Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Raspunsuri duhovnicesti + (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5078)

cristiboss56 28.08.2013 20:00:11

Cum să îndrepți un copil care s-a abătut de la calea cea dreaptă

sursa: http://orthodoxwayoflife.blogspot.ro

Să le facem cunoscut faptul că noi înțelegem situațiile dificile prin care trec ei, și că iubirea noastră pentru ei este necondiționată.

Una dintre cele mai mari griji ale noastre și de multe ori chiar un adevărat chin pentru părinți este atunci când copiii noștri pleacă de acasă, iar mai apoi se îndepărtează de învățătura cea dreaptă a Bisericii, mai ales în ceea ce privește comportamentul sexual. Să presupunem că părinții i-au dat copilului o educație corectă, plină de dragoste părintească, s-au rugat împreună zilnic, și au participat împreună la slujbele Bisericii. Cu alte cuvinte, părinții au procedat „ca la carte” în ceea ce privește educația religioasă a copilului lor. Însă, chiar și în acest caz, când un copil pleacă de acasă, el sau ea este pentru prima dată „pe cont propriu”, bazându-se doar pe judecata proprie, fără prea mult ajutor din partea celor din jur. Se întâmplă ca această „libertate” să fie utilizată de cele mai multe multe ori greșit, la fel cum și noi am procedat de multe ori în anii tinereții.
Ce trebuie să facă un părinte când află că un copil de-al său s-a abătut de la calea cea dreaptă? Cuviosul Paisie are un răspuns surprinzător: Nici măcar cea mai grea cădere a copiilor nu ar trebui să-i facă pe părinți să deznădăjduiască, pentru că păcatul a devenit „la modă” în zilele noastre. Trebuie tot timpul să-și amintească: Astăzi, copiii au parte de „circumstanțe atenuante” și vor fi judecați cu indulgență pentru fărădelegile pe care le săvârșesc. Astăzi, nota 7 la purtare este echivalentul notei 10 cu felicitări, din timpul copilăriei noastre. Desigur, părinții vor dori să-i ajute pe copiii lor cât mai mult posibil, dar ei nu trebuie să se îngrijoreze peste măsură. Copiii vor deveni mai sensibili și vor acumula cu timpul mai multă experiență. Poate pe moment ei nu pot judeca cum trebuie o situație, pentru că mintea lor încă nu s-a maturizat complet, nu își pot da seama de pericolul care îi așteaptă, și mai ales de repercursiunile iremediabile asupra propriei persoane.
Conștientizând faptul că societatea în care trăiesc astăzi copiii noștri este total diferită de societatea în care am trăit noi, oare cum trebuie să reacționăm la „aventurile” copiilor noștri? Trebuie oare să ne supărăm și să îi confruntăm sau trebuie să îi constrângem în vreun fel? E nevoie să rupem orice legătură cu ei, atâta timp cât ei trăiesc în păcat?
Tot Cuviosul Paisie ne răspunde: Ar fi bine dacă părinții le-ar arăta copiilor lor că nu se supără din pricina comportamentului neadecvat; însă ei nu trebuie să devină aroganți; și desigur, ar trebui să continue să se roage. Rugăciunile, spuse cu durere în suflet, sunt foarte eficiente. Dacă copilul greșește foarte grav, părinții trebuie să intervină corespunzător. Dacă nu e ceva foarte grav, părinții pot trece ușor cu vederea acea greșeală, pentru a nu-l provoca pe copil, și a îngreuna situația și mai tare, făcându-l să se îndepărteze și mai mult de ei. Aceștia trebuie să se roage cu multă nădejde la Domnul Iisus Hristos și la Maica Sa, ca să-l păzească și să-l întoarcă pe calea cea dreaptă.
Părintele Paisie ne spune că trebuie să le facem cunoscut faptul că înțelegem situațiile dificile prin care trec ei, și că iubirea noastră pentru ei este necondiționată. Vrem ca ei să știe că pot în continuare să ne mărturisească ceea ce simt, și că noi vom încerca să îi ajutăm, oferindu-le un sfat părintesc, care sigur îi va ajuta în deciziile pe care vor trebui să le ia, pe măsură ce se vor maturiza. Putem să discutăm cu ei și să le cerem părerea asupra unor probleme cu care și noi la rândul nostru ne confruntăm. Și ce e cel mai important: trebuie să ne rugăm cu căldură pentru dânșii.
Cuviosul Paisie ne povestește: Pe când eram în Sfântul Munte, un tănăr m-a găsit din întâmplare. Rătăcea prin Halkidiki, când a găsit un grup de pelerini care mergeau spre Muntele Athos. Aceștia l-au luat cu ei și așa au ajuns la chilia mea. Era un ateu convins, hulitor de cele sfinte, foarte neatent! Avea o viclenie drăcească și nu credea în nimic. Îi înjura pe ceilalți pelerini, tineri și bătrâni. Cu răbdare și puțin efort, l-am adus la o oarecare normalitate. L-am tuns, pentru că avea părul foarte lung. „Iată”, i-am zis, „să fie sănătoasă mama ta, pentru că, cu siguranță rugăciunile ei te-au adus aici.” „Ai dreptate, părinte”, mi-a zis. „Hoinăream prin Halkidiki, și nici măcar nu știu cum am ajuns acolo.” „Dacă află mama ta că ai venit în Sfântul Munte și te vede cu părul tăiat, o să se bucure nespus.” „De unde ai știut părinte? Mama mea va fi în culmea fericirii când o să mă vadă așa schimbat,” mi-a răspuns. Dumnezeu l-a purtat încolo și încoace și l-a călăuzit aici. Cât de multă rugăciune a făcut mama lui pentru el !

cristiboss56 29.08.2013 21:22:47

Nu lăsați lucrurile acestei lumi să vă risipească !

În vifornițele vremii noastre este de folos totdeauna să fii treaz. Este primul lucru pe care vi-l cer: ascultați cuvântul Evangheliei, fiți treji și încetați de a mai fi copii.
Lumea care ne înconjoară trăiește astăzi mai dinamic decât înainte. Dar cu cât mai multă este forfota în lume, cu atât mai grea devine păstrarea unui cuget creștinesc.
De pretutindeni năvălesc asupra noastră tot felul de idei care turbură viața noastră. În vifornițele vremii noastre este de folos totdeauna să fii treaz. Este primul lucru pe care vi-l cer: ascultați cuvântul Evangheliei, fiți treji și încetați de a mai fi copii.
Nu lăsați lucrurile acestei lumi să vă risipească. Concentrați-vă toată luarea-aminte, dați-vă toată silința unei vieți care să corespundă duhului poruncilor Evangheliei.

(Arhimandritul Sofronie Saharov, Din viață și din duh, traducere de Părintele Rafail Noica, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2011, p. 37)

cristiboss56 29.08.2013 22:05:34

Bărbăția este conform zicalei: „Ori ești hotărât, ori nehotărât.Ori mori,ori trăiești

Bărbăția este conform zicalei: „Ori ești hotărât, ori nehotărât. Ori mori, ori trăiești.” Această bărbăție „nenorocită” ne lipsește și, de aceea, mergem și venim, înaintăm și dăm înapoi, și nu scoatem nimic.
Aici vorbește de cele patru virtuți generale (...): chibzuința, bărbăția, întreaga cugetare și dreptatea. Mai întâi, chibzuința este virtutea corespunzătoare părții raționale, crezului omului, adică dacă cuget drept despre Dumnezeu, despre mine însumi și despre lume. În continuare urmează bărbăția, care are legătură cu parte irascibilă, dar și cu voința omului. Bărbăția este conform zicalei: „Ori ești hotărât, ori nehotărât. Ori mori, ori trăiești.” Această bărbăție „nenorocită” ne lipsește și, de aceea, mergem și venim, înaintăm și dăm înapoi, și nu scoatem nimic.
A treia virtute care de obicei este accentuată și de cei vechi, dar și de Biserică, este întreaga cugetare, adică curăția atot-cuprinzătoare a acțiunilor exterioare ale omului, dacă ne referim la epoca dinainte de Hristos, și cu siguranță și a celor lăuntrice, în creștinism. Întreaga-cugetare înseamnă curăție a vieții conformă cu dreapta chibzuință, cu cuvântul corect și cu exigențele sociale. Are, adică, legătură cu mine însumi și cu societatea, determină locul nostru în raport cu societatea. A patra virtute, dreptatea, privește atât legătura noastră cu Dumnezeu, cât și, mai ales, legătura noastră cu oamenii.
În viața duhovnicească zilnică însă chibzuința îl unifică pe om și-l unește cu Dumnezeu și se exprimă prin cucernicie. În continuare, dreptatea constituie, de fapt, un echilibru lăuntric. Este iubirea evanghelică revărsată și către ceilalți și care ne unește cu ei, iar întreaga-înțelepciune este echilibrul minții, al inimii, al sufletului și al trupului. Puterea care le realizează acum pe toate acestea este bărbăția, puterea voinței. În realitate, sunt aceleași virtuți la care ne-am referit mai înainte.

(Arhim Emilianos Simonopetritul, Cuvânt despre trezvie. Tâlcuire la Sfântul Isihie, Editura Sfântul Nectarie, 2008, p. 64-65)

cristiboss56 30.08.2013 22:12:05

Botezul copiilor este necesar pentru mântuire

Botezul copiilor este necesar pentru mântuire, întrucât toți, și copiii, au păcatul strămoșesc și numai prin botez se pot curăți de acesta, născându-se din nou sufletește, și facându-și așa intrarea în Biserică. Sfinții Apostoli au botezat și pe copii și tot așa a făcut totdeauna și Biserica.
De aceea, a amâna pentru mai târziu botezul copiilor este păcat mare, aceasta însemnând nepăsare față de starea și viitorul copiilor încărcați cu păcatul strămoșesc, înseamnă totodată nesocotirea datoriei părintești, ca și neluarea în cuvenită seamă chiar a lucrării mântuitoare a lui Hristos, prin întârziere voită de la primirea darurilor acesteia, întârziere în care moartea copilului nu este exclusă.

(Isidor Todoran, Simbolul Credinței – O sinteză dogmatică, Editura Renașterea, 2008 p. 107)

cristiboss56 31.08.2013 11:09:21

"O candelă cu untdelemn și fitil, dar încă neaprinsă"

Când ajungem la cunoștința a ceea ce suntem de fapt, că avem o înrudire cu Dumnezeu, că locuiește chiar în structura noastră spirituală, atunci Dumnezeu aprinde candela și luminează toată viața noastră cu concepția creștină despre lume și viață.
Așa suntem noi în condițiile vieții acesteia: o candelă cu untdelemn și fitil, dar încă neaprinsă.
Când ajungem la cunoștința a ceea ce suntem de fapt, că avem o înrudire cu Dumnezeu, că locuiește chiar în structura noastră spirituală, că suntem în pragul liberei alegeri a unei concepții de viață de care să ne țină chiar de n-am fi pe placul lumii, atunci Dumnezeu aprinde candela și luminează toată viața noastră cu concepția creștină despre lume și viață.
Obișnuit, concepția creștină nu prea e dusă, nici chiar de credincioși și nici chiar de cei ce o cunosc teologic destul de bine, până la finalitatea sa – mai păstrând și pentru egoism o bună parte de „viață”. Cu alte cuvinte sunt puține exemplarele omenești care își „riscă” toată viața lor pentru Dumnezeu, pentru cauza Lui în lume.

