![]() |
Citat:
Ia-o incet; drumul e lung si sunt sarcini multe de dus. Nici nu stii ce singura am fost o vreme, doar cu Dumnezeu; dar bunul Dumnezeu s-a indurat si mi-a trimis coechipieri bine echipati. Sunt fericita si ii multumesc din tot sufletul! |
Citat:
Dar sfinti nu sunt pe aici. Acum, ce ma incalzeste pe mine, daca tu ai cu un pacat mai mult ca mine? Nu ma incalzeste deloc, caci eu de ale mele voi da socoteala, si tu de ale tale, si fiecare de ale sale. De aceea nu trebuie sa ne preocupe pacatele altora; dar cand le vedem si la altii, gandul sa ne duca la ale noastre, din care avem din belsug, sa le deplangem si sa ne pocaim. Ce binecuvantare e pentru o casa ca mama sa se fi pocait de cele rele! Putina suferinta, pe care o meritam, si mult bine! Un gand bun de la soacra...la fiica. |
Ory , să fi veselă, am văzut prima soacră îmblânzită !
:24: |
pt. Anca-Miha
Evolutia mea a fost exact inversa fata de a ta.Am debutat in adolescenta si inca mult timp dupa aceea inconjurat de multa lume.Dornic sa consum toate viciile lumi ,mici si mari si sa fiu mai mereu in centrul atentiei tuturor.La un moment dat viata mea s-a schimbat brusc.Desi mi-a fost greu ,f. greu a trebuit sa ma despart de cei dragi.Cel mai mult m-a durut ca a trebuit in mod brutal sa renunt la copiii mei.Chinuindu-ma un timp mi-am adus aminte ce m-au invatat parintii:in tot deauna exista D.zeu care nu lasa pe nimeni.L-am regasit dupa multi,multi ani.De atunci traiesc cu el si ma chinui sa merg cit mai aproape.Nu stiu cit pot dar il strig continuu.Cel mai des il rog sa ma ierte.Desi teologia ne invata ca rugaciunile sunt diferite(de lauda,de multumire si de cerere)am invatat de la mai batrini ca cel mai bine este sa te rogi pt. iertare si sa o lasi mai incet cu cererile,caci stie El negresit ce si cind iti trebuie si iti da .Tu doar sa fi atent sa accepti darul lui si sa nu te rasgindesti.
Cu siguranta ca asa cum spuneai si tu ,pina la sfirsit(daca la asta te refereai)mai este multa lupta.Asa cred... |
Citat:
Da, sa-I cerem iertare, ca mult gresim, cu voie si fara de voie. MA BUCUR CA AI REVENIT IN RANDUL NOSTRU. |
Citat:
Esti sigur ca nu te-a muscat un tantar, paianjen, ceva... ca te manifesti foarte ciudat. In ultima vreme nu te recunosc; cu regret trebuie sa-ti spun acest lucru. |
Citat:
|
Dom-le eu am stranie impresie ca nu prea fac parte din categoria oamenilor inteligenti.
Am terminat o facultate nu prea grea dar nu in anii care ar fi trebuit si asta pentru ca am fost fortat sa o termin ca altfel nu cred ca as fi terminat-o. Pentru mantuire e nevoie de Sfintele Taine si de legea lui Dumnezeu nu de facultati.Nici macar de carti duhovnicesti nu e nevoie afara de Sfanta Scriptura,Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul si cartea de rugaciuni. Mai apoi nu e neaparat daca cineva termina o facultate sa fie si intelept. Au fost suficienti inventatori mari care nici macar nu au terminat vreo facultate. |
pt.cristiboss
Cred ca cel mai bine este sa tac si sa-mi cer iertare.Daca ar mai fi de adaugat ceva or mai aparea momente oportune. Mai bine mai tirziu decit...mai devreme. O noapte cu pace si un somn odihnitor iti doresc !
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
:25: |
Citat:
oricum intre timp ai mai primit si alte explicatii, in speta de la Fani; eu una ma bucur ca exista pe forum si credinciosi sufletisti, luminati la minte si daruiti de Domnul cu rabdare si tact pedagogic. in privinta seniorilor care zici ca te-au apostrofat, pacat ca ai intrat in hora, ai primit si ai dat prea multa atentie unor replici care trebuiau altfel digerate. apropo, sa stii ca la 100 de postari o sa treci si tu de la juniorat la seniorat, vezi ce usor e aici sa devii persoana importanta?!@ |
Citat:
Neavand studii de specialitate, ma poti deruta f usor spunand odata ceva si alta data altceva. Tocmai de aceea ma misc doar intre ideile, care stiu ca sunt sigure. |
Citat:
|
teologhia
Citat:
|
Citat:
Repet, ignorarea nu incepe, ci continua... |
Citat:
|
Mai intii de toate : doamne ajuta ! sa avem cu totii o duminica cu pace si bunavoie si sa ne bucuram de lucrarea sf.Liturghii intru noi.
