neplăcere și durere de cap ce o provoc. Nu sunt eu cel mai smerit, dar pentru că îmi apăr credința nu îmi cer iertare. Pentru că Îl mărturisesc pe Hristos nu am să-mi cer niciodată iertare, oricât de mult îi zgârâie în urechi și pe ochi, pe unii, cuvintele mele.
Sunt întristat pentru lipsa de încredere acordată preoților Bisericii și Sfinților lui Hristos, pe care fratele Priceputu o are. Nădăjduiesc să fie cât mai puțini ca el.

Mulțumesc tuturor celor care nu pe mine mă apărați, ci Adevărul, anume pe Hristos Unul. Pe El pururea să-L mărturisiți, căci toată erezia care va cădea pe piatra cea din capul unghiului, pe Hristos, se va sfărâma. Îndrăzniți.

Blestemata Inchiziție, la fel cu ereziile romano-catolice din care vine, este cel mai mare GENOCID al omenirii tuturor timpurilor, HOLOCAUSTUL omenirii, având crime mai multe decât ale lui stalin, hitler, lenin, mao și ceaușescu la un loc. Și vorbesc Adevărul.

Spune un stareț rus de la Mănăstirea Optina, că antihristul va veni din sânul romano-catolicismului, în cartea Filocalia de la Optina, Volumul 1.

Bucurii tuturor.

Domnule,
Dumneavoastra spuneti ca aparati Ortodoxia. Probabil ca asa este. Nu stiu daca ati ales calea cea mai buna care sa va duca si la implinirea misiunii pe care v-ati asumat-o.
Dumneavoastra ne spuneti ca: <<Blestemata Inchiziție, la fel cu ereziile romano-catolice din care vine, este cel mai mare GENOCID al omenirii tuturor timpurilor, HOLOCAUSTUL omenirii, având crime mai multe decât ale lui stalin, hitler, lenin, mao și ceaușescu la un loc. Și vorbesc Adevărul>>. Afirmatia pare si gratuita si puerila daca nu puteti s-o sustineti si cu date/cifre din surse cat de cat sigure.
Pot sa va dau, mai jos, niste cifre despre victimele Totalitarismului (Nazism, Comunism).

<<Deși nu s-a recunoscut o cifră oficială de către guvernele sovietic sau rus, cele mai multe estimări sunt între 8 și 20 de milioane de victime. Comparații ale rezultatelor recensămintelor din perioada 1926-1937 sugerează decesul a 5 – 10 milioane de oameni în plus față de ce ar fi fost normal în acea perioadă, cei mai mulți morți de foame în perioada 1931-1934. Recensământul din 1926 arată că populația Uniunii Sovietice era de 147 milioane, iar în 1937 recensământul da un total de 162-163 milioane. Aceste cifre sunt cu 14 milioane mai puțin decât valoarea estimată a populației și nu au fost dezvăluite, totul fiind considerat "sabotaj" iar cei care s-au ocupat de organizarea recensământului au fost aspru pedepsiți. Un alt recensământ s-a făcut în 1939, totuși cifra de 170 milioane este atribuită direct deciziei lui Stalin (vezi și Populația Uniunii Sovietice). Trebuie notat faptul ca cifra de 14 milioane nu trebuie să însemne, în mod automat, 14 milioane de morți suplimentari, atâta vreme cât 3 milioane s-ar putea să fie nașteri care nu au avut loc ca urmare a reducerii fertilității sau a controlului nașterilor. 50 de milioane reprezintă cifra cea mai mare care a fost estimată pentru perioada 1920 – 1953, dar, probabil, ea este exagerată.
Un citat atribuit lui Stalin este "Moartea unui om este o tragedie. Moartea a milioane este statistică" (răspuns dat lui Churchill în timpul Conferinței de la Ialta în 1945).>>
http://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_V...onovici_Stalin

MariaElena 09.01.2013 19:11:29

Citat:

Doamne ajută.

Bucurii tuturor.

<<Evreii
După 1945, cifra cel mai des folosită pentru numărul de evrei uciși a fost cea de șase milioane. Centrul de comemorare al Holocaustului, Autoritatea Yad Vashem de Amintire a Eroilor și Martirilor Holocaustului din Ierusalim, comentează:
Nu este cunoscut numărul exact al evreilor uciși în Holocaust. Cifra cea mai frecventă este cea de șase milioane, avansată de Adolf Eichmann, un demnitar de rang înalt al SS-ului. Majoritatea cercetărilor confirmă că numărul victimelor s-a situat între cinci și șase milioane. Primele estimări plasau numărul la între 5,1 milioane (Profesorul Raul Hilberg) și 5,95 milioane (Jacob Leschinsky). Cercetări mai recente, ale Profesorului Yisrael Gutman și Dr. Robert Rozett în Enciclopedia Holocaustului, estimează numărul de morți între 5,59 si 5,86 milioane, iar potrivit unui studiu coordonat de cercetătorul german Wolfgang Benz numărul estimativ este de 5,29 până la 6 milioane.
Principalele surse pentru aceste statistici sunt comparațiile dintre recensămintele de dinainte de război și cele postbelice. A fost folosită și documentația nazistă cu date parțiale privind diversele deportări și asasinate. Se estimează că centrul de comemorare și documentare Yad Vashem are în prezent peste patru milioane de nume ale victimelor.[29]

Alte victime: prizonieri de razboi 2-3 milioane, detinuti politici 1-1,45 milioane, sarbi 600.000, Polonezi 200.000, Romi 220.000 - 500.000, Masoni 80.000 - 200.000, Persoane cu handicap 200.000 - 250.000, Prizonieri de război spanioli 7 000–16 000, Martori ai lui Iehova 2 500–5 000

Aproximativ trei milioane de cetățeni polonezi neevrei au murit în timpul războiului, din care două milioane erau etnici polonezi, restul de un milion fiind membri ai minorităților etnice, ucraineni, bieloruși ș.a., marea majoritate a celor uciși erau civili, masacrați mai ales în timpul operațiunilor speciale ale Germaniei naziste.[54][55] Cel puțin 200.000 dintre aceste victime au murit în lagărele de concentrare. Mulți alții au murit ca rezultat al masacrelor ca cel din timpul Revoltei Varșoviene când au murit între 120.000 și 200.000 de civili.>>
http://ro.wikipedia.org/wiki/Holocaust

MihaiG 09.01.2013 19:14:03

Citat:

În prealabil postat de MariaElena (Post 494337)
Pot sa va dau, mai jos, niste cifre

Eu am crezut că n-o să se obosească nimeni să răspundă unor evidente elucubrații ale lui Daniel. Totuși, vă mulțumesc.

Conform datelor istorice, Inchiziția spaniolă, cu cea mai mare notorietate și cea mai reprezentativă pentru imaginea de instituție cu practici abominabile a Inchiziției în general, a pronunțat, pe parcursul a trei sute de ani de funcționare, sentințe care au dus la execuția a 5000 de persoane.

Deci, încă o dată: 5000 de persoane executate în 300 de ani.

Cam atâta cât executa fostul bursier la seminarul teologic ortodox, numitul I.V.Stalin, într-un an (un an bun, că în anii răi a executat milioane, vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Holodomor ).

Sau, dacă vreți, comparați cu cifra de 80.000.

Ce 80.000, o să întrebați ?