(Părintele Arsenie Boca, Părintele Arsenie Boca – mare îndrumător de suflete din secolul XX, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2002, p. 67)

cristiboss56 31.08.2013 21:47:13

Cine iubește mai mult, acela se avântă cu tărie spre Dumnezeu

Pentru deplinătatea iubirii dumnezeiești, sufletul rămâne neatins de lume; chiar dacă omul trăiește pe pământ în mijlocul altora...
Cine iubește mai mult, acela se avântă cu tărie spre Dumnezeu, acela va fi aproape de El. Fiecare va fi preamărit pe măsura iubirii lui. Și am înțeles că iubirea este felurită după tăria ei.
Cineva se teme de Dumnezeu ca să nu-L supere cu ceva, aceasta e întâia iubire.
Cineva are mintea curată de gânduri, aceasta e cea de-a doua iubire, mai mare decât prima.
Cineva are în chip simțit harul în sufletul său, aceasta e a treia iubire, încă mai mare.
Cea de-a patra și desăvârșita iubire de Dumnezeu e atunci când cineva are harul Duhului Sfânt în suflet și în trup.
Trupul unuia ca acesta se sfințește și după moarte se va preface în sfinte moaște. Așa a fost la marii sfinți mucenici, la proroci și la cuvioși. Cine a ajuns la această măsură rămâne neatins de iubirea trupească. El se poate culca liber cu o fată, fără a încerca față de ea nici un fel de dorință. Iubirea lui Dumnezeu e mai puternică decât iubirea de fată spre care este atrasă toată lumea, afară de cel ce are harul lui Dumnezeu în deplinătate; pentru că dulceața Duhului Sfânt renaște omul întreg și-l învață să iubească pe Dumnezeu în deplinătate. Pentru deplinătatea iubirii dumnezeiești, sufletul rămâne neatins de lume; chiar dacă omul trăiește pe pământ în mijlocul altora, din iubirea lui pentru Dumnezeu el uită tot ce este în lume. Nenorocirea noastră stă în aceea că, din pricina mândriei minții noastre, nu stăruim în acest har și el părăsește sufletul, și sufletul îl caută plângând și suspinând, și zice: „Sufletul meu tânjește după Domnul”.

(Sfântul Siluan Athonitul, Între iadul deznădejdii și iadul smereniei, Editura Deisis, p. 127-128)

cristiboss56 01.09.2013 13:49:21

Ce trebuie să facă o femeie din punct de vedere duhovnicesc în timpul sarcinii

O femeie în timpul sarcinii trebuie să știe că trage din ea copilul. Trage comportament, moralitate, totul. De aceea copilul se zbate în burtă când mama e supărată, de aceea dansează când mama e bucuroasă.

Ce trebuie să facă o femeie din punct de vedere duhovnicesc în timpul sarcinii, cum să se comporte soțul cu soția sa în această perioadă?
Părintele Arsenie Boca are câteva afirmații dezvoltate în adevărate predici despre lucrul acesta. El încearcă să demonstreze ce se întâmplă sub aspect științific. Eu am întrebat ceva despre afirmațiile lui pe un genetician, i-am arătat și desenele și a zis: Părinte, pentru ziua de astăzi nu e ceva extraordinar, dar pentru data când el a făcut aceste constatări, este ceva de vis, aproape nu pot să cred că afirmațiile acestea au fost făcute în 1946. Mi-a zis asta cineva care era expert, doctor în genetică. Și acolo puteți citi foarte multe lucruri despre asta. Cărțile lui văd că circulă. O femeie în timpul sarcinii trebuie să știe că trage din ea copilul. Trage comportament, moralitate, totul. De aceea copilul se zbate în burtă când mama e supărată, de aceea dansează când mama e bucuroasă. Dar trebuie să mai știm că nu numai în timpul sarcinii copilul trage din mamă, ci și după, ani de zile, uneori până la moarte, alteori mai puțin intens, până pe la 21-24 de ani. Dar să mai știm încă un lucru, copilul trage și din tată, deși nu e în burta tatălui. Trebuie să știm că e o legătură a copilului cu părinții, nu e așa oricum. Și atunci tatăl trebuie să aibă un anumit comportament și dezmățul tatălui îl trage și copilul, nu ca o moștenire, ci ca o consecință. Și să știm că atunci când suntem imorali, nedrepți, se răsfrânge și asupra copiilor. Și să știm noi, copiii, că trebuie să luptăm foarte mult cu noi prin spovedanie, liturghie și celelalte pentru a anula nu moștenirea (pentru că nu putem asta și nu ar fi drept să spunem că moștenim și gata, nu mai avem ce face), dar să anulăm consecința, nu păcatul.
Ce părere aveți despre metoda calendarului?
Am părerea că nu e lăsată de Dumnezeu, iar femeia e folosită ca un buton: da, nu. Acum da, acum nu; femeia nu e asta, e un dispreț la adresa femeii.
Este mai bine ca o femeie care nu reușește să țină sarcina să apeleze la o metodă contraceptivă care nu are efect avortiv?
Abstinența. Aceasta e foarte bună și atât. Dar de unde știi că pe acesta poți să-l ții, nu poți să-l ții? Trebuie să îndepărtezi cauzele, acestea sunt de natură duhovnicească, de natură medicală. Metoda contraceptivă nu e soluția.
Dacă soțul nu mai vrea copii, ce să facă soția?
Dacă soțul este prins în adulter de către soție, soția nu are voie să-l lase. Dar dacă soțul o silește la avort sau este împotriva nașterii de copii, atunci femeia poate să divorțeze. Încurajăm divorțul? Nu, descurajăm prostituția. Pentru că, să știți, la prima amenințare soțul începe să se gândească. Dar mai e o problemă. Când te-ai căsătorit cu soțul tău, ce ai stabilit cu el? Nu prea ai stabilit nimic. Și în timp a venit o altă stare de fapt, o altă gândire. Dumnezeu ți-a luminat mintea prin cineva, printr-o carte, a lucrat Dumnezeu în tine și acum trebuie să lucrăm și noi cu el. Că noi l-am luat așa pe soțul nostru, nu ni l-a băgat pe gât, noi l-am dorit, am stat de vorbă, am gândit, am cerut acordul părinților, am apelat la nași, la preot, ne-am spovedit. Vedeți, e mare lucru să alegi un soț cum trebuie, după anumite principii.

(Părintele Nicolae Tănase, Sotul ideal, sotia ideală, Editura Anstasis, 2011, p.228-229)

Decebal 02.09.2013 15:18:16

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 532272)
Botezul copiilor este necesar pentru mântuire, întrucât toți, și copiii, au păcatul strămoșesc și numai prin botez se pot curăți de acesta, născându-se din nou sufletește, și facându-și așa intrarea în Biserică. Sfinții Apostoli au botezat și pe copii și tot așa a făcut totdeauna și Biserica.
De aceea, a amâna pentru mai târziu botezul copiilor este păcat mare, aceasta însemnând nepăsare față de starea și viitorul copiilor încărcați cu păcatul strămoșesc, înseamnă totodată nesocotirea datoriei părintești, ca și neluarea în cuvenită seamă chiar a lucrării mântuitoare a lui Hristos, prin întârziere voită de la primirea darurilor acesteia, întârziere în care moartea copilului nu este exclusă.

(Isidor Todoran, Simbolul Credinței – O sinteză dogmatică, Editura Renașterea, 2008 p. 107)

Nu știu ce înțeleg alții, dar de aici eu înțeleg că botezul copiilor ar fi esențial pentru "mântuirea" copiilor.

Nu cred că și nu știu dacă este suficient și pentru mântuirea tinerilor, a adulților, a bătrânilor.

Dar despre asta nu mai văd niciun citat dat de cristiboss56!

Dacă nesocotința față de copii este mare, cum mai este crunta nesocotință față de ceilalți?

Sau ceilalți nu sunt nesocotiți că doar lor li se face Nunta și Gropăciunea!?!

cristiboss56 02.09.2013 18:40:12

Necazul este un instrument, o unealtă, pe care Dumenzeu o ține în mâna Sa

Necazul este un instrument, o unealtă, pe care Dumenzeu o ține în mâna Sa. Numai El face uz de ea precum îi dictează infinita Sa înțelepciune.
Necazul este un instrument, o unealtă, pe care Dumenzeu o ține în mâna Sa. Numai El face uz de ea precum îi dictează infinita Sa înțelepciune.
El o folosește diferențiat pentru fiecare om, după nevoile fiecăruia.
Necazul, sub diferitele sale forme, îl curățește și-l sfințește pe cel care-l acceptă cu înțelepciune și cunoștință. Adică fiecare necaz pe care-l are un creștin reprezintă o cercetare dumnezeiască pentru mântuirea sa, trimisă de dreapta cea preadulce a cerescului nostru Tată, chiar dacă firii noastre îi displac astfel de lucruri, așa precum medicamentele cele amare sunt neplăcute celui bolnav.
Comori duhovnicești din Sfântul Munte Athos, Culese din scrisorile și omiliile Avvei Efrem, Editura Egumenița

cristiboss56 02.09.2013 18:42:22

Tristețea . . .

Tristețea este, uneori, sau urmarea unei mânii anterioare sau este pricinuită de neîmplinirea vreunei pofte sau a vreunui câștig, atunci când cineva a văzut spulberată speranța ce-și făurise în minte despre aceste lucruri. „Tristețea este, uneori, sau urmarea unei mânii anterioare sau este pricinuită de neîmplinirea vreunei pofte sau a vreunui câștig, atunci când cineva a văzut spulberată speranța ce-și făurise în minte despre aceste lucruri. Câteodată însă, chiar fără să existe vreun motiv, care să ne pricinuiască această cădere, din îmboldirea vicleanului vrăjmaș, suntem apăsați de o atât de neașteptată tristețe, încât nu mai putem primi cu bunăvoința de altă dată pe cei dragi nouă sau pe prietenii sosiți. Oricât de firească ar fi fost convorbirea lor, nouă ni se pare supărătoare și de prisos și nici un răspuns plăcut nu le dăm, fierea amărăciunii punând stăpânire pe toate tainițele inimii noastre. Mai există încă o altfel de tristețe, mai blestemată, care împinge sufletul păcătos nu la îndreptarea vieții și la alungarea patimilor, ci la cea mai pierzătoare disperare; aceasta l-a împiedicat pe Cain (Facere 4,9-16) de la căință, după uciderea fratelui, iar pe Iuda (Matei 27, 5), în loc să-l grăbească a cere iertare pentru trădare, l-a împins să-și pună lațul. Această tristețe este morocănoasă, fără răbdare, neîndurătoare pizmașă, de o stearpă amărăciune și de o dureroasă disperare. Pe cel ce l-a cuprins, ea îl zdrobește sufletește, paralizându-i orice sârguință și dorința de mântuire, căci este fără noimă (rațiune) și nu numai că zădărnicești foloasele rugăciunilor, dar chiar nimicește roadele duhului, pe care îl aduce cealaltă tristețe".
(Sfântul Ioan Casian, Viața și învățăturile lui, Editura Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, p. 69)