Am sa ,,intorc" citeva vorbe unor surori rugindu-le sa nu uite ca ...nu o fac din rautate,si cred ca nici cu rautate. Mirelat:- despre dragoste mi-am spus parerea,o repet: ,, faceti mai intii toate cele ale Tatalui si restul se vor adauga voua... caci stie tatal vostru cel ceresc ce va trebuie" Nu este rea dragostea,uneori nici iubirea,alteori nici amorul,dar in toate trebuie sa pastram o dreapta socoteala si sa nu ne intereseze mai mult decit este nevoie pt. a trai... si atit ! - Cred ca persoana importanta poti deveni prin ceea ce scri,iar ceea ce scri devi prin ceea ce gindesti.Dar daca scri/gindesti una dar de facut faci alta(spuneam intr-o inteventie anterioara ca daca invatatura ta de viata este ca sti ca in biserica taiesti un D.zeu iar in afara ei un altul)caz care este cel mai frecvent atunci te numesti intr-un fel anume,asa,elegant vorbind esti demagog.Din cauza asta dar si din altele Hristos a invatat ca oamenii se judeca dupa fapte si nu dupa vorbe pt. ca din vorbe toti suntem deosebiti(incepind cu mine)dar din fapte...nici pe departe.Aici pe topic faptele se vad doar inditect(fiecare poate deduce mai bine sau mai putin)dar ne ajuta mult topicul ,care ne face senior,junior,aspirant,insuflant,stresant...etc. Pai nu-mi ramine decit sa astept sa ma senorizez si eu.Sper sa am atita rabdare ! De Fani... da,despre Fani ,eu i-as ordona calitatile enumerate de tine astfel: rabdare,sufletista si mai apoi pe celelalte.Asa o vad eu.Pt. mine asa se lasa cunoscuta.Nu am dorit sa ofensez ci am spus doar cum vad eu. Anca-Miha: Nu stiu daca te mai intereseaza aspectu dar am vazut si eu ca pe linga alte dracii se amesteca si sfintii(am mai marcat parerea mea despre subiect).Bine inteles ca o asemenea greseala nu poate fi facuta cu noblete decit de catre un teolog/oloaga,asa,ca sa-i dea si greutatea cuvenita(acum am dorit sa fiu acid, dar promit ca am sa devin si...baza,ca sa compensez).Ceva asemanator scamatorilor.Daca nu esti bine informata te poti sminti cu asemenea pareri !Sfintenia tine de ortodoxie...restul insusirilor individuale si deosebite umane se numesc altfel.Daca a fi sfint depaseste multimea confesiunilor ,daca este adevarat,atunci poate ar fi bine sa-l veneram si pe Nerva Traian ca tot a pus el fundatia unui popor istoric(roman ,desigur).Im,ce ziceti? Gresit,f.grsit asa ceva!Sa ne ferim de o asemenea ispita ! |
Citat:
Ispite peste tot...si m-am lasat ademenita de una dintre ele, postand inca si inca un mesaj dupa ora inchiderii. In ceea ce priveste teologia, imi pare rau ca nu pot sa te ascult, caci eu sunt pentru marturisire; iar discutia cu Fani e pentru mine "fun" pur si simplu... Dar fii sigura ca iau aminte, doar de aceea ma aflu pe acest forum: sa iau aminte si sa invat. |
Citat:
Si ne ataca acolo unde avem puntul slab. Cum nu suntem Argus, in final doar rugaciunea ne salveaza de la cadere. Multmesc. |
Citat:
Pai de aia i se zice in ortodoxie numai fericitul Augustin si nu sfantul, ca desi este considerat sfant prin viata lui si prin majoritatea invataturilor, are si unele invataturi care nu au fost prea bune, si mai ales, absolutizate in occident, au dus la invataturi gresite. Una dintre ele este cea despre trup, care este vazut prea negativ. El se opunea unor invataturi din vremea lui, ale lui Pelaghie. |
Citat:
|
Citat:
Nu prea inteleg intrebarea - cum adica romano-catolic sau catolic? Depinde ce intelegi prin termenul catolic. Catolic in sensul de universal, de 'care contine plinatatea credintei', cuvantul din crez care la noi se traduice sobornicesc: da, esten fiind sfant universal si invatatura lui fiind in liniile sale esentiale conforma cu invatatura Bisericii (cum spuneam, nu in toate). Este si romano-catolic in sensul ca este venerat si de romano-catolici, dar este si ortodox pentru ca este venerat si de ortodocsi (chiar daca mai putin, de unde titlul 'fericit'). Sunt sfinti care sunt recunoscuti si de catolici si de noi (sf. Nicolae, sf. Martin de Tours, sfantul Ambrozie de Milan..), sunt sfinti care sunt recunoscuti numai de noi (sfantul Fotie, sfantul Grigorie Palama..) si sfinti care sunt recunoscuti numai de catolici (sfanta Teresa de Avila, etc). |
Citat:
Anca foloseste-te de faptul ca poti calatori sa vezi cu ochii tai din tarile de linga tine. Nu ai sa cresti in cunoastere daca ramii blocata numai pe excursii mioritice |
Despre sfintii occidentali, as mai adauga ca sunt cu miile si miile si ca ar trebui noi ortodocsii s-i veneram, sa facem pelerinaje la ei, sa introducem in slujbele noastre daca traim in occident si sfintii locali. Unii au scris deja texte pentru sujbele lor (de ex. parintele Denis Guillaume a scris multe), alte texte exista deja (scrise dupa tiparele bizantine chiar, in Italia, unde s-a pastrat ritul bizantin si dupa schisma in unele locuri).