80.000 de victime.

A cui, o să întrebați ?

Păi, conform cu sursele istorice, ale domnitorului valah Vlad Țepeș.

Cifre, probabil, exagerate, dar totuși.... Prin comparație, un om ars pe rug moare în câteva minute, un om tras în țeapă în câteva ore (dacă este norocos).

O ultimă idee, pentru corectitudine, Vlad Țepeș a devenit, în ultimii ani ai vieții, catolic. Ceea ce nu-i împiedică pe români să psalmodieze, periodic, oripilați de propria lor corupție, "unde ești tu, Țepeș Doamne" .....

MariaElena 09.01.2013 19:29:06

Victimele totalitarismului...

Citat:

Doamne ajută.

Bucurii tuturor.

Din alta sursa, situatia e cam asa:

Victimele Comunismului:

20 mil. morti in URSS; 65 mil. de morti in China (Mao si prietenii); 1 mil. de morti in Vietnam; 2 mil. de morti in Coreea de Nord; 2 mil. de morti in Cambodgia; 1 mil. de morti in Europa de Est; 150.000 de morti in America Latina; 1, 7 mil. de morti in Africa

Victimele Nazismului:
15 mil. de civili in tarile ocupate; 5,1 mil. de evrei; 3,3 mil. de prizonieri sovietici; 1, 1 mil. deportati in lagare

http://ler.is.edu.ro/~ema/proiecte/t...tatistici.html
Asta ar fi cu victimele totalitarismului. Nu garantez exactitatea cifrelor dar v-am dat sursa.

Daca tot am vorbit (ne-am scris) despre iubirea crestinilor (ortodocsi), haideti sa vedem ce scrie Catehismul ortodox, despre "Cine este aproapele nostru" (sursa: www.patriarhia.ro

<<200. Cine este aproapele nostru?
Raspunsul ni-l da insusi Mantuitorul, in frumoasa parabola despre samarineanul milostiv (Luca 10, 29-37), care a legat ranile si a dat ajutor celui cazut intre talhari, fara sa cerceteze cine este el, ci numai vazandu-l ca este om ca si el. Raspunsul este deci: aproapele nostru este orice om, fara nici un fel de deosebire. Dupa invatatura crestina, toti oamenii sunt fii ai aceluiasi Tata Ceresc. Toti sunt creati dupa "chipul lui Dumnezeu", toti au aceeasi fiinta, se trag din aceeasi unica pereche de oameni (Adam si Eva), stau sub osanda aceluiasi pacat stramosesc, sunt mantuiti prin aceeasi jertfa de pe Cruce si au aceeasi chemare la aceeasi viata vesnica. Adevarul acesta il face pe Sfantul Apostol Pavel sa spuna: "Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte barbateasca si femeiasca, pentru ca voi toti una sunteti, in Hristos Iisus" (Gal. 3, 28).
Pe temeiul invataturii crestine despre egalitatea tuturor oamenilor inaintea lui Dumnezeu si despre egalitatea drepturilor la viata pentru fiecare, s-a ajuns apoi, treptat, la recunoasterea egalei indreptatiri a fiecarui om la bunurile vietii. >>
http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism36.html

Dumnezeu sa ne ajute sa ne respectam aproapele, daca nu resim sa-l iubim din prima!
Vine si iubirea, dar mai intai trebuie sa aflam pe cine trebuie sa iubim. Nu cred ca stim.
Sau, daca ar fi sa vedem cum salta bolovanii de la unii la altii, de pe un topic pe altul, pe forumul nostru, te intrebi asa: Oare cum or fi frate necrestinii, daca cei de pe aici care zic ca sunt crestini se "iubesc atat"?
Doamne ajuta-ne sa nu ratacim calea!

MariaElena 09.01.2013 21:04:15

Domnule, sa stiti ca nu cred ca aveti dreptate

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 492428)
Giordano Bruno nu a fost om de stiinta. Contributia lui Bruno la stiinta este splendida, dar lipseste cu desavarsire.

Galilei a fost persecutat ducand-o imparateste. Dealtfel, era prieten personal cu Papa, de persecutat ce era.

Iar omul de stiinta, intr-adevar renumit Nicolaus Copernic a fost...preot catolic.

In concluzie, eu va propun sa invatati ceva de la Sfanta Inchizitie: documentarea minutioasa inainte de a da verdicte...

Domnule sa nu va suparati, dar nu cred ca aveti dreptate.

<<Galilei a fost judecat de Inchizitie, la Roma, pe la jumatatea secolului al XVII-lea, pentru conceptia sa heliocentrica si a fost obligat sa abjure (sau, mai precis, a ales sa abjure ca sa nu fie ars pe rug ca predecesorul sau Giordano Bruno; asa si-a salvat mare parte din lucrari, si a mai trait vreo zece ani , avand domiciliu fortat). Giordano Bruno, adept al panteismului, a fost ars pe rug pe la 1600, lucrarile lui au fost interzise si mai tarziu „puse la index”.
Papa Ioan Paul al II-lea, a cerut scuze pentru ororile Inchizitiei o data, sau chiar de doua ori. Ororile facute in numele crucii, de-a lungul timpului (de catre inchinatorii de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga: razboaie, lagare, inchisori, sclavie, robie etc.) n-au nicio legatura cu Religia crestina. Nu crestinismul le-a facut. Le-au facut oamenii care si-au spus crestini, fara sa fie. Un crestin nu ucide: e porunca. Un crestin nu uraste: e porunca sa-si iubeasca si vrajmasii. Razboiul nu poate fi drept. Iar extremismul, mai ales cel religios, este mai periculos decat bomba atomica. In România, unde ne place sa zicem ca suntem crestini, in secolul al XIX-lea inca mai existau robi: tiganii au fost dezrobiti de Al. Ioan Cuza pe la 1860. Românii se declara crestini ortodocsi cca.80 si nu stiu cat %; asta nu inseamna ca noi, românii, chiar suntem crestini: violuri, crime, avorturi, oameni saraci/oameni bogati etc. Sa ne rugam lui Dumnezeu sa reusim sa fim CRESTINI, asta daca nu cumva, avem alte idealuri.>>
Asta am scris eu, cu ceva timp in urma pe un alt topic.

MariaElena 09.01.2013 21:12:11

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 494195)
Singura problema este ca , in cazul Sfintilor Pavel (Saul, Paul), Petru ori Ciprian avem dovezi biblice sau patristice ca Dumnezeu a vazut altfel lucrurile. Avem dovezi ca ei au abjurat erorile, au renuntat la modul de viata pacatos de pana atunci, s-au transformat in Cristos si viata lor a luat un cu totul alt curs, lucru certificat de Dumnezeu prin miracole. Nimic din toate acestea la sfantul ortodocsilor Stefan cel Mare.

Nu poti sa iei orice curvar betiv care a spaguit mai marii Bisericii, pusi tot de el descaunand pe cei in drept, sa-l faci sfant zicand ca omul s-a indreptat spre sfarsitul vietii. Trebuie dovezi, nu gluma, ca oricine sa poata sti si vedea asta. Mai mult, simpla convertire nu e suficienta: multi oameni, dupa patimile tineretii, ajung la convertire mai dovedibila decat la Musatin. Trebuie fapte suprameritorii de credinta, care sa certifice, precum in cazul lui Paul, Petru, Ciprian ca "cealalta parte a vietii lor lui Cristos ei au dat-o".