cezar_ioan 03.09.2013 03:10:55

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 532451)
Tristețea este, uneori, sau urmarea unei mânii anterioare sau este pricinuită de neîmplinirea vreunei pofte sau a vreunui câștig, atunci când cineva a văzut spulberată speranța ce-și făurise în minte despre aceste lucruri. „Tristețea este, uneori, sau urmarea unei mânii anterioare sau este pricinuită de neîmplinirea vreunei pofte sau a vreunui câștig, atunci când cineva a văzut spulberată speranța ce-și făurise în minte despre aceste lucruri. Câteodată însă, chiar fără să existe vreun motiv, care să ne pricinuiască această cădere, din îmboldirea vicleanului vrăjmaș, suntem apăsați de o atât de neașteptată tristețe, încât nu mai putem primi cu bunăvoința de altă dată pe cei dragi nouă sau pe prietenii sosiți. Oricât de firească ar fi fost convorbirea lor, nouă ni se pare supărătoare și de prisos și nici un răspuns plăcut nu le dăm, fierea amărăciunii punând stăpânire pe toate tainițele inimii noastre. Mai există încă o altfel de tristețe, mai blestemată, care împinge sufletul păcătos nu la îndreptarea vieții și la alungarea patimilor, ci la cea mai pierzătoare disperare; aceasta l-a împiedicat pe Cain (Facere 4,9-16) de la căință, după uciderea fratelui, iar pe Iuda (Matei 27, 5), în loc să-l grăbească a cere iertare pentru trădare, l-a împins să-și pună lațul. Această tristețe este morocănoasă, fără răbdare, neîndurătoare pizmașă, de o stearpă amărăciune și de o dureroasă disperare. Pe cel ce l-a cuprins, ea îl zdrobește sufletește, paralizându-i orice sârguință și dorința de mântuire, căci este fără noimă (rațiune) și nu numai că zădărnicești foloasele rugăciunilor, dar chiar nimicește roadele duhului, pe care îl aduce cealaltă tristețe".
(Sfântul Ioan Casian, Viața și învățăturile lui, Editura Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, p. 69)

Cu mulțumiri, Cristian! Minunat cuvântul Sfântului Casian!
Îmi cer iertare pentru un scurt și palid comentariu:
a) se vede din text că nu avem nici un motiv să mai confundăm tristețea cu depresia (cum din păcate se confundă adeseori pe forum); depresia este un ansamblu mai complex, cuprinzînd și tristețea precum și alte componente - cognitive, emoționale, volitive, comportamentale.
b) sentimentul (trăirea) numit tristețe este perceput de obicei în psihologie ca fiind legat de pierderi; pare a fi un ecou emoțional sau un mod emoțional de a exprima o pierdere. Dar, unele școli psi printre care și Analiza Tranzacțională, atrag atenția că tristețea e un sentiment racket, adică un vârf de iceberg în conștiință al unor trăiri afective mai adânci, mai puternice, primare: furia (mânia) și frica (ori neputința copleșitoare). Așadar, adeseori putem descoperi, luînd act de steagul fluturat sub forma tristeții aparente, că în noi mișcă furia și frica... Prilej, desigur, de intensificare a pocăinței. Pentru că tristețea semnalizează, în definitiv, un protest din adâncurile narcisice ale eului, o respingere a duhului comuniunii și iubirii jertfelnice, o răsturnare a cosmosului Hristocentric, o nesupunere și respingere a Voii lui Dumnezeu... Un copil care bate din picior...

cristiboss56 03.09.2013 20:09:20

Ne mâhnesc până la lacrimi necazurile specifice vieții pământești efemere, în timp ce abia dacă ne mai gândim la faptele rele ce ne împovărează sufletul nemuritor. Fiind un subtil observator al firii umane, Sfântul Ioan Gură de Aur ne atrage atenția asupra adevăratelor motive de întristare: „Un creștin, dacă se întristează vreodată, trebuie să aibă numai două pricini de întristare: sau când păcătuiește el înaintea lui Dumnezeu, sau când păcătuiește aproapele său”.
De ce se cuvine să fim triști din aceste cauze? Fiindcă, păcătuind, ne îndepărtăm de Tatăl Ceresc, pe când suferințele pe care ni le cauzează semenii sau evenimentele nefaste Îl apropie pe Domnul de noi ca să ne întărească sufletește și ca să ne ocrotească.
Dumnezeu îngăduie apariția tristeții în viața noastră, dar nu ca pe un prilej de disperare sau împietrire a inimii, ci ca pe o perioadă de reculegere și îndreptare a cugetului nostru. Oare posturile dintr-un an bisericesc nu sunt lăsate tocmai pentru adoptarea unei astfel de atitudini? Iată ce ne spune iarăși, grăitorul în cuvinte de aur: „Dumnezeu a pus tristețea în noi. Dar nu ca să ne facem rău, la vreme și în situații nepotrivite…, ci ca să dobândim prin ea cât mai mult folos duhovnicesc” (Sfâtul Ioan Gură de Aur, Problemele vieții, Ed. Egumenița).
Sufletele persoanelor dragi răposate vor ajunge în grija Domnului, bunurile materiale pierdute se pot recupera oricând cu răbdare și cu un efort în plus, munca fiind și ea antidot al supărării. Cât despre suferințele fizice sau psihice, acestea sunt pedepse pentru păcatele săvârșite de noi sau încercări pe care ni le dă Dumnezeu spre a vedea statornicia noastră în credință, nădejde și dragoste creștinească.
Se știe că Domnul este lumină, iubire și speranță. Noi, creștinii ne numim robi ai Lui. De aceea, în orice împrejurare, tristețea nu trebuie să ne doboare și să ne transforme în robi ai săi. „O tristețe covârșitoare este mai vătămătoare decât orice lucrare diavolească; pentru că și diavolul, dacă îi biruie pe oameni, îi biruie prin tristețea lor” (Sfântul Ioan Gură de Aur, Despre necazuri și biruirea tristeții, București, 2005).
Întristarea a fost dată de Dumnezeu oamenilor ca pe un leac ce vindecă răutatea și patimile. Și bolnavul, după ce se tratează, trece în faza de recuperare. Tot astfel și pentru credincioși, tristețea este un răgaz pentru pocăință și regăsire de sine, determinându-i apoi să clădească pe ruina păcatelor cuvenitele virtuți.

cristiboss56 03.09.2013 20:29:58

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 532510)
se vede din text că nu avem nici un motiv să mai confundăm tristețea cu depresia (cum din păcate se confundă adeseori pe forum); depresia este un ansamblu mai complex, cuprinzînd și tristețea precum și alte componente - cognitive, emoționale, volitive, comportamentale.

Foarte corect , Ioane !
Un link despre
Cauzele bolilor psihice: perspectiva ortodoxa, pentru cei interesați
http://www.razbointrucuvant.ro/2013/...ie-duhovnicie/

cristiboss56 03.09.2013 20:34:51

Un alt punct de vedere despre TRISTETEA SI AKEDIA: cauze, manifestari, terapeutica

http://www.razbointrucuvant.ro/2011/...laude-larchet/

cristiboss56 04.09.2013 17:16:41

Părintele Paisie Aghioritul - Despre războiul mondial

sursa: http://gerontes.wordpress.com/2013/06/04

Dar voi faceți rugăciune? Eu de primăvara până toamna tot fac mobilizare generală pentru rugăciune –fără tulburare -, ca să se îndure Dumnezeu și să scăpăm de mobilizarea generală pentru război!

- Gheronda, va fi război?
- Dar voi faceți rugăciune? Eu de primăvara până toamna tot fac mobilizare generală pentru rugăciune –fără tulburare -, ca să se îndure Dumnezeu și să scăpăm de mobilizarea generală pentru război! Eu am avut această înștiințare: „Faceți multă rugăciune ca să fie împiedicați turcii, fiindcă în duminica din 16 Octombrie (a spus aceasta în noiembrie 1983) au avut intenția de a ne lovi (înștiințarea nu era omenească, ci dumnezeiască). Slavă Domnului până în momentul de față ne-a păzit Preacurata, să ne rugăm să ne apere și în continuare.
- Gheronda, acum că pericolul a trecut aici, să continuăm să ne rugăm pentru asta?
- Nu cumva nu există în lume nici un loc fără război? Ce înseamnă „aici” și „acolo”? Și acolo unde acum este război sunt frați de-ai noștri. De la Adam și Eva nu suntem toți oameni? Numai că familia noastră s-a împărțit, unii sunt aici, alții dincolo. Cu ortodocșii suntem frați după trup și după duh, în timp ce cu alții suntem frați numai după trup. Prin urmare, iată un motiv în plus pentru care trebuie să ne rugăm cu și mai multă durere pentru ei, fiindcă ei sunt cei mai nenorociți.
- Gheronda, în acest răstimp când lucrurile sunt dificile pentru Grecia, eu fac multă rugăciune cu metanierul, dar în același timp am gândul că mântuirea Greciei nu atârnă de metanierul meu.
- Nu asta e problema, că atârnă mântuirea Greciei de metanierul tău, ci faptul că te gândești neîncetat la dificultatea prin care trece Grecia înseamnă că te îndurerezi pentru patria ta și ceri intervenția lui Dumnezeu, Care este singurul care poate să ajute. Să vă rugați ca să arate Dumnezeu oameni duhovnicești, adevărați Macabei ai zilelor noastre, pentru că este mare nevoie. A venit vremea să se înfrunte răul cu binele pentru că au făcut fărădelegea lege și păcatul o modă! Dar când veți vedea nenorociri mari în Grecia și statul că emite legi scrântite și că este o nesiguranță generală, să nu vă temeți, că va ajuta Dumnezeu.
- Așadar, cum spuneați, gheronda, trebuie să lăsăm toate și să ne adunăm toate puterile noastre la rugăciune.
- Oare mai încape discuție despre asta? Toată lumea clocotește ca într-un cazan, Biserica, Statul, toate națiile sunt cu susul în jos! Și în ce fel vor evolua lucrurile nimeni nu știe! Dumnezeu să întindă dreapta Sa! Cât puteți, să vă rugați smerit pentru lumea care a dat multe drepturi celui rău și din pricina aceasta suferă.

cristiboss56 04.09.2013 17:19:35

„Din Siria va începe al treilea război mondial! Rugați-vă neîncetat!”

sursa: http://www.eleysis-ellinwn.gr/el/articles/xristianismos/h_profiteia_tou_gerontos_paisiou_gia_ti_suria.html

„Când va începe din Siria ... se va generaliza”.