Aoco in Belgia sunt multi sfinti dinainte de schisma, si ce e interesant: sunt foate multi sfinti femei. ;-) |
Citat:
Mie mi se pare ca invat mult pe acest forum, si de la altii, dar si din cauza ca incercand sa scriu despre ceva ma mai documentez, si imi dau si seama cate goluri am. Am tinut sa precizez asta, pentru ca pe de o parte unii m-au apreciat prea mult, altii m-au ironizat ca ar trebui sa stiu aia sau aia din cauza diplomei si ocupatiei. |
Citat:
Tu nu întelegi un lucru esential, ca nu tot ce cheama numele lui Hristos este si neratacit. Si nu întelegi ca scopul vietii crestine e dobândirea cunoasterii personale a lui Dumnezeu în Duhul Sfânt. Credinta nu este o joaca, este traire si cautare a adevarului si a lua de bune lucrurile false e fatal fiindca ideile false modifica mintea si o opacizeaza lucrarilor Duhului. Duhul catolic e un duh malefic care rapeste libertatea spirituala si judecata normala prin superstitii (asa cum face si islamul) care îi tin pe oameni prizonieri. Credintele religioase au un puternic efect psihologic si alieneaza pe multi, poate pe cei mai multi dintre credinciosi. Faptul ca numai credinta ortodoxa e adevarata si sanatoasa si ca relativismul e o capcana vedem din faptele fiecarei religii/confesiuni: -la catolici aparitii într-o veselie ale "maicii domnului", stigmate, experiente mistice dubioase, teoria meritului -la protestanti "duhul sfânt" somat sa vina la comanda si manifestându-se prin bâtâieli si "vorbit în limbi", frica de fapte bune, iconoclasmul -la musulmani credinta într-un text pe care orice sarlatan îl poate scrie si de fapt l-a si scris, reguli barbare si stupide -la budisti dorinta de depersonalizare -la ortodocsi accentul pe personalismul lui Dumnezeu, pe smerenie, iubire. Nu tot ce zboara se manânca. Un om se poate forma cu o credinta sanatoasa numai într-un mediu sanatos. De ce crezi ca se întinde ateismul în Europa de vest? Tocmai pentru ca catolicismul si protestantismul sunt niste minciuni care nu au capacitatea de a odihni sufletul si oamenilor li se pare mai de bun simt ateismul si mai sanatos pentru fiinta lor psihica, ceea ce de fapt si e, adica e mai bine sa fii ateu decât catolic. |
Catolicismul si protestantismul, prin faptul ca sunt doctrine nascocite de oameni au efectul asupra credinciosilor de separare a mintii de inima. Mintea se euforizeaza cu idei dar inima ramâne rece. Din dorinta de a se convinge ca viata sa spirituala nu e doar teorie omul afectat de aceste culte cade în amagiri duhovnicesti, ia de bune halucinatii care poate sunt lucrate si de draci sau sunt doar rodul autosugestiei.