Am gasit ceva despre canonizarea in Biserica Romano-Catolica.

<<Un proces care ar putea dura un an sau 300 de ani

Demersul Bisericii Catolice de a-l beatifica pe Vladimir Ghika nu este unul recent. Reprezentanții acesteia au adunat, de-a lungul anilor, mărturii ale persoanelor care l-au cunoscut, dar și documente care să ateste meritele de bun creștin, dar mai ales martir ale acestuia.

"Sunt sigur astăzi de monseniorul Ghika ca martir", este mărturia Înaltpreasfințitului Ioan Robu, Arhiepiscop romano-catolic de București, exprimată în cadrul colocviului "Vladimir Ghika - Dosar de existență", care a avut loc la Institutul Cultural Român.

Etapele unui astfel de proces pot să dureze de la cinci ani până la 300 de ani, așa cum ne-a explicat părintele Iacob Ieronim, purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Poate trece un an sau, la fel de bine, pot trece 5 ani, 10 ani, 100 de ani ori mai mult. >>

Citiți mai mult: Catolicii vor să-l sanctifice pe Vladimir Ghika, "Prințul săracilor" > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/cato...#ixzz2HQQqENx9
EVZ.ro

Mihnea Dragomir 09.01.2013 22:24:56

Citat:

În prealabil postat de MariaElena (Post 494386)
Domnule sa nu va suparati, dar nu cred ca aveti dreptate.

<<Galilei a fost judecat de Inchizitie, la Roma, pe la jumatatea secolului al XVII-lea, pentru conceptia sa heliocentrica si a fost obligat sa abjure (sau, mai precis, a ales sa abjure ca sa nu fie ars pe rug ca predecesorul sau Giordano Bruno; asa si-a salvat mare parte din lucrari, si a mai trait vreo zece ani , avand domiciliu fortat).

Mai intai, teoria heliocentrica a fost cristalizata inainte de Galilei, de catre un om al Bisericii: Nikolaus Copernic. Pe urma, pe ce va bazati in a afirma ca a fost obligat "sa abjure" ca sa "nu fie ars pe rug"? Pe cuvintele pe care le-ar fi murmurat "Si totusi se invarteste ?" Sunt o binecunoscuta facatura: prima data se gasesc mentionate aceste cuvinte la mai bine de 100 de ani de la moartea savantului.
Condamnat ? Domiciliu fortat pana la moarte ? Stiti unde a fost inmormantat Galilei ? In cea mai frumoasa biserica din lume: Santa Croce din Florenta. Acolo unde, facand Rozarii si meditatii timp de ore intregi, a observat oscilatiile marelui candelabru, obsevatii pe baza carora a elaborat apoi teoria pendulelor. Inmormantat in interiorul catedralei: ce alta cinste mai mare poate aduce Biserica unui credincios ?

MihaiG 09.01.2013 22:33:31

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 494404)
Stiti unde a fost inmormantat Galilei ? In cea mai frumoasa biserica din lume: Santa Croce din Florenta.

Împreună cu Michelangelo, dacă îmi permiteți să adaug.

Mihnea Dragomir 09.01.2013 22:42:28

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 494407)
Împreună cu Michelangelo, dacă îmi permiteți să adaug.

Despre Michelangelo, am citit o teorie cum ca papi rai l-au cocarjat cu comenzi de lucrari, astfel nelasand ragaz artistului sa se dezvolte. Orice, absolut orice, poate fi folosit de dusmanii lui Dumnezeu si ai Bisericii.

De-acuma, off-topic: am mai citit, despre Michelangelo, ca a fost homosexual. Mirat de asemenea punere in carca, am "mers pe fir" cateva saptamani, ca sa vad pe ce anume se bazeaza cei care spun ca Michelangelo ar fi fost homosexual. Ei bine, nu se bazeaza pe nimic altceva dacat ca nu este cunoscuta vreo...doamna Michelangelo. Nici vreo tiitoare de-a lui Michelangelo. Or, cum ar putea un artist celibatar sa traiasca in curatie ? Inseamna ca a fost homosexual, nu ?

Mihnea Dragomir 09.01.2013 23:07:19

Citat:

În prealabil postat de MariaElena (Post 494386)
D
<<Galilei a fost judecat de Inchizitie, la Roma, pe la jumatatea secolului al XVII-lea,

Asta este perfect adevarat. Si Sf Tereza de Avila a fost cercetata penal de Inchizitia Spaniola. Care nu a gasit nimic si a solutionat dosarul, cum am spune azi, cu "neinceperea urmaririi penale".

In cazul lui Galilei, s-a ajuns la proces. In timpul celor 22 de zile cat a durat procesul, inculpatul a fost cazat intr-un...palat. Pesemne ca detractorii Sfantului Oficiu isi imagineaza ca sedea cu lanturi la picioare si gratii la ferestre intr-o carcera umeda, de unde era periodic bagat la interogatoriu de un inchizitor cu un cleste de smuls unghiile gata incins, zicandu-i: "nenicule, asta te asteapta daca nu abjuri".
In realitate, atat acuzarea cat si apararea s-au axat pe aspecte stiintifice. A iesit la lumina ca Galilei pur si simplu nu avea suficiente dovezi in sustinerea a ceea ce lucrarile lui dadeau drept sigur. Teoria heliocentrica era o simpla... teorie, lipsindu-i, cum am spune in zilele noastre, "dovada experimentala".

MariaElena 10.01.2013 00:29:03

Brecht, Bruno, Galilei

Citat:

Mai intai, teoria heliocentrica a fost cristalizata inainte de Galilei, de catre un om al Bisericii: Nikolaus Copernic. Pe urma, pe ce va bazati in a afirma ca a fost obligat "sa abjure" ca sa "nu fie ars pe rug"? Pe cuvintele pe care le-ar fi murmurat "Si totusi se invarteste ?" Sunt o binecunoscuta facatura: prima data se gasesc mentionate aceste cuvinte la mai bine de 100 de ani de la moartea savantului.
Condamnat ? Domiciliu fortat pana la moarte ? Stiti unde a fost inmormantat Galilei ? In cea mai frumoasa biserica din lume: Santa Croce din Florenta. Acolo unde, facand Rozarii si meditatii timp de ore intregi, a observat oscilatiile marelui candelabru, obsevatii pe baza carora a elaborat apoi teoria pendulelor. Inmormantat in interiorul catedralei: ce alta cinste mai mare poate aduce Biserica unui credincios ?

1. Sa incepem cu : Bertold Brecht (10 februarie 1898, Augsburg, Germania - 14 august 1956, Berlin), dramaturg, poet și teatrolog german. Atitudine antifascistă. Emigrant intre 1936 și 1940 în U.R.S.S. și între 1941 și 1947 în S.U.A.
Am inceput cu Brecht, unul dintre cei mai mari dramaturgi pe care i-a dat lumea, a scris o piesa de teatru „Leben des Galiei”, 1943 – „Viața lui Galilei”.

