![]() |
Transmisie directa - slujba de la Patriarhie- pe Trinitas TV si TVR1!
|
Rugul nestins
Strădaniile de a ne recupera chipurile sunt sortite eșecului dacă Dumnezeu nu ne taie calea, ca să ne ia fața în mâini și să ne silească să-L privim în ochi. Face asta nu ca să ne nimicească, ci ca să ne redea frumusețea. Când îi contemplăm chipul, primim și noi ceva din strălucirea care se vede pe chipul Lui.
Când ochiul de foc al lui Dumnezeu se oprește asupra noastră, suntem ca Moise dinaintea rugului aprins: ne ascundem fața, fiindcă ne temem să-l privim pe Dumnezeu. Și tot ca Moise odinioară, suntem chemați pe nume, ca să știm că drumul spre rug n-a fost o rătăcire. http://vaisamar.files.wordpress.com/...pg?w=500&h=291 Muntele schimbării la față Drumul către Dumnezeu (și către propriul chip) nu se oprește aici. Nu putem rămâne blocați în acest gest reflex al ascunderii feței din fața ochiului de foc care este rugul aprins. Suntem chemați să urcăm pe munte, pe acel munte învăluit de foc și negură, unde dreptatea lui Dumnezeu se revelează ca philanthropia (iubire de oameni), unde instrumentul de blestem și rușine se manifestă ca sursă de binecuvântare și glorie. Abia acolo, în lumina neapropiată ne vom vedea iarăși fețele. |
Parintele Arsenie Boca
Lucrul care ii arde pe toti oamenii este POCAINTA - pe care o trimite Dumnezeu , ori vrem , ori nu vrem . De aceea este bine ca sa ne pocaim de buna voie , sa nu asteptam sa ne trimita Dumnezeu POCAINTA prin necazuri de tot felul , caci pricinile pentru care ne trimite Dumnezeu necazurile sunt pacatele noastre . Deci daca patesti necazuri in viata , afla ca ai facut greseli . Necazurile sunt mana intinsa a milei lui Dumnezeu catre noi . ( Din colectia : << Din Invataturile Parintelui Arsenie Boca >> " Despre Durerile Oamenilor " )
|
Valeriu Gafencu - Traiesc flamand
Traiesc flamand, traiesc o bucurie, Frumoasa ca un crin din Paradis, Potirul florii e mereu deschis Si-i plin cu lacrimi si cu apa vie; Potirul florii e o-mparatie. Cand raii ma defaima si ma-njura Si-n clocot de manie ura-si varsa, Potirul lacrimilor se revarsa Si-mi primeneste sufletul de zgura, Atunci Iisus de mine mult Se-ndura. Sub crucea grea ce ma apasa sanger Cu trupu-ncovoiat de neputinta, Din cand in cand din cer coboar-un inger Si sufletul mi-l umple cu credinta; M-apropii tot mai mult de biruinta. |
Bestesugurile trupului - Parintele arsenie Boca
Din trei pricini se imbolnaveste trupul : !. De otravuri din lipsa POSTULUI . Carnea este o otrava , si se mistuie tot cu ajutorul unei otravi care este fierea . 2. Din nastere , pentru ca fie mama sau tata nu a fost treaz cand s-a zamislit copilul. Femeilor fugiti de barbati ca de foc cand sunt ametiti de bautura . 3. Din desfranare , pentru ca trec masura cuvenita si incep sa-i doara spatele , spinarea , salele , slabesc nervii , devin iuti si nerabdatori . Toate acestea , pentru ca nu si-au infranat poftele (puterile) . Este tocmai ca bogatul care saraceste . Asa si trupul care si-a mancat toata vlaga .
|
Asta asa este... din pacate!
dar probabil ca toate se pot corecta prin intermediul spovedaniei care are proprietatea de a ne curata de pacate; in plus, de foarte multe ori se intampla ca vreun copil nascut la intamplare si neprogramat sa-i intreaca pe toti cei nascuti de cei mai evlaviosi oameni cu putinta, astfel Dumnezeu sa ii rusineze efectiv pentru orgoliul lor de a se crede atat de sfintiti si de curati in fata Lui, cand de fapt toti suntem ca niste mici ganganii in comparatie cu imensitatea Lui. |
Citat:
|
E adevarat, foarte adevarat. Numai ca sa nu uitam ca, daca vrea, poate lasa sa fie distruse intr-o fractiune de secunda, asa cum vedem zi de zi la stiri, numai nenorociri aproape, ceea ce ne reaminteste ca trupuri suntem si ca asa a lasat El ca nici un trup sa nu se mandreasca si ce este mare sa fie doborat de ce este mic, intocmai cum zice Apostolul Pavel, nu mai tin minte exact citatul; adica faptul ca avem trup ne reaminteste ca suntem muritori si atat de mici in comparatie cu El.
|
Citat:
|
Citat:
|
93 de " Cuvinte de folos " - Sfantul Ioan Gura de Aur (praznuit maine 13 noiembrie )
|
„Fa stomacul mic, limba tăcută, pastrează-ți mintea limpede, iar inima s-o ții curată, blândă și smerită. Iată postul. Sfântul Vasile cel Mare”
|
Pentru initiatoarea acestui thread minunat -Mirela (mirelat )
2 atașament(e)
La multi ani , de ziua ta si un cuvant de folos : "Celor care Il iubesc pe Dumnezeu toate li se lucreaza spre bine " Apostolul Pavel
|
Am citit chiar acum o parte din "cuvinte de folos"ale Sfantului Ioan Gura De Aur.....nu am stiut de ele....sincer....mi-a facut o mare placere si bucurie duhovniceasca sa le citesc.Mii de multumiri ptr.d-nul Cristian.Sa mai puneti astfel de "postari".....pentru ca aduceti multa "bucurie"...celor care le vor citi.Doamne Ajuta!!!.....va doresc post usor si binecuvantat.
|
Parintele Serafim de Sarov
“Cand Sfantul Serafim din Sarov a fost intrebat daca lipsea crestinilor din vremea lui vreo conditie pentru ca acestia sa dea aceleasi roade de sfintenie care erau atat de abundente in trecut, el a raspuns: nu lipseste decat o singura conditie - hotararea“.