Ortodoxia vindeca, restaureaza omul, reface unitatea dintre ratiune si simtire si din aceasta vedem ca e de la Dumnezeu. Învatatura ortodoxa merge drept la inima, ceea ce nu se poate spune despre nici o alta doctrina. |
Citat:
Mai ramane sa-mi curat numele de acuzatia de a avea conceptii sectare... Andrei, imi e asa dor de o excursie "mioritica" cum spui, caci de un an nu am fost in tara... prin alte tari am mai fost... si am crescut in cunoastere putin, caci am fost in Istanbul (Constantinopol), Capadocia, Myra, Cipru... |
Citat:
La restul nu-ti raspund, ca iese din topicul asta. Dar te rog citeste inainte sa scrii, la ce m-am referit. |
Citat:
Uite-te pe topicul 'dragostea', am citat un articol acolo. |
Citat:
Oricum apreciez cunoasterea ta in ceea ce priveste invatatura catolica... cum se face?!? |
Mai frate Traditie cred eu ca Biserica catolica s-a separat de cea ortodoxa prin lucrarea duhurilor rele.
Cu privire la erezii acestea nu sunt inventiile dracilor? Asa de pilda Arie a cazut sub inselarea duhurilor rele ca doar Sfantul Ioan Teologul zice cu multi ani inainte ca Arie sa fi cazut sub inselarea duhurilor rele: "3.Și orice duh, care nu mărturisește pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ați auzit că vine și acum este chiar în lume." (Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan,capitolul 4). |
Mai apoi ce vrei sa zici fratia ta cu despartirea "mintii de inima"?
Inima ca organ anatomic? Inima ca suflet? Inima ca putere sentimentala a spiritului uman cunoscut ca si minte? Sau ma rog la ce te referi cand zici inima? Ai uitat sa mentionezi hinduismul si yoghismul inselarile dracesti care sustin mortificarea mintii de parca mintea ar fi ceva rau cand de fapt prin minte primeste omul harul lui Dumnezeu. |
Citat:
Ti-am explicat ca i se zice la noi fericit si nu sfant lui Augustin TOCMAI pentru ca sunt anumite probleme in doctrina lui care au dat probleme si mai mari dupa. Uite-te la parintele Staniloae daca nu ma crezi. Nu stiu unde ai cautat tu, dar uite ca nici eu acum nu am timp sa caut (in afara de articolul pe care l-am postat la 'dragostea', te rog uite-te, dar acolo spune numai in treacat de asta), dar scrie peste tot ca este o deosebire aici cu doctrina catolica despre casatorie, ca la noi nu se incheie cu moartea. De asta preotii nu se recasatoresc nici dupa vaduvie, ca ei trebuie sa fie exemplu. Sigur, de obicei vaduvii laici se pot recasatori, dar se considera a doua casatorie, si nu te poti recasatori decat de trei ori, ca dupa divort. se considera o concesie facuta slabiciunii umane. Am zis ca nu se stie cum va fi in sensul ca nu se stie cum va fi acea unire dupa moarte, dar nu ca nu va mai fi.. De altfel, casatoria nu este numai unirea trupurilor, caci 'un singur trup' nu se refera numai la trupul material, asa cum cuvantul 'trup' din 'Dumnezeu s-a facut trup ('sarx)' de la sf. Ioan nu inseamna numai trupul material, ci intreaga persoana umana. Un singurv trup la casatorie nu se reera numai la unirea sexuala, se refera la unirea vietii, la toate aspectele de unire din cadrul casatoriei. Mi se pare mie, sau vad o usoara ironie in intrebarea cum se face ca stiu cate ceva din doctrina catolica? Care este problema, de fapt? Sigur ca se invata si asta la teologie, pentru ca de multe ori ne definim si prin comparatia cu ce nu este ortodox sau este mai putin ortodox. |
Frate mihailt,prin minte zici ca primeste omul harul Dumnezeiesc ?
|
Nu zic eu mai frate zice Sfantul Ioan Damaschinul la Dogmatica,asa arata icoana pogorarii Sfantului Duh,zice Sfantul Simeon Noul Teolog,zice Sfantul Grigorie Palama prin omiliile sale.
Cum se vede la icoana pogorarii Duhului Sfant pe cap sunt pictate limbile de foc. Iar hirotonia la preoti,arhierei,hirotesia la duhovnici se face pe cap. La fel pe vremea Sfintilor Apostoli Sfintii Apostoli puneau mana pe capul celor de ii hirotoneau. |
Bine ar fi trebuit sa zic:
si prin minte se uneste omul cu Dumnezeu. Ca la Sfantul Botez in toata apa e prezent Dumnezeu cu harul ,la Sfanta Mirungere sunt unse diferite parti ale corpului uman. Pana la urma unirea omului cu Dumnezeu e o taina. |
Doamne ajuta!
Citat:
iar in ceea ce priveste demagogia, eu una nu sunt perfecta, dar nici nu am inclinatii spre asa ceva. feriti-va de judecati pripite si acordati-va sansa de a deveni mai ziditor, aici pe forum intr-un spatiu virtual sau in viata de zi cu zi. Doamne ajuta! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:10:14. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.