2. Nu trebuie sa va suparati si nici sa va mirati; se intampla sa mai fie si alti oameni care sa stie cate ceva.

3. Stiu ca Galilei este ingropat la Catedrala Santa Croce, la Florenta unde, cum spune colegul dumneavostra de idei, este ingropat si Michelangelo. Hai sa-l mai invatam ceva: tot la Santa Croce este ingropat si Machiavelli. Am fost la Florenta pe un program Socrates in anul 1998, pentru o saptamana. Am locuit aproape de Catedrala Santa Croce care este intr-adevar deosebit de frumoasa. Dar bijuteria Florentei este considerata Santa Maria del Fiore.

4. Galilei a fost nevoit sa abjure, deci nu l-a obligat inchizitia sa abjure, inchizitia spera sa-l arda pe rug. Dar Galilei a ales sa abjure ca sa-si poate salva lucrarile.

MariaElena 10.01.2013 00:33:52

Acum Giordano Bruno

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 494418)
Asta este perfect adevarat. Si Sf Tereza de Avila a fost cercetata penal de Inchizitia Spaniola. Care nu a gasit nimic si a solutionat dosarul, cum am spune azi, cu "neinceperea urmaririi penale".

In cazul lui Galilei, s-a ajuns la proces. In timpul celor 22 de zile cat a durat procesul, inculpatul a fost cazat intr-un...palat. Pesemne ca detractorii Sfantului Oficiu isi imagineaza ca sedea cu lanturi la picioare si gratii la ferestre intr-o carcera umeda, de unde era periodic bagat la interogatoriu de un inchizitor cu un cleste de smuls unghiile gata incins, zicandu-i: "nenicule, asta te asteapta daca nu abjuri".
In realitate, atat acuzarea cat si apararea s-au axat pe aspecte stiintifice. A iesit la lumina ca Galilei pur si simplu nu avea suficiente dovezi in sustinerea a ceea ce lucrarile lui dadeau drept sigur. Teoria heliocentrica era o simpla... teorie, lipsindu-i, cum am spune in zilele noastre, "dovada experimentala".

Giordano Bruno, care n-a scris nimic (adica zero, cum spuneti dvs.). Intre timp, s-a descoperit ca:

1. <<Giordano Bruno (n. ca.1548, Nola/Campania - d. 17 februarie 1600, Roma) a fost un teolog și filosof umanist italian din epoca Renașterii. Condamnat și ars pe rug de Inchiziție pentru concepția sa panteistă și pentru convingerea asupra infinității lumii, idei considerate eretice, numele lui a devenit sinonim cu cel de victimă a obscurantismului.

În Franța rămâne timp de șapte ani, la Toulouse și Paris, apoi la Londra între 1583 și 1585, sub protecția ambasadorului francez și a poetului englez Philip Sydney. În acești ani are o activitate prodigioasă, scrie peste 20 de lucrări, printre care dialogurile "De l'infinito, universo e mondi" ("Despre infinitatea universului și a lumilor", 1584), "De la causa, principio e uno" ("Despre cauză, început și unitate", 1584). Giordano Bruno susține că stelele sunt asemănătoare soarelui, că universul este infinit și conține un număr infinit de lumi populate de ființe inteligente. În "Cena de le Cenere" ("Cina cenușii", 1585) expune teoriile lui Copernic, totuși într-o formă confuză, iar în lucrarea "Gli eroici furori" ("Pasiunile eroice" 1585) apără iubirea platonică prin care omul se apropie de Dumnezeu. În 1586, după o dispută pe teme teologice, părăsește Franța și, după multe peregrinări, se stabilește la Helmstedt în Germania, unde reușește să tipărească mai multe lucrări. Dar și aici intră în conflict cu autoritățile religioase, de data aceasta protestante.
În 1591 acceptă o invitație a nobilului venețian, Giovanni Moncenigo, și revine în Italia, la Veneția, unde dă lecții ca profesor particular, este însă arestat de Inchiziție, care îl extrădează la Roma. După șase ani de detenție, în care timp este supus la nesfârșite interogatorii, fiind acuzat de blasfemie, comportament imoral și erezie, este adus în fața tribunalului inchizitorial, prezidat de cardinalul Bellarmino. Refuzând să-și abjure convingerile, este condamnat pentru erezie și ars pe rug la 17 februarie 1600 în piața "Campo dei Fiori" din Roma. Toate operele sale au fost interzise și, în 1603, au post puse la index ("Index librorum prohibitorum"). Împreună cu constrângerea lui Galileo Galilei de a-și abjura public în 1633 propriile convingeri, condamnarea lui Giordano Bruno constituie unul din momentele cele mai întunecate ale Contrareformei catolice. La locul martiriului său, în piața "Campo dei Fiori", administrația orașului Roma i-a ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea o statuie, dedicată libertății de gândire. Patru sute de ani după executarea sa, Biserica Catolică, prin glasul papei Ioan-Paul II, și-a exprimat "profunda durere", regretând eroarea comisă prin condamnarea la moarte a lui Giordano Bruno. Gândirea sa a influențat filosofia din timpurile ce i-au urmat, în special pe filosoful olandez Baruch Spinoza, care în secolul al XVII-lea a anticipat dezvoltarea monismului, ca mod de reprezentare a lumii.>>

http://ro.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno

2. <<Giordano Bruno, 1548-1600, filosof renascentist italian. Intemnitat de Inchizitie in 1592, a fost ars pe rug la Roma, ca eretic. Sub influenta neoplatonismului italian, el preconiza sa nu se foloseasca decat ratiunea pentru a cunoaste lumea. Opera: „Despre cauza, principiu si unitate”, „Despre infinit, univers si lumi” [in aceste lucrari a expus o filosofie panteista (natura este „Dumnezeu in lucruri”). Dezvoltand conceptia heliocentrica a lui Copernic, a sustinut existenta unui univers infinit cu o infinitate de lumi.>> (Dictionar enciclopedic, vol.1, A - C, pag.270, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1993.

3. <<Giordano Bruno, 1548 – 1600, filozof materialist si ateist italian. A parasit in 1575 ordinul dominican si a cutreierat intreaga Europa apuseana. In 1592, este prins si intemnitat de inchizitie. Dupa opt ani de tortúri, refuzand sa-si renege convingerile, a fost ars pe rug la Roma, ca eretic. A exercitat o inrurire puternica asupra gandirii lui Gassendi, Spinoza, Leibniz, Herder, Goethe si Schelling. Opere principale: „Despre cauza, principiu si unitate „(1584, „Despre infinit, univers si lumi”(1584), „Alungarea bestiei triumfatoare” si „Despre avanturile eroice”(1585).>>
Dictionar Enciclopedic Român, Vol.I, A-C, pag. 431, Academia Republicii Populare Române, Editura Politica, 1962
Alte surse: Le Petit Larousse, En Couleurs, 1995, Nouvelle Edition, pag. 1204.