(la: Vl. Lossky, Teologia mistica a Bisericii de Rasarit). “Desi scarbele, nenorocirile si nevoile de tot felul sunt nedespartite de viata noastra pe pamant, totusi Domnul Dumnezeu n-a vrut si nu vrea ca noi sa traim numai in scarbe si napaste, de aceea ne si porunceste prin apostoli sa purtam sarcinile unii altora, prin aceasta implinind legea lui Hristos. Insusi Domnul Iisus Hristos ne da aceasta porunca, de a ne iubi unul pe altul si consolandu-ne intre noi cu aceasta dragoste frateasca, sa ne usuram calea cea dureroasa si ingusta a calatoriei noastre catre patria cereasca“. |
Parintele Serafim de Sarov
“In ziua de azi, din pricina racelii noastre aproape universale fata de sfanta noastra credinta in Domnul nostru Iisus Hristos, si a lipsei noastre de atentie fata de lucrarile Proniei Sale Dumnezeiesti in noi si fata de partasia omului cu Dumnezeu, am ajuns atat de departe, incat se poate spune ca aproape am parasit adevarata viata crestina. Marturiile Sfintei Scripturi ni se par acum de neinteles (…) Aceasta neputinta de a intelege se datoreaza faptului ca ne-am indepartat de simplitatea cunoasterii crestine originale. Sub pretextul educatiei, am ajuns la o asemenea ignoranta, incat lucrurile pe care stramosii nostri le-au inteles asa de usor, noua ni se par aproape de neconceput.(…) Am devenit atat de neatenti la lucrarea mantuirii noastre, incat interpretam gresit si multe alte cuvinte din Sfanta Scriptura, si asta pentru ca nu cautam harul Domnului, si pentru ca, in mandria mintilor noastre, nu ii ingaduiam sa se salasluiasca in sufletele noastre. De aceea nu avem adevarata luminare de la Domnul, pe care El o trimite in inimile oamenilor care flamanzesc si inseteaza profund dupa dreptatea sau sfintenia Sa“.
“Pacea sufleteasca se obtine prin dureri. Semnul vietii duhovnicesti este adancirea omului inlauntrul sau si tainica lucrare in inima sa“. “Virtutea nu este o pară pe care s-o inghiti dintr-o data. Căci nu este usor ca cineva sa biruiasca desertaciunile acestei lumi. Un om devine smerit, sigur si incercat numai dupa ce, cu ajutorul rugaciunii, suporta numeroasele ispite ce-i vin fara voia lui. Rabdarea este sarguinta sufletului in lucrarea lui“. “Totdeauna sa te cercetezi pe tine insuti sa vezi daca te afli in Duhul lui Dumnezeu sau nu. Sa nu te lasi pana ce Domnul Dumnezeu Duhul Sfant, Cel cautat nu va fi aflat si va petrece iarasi impreuna cu noi prin harul Sau”. |
Parintele serafim de Sarov
“Orice fapta buna facuta intru Hristos ne aduce harul Duhului Sfant, dar mai mult decat oricare ne aduce rugaciunea, pentru ca ea este oarecum la indemana noastra ca o arma pentru dobandirea Duhului Sfant”.
“Puteti judeca cat de mare este puterea rugaciunii, atunci cand este savarsita din toata inima, chiar si in cazul unei persoane pacatoase, in urmatoarea pilda din Sfanta Traditie: Cand, la rugamintea unei mame disperate careia ii murise singurul fiu, o prostituata pe care o intalnise, inca necurata dupa ultimul ei pacat, miscata fiind de durerea adanca a mamei, a strigat catre Domnul: “Nu de dragul unei sarmane pacatoase ca mine, ci pentru lacrimile unei mame ce-si jeleste fiul si crezand cu tarie in bunatatea Ta cea plina de dragoste si in puterea Ta cea nemasurata, Hristoase Dumnezeule, inviaza-l pe fiul ei, o, Doamne!” Si Domnul l-a ridicat din morti”. “Rugaciunea, postul, privegherea si alte fapte crestinesti, oricat de bune ar fi prin ele insele, totusi nu numai in indeplinirea lor consta scopul vietii noastre crestinesti, desi ele slujesc drept mijloace necesare pentru realizarea lui. Adevaratul scop al vietii duhovnicesti este dobandirea Duhului Sfant al lui Dumnezeu“. “Procedeaza ca in afacerile negustoresti: principalul nu este sa faci negot si atata tot, ci sa castigi mai mult; tot asa si in lucrarea vietii crestinesti nu trebuie sa-ti pui toata silinta numai in aceea ca sa te rogi sau sa faci oricare alta fapta buna.(…) Daca vom cugeta bine asupra poruncilor Mantuitorului Hristos si a celor apostolesti vom vedea ca datoria noastra crestineasca nu consta atat in sporirea numarului faptelor bune, ce slujesc numai ca mijloace scopului nostru crestin, ci si din a scoate din ele cel mai mare folos, adica in castigarea celor mai imbelsugate daruri ale Sfantului Duh. De pilda, simti ca te invrednicesti de mai mult dar dumnezeiesc prin rugaciune si priveghere, privegheaza si te roaga; aduce mai mult duh dumnezeiesc postul,posteste; aduce mai mult milostenia, fa milostenie si tot asa cugeta despre fiecare fapta buna facuta pentru Hristos“. “Desi apostolul spune: “Rugati-va neincetat” (I Tesalonicieni 5:17), totusi, dupa cum va amintiti, el adauga: “Vreau sa graiesc cinci cuvinte cu mintea mea, ca sa invat si pe altii, decat zece mii de cuvinte in limbi.” (I Corinteni 14:19). Iar Domnul spune: “Nu oricine Imi zice: Doamne, Doamne, va intra in imparatia cerurilor, ci cel care face voia Tatalui Meu Celui din ceruri.” (Matei 7:21), adica cel ce face lucrarea Domnului si, mai mult, o face cu cinstire, caci “blestemat este tot cel care face lucrul Domnului cu nebagare de seama” (Ieremia 48:10)”. |
Depre rugaciune
Mitropolitul Antonie de Suroj (1914-2003). Fiu de diplomat rus, medic chirurg în timpul celui de-al II-lea Război Mondial în Franța, a primit voturile monahale și a ajuns episcopul rușilor din Marea Britanie. A scris numeroase cărți de spiritualitate ortodoxă, unele dintre ele traduse și în limba română: Școala rugăciunii, Întâlnirea cu Dumnezeu (poză din anul 1965, colecția diacon Peter Scorer)