În contextul în care lucrurile se precipită într-o posibilă intervenție militară în Siria, a devenit iarăși evidentă una dintre multele profeții ale Părintelui Paisie (Aghioritul). Bineînțeles, profeția ar fi fost inițial spusă de părintele Antonie din Sietista, care, potrivit surselor care circulă pe internet, ar fi afirmat despre războiul mondial cu puțin timp înainte de cuvioasa lui adormire:„Când va începe din Siria ... se va generaliza”. Totuși adevărul s-a restabilit, se pare că această profeție aparține aceluiași Părinte Paisie, căruia îi este atribuită încă o frază care afirmă categoric: „Din Siria va începe al treilea război mondial! Rugați-vă neîncetat!

cristiboss56 05.09.2013 18:57:05

Caută să înțelegi ce înseamnă să fii creștin

Caută să înțelegi ce înseamnă să fii creștin, unește-te cu acest ideal și vei vedea cât mai ține această proptea a orbirii tale.
Tu zici „sunt creștin” și te mulțumești cu asta. Aceasta e prima amăgire, să-ți însușești darurile și făgăduință creștinismului, însă fără nici o grijă pentru a înrădăcina în tine adevăratul creștinism; sau să-ți adaugi ceea ce nu poți dobândi decât prin vârtutea și vrednicia cea din lăuntru. Arătați singur că e o amăgire să nădăjduiești într-o simplă denumire, că Dumnezeu poate ridica fii lui Avraam și dintr-o piatră și că poate lua făgăduința de la tine oricând, atâta vreme cât cele de trebuință pentru a avea parte de ea nu sunt împlinite degrabă. Mai ales, caută să înțelegi ce înseamnă să fii creștin, unește-te cu acest ideal și vei vedea cât mai ține această proptea a orbirii tale.
(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Calea spre mântuire, Editura Egumenița, p. 140)

Decebal 05.09.2013 21:35:27

Ar fi fost interesant ca sf Teofan să ne spună și cam care ar fi cauzele pentru acea proptea a orbirii, dacă nu cumva această orbire și aceste false pretenții își au originea chiar la niște confrați de-ai sfântului Teofan. Așa cum tot la niște confrați ai sf Teofan s-ar putea să fie cauza pentru care așa zișii creștini nu caută mai deloc să înțeleagă ce înseamnă a fi creștin.

cristiboss56 05.09.2013 21:38:07

Toată esența lucrării constă în schimbarea lăuntrică și potrivit acestei schimbări trebuie să schimbați exteriorul. S-a produs înlăuntru vreo schimbare care să fie exprimată prin cererile stăruitoare ale inimii sau doar au apărut gânduri bune în suflet? Și gândurile acestea sunt numai în minte sau au coborât și în inimă?! Osteniți-vă să clarificați toate acestea cât mai bine ca să nu faceți nici un pas care să nu vă poată duce la ceea ce căutați. Vă spun un singur lucru: începeți acum, în starea de față, să vă însingurați acasă și ceasurile de singurătate să le dedicați cu precădere rugăciunii pentru un singur lucru: Arată-mi, Doamne, calea și pe ea voi merge... Nu numai cu cuvântul și nu numai cu cugetul, ci cu durere de inimă să strigați așa. Pentru asemenea însingurare să dedicați fie anumite ore în fiecare zi (ceea ce este mai bine), fie anumite zile din săptămână. Și să păstrați însingurarea așa cum trebuie, căutând mai ales învățăturile și îndrumările lui Dumnezeu... Adăugați la acestea și postul... simțit pentru trup... El va fi un ajutor bun pentru rugăciune. Și în același timp faceți experiența lepădării lăuntrice când de una, când de alta devenind, indiferenți față de toate lucrurile și îndepărtându-vă de ele, astfel încât nimic să nu vă tragă înapoi. Țelul este să ajungeți până acolo încât sufletul să se desprindă din actuala rânduială de viață, ca din lanțuri și din temniță...
(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Sfaturi înțelepte, Editura Egumenița, p. 63-64)

cristiboss56 06.09.2013 14:06:08

Cum însă va rămâne cineva „în iubire”, dacă îi lipsește blândețea și stăpânesc în el cele împotriva ei...
Blândețea, în calitate de trăsătură distinctivă, este rodul lucrării Duhului Sfânt. Izvorul și rădăcina ei este smerenia. Este și aceasta o însușire dumnezeiască, de vreme ce Domnul nostru Cel smerit este în același timp și blând, și de vreme ce-L înfățișează mai mult blândețea decât smerenia. Smerenia este trupul, iar umbra trupului este blândețea. Niciodată nu s-a auzit ca un om smerit să fie mânios sau ca un mânios să fie smerit.
Dacă cercetăm atotmântuitoarea pronie a lui Dumnezeu pentru zidirile Sale, și mai cu seamă pentru om, vom constata că modul practic prin care Dumnezeu comunică cu ele este necuprinsa Sa blândețe, aceea care caracterizează autentica însușire părintească. Nu este blândețea lui Dumnezeu, împreună cu nemișcarea cea de mare cuviință a smereniei Sale, cea care continuă părinteasca ocrotire și pronie, cu toate că noi încălcăm poruncile Lui, Îl provocăm și Îl mâniem peste măsură? Firea și locul blândeții este fundamentul persoanei.
Pe bună dreptate se spune că Dumnezeu „învăța-va pe cei blânzi căile Sale” (Psalmul 24, 10) și „fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul” (Matei 5, 5). Oare care este acest pământ, pe care Ziditorul îl făgăduiește drept zestre celor care și-au înviat trăsătura lor distinctivă? „Pământul” este locul dumnezeieștilor făgăduințe; și ținutul, în care ele sunt cuprinse, este și se numește „pământul făgăduinței”. Aceste făgăduințe dumnezeiești, daruri și binecuvântări, le-a gătit Dumnezeu „de la facerea lumii”. Noi le-am jertfit pe acestea legii prostiei noastre, preferând autonomia și neascultarea poruncii.
Dacă iubirea de oameni a lui Dumnezeu și Tatăl și-ar fi asumat replăsmuirea noastră, am fi rămas în pieire! Cunoaștem că Dumnezeu este iubire și „cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în el” (I Ioan 4, 16). Cum însă va rămâne cineva „în iubire”, dacă îi lipsește blândețea și stăpânesc în el cele împotriva ei, care sunt mânia, ura și răutatea cea aducătoare de întunecime?
Atunci când lipsește blândețea dintr-o persoană, stăpânește tulburarea, incertitudinea și tot haosul cuprinzătoarei pervertiri. Sfârșitul acestora este moartea și iadul, de care păzește-ne, Preabunule Stăpâne, pentru negrăita Ta iubire de oameni!
(Gheronda Iosif Vatopedinul,Dialoguri la Athos, Editura Doxologia, p. 106-108)

cristiboss56 06.09.2013 19:15:25

"Pacea Mea dau vouă"

Această pace a lui Hristos trebuie cerută de la Dumnezeu, iar Domnul o dă celui ce cere.

Domnul au zis ucenicilor Săi: "Pacea Mea dau vouă" (Io. 14: 27).
Această pace a lui Hristos trebuie cerută de la Dumnezeu, iar Domnul o dă celui ce cere; și când primim, trebuie cu sfințenie să o păzim și să o înmulțim; dar cel ce nu s-a dat voii lui Dumnezeu în necazuri, nu poate nici să cunoască milosârdia lui Dumnezeu.
De te ajunge vreun necaz nu slăbi, ci amintește-ți că Domnul caută asupra ta cu milostivire și nu îngădui gândul: "Căuta-va oare Domnul asupra mea, când eu Îl scârbesc?", căci Domnul din fire este Milostivire. Ci cu credință întoarce-te către Dumnezeu, și spune ca fiul cel pierdut din Evanghelie: "Nu sunt vrednic eu a mă numi fiul Tău", și vei vedea cât de drag vei fi Tatălui, și va fi atunci o negrăită bucurie în suflet.
(Arhimandritul Sofronie, Sfântul Siluan Athonitul, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2009, p. 454)

cristiboss56 06.09.2013 23:07:20

De trei feluri este minciuna: unul minte cu cugetul, altul minte cu cuvântul, iar altul minte cu toată viața lui. Cel ce minte cu cugetul este cel ce are bănuială. Unul ca acesta văzând pe cineva vorbind cu vreun frate, bănuiește și zice: despre mine vorbește acela. Iar de va vedea că a contenit a vorbi, iar bănuiește, că din pricina lui, a tăcut. De-i va zice cineva vreun cuvânt, bănuiește că pentru ca să-l întristeze i-a zis. În scurt, la tot lucrul are bănuire asupra vecinului, zicând că pentru mine a făcut aceasta, pentru mine a zis aceea, și pentru aceasta a făcut aceea. Acesta este cel ce minte cu cugetul. Fiindcă nici un adevăr nu gândește, ci la toate are bănuială.
Nu este fraților, nimic mai greu ca bănuielile. Atât sunt de vătămătoare, încât de se vor învechi în noi, încep a ne încredința și a gândi adevărat că vedem lucruri, care nici nu sunt, nici nu pot să fie.
(Sfântul Cuvios Dorotei, Învățături și scrisori de suflet folositoare, Editura BUNAVESTIRE, Bacău, 1997, p. 77-78)

cristiboss56 07.09.2013 14:34:04

Cum să ne serbăm onomastica? - arhim. Mihail Daniliuc

Astăzi, oare, mai știm să sărbătorim corect ziua numelui? Am cam transformat serbarea sfinților în „sărbătorile” noastre, depărtându-ne de sensurile creștinești ale onomasticilor. Am încetat să privim sărbătorile ca pe niște momente de rugăciune prin care ne arătam recunoștința pentru binefacerile primite, considerându-le doar un prilej de petrecere, când cei dragi ne vor copleși cu daruri, flori, mesaje, telegrame de felicitare.