MariaElena 10.01.2013 00:35:07

Tot Giordano Bruno

Citat:

<<In 1583 he crossed over to England, and, for a time at least, enjoyed the favour of Queen Elizabeth and the friendship of Sir Philip Sidney. To the latter he dedicated the most bitter of his attacks on the Catholic Church, "Il spaccio della bestia trionfante", "The Expulsion of the Triumphant Beast", published in 1584. He visited Oxford, and, on being refused the privilege of lecturing there, he published (1584) his "Cena delle ceneri", or "Ash-Wednesday Supper", in which he attacked the Oxford professors, saying that they knew more about beer than about Greek. In 1585 he returned to France, and during the year which he spent in Paris at this time made several attempts to become reconciled to the Catholic Church, all of which failed because of his refusal to accept the condition imposed, namely, that he should return to his order.
At this point the Roman Inquisition intervened and requested his extradition. After some hesitation the Venetian authorities agreed, and in February, 1593, Bruno was sent to Rome, and for six years was kept in the prison of the Inquisition. Historians have striven in vain to discover the explanation of this long delay on the part of the Roman authorities. In the spring of 1599, the trial was begun before a commission of the Roman Inquisition, and, after the accused had been granted several terms of respite in which to retract his errors, he was finally condemned (January, 1600), handed over to the secular power (8 February), and burned at the stake in the Campo dei Fiori in Rome (17 February). Bruno was not condemned for his defence of the Copernican system of astronomy, nor for his doctrine of the plurality of inhabited worlds, but for his theological errors, among which were the following: that Christ was not God but merely an unusually skilful magician, that the Holy Ghost is the soul of the world, that the Devil will be saved, etc.>>

<<To the works of Bruno already mentioned the following are to be added: "Della causa, principio ed uno"; "Dell' infinito universo e dei mondi"; "De Compendiosâ Architecturâ"; "De Triplici Minimo"; "De Monade, Numero et Figurâ." In these "the Nolan" expounds a system of philosophy in which the principal elements are neo-Platonism, materialistic monism, rational mysticism (after the manner of Raymond Lully), and the naturalistic concept of the unity of the material world (inspired by the Copernican astronomy).>>
http://www.newadvent.org/cathen/03016a.htm
The Catholic Encyclopedia

MariaElena 10.01.2013 00:41:31

Acum Galilei

Citat:

<<Galileo Galilei (n. 15 februarie 1564[4] – d. 8 ianuarie 1642)[1][5] a fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism. Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”,[6] „părintele fizicii moderne”,[7] „părintele științei”,[7] și „părintele științei moderne”.[8] Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.”[9]
Mișcarea obiectelor uniform accelerate, predată în aproape toate cursurile de fizică la nivel de liceu și început de facultate, a fost studiată de Galileo ca subiect al cinematicii. Contribuțiile sale la astronomia observațională includ confirmarea prin telescop a fazelor planetei Venus, descoperirea celor mai mari patru sateliți ai lui Jupiter (denumite în cinstea sa lunile galileene), și observarea și analiza petelor solare. Galileo a lucrat și în știința aplicată și în tehnologie, îmbunătățind tehnica de construcție a busolelor.
Susținerea de către Galileo a copernicanismului a dus la controverse în epocă, o mare majoritate a filosofilor și astronomilor încă susținând (cel puțin declarativ) viziunea geocentrică cum ca Pământul ar fi centrul universului. După 1610, când a început să susțină public heliocentrismul, a întâmpinat o puternică opoziție din partea a numeroși filosofi și clerici, doi dintre aceștia din urmă denunțându-l inchiziției romane la începutul lui 1615. Deși la acea vreme a fost achitat de orice acuzație, Biserica catolică a condamnat heliocentrismul ca fiind „fals și contrar Scripturii” în februarie 1616,[10] iar Galileo a fost avertizat să abandoneze susținerea sa—ceea ce a promis să facă. După ce, mai târziu, și-a apărat din nou părerile în celebra sa lucrare, Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii, publicată în 1632, a fost judecat de Inchiziție, găsit „vehement suspect de erezie”, forțat să retracteze și și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu.>>
http://ro.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei

MariaElena 10.01.2013 01:08:02

Citat:

<<Galileo Galilei, 1564- 1642, fizician si astronom renascentist italian. Intemeietorul mecanicii clasice si al metodei experimentale in stiinta. A descoperit legea inertiei, micilor oscilatii ale pendului (1583)..........
Adept al conceptiei heliocentrice a lui Copernic; silit de inchizitie sa-si retracteze ideile in anul 1663. A fost reabilitat de Biserica in anul 1992>>.(Dictionar enciclopedic, vol.II, D-G pag.402, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1996

Alte surse:
1. Dictionar Enciclopedic Român, Vol.II, D-J, pag. 498, Academia Republicii Populare Române, Editura Politica, 1964

1. Le Petit Larousse, En Couleurs, 1995, Nouvelle Edition, pag. 1349.

E dreptul fiecarui om sa stie sau nu. Sa invete sau sa nu invete ceva. Sa cunoasca sau sa nu cunoasca ceva. Dumnezeu ne-a lasat liberi.
E trist ca oameni de mare valoare: Giordano Bruno, Galileo Galilei, Michelangelo sunt purtati in derizoriu de orice om care si-a cumparat o tastatura.

Michelangelo domnule (si pentru domnul coleg de idei al dvs.) este cred, una dintre cele mai mari realizari ale lui Dumnezeu. Parca ar fi creatia insasi. Eu am avut sansa sa-i vad lucrarile de la Florenta. Dar nu ma mir ca l-ati bășcalit pe Michelangelo, sau pe G. Bruno sau pe G. Galilei. Pe topicul asta si pe topicul Sa ramanem ortodocsi... a fost bășcălit si Creștinismul.

Mihnea Dragomir 10.01.2013 01:12:29

Citat:

În prealabil postat de MariaElena (Post 494458)
Giordano Bruno, care n-a scris nimic (adica zero, cum spuneti dvs.).

Unde anume am spus eu ca Giordano Bruno nu a scris nimic ? Onestitatea intelectuala va obliga sa va referiti la ceea ce am spus, nu la ceea ce considerati dv ca as fi spus. Astfel, eu am sustinut ca Giordano Bruno nu a fost om de stiinta, contributia lui la stiinta fiind inexistenta. Eu NU am spus ca nu a scris nimic.

Ati adus un argument de tip "non sequitur". O piesa de teatru a scriitorului socialist Berthold Brecht in care e vorba de Giordano Bruno. Si ? Aceasta opera de fictiune artistica demonstreaza ceva ?

Ati adus ca argumente o lista de lucrari cu pretentii stiintifice ale lui Bruno. Precum si faptul ca a tinut lectii particulare. Va intreb: tipul cu care ati facut meditatii la matematica inainte de bac era om de stiinta ? Oricare profesor este om de stiinta, oricare om care scrie o carte e om de stiinta ? Sau numim "om de stiinta" pe acel om caruia stiinta ii datoreaza progresul ei, fie si numai cu un milimetru ? Ei bine, exact acest milimetru, iata, e lipsa la apel in cazul lui Bruno. Nu exista niciun "punct Bruno" in matematici. Nu exista nici o "transformare Bruno" in fizica, nici "sinteza Bruno" in chimie. Galilei, Copernic, alti catolici eminenti clerici sau laici, da: sunt oameni de stiinta. Calugarul catolic Mendel, de la care incepe aventura geneticii, a fost om de stiinta. Preotul catolic Lemaitre, caruia ii datoram teoria Big-Bang-ului, a fost om de stiinta. In schimb, ereticul Bruno nu a contribuit cu nimic la stiinta. Dealtfel, asa cum singura ati ajuns la concluzia respectiva, omul a primit o justa condamnare pentru ereziile sale arhidovedite, nu pentru vreo eroare din domeniul stiintific. Nici nu avea cum, Sfanta Inchizitie nu are competente in domeniul stiintific, ci numai in acela al ortodoxiei credintei.