Mult prea adesea viața pe care o ducem este împotriva rugăciunii pe care o oferim lui Dumnezeu și numai atunci când reușim să armonizăm cuvintele rugăciunii noastre cu felul de a trăi, rugăciunea noastră dobândește puterea, splendoarea și eficiența pe care le așteptăm să se producă. Mult prea adesea ne adresăm Domnului, sperând că va face ceea ce noi înșine ar trebui să facem în numele și în slujba Lui. De cele mai multe ori, rugăciunile noastre care sunt elegante, discursuri bine pregătite, care au rezistat secolelor, le oferim Domnului zi de zi, ca și cum ar fi suficient să repetăm an de an, cu o inimă rece și cu o minte mecanică, cuvinte arzătoare născute în deșert și în pustie, din cele mai adânci suferințe umane, în cele mai aprigi situații pe care istoria le-a cunoscut vreodată. Într-una din predicile sale, mitropolitul Antonie de Suroj ne învață cum să ne rugăm. De multe ori repetăm rugăciuni care poartă numele Sfinților Părinți și credem că Dumnezeu le ascultă, că ia aminte la conținutul lor, în timp ce singurul lucru care contează înaintea Lui este inima persoanei care I se adresează, dorința neabătută de a face voia Lui. Noi spunem „Doamne, nu ne duce pe noi în ispită“; apoi, cu un pas vioi, dornici și plini de speranță ne îndreptăm direct spre locul unde ispita e în așteptarea noastră. Alteori strigăm: „Doamne, inima mea este gata“. Dar pentru ce? Dacă Domnul ne-ar pune această întrebare într-o seară când i-am fi spus aceste cuvinte înainte de a merge la culcare, am fi obligați să-i spunem câteodată: „gata de terminat capitolul pe care l-am început din acest roman polițist“. În acel moment acesta este singurul lucru pentru care inimile noastre sunt pregătite. Și sunt atât de multe momente în care rugăciunea noastră rămâne literă moartă, care mai degrabă ucide, pentru că de fiecare dată când lăsăm ca rugăciunea să fie moartă, în loc să ne facă vii și să trezească în noi energia pe care o conține în ea însăși, devenim din ce în ce mai insensibili la sensul, impactul ei, și din ce în ce mai incapabili de a trăi rugăciunea pe care o rostim. Această situație ridică o problemă care trebuie rezolvată de fiecare dintre noi în parte; trebuie să trasformăm toate cuvintele rugăciunii noastre în reguli de viață. Dacă I-am spus Domnului că Îi cerem ajutorul ca să rezistăm ispitei, trebuie să evităm cu toată puterea sufletului, cu toată tăria pe care o avem, orice ocazie de a păcătui. Dacă i-am spus Domnului că ne doare gândindu-ne că cineva este flămând, însetat sau singur, trebuie prin urmare să ascultăm glasul Domnului care ne întreabă: „Pe cine să-ți trimit?“; să stăm înaintea Lui zicând: „Aici sunt Doamne“ și să trecem la fapte, nepermițând vreunui gând să se furișeze în buna noastră intenție, să se însinueze între porunca lui Dumnezeu și fapta pe care suntem gata să o facem. Gândul care se strecoară ca un șarpe ne va sugera imediat: „Mai târziu“ sau „Chiar trebuie să o fac?“ „Nu poate Dumnezeu să găsească pe cineva care este mai liber să facă aceasta decât sunt eu“? Și în timp ce ne învârtim în jurul problemei, energia și răspunsul pe care Dumnezeu ni le-a dat vor dispărea și vor muri în noi. Aici avem de-a face cu un lucru esențial, anume, să stabilim o legătură între viață și rugăciune printr-un act de voință, un act pe care trebuie să-l săvârșim noi înșine, care niciodată nu se va împlini de la sine și care totuși va transforma profund viețile noastre. Citiți rugăciunile de dimineață și de seară. Alegeți oricare dintre aceste rugăciuni și faceți-o regulă de viață. Veți vedea atunci că această rugăciune nu va deveni niciodată plictisitoare sau învechită, ci cu fiecare zi care trece se va adânci, va deveni o rugăciune vie. Odată ce I-ați cerut Domnului să vă păzească pe parcursul zilei de nevoi, ispite sau greutăți, este și datoria voastră de a le birui cu toată puterea și în ciuda slăbiciunii voastre omenești; atunci ființa voastră va fi ca o pânză de catarg umflată de suflare dumnezeiască și de putere și veți avea multe lucruri de spus Domnului când veți sta înaintea Lui seara. Veți mulțumi atunci pentru ajutorul pe care l-ați primit, veți fi rușinați de acest ajutor și vă veți bucura că El v-a dat puterea de a face voia Lui cu slabele și neputincioasele voastre mâini omenești, v-a îngăduit să fiți ochiul Lui care privește, urechea Lui atentă, pasul Lui, iubirea Lui, întruparea Lui, mila Lui. Este ceva ce poate fi dobândit numai prin efort personal și, dacă acest efort nu este făcut, viața și rugăciunea vor fi străine una de cealaltă. Pentru un timp viața continuă ca de obicei și rugăciunea lâncezește, devenind din ce în ce mai slabă, cu o conștiintă din ce în ce mai adormită. Stăruința în rugăciune scade și în timp ce viața de zi cu zi ne acaparează, rugăciunea va dispărea, pentru că ea vine de la Dumnezeu, un Dumnezeu timid și iubitor de oameni care ne cheamă și care nu ni se impune prin forță. Atunci ne vom mulțumi spunându-ne că am întrupat rugăciunea în acțiune; lucrul mâinilor noastre reprezintă slujirea noastră. Aceasta nu este atitudinea pe care o avem față de prietenii, părinții sau cei pe care îi iubim. Într-adevăr, uneori sau poate întotdeauna am face orice de dragul lor; asta înseamnă oare că i-am uitat în inimile noastre și gândurile nu se îndreaptă către ei? Desigur nu! Se poate ca doar Dumnezeu să Se bucure de privilegiul de a fi slujit fără a primi vreodată o privire de la noi, fără ca inimile noastre să devină fierbinți și iubitoare la auzul numelui Său? Poate fi numai Dumnezeu slujit cu indiferență? Această întrebare este un motiv de cugetare asupra ceea ce e de împlinit. Există încă un aspect al rugăciunii împletite cu viața. Acesta reprezintă chiar integrarea rugăciunii în însăși viața noastră. În fiecare moment ne confruntăm cu situații greu de depășit. Numai de-am