Culori amestecate își încep timpuria cucerire a naturii, asmuțite de vânturile toamnei, care a cernut deja rugină asupra pădurilor. O liniște apăsătoare se așterne adânc peste codri, peste ape. În mărețul spectacol multicolor, ochiul surprinde o fină mâhnire, căci adesea suflările reci ale anotimpului roadelor șuieră aprig frângând ramuri, urcând spre cer frunze ce plâng, purtându-le obosite în nestingherite serpentine, lăsându-le apoi să cadă în plutire liniștită.
În împletirea captivantă de culoare și sunet, asistăm îngândurați la desfrunzirea filelor din calendar. „Vreme trece, vreme vine, Toate-s vechi șinouă toate” a zis poetul, iar noi,triști sau bucuroși, învăluiți în vraja timpului ce zdrobește sub călcâi încă un anotimp, interiorizăm acest andantemelancolic al toamnei, pregătindu-ne pentru admirabilul adagio al iernii. Drumul ni-i presărat cu multe popasuri duhovnicești, sărbători sfinte, când simțim că în marea trecere nu suntem singuri, ci înaintăm ocrotiți de mila și iubirea cerescului Părinte, a sfinților plăcuți Lui. Toamna se arată încă mai darnică pentru mulțimea de sfinți cinstiți în lunile sale: Sfânta Mărie mică, Drepții Ioachim și Ana, Sfântul Corneliu, Sfânta Sofia, Sfinții Ciprian și Iustina, Sfântul Evanghelist Luca, Sfântul Dimitrie, Sfânta Parascheva, Sfinții Mihail și Gavriil, Sfânta Ecaterina, iar în ultima zi a anotimpului culorilor, Sfântul Apostol Andrei.
Românul a știut dintotdeauna să și-i apropie pe „casnicii lui Dumnezeu”, făcându-și-i frați, părtași bucuriilor sau suferințelor lui. I-a zugrăvit în icoane ori pe pereții bisericilor în portul strămoșesc, i-a așezat în odăi primenite sau la colțuri de drum să-l ocrotească, le-a cinstit ziua de proslăvire „petrecând” creștinește onomastica.
Astăzi, oare, mai știm să sărbătorim corect ziua numelui? Am cam transformat serbarea sfinților în „sărbătorile” noastre, depărtându-ne de sensurile creștinești ale onomasticilor. Am încetat să privim sărbătorile ca pe niște momente de rugăciune prin care ne arătăm recunoștința pentru binefacerile primite, considerându-le doar un prilej de petrecere, când cei dragi ne vor copleși cu daruri, flori, mesaje, telegrame de felicitare.
Un părinte al Bisericii spunea că modul cel mai potrivit de a-i cinsti pe sfinți este să trudim pe cât ne stă în putință să le imităm viața și dorul nestins după Cer, fapt ce trebuie arătat îndeosebi la data proslăvirii lor. Însă noi preferăm în astfel de zile mese îmbelșugate cu cei apropiați. Nimic rău în asta, dacă toată bucuria evenimentului ar fi precedată de o alta, mult mai trainică, înălțătoare: cea a comuniunii cu sfinții serbați. Unde ne vom întâlni cu ei decât în dumnezeiasca liturghie? Cum le vom arăta că ne căznim să le urmăm pilda viețuirii decât împărtășindu-ne în ziua lor cu Hristos, pe Care ei L-au iubit și urmat? Am spus adesea credincioșilor că singurul dar cu adevărat de preț ce-l putem primi de ziua noastră este Hristos, Care ne așteaptă, ne invită la ospăț, vrea să ne apropie de sfinții noștri ocrotitori. Din păcate, ocupându-ne cu masa, cu petrecerile, cu băutura, uităm sau nici măcar nu ne căznim să dăm curs poftirii dumnezeiești.
Așadar proslăvirea unui sfânt reprezintă o zi specială, când se cuvine să prăznuim, să ne veselim duhovnicește, trăind cu intensitate mângâierea, bucuria de a rămâne lângă Hristos, alături de sfinții Lui. Concret, un bun creștin de ziua sa onomastică trebuie să-și facă timp să participe la Sfânta Liturghie, iar dacă are dezlegare de la duhovnic, după ce s-a pregătit, să primească Sfânta Împărtășanie. Doar așa se va găsi în comuniune cu patronul său spiritual, care, la rândul lui, se află într-o necurmată împărtășire din iubirea nesfârșită a Sfintei Treimi. Uneori, însă, astfel de sărbători cad în zi de lucru. Atunci ce-i de făcut? Cunosc credincioși care își pregătesc cu mare bucurie ziua onomastică. Nu mă refer la îmbelșugate mese ori la petreceri zgomotoase. Își iau câteva zile de concediu, postesc, după sfatul duhovnicului, sporind rugăciunea și viața duhovnicească, pentru ca în ziua sfântului să participe la Sfânta Liturghie, împărtășindu-se. Nu este o regulă sine qua non. Dacă nu reușim acest lucru, ne putem face timp să citim acatistul sfântului, iar după orele de serviciu să ne îndreptăm pașii către o biserică, să ne închinăm ocrotitorului rânduit, mulțumindu-i pentru milă și ajutor. Dacă nici asta nu vom izbuti, atunci măcar în tihna odăii noastre, să ne plecăm genunchii înaintea icoanei sale, lăsându-ne mângâiați de harul iubirii și milostivirii revărsate asupra noastră. Să-i citim sau să-i recitim viața, meditând la lucrarea sa pe pământ, învățând de la el cum să ne croim cale către Cer. Nu aș vrea să cred că un bun creștin nu ține la căpătâi o icoană cu sfântul său ocrotitor, dacă, desigur, i s-a rânduit la botez un astfel de nume. Este regretabil să nu avem o relație apropiată cu protectorii noștri cerești, nesocotind minunatul dar oferit nouă de Dumnezeu.
Și totuși ce se-ntâmplă când refuzăm sau neglijăm să facem cunoștință cu cei hăruiți să ne fie pavăză? Ignorându-i pe sfinți, îndepărtăm șansa de a ne face din „casnicii lui Dumnezeu”, ale căror nume le purtăm, prieteni apropiați, apărători și sprijinitori vieții noastre. Neprețuindu-i pe sfinți, transformăm zilele lor de cinstire în zile ale noastre. Dar oare suntem noi vrednici să ne substituim lor?
Să căutăm, așadar, bucuria proslăvirii sfinților noștri ocrotitori cu și în Hristos, iar agapa de acasă cu familia ori prietenii să nu preceadă ospățului mântuirii.

cristiboss56 07.09.2013 22:39:13

Cât de mult ne iubește Maica Domnului!

Iubirea ei îmbrățișează întreaga lume și că în Duhul Sfânt, ea vede toate noroadele de pe pământ și, asemenea Fiului ei, îi este milă de toți și miluiește pe toți.

Sufletul meu se înfricoșează și se cutremură când se gândește la slava Maicii lui Dumnezeu. Mintea mea este slabă și inima mea e săracă și neputincioasă, dar sufletul meu se bucură și e atras să scrie despre ea măcar un cuvânt. Sufletul meu se înspăimântă de o asemenea îndrăzneală, dar iubirea mă împinge să nu ascund recunoștința mea față de milostivirea ei. Maica Domnului nu și-a așternut în scris gândurile, nici iubirea ei pentru Dumnezeul și Fiul ei, nici durerile sufletului ei în vremea răstignirii, pentru că nu le-am fi putut nicicum înțelege, căci iubirea Ei pentru Dumnezeu e mai puternică și mai arzătoare decât iubirea serafimilor și a heruvimilor, și toate puterile cerești ale îngerilor și arhanghelilor sunt mute de uimire în fața ei.
Chiar dacă viața Maicii Domnului e ca învăluită într-o tăcere sfântă. Bisericii noastre Ortodoxe Domnul i-a dat să cunoască că iubirea ei îmbrățișează întreaga lume și că în Duhul Sfânt, ea vede toate noroadele de pe pământ și, asemenea Fiului ei, îi este milă de toți și miluiește pe toți.
Ah, dacă am ști cum iubește Preasfânta pe toți cei ce păzesc poruncile lui Hristos și cât îi este de milă și se întristează pentru cei ce nu se îndreaptă. Am simțit acest lucru pe mine însumi. Nu mint, spun adevărul înaintea feței lui Dumnezeu, pe Care sufletul meu îl cunoaște: cu duhul am cunoscut-o pe Preacurata Fecioară. N-am văzut-o dar Duhul Sfânt mi-a dat să o cunosc pe ea și iubirea ei pentru noi. Dacă n-ar fi fost milostivirea ei, aș fi pierit de mult, dar ea a vrut să mă cerceteze și să mă lumineze să nu mai păcătuiesc. Ea mi-a spus: „Nu-i frumos pentru Mine să mă uit la tine să văd ce faci!” Cuvintele ei erau plăcute, liniștite și blânde, și ele au lucrat asupra sufletului meu. Au trecut de atunci mai mult de patruzeci de ani, dar sufletul meu n-a putut uita aceste cuvinte dulci și nu știu ce i-aș putea da în schimb eu, păcătosul, pentru dragostea ei față de mine, necuratul, și cum voi mulțumi bunei și milostivei Maici a Domnului.
Cu adevărat, ea este Ocrotitoarea noastră la Dumnezeu și chiar și numai numele ei bucură sufletul. Or, tot cerul și tot pământul se bucură de iubirea ei. Lucru minunat și neînțeles. Ea viază în ceruri și vede neîncetat slava lui Dumnezeu, dar nu ne uită nici pe noi, sărmanii, și acoperă cu milostivirea ei tot pământul și toate noroadele. Și pe această Preacurată Maică a Sa Domnul ne-a dat-o nouă. Ea este bucuria și nădejdea noastră. Ea este Maica noastră după duh și, ca om, e aproape de noi după fire și tot sufletul creștinesc e atras spre ea cu iubire.
(Sfântul Siluan Athonitul, Între iadul deznădejdii și iadul smereniei, Editura Deisis, p. 173-174)

cristiboss56 09.09.2013 15:05:23

Să nu fim nepăsători !

Să nu fim nepăsători. Pentru că nepăsarea este cea mai mare primejdie pentru sufletul fiecărui om. Nu ai milă singur de sufletul tău și ești în mare primejdie sufletească. Nu ai făcut canonul? Nepăsarea îți zice: Nu-i nimic!
- Cum poate afla liniște un creștin care trăiește în tulburarea și zgomotul orașului?
- Trebuie să ne străduim să dobândim cât mai mult cu putință! Să nu fim nepăsători. Pentru că nepăsarea este cea mai mare primejdie pentru sufletul fiecărui om. Nu ai milă singur de sufletul tău și ești în mare primejdie sufletească. Nu ai făcut canonul? Nepăsarea îți zice: Nu-i nimic! Nu ai postit? Nepăsarea îți zice: Nu-i nimic! Ai desfrânat? Nepăsarea îți zice: Nu-i nimic!... Cât se poate să ne străduim și Dumnezeu ne va ajuta să ne mântuim. Cu cât vor fi ispitele mai mari, cu atât vom primi mai mult har. Și cununa va fi mai mare. Însă Dumnezeu nu va îngădui să fim ispitiți peste puterile noastre. Dacă avem rugăciune, curăție sufletească și trupească, se va pogorî darul Duhului Sfânt peste noi și toate marile greutăți pe care le vom avea le vom rezolva cu ușurință. Aceste timpuri grele pentru mântuirea sufletului nostru au fost proorocite de Sfinții Părinți.
(Ierod. Cleopa Praschiv, Pelerinaj în Sfântul Munte Athos, Sfânta Mare Mănăstire Vatopedi, Ed. Panaghia, 2005, p. 86)

cristiboss56 09.09.2013 15:51:41

Sufletul omului păcătos

„Tot pomul care nu face roadă bună se taie și se aruncă în foc” (Matei 3, 10).
Vezi un pom uscat, care nu mai e bun pentru nimic altceva decât pentru a fi pus pe foc.
Înțelege că asemenea este și sufletul omului păcătos, în care nu se găsește credința cea vie dimpreună cu roadele ei și a cărui săvârșire va fi tăierea și focul iadului celui veșnic.
Tot pomul care nu face roadă bună se taie și se aruncă în foc” (Matei 3, 10).
Această întâmplare îți slujește drept prilej de a-ți îndrepta ochii spre sufletul tău, cercetând dacă nu cumva se află și el într-o asemenea stare jalnică, și de a te ruga lui Hristos-Dumnezeu, Care și pe cei morți îi învie, să ți-l umple cu viață și să ți-l adape cu roua harului Său întru creșterea roadelor celor duhovnicești.
(Sfântul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu în împrejurările vieții de zi cu zi, Editura Sophia, București, 2011, p. 61)