In alta postare, dupa ce v-am intrebat pe ce va bazati in a sustine ca Galilei a retras afirmatiile lui din teama, nu faceti decat sa repetati acelasi lucru, fara a aduce niciun argument. Inca o data va intreb: de unde stiti ca a retras din teama si nu dand curs cu buna credinta invitatiei Bisericii, ca un bun catolic asa cum a fost socotit pana la moarte ?

MariaElena 10.01.2013 01:42:56

Citat:

Giordano Bruno nu a fost om de stiinta. Contributia lui Bruno la stiinta este splendida, dar lipseste cu desavarsire.

Galilei a fost persecutat ducand-o imparateste. Dealtfel, era prieten personal cu Papa, de persecutat ce era.

Iar omul de stiinta, intr-adevar renumit Nicolaus Copernic a fost...preot catolic.

In concluzie, eu va propun sa invatati ceva de la Sfanta Inchizitie: documentarea minutioasa inainte de a da verdicte...

Domnule,
in topicul Inchizitie, la pagina 46, forum CO ati scris despre G. Bruno: Giordano Bruno nu a fost om de stiinta. Contributia lui Bruno la stiinta este splendida, dar lipseste cu desavarsire.

Da, am gresit, n-ati spus zero, ati spus ca lipseste cu desavarsire. Ma scuzati.

Mihnea Dragomir 10.01.2013 01:48:24

Citat:

În prealabil postat de MariaElena (Post 494477)
Domnule,
in topicul Inchizitie, la pagina 46, forum CO ati scris despre G. Bruno: Giordano Bruno nu a fost om de stiinta. Contributia lui Bruno la stiinta este splendida, dar lipseste cu desavarsire.

Da, am gresit, n-ati spus zero, ati spus ca lipseste cu desavarsire. Ma scuzati.

Eu am spus ca nu a fost om de stiinta. Dv ati afirmat ca as fi spus ca nu a scris nimic. Sesizati diferenta dintre oamenii de stiinta si scriitorii de popularizarea stiintei ?

Dar, in fine. Oricum e dialogul surzilor pe aici. O eventuala replica a dv, pe acest topic, va ramanea fara raspuns din partea mea. Stiu si alte modalitati de a irosi averea mea cea mai mare: timpul.

MariaElena 10.01.2013 01:51:34

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 494469)
Unde anume am spus eu ca Giordano Bruno nu a scris nimic ? Onestitatea intelectuala va obliga sa va referiti la ceea ce am spus, nu la ceea ce considerati dv ca as fi spus. Astfel, eu am sustinut ca Giordano Bruno nu a fost om de stiinta, contributia lui la stiinta fiind inexistenta. Eu NU am spus ca nu a scris nimic.

Ati adus un argument de tip "non sequitur". O piesa de teatru a scriitorului socialist Berthold Brecht in care e vorba de Giordano Bruno. Si ? Aceasta opera de fictiune artistica demonstreaza ceva ?

Ati adus ca argumente o lista de lucrari cu pretentii stiintifice ale lui Bruno. Precum si faptul ca a tinut lectii particulare. Va intreb: tipul cu care ati facut meditatii la matematica inainte de bac era om de stiinta ? Oricare profesor este om de stiinta, oricare om care scrie o carte e om de stiinta ? Sau numim "om de stiinta" pe acel om caruia stiinta ii datoreaza progresul ei, fie si numai cu un milimetru ? Ei bine, exact acest milimetru, iata, e lipsa la apel in cazul lui Bruno. Nu exista niciun "punct Bruno" in matematici. Nu exista nici o "transformare Bruno" in fizica, nici "sinteza Bruno" in chimie. Galilei, Copernic, alti catolici eminenti clerici sau laici, da: sunt oameni de stiinta. Calugarul catolic Mendel, de la care incepe aventura geneticii, a fost om de stiinta. Preotul catolic Lemaitre, caruia ii datoram teoria Big-Bang-ului, a fost om de stiinta. In schimb, ereticul Bruno nu a contribuit cu nimic la stiinta. Dealtfel, asa cum singura ati ajuns la concluzia respectiva, omul a primit o justa condamnare pentru ereziile sale arhidovedite, nu pentru vreo eroare din domeniul stiintific. Nici nu avea cum, Sfanta Inchizitie nu are competente in domeniul stiintific, ci numai in acela al ortodoxiei credintei.

In alta postare, dupa ce v-am intrebat pe ce va bazati in a sustine ca Galilei a retras afirmatiile lui din teama, nu faceti decat sa repetati acelasi lucru, fara a aduce niciun argument. Inca o data va intreb: de unde stiti ca a retras din teama si nu dand curs cu buna credinta invitatiei Bisericii, ca un bun catolic asa cum a fost socotit pana la moarte ?

Domnule,

1. Brecht este un dramaturg ale carui piese au fost jucate in toata lumea civlizata. Nu e nicio problema ca n-ati aflat inca.
2. A scris SI o piesa de teatru despre Galilei. Asa de mult v-ati suparat, ca nici n-ati citit ce v-am scris. Problema dvs.
3. Ce a mai scris Brecht: Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită ; Baal; Tobe în noapte; Mutter Courage și copiii ei; Die Sieben Todsünden der Kleinbürger; În hățișul orașelor; Opera de trei parale; Omul cel bun din Sâciuan; Puștile doamnei Carrar; Ascensiunea și căderea orașului Mahagonny; Teama și mizeriile celui de-al treilea Reich; Cercul de cretă caucazian; Poezii din Svendborg; O sută de poezii; Scrieri despre teatru

Eu nu pot sa inventez argumente stiintifice; vi le-am citat din enciclopedii. Trebuie doar sa verificati. Daca enciclopediile citate nu sunt de incredere, cred ca ar trebui sa gasiti dumneavoastra altele.

DECI: am citat din :
http://ro.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno

http://www.newadvent.org/cathen/03016a.htm
The Catholic Encyclopedia
Dictionar enciclopedic, vol.1, A - C, pag.270, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1993.
Dictionar Enciclopedic Român, Vol.I, A-C, pag. 431, Academia Republicii Populare Române, Editura Politica, 1962
Dictionar enciclopedic, vol.II, D-G pag.402, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1996
Dictionar Enciclopedic Român, Vol.II, D-J, pag. 498, Academia Republicii Populare Române, Editura Politica, 1964
Le Petit Larousse, En
Si la surse suplimentare: (pe care poate le veti verifica dvs., eu scriu mai greu in limba franceza, dar daca e nevoie, va dau si citatele in franceza.)
Le Petit Larousse, En Couleurs, 1995, Nouvelle Edition, pag. 1349.
Le Petit Larousse, En Couleurs, 1995, Nouvelle Edition, pag. 1204.
Asta e tot ce am gasit eu acum. Daca vreti, mai cautati dvs.

Va doresc liniste sufleteasca.

MariaElena 10.01.2013 01:57:01

Acum va recunoasteti scrisul??

Citat:

Domnule, va rog frumos sa citit ce ati scris. <<Giordano Bruno nu a fost om de stiinta. Contributia lui Bruno la stiinta este splendida, dar lipseste cu desavarsire.>>

Mihnea Dragomir 11.01.2013 01:21:06

Fostul preot american Roy Bourgeois, care a participat la slujbe prin care femei laice au pretentia ca au fost hirotonite, a fost redus la starea laicala dupa ce, in prealabil, Sfantul Oficiu il excomunicase si a refuzat abjurarea.