chema rugăciunea să poarte aceste greutăți, am afla, cu fiecare zi și oră care trece, mai multe posibilități decât ne-am imaginat vreodată să facem ca rugăciunea să devină și să rămână neclintită. Ne amintim oare că vocația noastră umană transcende toate atributele omenești? Nu suntem oare chemați să fim mădulare vii ale Trupului lui Hristos și să fim într-un fel atât în comunitate, cât și fiecare în parte, o prelungire în timpul nostru a prezenței lui Hristos întrupat? Nu suntem chemați să ne împărtășim de firea dumnezeiască? În aceasta constă vocația omenească exprimată în forma ei deplină; dincolo de asta este voința și lucrarea lui Dumnezeu. Suntem chemați să fim prezența Dumnezeului Celui Viu în întreaga lume. Putem oare împlini această lucrare fără ca Dumnezeu să o facă în noi și prin noi? Cu siguranță, nu. Cum altfel am putea deveni mădulare vii ale Trupului lui Hristos? Cum am putea primi Duhul Sfânt ca temple în care să sălășluiască fără a fi mistuiți de focul dumnezeiesc? Cum am putea deveni cu adevărat părtași ai dumnezeieștii firi? Și cum noi, păcătoși fiind, am putea săvârși lucrarea milosteniei, a dragostei divine, pe care suntem chemați să le împlinim? Rugăciunea constituie nu doar un motiv de a înainta sau o chemare spre desăvârșire, ci și un mod de a fi altoiți pe vița cea dătătoare de viață. Un fapt trebuie să ne atingă dintru bun început. Dacă nu dorim ca rugăciunea și viața noastră să fie despărțite și ca rugăciunea să dispară treptat, zdrobită de nevoile vieții grele și crude, de strădania stăpânitorului acestei lumi, trebuie să împletim rugăciunea cu tot ceea ce înseamnă viața noastră, să o aruncăm precum drojdia în acel aluat ce reprezintă viața noastră în ansamblul ei. De ne-am trezi dimineața și am sta înaintea Domnului spunând: „Binecuvintează-mă, Doamne, și binecuvintează zorii acestei zile“, de am realiza numai că începem o nouă zi a creației, așa cum nu a existat alta înainte, răsăritul unei zile ca o comoară neexplorată și infinită. De am realiza doar sub binecuvântarea lui Dumnezeu că ne avântăm în această nouă zi pentru a împlini menirea noastră de creștini, purtând în minte toată puterea și slava cuvântului „creștin“, cu ce respect, seriozitate și bucurie, cu ce speranță și duioșie am trăi dezvăluirea fiecărui ceas din zi. Cu fiecare oră care trece am primi totul ca un dar al lui Dumnezeu. Am primi fiecare moment al vieții ca venind din mâna lui Dumnezeu." |
Citat:
|
"Fii pentru fratele tau un model, nu un judecator". (Avva Pimen)
Adică fii pentru fratele tău un frate mai mic, dar frate, și nu un judecător model, ceva jignidolo, jigolo din ăla ce se dă model... Adică fii un model de frate mai mic, adică ascultător de Dumnezeu, cuminte, și nu ca gLumia adică „la plăcinte înainte și la război înapoi” ci la muncă înainte, la munca duhovnicească... nu pentru vrisele slavei deșarte de la oameni, și nici din superstițul fricii absurde ci din dragoste de părinți ca nu cumva să te lupți pentru idolii tăi cu Domnul Dumnezeu... deci e greu să fii pentru fratele tău, că aia zice, fii pentru fratele tău și nu pentru tine însuți însușiri alese, pofturi, softuri, mofturi fără-ncetare și nemulțuțumiri de te miri ce dorințe pot să apară în mintea de copil prost... prost crescut... că nu e el de vină, nu e prost cine cere ci cine dă satisfacții acestor mici excroci, că de mici sunt vicleni și desfrânați și fățarnici și plini de ascunzișuri, de foarte mici, cum se nasc, se nasc vicleni și iubitori de plăceri și de pofte rele, de semeția sadică a răutății ce vine din pătimășia idolească a părinților lor, părinții cei rătăciți pe apele gLumiei! Iar fratele tău e Domnul, singurul prieten și frate! Deci fii pentru El... |
Despre judecarea aproapelui
Sã nu judeci pe nimeni deoarece nu stii ce dar are fiecare
Cuviosul Paisie Aghioritul: Flori din Grãdina Maicii Domnului Pãrintele Antim era din Sofia Bulgariei, unde si slujea ca preot de mir într-o parohie. Dupã moartea preotesei sale, cam prin 1841, a venit în grãdina Maicii Domnului (Sfântul Munte Athos) si s-a rãsãdit ca un rãsad bun care apoi a înflorit si a binemirezmuit. Una din marile lui virtuti a fost si harisma ce a avut-o în privinta postului. Putea posti multe zile. Odatã a mers epuizat la mãnãstirea ruseascã – înainte de postul Sfintilor Apostoli – si trapezarul de la mireni l-a primit cu multã bucurie si i-a pregãtit sã mãnânce. Staretul a început sã mãnânce, în timp ce monahul ce slujea intra si iesea si, privindu-l cum mãnâncã mereu, l-a judecat: “Un astfel de monah uscat si slab a putut mânca atât de mult !” Asadar, zãpãcit de aceste gânduri ale judecãtii, trapezarul a plecat la chilia sa. Dupã ce a terminat de mâncat, Pãrintele Antim a mers si a stat la usa chiliei fratelui. Vãzând pe prietenul sãu cât era de zãpãcit de aceste gânduri, i-a fost milã de el si, ca sã-l ajute, a fost nevoit sã-i descopere pricina, ca sã fie mai atent fatã de ceilalti si sã nu-i judece, dar si noi sã ne folosim din asta si sã luãm aminte la judecatã. Luându-l de mânã l-a întrebat: - Nu cumva stii ce înseamnã smerenia? - Nu, nu stiu, i-a rãspuns fratele cu sfialã. Atunci staretul i-a spus: - Smerenia constã în asta: sã nu judeci pe nimeni, ci sã te socoti pe tine mai rãu decât toti. Iatã, acum te-ai înselat si m-ai judecat, deoarece am mâncat mult. Dar nu stii câte zile nu am mâncat nimic. Îti aduci aminte când am fost aici ultima datã? - Îmi aduc aminte, Pãrinte, a rãspuns fratele. Aici la noi ai fost în Duminicã Tomei si ai mâncat si de atunci nu te-am mai vãzut. Staretul i-a spus atunci: - Ei, vezi câte zile n-am mâncat? ( Adicã n-a mâncat de la Duminica Tomei pânã la Postul Sfintilor Apostoli, cca. 7 sãptãmâni). Tu însã m-ai judecat, deoarece am mâncat mult. Frate, harismele dumnezeiesti sunt felurite. Iatã, mie Dumnezeu mi-a dat sã sufãr frigul si foamea. Nu cumva ai fi putut rezista si tu atât? Te poti smeri sã-ti scoti dulama si sã mergi pânã la mãnãstirea vecinã si, cu hainele ce le ai, sã petreci iarna în vârful Atonului? Dar tu, ca un cântãret, cum cânti lui Dumnezeu? Gândurile tale se aflã mai mult aiurea decât la Dumnezeu. Ascultã-mã pe mine cum cânt. Si Pãrintele si-a ridicat mâinile sale spre cer si cu un suspin adânc a cântat “Aliluia”, curgându-i lacrimi multe din ochii sãi. Trapezarul s-a fâstâcit simtind o mare zdrobire. Dupã aceea staretul i-a spus monahului: - Vezi, frate, sã nu mai judeci pe nimeni deoarece nu stii ce harismã are fiecare, ci ia aminte mai mult de tine însuti. |