cristiboss56 09.09.2013 23:06:21

http://www.crestinortodox.ro/comunit.../945/26828.jpgNumele lui Iisus, rugaciunea mintii, zic Sfintii Parinti, e ca un flacon cu parfum, il deschizi, il inclini, iar mirul se revarsa si umple de buna-mireasma locul. Striga “Doamne Iisuse Hristoase” si buna-mireasma Duhului Sfant se va revarsa, vei primi “arvuna Duhului dumnezeiesc”. Fiindca “Duhul Sfant compatimeste impreuna cu noi” si “ne indeamna degraba spre rugaciunile duhovnicesti”. Mai mult, se roaga El in locul nostru, al celor ce uitam sa ne rugam, si ia asupra Sa lipsurile noastre, ne-curatiile noastre, saracia existentei noastre. Pentru ca fiecare dintre noi e un templu al lui Dumnezeu, si atunci cand ne rugam devenim slujitori sfintiti ai unei mari taine. De aceea foarte frumos spune un Parinte al Bisericii: “Ia o cadelnita sa tamaiezi, fiindca Hristos e aici in inima ta, atunci cand se inalta rugaciunea «Doamne, Iisuse Hristoase»”. Si iarasi altundeva scrie: “Atunci cand auzim o cadelnita, sa ne aducem aminte ca suntem un templu si sa simtim cu mintea ca tamaiem pe Hristos Care e in noi si asa sa ne inchinam acestui cort al Duhului Sfant”. -

cristiboss56 10.09.2013 18:27:39

Nu trebuie să ne mirăm atunci când vedem un om care face lucruri de neînțeles: se mândrește, se laudă până când se face de râs, etc. Nu trebuie să ne mirăm, fiindcă este influențat de imaginea ideală, nu-și dă seama.
Imaginea ideală este o plăsmuire, este inexistentă. Omul o construiește, o poartă în el și-l influențează în funcție de centrul interesului său. Se identifică cu ea, se crede pe sine deosebit de ceilalți, special, chiar. Până și defectele pe care le are le crede bune, le crede virtuți. De aceea, nu trebuie să ne mirăm atunci când vedem un om care face lucruri de neînțeles: se mândrește, se laudă până când se face de râs, etc. Nu trebuie să ne mirăm, fiindcă este influențat de imaginea ideală, nu-și dă seama.
Așadar, cel care s-a identificat pe sine cu imaginea ideală își vede defectele ca pe niște virtuți. Nu trebuie să ne mirăm când cineva a făcut o greșeală cumplită, a săvârșit o fărădelege, mai concret un păcat, insistă să ne convingă și pe noi că nu este deloc o greșeală, că nu este o manifestare a defectului, ci este o virtute. Să nu ne mirăm, acest om este influențat de imaginea ideală și desigur, se identifică cu ea.
(Arhim. Simeon Kraiopoulos, Te cunoști pe tine însuți?, Editura Bizantină, București, 2008, p. 148)

cristiboss56 10.09.2013 18:29:38

Războiul dintre părinți și copii

Cândva, generațiile se măsurau în treizeci, cincizeci sau chiar sute de ani. Astăzi, ele se schimbă la fiecare deceniu. Diferențele de vârstă, de psihologie, de tehnologie pricinuiesc de multe ori conflicte și dizarmonie în interiorul familiei.

Desigur, modul vostru de a gândi și de a simți este diferit de cel al părinților voștri. Fiind cu 20, 30 sau chiar 40 de ani mai mici decât ei, între voi există o prăpastie. Înțelegerea și comunicarea între voi și părinți nu este cu putință. Una zic părinții, alta înțelegeți voi. De aici se nasc nenumărate conflicte.
Epocile se succed astăzi cu viteza amețitoare cu care se dezvoltă artele și știința. Cândva, generațiile se măsurau în treizeci, cincizeci sau chiar sute de ani. Astăzi, ele se schimbă la fiecare deceniu. Diferențele de vârstă, de psihologie, de tehnologie pricinuiesc de multe ori conflicte și dizarmonie în interiorul familiei. Poate că acest fapt este inevitabil. Problema care se pune, însă, este aceea ca diferențele dintre generații să nu ducă la conflicte de dimensiuni astronomice. Adică părinții și copiii să nu se separe în două tabere diferite...
Deoarece în fiecare zi sunt chemat să rezolv asemenea probleme, am observat că, de cele mai multe ori, mai multă dreptate aveți voi, copiii. Și aceasta pentru că părinții sunt - se presupune - mai maturi, mai înțelepți, mai calculați și ei ar trebui să fie primii care să vă înțeleagă pe voi, și după aceea voi pe ei. Voi nu aveți experiența și maturitatea lor. De aceea, ei sunt primii responsabili în privința comunicării dintre ei și voi, după aceea sunteți responsabili și voi. În general, constat zilnic că atunci când părinții sunt corecți, realiști, cu adevărat înțelegători și iubitori, vă câștigă de partea lor. Ceea ce am observat este că voi sunteți sinceri. Vreți de exemplu, comunicare și dragoste. Dacă le aveți pe acestea, se poate foarte ușor ajunge la sufletul vostru (de multe ori, deveniți părinți duhovnicești ai celor care v-au născut. Ei v-au născut trupește, iar voi îi renașteți sufletește. Acesta este un lucru minunat!)
(Pr. Timotei Kilifis, Tinerețe curată, tinerețe frumoasă, Editura Egumenița, Galați, 2007, p. 35-36)

cristiboss56 10.09.2013 18:36:04

Ispita defăimării

„Cei care defaimă vor da seamă înaintea lui Dumnezeu, Care va judeca viii și morții”.

Încetează, omule, ca nu cumva însuși cuvântul cu care defăimezi pe Dumnezeu să se facă văpaie în gura ta și să-ți ardă limba. Că oamenii, dacă se ceartă unii cu alții, după ce se împacă, se rușinează a se privi în față; tu, care azi stai în lume, iar mâine vei sta înaintea înfricoșătorului divan cum îndrăznești a zice unele ca acestea? Nu te temi că s-ar putea să se pogoare foc din cer și să te mistuiască pe tine când deschizi gura împotriva Atotțiitorului? Nici nu pui în mintea ta că s-ar putea să se desfacă năpraznic pământul de sub picioarele tale și să te înghită? Nu te înșela, omule, este cu neputință a scăpa din mâinile Celui ce ne-a zidit. Ascultă pe cel ce zice: „Cei care defaimă vor da seamă înaintea lui Dumnezeu, Care va judeca viii și morții”. Până când întărâtăm pe Acela ce atâtea bunătăți ne-a dat nouă, Care, luând tină din pământ, a zidit pe om și a suflat întru el Duh de viață, Care a și supus toate sub picioarele Lui. Care ne cearcă și ne miluiește, Cela ce și pe Unul născut Fiul Său L-a dat pentru viața tuturor! Iar noi, în locul facerilor Lui de bine, spini și mărăcini îi aducem, al căror sfârșit este arderea.
(Sfântul Efrem Sirul, Din cuvintele duhovnicești ale Sfinților Părinți, Ed. Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Suceava, 2003, p. 16)

cristiboss56 11.09.2013 16:26:34

Aceia care nu își dezrădăcinează patimile de tineri suferă mult la bătrânețe

Aceia care nu își dezrădăcinează patimile de tineri suferă mult la bătrânețe, deoarece îmbătrânesc împreună cu patimile, care devin „rele vechi”, greu de vindecat.
- Gheronda, văd că am patimi multe.
- Da, ai multe patimi, dar ești și tânără și ai și bărbăție, și de aceea poți lucra ca să scoți din grădina ta spinii și să plantezi crini, zambile, trandafiri și să te veselești apoi stând în ea. Acum cât ești tânără, patimile sunt „fragede” și se dezrădăcinează ușor. Vezi, și buruienile sălbatice, chiar și spini să fie, se dezrădăcinează ușor cât sunt fragede; în vreme ce, atunci când cresc, se întăresc și cu greu le poți prinde ca să le dezrădăcinezi. Și urzica, când scoate primele frunze, nu se deosebește în finețe de busuioc; poți să o apuci și să o miroși, pentru că este fragedă. De aceea să te străduiești să-ți dezrădăcinezi patimile cât ești tânără, căci altfel, dacă le vei lăsa, sufletul tău va fi robit de felurite dorințe și îți va fi greu să te eliberezi de ele.
Aceia care nu își dezrădăcinează patimile de tineri suferă mult la bătrânețe, deoarece îmbătrânesc împreună cu patimile, care devin „rele vechi”, greu de vindecat. Omul cu cât înaintează în vârstă, începe să-și iubească patimile. Ajunge la vârsta dragostei, a afecțiunii și devine și mai îngăduitor față de sine însuși. Slăbește și voința, iar lupta împotriva patimilor devine și mai dificilă. Tânărul are vioiciune; dacă valorifică această vioiciune spre dezrădăcinarea patimilor, sporește.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Patimi și virtuți, Ed. Evanghelismos, București, 2007, p. 26)

cristiboss56 11.09.2013 22:42:26

Nu te uita înapoi, ci tinde spre cele viitoare.
Îmi scrii îndoindu-te de faptul că păcatul tău ar fi fost iertat. Iată ce spun Părinții despre aceasta.
Orice greșeală va săvârși omul, dacă se va pocăi, păcatul i se va ierta, dar imaginea păcatului îi va rămâne până la cea din urmă suflare. Când îl va lua somnul sau când nu va mai purta de grijă, vrăjmașul îi va aduce imaginea în trezvie sau în timpul somnului, pentru a-i întina gândul, pentru a-l face vinovat de păcatele cele vechi sau fie și numai pentru a-i împrăștia mintea. Nu-l vezi pe proorocul David, când îl mustra Natan pentru Batșeba? Strigă: "Am păcătuit înaintea Domnului!" și proorocul Natan spune: "Domnul a ridicat păcatul de deasupra ta". A fost iertat, deci, de îndată. Cu toate acestea, toată viața lui a fost chinuit de acest păcat. Întâi a murit copilul pe care l-a născut Batșeba. Apoi a păcătuit fiul său față de fiica lui Tamar. După aceea l-a alungat fiul său Abesalom... Și toate acestea i s-au întâmplat după ce a fost iertat de păcat. Deși păcatul se iartă, rămâne canonul pe măsura fărădelegii.
Nu vezi pe Sfânta Teodora din Alexandria, care a trăit ca monah? A păcătuit, a plecat din lume, s-a căit și s-a sfințit. Și totuși, adulterul nu a fost uitat. Atunci când s-au adus defăimări la adresa ei și a fost alungată, a crescut un copil străin, numai ea singură știind că este vorba de o defăimare. Dar și Sfântul Efrem! Nu a fost băgat în închisoare pentru că a furat un vițel, deși era sfânt când a fost închis? "Da - i-a spus Domnul - , acum nu ai furat, dar când erai copil nu l-ai legat și a fost prins de o fiară sălbatică.
Prin urmare, deși omul este iertat pentru păcatul său, rămâne imaginea păcatului și lucrarea lui. Deoarece tu te-ai lenevit în ultimul timp, a îngăduit Dumnezeu să se întoarcă ispita, pentru a te trezi. Așa că scoală-te și strigă: "Fiul lui David, vreau să văd", și Se va arăta Iisus, Dătătorul de lumină, trimițându-ți lumina pocăinței și a cunoștinței dumnezeiești.
Fiul meu, nu mă întristez pentru cele trecute, ci mă bucur pentru cele viitoare. Cel mai mic se binecuvântează de către cel mai mare, iar păcatul mic sau mare se șterge prin pocăința cea adevărată. Deci nu te uita înapoi, ci tinde spre cele viitoare.
Mă bucur foarte mult, fiul meu, că ceri mereu să înveți. Aceasta este mărturie bună. Când cineva caută să învețe ceva trebuie să și înfăptuiască din ceea ce învață. Nu se poate altfel. Dar chiar dacă nu reușește să înfăptuiască nimic, știe măcar că sunt alții care lucrează. Rușinat de aceasta, se va smeri și va cere de la Dumnezeu să trimită peste el mila Sa cea bogată și să-l întărească. În felul acesta va ajunge și el în rândul celor ce reușesc să lucreze virtutea.
(Gheron Iosif, Mărturii din viața monahală, Editura Bizantină, București, p. 110)