Sursa: http://www.catholicculture.org/news/...?storyid=16766

catalin2 11.01.2013 22:01:32

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 494172)
Cătăline, niciodată nu te-am bănuit de rea credință (nu mă refer la confesiune:1:) și refuz chiar și acum să cred așa ceva, trebuie că ești teribil de dezinformat! Nu e topicul adecvat ca să dau amănunte, dar lucrurile nu stau deloc așa, crede-mă! Și-ți poate confirma orice neoprotestant de aici, chiar ne-adventist dacă ar fi...

Chiar neoprotestantii de pe forum mi-au confirmat aceste lucruri. Cred ca tu nu ai inteles in ce ai intrat sau nu ti-au spus inca. Ma indoiesc ca la adventisti e diferit, pentru ca toti se bazeaza pe filozofia lui Luther. Conteaza credinta si nu faptele (au introdus si ei apoi faptele credintei, care tin tot de credinta). Asadar daca esti credincios si ramai in cultul respectiv nu prea ai sanse sa nu te mantuiesti, doar daca pierzi credinta sau pleci din cult (cred ca odata cu ecumenismul poti pleca si din cult, singura problema e sa mergi tot la protestanti, ca la ortodocsi si catolici nu prea cred ei ca te mantuiesti).

osutafaraunu 11.01.2013 22:17:21

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 495037)
Chiar neoprotestantii de pe forum mi-au confirmat aceste lucruri. Cred ca tu nu ai inteles in ce ai intrat sau nu ti-au spus inca. Ma indoiesc ca la adventisti e diferit, pentru ca toti se bazeaza pe filozofia lui Luther. Conteaza credinta si nu faptele (au introdus si ei apoi faptele credintei, care tin tot de credinta). Asadar daca esti credincios si ramai in cultul respectiv nu prea ai sanse sa nu te mantuiesti, doar daca pierzi credinta sau pleci din cult (cred ca odata cu ecumenismul poti pleca si din cult, singura problema e sa mergi tot la protestanti, ca la ortodocsi si catolici nu prea cred ei ca te mantuiesti).

Nu știu cine ți-a spus și ce ți-a spus, dar mai ales ce ai înțeles; însă află că adventiștii pun mare accent pe fapte [fapte bune], nu că acestea te-ar mântui, dar fără de care credința este moartă. Știi desigur că adventiștii au o deosebită considerație pentru Lege (Decalog). Așa că nu înțeleg cum ai putut crede că "faptele nu prea contează" pentru noi...

catalin2 11.01.2013 23:57:15

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 495045)
Nu știu cine ți-a spus și ce ți-a spus, dar mai ales ce ai înțeles; însă află că adventiștii pun mare accent pe fapte [fapte bune], nu că acestea te-ar mântui, dar fără de care credința este moartă. Știi desigur că adventiștii au o deosebită considerație pentru Lege (Decalog). Așa că nu înțeleg cum ai putut crede că "faptele nu prea contează" pentru noi...

Tu spui ca tineti mai mult de iudaism, si mai putin de invatatura de la Luther incoace. Si eu am observat asta. Cei care mi-au confirmat erau penticostali, nu adventisti. Poate la voi e diferit dcate la alte culte protestante, tocmai din ceea ce ai spus si tu. Dar cred ca intelegi ca Luther si protestantii au interpretat pasajul cu nu Legea mantuie ci credinta cu invatatura ca faptele nu sunt importante, si doar Sola fide.

penticostalul 12.01.2013 00:45:04

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 495045)
Nu știu cine ți-a spus și ce ți-a spus, dar mai ales ce ai înțeles;
Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 495076)
Citat:

Chiar neoprotestantii de pe forum mi-au confirmat aceste lucruri.

Cei care mi-au confirmat erau penticostali, nu adventisti.

Sunt doar câțiva penticostali pe forum. Foarte puțini.
Niciunul dintre ei nu gustă din ghiveciul de năzbâtii teologice pe care l-a gătit Cătălin sub titlul „ce cred neoprotestanții”.

Știți prea bine ce cred penticostalii:
1. Faptele sunt foarte importante în economia mântuirii. Faptele prin ele însele nu mântuiesc pe nimeni. Însă faptele demonstrează dacă există sau nu credință în viața cuiva. Dacă cineva nu are fapte credința lui este moartă.

2. Faptul că cineva rămâne sau nu în Cultul Penticostal NU are de-a face cu mântuirea. Cultul Penticostal NU mântuiește pe nimeni. Dumnezeu este SINGURUL care mântuiește. Nici un om, nici un cult, niciun înger. Decât Cel care și-a dat viața pentru noi.

3. Cultul Penticostal este una din instituțiile divino-umane în care copiii lui Dumnezeu pot să se adune spre
I. a se închina Sfintei Treimi,
II. a se maturiza în credința lor apostolică
III. a vesti Evanghelia pentru ca și alții să se apropie de Dumnezeu.
Dacă cineva pleacă din cultul penticostal într-o altă confesiune care respectă cele trei caracteristici de mai sus, este o chestiune de alegere, NU de pierdere a mântuirii.

catalin2 12.01.2013 01:53:41

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 495079)
Sunt doar câțiva penticostali pe forum. Foarte puțini.
Niciunul dintre ei nu gustă din ghiveciul de năzbâtii teologice pe care l-a gătit Cătălin sub titlul „ce cred neoprotestanții”.
Știți prea bine ce cred penticostalii

Nu, nu era vorba de tine, ba chiar daca imi amintesc ne-am mai contrazis pe tema asta (era vorba de ucenicul daca tot insisti, parca si Doriana spunea ceva in sensul asta dar acolo nu sunt sigur). Ca intotdeauna, ceea ce srii tu acolo sunt parerile tale personale pe care le iei ca reper cateodata si pentru ortodocsi. Chiar in primul punct sugerezi de fapt ce spun eu, dar ca de multe ori o intorci ca sa para ca e altceva. Conteaza credinta, iar faptele confirma aceasta, e acelasi lucru, tot numai credinta e. Doctrina penticostala (o parte): http://biserica-penticostala.ro/bise...enticostale-4/ E de fapt Sola Fide in alta interpretare.
La fel si punctul urmator, tu expui pararea ta, ce tine de protestantismul liberal. Dar penticostalii conservatori spun ca fara botezul lor cu duh nu prea se face nimic. E adevarat, au exportat inventia si in alte culte, aparand miscarea carismatica.
P.S. Sa vedem ce spune de fapt invatatura penticostala, si nu o parere personala. Marturisirea de credinta penticostala: http://cristianet.fr/index.php?optio...=142&Itemid=82
"Cei ce sunt nascuti din Dumnezeu nu pacatuiesc (1Ioan 3:9; 5:18), iar cei ce pacatuiesc nu sunt nascuti din nou (1Ioan 3:6-10)."
E adevarat, scrie si "Credinta este adevarata si activa numai atunci cand este insotita de fapte (Iac.2:14-22)".
Dar "nimeni nu poate sa se indreptateasca inaintea lui Dumnezeu prin faptele lui proprii si nici prin faptele Legii Vechiului Testament. Singurul mijloc de indreptatire este jertfa lui Isus Hristos pe Golgota (Filip.3:9; Ioan 1:12; Rom.8:1)."
Si cel mai important pasaj in contextul discutiei noastre: "Orice om intors la Dumnezeu, nascut din nou, iertat si indreptatit este considerat sfant."
Asadar exact ce am afirmat eu.

osutafaraunu 12.01.2013 07:39:12

Citat:

Tu spui ca tineti mai mult de iudaism

Nu spun asta, și n-am spus-o niciodată.