Despre iubirea de aproapele
Sfântul Ierarh Ignatie Brianceaninov
Ce poate fi mai minunat, mai desfătător decât iubirea de aproapele? A iubi este o fericire, a urî este un chin. Toată Legea și prooroci, stau în iubirea către Dumnezeu și către aproapele. Iubirea către aproapele este calea care duce la iubirea către Dumnezeu. Căci Hristos a binevoit a se îmbrăca tainic în fiecare aproape al nostru, iar în Hristos este Dumnezeu (1 Ioan). Să nu crezi, preaiubite frate, că porunca iubirii de aproapele a fost prea apropiată inimii noastre căzute: porunca este duhovnicească, iar pe inima noastră au pus stăpânire trupul și sângele; porunca este nouă, iar inima noastră -veche. Iubirea noastră firească a fost vătămată de cădere; ea trebuie omorâtă -Hristos o poruncește - pentru a putea agonisi din Evanghelie iubire sfântă către aproapele, iubire în Hristos. Însușirile omului nou trebuie să fie toate noi; nici o însușire veche nu i se potrivește. Căderea a supus inima stăpânirii sângelui și, prin mijlocirea sângelui, stăpânirii stăpânitorului acestui veac. Evanghelia slobozește inima din această robie, din această silnicie, și o aduce sub călăuzirea Sfântului Duh. Sfântul Duh ne învață să iubim pe aproapele în chip sfânt. Iubirea aprinsă, hrănită de Sfântul Duh este foc. Prin acest foc se stinge focul iubirii firești, trupești, stricate de căderea în păcat. (Scara, Cuvântul 15, cap. 3). "Cel ce spune că poate avea pe amândouă aceste iubiri se amăgește pe sine însuși", a spus Sfântul Ioan Scararul (Cuvântul 3, cap. 16). Adevărata iubire de aproapele se întemeiază pe credința în Dumnezeu, "Ca toți să fie una", a strigat Mântuitorul lumii către Părintele Sau, "după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una" (Ioan 17, 21) Fă pentru cei pe care îi iubesti ceea ce poți să faci folositor și ceea ce este legiuit; dar totdeauna să îi încredințezi lui Dumnezeu - și iubirea ta oarbă, trupească, nesocotită se va preface, încetul cu încetul, într-o iubire duhovnicească, înțelegătoare, sfântă. Iar dacă iubirea ta este o împătimire ce se împotrivește legii, atunci s-o lepezi ca pe o urâciune. Atunci când inima ta nu este liberă, acesta este un semn al împătimirii. Atunci când inima ta este înrobită, acesta este semnul patimii nebunești, păcătoase. Iubirea sfântă este curată, liberă, întreagă în Dumnezeu. Ea este o lucrare a Sfântului Duh, care lucrează în inimă în măsura curațirii acesteia. Dă cinstire aproapelui ca unui chip al lui Dumnezeu -cinstire care să fie în sufletul tău, nevăzută pentru ceilalți, descoperită doar conștiinței tale. Faptele pe care le săvârsești să fie, în chip tainic, pe potriva stării tale sufletești. Dă cinstire aproapelui, fără sa iei seama la vârstă, fără să faci deosebire între bărbat și femeie, fără să te uiti la rangul pe care îl are în lume -și iubirea sfântă va începe, treptat, să se facă arătată în inima ta. Pricina acestei iubiri nu sunt trupul și sângele, nu înrâurirea simțurilor, ci Dumnezeu. Cei lipsiți de slava numelui de creștin nu sunt lipsiți de cealaltă slavă, pe care au primit-o când au fost zidiți: ei sunt chipul lui Dumnezeu. Dacă chipul lui Dumnezeu va fi aruncat afară, în văpaia cea cumplită a iadului, și acolo sunt dator să îl cinstesc. Ce treabă am eu cu văpaia, cu iadul! Chipul lui Dumnezeu a fost aruncat acolo potrivit judecătii lui Dumnezeu: treaba mea este să păzesc cinstirea față de chipul lui Dumnezeu, și prin aceasta să mă păzesc pe mine însumi de iad. Dă cinstire orbului, și leprosului și celui bolnav la minte, și pruncului de țâță, și răufăcatorului, și păgânului - cum se cuvine chipului lui Dumnezeu. Ce ai tu cu neputințele și neajunsurile lor! Ia seama la tine însuți, ca să nu sufere un neajuns iubirea ta. În creștin să dai cinstire lui Hristos, Care a spus spre povățuirea noastră, și încă va mai spune atunci când se va hotărî soarta noastră în veșnicie: "Ceea ce ați făcut unuia dintre acești frati ai mei prea mici, Mie Mi-ați făcut". (Mt. 25, 40). Atunci când ai de-a face cu aproapele să ai în minte acest cuvânt evanghelic și te vei face tăinuitor al iubirii de aproapele. Tăinuitorul iubirii de aproapele intră prin ea în iubirea de Dumnezeu. Dar dacă socoți că îl iubești pe Dumnezeu, iar în inima ta trăiește un simțământ de neplăcere fie și față de un singur om, să știi că te afli într-o veșnică amăgire de sine. "Dacă zice cineva:", grăiește Sfântul Ioan Cuvântatorul de Dumnezeu, " - iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăște, mincinos este... Această poruncă avem de la El, că cine iubește pe Dumnezeu să iubească și pe fratele său". (1 In. 4, 20, 21). A arăta iubire duhovnicească față de aproapele este semnul înnoirii sufletului prin Sfântul Duh. "Noi știm că am trecut din moarte la viață", grăiește iarăși Cuvântatorul de Dumnezeu, "pentru că iubim pe frați; cine nu iubește pe fratele său rămâne în moarte". (1 In. 3, 14). Desăvârșirea creștină stă în desăvârșita iubire de aproapele. Desavârșita iubire de aproapele stă în iubirea de Dumnezeu, care nu cunoaște desavârșire, întru care nu este sfârșit sporirii. Creșterea în iubirea de Dumnezeu este nesfârșită, pentru că iubirea este Nesfârșitul Dumnezeu. (1 Ioan 4, 16). Iubirea de aproapele este temelia zidirii iubirii. Iubite frate! Caută să sporești în tine iubirea duhovnicească de aproapele: intrând în ea, vei intra în iubirea de Dumnezeu, pe porțile învierii, pe porțile Împărăției Cerurilor. Amin. ............... Trufia pune în mișcare nervii, aprinde sângele, stârnește închipuirea, trezește viața căderii; smerenia linistește nervii, potolește mișcarea sângelui, nimicește visarea, omoară viața căderii, deșteaptă viața în Hristos Iisus. ................ Locul duhovnicesc, singurul în care ni s-a poruncit a aduce jertfele duhovnicești, este smerenia. (Pateric. Din spusele Preacuviosului Pimen cel Mare). Domnul a însemnat trăsăturile cele adevărate și vrednice de crezare ale celui ce iubește și ale celui ce nu iubește. El a spus: "Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu. Cel ce nu mă iubește nu păzește cuvintele Mele". (In. 14, 23, 24). ........... Iubirea de Dumnezeu se întemeiază pe iubirea de aproapele. Atunci când se va șterge în tine ranchiuna, să știi că te-ai apropiat de iubire. Atunci când inima ta va fi umbrită de o pace sfânta, plină de har, cu întreaga omenire, să știi ca ești chiar la porțile iubirii. Aceste porți, însă, nu se deschid decât prin Duhul Sfânt. Iubirea de Dumnezeu este un dar al lui Dumnezeu în omul care s-a pregatit prin curăția inimii, a minții și a trupului pentru primirea acestui dar. Pe măsura treptei pregătirii este și treapta darului, pentru că Dumnezeu este Drept-Judecător și în milostivirea Sa. Iubirea de Dumnezeu este pe de-a-ntregul duhovnicească: "ce este născut din Duh, duh este" (In. 3, 6). "Ce este născut din trup, trup este" (In. 3, 6): iubirea trupească, născută fiind din trup și sânge, are însușiri materialnice, stricăcioase. Ea este nestatornică și schimbătoare: focul ei depinde în întregime de materie. Auzind din Scriptură că Dumnezeul nostru este foc (Evr. 12, 29), că iubirea este foc, și simțind în tine focul iubirii firești, să nu crezi că este vorba de unul și același foc. Nu! Aceste focuri sunt potrivnice și se înabușă unul pe celalalt. (Scara, Cuvântul 15). "Să slujim lui Dumnezeu după bună plăcerea Lui, cu evlavie și cu sfială: căci Dumnezeul nostru este foc mistuitor". (Evr. 12, 28, 29). Iubirea firească, iubirea căzută, aprinde sângele omului, îi pune în mișcare nervii, îi stârnește închipuirea; iubirea sfântă răcorește sângele, odihnește și sufletul, și trupul, atrage omul lăuntric la ruga tăcuta, îl afundă în dulceața smereniei și desfătării duhovnicești. Mulți nevoitori, luând iubirea firească drept iubire Dumnezeiască, și-au înfierbântat sângele, și-au înfierbântat și închipuirea. Starea de înfierbântare se preschimbă foarte ușor într-o stare de frenezie (ieșire din minti). Cei ce se află în starea de înfierbântare și de frenezie au fost socotiți de multă lume ca oameni plini de har și de sfințenie, iar ei, nefericiții, erau jertfe ale amăgirii de sine. Mulți asemenea nevoitori au fost în Biserica Apuseană, începând din vremea căderii ei în papism, care în chip hulitor atribuie unui om însușiri dumnezeiești și îi dă acestuia o închinare cuvenită și potrivită numai lui Dumnezeu; mulți dintre acești nevoitori au scris cărți din starea lor de înfierbântare, în care amăgirea de sine extatică li se părea iubire dumnezeiască și în care închipuirea lor zdruncinată le zugrăvea o mulțime de vedenii care le măguleau iubirea de sine și trufia. Fiule al Bisericii Răsăritene! Ferește-te de citirea unor asemenea cărți, ferește-te de a urma povețele celor ce s-au amăgit pe sine. Călăuzindu-te după Evanghelie și după Sfinții Părinti ai adevăratei Biserici, suie-te cu smerenie la înălțimea duhovnicească a iubirii Dumnezeiești prin mijlocirea lucrării poruncilor lui Hristos. Să ții neclintit în minte că iubirea de Dumnezeu este cel mai înalt dar al Sfântului Duh, iar omul poate doar să se pregătească, prin curăție și smerenie, pentru primirea acestui mare dar, prin care se schimbă și mintea și inima și trupul. Osteneala noastră este deșartă, stearpă și vătămătoare atunci când căutăm a descoperi în noi, mai înainte de vreme, înaltele daruri duhovnicești: pe acestea le dăruiește Milostivul Dumnezeu, la vremea lor, plinitorilor statornici, răbdători și smeriți ai poruncilor evanghelice. Amin. p. 134-138 Despre Înșelare Schitul românesc Lacu Sfântul Munte Athos 1999 Sfântul Ierarh Ignatie Brianceaninov Pomenit pe 13 mai |
Indemn....spre luare aminte!
“Exista fiinte nesatisfacute, care cauta sa mearga mereu mai departe in implinirea Evangheliei, smerindu-se, cerand iertare pentru nedesavarsirile lor, pentru gradul nesatisfacator la care au ajuns. Acestia merg intr-o tensiune continua spre o treapta mereu mai inalta. A tinde cu adevarat, unii mai mult, altii mai putin, a ne indemna reciproc catre aceasta desavarsire, acesta este continutul chemarii lui Hristos. El creeaza in noi aceasta tensiune, chemandu-ne la El. Putem trai in aceasta tensiune cum o faceau crestinii din primele veacuri..." Pr.Dumitru Staniloaie |
“O, smerenie a lui Hristos, te-am cunoscut, dar nu te pot ajunge” (Ava Siluan)
Iisu |
Dragostea....
“In aceasta vor cunoaste oamenii ca sunteti ucenicii Mei, de veti avea dragoste unii fata de altii” (Ioan 13, 35).
|
Dragostea.......
“Cum sa stii daca iubesti cu adevarat pe cineva, daca nu ai suferit pentru el?