cristiboss56 12.09.2013 22:57:58

Să ne împărtășim mai des?- arhim. Mihail Daniliuc

Îndemnul la o împărtășanie deasă fără conștientizarea credincioșilor asupra importanței Sfintei Euharistii în viața noastră, fără a-i crește duhovnicește ca să-și dorească ei înșiși cât mai des împărtășania, va rămâne un act liturgic exterior, care nu va produce schimbarea mult dorită a întregii lor ființe.
Am observat o încercare de revenire la tradiția primelor secole, când credincioșii primeau mai des Sfânta Împărtășanie, tradiție, de altfel, aducătoare de nespuse bucurii duhovnicești. S-a vorbit mult în ultimul timp despre acest lucru. În unele parohii se practică împărtășirea mai deasă, în altele, dimpotrivă, preoții au rămas reticenți, rezumându-se în a oferi credincioșilor miridele dumnezeiești doar în cele patru posturi de peste an. În unele mănăstiri duhovnicii recomandă deasa împărtășanie, în altele se manifestă oarecare rezervă. În atare situație ce-i de făcut? Se impune o scurtă privire în istorie pentru a observa că această nedumerire a planat asupra comunităților de credincioși chiar din primele veacuri creștine.
Așadar, în Biserica primară creștinul se împărtășea într-o săptămână o dată sau de două ori datorită faptului că, în acele vremuri, singura zi liturgică era Duminica. Cu timpul însă, începând chiar din secolul al III-lea, pe lângă duminică au apărut ca zile liturgice miercurea și vinerea sau chiar sâmbăta. Însuși Tertulian recomanda celor care ajunau miercurea și vinerea, pentru a nu întrerupe postul, să ia la casele lor Sfânta Împărtășanie (fapt îngăduit pe atunci) și să se împărtășească după ce sfârșeau ajunarea. Unii au privit această tradiție drept o „forțare” din partea Bisericii ca membrii ei să fie împărtășiți mai des. De aceea unele grupuri de credincioși au opus rezistență respectivei practici. Cu timpul, regula împărtășirii la fiecare slujbă a fost învinsă, în practică ajungându-se ca cei prezenți să se împărtășească de patru ori pe an: la Crăciun, la Botezul Domnului, la Paști și la Rusalii. Restabilirea obiceiului primordial al împărtășirii în fiecare duminică și sărbătoare a întâmpinat opoziția tacită a credincioșilor. Astfel a apărut anafura, considerată un pogorământ făcut celor ce nu se împărtășesc. Ea semnalează încheierea unui proces pe care, dacă l-am privi cu ochi critic, l-am putea considera, așa cum o fac unii istorici, ca un început al secularizării creștinului. Sfântul Ioan Gură de Aur consemnează faptul că, deși la Constantinopol Sfânta Liturghie se săvârșea în fiecare zi, credincioșii totuși nu se prezentau la împărtășit decât în Postul Mare, la Paști și la Epifanie, mergându-se până acolo încât unii nu se împărtășeau decât o singură dată pe an. Aceeași situație o aflăm și la Milano, unde-l găsim pe Sfântul Ambrozie dojenindu-și credincioșii că vin la împărtășit doar o dată sau de două ori pe an precum procedează „grecii”. Apropierea de Sfânta Euharistie nu mai constituia o practică a întregii comunități, în vremea Sfântului Vasile cel Mare. Dintre cei prezenți la Liturghie, participau la Cina Domnului numai cei deosebit de râvnitori, în timp ce ceilalți, destul de numeroși, se abțineau din motive de evlavie. De aceea, dorind a combate această practică, dumnezeiescul Vasile, în 372, scrie patricienei Caesaria: „Este bun și folositor lucru a te împărtăși în fiecare zi, primind Sfântul Trup și Sânge ale lui Hristos”.
Din epistola întreagă adresată de Arhiepiscopul Cezareii Capadociei se desprinde ideea că împărtășania zilnică era recomandată doar anumitor persoane, iar nu întregii comunități, probabil în funcție de nevoile duhovnicești ale acesteia, ori spre vindecarea unor patimi sau boli trupești. Fericitul Augustin caracteriza astfel situația din acea perioadă: „unii se împărtășesc cu Trupul și Sângele Domnului zilnic, iar alții numai în anumite zile; în unele părți, nu rămâne nici o zi fără Liturghie, în timp ce în altele se săvârșește numai sâmbăta și duminica”. Străbătând negura timpurilor, întâlnim tulburările produse de mișcarea athonită condusă de Atanasie din Paros, pricinuite de împărtășania zilnică, ce l-au determinat pe Patriarhul ecumenic Teodosie să intervină. Printr-o gramată din anul 1772, dorind să potolească spiritele, el adeverește faptul că nu există un timp hotărât anume pentru împărtășire, ci singura cerință o constituie pregătirea prin pocăință. În anul 1785, Patriarhul Ecumenic Gavriil atrage atenția monahilor de la Athos printr-un tomos sinodal că „în ceea ce privește timpul împărtășirii cu Sfintele Taine se recunoaște ca împărtășirea mai deasă este de folos numai dacă se face cu vrednicie; dar pentru a fi cu vrednicie este necesară neapărat curăția nepătată a inimii noastre. Căci timpul de împărtășire nu-l hotărăște sărbătoarea și praznicul, ci conștiința curată și viața fără vină, iar dacă cineva vrea să participe la această jertfă, trebuie să se curețe cu multe zile înainte prin pocăință, rugăciune, milostenie, și prin cugetarea la cele duhovnicești și să nu se mai întoarcă la rele. Așa că, după Sf. Ioan și după dumnezeiescul Apostol să se cerceteze fiecare dintre noi pe sine și așa să mănânce din Pâine și Potir”.
Așadar, Biserica nu a creat o regulă care să specifice de câte ori are voie să se împărtășească un credincios, dar a precizat că fiecare se poate împărtăși de câte ori dorește numai cu permisiunea duhovnicului său, ce trebuie să-l cerceteze atent la scaunul Sfintei Spovedanii, pentru ca nu cumva acesta, îndrăznind să se apropie de Sfintele Taine, să-și câștige, în loc de viață veșnică, pedeapsă și moarte veșnică. Astfel, mărturisirea și pregătirea reprezintă singurele condiții impuse de către Biserică privind împărtășirea credincioșilor, căci spunea Sfântul Ioan de Kronstandt: „dacă lumea n-ar avea Preacuratul Trup și Sânge al Domnului, ar fi lipsită de binele de căpetenie, binele vieții celei adevărate, n-ar avea decât iluzia vieții, n-ar avea darul sfințeniei”.
Concluzionând, aș vedea o ieșire din impas în strădania preoților de a trezi în inimile credincioșilor dorința de a se împărtăși mai des, de a râvni mai mult să se unească cu Hristos prin dumnezeiasca Euharistie. Îndemnul la o împărtășanie deasă fără conștientizarea fiilor și fiicelor duhovnicești asupra importanței Sfintei Euharistii în viața noastră, fără a-i crește duhovnicește ca să-și dorească ei înșiși cât mai des împărtășania, va rămâne un act liturgic exterior, care nu va produce schimbarea mult dorită a întregii lor ființe. Cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur să ne fie tuturor pilduitoare atunci când dorim să ne împărtășim: „nici cei ce o dată, nici cei ce de multe ori, nici cei ce de puține ori, ci cei ce au știința gândului curată, cei ce au inima curată, cei ce au viață neprihănită. Cei ce sunt întru acest fel, totdeauna să se apropie; iar cei ce nu sunt întru acest fel, nici măcar o dată. Pentru ce? Pentru că își iau judecată, osândă, muncă și pedeapsă”.

cristiboss56 13.09.2013 15:01:47

Fii gata întotdeauna să urmezi voia Domnului - fie că îți place, fie că nu.
În lumea aceasta nimic nu e statornic. Privește afară: dimineața plouă, la amiază e senin, iar seara e frig. Ba e vânt, ba e vreme frumoasă, ba e furtună, ba e zăpușeală. Așa se întâmplă și în viața noastră: fii gata întotdeauna să urmezi voia Domnului — fie că îți place, fie că nu.
(Sfântul Anatolie de la Optina, Filocalia de la Optina, Editura Egumenița, Galați, 2009, p. 98)

cristiboss56 13.09.2013 15:05:36

Păcatul începe printr-o îndulcire

Eliberarea din puterea pe care păcatul o are asupra noastră începe prin durerea pocăinței, dar se termină prin marea mulțumire a biruinței.

Lumina necreată ne descoperă pentru început starea în care ne aflăm, stare care este îngrozitoare; în conștiința noastră pogorâm în adâncul propriului nostru iad și ne vedem, în josnicia noastră, așa cum suntem. Dar când Lumina vine într-un alt fel, de această dată deja în slavă, sufletul care s-a smerit are nevoie ca Dumnezeu Însuși să-l ia în brațele Sale și să-i dea puterea de a suporta darul negrăit.
Păcatul începe printr-o îndulcire, dar sfârșește printr-o ruină tragică. Eliberarea din puterea pe care păcatul o are asupra noastră începe prin durerea pocăinței, dar se termină prin marea mulțumire a biruinței. Nu numai o dată, am auzit oameni, spunând: „Sunt gata să accept religia, cu condiția ca ea să-mi aducă bucuria”. Aceste persoane se așteaptă la bucurie de la începutul întoarcerii lor la credință - ceea ce nu este întotdeauna cu putință. Și chiar aceste persoane, de fapt, își fac un rău imens pentru a-și crea o temelie în lupta pentru pâinea zilnică sau pentru a dobândi oarecare privilegii. Artiștii au de făcut eforturi încă mai considerabile, dacă vor să reușească în domeniul artei pe care au ales-o. Adesea numeroși poeți și pictori, scriitori și muzicieni nu șovăie să suporte de-a lungul întregii lor vieți tot felul de lipsuri, din dragoste pentru arta lor. Tot astfel, și încă și mai mult, cei cărora le-a fost dăruit privilegiul de temut de a intra în contact cu focul ceresc, sunt gata să rabde totul.
(Arhim. Sofronie Saharov, Fericirea de a cunoaste calea, Editura Pelerinul, p. 165-166)

cristiboss56 13.09.2013 22:29:14

Oare Iubitorul de oameni nu aude cum suspinăm înaintea Lui?