Citat:

si mai putin de invatatura de la Luther incoace

Mai corect: ținem de învățătura Domnului Iisus Hristos și a sfinților apostoli.

Citat:

Cei care mi-au confirmat erau penticostali, nu adventisti.

Puteai s-o spui dintru început când mi te-ai adresat personal. Dar uite că cel mai activ dintre penticostalii forumului îți infirmă spusele, să vedem ce spune și Doriana... Vezi Cătăline cum putem greși atunci când ne bazăm pe propriile noastre idei preconcepute?

Citat:

Dar cred ca intelegi ca Luther si protestantii au interpretat pasajul cu nu Legea mantuie ci credinta cu invatatura ca faptele nu sunt importante, si doar Sola fide.

Nici măcar Luther n-a interpretat atât de simplist importanța credinței. Dacă faptele n-ar fi avut importanță, el ar fi propovăduit o viață dusă în păcate că oricum credința acoperă totul. Ori el niciodată n-a spus o asemenea absurditate!

catalin2 12.01.2013 10:30:40

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 495094)
Puteai s-o spui dintru început când mi te-ai adresat personal. Dar uite că cel mai activ dintre penticostalii forumului îți infirmă spusele, să vedem ce spune și Doriana... Vezi Cătăline cum putem greși atunci când ne bazăm pe propriile noastre idei preconcepute?

Nici măcar Luther n-a interpretat atât de simplist importanța credinței. Dacă faptele n-ar fi avut importanță, el ar fi propovăduit o viață dusă în păcate că oricum credința acoperă totul. Ori el niciodată n-a spus o asemenea absurditate!

Osuta, ia tu ochelarii si citeste mesajul meu precedent, mai ales PS-ul, ca nu cred ca l-ai citit. Doctrina penticostala spune exact ce am spus si eu, nu conteaza ce crede un penticostal care probabil nu stie nici el. Opreste-te asupra ultimei fraze, de la care am pornit de fapt discutia: ""Orice om intors la Dumnezeu, nascut din nou, iertat si indreptatit este considerat sfant."
Am uitat sa mai dau din link un citat, ca sa fie o completare daca mai e nevoie: "Cel ce este nascut din nou nu mai face ce voieste, ci el umbla si se lasa carmuit de Duhul (Gal 5:25), avand in fiinta sa carmuirea Duhului Sfant (Romani 8:1,14)."
Asadar, ca sa observam logica, in credinta protestanta cel ce se boteaza si e nascut din nou (la fiecare cult neoprotestant, de aceea se boteaza si cel botezat intai la ortodocsi) nu mai face voia sa ci este carmuit de Duhul, de aceea nu mai face fapte rele si pacate, face doar fapte bune si este sfant. Asta doream sa arat de la inceput, faptele bune sunt doar in acest context. Nu stiu daca ai inteles altceva.

Dar intre timp am gasit si marturisirea adventista, care e cam la fel, asta fiind evident de la inceput, pentru ca tot protestanti sunt, urmand si invataturile lui Luther. http://www.adventist.ro/index/convin...damentale.html
"Adventistii de ziua a saptea se inscriu in gandirea protestanta...
Atunci cand omul alege sa creada in Isus Hristos si in jertfa Sa rascumparatoare, el primeste, prin harul lui Dumnezeu, iertarea de pacatele savarsite si motivarea, vointa si puterea de a trai in armonie cu voia lui Dumnezeu, experimentand astfel neprihanirea prin credinta. Duhul Sfant ne da putere sa traim o viata sfanta, sa ramanem in Hristos si sa avem astfel siguranta mantuirii."
Acelasi lucru si in cele 28 de puncte ale cultului adventist: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cele_28...C3.AEn_Hristos
"Prin Spiritul Sfânt, suntem născuți din nou și sfințiți; tot Duhul Sfânt este Acela care ne înnoiește mintea, scrie legea dragostei lui Dumnezeu inimă și ne dă putere să trăim o viată sfântă. Rămânând în El, ne împărtășim de natura divină și avem asigurarea mântuirii acum și în ziua judecății."

osutafaraunu 12.01.2013 11:47:14

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 495115)
Osuta, ia tu ochelarii si citeste mesajul meu precedent, mai ales PS-ul, ca nu cred ca l-ai citit.

Am citit cu atenție și mesajul și edit-ul (post scriptum nu este).

Citat:

Doctrina penticostala spune exact ce am spus si eu, nu conteaza ce crede un penticostal care probabil nu stie nici el. Opreste-te asupra ultimei fraze, de la care am pornit de fapt discutia: ""Orice om intors la Dumnezeu, nascut din nou, iertat si indreptatit este considerat sfant."

Despre doctrina penticostală, te rog să discuți cu frații penticostali, nu sunt eu în măsură să le comentez doctrina (deși știu că nu e așa cum încerci să le-o prezinți).

Citat:

Dar intre timp am gasit si marturisirea adventista, care e cam la fel, asta fiind evident de la inceput, pentru ca tot protestanti sunt, urmand si invataturile lui Luther.

Cu două citate din mărturisire adventistă nu ai rezolvat problema, nemaivorbind că acestea nu spun că adventiștii s-ar considera sfinți, ori că faptele nu ar mai conta. Altminteri, e adevărat, Duhul Sfânt ne ajută să trăim o viață sfântă, însă nu fără acceptul, voința și continua veghere a creștinului. Dacă am nega acest lucru, ar însemna să negăm puterea Duhului Sfânt de a realiza sfințenia în viața credinciosului sincer. Ar însemna că toți sfinții din era creștină n-au fost sfinți... Nu cred că ai fi de acord cu o asemenea ipoteză.

penticostalul 12.01.2013 11:47:24

Citat:

Doctrina penticostala spune exact ce am spus si eu, nu conteaza ce crede un penticostal care probabil nu stie nici el.

Nu îți este îngăduit să interpretezi Mărturisirea de Credință a Cultului Penticostal din România.
Pentru că nu o cunoști decât de pe google și nu ai proprietatea termenilor.

Citat:

Asta doream sa arat de la inceput, faptele bune sunt doar in acest context. Nu stiu daca ai inteles altceva.

S-a înțeles altceva pentru ați afirmat altceva:
[1]
Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 494168)
Nici faptele nu prea mai conteaza,

[2]
Citat:

Asadar daca esti credincios si ramai in cultul respectiv nu prea ai sanse sa nu te mantuiesti, doar daca pierzi credinta sau pleci din cult

[3]
Citat:

În prealabil postat de catalin2;
invatatura ca faptele nu sunt importante,

Faptele bune sunt importante NUMAI în contextul credinței în Hristos.
Cred că nici ortodocșii nu afirmă că un ateu care face fapte bune este un bun creștin.

Cornel Urs 12.01.2013 11:59:14

aici este un topic despre Inchizitie, nu despre biserica penticostala.

astazi mai este vreo forma de inchizitie, stie vreun catolic acest aspect?

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:38:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.