PARINTELE DUMITRU STANILOAE (†5 octombrie 1993) DESPRE HRISTOS-SLUJITOR SI CHEMAREA NOASTRA LA RESPONSABILITATEA SLUJIRII JERTFELNICE: |
Sa invatam din puterea exemplului sfintilor parinti!
Reflexie personala:
Am regretat ca am intrat pe acest forum in speranta ca ma voi folosi cautand aici pe crestinii cu adevarat traitori.Si unii sunt asa Dzeu sa-i ajute si sa-i intareasca sa duca lupta cea buna pana la sfarsit.Dar in ultimele zile forumul parca a luat foc - dat (foc!)de catre niste persoane care se dau crestini practicanti cu adevarat si vor sa ne corecteze cu orice pret- dar a caror fire este inclinata spre a jigni si lovi permanent de dragul dreptatii. Am ajuns la concluzia ca inchid calculatorul cu niste sentimente amare pentru ca transpare din postarile celor mai virtuosi useri multa rautate si ura de dragul dreptatii. Asta e!Cred ca cel mai folositor lucru pentru mine este sa ma retrag si sa raman la invatatura sfintilor parinti care si-au putut insusi dogmele si canoanele fara ura , rautate si nevrotisme, fara sa atacuri la pers. si jigniri.Dovada ca si le-au insusit este faptul ca acum sunt trecuti in calendar, canonizati si asta nu mai lasa loc la interpretari.Transpare multe ura , rautate si aer virtual vitriolat din partea unora f. ravnitori in a da in cap aproapelui de dragul dreptatii. Imi iau ramas bun de la toti si dupa cum spunea parintiele Cleopa "Manca-v-ar raiul!" Bunul Dzeu sa ne ajute pe toti sa ne intalim in rai la vremea cuvenita! Doamne ajuta! |
Interviu cu Dumnezeu
"- Ai vrea să-mi iei un interviu, deci… zise Dumnezeu. - Dacă ai timp… i-am raspuns. Dumnezeu a zâmbit. - Timpul meu este eternitatea… Ce întrebări ai vrea să-mi pui? - Ce te surprinde cel mai mult la oameni? Dumnezeu mi-a răspuns: - Faptul că se plictisesc de copilărie, se grăbesc să crească…., iar apoi tânjesc iar să fie copii; că își pierd sănătatea pentru a face bani……iar apoi își pierd banii pentru a-și recăpăta sănătatea. Faptul că se gândesc cu timp la viitor și uită prezentul, iar astfel nu trăiesc nici prezentul nici viitorul;că trăiesc ca și cum nu ar muri niciodată și mor ca și cum nu ar fi trăit. Dumnezeu mi-a luat mâna și am stat tăcuți un timp. Apoi am întrebat: - Ca părinte, care ar fi câteva dintre lecțiile de viață pe care ai dori să le învețe copiii tăi? - Să învețe că durează doar câteva secunde să deschidă răni profunde în inima celor pe care îi iubesc…..și că durează mai mulți ani pentru ca acestea să se vindece; să învețe că un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai puțin; să învețe că există oameni care îi iubesc, dar pur și simplu încă nu știu să-și exprime sentimentele; să învețe că doi oameni se pot uita la același lucru și ca pot să-l vadă în mod diferit; să învețe că nu este suficient să-i ierte pe ceilalți și că, de asemenea, trebuie să se ierte pe ei înșiși. - Mulțumesc pentru timpul acordat….am zis umil. Ar mai fi ceva ce ai dori ca oamenii să știe? Dumnezeu m-a privit zâmbind și a spus: - Doar faptul că sunt aici, întotdeauna ." Interviu cu Dumnezeu – de Octavian Paler |
Pilda zilei - de pe site
Taina fratelui
Un batran calugar spunea: "Intr-o zi, privind spre padure, am vazut alergand spre mine o fiara. Cand s-a apropiat de mine am vazut ca este om. Cand mi-a cazut in brate, plangand, am inteles ca este fratele meu". |
Sfantul Ioan Gura de Aur
" Sa cunoastem bine cursele si sa pasim departe de ele . Sa aflam unde sunt prapastiile si nici macar sa nu ne apropiem de ele . Acestea sa fie pentru noi straduinta de a ne asigura duhovniceste . . . "
|
Pacatului , ii urmeaza rusinea , iar pocaintei ii urmeaza indraznirea . Dar aceasta randuiala a fost rasturnata de diavolul dand nerusinare la savarsirea pacatului si rusine in savarsirea pocaintei !
|
Iata niste vorbe minunate:
din “Problemele vietii” Editura Egumenita Multe sunt lucrurile care îi caracterizează pe creștini, dar mai presus de toate sunt pacea și iubirea. De aceea a spus Hristos: Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții (Ioan 13, 35) și Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă (Ioan 14, 27). ٭ Nimic nu umple mai mult sufletul de desfătare decât faptul de a iubi și de a fi iubit. ٭ Nimic nu arată mai bine vrednicia unui stăpân decât dragostea și grija față de supușii săi. Aceasta este trăsătura caracteristică a stăpânilor buni. Dacă stăpânul îl iubește pe supusul său, toate problemele se rezolvă și peste toate domnesc liniștea și ordinea. ٭ Să ne doară sufletul pentru cei care ne fac rău, mai mult decât ne doare pentru noi înșine; căci rana pe care vor să ne-o facă nouă, o primesc, de fapt, ei. Așa cum cei care dau cu piciorul în cuie și se laudă cu aceasta sunt vrednici de plâns, la fel și cei care îi nedreptățesc pe alții sunt vrednici de mila noastră, deoarece își rănesc propriile lor suflete. ٭ Iubirea noastră trebuie să-i cuprindă pe toți oamenii. Dacă pe unii îi iubim, iar pe alții nu, niciodată dragostea noastră nu va fi mai presus decât a oamenilor necredincioși. Creștinii nu trebuie să iubească așa cum iubesc necredincioșii. ٭ Să facem bine celor care ne fac rău, chiar dacă aceștia rămân neîndreptați. Astfel, păcatele noastre vor fi iertate și vom dobândi smerenie. Atunci când alungăm din sufletul nostru orice dușmănie, avem multă îndrăzneală în rugăciunea noastră către Domnul. ٭ Cuvintele noastre ortodoxe sunt ca armele care îi apără pe ai noștri și îi lovesc pe eretici. Aceste cuvinte nu îi lovesc pentru a-i doborî, ci pentru a-i ridica după ce au căzut. Acesta este scopul luptei noastre: să îi ajutăm și pe vrășmașii noștri să se mântuiască. ٭ Hristos spune: „Eu sunt părintele tău, Eu sunt fratele tău, Eu sunt mirele sufletului tău, Eu sunt scăparea ta, eu sunt hrana Ta, Eu sunt îmbrăcămintea ta, eu sunt rădăcina ta, Eu sunt sprijinul tău, Eu sunt tot ce-ți dorești tu. Când Mă ai pe Mine, nu-ți lipsește nimic. Eu sunt slujitorul tău, pentru că am venit să slujesc, nu să fiu slujit. Eu sunt prietenul tău și mădular al trupului tău și capul tău și fratele tău și sora ta și mama ta. Eu sunt toate pentru tine. Nu trebuie decât să stai lângă Mine. Pentru tine, Eu M-am făcut sărac și pribeag, pentru tine am ridicat crucea și am coborât în mormânt, am venit pe pământ pentru tine, trimis de Tatăl, iar în cer Mă rog pentru tine Părintelui Meu. Tu ești totul pentru Mine, și frate și împreună-moștenitor și prieten și mădular al Trupului Meu. Ce vrei mai mult decât atât? De ce Îl disprețuiești pe Cel care te iubește atât de mult?” |
Sf.Ioan de Kronstadt
Unii cred ca pacatul nu inseamna nimic. El este insa un rau duhovnicesc real si cat se poate de mare, de care Dumnezeu sa-l izbaveasca pe orice om! Pacatul atrage negresit dupa sine un chin mai mare sau mai mic chiar si in viata pamanteasca – si ca sa scapi de chinul pricinuit de pacat trebuie sa aduci din tot sufletul prinos de pocainta neprefacuta ori sa speli pacatul cu lacrimi de cainta adevarata. Dumnezeu este mare si intotdeauna drept. Mana Lui este intotdeauna asupra noastra, celor nimicnici, dar pacatosi. Dumnezeule! Ca Dumnezeu, Cel ce nu voiesti faradelege, Tu esti (Ps. 5,4).