Iubite frate! Îmi spui că adeseori cazi, în pofida strădaniilor tale de a trăi cu bună rânduială și de a nu-L jigni pe Domnul cu păcatele de voie și fără voie, și că tu, simțind în tine un noian al răului, te deznădăjduiești de mântuirea ta, de miluirea ta la Înfricoșătoarea Judecată dumnezeiască. Cred însă că, dacă vrăjmașul aduce împotriva mântuirii tale o mulțime de sminteli, de ispite și de căderi, în schimb Domnul, din partea Sa, ca un Părinte preamilostiv, a Cărui bunătate este nesfârșit mai mare decât răutatea diavolului, aduce împotriva bântuielilor diavolești și a căderilor tale o mulțime de chezășii - în împrejurările și în lucrurile vieții tale - că vei fi miluit la Judecată.
N-ai decât să dorești și să te strădui cu sinceritate să nu cazi, iar când vei cădea, străduiește-te să te ridici. Când nu se ridică cel care cade? Dacă diavolul se străduiește în fel și chip să te ducă la pierzare, în schimb Tatăl Ceresc vrea în fel și chip să te mântuiască. Iată ce îmi insuflă credința și nădejdea creștină. De ce suspinăm pentru păcatele noastre, de ce vărsăm lacrimi la rugăciune? De ce ne apropiem de Taina Pocăinței și de acest înfricoșător, însă și dulce, odihnitor și veselitor Potir al vieții? Oare toate acestea sunt lucruri zadarnice? Oare Iubitorul de oameni nu aude cum suspinăm înaintea Lui? Oare se poate ascunde de El fie și o picătură de lacrimă, fie și cea mai mică părticică a picăturii de lacrimă? Iar suspinele și lacrimile nu curățesc, oare, păcatele? O! Cu ele ne spală Iubitorul de oameni, și după lacrimi ne facem mai albi decât zăpada! Pe deasupra, oare a devenit neputincios cuvântul Celui credincios și adevărat? Care cuvânt? Oricâte veți lega pe pământ vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ vor fi dezlegate și în cer (Mt. 18,18). Nu, ci credincios este Cel ce a făgăduit (Evr. 10, 23), Care va și face, și face întotdeauna, cum a făgăduit. Iar Sângele lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, oare nu ne curățește de tot păcatul, cum spune ucenicul Lui cel iubit? Ba da, ne curățește. Martore sunt inimile noastre, în care atât de des s-au văzut umbletele Dumnezeului nostru, Care curățește întinăciunile inimii. Ia seama, deci, câte imbolduri ai spre nădejdea de mântuire. Niciodată nu trebuie să te deznădăjduiești, oricât ar fi de mare păcatul. Mântuitorul a luat asupra Sa toate păcatele lumii, oricare și oricât de mari ar fi acestea. Mila Lui este nemăsurată și adâncul Iubirii Lui de oameni este necercetat, precum spune Biserica. Fiindcă toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu, îndreptățindu-se în dar cu harul Lui prin răscumpărarea cea în Hristos lisus (Rom. 3, 23-24).
(Sfântul Ioan de Kronstadt, Cunoasterea de Dumnezeu si cunoasterea de sine, Ed. Sofia, București 2010. p.114-116)

cristiboss56 14.09.2013 20:39:55

Este foarte important să ținem minte că prin fiecare acord cu păcatul iar prin păcat, cu diavolii, noi îl trădăm pe Domnul...
Domnul așteaptă să vadă spre ce se apleacă inima noastră: își păstrează credința față de El sau îl trădează pentru dulceața vremelnică a păcatului. Sfinții Părinți spuneau:„Retează gândul și vei reteza tot”.
Este foarte important să ținem minte că prin fiecare acord cu păcatul iar prin păcat, cu diavolii, noi îl trădăm pe Domnul, îl vindem pentru ticălosul preț al păcatului. Pe Cine și cu ce schimbăm noi?! Dezacordul personal față de păcat și lupta împotriva lui prin rugăciune și spovedanie sunt foarte necesare.
(Starețul Nicon de la Optina, Ne vorbesc stareții de la Optina, Editura Egumenița, p. 150)

cristiboss56 15.09.2013 20:58:23

Rugăciunea minții nu se face fără povățuitor duhovnicesc

Celelalte rugăciuni le facem cumva cu creierul nostru. Le spunem simplu și le auzim cu urechile noastre; au un alt mod. Dar rugăciunea minții este altceva.

Pentru a vă îndeletnici numai cu rugăciunea minții, trebuie să aveți povățuirea duhovnicului. Rugăciunea minții nu se face fără povățuitor duhovnicesc. Există primejdia ca sufletul să se rătăcească. E nevoie de luare aminte. El vă va învăța să intrați în rânduiala rugăciunii, căci, dacă nu intrați în rânduială, există teama de a vedea lumina cea potrivnică, de a trăi în înșelare și de a vă întuneca, așa încât cel ce trăiește astfel începe să se sălbăticească, să-și schimbe purtarea ș.a.
Aceasta este dezbinarea personalității. Ați văzut cum se naște rătăcirea? Însă, dacă înaintați în rugăciune prin povețele Bătrânului, veți vedea lumina cea adevărată. Duhovnicul trebuie să fie deprins în rugăciunea minții. Dacă se roagă mecanic și nu a simțit el însuși rugăciunea prin harul lui Dumnezeu, nu poate să spună celuilalt cum să se roage. Îi va spune, firește, după cum a citit în cărți și după cum spun Părinții. S-au scris cărți întregi care vorbesc despre rugăciune. Atâția și atâția le citesc, și nimeni nu știe să se roage. O să spui: „Le citim, învățăm, ne pregătim, și Dumnezeu binecuvântează și ne trimite harul Său și le înțelegem”.
Da, dar e taină. Rugăciunea, și mai presus de toate rugăciunea inimii, este taină. Prin rugăciunea minții se poate naște o înfricoșătoare rătăcire. Celelalte rugăciuni le facem cumva cu creierul nostru. Le spunem simplu și le auzim cu urechile noastre; au un alt mod. Dar rugăciunea minții este altceva. Tocmai de aceea, dacă avântul minții este legat nu de sinele cel bun al tău ci de celălalt, cel egoist, vei începe a vedea luminile, însă nu lumina Iui Hristos, și vei începe să simți o falsă bucurie. Dar în afară, în viața ta, în relațiile tale, vei fi mai sălbatic, mai mânios, mai nervos, mai neliniștit. Ei, iată așadar harisma celui înșelat.
(Părintele Porfirie, Ne vorbeste părintele Porfirie, Editura Egumenița, p. 209-210)

cristiboss56 16.09.2013 16:48:02

Duhul răbdării este a doua sămânță (prima fiind smerenia), care crește pe ogorul curăției. Căci dacă omul se smerește și-și recunoaște păcatele, își dă seama că este vrednic de nenumărate pedepse din partea lui Dumnezeu și nu numai de pedepse pământești, ci și de muncile veșnice, ca o slugă leneșă care nesocotește poruncile Domnului său. Și rabdă cu bucurie toate necazurile, suferințele și încercările, fiind încredințat de cuvântul Domnului că „în lume necazuri veți avea (Ioan 16, 33) și „cu multe suferințe trebuie să intrăm în împărăția lui Dumnezeu (F. Ap. 1, 22); numai „cine va răbda până la sfârșit, acela se va mântui” (Matei 24, 13).
Sfinții Părinți, îndemnându-ne cu cuvântul apostolesc că pătimirile de acum nu sunt vrednice de slava pe care a gătit-o Domnul celor ce-L iubesc pe Dânsul ne îmbărbătează cu făgăduința că puțină este osteneala și veșnică odihna” (Cuv. Moise).
Răbdarea curăță, preface și înnoiește sufletul, precum zice un părinte din Pateric: „Ceara de nu se va înfierbânta în foc ca să se înmoaie, nu se va putea întipări pecetea ce se pune pe ea; tot așa și omul: de nu va fi muiat de fierbințeala focului necazurilor, ostenelilor, bolilor, suferințelor și ispitelor, nu se poate întipări într-însul pecetea Sfântului Duh”.
(Protos. Petroniu Tănase, Usile pocăintei, Editura Trinitas, p. 50-51)

cristiboss56 16.09.2013 21:08:00

Un copil este o sinteză a celor doi părinți în adevăratul sens al cuvântului !

Un copil va fi sau nu va fi credincios și în raport de credința mamei sale. Un mare procent din credința mamei se transmite copilului când este încă în pântecele mamei sale. Responsabilitatea revine direct mamei, dar indirect și tatălui cu care femeia conviețuiește.

Viața duhovnicească a unui om începe din momentul zămislirii și se derulează pe tot timpul șederii sale în pântecele mamei pe timpul celor nouă luni de gestație maternă. Acest mare adevăr îl simțeam, dar nu puteam să îl explic.
Mi-a fost dat să-l aflu la aceeași intensitate și la același ison duhovnicesc la cei doi mari părinți sfinți înaintea lui Dumnezeu - Cuviosul Paisie Aghioritul din Muntele Athos și la Părintele Arsenie Boca din Mănăstirea Prislop. De asemenea, părintele Teofil de la Mănăstirea Sâmbăta, cu amuzamentul său specific, îl cita tot pe părintele Arsenie zicând la niște frați că „voi sunțeti sinteza harababurii din casa părinților voștri“. Într-adevăr, un copil este o sinteză a celor doi părinți în adevăratul sens al cuvântului. Copilul copiază genetic pe părinții săi, pe tata sau pe mama, dar se duce înapoi până la al patrulea neam. Uneori observăm că seamănă foarte bine cu bunicul după tată sau cu cel după mamă. Este o mare taină genetica umană și din păcate de cei mai mulți oameni nebăgată în seamă, lăsată la voia întâmplării.
Or, Sfânta Biserică ne pune la îndemână un arsenal de antidoturi cu potențial de igienizare și chiar vindecare într-o anumită măsură a arborelui genealogic. Spovedania, credința puternică, faptele bune, postul, rugăciunea, milostenia sunt unele din medicamentele recomandate de Biserică, de terapie a arborelui genealogic.
Nouă ni se pare că odată cu moartea părinților, bunicilor sau celor apropiați ai noștri se produce o ruptură definitivă, dar nu-i adevărat, este numai o despărțire temporară. Legătura dintre noi va fi veșnică, indisolubilă.
(Arhim. Ioachim Pârvulescu, Sfătuiri duhovnicesti – repere morale pentru o viață practică crestin – ortodoxă, Sfânta Mănăstire Lainici, 2004, p. 55)

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:41:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.