|
Sf.Ioan de Kronstdat
[B“Priveste mai des in inima ta, coboara-te in adancul ei (adanca este inima omului); scoate la lumina limpede a constiintei tot ce e rau in ea, si cu suspine de parere de rau sau cu lacrimi amare de cainta schimba tot raul ce se ascunde in adancul inimii. Ah! Cat de multi oameni raman nepasatori fata de inima lor: nu vor sa se uite in ea si sa cerceteze cu deadinsul ce rautati s-au adunat in ea. Foarte mult pierd oamenii acestia si in privinta bunastarii lor vremelnice, dar mai ales in privinta mantuirii. Indeletnicirea de capetenie a crestinului in aceasta viata trebuie sa fie curatirea inimii lui, pentru ca inima, curatita, sa-L poata vedea in viata cea viitoare pe Dumnezeu – pentru ca cei curati cu inima Il vor vedea pe Dumnezeu – si sa se poata uni cu El. Fara inima curatita nu poti vedea fata lui Dumnezeu si nu te poti uni cu El. Tot ce e uracios ori necurat nu poate intra in Imparatia lui Dumnezeu. Nici nu vor petrece calcatorii de lege in preajma ochilor tai, urat-ai pre toti cei ce lucreaza faradelege (Ps. 5, 5).][/b]
|
Sf.Ioan de Kronstadt
Rugaciunea este hrana duhovniceasca. Hrana trupeasca n-are aproape nici un gust atunci cand mancam in mare graba: si hrana duhovniceasca isi pierde gustul pentru sufletul nostru atunci cand rostim cuvintele rugaciunii in mare graba, ca sa terminam mai repede – aceasta chiar naste amaraciune in inima noastra. Ca sa simta gustul trupesc, limba descompune hrana in principiile componente: ca sa simta gustul duhovnicesc, sufletul descompune rugaciunea (sau lectura duhovniceasca) in principiile ei, adica in cuvinte sau idei. Gustul duhovnicesc sta in simtirea vie a adevarului a ceea ce rostesti sau citesti. Asadar, fara „descompunerea” rugaciunii, fara „asimilarea” ei de catre inima, nu poti afla dulceata in rugaciune, asa incat nici cea mai miscatoare rugaciune nu are pentru noi aproape nici o valoare daca nu a fost simtita de catre inima.
|
Sf Ioan de Kronstadt
Rugandu-te cu rugaciunile gata alcatuite, trebuie neaparat sa te rogi pentru linistlea sufleteasca si pentru sporul la rugaciune cu duhul, nu doar cu limba, si nu trebuie sa-L pierzi din vedere pe Domnul. Altminteri, Domnul te va parasi, daca-L vei parasi mai intai tu, prin lipsa credintei in El si a evlaviei, atunci cand citesti rugaciunile – si limba te va trada ca un cal naravas si neinfranat, iar duhul tau va fi lovit de rusine si tulburare. Iar daca atunci cand citesti rugaciunile Il vei cauta cu mintea si cu inima pe Domnul, sa nu-L cauti departe: El e aici, in insesi cuvintele rugaciunii. Nu trebuie decat sa iei aminte la ele cu inima infranta si smerita, si Domnul va trece din ele in inima ta. In cuvintele rugaciunii respira Duhul lui Dumnezeu. Nu trebuie decat sa inveti arta de a-L trece din ele in sufletul tau.
|
" Sa simti pamantul , omule , si sa rodesti ca el . Sa nu te arati mai rau decat el , cel neansufletit . Deoarece acela nu scoate roade pentru propria desfatare , ci ca sa-ti slujeasca tie , in timp ce tu rodul bunatatii pe care il faci il aduni pentru tine " . ( Sfantul Atanasie cel Mare )
|
" Multi vor veni in numele Meu , zicand : Eu sunt Hristos , si pe multi ii vor amagi . Si veti auzi de razboaie si de zvonuri de razboaie ; luati seama sa nu va speriati , caci trebuie sa fie toate , dar inca nu este sfarsitul . Caci se va ridica neam peste neam , si imparatie peste imparatie , si va fi foamete si ciuma ( boli ) si cutremure pe alocuri . DAR TOATE ACESTEA SUNT INCEPUTUL DURERILOR . . . . Iar din pricina inmultirii faradelegii iubirea multora se va raci . DAR CEL CE VA RABDA PANA LA SFARSIT SE VA MANTUI ! " .
|
|
Sfântul Ioan Sinaitul
"Să nu ne mâhnim când cerem de ani de zile ceva lui Dumnezeu și nu ne dă . Nu ne dăruiește, fie pentru că o cerem la timpul sau modul nepotrivit , fie pentru că suntem nevrednici să primim , fie că primind , vom cădea în mândrie sau nepăsare".
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:33:05. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.